als een lang gekoesterde droom realiteit is geworden De schrijffouten , zijn eigen creatie's en mogen niet gecopïeerd worden , zonder toestemming van ondergetekende
23-02-2014
Het is droog !!!
Bewolkt en niet echt héél aangenaam !
In de keuken staat het stoofvlees te pruttelen, en je ruikt uiteraard dat lekker stoofpotje!! straks frietjes en radisio !! Ik moet zeggen dat we toch wel gevariëerd eten !!
Meschien dat ik straks al wat paprikaplantjes ga verpotten !! weet het nog niet goed !! Ik heb ook nog een kat te geselen ( spreekwoordelijk) ik heb mijn handen vol om een gepaste oplossing te zoeken voor iets dat al veel te lang aansleept en voor ons werkelijk een vreselijk vervelende situatie aan het worden is !!
Ik ben van mening dat we dit niet verdienen.... we zijn goed maar niet gek !!
Justekes toen we de klusspullen uit de schuur naar het kippenhok wilden sleuren begon het te druppelen..; en het is niet meer gestopt... dus wordt er verder gebetoneerd , het zal wel een groot verschil zijn amai !! zelfs ruwe beton maakt het al een heel stuk aangenamer !!
De tomatengroentensoep was op, dus ben ik nieuwe aan het maken, deels groenten uit de tuin ( selder en prei) en deels uit de vriezer, pattisson in blokjes en tomaten !!
Het huis ruikt lekker naar vers gesneden groenten en soep !! van den avond eten we chinees, en morgen is het vlaams stoofvlees ( ik had nog een trapistje liggen dus die gaat eraan geloven) met verse frietjes !! wat kan het leven toch schoon zijn !!( zelfs met regen !)
is het al een beetje lente !! de grove plantjes dat is dus spaghettie vegetal, de rest zijn dus pepers en paprika's, en de piepkleine stipjes dat is dus al prei !! die komt piepen... er staan nog 16 bakken te kiemen !! eens ze ontkiemd zijn mogen ze dus afharden uit de verwarmde serre !! Gisteren ook nog een tip gekregen ... toen we weer flessen water insloegen ... de kassiester vertelde me, gek dat je geld uitgeeft aan bronwater, hier 10 meter verder is er een echte bron met drinkbaar bronwater, gratis en voor niets !! We hadden wel al elke keer dat we daar kwamen mensen gezien die af en aanliepen ( ganse autoladingen vol) met jerrycans water dat ze dus aan die fontein hadden gevuld en die daar ook wel voor is aangepast ( die fontein dus) Maar we zijn redelijk wantrouwig ... maar goed als ons flessen arsenaal is aangevuld, momenteel heb ik de lege flessen nodig !!om te zaaien in huis , ik zweer bij deze super gemakkelijke methode !! en tenslotte als je geen schimmel in je bakken hebt gehad, kan je de leeg gemaakte flessen na het uitplanten dan, nadien terug gebruiken !! Maar we gaan zeker dat bronwater uitproberen ... goed geweten !!
Het is droog en de zon laat zich ook weer zien !!!
ZAlliiggg !! ik ben er helemaal blij mee !!
Eerst en vooral de camionet leegmaken !!
Cement wordt in de ruitjesschuur gedeponeerd!! zand en keitjes buiten op de koer !!
Ondertussen hebben we de nieuwe flavor wave (want zo een pyrex oventje heet zo )uitgeprobeerd !! een beetje sceptisch, want dat mag !!
en het is een succes !! iets anders van de zaak te gebruiken , het deksel dat is eventjes wennen !!, maar dat zal vlug aangepast zijn !!
De stokbroden uit de vriezer recht in de oven ( in drie stukken) is dus de max, een lekker korstje ( maar niet bikkelhard) aan de buitenkant en het kruim is lekker zacht niets uitgedroogd, net of het komt van bij een warme bakker .
Als we in Nederland zijn, verteerd Theo zijn hart aan bitterballen, vleeskroketten,bamihapjes en nasiballen !!
Toen we in de nederlandse aldi waren zag Theo een soort van viandellekes liggen, en of het mocht, ( ik vind dit zo belachelijk.... wie vraagt er nu als volwassen man... aan zijn partner of het mag !! ... bij ons is niemand de baas !! dus waarom dan, mag dat????).....De prettige vettige hapjes.. voor tijden van stres of tijdsnood of gewoon omdat we het lekker vinden.... ( en ja we weten dat het ongezond is !! )
Theo wou dus de niet vettige methode uitproberen met viandel... dus hup na het broodje .... de viandellekes in de flavor Wave( kwestie van eens sjiek te doen hé !) en Theo vond het dus de max !! .. Ikzelf vind het nog altijd niets ... maar smaken verschillen !!
Dus de vettige hap zal in het vervolg iets minder vettig zijn en ook minder electriciteit gebruiken, want eer een pot frietvet is warm gemaakt !! en dan nog 7 of acht minuten de spullen bakken is het algauw een 20 minuten op 180 graden, het oventje klaart dit op 5 minuten !!
Iedereen die al eens naar het voedingssalon in Brussel trekt
Zal ze wel al de stand gezien hebben van de Kitchen Master Pyrex oventjes... en meschien zelfs een demonstratie bijgewoond van die artiesten, die met dat oventje de smakelijkste toestanden kunnen klaar maken zonder vet !! de laatste twee woorden goed in gedachten houden hé!!
Awel dat ding kosten een 10 jaar geleden een dikke achthonderd eurootjes !! Ik was zo zwaar onder de indruk van de snacks en het vlees dat dus uit dat oventje kwam !! ( ergens achter een schutsel vandaan getoverd ) dat ik me er eentje aanschafte!Maar wat ik ook probeerde ( net zoals zovelen denk ik) er kwam alléén maar droog vies prul uit dat oventje !!niet te vreten!!... Dat oventje heeft toch een jaar of vier vijf mooi ingepakt op een logeerkamer gestaan zonder nog naar om te kijken..
Tot ik eens ergens beloofd had van te koken en die mensen geen oven hadden..... dus ik dat onding uitgepakt en meegesleurd !! IK heb de oven toen gebruikt met boter/olie/en ganzevet voor de aardappeltjes... het was allemaal om ter lekkerder.... de kip was sappiger van binnen, en de buitenkant het velleke was super krokant !! van toen af... ben ik dat oventje regelmatig gaan gebruiken , ik vond wel dat je er geen cake of taart in kon bakken maar dus gewone ovenschotels voor het krokante korstje, kip, kippevleugels en om tegelijkertijd, toast en gekookte eitjes op tafel te toveren de max !!
Nadien heb ik nog een tweede handsje bijgekocht voor de caravan !! ( kostprijs 20 euro) en uiteraard was het geen kitchen Master maar eentje met hetzelfde principe alléén een mindere kwaliteit !! het tweede oventje heeft zijn geest gegeven ergens verleden jaar in september !! Hier op het hof !! de andere vervult nog steeds trouw zijn plichten als we in antwerpen zijn !!
IK miste mijn glazen geval voor de kippevleugeltjes en heb me vandaag een ander tweede hansje aangeschaft voor 24,95 euro hij is spiksplinternieuw en het is een iets ander model, de kitchen master en dus het andere oventje dat kapot was gegaan, had een scharnierend deksel, best veilig , het nieuwe daar is het werkelijk een deksel zoals bij een kookpot, dat vind ik iets minder veilig maar goed !! we gaan wel zien wat het allemaal brengt ...Het geeft ook meer licht als het verwarmt het is net een vuurtoren, hopelijk ben ik achteraf even blij als met de andere oventjes !!
Een vergeten groente die terug in de lift zit !!! gekookt een beetje als bloemige gekookte patatten met een anijssmaakje, speciaal !! je moet het ook leren eten !
De aardappel is bij iedereen in al zijn vormen en soorten gekend, maar wie van jullie kookt wel eens met de aardpeer? Indien dat geen belletje doet rinkelen misschien ‘topinamboer’ wel, de andere naam waaronder we dit knolgewas in de winkel kunnen terugvinden. Vast staat in ieder geval dat de aardpeer een pak minder gekend is dan de aardappel. Een jammere zaak want met deze ‘vergeten groente’ kan er heerlijk gekookt worden. Zelf aardperen kweken, dat kan. In de siertuin kan je enkel in een goede zomer genieten van de mooie gele bloemen. In de moestuin is een oppervlakte van zo’n 2 m² in een vruchtbaar jaar al goed voor een jaaropbrengst van zo’n 10 kg. Let wel, net zoals pakweg munt of pompoen heeft de plant de neiging om te woekeren. Het oogsten van de aardpeer doe je trouwens na de eerste nachtvorst en kan een hele winter aangehouden worden. De aardpeer is net als de aardappel een veelzijdig knolgewas en kan gekookt of gestoomd worden. En ook in salades of soep komt de licht zoete, nootachtige smaak mooi tot zijn recht. Met de feestdagen in het vooruitzicht krijg je van ons het recept voor een crème van aardpeer. Nodig voor een lekkere crème: (voor 4 personen) 300 gr aardpeer, melk, peper, zout Hoe doe je dat?: Schil de aardperen en spoel deze onder stromend water. Zet de aardperen onder in melk, breng aan de kook, voeg een snuifje zout toe en laat gedurende 15 à 20 minuten koken. Giet de melk af (hou een beetje van het kookvocht apart) en pureer de aardperen. Omdat we een fijne crème zonder brokjes willen halen we de gemixte aardperen nog even door een fijne zeef. Dit lukt het best met de bolle kant van een lepel. Afkruiden met peper en zout en indien nodig een weinig kookvocht toevoegen naargelang de gewenste smeuïgheid. Deze crème van aardpeer past dankzij zijn licht zoete smaak perfect bij kort gebakken coquilles of een mooi stuk witte vis, maar valt ook geweldig te combineren met vederwild zoals duif, fazant of patrijs.
Om een uur of zeven deze morgen, was ik dus zwaar teleur gesteld !!
De regen kletste tegen het raam van de zijgevel ( eerste slaapkamer)...
Ondertussen hebben ons ontbijt achter de rug, en zijn de kippen buiten gelaten!! ... samen met wat kippegraantjes ( van alles door mekaar ) en appelschillen was het weer een feestelijk en uitgelaten ontmoeting !! Nu ik met de mand vuile was naar het oude gedeelte trek !!( Het washok is uiteraard nog niet gemaakt) schijnt de zon weeral en een knalblauwe hemel is ook van de partij !! Het is wel spijtig dat het zo nat blijft in de tuin !! maar ja klagen kan je altijd... Ik heb geleerd van de dag te plukken zoals hij zich ontwikkeld !! .. soms met zware teleurstellingen, ( meestal door een ander gecreëerd) en dan de fantastische dagen, waar je toffe mensen ontmoet of een super toffe mail krijgt... daar draait het leven om .....
Maar we hebben nog steeds verse groenten uit "onzen hof"... De kippen die het erg naar hun goesting hebben ! en de voorbode's van de lente.... de eerste stapkes naar een rotstuintje voor het terras, en het nektarinneboomke dat vollop in de knop staat !!
Het is toch allemaal om ter plezieriger !! gho.. ik kijk weeral naar de komende maanden uit, alhoewel het dan wel weer bikkelhard werken zal zijn !! Maar ons paradijsje zou ik voor geen geld willen missen, het is van ons en wij maken het voor ons een hemeltje op aard!!
Het is mistig ... maar niet echt koud ( voor de tijd van het jaar wel te verstaan)
Het voelt binnen kouder aan dan buiten, ( we zetten nu s'nachts de verwarming uit)
Vandaag wordt er in de ruitjesschuur gebetonneerd .. zodat er de nieuwe ladingen gyproc kunnen gestockeerd worden, want in de schuren is het allemaal gewoon aangestamte aarde uiteraard !!..
Ik denk van vandaag weer spruitjes uit de tuin te gaan trekken.. en ik heb gelezen dat de koppen van de spruitstokken héél lekker zijn ... iets zachter van smaak !!maar zeker en vast geen kippe of konijnenvoer !! de stengel, de stam of hoe je het wil noemen is uiteraard niet eetbaar !
Ik heb verschillende receptjes om snoepers in de watten te leggen, zelfs het recept om zelf ferero-rocher te maken en de raffaello's van dat merk (dus met witte chocolade en cocos) ik heb het recept om zelf mars te maken, en twix.... en och zoveel meer !! en eigenlijk zijn het allemaal gewoon ingredïenten die je in een warenhuisrek kan vinden... en helemaal geen pief moet zijn in de keuken...
Als ik zo in mijn receptjes aan het snuffelen ben, wordt theo ambetant, want als grote snoeper is dit voor hem natuurlijk een zware marteling !! Hij vind het wel zonde dat ik momenteel nog niets met de recepten doe ( en maar goed ook voor ons lijn, kinderen moeten we op dit moment nog niet trakteren, en als de tijd rijp is, gebeurt dat wel zeker weten... dan maken we daar met de mama's een spectakel van !!)
Ik ken ondertussen het geluidje van onzen Lambiek ( den oudsten en grootsten haan) om de rest van de toom... te vertellen dat het héél lekker is ( als ik voor hen iets heb meegebracht)
Ik ben super blij met het voostel van een forummaatje om zaadjes te ruilen ( tomaten) Dus vandaag eventjes nakijken wat ik zoal voor lekkers in mijn zaadjesarchief heb zitten !!
Weer vier rassen , waarvan er twee dus een oude varïeteit zijn!! en de andere ik gewoon uit nieuwsgierigheid heb gekozen... er stond bij de beschrijving uitzonderlijk geschikt voor sauzen en soepen en aangezien ik dus héél graag tomatensaus heb... is dat dus een uitgelezen moment omdat uit te pluizen !!
Ik heb uiteraard aan de buurman ook wat planten beloofd, want ze eten ook heel graag tomaten.. vorig jaar heeft hij nog veel planten gekocht !! hij vond het niet duur, maar als ze kapot gaan omdat ze te droog staan, of de meeldauw krijgen of zoals twee jaar geleden er met de ijsheiligen de vriezeman over komt, dan is dat wel duur !! Het speciale tomatenzaad kost wel wat, evengoed in Belgie als in Frankrijk !! maar het is toch goedkoper dan de reeds gekweekte planten !!en dan weet je zeker dat het zonder chemische troep is !!
Je krijgt wat je kweekt !! hoe meer tijd je spendeert aan je moestuin hoe meer je zal oogsten, zelfs in een slecht jaar !! .. dat heb ik bewezen als echt nit-wit qua tuin... een forummaatje is dezelfde mening toegedaan.
Ik heb ook verschillende soorten bonen en erwten, maar die ga ik dus rechtstreeks zaaien ..; niet meer voorkiemen...Meschien dat ik er natte zakken opleg..; ( dat was de truc van mijn grootvader zaliger , ik heb hem dat zien doen als ik een jaar of vijf , zes was )Nadat de mens gestorven is, is er van de moestuin eigenlijk niets meer terecht gekomen !!.
Ik denk dat ik plaats tekort zal komen !! het zal dus echt wel schipperen zijn !!want courgettes, watermeloen, spruiten, palmkool boerenkool een beetje sla, ( om de 14 dagen gezaaid) dan tomaten wel tien verschillende soorten boerenkool en vijf soorten bonen en drie soorten erwten !! )
De kippen waren superblij dat ze me zagen en ik moest uiteraard hen niet porren om een wandeling in de ren te gaan maken, als troost voor de lange wachttijd ...een goeie kom gebroken maiskes en uiteraard een berg koolbladeren !! Het feest kon niet op !!
Omdat Theo mijn vorige stukje heeft gelezen zit hij al op hete kolen.... want hij weet ( en dat zonder blaaskakerij) mijn italiaanse kunsten echt lekker zijn en door dat we dat graag lusten ik dat dikwijls op het menu zet .. en daardoor uiteraard nog meer ervaring krijg !!
Dus het mateke van mijn leven... weet dat er waarschijnlijk vandaag :"CREAZIONE D'ITALIA" op de tafel zal komen
Omdat ik nog verschillende bolleke mozzarella op voorraad heb waarschijnlijk
MOZZARELLA FRITTA ALLA BOLOGNESE
Als mijn camera is opgeladen zet ik daar meschien een foto van
Ik had dus loemia's gekocht en die zijn hier in deze ( franse) contreien niet te vinden !!
Het heeft ferm gesmaakt !!
maar volgende dagen, weken en/of maanden, ga ik me dus nog wat meer toeleggen op het italiaans.. ik ben verknocht aan zelfgemaakte lasagna's, pizza's gnocci's etc....
Ik ga daar niet veel over uit wijden, maar ik heb eventjes orde op zaken moeten zetten !!
We zijn gelukkig terug op ons stekje en ik heb gezien dat alle lekker gegroeit is in de kleine kasjes keuken en koele kamer !! ...justekes mijne lava's die laat op zich wachten, en dat is dus meschien nog wel meer dan 14 dagen eer die ontkiemt !!Het is dat die zo zeldzaam te krijgen is !! ( meestal scheuten of jonge plantjes van familie of vrienden ...
En nu een lekker glas... want we hebben het verdient !
Gelukkig alle planten hebben dus hun voorraadje vitamientjes gekregen zodat ze vollop aan de lentegroei kunnen beginnen, in huis zijn de zaailingen dus ook vollop hun best aan het doen,
Al de zaadjes van de spaghetti-courgette staan boven de grond... en dat maakt dat ik dus weer goesting krijg in het receptje van de spaghetti -vegetal.. met een romige blauwe kaas saus en cantharellekes !! om duimen en vingers af te likken !!
Ik ben blij dat deze groente wat meer in de belangstelling geraakt zodat we aan meer recepten zullen geraken, want dat was voor mij toch wel uitzoeken geblazen !!
Het enige nadeel is dat het een uurtje duurt eer je de courgette kan omtoveren in dus spaghetti .. je snijd de courgette overlangs in twee helften, wil je de zaadjes gebruiken om te zaaien moet je dat op deze manier doen uiteraard, want ik denk niet dat de gebakken of gekookte zaadjes nog veel kiemkracht zullen hebben !!
die zaadjes en de draderige substantie uit het centrum van de groente lepelen en dan met het snijvlak in de ovenslede voor een driekwartuur tot een uur in de oven laten braden!
je kan de groente uiteraard ook in een grote kookpot met water koken voor een uur ( maar dan gaat er veel smaak en vitamines verloren)
en je kan als het allemaal nogal haastig moet in de microgolfoven koken, per pond een dikke vijf minuten op volle kracht !
( niet vergeten van de schil in te prikken op verschillende plaatsen, anders kan het zijn dat de groente in de oven ontploft !!
de groente na de kooktijd eventjes laten rusten ( zeker uit de microgolf) zo een 10 a15 minuten en dan uiteraard eerst de pulp verwijderen ( de zaadjes kan je niet zaaien maar wel roosteren in een pan als snoepje, of uiteraard als kippevoer ) daarna met de tanden van een vork lange halen trekken in het vlees van de groente en je zal zien dat er sliertjes ontstaan, net spaghetti vandaar de naam van de groente !!
Heerlijk toch.... menuutjes met groenten uit eigen tuin!
Je smaakt echt het verschil !!,en daar zijn we dus deze namiddag weer maar eens achter gekomen !!
We hebben alles nog maar eens lekker geschuurd ! en alle klere gewassen . Alle hortensia's ( Annabelle's) buxussen, en fruitbomen hebben dus een portie paardemest gekregen en uiteraard ook de klimrozen.... ik hoop dat ze dit jaar een ferm gaan groeien en dat de blauwe wisteria die wel fel gegroeid is, maar dus nog niet gebloeit , als ik zo eens rondsnuffel bij de belgische boomkwekers dan verteer ik mijn hart !, ik zou zo graag al gevels vol met mooie bloemen willen hebben, maar ja geduld is een hele schone deugd !!
We moeten zowiezo de poort ( de entrez) nog verder afwerken !!
nogthans is er voor vandaag weer regen voorspeld !! waar blijft het vandaan komen !!
Mijn beige vloer in de keuken is prachtig stroef tegen het uitschuiven, maar tegen de modderige zooi als het slecht weer is, is het een zware miskleun !!
Ik heb het opgegeven van elke dag de zaak met de stoommachine te poetsen juist stofzuigen , want de hondjes die trekken zich daar niets van aan !! en is het al vlug terug hetzelfde als juist voor het schoonmaken !!
Vreselijk !! dat beterd wel als de koer helemaal is ingericht !! maar nu is het echt balen sé!!
Dus verstand op nul.. en roddeltantes goed buiten de poort houden !!
IK denk dat ik weet hoe ik de lekkere yohurt brassér kan namaken.... De yohurt die ik zelf maak uiteraard van volle melk is héél lekker en uiteraard natuurlijk, maar de echte romige smaak van deze franse yohurt is toch vele lekkerder ( zoals de echte griekse yohurt)en met zowat rond te struinen op het net ... heb ik denk ik de oplossing gevonden !!
Ik ga dat zeker en vast uitproberen, alhoewel mijn diertjes met zijn tienen jaja, de kippen krijgen af en toe ook wat van het witte goedje met wat appelschilletjes gemengd en je hoort ze bijna smakken !! .... Het ritueel van s'morgens aan de ontbijttafel is ook niet mis te verstaan, want de drie hondjes en de poes !! staan mekaar te verdrummen om de twee lege potjes uit te likken !! als het gekochte yohurt is... anders krijgen ze steevast wat in hun eetbakje, en dan wordt er dikwijls vals gespeeld !! de sterkste of de rapste gaat meestal met het leeuwendeel gaan lopen !! zijn het gekochte potjes moeten we onthouden wie er het eerste aan het potje heeft mogen lekken en zo het meeste heeft gekregen, eerlijk is eerlijk en of je het geloofd of niet het zijn net een stel kinders !! .... honden en poezenbaasjes weten dat wel , wat ik bedoel, van poezen wist ik dat eigenlijk niet.....maar Molly doet evenzeer haar best om met de bende mee te doen, ze zegt alléén geen woef !!Had ik het geweten had ik al veel eerder een poes gehad, want ik dacht altijd dat een kat /poes.. heel erg op zichzelf was, en juist tevoorschijn kwam om zich te laten bedienen van eten en drinken !!
En ons Molly is dus een echt knuffelbeest, nog vele erger dan de hondjes, zij krijgt het ook steeds klaar om op een slinkse manier in ons slaapkamer te geraken en zo ons dan s'nachts wat te komen ambeteren, want ze krijgt op de raarste momenten liefst om een uur of drie, de nodige drang om haar liefde te verklaren, en eist uiteraard dat, dat beantwoord wordt, of ze begint dus op je buik of je arm te trappelen ( dat doen poezen die veel te vroeg van de moeder zijn weggehaald, en dat trappen is dus bedoelt om de moedermelk te stimuleren) Het is dus een vorm van affectie, ze bekijkt het lijdend voorwerp ( dus diegene waar ze bij trapt) een surogaat moeder) en ze doet het ook bij Theo !!... Ze ziet ons alle twee om ter liever !! alléén is Theo wel iets meer toelatend dan ik !! Maar iemand moet dus zorgen dat alles in goeie banen blijft lopen !! en ook voor de dieren hun veiligheid is af en toe een grote NEE!! nodig
hij heeft in het plantgat... wortelactivator gekregen, een paar flinke scheppen humus en ook nog fumier de cheval, oftewel paardemest in korrels !!
De hondjes hebben alle drie een bad gekregen en waren niet blij dat ze in hun kooi moesten, want ze rollebollen graag in toestanden die erg stinken zoals dus dat paardemest !! ( viezerikskes , gelukkig is molly van een ander slag !)
Ik heb dus spruitjes gezaaid, en gele patisons (het is eens wat anders dan de witte, de smaak zal wel hetzelfde zijn , ik gebruik dat nu meestal voor de soep lekker dik te maken, het is vele gezonder dan de aardappels die soms in een soeprecept staan !)
Mijn witte miniaubergine's en de lava's laten nog op zich wachten, maar al de rest is weeral ontkiemd!ook de vegetarische spaghettie is ondertussen al aan het opkomen.... het is dus enorm plezierig om alles zo te zien gedijen !!
Sommigen zullen het enorm vlug vinden, maar ik heb nu meer plaats dan verleden jaar, en kan de planten ruimschoots in huis ( al dan niet in een verwarmde kamer ) onder brengen zodat ze als het weer het toelaat... we direct een grote voorsprong hebben, ik ben van mening dat de mensen die proffesioneel bezig zijn met zaai en plantgoed, nu ook al gestart zijn , want anders kan je binnen een dikke maand geen jonge plantjes kopen op markten en tuinders bedrijven !! ( hetgeen zij kunnen kan ik ook verdorie !!)
Als de lava's oftewel maggikruid .... goed is aangeslagen, kan ik lekker uitdelen !! aan de mensen die ik het gun !!
We zijn gisteren helemaal verrast opgehaald en het was echt gezellig!!lekker onder mekaar feest gevierd !! op een oeroude vlaamse manier !! veel was niet genoeg !!... ( maar aangezien we redelijk gezond en braaf door het leven gaan, is dat niet meer zo evident ! en was ik blij dat ik in mijn bed lag !!)
Al hetgeen we dus voorop hadden gezet, moeten we dus vandaag doen !!.....
De kippen zijn al buiten, en ze haasten zich om vlug buiten te zijn, en de twee hanen zetten dan hun stem aan het werk !! prachtig om te zien !!
Dus vandaag het mirabellenboomke de grond in en al de rest van de bomen , krijgen een portie humus en /of paardemest !! .... ( het valt op dat dit hier vele goedkoper is dan in Belgie !!echt héél veel goedkoper !!! ) prijzen vergelijken is echt héél erg nodig!!
De kippen beginnen zich goed thuis te voelen, en begrijpen dat ik dus de butler van dienst ben !!
Ik ben benieuwd!! hoe ze reageren op het teentje look dat ik in hun drinkbak heb gedaan !! niet versnipperd maar gewoon op zijn geheel ( uiteraard wel gepeld)
dat is dus goed tegen de wormkes !!.. Uiteraard niet altijd, want van teveel look krijgen ze bloedarmoede en dat is ook niet de bedoeling !!
Vandaag gaan we in huis orde op zaken zetten !!
En onze laatste nieuwe aanwinst een mirabelleboomke een plek in de tuin geven !!
Deze middag staat er uiteraard lekker tomatensoep op het programma en ga ik spruitkool zaaien in kleine bakjes !!