Aspergetijd dus eten we ze!!
Aspergerolletjes met gekookte ham Hoofdgerecht =================================== 16 asperges
8 sneetjes gekookte ham
360 centiliter bechamelsaus
100 gram Oud-Brugge (in blok)
600 gram aardappelen
4 soeplepels gehakte bladpeterselie
zout en peper
geraspte nootmuskaat
. Verwijder de korst van het stuk Oud-Brugge en rasp de kaas fijn.
Schil de aardappelen, snij ze in blokjes en stoom ze gaar in 30 minuten. Plet ze tot een fijne puree met zout, peper, muskaatnoot, twee eetlepels geraspte Oud-Brugge en twee eetlepels bechamel.
Pel de asperges, verwijder het enigszins harde, onderste stuk en bind ze samen. Kook ze 20 tot 25 minuten. (afhankelijk van de dikte van de asperges: ze moeten gekookt zijn maar stevig blijven), in gezouten kokend water; let erop dat de punten boven water blijven.
Dompel ze dan volledig onder en laat ze nog 5 minuten. zacht koken. Laat ze uitlekken.
Verwijder het zwoerd van de sneetjes ham. Spreid ze open en leg er telkens twee asperges op. Doe er peper en zout op en rol het geheel vrij strak op.
Verwarm de oven voor op 7 (210°C). Beboter een ovenschotel en verdeel er de puree over. Leg er de aspergerolletjes op. Overgiet ze met de rest van de bechamel en bestrooi het geheel met de resterende Oud-Brugge.
Gratineer het gerecht 10 tot 15 minuten, in een warme oven: de toplaag moet een mooi kleurtje hebben.
Strooi er peterselie op en dien onmiddellijk op.
|