geloofsaangelegenheden
gedachtewisseling in vriendschap
05-03-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwoord aan de vragensteller over 'zonde'
Dag Niem,

Wat zeg je dat nu toch ingewikkeld. En niet helemaal júist ook. Of liever gezegd: helemáal niet juist.

Immers: reeds Exodus zegt in 4 v 2, dat er een mogelijkheid is van onopzettelijk en onbedoeld zondigen tegen een van de geboden van de Heer.

Meestal zal je geweten, je 'samen weten', je menselijke geest samen met je menselijke ziel, je wel attent maken, dat het niet correct is, wat je doet. Maar soms ook is de zonde zó ingesleten, dat je het niet eens merkt, maar het blijft wel
'zonde' en het vraagt om verzóening.

Ik noem je enkele voorbeelden:
- soms zondig je tegen de liefde. Dan reageer je bars, wanneer je jongere broer weer zit te klieren en pak je dat niet aan op de manieren, die God heeft gewild, zoals door begrijpende, tactvolle raadgeving.
- een andere keer zondig je tegen de blijdschap: dan zit je de hele tijd te morren over je huiswerk of je zakgeld of wat dan ook, zonder nu eens lekker blij te zijn, dat je bij God hoort en een grote toekomst kunt hebben, als je zijn geboden houdt
- soms zondig je tegen de vrede. Wanneer er allemaal onvrede in je hart is, over de leraars, die 'de pik op jou hebben' en jou slechte cijfers geven enz.
- soms zondig je tegen de vriendelijkheid, wanneer je snauwerig doet tegen andere mensen.

En bij al die zaken heb je helemaal niet in de gaten, dat je dingen doet, die de potentie hebben om je van de Heer God te verwijderen en naar 'hem die het kwaad ís' toe te voeren.

Dus de stelling:
"een zonde is pas een zonde, als je het zelf in je hart voelt"
is voor bestrijding vatbaar om zelfs onjuist.

Dan zouden immers de mensen, die -volgens 1 Tim 4 v 2- hun 'geweten hebben dichtgeschroeid' het maar makkelijk hebben. Zij hebben hun 'samen weten' zo met een brandmerk bewerkt, dat er geen sprake meer is van 'samen weten'. Het geweten spreekt nóoit meer.

Maar al hebben verreweg de meeste mensen hun 'samen-weten' niet zó grof verknoeid...uit de hierbovenstaande enkele voorbeelden uit duizenden zal je duidelijk geworden zijn, dat het geweten bij geen van ons nu helemaal zuiver werkt, eigenlijk altijd door gewenning en onopletendheid en onwetendheid een béetje is dichtgeschroeid.

Weet je, wanneer je geweten je haarzuiver op de hoogte houdt van zonden tegen Gods geboden?
Wanneer je volledig vervuld bent met 'God de Heilige Geest'. Dan word je ogenblikkelijk gewaarschuwd, wanneer je:
- in slechtheid je belastingaangifte niet correct invult
- in ontrouw speelt met gedachten van onreinheid
- in ongeduld zegt:
"Zij - met die jarenlang durende depressie- moet nu maar eens uit de gemeente wég: blok aan het been!"
- in hardvochtigheid zegt:
"Deze regering is niks. Ik zou er voor moeten bidden, maar ik ga er liever op vitten".
- in driftbuien je gebrek aan zelfbeheersing ten toon spreidt.

En mogelijk zou ik nog andere voorbeelden kunnen geven, als ik zélf méer ingeleid was in wat de Heer allemaal aan liefdegeboden heeft.
Maar goed; ik kan niet verder gaan dan waartoe ik op dit ogenblik geleid ben.

Nog even dit:
Denk bij 'de wet' niet allereerst aan Leviticus. 'De liefdewet van God' is veel ruimer, zoals ik hierboven trachtte uiteen te zetten.

God leidde een volkomen verrwilderd slavenvolk uit de afbrekende anonimiteit van Egypte naar de opbouwende eigen identiteit van een goed-functionerend volksbestaan.
Hij hield ze een dik jaar vast aan de voet van de Sinaï voor een grote cursus.
En pas toen die eerste cursus voorbij was, sprak hij; (Deuteronomium 1 v 6):
"Jullie zijn nu lang genoeg bij deze berg gebleven. Breek je kamp op...en trek erop uit".

Niet dat de zaak klaar was, maar éen keer moest er toch een punt gezet worden achter deze eerste training. De Israelieten kregen een 'basis-oefening van een jaar' om een béetje in de gaten te hebben, wat een volk-met-een-eigen-identiteit in dat tijdgewricht nodig had om naar de normen van tóen respectabel te leven.

En die wet mogen wij niet genoegzaam achten voor deze tijd. Nee; nu worden andere, hogerte eisen gesteld.

Daag
Ger

05-03-2006, 15:27 geschreven door Gerritse

Reageer (0)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vraag over: wat nu precies 'zonde' is
Even een ingewikkeld onderwerp misschien, maar ik zal proberen het zo simpel mogelijk te krijgen.

Stelling:
Een zonde is pas een zonde als je diep in je hart weet dat het verkeerd is. Dus niet omdat er een gebod in de Bijbel staat.
Er staan geboden in de Bijbel om deze in ons hart te bewaren (vergelijk met Deutronomium 11,18; Job 22,22; maar vooral Mattheüs 13,1-23). Dus God bewerkt het diepste van ons hart door geboden en daardoor wordt het overschrijden van de geboden een zonde. En de manier waarop je de geboden interpreteerd is ook de manier waarop je de kan zonde begaan (vergelijk met Mattheüs 6,21).

05-03-2006, 15:24 geschreven door Gerritse

Reageer (0)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
04-03-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bericht aan een jeugdige met een problemensjouwende vriendin
Lieve vrienden en vriendinnen,

In Nederland krijg ik vele vragen van jeugdigen. Maar jullie zijn allemaal 50-plussers. Misschien kan je je voordeel ermee doen ten opzichte van jeugdigen in jullie omgeving

pressureboy schreef:
beste ger.. ik heb weer een vraag.. over iemand die aan mij eigenlijk een grote bekende vraag stelde.. en ik kan daar geen juist andwoordt op geven.. dus wil vragen of u hier miss wat mee weet..

even ter inleiding: het gaat om een meisie.. ze heeft god niet.. in zekere zin ook wel weer.. maar ze wil hem niet meer.. omdat ze dingen niet snapt hier heeft u iets van haar..:
>>>>
"ik vraag me gwoon aff.. als hij voor je zorgt.. en
hij kan alles doen.. hij heeft alles in zn macht dat geloof ik.. maar als
hij dat allemaal kan,, waarom stopt hij de oorlog.. niet..?? en waarom stopt
hij de honger in afrika niet.. die arme kinderen.. ik vind dat egt te erg
gwoon.. waarom laat hij misha dood gaan.., hij wist dat misha het niet
wou..??:S misha wou trug.. hij had ervoor kunnen zorgen alleen hij!!!!!!..
en dat is dr reden waarom ik gwoon niet er mee bezig ben.. omdat ik vind dat
sommige dingen niet kloppen.."
>>>>

ik weet hier ook geen andwoordt op.. het is gewoon god zijn plan.. en wij hoefen die niet te begrijpen.. dat weet ik ook heel goed.. maar hoe moet ik haar nou vertellen wat en hoe..?? k heb wel een idee van hoe ik het moet brengen.. maar u heeft toch heel wat meer ervaring.. en u bent wat ouder.. dus vraag ik het toch eerst.. omdat ik niet helemaal uit mijn verhaal kom...
alvast bedankt...

greetzz boye


Dag Pressureboy,

Zou je het volgende antwoord aan dat 'meisie' willen overbrengen:

Je vraagt:
Waarom ...God, die alles kan, die alle macht heeft:

1 waarom stopt hij de oorlog niet
2 ...en die honger in Afrika, ik vind dat van die arme kinderen zo erg.
3 waarom liet hij Misha doodgaan. Misha wou terug
4 Waarom klopt er niets van al die dingen. Ik kan er niet meer tegen!

En hier is dan mijn antwoord:

Meisie.... God begon ooit met een groot plan. Hij wilde iets geweldigs maken: een eeuwige tempel, waarin hij met mensen en engelen gelukkig zou kunnen zijn en steeds meer van zijn glorie en wijsheid en vreugde laten zien aan de mensen en engelen, die hij ging scheppen.
Maar....hij wilde wel gediend en terzijdegestaan worden door mensen en engelen, die hem uit vrije wil liefhadden. Daarom gaf hij aan mensen en engelen een vrije wil.
Het zou echter kunnen voorkomen, dat een mens of engel , gebruik makende van die vrije wil, niet "Ja" tegen hem zou zeggen, maar "Nee".
Wanneer die verschrikkelijke mogelijkheid zich zou voordoen, kon dat evenwel niet buiten zijn almacht vallen. Daarom werd het zo, dat mensen of engelen, die voor hun héle bestaan ervoor kozen om "Nee" tegen God te zeggen, 'steigerwerk' werden rondom zijn grote, eeuwige gebouw. En wanneer dat gebouw klaar was om alle gelukkigen (door genade) te verwelkomen, dan werden alle ongelukkigen, (voor eigen verantwoordelijkheid).....weggeruimd voor eeuwig.

Het was immers nodig dat mensen én engelen doorzocht werden op wat er díep in hun innerlijk leefde en daarom moesten zij verzocht en beproefd worden.

Er was een aartsengel, die als eerste "Nee" zei tegen God. Wij kennen hem als 'satan'. Nadat hijzélf zijn eeuwige beslissing genomen had, ( want er was geen terugkeer voor hem mogelijk, omdat hij alles van God wist), verleidde hij alle engelen, probeerde dit althans. Een groot deel van de engelen bleef trouw. Een groot deel echter liet zich verleiden en werd 'demon'. De staande gebleven engelen hadden een eeuwige keus voór God gemaakt en bleven bekend als 'engelen'.

Na zijn val heeft satan er alles aan gedaan om de mensen van God weg te halen. Hij heeft zijn gemene verleidingen op alle mensen losgelaten en laat die nog dagelijks los. Ook rekende hij erop, dat de mensen zelf zijn nare ideeën verder zouden dragen en zo zélf aan de vernieling van alles, wat God goed gemaakt had, zouden meewerken. Er was wel een groot verschil met de engelen. De mensen, die niet zo'n helder inzicht hadden in de manier, waarop alles samenhing, kregen vele herkansingen, wanneer ze 'Nee' tegen God zeiden. Dat kon veranderen in een blijvend 'Ja'.

Uiteindelijk doet de duivel niets anders dan mensen verzoeken , zodat God ziet, (doordat verzoekingen tegelijk Gods beproevingen zijn), wie het waard is om in zijn eeuwige tempel met hem eeuwig steeds maar blijder en wijzer te worden.

En zo komen al die nare dingen op de aarde:
- die oorlogen
- en die armoede
- en de tragische dood van Misha, die ik verder niet ken.

Al die verzoekingen komen ook tot jou, meisie. Maar de Heer God kijkt toe of jij staande blijft en of jij, door al jouw tranen heen, toch dapper fluistert:
"Ja Heer God...ik heb u lief".

God heeft jou machtige hulp gegeven. De Heer Jezus, Gods Zoon, heeft alle zonden weggedragen aan het kruis voor al die mensen, die dat willen aanvaarden als een geschenk van God.

God de Heilige Geest wil jou bij de hand nemen en je naar God toeleiden.

En ook voor Misha, die dood is en voor al die arme kindertjes in Afrika blijft er hoop. Immers: alle mensen worden opgewekt en wanneer God ziet, dat er heel diep weg bij dode mensen, die het soms heel verdrietig hebben gehad, een 'Ja' heeft geleefd, maakt hij ze nóg gelukkig.

Er blijft veel te vragen. Maar 'Vraag het Ger' is er om antwoord te geven.Dat gaat nu al vier jaar zo door.

Meisie....je kunt direct met je vragen komen, ook buiten Pressureboy als intermediair om. Kom....en ik laat je goede , troostrijke dingen horen.

Daag
Ger

04-03-2006, 15:47 geschreven door Gerritse

Reageer (0)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Archief per week
  • 11/10-17/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • Mag je predikanten bekritiseren
  • Maar 144000....zo'n beetje.
  • Is vrede op aarde afdwingbaar
  • Wat is er mis met de Christelijke kerken
  • Aardse en hemelse vrede

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!