Vandaag nog maar eens iets heel feestelijk.En vermits de kreeften heel goedkoop zijn deze tijd dus kreeft. Kreeft à l'Armoricaine warm voorgerecht ======================== voor 4 personen:
2 levende kreeften (van 700 gram) 2 sjalotten 1 wortel 1 stengel groene selderij 2 tomaten 5 eetlepels cognac 1 deciliter wijn (wit/droog) 2 deciliter visfumet 1 deciliter room 30 gram boter (bakboter) 1 teentje knoflook 0.5 eetlepel dragon (fijngehakt) 1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
De kreeften koken, overlangs in twee snijden en kruiden met peper en zout. Het vocht, merg en rode koraal opvangen en door een zeef passeren.
De kreeftenhelften in zeer hete olijfolie bakken tot de pantsers helderrood zijn.
De kreeftenhelften uit de pan halen, de olijfolie weggieten en boter in de pan doen.
De gehakte sjalotten, wortelen en selderij met de uitgeperste knoflook glazig fruiten, flamberen met cognac en blussen met de droge witte wijn en visfumet.
De kreeftenhelften terug in de pan leggen, bestrooien met de tomaatblokjes en dragon, de pan afdekken en 10 minuten stoven.
De kreeftenhelften uit de pan nemen en warm houden.
Voor de saus: merg en koraal aan het kookvocht toevoegen en inkoken. De room toevoegen, nog even inkoken, monteren met boter en er gehakte peterselie doormengen.
De kreeftenhelften op een bord schikken en napperen met de saus.
Opdienen met stokbrood.
|