Huidarts die Michael Jackson aan fataal medicijn hielp, overleden
Huidarts die Michael Jackson aan fataal medicijn hielp, overleden
Arnold Klein is donderdag overleden. De dermatoloog en goede vriend van Michael Jackson stierf volgens TMZ een natuurlijke dood.
Klein werd vier dagen geleden opgenomen in het ziekenhuis vanwege hevige buikpijn. Hij stierf in het ziekenhuis.
De dermatoloog is zeventig jaar geworden. Hij stond niet alleen de King of Pop bij, ook sterren als Elizabeth Taylor, Dolly Parton en Cher werden door hem behandeld. Klein was volgens TMZ een botoxpionier en stond bekend als 'The father of botox'.
Klein was een van de artsen die Jackson hielp aan levensgevaarlijke medicijnen. In de drie maanden voor de dood van de zanger in juni 2009 gaf Klein hem 51 keer de sterke pijnstiller Demerol. Ook zou Klein de King of Pop geholpen hebben aan het narcosemiddel Propofol, dat hem uiteindelijk fataal werd.
Televoters sturen Marthe naar derde liveshow, Suzan valt af
Televoters sturen Marthe naar derde liveshow, Suzan valt af
De helemaal opengebloeide Marthe wint het hart van het publiek. De televoters hebben haar rechtstreeks naar de derde liveshow gestemd. Ook jurylid Karen Damen was helemaal in de wolken over de prestatie van de Kontichse. Karen was - voor het eerst in deze talentenjacht - tot tranen toe bewogen. Voor de Nederlandse Suzan is 'K3 zoekt K3' voorbij.
Hanne, Lauren en Jindra meteen door naar derde liveshow
Eerder op de avond zagen we hoe Lauren, Hanne en Jindra meteen doormochten naar de volgende ronde. Als laatste trio stapten zij het podium op en scoorden met hun versie van 'Verliefd'. Net als de twee trio's voor hen, moesten de meisjes K3-nummers in een nieuw jasje steken.
Nora, Klaasje en Lisa beten de spits af met een aparte versie van 'Drums gaan Boem'. Juryleden Karen, Kristel, Josje en Gert waren niet overtuigd.
Daarna brachten Demi, Marthe en Suzan 'I Love You Baby', één van de moeilijkste nummers uit het K3-repertoire. De jury kon het best smaken, zij selecteerden de drie in retro miltaire uniformpjes als eerste voor de tweede ronde.
Als tweede werden Lauren, Hanne en Jindra geselecteerd. Televoters volgden dat advies niet en stemden uiteindelijk Lauren, Hanne en Jindra naar de volgende liveshow.
Op 6 november wordt de finale uitgezonden en dan weten we welke drie nieuwe zangeressen zich het nieuwe K3 mogen noemen.
Normaal is hij strak in het pak in het stadhuis van Antwerpen te vinden, maar het programma 'Lookalikes' op 2BE wist hem even te strikken voor iets helemaal anders: Bart De Wever kluste een dagje bij in de zoo.
De burgemeester van Antwerpen die in de zoo dieren verzorgt? Dat krijgen we maar een keer in ons leven te zien. Voor het programma 'Lookalikes' van Piet De Praitere kroop Bart De Wever in de huid van zijn eigen dubbelganger Edwin Deschutter, die steen en been klaagt dat hij voortdurend moet poseren voor selfies. Wij kunnen alvast niet wachten om te zien of hij die pijlgifkikker ook effectief voedert.
Bart De Wever en Edwin zijn dezelfde persoon, maar het zou kunnen dat het programma een mengelmoes wordt van echte dubbelgangers en BV's die een dagje doen alsof. Zo zou er een stewardess zijn die als twee druppels water op Slongs Dievanongs lijkt, en heeft Koen Crucke een dubbelganger die pornoproducent is. Rara, wie heeft een echte 'lookalike'?
Louis Talpe heeft een rol te pakken in de Amerikaanse serie 'Of Kings and Prophets'. Dat meldt Deadline. Hij zal er de rol van Eliab vertolken.
Talpe tekende voor één seizoen. De Amerikaanse serie zal uitgezonden worden op ABC. De Bijbelse saga gaat over over vertrouwen, verraad en ambitie. De koning, de profeet en de herder staan centraal in het verhaal.
Talpe zal er de rol van Eliab, de broer van de toekomstige koning van Israël, vertolken. De acteur schitterde eerder al in 'Spitsbroers' en 'De Ridder'.
Jean-Marie Pfaff krijgt gastrol in 'Sturm der Liebe'
Jean-Marie Pfaff krijgt gastrol in 'Sturm der Liebe'
Fans van Sturm der Liebe zullen binnenkort een bekend gezicht te zien krijgen in de populaire Duitse soap. Niemand minder dan Jean-Marie Pfaff krijgt een gastrol in de reeks over het amoureuze verhaal van de gasten en het personeel van hotel Fürstenhof.
"Ik heb er altijd van gedroomd om eens een draaidag van Sturm der Liebe mee te maken want Carmen en ik zijn trouwe kijkers. We volgen de reeks al jaren op de Belgische zender Vitaya", vertelt Jean-Marie aan Het Nieuwsblad. Een Duitse vriend van Pfaff kreeg het voor elkaar dat de ex-keeper niet enkel een opname mocht bijwonen, maar zelfs een gastrolletje kreeg.
Pfaff-Duits Jean-Marie is net terug van de opnames, maar mag niets vertellen over de aflevering. Wel kan hij vertellen dat hij zichzelf speelt en enkele dialogen heeft. Wie de blonde krullenbol aan het werk wil zien, zal nog even moeten wachten. In Duitsland wordt de aflevering op 21 december uitgezonden, maar in Vlaanderen lopen de uitzendingen anderhalf jaar achter. Wij stellen ons vooral de vraag of Jean-Marie zijn legendarische Duits opnieuw uit de kast mocht halen of hij hulp kreeg van een coach.
Schauvliege haalt zwaar uit naar 'De Afspraak' voor 'kritiekloos' interview met Wouter Deprez
Schauvliege haalt zwaar uit naar 'De Afspraak' voor 'kritiekloos' interview met Wouter Deprez
Het kabinet van Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) uit felle kritiek op het interview met stand-upcomedian Wouter Deprez gisterenavond in 'De Afspraak' op Canvas.
Minister van Milieu Joke Schauvliege is niet te spreken over het interview van presentator Bart Schols met comedian Wouter Deprez in 'De Afspraak' gisterenavond. In een persbericht hekelt Schauvliege het feit dat Deprez "gedurende tien minuten een heftige persoonlijke aanval inzet op een minister van de Vlaamse regering".
"De VRT-journalist heeft de minister niet om een weerwoord gevraagd en stelt geen enkele kritische vraag", klinkt het verder. "Een eerste beschuldiging: minister Schauvliege schuift de zwarte piet voor het onderbenutten van het boscompensatiefonds door naar minister Turtelboom (Open Vld). Nochtans bespreekt Joke Schauvliege dezelfde woensdag 21 oktober op p. 5 van De Morgen, en enkel daar, de Europese begrotingsregels die het gebruik van het fonds bemoeilijken. Nergens valt de naam Turtelboom, uiteraard niet, het gaat om Europese regels en een aanslepend probleem. Alleen Wouter Deprez schrijft en beweert het omgekeerde, en Bart Schols herhaalt dat klakkeloos. En de bron? Die is glashelder, maar niet gecontroleerd."
"Publiek proces"
"Tweede beschuldiging: de minister heeft gelogen in het parlement. Zij heeft gezegd dat zij het geld van het fonds begrotingstechnisch niet volledig kan gebruiken. Maar ziedaar de ontmaskering door een quote van minister Turtelboom: 'Ik heb nog geen dossier gezien'. Conclusie: Schauvliege liegt, en dan nog tegenover het parlement, zo zegt Wouter Deprez. Bart Schols knikt, maar stelt niet de evidente vraag: vreemd dat die parlementsleden dat zomaar geloven? Zouden zij echt al die leugens slikken?"
"Natuurlijk niet, zij kennen de instructies van de minister van begroting van 8 november 2011, 19 juli 2012 en 16 juli 2013 om geen meeruitgaven op het fonds te doen, en de uitdrukkelijke weigering van de meerderheidspartijen bij de begrotingsopmaak van 2013 op de vraag om extra geld uit het fonds. Zij weten van de weigering van de inspecteur-generaal van financiën van 23 oktober 2014", aldus Schauvliege in het persbericht.
"Geen van de parlementairen vindt dat Schauvliege heeft gelogen tegen het parlement. Want Ingrid Lieten (sp.a) antwoordt: 'Ik weet, minister, dat de minister van Begroting u altijd naar huis stuurt met de mededeling dat het Boscompensatiefonds niet verder kan worden gebruikt omdat het een ESR-impact heeft. De middelen die de voorbije jaren zijn binnengekomen, mogen niet worden uitgegeven omdat ze dan als uitgave worden aangegeven'. En Wilfried Vandaele (N-VA) antwoordt: 'Wat betreft het Boscompensatiefonds. U hebt dat gezegd, we weten dat, er zit iets fout. We kunnen het niet aanboren wanneer we dat willen'. Het verslag staat gewoon op de website van het parlement, Bart Schols had dat met twee of drie muisklikken kunnen controleren."
"Tot finaal slot: de minister betreurt dat de openbare omroep een publiek proces laat maken zonder enige tegenspraak door de journalist of door haarzelf. Dat is in strijd met alle democratische spelregels en met de opdracht van de openbare omroep. Zij betreurt ook dat Wouter Deprez haar gratuit beticht van leugens, terwijl zij zwart op wit het tegendeel documenteert. Blijkbaar eindigt de kritische zin waar de Facebook-hype begint, ook bij 'De Afspraak'", besluit Schauvliege.
Beyoncé Knowles krijgt serieus wat kritiek in de Verenigde Staten. De zangeres verscheen op de rode loper van het TIDAL X: 1020 evenement. Voor de ogen van de aanwezigen snauwde ze haar assistente af.
De styliste legde de jurk van Beyoncé goed, maar die kon dat maar matig appreciëren. Met de glimlach, voor de camera's en fotografen, snauwde ze 'Stop it' naar haar assistente.
Die maakte zich meteen uit de voeten. Beyoncé krijgt vanwege haar 'arrogante' houding heel wat kritiek in de Verenigde Staten.
Arubanen zien realitydiva Barbie aan voor Natalee Holloway
Arubanen zien realitydiva Barbie aan voor Natalee Holloway
Een Arubaanse organisatie die vermissingen probeert op te lossen heeft de Nederlandse realitydiva Samantha 'Barbie' de Jong (24) aangezien voor de verdwenen Natalee Holloway. Op de Facebookpagina van Alerta pa Aruba ('waakzaam op Aruba') staat een foto van Samantha en haar man Michael, maar volgens de organisatie gaat het om Natalee na een neuscorrectie.
Samantha zelf reageert verbijsterd op de pijnlijke fout."Samantha Holloway... in Aruba kan dat", schrijft ze op Facebook."Op een pagina die gaat over Aruba wordt gezegd dat ik Nathalee Holloway ben, maar dan na een neusoperatie. Niets van waar, natuurlijk vreselijke situatie voor die ouders dat het nog niet is opgelost. RIP Nathalee."
De Amerikaanse studente Natalee verdween in de nacht van 30 mei 2005 na een uitgaansavond tijdens een vakantie op Aruba. De laatste persoon die haar heeft gezien is de Nederlander Joran van der Sloot. Maar sinds haar verdwijning komt hij met tegenstrijdige verhalen en leugens over de bewuste avond. In 2012 verklaarde de rechter in Amerika de blondine officieel dood, maar haar lichaam is nooit gevonden.
Broers Coppens stunten met zelfgebouwd vliegtuig, doe-het-zelfglijbaan, zwevende tafel en nat 'fatsuit'
Broers Coppens stunten met zelfgebouwd vliegtuig, doe-het-zelfglijbaan, zwevende tafel en nat 'fatsuit'
In VTM-programma 'Het Lichaam van Coppens' pakken Mathias en Staf weer uit met een reeks straffe stunts. Om te beginnen testen ze of je echt sneller valt als je zwaarder bent.
Tom Van Dyck vervoegt de cast van 'Safety First - The Movie'
Tom Van Dyck vervoegt de cast van 'Safety First - The Movie'
Regisseur Tim Van Aelst heeft Tom Van Dyck kunnen overhalen om mee te spelen in 'Safety First - The Movie'. Hij zal er mee de hoofdrol spelen naast Dirk Porrez, Simon 'Smos' Vos, Luc Turlinckx en Ingrid Porrez.
"Tom heeft een cruciale rol in de film. Ik kan niet meer onthullen over zijn personage, maar dat hij voor een verrassende wending in het leven van het Safety First team zal zorgen, is zeker", aldus Van Aelst.
"We zijn dan ook heel fier dat we deze grote klepper konden strikken om onze fantastische hoofdcast te vervolledigen."
De opnames van de film kenden eerder dit jaar wat vertraging nadat er bij Ruth Beeckmans (Ingrid Porrez) hersenvliesontsteking werd ontdekt. De film zal op 16 december in de filmzalen verschijnen.
Cultreeks 'Bevergem' vooral fenomeen in eigen regio
Cultreeks 'Bevergem' vooral fenomeen in eigen regio
De superkijkcijfers voor Bevergem, dé topreeks van Canvas 2.0, zijn vooral te danken aan...West-Vlaanderen. Bijna de hélft van de West-Vlaamse kijkers stemt op woensdagavond af op de cultreeks. In Limburg kijkt men nauwelijks naar de in plat West-Vlaams gesproken avonturen van comedian Freddy De Vadder, blijkt uit de kijkcijfers.
De cultreeks 'Bevergem', na drie afleveringen 'hot' met gemiddeld bijna 640.000 kijkers, is bovenal een fenomeen in eigen regio. Iedereen kijkt. In Zuid-West-Vlaanderen tenminste, de Provence van België. En eigenlijk in heel de provincie West-Vlaanderen: de reeks lokt er zowat één kijker op twee. Een veelvoud vergeleken met de andere Vlaamse provincies.
De absurde avonturen van stand-up-comedian Freddy De Vadder die in een West-Vlaams dorp - Bevergem - kennis maakt met een resem ontspoorde inwoners, leverden Canvas vorige week een sterk marktaandeel van gemiddeld 24% op. Straf cijfer voor een zender die amper 100.000 kijkers weet te trekken voor ankerprogramma's zoals 'De Afspraak' met Bart Schols. Maar die 24% toont niet hoe verdeeld de Vlaming kijkt.
Ophef om laatste aflevering 'Geubels en de Idioten'
Ophef om laatste aflevering 'Geubels en de Idioten'
'Geubels en de Idioten' testen vanavond of Afrikanen minder goed tegen de kou bestand zijn dan Russen, door er een stuk of twintig van in een koelcel bij -24°C te stoppen. Er is wat heibel rond dit 'experiment', maar VIER zendt het toch uit.
VIER schreef voor dit item van een minuut of drie een reeks kandidaten aan. "In ons programma willen we testen of mensen van Afrika genetisch beter tegen de koude kunnen dan mensen die gewoon zijn aan koude temperaturen zoals mensen van Rusland (of Oost-Europese landen). We willen het testen door te checken hoe lang mensen van Afrika en Rusland in een koude ruimte kunnen blijven. De temperatuur zal er -24 graden zijn. Je beslist zelf wanneer je de ruimte verlaat."
"Identieke experimenten werden in WO II door de nazi's uitgevoerd", klinkt de kritiek. Volgens de tv-makers gaat het echter om een grap en absoluut niet om de remake van een nazi-experiment.
Vin Diesel: "2014 was het moeilijkste jaar uit heel mijn leven"
Vin Diesel: "2014 was het moeilijkste jaar uit heel mijn leven"
Vin Diesel weet met zijn glimlach geen blijf wanneer we hem in New York ontmoeten voor zijn nieuwste film 'The Last Witch Hunter'. Toch heeft de acteur er dood de dood van zijn beste vriend en 'Fast & Furious'-tegenspeler Paul Walker een helse periode opzitten. Diesel zegt dat hij uit een diep dal is geklommen: "2014 was het donkerste jaar uit heel mijn leven. Ik deed alles, maar dan ook alles om mijn verdriet te verbergen."
"Het is leuk om in 'The Witch Hunter' eens een heel andere Vin Diesel te zien!"
Diesel: "Daar ben ik het helemaal mee eens. Dat is trouwens ook één van de voornaamste redenen waarom ik deze film wilde doen. Het was iets anders en ik vond het erg uniek. Ik vond het een hele uitdaging om een onsterfelijk personage van 800 jaar oud te spelen, want hoe begin je daar in godsnaam aan? Hoe ga je zoiets op film zetten? De scriptschrijver, Cory Goodman, belde me na de eerste filmvoorstelling op en zei: 'Weet je, ik heb het script met jou in mijn achterhoofd geschreven.' Ik kan je verzekeren dat het maar heel weinig voorkomt dat een schrijver ook effectief de acteur strikt voor wie hij het script geschreven heeft, maar hier was dat dus wel het geval. Het stond als het ware in de sterren geschreven."
"Ben ik de enige persoon die onsterfelijkheid géén vloek vindt?"
Diesel: "Ik dacht daar in het begin ook zo over, maar ik ben sinds de opnames van de film helemaal van gedacht veranderd. Dat komt omdat ik heel veel tijd heb gespendeerd aan de uitwerking van mijn personage. Ik besef nu maar al te goed dat het allesbehalve een voordeel is om voor altijd te leven. Denk maar eens aan alle geliefden die je moet afgeven, aan alle mensen die je ziet sterven. Hoe veel dierbaren moet je verliezen vooraleer je moederziel alleen op de wereld achterblijft? Ik vind dat behoorlijk deprimerend als je het mij vraagt."
"Je hebt het ook in je echte leven de voorbije twee jaar niet gemakkelijk gehad."
Diesel: "2014 was het donkerste jaar uit heel mijn leven. Ik probeerde mijn verdriet voortdurend te verbergen. Ik probeerde tijdens elk interview mijn tranen te bedwingen. Ik wilde niet dat mijn kinderen zagen hoe veel verdriet ik had. Het is geen toeval dat mijn personage Kaulder hetzelfde meemaakt. Hij doet in het begin alsof er geen vuiltje aan de lucht is, maar naarmate de film vordert zie je dat hij wel degelijk met heel wat problemen worstelt. Dat is meteen ook waarom mijn personage mij zo lag."
"Je bent dan wel de meest bekende actiester van het moment, jouw kinderen zullen altijd op de eerste plaats komen."
Diesel: "Heb je mijn kinderen al eens gezien? Mijn God, zij betekenen werkelijk alles voor mij! Mijn kinderen zijn mijn wereld, zij zijn mijn toekomst, mijn alles. Er is niets waar ik zo trots op ben als mijn kinderen. Ik ben als vader met mijn gat in de boter gevallen en voel me vereerd dat ik hen mijn kinderen mag noemen. Er bestaat geen beter cadeau dan de rol van vader. Hier kan geen enkele andere rol aan tippen."
"Je hebt grote verwachtingen voor deze film."
Diesel: "Nou en of! Ik herinner me nog hoe ik net een scène met Michael Cane had opgenomen, en de studio van achter de monitor aan het meevolgen was. Op het einde van de dag kwamen ze naar mijn trailer en zeiden ze dat ze het verhaal van de sequel zo snel mogelijk wilden uitwerken. Ik vroeg me nog voor de opnames van 'The Last Witch Hunter' af wat er in de volgende films te zien zou zijn. Het is geen toeval dat de filmmakers voor een open einde hebben gekozen. Deze film is eigenlijk een mooie introductie van een wereld die nog volop verder ontdekt moet worden. Ik kan nu al niet meer wachten op het vervolg!"
'The Last Witch Hunter' draait vanaf vandaag in de Belgische bioscoopzalen.
Cilou Annys is het als veelgevraagd model gewend om te poseren voor een groot publiek. Via een openhartige boodschap op Facebook vertelt ze over haar angsten.
Het liefst van al zeg je gewoon niets, soms is het gewoon gemakkelijker om te zwijgen en je mening voor jezelf te houden hoewel je maar al te graag jezelf in een gesprek smijt en zegt waar het op staat.
Achteraf beklaag je het dat je niets zei. Je wist het antwoord, je weet dat wat je wilde uitdrukken en een bepaalde indruk zou kunnen maken, maar... het komt er gewoon niet uit.
Sociaal gezien ben je gewoon raar, zwijgzaam, in jezelf gekeerd. Terwijl je het alleen maar wil uitroepen.
Liefste mede-stotteraars,
Te snel, te lang en rare blikken, I know all about it. Kijk de angst in de ogen en ontwijk het niet.
Als ex-Miss België werd ik voor de leeuwen geworpen. Ik sta nu al verder dan 5 jaar geleden, maar toch blijft het mijn droom om te kunnen spreken voor een publiek zonder te sterven op het podium.
Momenteel sterf ik eerlijk gezegd nog liever dan dat ik met een micro in de hand een ganse zaal toespreek. Maar ik blijf er voor gaan, en geloof me, niemand is perfect, maar je kan er wel naartoe streven. Morgen is het "Wereld Stotterdag", laat jezelf horen! "If you know the enemy and know yourself you need not fear the results of a hundred battles."
Kim K. is jarig: haar gigantische transformatie in beeld
Kim K. is jarig: haar gigantische transformatie in beeld
Realityster Kim Kardashian wordt vandaag 35 jaar, en dat moet natuurlijk gevierd worden. Waar Kim nu met gemak op de eerste rij van modeshows kan zitten, was dat ooit helemaal anders. We blikken even terug op haar evolutie van foute starlet naar fashionista. Met dank aan Kanye West.
Stijl
Toen Kim nog als personal assistent voor die andere starlet Paris Hilton werkte, was dat ook duidelijk zichtbaar aan haar eigen stijl. Denk veel dierenprint, korte jurkjes en rokken, grote oorbellen en brede tailleriemen. Kortom alles dat fout is, maar dan nóg erger.
Dezer dagen is haar stijl veel klassieker geworden, met voornamelijk effen stuks en stoere jasjes. Al vinden we nog steeds dat Kim te vaak voor nét te strakke items opteert, maar dat nu even terzijde.
Haar
Een kleine tien jaar terug droeg Kim liefst haarextensions, die er ook nog eens erg goedkoop uitzagen. Op een kort blond intermezzo na, draagt ze haar haren nu een stuk natuurlijker. Met een losse golf in of in een simpele knot. Een hele vooruitgang.
Make-up
Dat Kim haar make-up de laatste tijd natuurlijk houdt, is veel gezegd. Maar in vergelijking met een paar jaar geleden, is ze toch tenminste afgekickt van de fake tan, bronzer, te lichte highlighter en veel te veel foundation.
Ze belt haar vriend om zijn hart te breken voor 250 euro
Ze belt haar vriend om zijn hart te breken voor 250 euro
In het humoristische programma 'Wie is de Sjaak' op de Nederlandse zender RTL wordt aan mensen gevraagd om bizarre, grappige en gênante opdrachten uit te voeren. Indien succesvol, verdienen ze 250 euro. Dit keer krijgt een meisje een wel heel erg zware opdracht.
De presentator wil gerust 250 euro uitdelen maar dan moet de jongedame naar haar vriend bellen om te zeggen dat ze verliefd is op iemand anders.
Na lang aarzelen doet ze het toch. Haar vriend is verbijsterd. Dan volgen de tranen.
Voor 10 seconden bonus verleidt Kobe Ilsen zelfs Alexander De Croo
Voor 10 seconden bonus verleidt Kobe Ilsen zelfs Alexander De Croo
Kobe Ilsen blijft door 'De Slimste Mens ter Wereld' stormen. Ook in de zesde aflevering eindigde hij alweer als primus, met net geen 500 seconden als eindstand. Hij verpulverde vice-premier Alexander De Croo en de ooit goed in het vet zittende Margriet Hermans, nu 50 kilo later en iets minder strak in het vel.
Kobe speelt als een geslepen strateeg. Voor welgeteld 10 seconden bonus in de doorgaans zeer onbelangrijke '3-6-9'-ronde, verleidde hij zelfs Alexander De Croo, daarbij goed geholpen door de zwoele muziek van Barry White. Eerder had De Croo op dezelfde klanken -naar eigen zeggen- de moeilijkste halve minuut uit zijn leven beleefd.
Opvallend overigens hoe ontspannen en open De Croo, die doorgaans toch eerder van het stijve hark-legioen is, zich door de quiz bewoog. Open vizier, lachen, grollen, zich bloot gevend en bij wijlen ook duidelijk competitief. De aard van het beestje. Zijn finale, tegen Margriet, was spannend en gelijkopgaand. Zij wist 16 goede antwoorden te geven, hij kwam net aan de helft en verloor uiteindelijk na een gemakkelijke vraag over wijn exporterende landen.
Hoe goed voorspelde 'Back to the Future' ons leven?
Hoe goed voorspelde 'Back to the Future' ons leven?
Woensdag 21 oktober 2015. Filmfans kennen die dag als was het hun eigen geboortedatum. In het in 1989 gedraaide deel twee van de klassieke trilogie 'Back to the Future' zoefden wetenschapper Doc Brown en zijn vriend Marty McFly - gespeeld door Christopher Lloyd en Michael J. Fox - in hun oude DeLorean door tijd en ruimte en kwamen terecht 'middenin' die beruchte woensdag. Tussen vliegende auto's en mensen in zelfdrogende kleren.
2015 lag toen nog heel ver in de toekomst. Toch zaten de filmmakers er niet altijd naast met hun voorspellingen. Integendeel zelfs. Nochtans was het volgens regisseur Robert Zemeckis niet echt de bedoeling om accurate toekomstvoorspellingen te doen.
Biobrandstof
In de film kiepert Doc af en toe wat etensresten en een kliekje bier in de Mr. Fusion Home Energy Reactor van zijn tot tijdmachine omgebouwde DeLorean-sportwagen. Er rijden weliswaar nog steeds geen auto's rond die het daarmee kunnen doen, maar sinds de millenniumwende zijn er wel al auto's met motoren die werken op biobrandstoffen als E85 (een alcoholbrandstofmix van 85% gedenatureerde ethanol met 15% benzine) of biodiesel.
Weersvoorspelling tot op de minuut
Bij aankomst in 2015 regent het pijpenstelen. Doc raadpleegt op zijn horloge de weersvoorspelling. 'Over vier seconden zal het stoppen met regenen.' En zo geschiedt. Dat hij dit zo precies weet, komt omdat de Amerikaanse weerdienst in 2015 het weer op voorhand plant. Het weer beïnvloeden, gebeurt inderdaad al - de Chinezen deden het tijdens de Olympische Spelen van 2008 -, maar niet in die mate als in de film. Wie een iWatch met weerapp heeft, kan vandaag net als Doc vrij accuraat zien wanneer het zal regenen of niet. Buienverwachtingen zijn (soms) bijna tot op de minuut correct.
Drastische verjongingskuur
Nog bij aankomst in 2015 trekt Doc zijn oude huid af. Eigenlijk een scène die in de film zit om te vermijden dat acteur Christopher Lloyd iedere keer moest 'omgeschminkt' worden tot een oude grijsaard. Michael J. Fox ontsnapte niet aan deze lijdensweg, die telkens vier uur in beslag nam. Plastische chirurgie en botox-kuren om er jonger uit te zien, zijn dezer dagen redelijk goed ingeburgerd.
Flinterdun fototoestel
Wie in 1989 een foto nam, deed dat met een vrij logge camera. Daarin zat een filmpje. Als het vol was, bracht je dat filmpje naar een ontwikkelcentrale. Wat later haalde je je foto's daar op en kon je zien wat je dagen, weken, maanden eerder gefotografeerd had. Doc werkt in de film met een flinterdunne camera die veel weg heeft van onze smartphone annex camera van vandaag.
Overal drones en camera's
Wanneer Griff en zijn bende aangehouden worden, zakt een soort drone uit de lucht - van de krant 'USA Today' - met camera's die foto's maken. Drones zijn vandaag aan een opmars bezig en camera's zijn al overal. Begin dit jaar hielden 287.386 camera's in ons land een oogje in het zeil. Het gaat om bewakingscamera's in gesloten plaatsen als winkels en gebouwen, en in openbare ruimtes zoals straten en lanen. Overigens, de foto's die de drone van 'USA Today' neemt, verschijnen pas de volgende dag op de frontpagina. Dat gaat vandaag wél heel anders.
3D-films
Marty wordt op het centrale plein van Hill Valley opgeslokt door een immense haai, een zeer levensechte reclame voor 'Jaws 19', een film die te bekijken is in 'Holomax-technologie'. Laten we dus zeggen dat de makers van 'Back to the Future' de doorbraak van 3D-films - voorlopers bestonden al veel langer dan 1989 - voorspeld hebben.
Vingerafdrukherkenning
De agenten die de slapende Jennifer naar huis brengen, openen de deur met haar vingerafdruk. Biff betaalt zo ook een taxichauffeur uitgerust met een betaalterminal. De recentste smartphones zijn al geschikt voor vingerafdrukherkenning. ING introduceerde onlangs als eerste bank de mogelijkheid om te betalen met vingerafdrukherkenning in haar Mobiel Bankieren App. Nadat klanten eerder al gebruik konden maken van stembediening en konden inloggen met hun vingerafdruk, is het nu ook mogelijk om betalingen te bevestigen in de app met je vinger.
Flatscreen met meerdere kanalen
In 1989 keken we nog tv op heel dikke toestellen waarin enorme beeldbuizen verwerkt zaten. Behalve de gelukkigen die over een satellietontvanger beschikten, moesten we ons ook tevreden stellen met een tiental of hoogstens enkele tientallen kanalen. Je bekeek er ook slechts één tegelijk. De McFly's kijken in 2015 televisie op een grote flatscreen, hebben keuze uit honderden zenders en kunnen er verschillende tegelijk bekijken. Allemaal werkelijkheid vandaag.
Google Glass
Aan de eettafel dragen Marty jr. en zijn zus merkwaardige brillen. Vermoedelijk kijken ze tv op hun persoonlijke tv-bril. 'Smart glasses' als deze bestaan ondertussen - Vuzix brillen -, maar een echt succes zijn ze niet. Ook de bekendere versie - Google Glass, eigenlijk een computer op je neus - lijkt maar moeilijk door te breken.
Skype en FaceTime
In de scène waarin Douglas Needles zijn collega Marty McFly overhaalt om zijn CusCo-kredietkaart te gebruiken voor een illegale deal, praten de twee met elkaar via een soort videochat. Zeg maar Skype of FaceTime. Blijkbaar toch geen waterdicht systeem, want hun baas, Ito T. Fujitsu, kijkt mee.
Vliegende auto
Er vlogen al auto's lang voor 'Back to the Future', zoals de Waterman Arrowbile (1937) en de Taylor Aerocar (1949). Maar ze werden geen commercieel succes. Het Slowaakse bedrijf AeroMobil beweerde de afgelopen jaren dat het werkte aan een tweezits-auto met een versterkte koolstofcarrosserie en inklapbare vleugels. Goed voor 160 km/u op de weg en 200 per uur in de lucht. De derde versie, de AeroMobil 3.0, werd in 2014 gepresenteerd. Helaas, begin dit jaar stortte de vliegende auto neer tijdens een 'testrit'. Of de Aeromobil nog in 2017 op de markt komt, zoals eerst gepland, is zeer de vraag.
Een toestel om in te slapen
Bij aankomst in 2015 doet Doc Marty's vriendin Jennifer in slaap met een 'sleep-inducing alpha-rythm generator'. Daar bestaat een wetenschappelijke achtergrond voor: bij de overgang van waaktoestand naar non-REM-slaap vertoont het elektro-encefalogram (EEG) een vermindering van het alfa-ritme (golven van 8 tot 12 Hertz, kenmerkend tracé van waaktoestand) om plaats te maken voor een trager ritme, gekenmerkt door theta-golven (3 tot 7 Hertz). In Amerika zijn al patenten genomen op 'alpha-rhythm generators', maar dat zijn niet meteen dingen die lijken op het apparaatje van Doc. Voorlopig dus een Stillnoct om in te slapen.
Zelfknopende veters
Marty McFly draagt Nikes met automatisch knopende veters. Fans wilden die MAG's ook. In 2008 bracht Nike een gelijkaardige schoen op de markt, weliswaar zonder zelfknopende veters. In 2011 ontwierp Nikes designer Tinker Hatfield de Nike MAG. eBay en Nike verkochten er 1.510 voor het goede doel: de Michael J. Fox Foundation voor onderzoek naar Parkinson. Die schoenen waren uitgerust met een herlaadbare batterij. Maar nog steeds geen zelfknopende veters. Begin 2014 liet Hatfield weten dat Nike MAG's mét zelfknopende veters er in 2015 zouden komen. Eerst werd mei 2015 vooropgesteld. Nu gonst internet over 21 oktober als releasedatum. Maar voorlopig zijn er (nog) niet.
Vliegend skateboard
De Hoverboard - een vliegend skateboard waarmee je door de stad 'hovert' - doet de fans al 26 jaar watertanden. Regisseur Zemeckis liet in de 'making of' uitschijnen dat het Hoverboard echt bestond. Het was een grapje. Sindsdien kondigden al verschillende uitvinders en bedrijven aan dat ze een Hoverboard klaar hadden. Het bleek telkens een ontgoocheling. Het Californische Arx Pax lanceerde in 2014 de Hendo Hover. Dat maakt gebruik van een magnetisch veld dat het bord een paar centimeter boven een oppervlak laat zweven. Wie door de stad wil 'hoveren', heeft er dus niks aan. De makers presenteren een nieuw model op 21 oktober 2015, zo schrijft 'Wired'.
Intelligent jasje
Marty draagt een jasje waarvan de maat zich automatisch aanpast aan wie het aantrekt en dat snel en vanzelf droogt na een regenbui. Zogezegd intelligente kledij of 'smart clothing'. Het aantal projecten en toekomstideeën op dit vlak is niet te tellen. Van schoenen die nooit meer vuil worden, over babypakjes met ingebouwde hartslagmeter tot brandweerjassen met sensoren voor giftige rook. Het ATAP-lab van Google en Levi's werken samen aan Project Jacquard: kort samengevat wordt interactieve technologie in de stof van je kleren geweven. Zo hoef je niet constant meer naar je smartphone te staren, maar volstaat het over je mouw te wrijven om je telefoon op te nemen. Hoeft het gezegd: voorlopig nog niet in het rek.
Tankstation met robots
Een tankstation zonder personeel? Dat bestaat. Er zijn er zelfs steeds meer. Maar eentje waar je niet uit je auto moet, omdat robots je tank vullen? Nooit gezien. Nochtans, ook zij bestaan. Het Amerikaanse bedrijf Husky heeft ze ontwikkeld (tik maar eens 'Husky and Fuelmatics' in op YouTube) en eind 2013 voorgesteld op een beurs in Atlanta. Bedienen en betalen kan vanuit je auto via een app. Eén pomp kost 43.700 euro. Wat de prijs per liter in zo'n tankstation lichtjes zou opdrijven, geeft ook Husky toe. Voorlopig is geen enkel benzinemerk er al aan begonnen.
Eten terwijl we sporten
We doen heel veel aan multitasken in 2015. Te veel zelfs. Alleen dit niet.
Gedroogde pizza hydrateren
Voeding drogen is al eeuwenlang een bekende bewaarmethode. In 'Back to the Future 2' gebruikt oma Lorraine een hydrator van Black & Decker om een piepkleine gedroogde pizza van Pizza Hut in 12 seconden te hydrateren tot een normale pizza. Opvallend is bovendien dat de pizza dampt, terwijl Lorraine de onderliggende plaat die ook uit de Hydrator komt, met de blote hand kan vastnemen. Goed geprobeerd allemaal. Maar vandaag de dag bestaat er geen apparaat om gedroogde voeding in enkele seconden te hydrateren. Enige methode is nog altijd de oude: onderdompelen in (kokend) water.
Robot die de hond uitlaat
Zonder commentaar. Tenzij je hier een laagvliegende drone in ziet, die de hond uitlaat.
Internet
Merkwaardig. Hoewel internet in 1989 in volle ontwikkeling was - er waren toen al 100.000 hosts en twee jaar later zag het WorldWideWeb het licht - is er geen spoor van te vinden in de film.
De gsm/smartphone
Even merkwaardig als het missen van internet. Mobiele telefonie bestond al lang voor 1989. In die periode werden de toestellen lichter en kleiner. France Telecom lanceerde de Bi-Bop voor stedelijk gebruik in 1991. De echte doorbraak kwam er ongeveer tegelijk met de gsm-technologie. De filmmakers hebben de explosie die daarop volgde niet voorzien. Marty McFly stapt in 2015 doodleuk naar een telefooncel. In ons land zou hij er vandaag geen meer vinden.
Teloorgang van fax
De befaamde scène waarin McFly ontslagen wordt wegens gesjoemel, toont dat zijn hele huis vol faxapparaten staat. Heeft u nog een fax in huis?
De dood van Diana
De frontpagina van 'USA Today' van donderdag 22 oktober 2015 gaat in de film vooral over de bende van Griff Tannen. Maar er staat nog interessant nieuws op. Dat Washington zich voorbereidt op de komst van Queen Diana bijvoorbeeld. Diana is ondertussen dood. En moest ze nog geleefd hebben, ze zou nooit Queen geworden zijn, want gescheiden van Charles. En mocht ze nog leven en bij de vader van haar kinderen zijn, Elisabeth II zit nog altijd stevig op de troon.
Opnames 'The Last Witch Hunter' lagen zes maanden stil door dood Paul Walker
Opnames 'The Last Witch Hunter' lagen zes maanden stil door dood Paul Walker
Het scheelde niet veel, of de opnames van 'The Last Witch Hunter' hadden nooit plaatsgevonden. Hoofdrolspeler Vin Diesel had het namelijk zo moeilijk met het plotse overlijden van zijn beste vriend en 'Fast & Furious'-tegenspeler Paul Walker, dat hij ei zo na de handdoek in de ring gooide. Wij zetten vijf weetjes over de nieuwste actiefilm op een rijtje.
Het script heeft een tijdje op de Blacklist gestaan
'The Last Witch Hunter' werd vijf jaar geleden geschreven door Cory Goodman, een Amerikaanse scriptschrijver die momenteel aan het verhaal van de nieuwe 'Underworld: Next Generation' bezig is. Eén jaar later stond het script van 'The Last Witch Hunter' al op de Blacklist, een lijst van de 'beste Hollywoodfilms die nog gemaakt moeten worden'. Regisseur Breck Eisner legt tijdens ons interview in New York uit waarom het zo lang duurde om een studio te vinden: "Een film met een origineel script is meteen een stuk risicovoller dan een film die gebaseerd is op een boek of een stripverhaal. Iedereen kent Vin Diesel en Elijah Wood, maar in principe is er nog maar weinig over de film bekend. Dat is een hele uitdaging, want je krijgt de moeilijke taak om een publiek warm te maken voor een verhaal dat nog niet gekend is. Er worden tegenwoordig zo veel goede films gemaakt waardoor de concurrentie moordend is. We kunnen nu enkel nog hopen dat we een enthousiast publiek kunnen vinden."
De filmmakers hadden maar één acteur op hun lijstje voor de rol van Kaulder
De scriptschrijver schreef het verhaal van 'The Last Witcher Hunter' met Vin Diesel als de onsterfelijke 800 jaar oude heksenjager Kaulder in gedachten. De filmmakers hadden dan ook maar één acteur op hun lijstje staan toen ze aan hun project begonnen. Het duurde maar liefst drie jaar om Diesel te pakken te krijgen. "Het is héél moeilijk om Vin te strikken. Een grote vis sla je niet zo maar aan de haak!", lacht Eisner. "Vin neemt graag zijn tijd wanneer het op films aankomt. Hij is erg voorzichtig met de rollen die hij aanneemt. Het heeft zeer lang geduurd om hem binnen te halen: we hebben veel moeten ronddollen, praten en onderhandelen, maar het is ons na heel veel bloed, zweet en tranen dan toch gelukt!"
De opnames lagen zes maanden stil door het overlijden van Paul Walker
Vin Diesel was net gecast toen zijn beste vriend en 'Fast & Furious'-tegenspeler Paul Walker op 20 november 2013 bij een auto-ongeluk om het leven kwam. De plotse dood van Walker legde zowel de opnames van 'Fast & Furious 7' als 'The Last Witch Hunter' plat. "Vin ging door een bijzonder moeilijke periode waardoor de opnames een tijdlang werden stilgelegd. We hebben uiteindelijk zes maanden moeten wachten totdat 'Fast' was ingeblikt. Vin heeft daarna hooguit een paar dagen vrij gehad en is dan meteen naar onze set gekomen. Het is niet fijn wanneer zoiets gebeurt, maar Lionsgate heeft ons in die tussentijd een budget gegeven waardoor ik toch nog wat verder kon werken. Ik heb me op mijn eigen tempo kunnen bezighouden met het script, de uitwerking van de film en de casting van de acteurs. We hebben tijdens die pauze hier en daar wat geld uitgegeven in de hoop dat Vin zou terugkomen."
Zonder Vin Diesel was er geen 'The Last Witch Hunter'-film geweest
Diesel had het na het overlijden van Paul zo moeilijk, dat hij een tijdlang heeft overwogen om met de opnames van 'Fast & Furious' en 'The Last Witch Hunter' te kappen. Hij bedacht zich naar eigen zeggen omdat Paul niet zou gewild hebben dat er op deze manier een einde zou komen aan de populaire franchise. "Deze film was met Vin, of met niemand", legt Eisner uit. "Er was geen plan B. Zonder Vin was er geen film geweest. Het licht ging pas op groen vanaf het moment dat Vin er weer bij was."
Er zijn nu al plannen voor een sequel
De filmmakers kozen voor een open einde met uitzicht op een franchise. Of een sequel er al dan niet zal komen, hangt natuurlijk volledig af van hoe goed 'The Last Witch Hunter' het in de bioscoopzalen zal doen. "De sequel komt wanneer het publiek de eerste film heeft goedgekeurd", aldus de regisseur. "Ik ben niet naïef genoeg om er nu al van uit te gaan dat het vervolg er ook effectief zal komen, maar de plannen liggen in elk geval al wel op tafel. We kunnen met het personage van Kaulder zo veel kanten op omdat hij in zo veel verschillende tijdsperiodes heeft geleefd. Aan verhalen zullen we geen gebrek hebben!"
'The Last Witch Hunter' draait vanaf 21 oktober in de Belgische bioscoopzalen.
Het gaat Pascale Naessens financieel voor de wind. Haar kookboeken verkopen zo goed dat ze volgens de website DeRijksteBelgen.be haar eerste miljoen binnenrijfde en ze officieel miljonair is.
De kookboeken van Pascale zijn intussen de best verkopende van België. Haar fortuin zal dus waarschijnlijk nog fors toenemen door alle auteursrechten die ze zal claimen, aldus DeRijksteBelgen. Ze zal echter nog een inspanning moeten doen om haar man Paul Jambers in te halen, die zo'n 10 miljoen bij elkaar wist te krijgen in zijn carrière.