Onze landgenoot Ivo van Hove is aangesteld als de regisseur van een nieuwe theaterbewerking van de filmklassieker All About Eve uit 1950, zo meldt Toneelgroep Amsterdam, het theatergezelschap waar de Limburger directeur is.
De hoofdrol in All About Eve wordt gespeeld door Hollywood-actrice Cate Blanchett. Zij kruipt in de huid van Margo Channing, een succesvol Broadway-ster die haar plaats in de spotlights langzaam maar zeker kwijtraakt. In het origineel werd de rol gespeeld door Bette Davis.
All About Eve werd genomineerd voor veertien Oscars. Daarvan werden er zes verzilverd, waaronder die van beste film. De theaterbewerking gaat in het voorjaar van 2018 in Londen in première.
Dansmoves van agent op Koningsdag al bijna 2 miljoen keer bekeken
Dansmoves van agent op Koningsdag al bijna 2 miljoen keer bekeken
"Applaus voor deze agent! Delen mag, laat iedereen zien hoe het ook kan zijn!" Met die eenvoudige woorden lanceerde Jaimy-lee Walter gistermiddag op Facebook onverwacht een internethit. Een rake tekst en het bijhorende filmpje van een Nederlandse agent en twee meisjes die samen vrolijk dansen tijdens Koningsdag, deed de rest. De teller staat inmiddels op 1,7 miljoen views. Het zijn dan ook moves om jaloers op te zijn!
"Ineens begon een meisje voor de agent te dansen, en hij danste meteen terug", zei Jaimy-lee Walter aan Omroep Flevoland. Ze zat bij de McDonald's aan het Stadhuisplein in Almere, toen het tafereel zich plots voor haar ogen afspeelde en ze de reflex had om het ook te filmen.
Hoewel de Nederlandse agent nu onvermijdelijk een (inter)nationale beroemdheid is, is zijn naam niet bekend. Omroep Flevoland weet wel dat hij en Jaimy-lee contact met elkaar hebben via Facebook. Het succes van zijn dansbewegingen was de man niet ontgaan.
Een swingende flik, wij vinden dat alvast hartstikke leuk, high five!
Amerikaanse universiteit doceert Dothraki, de taal van 'Game of Thrones'
Amerikaanse universiteit doceert Dothraki, de taal van 'Game of Thrones'
Aan de prestigieuze universiteit van Berkeley, in Californië, wordt het volgende semester het vak 'The Linguistics of Game of Thrones and the Art of Language Creation' gedoceerd. Docent is niemand minder dan de "uitvinder" van het Dothraki, de taal die in de populaire tv-reeks 'Game of Thrones' wordt gesproken.
Luidens een communiqué van de universiteit beschouwt linguïst David Joshua Peterson de taal van het ruitervolk Dothraki als een mengelmoes die gelijkt op het Spaans en het Arabisch. Peterson is als alumnus van Berkeley vertrouwd met de universitaire omgeving. Zijn studenten zullen de structuur van het Dothraki moeten studeren en leren zelf een taal te ontwikkelen.
Behalve 'Games of Thrones' werkte Peterson mee aan series als 'Defiance', 'Penny Dreadful' en 'Emerald City'.
In de VS wordt op 16 juli het zevende en voorlaatste seizoen aangesneden van de fictiereeks gebaseerd op de boeken van George R. R. Martin.
Lien Van de Kelder zorgt meteen voor jaloezie in 'Familie'
Lien Van de Kelder zorgt meteen voor jaloezie in 'Familie'
Na maandag een foto van haar en Lars, en woensdag een mysterieus Skypegesprek, is het nu voor echt. Lien Van de Kelder stapt vanavond als Marie Devlieger het fashionbedrijf van de familie Van den Bossche binnen. Na 'Thuis', 'Zone Stad' en 'The Spiral' eindelijk nog eens een grote tv-rol voor haar: "Het lijkt alsof ik nooit ben weggeweest."
Sinds Valentijn staat Lien (34) op de set van'Familie' en misschien betekent dat ook wel iets... "Het klinkt toch alleszins romantisch, hé", triggert ze. Liens personage, Marie Devlieger, stapt vanavond Fashion binnen en begeeft zich opnieuw in het leven van knappe CEO Lars (rol van Kürt Rogiers), met wie ze ooit een stomende nacht beleefde in een hotel in Bilbao - zo doet alles toch vermoeden. "De band tussen Lars en Marie zal zich niet zozeer op zakelijk vlak afspelen, maar wel in de relationele sfeer", verklapt Lien. "Lars is voor Marie vooral een friend with benefits geweest in het verleden."
Marie Devlieger, die in Londen woont en werkt, is van opleiding kinderpsychiater - een diploma waarvoor ze voluit gegaan is omdat ze zelf onvruchtbaar is - maar heeft die job nooit uitgeoefend om een mysterieuze reden. "Ze heeft zich dan maar op de zakenwereld gestort en zo is ze Lars eens tegen het lijf gelopen", verduidelijkt Lien.
De harde en de zachte Wat de komst van Marie met Lars zal doen, blijft nog een geheim. Zal hij moeten kiezen tussen haar of Veronique, die hem afgewezen heeft maar misschien diep vanbinnen toch nog gevoelens voor hem heeft? Marie en Veronique zijn alleszins twee tegenpolen. "Veronique is een harde tante, terwijl Marie net heel zachtaardig is. Marie is een warme, goedlachse vrouw die heel goed kan praten en empathisch is. Ik kan al wel verklappen dat ik veel scènes moet draaien met Sandrine André, die Veronique speelt", lacht Lien geheimzinnig. "Ja, het gaat superspannend worden!"
"Wat een klok van een stem": zenuwachtige Stijn (13) is de revelatie van de avond
"Wat een klok van een stem": zenuwachtige Stijn (13) is de revelatie van de avond
Vorige week wisten vooral Josje en Laura heel wat toppers weg te kapen. Maar met nog twee blind auditions te gaan, hebben ze nog alle kans om hun droomteam samen te stellen. "Nu is het echt alles of niks", aldus een vastberaden Laura. Ze weet deze week opnieuw een aantal grote aanwinsten te verzamelen, maar uiteindelijk is het Sean die met de verrassing van de avond gaat lopen.
Xandee is weer thuis, "maar of het ooit nog helemaal goedkomt..."
Xandee is weer thuis, "maar of het ooit nog helemaal goedkomt..."
Na een dikke drie maanden heeft Xandee, oftewel Sandy Boets, het ziekenhuis mogen verlaten. Ze onderging in totaal negen operaties, allemaal onder volledige narcose: driemaal aan haar hart, zesmaal aan haar been. "Ik heb nu overal littekens", klinkt het in Dag Allemaal.
"De eerste keer dat mijn dochters me in 't ziekenhuis kwamen bezoeken, hing ik vol draadjes", vertelt Sandy. "Geen prettige aanblik. Maar bon, er zijn mensen die ergere dingen hebben meegemaakt. Ik moet blij zijn dat ik er nog ben, want het heeft niet veel gescheeld."
Intussen is haar hart weer helemaal in orde. "Sinds ze die kunstklep hebben geplaatst zijn er geen problemen meer. Alleen: die klep maakt een heel irritant tikkend geluid. Iedereen hoort dat. Ik voel me soms de Tikkende Krokodil uit 'Peter Pan'. Een vervelend nevenverschijnsel waarmee ik zal moeten leren leven."
Haar voet, dat is echter een ander verhaal. "Ze weten zelfs niet óf het ooit nog goed komt. Enige verbetering kan, zo zeggen ze, pas ten vroegste over vijf maanden optreden. Er moest een heel stuk spier worden verwijderd. Uitgerekend de spier waarmee je je voet naar omhoog of naar beneden beweegt."
Ze kijkt nu wel anders tegen het leven aan. " Ik was allesbehalve een ochtendmens. Nu kan ik niet vroeg genoeg uit de veren zijn, zelfs als Jorg uit werken is. 'Geniet van je dag' is nu mijn motto. En koester de momenten dat je samen kan zijn, want 't kan snel gedaan zijn."
Tine Priem uit 'Thuis': "Naakt gaan zoals Marleen Merckx, dat durf ik niet hoor"
Tine Priem uit 'Thuis': "Naakt gaan zoals Marleen Merckx, dat durf ik niet hoor"
Actrice Tine Priem speelt nog maar een jaar mee in Thuis, maar haar personage Tamara heeft al enkele liefdesscènes achter de rug. Iets waar Tine best moeite mee heeft. "Ik heb altijd gevonden dat mijn lichaam niet in proportie is", vertelt ze in Dag Allemaal.
Op haar tweede draaidag moest Tine al uit de kleren. Met Bill Barberis dan nog. "Ik was in paniek, want ik was het groentje en kende niemand. Maar achteraf gezien viel het wel mee. Ze stonden voor me klaar met een badjas, en Bill is zo'n lieve gast. Hij stelde me snel op mijn gemak. Jammer dat Bill weg is bij 'Thuis'."
Intussen gaat ze vooral van bil met Bob. Maar die scènes naakt opnemen, zoals Marleen Merckx en Pol Goossen doen, daar is bij haar geen sprake van. "Dat durf ik niet. Ik gebruik een plak-beha. Anders heb je niets van privacy meer. Preuts ben ik niet echt, hoor. Allez, misschien toch een beetje. Nu, als Marleen zichzelf beter kan inleven zónder haar intieme delen te bedekken, alle respect daarvoor."
Ze heeft enkele complexen, vooral over haar cupmaat. "Ik heb altijd gevonden dat mijn lichaam niet in proportie is. Als tiener was ik wat molliger, en dan die kleine boezem daarbij... Weet je, mij zal je nooit in bikini op het strand zien. Ik trek er altijd een T-shirt over aan. Erg, hé. Het wordt tijd dat ik me over die angst zet, maar ja..."
Zijn hond werd gedood met uiterst gevaarlijk gif en nu roept Ruben Van Gucht op tot actie
Zijn hond werd gedood met uiterst gevaarlijk gif en nu roept Ruben Van Gucht op tot actie
Sportjournalist Ruben Van Gucht is er het hart van in dat zijn hond Odette vorige week werd vergiftigd. Daarbij werd een product gebruikt dat ook erg gevaarlijk is voor de mens. Op Twitter deelde hij een emotionele oproep aan ministers van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) om actie te ondernemen tegen het product: "Tijd om deze misdaad te stoppen."
"Aan alle dierenliefhebbers, tijd om op te staan", schrijft hij. "Exact een week geleden werd onze allerliefste Odette vergiftigd, als gevolg van een worst die ze tijdens de wandeling vond. Een worst die vermengd was met het uiterst giftige en dodelijke Temic. Uiterst dodelijk voor dier, maar ook voor mens. Het gaat hier niet enkel om dierenwelzijn, maar ook om volksgezondheid. Een product dat al jaren niet meer in de handel verkrijgbaar is en al jaren niet meer gebruikt mag worden. Maar toch zijn er blijkbaar nog altijd onverlaten die het over hun hart krijgen om zoiets te doen, om dieren vreselijk te laten afzien en families met veel tranen achter te laten. Hartelozen met andere woorden."
Hij roept ministers Weyts en Schauvliege op om iets te ondernemen. "Tijd om alle illegale gifproducten die nog op zolders of in stallen liggen, te laten inleveren", klinkt het. "Kan niet zo moeilijk zijn. Illegaal is illegaal. Tijd om deze misdaad te stoppen."
Herbert en Jolien: "Saartje blijft maar sms'en sturen"
Herbert en Jolien: "Saartje blijft maar sms'en sturen"
Als er één koppel was dat we na Temptation Island ten dode hadden opgeschreven, dan waren het Herbert en Jolien wel. De twee gingen elk over de schreef en vertrokken in volle ruzie. Intussen zijn ze wel opnieuw bij elkaar, al loopt dat niet altijd even vlot. "Het vertrouwen is er nog niet helemaal. En Saartje blijft maar berichten sturen", klinkt het in Dag Allemaal.
Tijdens de laatste aflevering leek het alsof Herbert en Jolien meteen na Temptation hun relatie voortzetten, maar de twee gingen effectief even uit elkaar. "Ik ben even het huis uit getrokken, Jolien is naar haar mama gegaan, maar we bleven wel moeite doen voor elkaar", vertelt Herbert in Story. "Die weken dat we uit elkaar waren, dat was de hel. Ik huilde haast elke dag", vertelt Jolien daarover.
De laatste aflevering werd gefilmd op Valentijn. "Er zijn sinds die dag nog heel wat stormen gepasseerd. Maar 't gaat nu beter, we zijn echt weer aan het bonden", melden de twee. Vergeving is er, maar ze zijn hun avontuur nog lang niet vergeten. "Ik krijg nog regelmatig een steek van haar", aldus Herbert. En ook Jolien geeft toe dat het vertrouwen nog wat zoek is. "We doen allebei ons best, maar dat vertrouwen moet weer opgebouwd worden. Dat vraagt tijd. We zijn al een tijdje terug in Vlaanderen, maar doordat de uitzendingen nu pas op tv waren, werd alles opnieuw opgerakeld. De harde woorden, het overspel, mijn tranen..."
Contact met Saartje Na Temptation onderhielden Herbert en Saartje, de verleidster waarmee hij de koffer indook, nog even contact. Intussen liet die weten dat ze Herbert niet meer herkent. "Een meedogenloze zak", vond ze. Maar volgens Herbert is dat onzin. "Wat een grap! Saartje heeft me gestalkt toen we terug in België waren. Ik heb haar duidelijk gemaakt dat ik verder wil met Jolien, maar nu zoekt ze allerlei manieren om mijn aandacht te trekken. Tijdens actes de présence staat ze voor mijn neus andere jongens te kussen of op de bar te dansen, enkel om mij uit mijn kot te lokken. In Thailand was ze mijn maatje, maar nu zie ik haar als een vies meisje. Ik wil niets meer met haar te maken hebben", klinkt het in Dag Allemaal.
De Temptation van Jolien bleek uiteindelijk Karim, maar ze blijft volhouden dat ze geen seks met hem had. "Karim en ik hebben alleen gekust. Die kreungeluiden kwamen van de televisie. We waren naar de film 'The Hunger Games' aan het kijken en daarin wordt veel gekreund en gezucht. Weet je, Karim is gewoon een aandachtszoeker.
Dit is de tweede finalist van Mijn Pop-uprestaurant: "Nu ga je potverdekke wel winnen ook, hè"
Dit is de tweede finalist van Mijn Pop-uprestaurant: "Nu ga je potverdekke wel winnen ook, hè"
Met tranen aan beide kanten, veel trots en heel veel wederzijds respect moest Meat & Griet vanavond de duimen leggen voor de smokey boys van Tjop's. Een grote teleurstelling voor de twee jonge vrienden Yannick en Leena, die met pijn in het hart maar ook met opgeheven hoofd net voor de finale de deuren van hun pop-up sluiten.
Mitchell en Daniela van Table'O sprongen vorige week een groot gat in de Blankenbergse lucht toen ze zo maar even alle juryleden achter zich schaarden en zo met de felbegeerde ster van 10.000 euro én de eerste finaleplaats aan de haal gingen.
De twee andere duo's bleven verbaasd en met een lichte kater achter. Maar lang treuren konden ze niet. Want Meat & Griet en Tjop's werden daarmee genomineerd voor sluiting en dus was het heel deze aflevering gewoon hard doorwerken en nagelbijten geblazen. "Kut met peren", zo omschrijft Birger van Tjop's de situatie.
"Het pikt wel"
Echt blij met de klinkende overwinning van Table'O zijn de genomineerde duo's niet. "Wij doen alles wat ze vragen en we krijgen nog niet eens een stem. Dat steekt me wat tegen", klaagt Birger. "Echt kut" vult Leena aan. "Ergens pikt dat wel een beetje dat ze alle zes voor Table'O kiezen. Je krijgt het gevoel dat je slecht bezig bent."
Birger kan de nominatie aanvankelijk moeilijk verwerken. Zijn gezicht én gezucht spreken boekdelen. "Ik vind de jury... Nee. Nevermind", slikt Yannick van Meat & Griet dan weer zijn frustratie in om toch maar niets te zeggen waar hij spijt van kan krijgen. "Ik ben niet slechtgezind, ik ben gewoon aan het balen", vat hij het dan maar samen. En dat mondt in een service uit in een spreekwoordelijke beet in de neus van Leena als zij hem wijst op een fout bij een bestelling. "Ik ben geen hond", reageert Leena boos.
Beide duo's proberen evenwel snel de knop om te draaien. "Het is zo en er is niks aan te doen", aldus Leena. En ook bij Tjop's kijken ze ondanks de teleurstelling vooruit. "We gaan sowieso de moed niet opgeven", klinkt het bij Karel. "Het is niet omdat je een etappe verliest, dat je de koers verliest."
Op wolkjes
Bij Table'O lopen ze intussen op wolkjes. "The winner takes it all", zingt Mitchell vrolijk in de keuken. Hun nieuwe favorietenrol moeten ze natuurlijk wel meteen inlossen, want Table'O is nu 'the place to be'. Ook stellingbouwer Michel Van den Brande, bekend van 'The Sky is the Limit', wil wel eens weten wat Daniela en Mitchell zo speciaal maakt. Van Daniela is hij duidelijk fan. "Van uiterlijk en présence en vriendelijkheid spring jij er direct uit", zo klinkt het lovend. En ook het eten gaat vlot binnen. De avond van het koppel verloopt opperbest en dan moet de grote verrassing nog komen.
Daniela en Mitchell mogen met hun hele team zelf eens gezellig gaan eten in sterrenrestaurant 'Cuines,33', terwijl hun pop-up door een ervaren team wordt overgenomen. De chef kok van dit restaurant kwam vorige week nog de foodtrucks beoordelen, nu kan het team van Table'O zijn gerechten ontdekken. Daar dost iedereen zich met veel plezier voor uit.
Een deugddoende massage
Maar ook bij Tjop's en Meat & Griet volgen verrassingen, zij het dan wel niet van de jury. Zowel Leena en Yannick als Karel en Birger willen hun trouwe en hardwerkende personeel bedanken voor alles, nu het grote avontuur mogelijks bijna afgelopen is. Bij Meat & Griet kiezen ze voor een deugddoende massage. Een schot in de roos bij het hele team, dat er maar al te graag even bij gaat liggen na al dat traplopen.
Knallen op konijnen
Geen massage voor team Tjop's. Daar wordt alles uit de kast gehaald zodat het team alle stress kwijt kan en zich eens goed kan afreageren. De groep kiest voor een potje paintball. Tel daar een knalroos konijnenpak voor Karel en Birger bij en je hebt een heerlijke namiddag. "Dat was de afspraak niet", mort een grappende Karel. En het personeel? Die hebben er duidelijk veel plezier in om de twee konijnen de volle laag te geven en de frustraties "er af te knallen". Karel en Birger nemen de blauwe plekken er met de glimlach bij.
Een beetje straf
Na de ontspanning volgt al snel terug de spanning, want voor zowel Tjop's als Meat & Griet kan de avondshift die dan volgt de laatste zijn. En uiteraard wil niemand naar huis, zeker niet zo vlak voor de grote finale. De mama van Leena is speciaal voor het belangrijke moment naar de kust afgezakt, om haar dochter een hart onder de riem te steken.
Birger wil de mogelijke laatste avond nog specialer maken met een barbecue-experiment. Met een smeulende barbecue in de zaal geeft de smokey boy het 'laatste avondmaal' "een extra speciaal effectje". Net iets té speciaal helaas, want het blijkt toch niet zo geslaagd. Het gevolg van Birgers originele inval: hoestende klanten met hoofdpijn die zich afvragen 'wat in godsnaam die stank is'. "Ik had er niet aan gedacht, maar het ruikt inderdaad wel een beetje... straf", geeft Birger zich gewonnen. Bye bye, speciaal smokey effectje. Bij Meat & Griet gaat Yannick er achter de bar even bij neerzitten. "Stel je voor...", klinkt het met een bang hartje.
"Nu ga je potverdekke wel winnen ook, hè man"
En dan is het verzamelen voor de tv's om het verdict te horen. Wie mag openblijven? Wie mag die felbegeerde finale spelen? En voor wie stopt het onverbiddelijk hier? De nodige 'vuistjes' worden nog snel uitgedeeld en dan is het de adem inhouden tot Evi hard besluit: "De pop-up die definitief zijn deuren moet sluiten, is die van... Yannick en Leena".
Het verhaal stopt dus voor Meat & Griet. Karel en Birger van Tjop's spelen de finale tegen Table'O. En dan kan er bij de normaal redelijk stoïcijnse kerels al eens een oerkreet of twee, een hoop dikke knuffels en een stevige krop in de keel van af. "Ik had het wel gedacht, tegen die toppers", besluit een geëmotioneerde maar ook trotse Leena die blij is met wat ze met haar team heeft kunnen realiseren. "Nu ga je potverdekke wel winnen ook, hè man", laat ze nog kordaat verstaan aan Birger nadat ze de mannen van Tjop's gaat feliciteren. Benieuwd of dat ook waarheid wordt. Table'O of Tjop's. Eén van hen wint Mijn Pop-uprestaurant 2017. Wie denken jullie?
Ja hoor, onklopbare Valverde wint ook Luik-Bastenaken-Luik
Ja hoor, onklopbare Valverde wint ook Luik-Bastenaken-Luik
Topfavoriet Alejandro Valverde heeft de 103e editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Een kopgroep van acht hield erg lang stand en zorgde zo voor een zenuwslopende aanloop richting de finale. De strijd barstte pas echt los op de voorlaatste helling van de dag maar de laatste twintig kilometer leverde alsnog een straffe finale op. Toch wachtte Valverde tot de laatste (slopende) 500 meter in Ans om uiteindelijk na 258 kilometer Dan Martin te kloppen in de sprint. Het is de vierde keer dat “El Imbatido” of “de onklopbare” wint in Luik, de derde keer dat de 36-jarige Spanjaard van Movistar de dubbel met de Waalse Pijl lukt.
Na een aangrijpende start in Luik met een eerbetoon aan de overleden Michele Scarponi(waarbij veel renners het niet droog hielden) kregen we meteen koers. Thomas De Gendt kon daarbij uiteraard niet ontbreken maar hij werd in een zenuwachtig begin teruggehaald door de groep. Uiteindelijk geraakten acht renners weg: Bart De Clercq van Lotto-Soudal was de enige landgenoot voorin. De overige zeven vluchters waren Fabien Grellier (Direct Energie), Tiago Machado (Katusha), Anthony Perez (Cofidis), Stéphane Rossetto (Cofidis), Aaron Gate (Aqua Blue), Mekseb Debesay (Dimension Data) en Nick van der Lijke (Roompot). Bijtertje Olivier Pardini (WB - Veranclassic) probeerde kilometerslang de sprong naar de koplopers te maken maar moest na meer dan een uur achtervolgen dan toch de handdoek gooien.
Kopgroep krijgt wel érg grote voorsprong...
De samenstelling van de kopgroep was naar de zin van het peloton, waar Movistar in dienst van topfavoriet Alejandro Valverde het tempo bepaalde. Meer zelfs, de Spaanse ploeg stond er lange tijd alleen voor waardoor de voorsprong meteen hoog mocht oplopen naar dertien minuten. Uiteindelijk staken Sky en Quick Step toch een handje toe in de achtervolging maar de vluchters konden na de lange aanloop met een bonus van nog meer dan tien minuten aan de drie nieuwe hellingen beginnen.
Door wegenwerken waren drie historische beklimmingen dit jaar immers weggevallen: de Côte de Wanne, de Stockeu en de Haute Levée werden vervangen door de Côte de Pont, de Côte de Bellevaux en de steile Côte de la Ferme Libert (gemiddeld 12,1%). Voorin viel enkel Debesay weg maar de kopgroep bleef stand houden. Op de smalle wegen van de Oostkantons was het in het peloton vooral opletten voor valpartijen maar grote averij bleef uit. Laurens De Plus kon op de steile stukken zijn benen wel niet stilhouden en zorgde even voor wat nervositeit maar het was nog te vroeg om door te gaan.
Met nog steeds een bonus van een zestal minuten begon de tijd echter te dringen. Op de Col du Rosier voerde Quick Step het tempo verder op, samen met Movistar. De slijtageslag werd vol doorgezet en in een dolle vaart ging het dan via de Col du Maquisard naar de mythische Côte de La Redoute.
De grote voorsprong van de vluchters zorgde toch stilaan voor nervositeit in het peloton. Het was uiteindelijk AG2R met Pierre Latour dat de koers probeerde open te breken. Betancur schoof mee als waakhond van Movistar maar haast alle grote ploegen hadden een mannetje mee met ondermeer De Marchi (BMC) en Brambilla (Quick Step).
Op La Redoute namen Tim Wellens, Laurens De Plus, Michael Mathews, Roman Kreuziger en Alejandro Valverde himself het heft in handen. Het zorgde voor een serieuze schifting in het peloton en Quick Step duwde nu vol door met De Plus en Devenyns als Vlaamse werkpaarden.
Op naar de Côte de La Roche-aux-Faucons dan maar, de voorlaatste helling waar Anthony Perez (Cofidis) nog als koploper aan begon met twee minuten bonus. Hij kreeg plots de steun van ploegmaat Rossetto waardoor we zelfs even een koppeltje kregen aan het front. Maar achter hen barstte de koers (eindelijk) helemaal open met onder meer Roman Kreuziger (Orica) en Tim Wellens voor Lotto-Soudal.
Terwijl Rossetto nog alleen vooruit reed, gooide Wellens zijn kaarten op tafel toen alles weer dreigde samen te komen. Wellens sprong naar de kop van de wedstrijd en stoof in een rotvaart af op de Côte de Saint-Nicolas. De 25-jarige Limburger begon te klimmen met amper vijftien seconden voorgift en dat bleek onvoldoende tegen een losgeslagen groep met favorieten.
Henao (Sky) nam fors over met Albasini (Orica) in het wiel maar Valverde (Movistar), Martin (Quick Step) en Mathews (Sunweb) volgden gezwind maar ook Greg Van Avermaet en Dylan Teuns (BMC) doken plots vooraan op. Formolo (Cannondale) probeerde het op zijn beurt alleen maar op de slopende aankomststrook in Ans was hij kansloos alleen.
Niets tegen te beginnen...
Bij het ingaan van de slotkilometer koos Martin voor de vroege aanval. Hij pakte enkele meters maar Valverde besefte het gevaar en stevende af op de 30-jarige Ier. Er was niets tegen te beginnen en de Spanjaard maakte het af in de sprint: goed voor zijn vierde Luik-Bastenaken-Luik na eerdere triomfen in 2006, 2008 en 2015. Na zijn vijfde Waalse Pijl afgelopen woensdag bovendien zijn derde dubbel in de Ardense klassiekers en meteen ook zijn elfde zege van het seizoen. Recordhouder in Luik is echter nog steeds Eddy Merckx met vijf zeges. “El Imbatido” wordt dinsdag 37 jaar ...
Met zijn vingers naar de hemel gericht reed Valverde over de aankomststreep om zo zijn zege op te dragen aan de overleden Michele Scarponi. Kwiatkowski mocht mee het podium op, olympisch kampioenVan Avermaet werd toch weer beste Belg op de elfde plaats. Op de erelijst van Luik-Bastenaken-Luik volgt Valverde de Nederlander Wout Poels op.
Belgische piloot van Eén-serie ‘Flying Doctors’ zwaargewond na vliegtuigcrash
Belgische piloot van Eén-serie ‘Flying Doctors’ zwaargewond na vliegtuigcrash
Anthony Caere, bekend van het Eén-programma ‘Flying Doctors’, heeft een zware hoofdwonde opgelopen na een vliegtuigcrash in het nationaal park van het Congolese Virunga. De 35-jarige West-Vlaming werkt in het park onder leiding van prins Emmanuel de Merode: hij houdt vanuit de lucht de bewegingen van de dieren in de gaten om ze te beschermen tegen stropers en andere gevaren.
'Gelieve een bijzonder gebedje te doen voor Anthony Caere. Hij liep een zware hoofdwonde op tijdens een vliegtuigcrash vrijdag. In totaal waren drie mensen aan boord', staat te lezen op de Facebookpagina van The Elite AntiPoaching Units And Combat Trackers. Caere zou echter niet in levensgevaar verkeren. Er waren twee inzittenden aan boord: de ene liep enkele breuken op, de andere kwam er ongedeerd van af. 'Prins Emmanuel de Merode zat niet in het vliegtuig.'
Caere is al een tijdje aan de slag in het park. In het eerste seizoen van het Eén-programma Flying Doctors vloog hij een Cessna-vliegtuigje naar Congo, in het tweede kregen we te zien wat hij daar allemaal deed. 'Ik zit op de mooiste plek in het mooiste park ter wereld', zei de West-Vlaming enkele maanden geleden nog over zijn job. Samen met de Belgische prins Emmanuel de Merode probeert hij ervoor te zorgen dat dat zo blijft. Vanuit de lucht jaagt hij op stropers. 'En dat begint te lukken. Al acht maanden lang is geen enkele olifant gestorven. Dat is nog nooit gebeurd', zei hij vorige zomer nog.
De job is zeker niet zonder gevaar, zo besefte Caere. De bodem van zijn vliegtuigje is bedekt met een dikke laag Kevlar, een kogelvrij materiaal, tegen aanvallen van rebellen of stropers. En vorige zomer had hij al van zeventien collega’s afscheid moeten nemen nadat ze vermoord werden. 'Van een aantal heb ik ook zelf het lichaam terug naar de familie gevlogen. Dat is hard, ja', zei hij toen. 'Maar zelf ben ik niet echt bang. Het is een risico dat erbij hoort. Ik heb tot nu toe altijd al chance gehad. Voor mij staat het park vooral symbool voor positiviteit. Voor idealisme. Ik heb net nog bijgetekend voor de volgende twee jaar.'
Beke: ‘Islam is wel te verzoenen met westerse waarden’
Beke: ‘Islam is wel te verzoenen met westerse waarden’
'De mensen die in ons land de islam willen belijden, kunnen dat, maar enkel als het op een Europese leest geschroeid is, de Europese islam', zo reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke in De Zevende Dag op de uitspraken van zijn partijgenoot Pieter De Crem, die ‘niet gelooft in een Europese islam’.
‘Ik geloof niet in een Europese islam. Het lijkt me nog altijd enorm moeilijk om de islam te laten sporen met westerse waarden.’ Die forse uitspraken in een interview met De Standaard leveren staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem een pak kritiek op, vooral van zijn jonge (allochtone) partijgenoten.
Voorzitter Wouter Beke, die als centrale gast in De Zevende Dag mocht komen vertellen of hij nog excuses verwachtte van staatssecretaris Zuhal Demir nadat ze CD&V een moslimpartij had genoemd (‘die bladzijde hebben we omgedraaid’), werd ook gevraagd naar een reactie op de uitspraken van zijn partijgenoot.
‘Als hij zegt dat er nog altijd haatpredikers actief zijn en dat een groot probleem is, dan heeft hij gelijk’, aldus Beke, die verwijst naar de ambities van minister van Justitie Koen Geens om het radicalisme in moskeeën aan te pakken. Maar in tegenstelling tot De Crem gelooft Beke wel in een ‘Europese islam’.
‘Ik ben trots op onze westerse waarden, gebaseerd op een traditie die meer dan 2.000 jaar oud is. Maar de islam is sinds 1974 een erkende godsdienst is in ons land, naast nog enkele andere godsdiensten. De vraag en de uitdaging is hoe die verschillende godsdiensten kunnen worden inbed, of ingebed blijven, in onze samenleving met onze waarden’, aldus Beke.
'Ik zeg al twee jaar dat er geen andere weg is. De mensen die in ons land de islam willen belijden, kunnen dat, maar enkel als het op een Europese leest geschroeid is, de Europese islam, dat is voor mij klaar en duidelijk.'
Meerwaardebelasting
Beke werd ook gevraagd naar de meerwaardebelasting waar zijn partij al lang op aandringt, maar waarvoor coalitiepartner Open VLD deze week de deur heeft gesloten.
‘Ik heb vooral zitten kijken naar het betoog van Patrick Dewael in de kamer. Zijn partij zit als sinds 1999 in de regering, en dan komt hij zeggen dat we het meest belaste land ter wereld zijn, dat vond ik niet meteen een sterk betoog. Ook al omdat Oeso vorige week zei dat de belastingdruk in ons land net gedaald is.’
‘We hebben in de schoot van deze regering afgesproken om voorstellen te doen over de vennootschapsbelasting, over de meerwaardebelasting. Dat hebben wij gedaan, waar blijven de voorstellen van de anderen?’, aldus Beke.
Dat SP.A zijn partij een wisselmeerderheid voorstelt om het wetsvoorstel over de meerwaardebelasting te stemmen in het parlement wuift Beke weg. ‘Ik heb al een paar keer in een regering gezeten met socialisten, en dan vragen ze net om een clausule in te voeren opdat er geen wisselmeerderheid kan worden aangenomen. Met dat spelletje gaan we niet meedoen.'
De Amerikaanse president Donald Trump is de minst populaire president ooit. Althans, dat blijkt uit een peiling van de Washington Post en ABC. Maar in de aanloop naar zijn honderdste dag als president, volgende week zaterdag, lijkt hij onverstoord door te gaan.
Volgende week zaterdag zit Donald Trump 100 dagen in het Witte Huis. Maar nooit in de moderne geschiedenis, dat is sinds Dwight D. Eisenhower, was een president van de Verenigde Staten minder populair. Slechts 42 procent van de Amerikanen steunt zijn beleid. Dat blijkt uit een peiling van de krant Washington Post en de tv-zender ABC.
Ter vergelijking: het slechtste ‘disapproval rate’ na ongeveer 100 dagen in functie vóór Trump was volgens de Washington Post voor de Democraat Bill Clinton. Zijn koers werd in april 1993 afgekeurd door 39 procent, Trump komt nu uit op 53 procent. Acht jaar geleden scoorde Barack Obama 69 procent op de populariteitsmeter, bij maar 26 procent viel zijn beleid in slechte aarde.
Achterban blijft hem steunen
Maar bij zijn achterban ligt Trump nog steeds goed. In die groep kan hij bij 94 procent op goedkeuring rekenen voor zijn koers. Bij de Republikeinen ligt dat op 84 procent. Op de vraag of ze spijt hebben van hun keuze voor Trump antwoordde twee procent met ja, 96 procent blijft achter hun stem staan.
Hetzelfde percentage zou Trump ook herverkiezen. Dat is een betere score dan voor zijn Democratische rivale Hillary Clinton. 83 procent van haar kiezers zou zich opnieuw achter haar scharen.
Executive orders
Veel lijkt Trump er zich niet van aan te trekken. Vrijdag zal hij nog verschillende executive orders over energiebeleid ondertekenen, zegt een anonieme medewerker van het Witte Huis.
‘Die zullen voortbouwen op eerdere besluiten die de weg hebben vrijgemaakt voor pijpleidingen die jobs creëren, innovaties in energieproductie en minder lasten voor energieproducenten.’ In maart ondertekende president Trump al verschillende besluiten die de klimaatmaatregelen van Obama moeten terugdraaien.
Woensdag zou de president ook een aantal belastingplannen bekendmaken. Mick Mulvaney, bevoegd voor het budget, zei op tv-zender Fox dat de focus zal liggen op ‘principes, ideeën en tarieven.’
Zelf haalde Trump op Twitter nog eens uit naar Obamacare. Hij waarschuwt de Democraten dat het gezondheidsplan van de vorige president op sterven na dood is zonder financiële steun van de overheid. Daarmee verwijst hij misschien naar de mogelijkheid om de subsidies voor gezondheidszorg bij de lage inkomens te schrappen.
Frankrijk weet vanavond welke twee kandidaten het tegen elkaar zullen opnemen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Als de duo’s Le Pen-Mélenchon of Fillon-Mélenchon doorgaan, doemt het spook van een referendum over een Frexit op.
De EU-leiders zullen vanavond om 20.00 uur met ingehouden adem kijken naar de twee gezichten die op het tv-scherm van TF1 geprojecteerd worden. Van de vier presidentskandidaten die een kans maken om door te stoten naar de tweede ronde, zijn er twee die een referendum over een Frexit willen houden: Marine Le Pen en Jean-Luc Mélenchon.
Het boegbeeld van het Front National heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze komaf wil maken met de EU. Maar zo’n belangrijke beslissing wil ze niet in haar eentje nemen. Eerst zal ze proberen om via onderhandelingen Frankrijk zijn soevereiniteit terug te geven over zijn munt, zijn economisch beleid en zijn grenzen.
Volgens de Franse grondwet geniet de president het privilege om een referendum af te kondigen
Als dat niet lukt – en het kan onmogelijk lukken – wil ‘presidente Le Pen’ een referendum over een Frexit houden. Dat is volgens de Franse grondwet een privilege van de president. ‘Ik wil dat de Fransen beslissen. Ik zal geen brutale beslissing nemen zonder de toelating van de Fransen’, zegt ze daarover. Als de Fransen tegen een Frexit stemmen, wil ze zelfs opstappen uit het Elysée.
Jean-Luc Mélénchon eist in zijn programma dat er een einde komt aan de onafhankelijkheid van de Europese Centrale Bank en de ‘absurde regels’ van het stabiliteitspact. Hij belooft de Fransen zoveel lekkers dat hij weet dat Parijs onmogelijk zijn begrotingstekort zal kunnen beperken tot 3%. Ook wil hij een streep trekken door het vrijhandelsakkoord met Canada en een einde maken aan de detachering van werknemers.
Net als Le Pen wil Mélenchon daarover eerst onderhandelen met de andere EU-leiders. Hij maakt zich sterk dat de andere EU-landen gewilliger zullen zijn tegenover het grote Frankrijk dan ze waren tegenover het kleine Griekenland. Daarna moeten de Fransen bij referendum kunnen beslissen of ze in de EU blijven of niet. Dat is zijn plan A. Er is ook een plan B, waarbij Frankrijk niet langer zou bijdragen aan de Europese begroting en opnieuw kapitaal- en grenscontroles zou invoeren.
Onzekerheid
De kans dat het tot een Frexit komt, is minimaal. ‘De Fransen blijven massaal achter het lidmaatschap van de EU en de euro staan: het is nog altijd 85%’, zegt Gilles Finchelstein, directeur-generaal van de Fondation Jean-Jaurès. ‘Een van de redenen waarom Marine Le Pen tegen het glazen plafond blijft botsen, is precies haar pleidooi voor een terugkeer naar de Franse franc.’
Maar alleen al de onzekerheid en de onderhandelingen, boven op de Brexit, zouden zwaar wegen op de werking van de EU en voor jarenlange onrust zorgen.
Het nachtmerriescenario voor de EU zondag is dat het tot een tweede ronde komt tussen Le Pen en Mélenchon. Maar ook een duel tussen Mélenchon en François Fillon zou slecht nieuws zijn voor Brussel, aangezien peilingen in dat geval een overwinning van Mélenchon voorspellen.
De kans is klein dat president Le Pen of president Mélenchon ook een parlementaire meerderheid zou hebben – de parlementsverkiezingen vinden plaats op 11 en 18 juni. Het zou hen vanaf dag 1 opzadelen met een vijandige regering. ‘Een cohabitatie met Le Pen of Mélenchon als president zou Frankrijk in een periode van instabiliteit en politieke crisis doen belanden, met het risico op een verlamming van de EU’, zegt Finchelstein.
Clint Eastwood maakt film over mislukte aanslag Thalys
Clint Eastwood maakt film over mislukte aanslag Thalys
Acteur en regisseur Clint Eastwood gaat een film maken over de mislukte aanslag op de Thalys Amsterdam-Parijs in 2015. Dat melden Amerikaanse media. Eastwood hoopt nog dit jaar te beginnen met de opnames.
Het project, dat nog geen titel kreeg, zal gebaseerd zijn op het werk "The 15:17 to Paris: The True Story Of A Terrorist, A Train, And Three American Heroes", dat in 2016 door het trio - Anthony Sadler, Alek Skarlatos et Spencer Stone- en journalist Jeffrey E. Stern geschreven werd, meldt Deadline Hollywood.
Op 21 augustus 2016 stapte de toen 26-jarige Ayoub El-Khazzani in het station Brussel-Zuid zwaarbewapend op de Thalys naar Parijs. Hij verschool zich in het toilet, waar hij even voorbij de Franse grens met een kalasjnikov in de hand uitkwam. Vier reizigers - drie Amerikanen en een Brit - konden hem evenwel overmeesteren, waardoor er slechts drie mensen gewond raakten.
El-Khazzani zit in een Franse cel in afwachting van zijn proces.
Studio Brussel eert Prince met purper 'Parental Advisory Label'
Studio Brussel eert Prince met purper 'Parental Advisory Label'
Het is vandaag een jaar geleden dat de legendarische zanger Prince overleden is. Hij stond gekend voor zijn flamboyante outfits en expliciete muziekteksten. Wat weinigen weten, is dat hij ooit de reden was voor de Parental Advisory - Explicit Content stickers. Studio Brussel vond het tijd om hem dat label terug te geven. In een purperen jasje, weliswaar.
Prince was en is nog steeds een icoon in de muziekwereld. Hij maakte de weg vrij voor vele andere kunstenaars. Prince veranderde de industrie voor altijd. Zo was hij ooit de reden waarom het Parental Advisory Label (PAL) in het leven werd geroepen. De zwarte vakjes onderaan de albums, die moesten prijken op platen waarvan de kinderen rode oortjes konden krijgen. Als een reactie op zijn expliciete teksten op het nummer "Darling Nikki".
Purple tribute
Nu, 32 jaar later, kent iedereen het Parental Advisory Label. Maar, weet niemand de oorsprong. In naam van muziekliefhebbers ter wereld wil Studio Brussel daar verandering in brengen. Met een purple tribute, of beter een open brief naar de Recording Industry Association of America® (RIAA). De zender wil ter ere van de zanger het zwarte Parental Advisory label veranderen in een purperen versie. "Zijn muziek heeft de tijd overschreden", klinkt het bij Studio Brussel.
"Zijn karakter heeft de weg gebaand voor grote artiesten als Lenny, Frank Ocean, the Weeknd en Pharrell. Zijn opstandigheid heeft ons schitterend werk gegeven. Dit is voor ons een manier om hem iets teruggeven. Een simpele wijziging dat het ultieme eerbetoon kan betekenen voor een artiest van zo'n grandeur. Vooral omdat zijn genie op die manier blijft voortleven op het album van de volgende generaties dappere artiesten."
Studio Brussel roept iedereen op om deze actie te ondersteunen. Je kan de open brief delen via Facebook en Twitter op www.princepurplelabel.com.
K3 neemt ons mee achter de schermen in nieuwe videoclip
K3 neemt ons mee achter de schermen in nieuwe videoclip
Goed nieuws voor de fans van K3! Marthe, Klaasje en Hanne hebben deze avond hun nieuwste videoclip gelanceerd voor het nummer 'Aliyee'. In de clip nemen de meisjes ons mee achter de schermen van hun K3-shows.
Kobe: "Story of my life. Ik kijk verlangend naar Danira, zij kijkt verlangend naar eten."
Kobe: "Story of my life. Ik kijk verlangend naar Danira, zij kijkt verlangend naar eten."
Presentatoren van 'Over Eten' Danira en Kobe delen een sappige soort humor. Plagen en uitdagen, en om beurten een vuil mopje uit de mouw toveren.
Zijn ze nu een koppel of zijn ze het niet? De vraag houdt heel Vlaanderen in bedwang. Twee mooie mensen die om het hardst kunnen lachen, vooral met elkaar. Ze gaan door het leven als collega's en beste vrienden. Speciaal voor NINA leggen zij nu elkaar eens op de rooster. Van privé tot carrière, van eten tot daten, niets wordt overgeslagen.
Of de vonk ooit overslaat tussen de twee, lees je morgen in NINA. In deze beelden spatten die vonken er alvast wél af.
Belofte maakt schuld: Showbizz Bart, Pichal en Appermont zijn nu ros
Belofte maakt schuld: Showbizz Bart, Pichal en Appermont zijn nu ros
"10.000 likes en wij kleuren ons haar ros", beloofden Sven Pichal en Showbizz Bart aan Kom Op Tegen Kanker. En belofte maakt schuld: de twee BV's gaven hun haardos vanmorgen tijdens De Madammen op Radio 2 samen met Luc Appermont een nieuw kleurtje.
Je hebt ze vast wel al zien staan, de vele 'Rospotten' van Kom Op Tegen Kanker. Daarmee wil de organisatie zoveel mogelijk 'rosse muntjes' inzamelen voor de strijd tegen kanker. Sven Pichal en Showbizz Bart deden samen met Radio 2 maar wat graag mee aan de actie, en hingen er een bijzondere belofte aan vast. Als hun Facebookpost 10.000 likes zou halen, kleurden ze hun haren even rood als al die muntjes in de rospotten. Simonneke uit Thuis, die meter is van de actie, keek goedkeurend toe, en Luc Appermont deed gezellig mee. En het resultaat? Dat laten wij u zelf beoordelen.