als een lang gekoesterde droom realiteit is geworden De schrijffouten , zijn eigen creatie's en mogen niet gecopïeerd worden , zonder toestemming van ondergetekende
23-02-2013
We hebben ons deze avond echt te goed gedaan aan...
Brusselse wafels...eigenlijk hebben we ons ziek gegeten...... De wafels zijn zo luchtig en happen zo heerlijk weg.... dat je gulzigheid, niet vlug genoeg de volgende ( dubbele) wafel kan naar binnen spelen.... met alle gevolgen van dien..... Want de eigen bereide deeg.... is gemaakt van echt spul, echte eieren , bloem , melk en boter..... en hoe luchtig ze ook zijn.... je maagske protesteerd als je er vier of vijf ( dubbele) de man hebt naar binnen gewerkt al dan niet met boter, confituur, of kindjessuiker..... Ik had er een gedeelte over... ( want het deeg verwerkt héél profijtelijk door zijn luchtigheid) en heb er een gebuur (hopelijk) een plezier mee gedaan !In elk geval waren we een uur ofzo wat.... de gure kou vergeten, en ik heb op mijn komuniezieltje beloofd om deze zomer er nog eens te bakken maar dan met zelfgemaakt roomijs verse aardbeien ( uit den tuin ) en echte slagroom ... Dat zal nog een veel groter feest zijn dan nu !!
En in gesprek geraakt met mensen ( nederlandstalig) die hun licht kwamen opsteken om in de haute marne een eigendom aan te kopen.....Ik heb ze attent gemaakt op de website van de notarissen.... en ook de naam gegeven van een notaris die héél corekt werkt Die blij is dat de streek nieuwe mensen aantrekt, die de verpauperde huizen terug nieuw leven inblazen.... en zodoende zorgen dat alles terug een meerwaarde krijgt... Immo's zijn hier te kust en te keur.... maar zelf heb ik hele slechte ervaringen mee dat soort van cowboy's....( verhuren en aankoop) En geef ik iedereen de raad om naar een notariskantoor te stappen, en met de eigenaren te gaan babbelen....Het zal heel veel (soms) duizenden euro's schelen....... De zon is van de partij dus zal ik in de tuin maar eens gaan kijken of ik daar al iets kan uitvoeren,want door mijn tendenitis.... heb ik veel van mijn kracht verloren in mijn armen en moet ik machteloos toezien..... hetgeen vroeger zeker en vast niet waar was.... maar het is nu zo
Gaf de thermometer min vier aan..... brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.................; het is echt te koud,om in de tocht van de schuur te werken................ Ik was zo blij een paar dagen geleden, dat het mogelijk was om buiten te eten s'middag's , maar nu is het net of het is weeral maanden geleden..............Als we voortdurend binnen moeten leven is het hier echt een varkensstal,het brengt niet op dat ik opruim en al onze spullekes zien er op een paar uur uit of ze komen onder een lading aardappelen vandaan zonder bescherming............. Het positieve is dat de tuingrond nu enorm uitdroogt en de klei luchtiger wordt,.De bakken compost die we op het eerste stuk hebben ingewerkt maakt inderdaad een verschil.... dus dat zal als er plaats is in de camionette steeds op het menu blijven staan. Maar dat zal pas kunnen op vele latere datum, Theo wil zakken met klaargemaakte specie om te vloeren meebrengen van belgie omdat het echt teveel scheelt in prijs. Dus zal hij niet tot zijn nek toe vol geladen zijn maar wel het max. aantal kg's bevatten.
Het voelt siberisch koud aan... door de venijnige wind
Alhoewel het nog altijd 1 luttele positieve graad is , theo is van armoei gestopt.... in de schuur tocht het enorm.... en de snerpende kou..... is toch echt teveel van goeie ... maar ..... hetgeen al klaar is.... is de moeite.... Het ziet eruit of de hoeve is alzeleven goed onderhouden geweest ( hetgeen natuurlijk niet waar is) Het gebouw vraagt nu 1X naar reeds gebruikte toestanden, een hagelnieuwe vloer... zou teveel vloeken.... en ons kent ons... dat is niet zjust !!Omdat ik gisteren na de middag gewaar werd dat het eerste gedeelte van de moestuin eigenlijk al rul aanvoelde en gene kleffe pap meer was..... dat gemeld aan Theo, die tot mijn hele grote aangename verrassing, het eerste gedeelte van den hof al aan het frezen was...Berekoud, en hier en daar een verdwaald sneeuwvlokje zorgde dervoor dat we redelijk vlug binnen zijn gevlucht voor de gure kou.... Morgen als het kan , verder doen.... zodat de tuin en het terras tegelijkertijd gebruiksklaar zullen zijn..... Deze avond zelfgesneden frietjes met een kortelet en witloof met zelfgemaakte mayonaise... en nu, nu lekker witse verder bekijken......
In de schuur vollop de vloeren aan het leggen.... het heeft nogal wat voeten in de aarde, want geen enkele muur loopt recht, het teras heeft de vorm van een trapezium.. dus héél veel zaagwerk aan de zijkanten.. Maar het is schitterend materiaal.... en ik ben blij dat ik hie de hand heb kunnen opleggen.Der is mij ook gezegd dat volgende bestellingen veel duurder zullen , zijn want ondertussen is de vraag enorm gestegen... De platen lenen zich tot gelijk wat.....optrekken van stallen, tuinhuisjes terassen, binnenmuren ook planché's... bloembakken, tuinhekken enzovoort... Er is al tand en groef in geslagen, dus dat scheelt ook en de platen zijn van een serieuse dikte... ze geven niet mee onder het gewicht van een volwassen manspersoon die thuis voldoende eten en drinken krijgt , Als alles zal afgewerkt zijn dus geschuurd en ik denk gevernist... maar daar ben ik nog niet volledig over uit.... dat het dan echt het van het zal zijn.... Omdat we veel, zelfs héél veel nodig hebben gaan wij ze natuurlijk allemaal zelf gebruiken ... het zou te stom zijn om bijna het dubbele te gaan betalen de volgende keer... Het leven is aan de rappe... zei mijn grootvader altijd... en eigenlijk is dat wel zo... Nu eerst en vooral theo een lekker bakske verse koffie presenteren zodat hij wat opwarmt.
Ik zou graag hebben dat Theo eerst en vooral de tuin vreest , maar op dit moment van de dag is het allemaal keihard bevroren ! Dus verder doen aan het binnen-terras.en deze middag bekijken hoever het met de grond staat.. ( is die genoeg ontdooit om hem te bewerken) als dit het geval is kan dit natuurlijk eerst en vooral gebeuren.... De bloementuin is voor latere datum ( alhoewel ik wel al een hoek heb gereserveerd voor al mijn stekken en struiken die ik later.... gebruik om de tuin aan te kleden, dus eigenlijk , feitelijk heeft het nu nog geen zin om de bloementuin al mooi te maken er moet nog zoveel gebeuren voor alles een defenitieve plaats kan of moet krijgen....Het is natuurlijk fijn dat je al stekken kan maken voor hetgeen je wil gaan verwezelijken met je tuin... elke stek die aanslaat is toch gauw 5 a 6 euro gespaard..... en ik wil veel, heel veel klimmende bloeiers tegen de vele muren...... zodat de vogeltjes en de bijtjes vollop hun ding kunnen doen.... als alles later in orde is.... dan zien we wel wie of wat de zaak gaan onderhouden..... eenproffesionele firma is vlug genoeg aangesproken. Om de zaak te onderhouden.
Er stond een venijnige wind die alles bitterkoud maakte....en de zon kwam voor de middag even zeggen dat ze in congé ging voor de rest van den dag... Vanavond staat er gebakken visfilet met natuuraardappelen en gestoofde prei met een roomsausje... als nagerechtje hebben we lekker roomijs... we zijn onze smaakpapillen aan het trainen met een wit wijntje :Poully Fume ..... Terwijl theo aan het vechten was op het binnen-teras met de platen ... was ik al het stoofke boven gaan aansteken.... want hij kan nu wel een hete douche gebruiken om te ontdooien en de tennis-ellebogen een beetje soulas te geven.....
gemiste serie's enzovoort... ik heb eerst de reeks over victoriaanse tijd volledig bekeken, dan Witse al een gedeelte gevolgd... en nu ben ik op een reeks van deadly women gesukkeld.... vrouwen die moorden, Veeleisende vrouwen, die iedereen rondcomanderen geen nee verstaan super jaloers zijn en.of egoïstisch een duur woord daarvoor is narcisitisch... Op zijn klings gezegd.... bij die vrouwen is er hier en daar nen hoek af( en bij sommige zijn der geen hoeken meer te bespeuren ). Hetgeen mij het meeste is bijgebleven is volgende stuk... MURDER OF INNOCENCE...... Vrouwen die zo gek zijn als een achterdeur, die om hun man een lesje te leren hun kinderen gewoon kapotmaken..... pfff.... Ik zou zeggen kijk en huiver.... bij sommigen zal er wel een lichtje gaan branden ! Deze link copïeren en plakken
Het wa deze nacht niet zo koud , zoals beloofd was met de weersvoorspelling...
Trouwens de termometer geeft ook veel meer graden aan overdag, dan dat ze voorspellen minimum 10 graden... de natuur leeft helemaal op! Ik heb gisteren mijn voet verzwikt in huis sommige planken van de vloer staan een gedeelte omhoog... en heb ik me dus mistrapt... hout leeft zelfs na honderden jaren en die bobbels en bulten verdwijnen op 1 plaats en komen op een andere weer te voorschijn.Gisteren juist na het gebeuren ging het nogal.... maar nu een nacht nadien doet het vele meer pijn.... dat wordt dus pikkelen en strompelen.... we kunnen dat eigenlijk, feitelijk missen.... vandaag planken vloeren sleuren naar het binnen terras en de droogste op de grond leggen om ze met de parketschuurder op te schuren zodat ze kunnen bevestigd worden en daarna behandeld met 1 of ander goedje van vernis... Deze mensen zijn het ontwerpers team van de amsterdamse hotelketen...... Zij hebben nog meer ideetjes die voor mij echt te gedurfd zijn met uiteraard materialen van uitstekende kwaliteit , maar waar wel een goedbetalend publiek voor is chapeau....
en dan bedoel ik niet allééééén de mooie prent !!! Maar ook hetgeen er mee bedoelt wordt... naapers zijn er genoeg... van denken wordt je blijkbaar moe!!
Dus ga ik straks lekkere appelflappen maken...met lekkere stukjes appelcompot.... geen smurrie... die klef en papperig in je mond hangt...maar pittig, fris-fruitig met een klein tikkeltje zuur....Het water komt me echt in de mond.... Ik moet zeggen , bij ons in Antwerpen heeft de grand-bazar en ook de Lidl lekkere appelflappen voor een klein beetje geld.... de toestanden die ik hier al gekocht heb kunnen daar echt, niet aan tippen.Hier zit er als vulling een soort brij in dat meer op een gelatineachtige substantie lijkt met een vage zweem van appel...en dat is echt een klets in je gezicht.... Hoe kan je nu iets simpel als appel verpieteren?.. Hier lukt dat ! Deze avond...... macaroni met kaassaus en hesp in den oven.... Theo heeft mijn kaassaus leren eten.... en vind al wat ik klaarmaak met kaassaus zelfs super lekker......
Dat resulteerd natuurlijk wel dat het 'snachts nog ferm koud is... Ik heb de eerste dagen mijn groentenbaby's op de placaard achter de stoof gezet beneveld en onder plastiek, dan de plastiek weg ... en ze dan wat verder van de stoof weg gezet... Daarna op de vensterbank ...De zon schijnt op hun bolleke door de kapote luiken... en je ziet ze werkelijk groeien. De nacht daarvoor had ik ze op de vensterbank laten staan.... geen erg in het grote temperatuursverschil , en dat het enkel glas is... en er waren er een paar letterlijk van hun strootje gegaan.... Deze nacht heb ik ze veilig omtrent de kachel gezet... die niet laaiend heet is s'nachts maar stillekes smeult... zodat het niet ijskoud is binnen
Ik hoop dat mijn verzameling stekjes allemaal hun best blijven doen..
Momenteel, heb ik in mijn tuin staan 2 rhodo's 1 azalea ( maar dat is twijfelachtig, want die was al ver kapot ) 2 druivelaars meegebracht Belgïe en Nederland (tafeldruiven) 2 hazelaars ( hazelnootjes) aardperen frambozen pioenrozen sneeuwklokjes hyacinten veel laatste nieuwe soorten van tulpen Irissen blauwe druifjes rozen klimrozen klimop ( tot in den treure) sleutelbloemen korenbloemen aardbeien bosaardbeitjes flox petunia's krulwilg/hazelaar ? In kweekbakjes heb ik 2 verschillende soorten kolen gezaaid 2verschillende soorten van tomaten petunia's flox lobelia's ( klokjesbloem 2 jarig ) pepers... en zodra het weer en de grond het toelaat een grote varïeteit aan groenten te beginnen natuurlijk met sla, spinazie, courgette's ( spaghetie vegetal) prei, tomaten uitplanten, wortels en selder zaaien , bonen planten.... pfff... elke dag een bodem onderzoek maar nog steeds veel te drassig !! Overdag kan je eigenlijk al lekker buiten genieten in het zonneke... in De serre is het echt een tropische vochtige temperatuur door de condens.... die verdampt uit de bakjes en natuurlijk de grond... gewoon Zalig....
Omdat ik gisteren in de voormiddag de plavonds en de wanden voor de tweede keer in de primer had gezet en de tuin te drassig was zijn we nog eens een mooie hele lange wandeling gaan maken.... naar het oude Melay... om daarna dan langs wildpaadjes naar de "grote " weg van Melay af te zakken, we hadden er eigenlijk een straf paske ingezet... en ik moet zeggen mijn conditie is nog altijd niet wat het moet zijn maar het gaat beter dan vorige wandeling( en het eerste stuk is dus steeds klimmend) we hebben er 2 uur over gedaan , zonder treuzelen... zo meer een militaire pas.... en het heeft ons buiten mooie zichten en wondermooie plekjes..... deugd gedaan.... Ik heb spijt dat ik mijne camera thuis had gelaten .... want de woeste natuur die eigenlijk midden tussen de bossen haar gang is gegaan eeuwen aan een stuk, is echt betoverend, we hebben ook nog een ruïne gevonden van een kapel, kerk of een dooienhuizeke ( kerkhof) De sneeuw die nog aanwezig was.... verraad aan de sporen in de sneeuw dat het daar nog vol zit met wild... reetjes, herten en konijnen...Vandaag verder schilderen en met platen sleuren.
Bereiding Pel de druiven en ontpit ze. Vang het sap dat daarbij vrijkomt op. Doe de druiven, zonder toevoeging van water, in een wijde pan. Breng ze onder voortdurend roeren aan de kook. Temper daarna de warmtebron en laat alles inkoken tot er niet meer dan twee derde van de oorspronkelijke hoeveelheid is overgebleven. Pers intussen de citroen uit en zeef het sap. Voeg 2 eetlepels citroensap en de suiker aan de ingekookte massa toe. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Laat de confituur daarna nog 15 minuten zachtjes doorkoken. Vul de zorgvuldig schoongemaakte potjes met de confituur. Plaats ze tijdens het vullen op een natgemaakte en dubbelgevouwen doek of zet ze op een houten plank. Sluit de potjes luchtdicht af.
Winifred zegt: Deze druivenconfituur is 6 tot 8 maanden houdbaar, mits bewaard op een koele, droge en donkere plaats. Kies uitsluitend zoete tafeldruiven, het liefst Belgische want die zijn niet behandeld. Druiven waarvan wijn gemaakt wordt lenen zich minder goed voor het maken van confituur. Wanneer je dat toch wilt doen, moet je per kilogram druiven ook 1 kilogram suiker gebruiken. In dat geval kun je het toevoegen van citroensap achterwege laten.
Onze tip: Indien je het ontpitten van druiven een lastig en overbodig werkje vindt kan je voor pitloze druiven kiezen.
Uit het boek van Winiefred: Confituur van Winiefred buitengewoon lekker
Uitgever: Davidsfonds Leuven. Boek bestellen? Klik hier
eindelijk nog eens een goed bruikbaar recept met stevia ( suikerplant)
Mijn grootmoeder , had suikerziekte ( diabetes) en omdat ik graag bak en kook heb ik voor haar menigmaal... snoep en taartjes gebakken die ze wel mocht eten ( dus zonder suiker)
Ik heb nog steeds een beetje een zwak om recepten op te snorren , alhoewel ze al jaren overleden is.
Koken met Stevia zit in de lift. Terecht, want deze natuurlijke zoetstof deed er wel erg lang over om bij wet te mogen worden toegepast in de keuken. Eerlijkheidshalve moeten we bekennen dat de smaak van dit zoet plantje even wennen is. Niettemin kan je volop experimenteren met nieuwe recepten. Winiefred Van Killegem, de Gentse kruidenvrouw schreef er een boekje over. In "Winiefred kookt met Stevia" neemt ze je bij de hand en laat ze je kennis maken met het wonderlijke plantje. Stevia boven, zo luidt het!
Ingrediënten
- 500 g sinaasappelen - sap van 1 citroen - 15 druppels stevia - 1 zakje agaragar - eventueel sinaasappelpitten
Bereiding
Schil de sinaasappelen. Snijd ze in partjes en verwijder de witte deeltjes. Bewaar de pitten, doe ze in een kopje en overgiet ze met kokend water tot ze juist onderstaan. Voeg dit pittennat bij het vruchtvlees, eventueel ook de pitten. Laat alles goed gaar koken. Voeg nu de steviadruppels en het citroensap bij de sinaasappel en laat nog even koken. Bind de confituur met de agaragar. Doe de warme confituur in kleine potjes die je goed afsluit.
Winiefred zegt Citrusvruchtenconfituur met stevia is een aanrader.
Daarna de houten schotten binnen sleuren om die volledig te laten drogen zodat we ze met de parketschuurmachine kunnen opschuren en ze daarna tegen de buitenkant van de badkamer en uiteraard daar waar het binnen-terras komt te leggen... de platen voor het terras kunnen we later nog opschuren maar voor de wanden , zou dat een helse karwei worden, en waarom het moeilijk maken als het gemakkelijk ook gaat! we zijn gisteren naar een dorpje verderop om brood geweest , de bakker heeft zijn piepklein en pitoresek winkeltje ( en waarschijnlijk ook zijn atelier) verwisseld voor een moderne betonblokken geval in een ander dichtbij gelegen dorpje... ( die dorpjes stellen eigenlijk qua inwoners niet veel voor )Het zal momenteel wel aangenamer werken zijn voor die mens, maar ik vind het zo een zonde... dat het oude weeral is opgegeven, het had een droom van een broodboetiek kunnen zijn.... en bijlange niet zo duur... maar natuurlijk begrijp ik die mensen hun standpunt ook.... net hetzelfde als ik hier met mijn aftandse zooi... ik snak natuurlijk ook naar een keuken die aangepast is aan de moderne noden.... maar ik zal toch proberen om ze zo nostalgisch mogelijk terug op te bouwen... en zoveel mogelijk het moderne weg te steken.... Ik moet wel zeggen de muren en de plavonds die hoogstwaarschijnlijk ook met gyproc zijn afgewerkt.... zien er echt héél mooi egaal uit ik heb al andere toestanden gezien !!. enfin dat was het ... dus eerst de verfrol in aanslag en daarna naar de serre.... en als het weer wordt zoals voorspeld een ferme wandeling tussen de wijngaarden gaan maken... goed voor de gezondheid....
Het was vandaag een heerlijke zonnige dag!! met temperaturen die we twee dagen geleden zeker en vast niet verwacht hadden... plus 10 en meer... aangenaam in het zonneke... en in de serre die pal in de zon staat... was door het condens, dat aan de binnenkant hangt een vochtige en tropische sfeer...S'morgens al even geproefd van deze zaligheden en me voorgenomen , dat ik zodra ik gedaan had met klussen in de badkamer ik naar de serre zou trekken... Dus eerst en vooral de wanden en de twee plavonds geschuurd ( inderdaad twee , want het natte gedeelte is volledig autonoom van de rest.Dan de zaak afgeborsteld ( stof) en de grote pot met primer in aanslag alles ingesmeerd... dus morgen kan er dus de eerste laag latex op worden aangebracht.... en pas daarna gaan we de gaten voor de spotjes uitsnijden..... Toen dit gedaan was heb ik mijn pietepeuterig cameliaboompje( of struikje zoals je wil) en heb die verplant in een grotere pot, ook nog opgezocht wanneer ik die mag snoeien om hem wat struizer te laten worden... maar dat is dus na de bloei eind april/mei..... dan nog wat rondgesnuffeld wat er zoal gaande is met mijn bloemen en planten , en werkelijk , maar werkelijk alles is aangeslagen en is in de groei, overal verschijnen er kleine klopjes en bladjes... steken er puntjes boven de aarde... ik ben dus superblij... Nu het eten aan het klaarmaken, gekookte aardappeltjes, met zelf gedopte erwtjes ( gekregen van een melaysien) en worteltjes met verse braadworst ( nog maar eens proberen) deze avond lekker you tube op en alle verloren gemiste programma's nu ophalen en bekijken