als een lang gekoesterde droom realiteit is geworden De schrijffouten , zijn eigen creatie's en mogen niet gecopïeerd worden , zonder toestemming van ondergetekende
20-02-2016
deze middag ...
Belgische broodjes.... met hollandse kaas en franse hoeveboter... hehe !.... en het was echt lekker !....met een goeie tas warme koffie.... nu twijfel ik zou ik dus nu nog het gebak maken of wachten tot morgen... het is natuurlijk wel zo , dat bladerdeeg (als het gebakken is ) niet lang lekker blijft... de lekkere laagjes die ontstaan zijn door de miniscule laagjes boter ... in het deeg, worden slap en taai... t'ja dat heb je nu 1X als je geen kunstgrepen uithaald .... dat is het natuurlijk proces en daar valt weinig of niets aan te doen.. ik weet er bestaan wel speciale koelkasten die bij de patiserie's gebruikt worden, om het gebak in optimale conditie te houden... maar voor gewoon huishoudelijk gebruik... is dat niet echt haalbaar voor 1 taart ...Dus wat is nu het beste?.... Theo is niet echt op zijnen eet zoals wij dat zeggen!.. en ik weet het wel... het is een snoeperkont.... maar toch... liever met zijn tweetjes gezellig genieten aan tafel... terwijl we het gebak (pateeken, of taart) goedkeuren, of naar 1e , maar ook laatste keer stemmen... eigenlijk , feitelijk is dat nog nooit voorgekomen, toch niet met eigen gemaakte taarten of ander gebak, wel met gekocht spul....soms gooien we dat weg .. gewoon niet te vreten.... met een bloedend hart, want iets zomaar weggooien van eten is voor mij een echt no,no !... Ik ben daar straks redelijk hard tegen de vlakte gegaan, ik was aan het preutelen ( tegen schannulleke , want die zag het niet zitten om buiten haar plasje of kakske te gaan maken, te koud, te winderig en te nat voor mejuffer )dus ik preutel en ik mistrap me ... ja jonges , ik weet weeral dat ik aan mijne linkervoet een enkel heb !... ik ben amper hersteld van de vorige uitschuiver een winter geleden
Deze avond nog eens spinaziestoem met een vogelnestje !
Theo is nog altijd in horizontale staat !... dus zal ik me vandaag nog eens alléén moeten amuzeren .. op het programma?.. ik denk van een appeltaart te maken met een bodem van bladerdeeg ( ik heb nog een grote homp liggen in de ijskast.. en dat blijft ook niet eeuwig goed, vandaar...het liefst zou ik eentje maken met vers fruit... maar als je dus nu aardbeitjes, bosbessen kiwi, ananas en andere sappige besjes wil aanschaffen kost dat een klein fortuintje dus doen we het maar met appels... d'as ook niet slecht !....
Onder tussen heb ik natuurlijk weer aan het snuffelen geweest, ik weet graag wat ik zoal in mijnen hof wil zetten, ( d'as eigenlijk een hobby op zichzelf ) als ik kardoenzaad vind.. of een plant kan kopen, ( het schijnt dat die na verloop van tijd begint te woekeren ) waar is dat buiten de smaak en de voedingswaarde nog allemaal goed voor... wel ik heb het opgezocht... kardoen zou de eigenschappen hebben om te helpen bij leukemie, ( bloedkanker dus en baarmoederhalskanker )....
Ze zijn met deze plant nog niet helemaal klaar want ze maken van deze eetbare distel, ook biobrandstof en plastiek.... de plant kan ook gebruikt worden als stremsel voor kaas... niet alle kaas is dus vegetarisch omdat delen van een koeiemaag gebruikt wordt , het is een goedkoper alternatief dan al het andere ....;
Voila sé... ik ga de ontbijtboel afwassen, ( vers geperst fruitsap .is lekker maar aangedroogde glazen is minder plezierig )....
Na de middag denk ik van een beetje te gaan naaien
Net gedaan met eten... spinaziestoemp met vogelnestjes in tomatensaus.....en nu is de zieke terug naar zijn beddebakske !.... maar het heeft hem gesmaakt !... toen ik compleet strijk lag de laatste twee dagen heeft hij mij ook erg vertroeteld...gisteren met spaghetti... de saus kwam uit de vriezer , maar de deegwaren, die waren echt perfekt gekookt... niet plakkerig ofzo.. echt de max...en de dag ervoor waren het pellepetatjes met stoofvlees !... ook niet slecht....We hebben nog al wat stoemp over... dus dat is voor morgen... het is zonde om het weg te gooien..... anders had ik dus chinees gemaakt... maar dat is dus een dag uitgesteld !
Het is hier wisseling van de wacht.... met andere woorden nu ligt Theo terug bed !...Hij klonk deze morgen nogal verkouden en voelde zich niet echt heel lekker... en omdat het toch pokkeweer is...kan hij maar beter genieten van een deugddoend beddebakske... en de vertroeteling van ondergetekende..Ik ben het zaaiverhaal gestopt....( ik ben nog thans wreed te spreken over de goedkope maar toch wel degelijke propagaters van een grootwarenhuis, nog geen vier euro, voor eentje met zessendertig zaaivakjes... en een deksel met regelbare verluchting..... niet slecht ... en het moet lukken dat de kleine turfbakjes er netjes inpassen !... dus ik ga zeker en vast nog eens terug !!... om meer bij te halen !... dus dat was dat !..
Dan nog eens gevraagd of hij deze avond zou kunnen eten, je weet maar nooit, en voor de kat zijn onderdelen koken is niet echt mijn roeping... maar ik kreeg een bevestigend antwoord....
Deze avond is het dus spinaziestoemp met vogelnestjes en tomatensaus met eigen gekweekte tomaten !.....alles staat al klaar.... de vogelnestjes staan op te stijven... in de ijskast.... en dan heb ik nog het probleem hoe ga ik die dus klaarmaken, eerst in de pan en dan in de oven, of gewoon in het frietvet..... mijne groot voorbeeld ... de chef-kok van het koperen fornuis in antwerpen frituurd ze... jeroen, die bakt ze in de pan en dan nog een twintig minuutjes in de oven.... t'ja , het 1 is het 1 en het ander is het ander... qua smaak denk ik dat de pan methode het lekkerste is.... en de frituurmethode het vlugste !.. Ik weet het nog niet !
Goeie middag.. voor we buiten gaan spelen in den hof !
Heb ik een vraagske aan mijn goeie maatjes( alé de slecht karakters mogen ook antwoorden hehehe) wie kent er kardoen....een plant die eruit ziet als een grote zilveren distel ( ongeveer toch ) het is dus een vergeten groente.... hoe teelt men die?, hoe maakt men die klaar?en hoe smaakt dat, dan?....
Wat het was weet ik niet.... grieperig, een beetje depresief .. omdat je na de rekening te hebben opgemaakt tot de vaststelling komt dat er nog weinig eerlijke mensen bestaan... eigenlijk feitelijk is de spoeling van eerlijke mensen zeer dun... de super toffe mensen.... hun keerzijde is.... die van bedrog , stelen en profiteren....je moet echt al met een bajonet klaar staan om je te verdedigen..... daar komt nog bij dat dit gespuis... super vals wordt als ze gewaar worden dat hun plannekes niet lukken.... pfff... enfin ... het is ongeveer weer eens verteerd en we gaan er terug tegen aan klappen... ( aftellen naar groot nieuws dat volgens ... sommige bronnen enorm goed zal zijn )....Ik moet wel zeggen mijn mateke heeft echt super voor mij gezorgd... ik kwam niets te kort !....
vAndaag gaan we dus ons vitaliteit terug opladen en in de tuin wat doen... volgens de eerste vaststelling , is het droog en zal het een redelijke temperatuur worden.... ik denk dat ik ook al wat ga voorzaaien.... deze keer denk ik van tuinbonen voor te zaaien in potjes die ik dan met potje en al in de grond ga stoppen...... tomatenplantjes moet ik natuurlijk nog terug aanvullen , zeker en vast de roma's, de zwarte crims ( oftewel russische zwarte)maar de roma's en coeur de boeuf hebben onze voorkeur , qua smaak... en opbrengst, de citroentomaten zijn plezierig om zien... maar ik vind ze te melig en te papperig van smaak !....
De wortelzaadjes van de Lidl zijn ondanks dat ze bijna niets kosten... de max.... wij hebben tot verleden week er recht uit den hof van kunnen gebruiken ( de laatste warenw el wormstekig !....)
Ik weet dat er al mensen zijn die in Belgie al vol op aan het zaaien zijn in volle grond, hun bloemkooltjes en andere groenten al uitplanten in de kouwe kas... maar ik denk niet dat dit hier al kan... in elk geval ik ben een paar maandjes later om te starten en ga daar nu driftig aan werken..... pompoenen... patisons etc... Mijn mateke moet ook dringend een watergeefsysteem ontwerpen voor den hof... zodat we bij tijdsgebrek s'morgens geen miserie meer hebben .. dat zal dus een ander soort van waterpomp worden denk ik ..
Maar ik ben wel blij dat we gisteren toch om blommengrond geweest zijn...stekgrond had ik nog... ( ik wil toch proberen om lavendel te stekken)om aan de kop van onze boerderij te zetten... d'as tenminste een plant die tegen grote hitte kan !...en dan natuurlijk van die potjes in een soort van turf... waar je dus de plantjes in verspeend en als ze dan groot genoeg zijn ze met potje en al uitplant in de volle grond !...7 zakken van 40 liter om te beginnen !
Theo vind dat ik het maar kalm aan moet doen... het is toch te koud voor gelijk wat te doen.... en het is juist het weer om zwaar ziek van te worden... nog thans was het gisteren net voor en na de middag zalig in den hof... en hebben we het 1 en ander hersteld... of het door een storm is of door sabotage laten we maar in de midden... in elk geval... ik hou het allemaal goed in de gaten...... deze keer wil ik terug een paar keer rabarber kunnen oogsten, en wil ik dat er bessen aan de struiken komen....je kan je afvragen hoe het komt dat er soda op en rond de planten(bessenstruiken) geraakt ? ... dat vragen wij en nog een instantie ons af?... het schijnt een oude truc te zijn... dus we moeten niet ver zoeken.... om te weten wie en waarom !...
nee , ik weet wat jullie denken, geen pannekoeken geen wafels en geen taart... maar lekkere mosseltjes met frietjes uiteraard... en voor mijnen toekomstigen halven trouwboek.... drie paardenoogskes... ( nee ik heb geen charolais paard geslacht...maar zo noemen ze dat in de vlaanders !)...Hij heeft die het liefst gebakken met een grote bruine rand, dus als kok zou ik zeker en vast geen goeie punten behalen maar zo is dat zijn lievelings maaltijd....en wie ben ik om te zeggen dat het eigenlijk niet hoort!!!... ik laat er verdomd een cm bruine rand aanbakken met echte lekkere hoeveboter...Voor mezelf .... heerlijk mosseltjes natuur alé met nog een paar goeie teentjes look onder de groenten gestoofd... vind ik dat subliem... ik lust die ook wel met curry, of met wijn... maar natuur zijn ze toch op mijn manier klaar gemaakt het beste !! al die tierlantijntjes D'as goed als ge moet uitpakken met een grote waslijst van mogelijkheden... omdat je een mosselrestaurantje hebt...maar wij doen gewoon d'as al zot genoeg !Van de Mosseltjes schiet er niets over, onze zjef lust er ook pap van.... maar ik heb ze buiten drie kleintjes allemaal opgepeuzeld en heeft dat zotteke al het mosselsap leeg geslabberd !.. de mosselschelpen zitten in de vuilbak want anders haalt hij die uit de zak om ze kapot te knauwen en ik ben bang dat hij met geperforeerde darmen zou eindigen !
En weer ondervonden hé.... met dezelfde aardappels, hetzelfde mes... en hetzelfde frietvet in de zelfde frietpot, smaken mijn frietjes anders dan die van Theo , raar maar waar !...die van hem zijn zeker niet slecht , maar anders... en menig frietenbakker zou het tegen hem moeten afleggen goe geweten !
Wat zal de ( kouwelijke )dag vandaag in petto hebben voor mij?... een beetje klussen... zeker en vast ( maar wel binnenshuis) deze avond voor mezelf Mosseltjes met friet... en voor iemand die dat niet lust ( mossels)denk ik een koppel curyworsten speciaal oftewel een koppel paardenoogskes !
De gemberthee heeft weer eens uitstekend gewerkt den hoest is zo goed als weg ! en daar benik zeker en vast niet rouwig om !
Ik denk van vandaag of morgen paprika's te zaaien ( binnenshuis natuurlijk ) want dat duurt toch een tijdje eer die genoeg gegroeit zijn om uit te planten..... ik ben al twee maanden later dan de vorige jaren, want toen was ik al vollop in de weer met zaaien in december !... ik heb mijn les geleerd.... liever iets later dan heb je forsere plantjes ...
Nu zal mijnen hof ook beter beschermd zijn tegen sodawater dat sommige mensen op mijn bessenstruiken denken te moeten gieten.... krapuleus... en dan maar denken dat wij dus nog klaar gaan staan voor goed nabuurschap en zullen helpen waar nodig ....ja jong vergeet het !
oppeuzelen is niet zomaar gebeurd, en zeker niet in een keer!..dus is het vandaag kliekskesdag ... in verband met vlees...MAAR!!!!.. ik heb het dus aanlokkelijk gemaakt door er verse kroketjes bij te serveren...in een tik en een wip had ik al vlug aardappelpuree gemaakt voor 16 heerlijke bollekes... ( d'as gemakkelijk dan de langwerpige, omdat ik geen kroktmachientje heb)... puree met een eitje peper en kruidnoot afkruiden bollekes draaien en dan door het geklutst eitje en zelfgemaakt paneermeel.... nog een uurtje ofzo laten drogen.... met gestoofde worteltjes ... zal dat niet slecht zijn... Ik heb vandaag eigenlijk nog niet veel gegeten , dus ik begin nu toch wel echt honger te krijgen... en omdat het dus echt mijne lievelingskost is, is het moeilijk om te wachten tot het zes uur is of later... dus ik weet zowiezo al dat ik deze avond weer iets zal moeten bijeten... om niet dubbel te liggen deze nacht van de maagpijn !( maag kapot van de zware pijnstillers)...Maar ik ga daar niet over zagen of klagen, want dat verandert niets aan gans de affaire !...( ik heb nog een lekker potteke banketbakkersroom staan , dus dat komt allemaal in de zjakos !)
Zo.....Deze maand is het rustig in verband met bezoekskes aan de kameraden.... iedereen is nog goed voorzien van alles dat uit mijn castrollekes of oventje rolt..... Gek hé, dat je in bepaalde landen niet veel van aardappelkroketjes vind... in frankrijk niet en in Nederland eigenlijk ook nog niet gezien... de meeste mensen denken dat die bollekes die ik maak bitterballen zijn , maar dat is niet zo natuurlijk !en ik moet zeggen dat verschillende franse kennissen er stapelgek op zijn, die lusten er wel pap van.. de gekochte versie... hebben ze ook geprobeerd, maar die hadden weinig succes
iedereen is er blijkbaar stapelgek op!.. t'ja dat kan ook niet anders.... als je de smaken vergelijkt met die van de commerce is dat toch helemaal anders.... de echte banketbakkersroom... die niet overdreven stinkt naar kunstmatige vanille.... de kleur van de banketbakkersroom ziet niet knalgeel ... want ik gebruik absoluut geen kleurstoffen..... en het bladerdeeg is gemaakt met echte boter !......
Deze avond is het dus den overschot van het konijn.... die ook door iedereen is goed bevonden ( weer een kleine overwinning op mijn hartedief.... zijn vooroordelen....het gaat nog een echte fijnproever worden)...
Ik moet ook dringend vleesjes koken voor den beestenboel... want die zijn zo gewend van s'morgens een lekkere nat hap te krijgen..... en wat ik hen ook aanbied... ze laten goed merken dat ze liever gekookte vleesjes eten...
Dus het personeel van dienst ( moi...ikke)zal dat dus eerst en vooral maar eens doen..... als er tijd over is ga ik voor mezelf een mooi pull in mekaar foefelen met tricot glitterstof ....
een super grote tom-pouce ! in de vorm van een taart... dus een napoleon !... doe je in de plaats van de bladerdeeg een bisquit dan heb je een victoria !.... het is maar dat ge het weet.... Oja!!.. en het is weer verduveld lekker ...
en theo heeft voor den eerste keer konijn van bij ons geproefd! en goed bevonden !.. d'as heel wat ... volgende keer met zelf gemaakte kroketjes....en voor mij met appelmoes... en voor theo princesseboontjes ...Onze wandeling met de hondjes heeft deugd gedaan...we vertrokken met een beetje miezerige nattigheid... die na een goeie vijf minuten stopten.... om dan over te gaan in een fikse regenbui.. toen we bijna thuis waren !... maar zelfs de kletsregen in ons gezicht was fantastisch... thuis gekomen ons afgedroogd en droge kleding aangetrokken !!... echt mensen... zalig... vroeger ... reed ik met zulk weer naar de kust om daar lekker te gaan uitwaaien..... ik reed steevast naar mijn zelfde plaats... Knokke-Heist..... om dan lekker uitgewaaid nadien in een bistrooke iets warms te gaan gebruiken... de keuze was in de winter ... minder.... de meeste vreetschuurkes waren pas rond deze tijd terug open..... met karnaval.... krokusvakantie, paasvakantie enfin ge begrijpt wel wat ik bedoel..... Soms met mijn ziel onder mijnen arm.... eenzaam... partner kwijt... vriendinnen ja !! zolang je maar de gedeligaard uithing, dus ik wist best wel dat ik vriendschap moest kopen... vandaar dat ik dikwijls... er alléén op uit trok.... familie daar wist ik alang van hoe die in mekaar staken... vandaar liever een ver van mijn bed toestand... nu moeten ze ook niet meer afkomen... het is niet nodig !!.... ( en ik weet dat ik een verdomde koppigaard ben... maar ik heb daar zo mijn redenen voor , wees gerust .... ik weet zowat van iedereen die me aanbelangt wat ze waard zijn ) voila , daarom dat ik dus met heel veel gemak , als het moet alléén door het leven stap... en nu gelukkig met zijn tweetjes !... dat binnen kort bezegeld wordt .... en we nodigen niemand uit....we kunnen smoelentrekkers missen !
D'as natuurlijk weer iets waar de commerce zijn ( extra) boterham mee kan verdienen.... want zeg nu zelf.... wat is er plezieriger dan een cadeautje te geven ( en natuurlijk te krijgen)... Diegene die zwemmen in het geld zullen zich weinig moeite troosten... om iets plezierigs uit te zoeken... er zijn er zelfs die proffesionele schoppers inhuren om een mooi geschenk voor hun allerliefste uit te zoeken... De mensen met een kleine portemonai... die moeten vindingrijker zijn.. en zelf iets in mekaar knutselen /organizeren, en ik denk dat dit nog het meeste van al geaprecïeerd wordt... IK heb natuurlijk wel mijn bedenkingen , bij al die plezante gedoe... als je mekaars bloed een gans jaar kan drinken aub.. bezondig U dan niet aan deze kermis... je maakt jezelf alléén maar hopeloos belachelijk... Diegene die net zo rijk zijn als ik , hebben het geluk om een gans jaar een valentijntje te hebben.... en vieren wij dat natuurlijk !! waarom niet !!...maar dan wel op onze eigenste manier..... namelijk een lekker gebakske ( liefst iets waar een goeie herinnering aan vast hangt )en een toffe wandeling met onze hondjes !..Zodra het gebak in mekaar is gestoken... gaan we op pad !!...want de glazuurlaag moet natuurlijk ook de kans krijgen om op te stijven.....En wat smaakt er lekker na een toffe wandeling.... een geurige kop verse koffie met een zoet gebakske !!...Het bladerdeeg is aan het bakken ( dat ging niet echt zonder slag of stoot, maar goed, zelfs iemand die redelijk kan koken en bakken heeft soms af te rekenen met iets dat niet loopt zoals het hoort ... en dan begin je maar opnieuw, als je natuurlijk nog bladerdeeg kan uitrollen omdat je nog een dikke homp op overschot hebt )
en dunne worstjes... dat was niet slecht.... ( met een goeie klets mosterd ).. onder tussen staat er een konijntje te stoven... op zijn vlaams.... met een goed trapistje en nog wat kruidjes...morgen afwerken met een scheutje balsemico-azijn voor de speciale toets... ik weet nu al dat het super lekker zal zijn... en morgen vroeg dus eventjes banketbakkertje spelen !..... zodat ik dus mijne hartendief..... kan bedanken om een gans jaar mijn valentijntje te willen zijn...... met een kwinkslag aan tante Anna !... voila nu ga ik dus nog iets plezierigs doen..want mijne rug heeft vandaag serieus opgespeeld... nu weet ik weer waarom ik dus speciale papieren heb... pfff !!
maar ik miste toch wel sommige ingredienten om mijn kookkunsten bot te vieren..... want ik heb dus op mijn te doen lijstje staan.. zoals eerder beschreven..... tom-pouce... ( maar ik denk dan in de vorm van een taart en dat noemt dan een napoleon )...eclairs... ook zo nog iets dus ik verbruik dan volgende dagen sloten melk.. volle melk! en eitjes.....vanille peulen etc....Het feit dat we een dikke week geleden lekker worstebrood hebben gesmikkeld ... echt lekker alhoewel ik het gerezen bladerdeeg iets te zoet vond... dus ga ik dat eerstdaags zelf nog eens maken, met uiteraard het juiste gehakt...en dan nog wat spierballenwerk komt dat dik in de sjakos !... gek ik heb dat in frankrijk nog niet gezien... in Nederland zijn dat curryrollen en bij de turkse bakkerij is het ook iets in diene aard...maar dat is toch niet hetzelfde hoor !... Iedere bakker heeft wel een variatie op worstenbrood en appelbollen ( sur tout verloren maandag).... maar er zijn maar weinig bakkers die nog het echte worstenbrood maken... namelijk met gerezen bladerdeeg ( zonder zoet smaakske).... je hebt ze in antwerpen in alle maten en gewichten, enkele, dubbele , met witloof met kaas enzovoort... maar ik heb liever de echte gewone... en het mag gerust een dubbel formaatje zijn... daar draai ik echt mijn hand niet voor om... Van den avond is het spruitjesstoemp ( diepvriezer) met kalfsworstjeswe hebben nog niet echt veel honger... maar ja sé... dat komt wel...In elk geval de ijskast en de provisiekasten puilen weer lekker uit .. dus ik voel me op mijn gemak !...Ik heb trouwens nog een vondst gedaan flesjes hotte stuff... van Heinz... chipottle.... zoet en heet , en hot en spicy..... Ik ben daar zeer blij om , omdat mijn amerikaanse vriendinnen mij soms recepten door sturen ( net zoals ik hen recepten door speel) en dan is daar een ingredient bij ... dat je dus echt moet gaan zoeken... sommigen zijn al zo wakker dat ze dus een vervangend produkt van bij ons .... erbij zetten, maar dat zijn dan mensen die nog vol op naar het thuisland op vakantie komen... of produkten laten meebrengen van bij ons naar bij hun.....Op mijn toekomstig weekmenu staat er nog een stoofpotje en mosseltjes voor mezelf... de mossels zijn vacuum getrokken en kunnen minimum tot de 17 e in de ijskast wachten tot het hun beurt is om mijn eigen buikske te vullen.... ik zou ook nog graag eens vogelnestjes klaarmaken met (zelfgemaakte)tomatensaus, spinazie en kroketjes ... yes , dat zie ik dus echt helemaal zitten hé !!.... en nu,nu zijn we aan het genieten van een Leffe Ruby.... dat en een goeie hoegaarden van het vat en een schijfke citroen... awel daar kom ik voor naar huis...dat zijn dan eigenlijk buiten de trapistjes van westmalle... de enige biertjes die mij kunnen bekoren, de rest proeft allemaal redelijk opgejaagd ! en bitter
Als ik aan mijn bakkersavonturen begin maak ik foto's !!.. al is het maar om jullie waterachtig te maken
OOojaa... d'as just, mijne voorraad zaadjes ben ik driftig aan het aanvullen, want ik heb dat allemaal verbeurd verklaard verkeerd gestockeerd .. jammer maar helaas... dus nieuw stuf...
Ik voelde me slappekes en ziek.... dus gans den dag in mijn bed gebleven.. terwijl ik een echt goede engelbewaarder had die me op tijd kwam vertroetelen met verse gemberthee, een boterhammeke en s'avonds zelfs zelfgemaakte frietjes.. met den overschot van de vleesragout.... voor hem zelf had hij curry-worst speciaal klaar gemaakt !.... Hij heeft zelfs al de huishoudelijke klusjes op zich genomen... dus d'as super de luxe.... maar het is nodig dat er het 1 en ander wordt aangevuld dus ...moeten we op pad, hondevoer, kattevoer.... melk... kaas eitjes enzovoort moeten dringend aangevuld worden..... en ik mag niet vergeten van een goeie knots gember aan te schaffen want dit wonderkruid, gaat er natuurlijk vlug door.... maar het helpt echt beter dan al de medicatie van de apotheek...zelf de pillen ( niet terug betaald door het ziekenfonds) aan 2 euro het stuk zijn belange zo goed niet , als dienen thee, de pillen zouden volgens de dokter al de miserie in mijn longen oplossen, awel,.... dat zal dan wel in het jaar stillekes zijn als de uilen preken, want ik heb gans die doos uitgepakt , en gene meter beterschap erdoor gekregen.... Het ergste (is) was dus s'nachts en s'morgens Dus stond ik op met barstende koppijn van het hoesten en doodmoe, op voorhand...... d'as nu dus beter...; en hopelijk is het nu echt voorbij !!...
Wat ik vandaag ga klaarmaken weet ik nog niet... maar wat ik als gebak morgen klaar maak wel, namelijk een grote tom-pouce oftewel een napoleontaart... eigenlijk een beetje als merci aan mijne schat.... en ook als eerbetuiging aan zijn tante Anna... die toen hij klein was.... telkens een tom-pousje meebracht van de markt....Die vrouw samen met zijn groot ouders lopen als een rode draad (van kindergeluk) door zijn leven.... hij haalt de mooiste herinneringen op... dat waren echt schatten van mensen !....... Zo aan de slag !....
Maar het heeft super gesmaakt, we hebben redelijk vroeg gegeten..... zodat we straks nog een taartje kunnen smiekelen, uiteraard met een goeie klets echte slagroom.Het is een beetje een blote konten gezicht( aardappelgerechtje) maar ziek gaan winkelen is ook wat, normaal doe ik daar nog een fris slaatje bij .....De vleesragout was dus subliem, eigen maaksel pittig... net genoeg afgekruid zodat de krokant gebakken aardappels niet overheersen... maar zelfs die zijn dus allemaal op... hetgeen wij niet opkregen hebben onze viervoeterkes opgepeuzeld... ze kunnen er maar geen genoeg van krijgen.... er schiet nog een stuk vlees over... dat maak ik dan morgen ook zo klaar , of ik maak zelf kroketjes of ik vries het vleesragoutje in...