Inhoud blog
  • de zon is gelukkig weer al van de partij
  • Het zijn momenteel hele drukke tijden !
  • 1 april en het is buiten heel donker om dik 10 uur
  • Belgische lozer als terrorist
  • De Belgische huurwet is niet meer van de poes !
    Zoeken in blog

    Foto
    Nieuws VTM
    Zoeken met Google


    zon _en_zweet_in_frankrijk
    als een lang gekoesterde droom realiteit is geworden
    De schrijffouten , zijn eigen creatie's en mogen niet gecopïeerd worden , zonder toestemming van ondergetekende
    01-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag om sloten geweest....
    en uit voorzorg niet rond de kerktoren... maar vele verder, zodat er geen sleutels kunnen gebruikt worden van andere deuren ( ooit  eens meegemaakt in Antwerpen)Omdat ik wou dat we niet rechttoe-rechtaan daar naartoe zouden rijden, maar echt wegen inslaan waar we anders niet komen , hebben we prachtige dorpjes gezien ( maar niets te koop, dat is dus een teken, dat ze daar enorm goed met elkaar kunnen opschieten en geen vreemden nodig hebben ).
    We zijn een dorp tegen gekomen zonder nieuwbouw in het oude gedeelte, en het nieuwe hebben we niet gevonden , Maar alles was nog ano 1700 en 1800 ook in die stijl gerenoveerd en gerestaureerd... echt héél knap gedaan... ook had de gemeente pitoreske pleintjes met bloemen ingericht... en voor de jeugd en de kindjes was er ook plaats.... een héél gezellig dorp ( op het eerste gezicht)
    Omdat het 1e stuk van onze opdracht vervult was net op de middag... zijn we dan gaan chinezen , walking buffet... voor 11,20 zoveel je wilt.. en wat je hartje begeert, geen goedkope prullen... er was maar1 produkt namaak ( dus surimi) en dat waren de St-jacobs vruchtjes... de rest is allemaal echt krabbescharen, scampi's, rundsvlees , varken , eend, calemares, en ik vergeet nog zoveel meer, want het is echt een aanrader, je kan ook met super verse produkten gaan wokken met een sausje dat je zelf mag uitkiezen... en het desert is ook niet te versmaden, het 1ige minpunt vind ik dat hun gebakken aardappeltjes echt op niets trekken soggy, waterachtige rommel zonder gekruid te zijn... en er is 1 schotel ( van de velen) met groenten die ook minder is, althans voor onze smaak !! ( maar ik weet ik ben veeleisend ...
    Naderhand nog eventjes een B&B gaan bezoeken in een echt kasteel met omwalling en al... prijzig, en volzet!! de max... ze hadden daar ook een echte kok in dienst.....En het cliëntele liegt er dan ook niet om ... want die zijn van internationale verve !! ... Het heeft deugd gedaan morgen ondanks dat het zondag is der lekker invliegen.... Het zal nodig zijn.... Ik hoop dat de zon die we meegebracht hebben van onderweg... blijft, want daar fleurt een mens compleet van op!!!
    DEze avond lekker zelfgemaakte tomatengroentensoep met een super-lekker stokbrood van ons bakkertje... Je kan jezelf daar ziek aan eten.... niet te vergelijken met de broden die je hier in de buurt kan kopen, wat zijn we toch geluksvogels dat we dat weer gevonden hebben !!

    01-06-2013 om 21:17 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De merel zingt !!!!
    Het is momenteel dus niet aan het regenen, maar ik heb toen ik in de tuin was, de merel weeral horen roepen dat het gaat regenen.... dus dat betekent lieve mensen , dat het nog zes weken zal regenen.... ( volgens de volkskalender ) Laat ons hopen dat dit niet op waarheid berust en een oude kwakkel is...
    Wat staat er op het programma, nog een paar sloten vervangen  .
    Als je vruchten hebt ( hetgeen onwaarschijnlijk zal zijn, in Belgïe, Nederland en ook het gedeelte waar wij zitten in frankrijk) is het pas morgen dat je mag plukken of uitsteken, volgens maria Thun en haar werkwijze met de maankalender zou je morgen pas mogen oogsten, vandaag zouden die geoogste vruchten.. vlug rotten, dus niet bewaren..
    vandaag gaan we dus de cupe-cake's aanvallen.... een paar experimentjes gedaan met een vloeibaar binneste... hazelnootvulling, een paar met rhum-rozijntjes en met mirabellenconfituur... de andere ( en dat zijn er héél wat.. gewoon natuur... het duurt natuurlijk wat langer dan gewoon een cake bakken maar met deze kleine cakes, moet je niet rommelen met schaaltjes en messen enzovoort..
    Vandaag verse worteltjes... en diepvries erwtjes...
    Wij lusten dit enorm graag zeker met een lekker korteletje... eerder welk aardappelgerechtje.... De groenten uit blik... ( zijn uiteraard ook wel gezond , dat is natuurlijk allemaal door test-aankoop onderzocht) maar ik vind alles te plat gekookt!, te soggy... en eerlijk gezegd, daar maak ik me een beetje vies van....
    Dus is diepvries de beste oplossing, er zijn wel groenten die ik zelf nooit of te nimmer nog uit de diepvries zou kopen en dat zijn o.a. spruitjes, brocolie en bloemkool!!
    Als je geen afkeer van deze groenten hebt, dan krijg je het wel!!
    Bij uiterste nood, en dan bedoel ik als ik vijf kg's winterpeeën heb aangeschaft en je hebt geen frisse plaats, of zoals nu , dat het echt overal in de winter binnen vriest... dan moet je ze wel in portie's invriezen...maar dan boeten de groenten ook aan smaak en textuur in... bij de mengelingen die ik voor soep in de diepvries steek kan het geen kwaad dat ze soggy zijn, want over het algemeen maal ik de soep toch.
    Omdat een mailmaatje ( Simone) me af en toe een prettig berichtje stuurt op  een forum, en ze me gisteren vroeg hoe het gesteld was met de Annabelle's... ben ik deze morgen gaan kijken, blijkbaar heb ik meer geduld dan Simone , en inderdaad hier en daar verschijnen er kleine bloemkopjes... echt nog klein maar ze zijn er.... een hele prestatie... want ze hebben meer dan een maand nog in een plastieke pot achter in de tuin gestaan !!... maar mijn rondgang met de gieter met biologische vitamientjes ( zelfs in de regen, het zal wel knettergek der uitzien maar goed) maar goed het werpt zijn vruchten ( in dit geval bloemknoppen) af....

    01-06-2013 om 09:06 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    31-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UIt het blog van Maria Thune
    Heb ik een stuk tekst geknipt... omdat ik dit de moeite vond.... iedereen lult over de opwarming en nog andere dikke zever, om bladen vol te kunnen schrijven en programmatijd vol te zeveren.
    lees en je zal zien dat het nog zo is geweest....
    niet al te dikwijls , maar het is nog gebeurt dus gene paniek !!
    05 MEI – BLOEIMAAND-Wonnemaand-Winnemaand-Onze-Lieve-Vrouwmaand-Mariamaand-Bloemenmaand-Vrouwenmaand [VOLKSWEERKUNDE moet vooral vochtig zijn] is mogelijk genoemd naar de Romeinse godin Maia of naar de Romeinse vruchtbaarheidsgodin Bona Dea, wier feest in mei werd gevierd
    • Enkele jonge hoflieden gaan uit rijden op een mooie dag in mei. Drie dames zijn in het groen gekleed; vermoedelijk heeft dit te maken met een traditie die op één mei werd uitgevoerd. • De jonge mannen trekken het woud in om jonge, groene takken te verzamelen en aan te bieden aan hun dames, die in dezelfde kleur gekleed gaan • Bovenaan in het hemelgewelf rijdt de zonnegod Helios in zijn zonnewagen, vergezeld van de sterrenbeelden Stier en Tweelingen • De naam mei is afkomstig van de Romeinse godin Maia, de moeder van de god Mercurius. Andere bronnen vermelden dat mei verwijst naar ‘majus’, ‘mactus’ of ‘magnus’, wat ‘groots’ of ‘heerlijk’ betekent • In mei heeft ook traditioneel de meiboomplanting plaats. De meeste sporen van meiboomfeesten vindt men echter terug in Engeland. Een bekende dans die rond de meiboom wordt uitgevoerd, is de Morrisdans. Deze dans wordt alleen uitgevoerd door mannen, ze dragen daarbij belletjes aan de benen die volgens de oude overlevering kwade geesten moeten afschrikken • “April en mei zijn de sleutels van het jaar, april maakt de bloem en mei bekomt de roem” • “Meiregen is geldregen” • “Een kouwe mei, is een gouwe mei” • Mei werd traditioneel voorgesteld als één van de mooiste maanden van het jaar: • “De zonne in meie zet ouwe lieden aan het vrijen” • “Op de eerste mei hebben alle vogels een nest of ei, behalve de koekoek en spriet, want die kennen hun nest nog niet” • “Zwiert hier en daar in mei een bij, dat maakt de landman het harte blij” • Volgens de volkskalender waren er ook jaren met bijzonder slecht weer in mei: • Zo regende het in 886 tussen mei en juli zonder ophouden. De Rijn trad buiten haar oevers en voerde koren, vlas en hooi mee • In mei van 1117 vormde in Luik een aardbeving de inleiding tot maanden van onheil • In mei lengen de dagen gemiddeld met één uur en 25 minuten • Mei was traditioneel de -Bloeimaand-. Een versje uit 1656 zegt over mei: • ‘Ick ben de soete Mey, een bruyloft van de dieren, Het zy die in het wout, of in het water swieren; Wel paert, o jeugdig heyr, en geeft u uyt den nest, Wat out is mach het doen, maer ‘t voegt de jonheyt best’ • -Wonnemaand-Winnemaand-, beiden zijn afgeleid van ‘Wunnemanoth’. ‘Wunne’ en ‘wonne’ verwijzen naar vreugde en levensgenot • -Onze-Lieve-Vrouwmaand-Mariamaand-, omdat de maand mei toegewijd is aan de H. Maagd Maria • Tot slot vermelden we nog: -Bloemenmaand-Vrouwenmaand-, wederom verwijzend naar de H. Maagd Maria
    06 JUNI – ZOMERMAAND ROZENMAAND-Braakmaand-Brachmand-Brachard-Brachmonath-Wedemaand-Wiedemaand-Langedagenmaand-Sinksenmaand-Midsummermonath-Wormenmaand-Braammaand-Drogemaand [VOLKSWEERKUNDE vochtig warm is ideaal] is genoemd naar de Romeinse godin, Juno, de vrouw van Jupiter
    • De boeren zijn bezig met hooien. De mannen zijn aan het werk met de zeis, de vrouwen verzamelen het hooi met een hark. • In het hemelgewelf bovenaan zien we de zonnegod Helios in zijn wagen, met de sterrenbeelden Tweelingen en Kreeft in zijn kielzog • De naam juni komt van ‘Juno’, de godin van het huwelijk en echtgenote van de Romeinse god Jupiter. Sommigen beweren dat juni haar naam dankt aan de Romeinse consul ‘Lucius Junius Brutus’ • Volgens de volkskalenders zou het weer in juni als volgt moeten zijn: • “Niet te koel, niet te zwoel, niet te nat en niet te droog, dan vult juni de schuren hoog” • “Juni rustig en warm, dan maakt ze de boeren niet arm, komt zonneschijn daarbij, dan maakt ze boer en stadslui blij” • In juni lengen de dagen gemiddeld nog met negentien minuten; na de zomerzonnewende (omstreeks 21 juni) korten de dagen reeds met gemiddeld vier minuten • “Is de eerste juni regenachtig, heel de maand wordt twijfelachtig” • Op 24 juni viert men traditioneel het naamfeest van de H. Johannes de Doper. Na deze dag maken bomen en struiken die erg van insektenvraat te lijden hebben gehad nieuwe blaadjes • Ook het Sint-Janskruid bloeit nu met gele bloempjes waar rood sap uitkomt als je er op knijpt. Dit zou het bloed van de H. Johannes de Doper zijn waaruit volgens de legende het Sint-Janskruid is ontstaan • Het verhaal wil dat de duivel zo razend werd op die nobele plant dat hij alle blaadjes doorstak om hem te vernietigen. Maar dat hielp niet; elke zomer bloeit het Sint-Janskruid weer volop • Er zijn trouwens nog meer gele bloemen met namen van heiligen die net in deze tijd van het jaar bloeien: het Jacobskruiskruid en de teunisbloem, vernoemd naar de H. Antonius van Padua • “Hoort men in juni de donder kraken, dan doet de boer goede zaken” • “Donderweer in juni, maakt het koren dik” • Juni was traditioneel de -Rozenmaand-. Een versje uit 1656 zegt over juni het volgende: • ‘De Lent is al te koel, de Somer plag te branden, De koorts heerscht in den Herfst, des Winters klippertanden, Ick ben de middelmaet, niet heet of niet te kout; Hy doet een edel ding die maet en regel hout’ • -Braakmaand-Brachmand-Brachard- Karel de Grote noemde juni de ‘Brachmonath’, wat duidt op braakliggend of omgeploegd land. De boeren hadden namelijk de gewoonte om in de zomer één akker ‘braak’ te laten liggen door niets te zaaien of te planten, waardoor de grond tot rust kon komen. De term kan ook duiden op ‘braken’: ‘Braeckmaend dat verstaen de boeren best. ‘t Is nu immers overal kermis en zy drinken zoo veel genever dat zy er moeten van braken’ • -Wedemaand- of -Wiedemaand-, beiden refererend naar het woord ‘weide’, omdat het vee in juni in de wei staat • -Zomermaand-Langedagenmaand- in juni begint de zomer en treft men tegelijk met Sint-Jan de langste dag en de kortste nacht aan • -Sinksenmaand-, volksnaam voor Pinksteren, meestal in juni. Juni wordt ook wel de maand van het Heilig Hart genoemd, omdat de derde vrijdag na Pinksteren meestal in juni valt. Die dag wordt het hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus gevierd • Tot slot nog enkele minder bekende bijnamen: -Midsummermonath-, verwijzend naar de Saksische naam voor het midzomerfeest dat in deze maand gevierd werd; -Wormenmaand-Braammaand-Drogemaand- • H. Petronilla van Rome

    31-05-2013 om 22:33 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kool op ierse wijze klaargemaakt
    was een daverend succes... en toen Theo zei" dat is heerlijk... dus voor herhaling vatbaar jammer dat de kool al op is"... en ik hem er attent op maakte dat ik van de niet te grote kool eigenlijk maar een spie heb gebruikt, omdat ze dus zo beter bewaart, klaargemaakt is kool enorm vlug zuur !...alles is echt tot de laatste kruimel opgepeuzeld, en ik maak toch altijd naar gulle gewoonte van een vlaming grote portie's klaar !! Ik weet nu wel héél goed hoeveel we eten, maar zo juist meet  ik dat niet af.... dat past absoluut niet in onze levensvisie !!
    Ik had er natuur aardappeltjes bij gedaan , maar Theo was al vlug aan het prakken en metsen in zijn bord , dus zal ik de volgende keer  het al op voorhand door mekaar husselen, ( zo wordt het trouwens ook in Ierland op tafel gebracht.
    Het is een eenvoudige boerenmaaltijd.... die goed vult.... niet zwaar op de maag ligt.... en bovendien niet duur is en rap klaar...... morgen verse worteltjes en erwtjes uit het vriesvak !

    31-05-2013 om 20:33 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omdat ik gisteren .............
    TEgen etenstijd, Theo zijn verzoek om lekker op het terras te eten heb  waar gemaakt en daarom het menu had verwisseld met hetgeen eigenlijk voor vandaag op het programma stond(verse frietjes met sla, tomaten gekookte eitjes derop met gordon-bleu van kip) ... heb ik dus voor vandaag Ierse (witte) kool... het is eigenlijk in een wip klaar.... kost geen drol... en is ouderwets lekker en héél gezond, want het puilt uit van de vitamine c... In ui zit veel vitamine C en fosfor en zink... in witte kool hetzelfde liedje samen met de look en olijfolie ( eigen initiatief) wordt het gebruik van het spek ... haar slechte eigenschap gemilderd........... het is echt spotgoedkoop want met een kleine kool en zeg nu zelf wat kost een ui?.... je hebt als je wil voor dagen eten..... en echt het is erg lekker....Het is hier al gans de dag duister weer... ( maar niet koud)Ik heb de hortensia's vandaag nog maar eens een goeie vitaminekuur gegeven.... en met de druilerige weersomstandigheden is dit dus zeker perfekt.... alles wordt lekker naar de wortels van de planten geleid....zodat het maximum aan voedingstoffen wordt opgenomen !!Zo en nu de oude slaapkamer maar weer eens gaan oprommelen.... want overal worden er nieuwe spullen bewaard, ook de antique spullen  worden her en der opgeslagen en we wonen/slapen in een opslagplaats..
    Update..

    Het is hier eerst nog cupe-cake-wars.... theo zijn zoet bekske preuteld wegens te weinig lekkere koekskes.... en hij wist dat ik mijn pie &co van antwerpen heb meegenomen.... dus ik ben aan die opdracht dan maar begonnen .... het is zoals wafels bakken... nog effe bezig !!

    31-05-2013 om 17:48 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeie morgen

    Al lekker geklets met een paar dames!!!1 van deze dagen naar een website bouwer!....
    Tuinhaard afschuren met stalen borstel en hem terug als nieuw maken met speciale hittebestendige verf....Theo komt met de mededeling binnen dat het weeral druppelt gvd! ,
    dus van de tuinhaard komt weeral niets in huis....
    Vandaag ben ik dan maar verder met het materiaal te ontwerpen voor onze omheining aan de straatkant!! ..........







    31-05-2013 om 07:58 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    30-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De créme patisiére staat af te koelen
    De koek is ook al gebakken en de aardbeien lonken om lekker op de taart te liggen....
    Deze avond maak ik Ierse kool met bacon, look en ui!!!
    lekker anders.... het smaakt met alles wat simpel is, dus puree, Ebly, maar ook gewone natuuraardappeltjes.....
    Vandaag heb ik al verschillende  werkjes achter de rug.. gaande van mijn mooie koeiebel te schilderen ... klimroosters voor de clematissen ( die prachtig in de groei en den bloei zijn) en de klimrozen die er vlak tegen staan..... Theo heeft ze al bevestigd, nadat hij nog een resiment sloten heeft gezet/of vervangen . Het was nodig!!! ik vind dit zo intriest!!! dat mensen andere werkmensen bestelen..... pff en het gaat om zulke onozelheden, dat met een simpele vraag het ook bekomen kan worden.... ( enfin dat was in den beginne de bedoeling... we beginnen er al anders over te denken !)
    Deze namiddag.... als het over blijft radijsjes zaaien...( ik heb bij M.T. lekkere radijssoep gegeten echt de max !!) nog wat bataviasla... en ook nog een soort klimplant met hele grote blauwe klokjes.... ik ben benieuwd!!!

    30-05-2013 om 12:13 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag ....
    staat er op het programma, na de controle van de tuin
    Het 1 en ander op poten zetten... en ik denk van een lading cup-cakes te bakken
    en omdat ik toch aardbeien gekocht heb... denk ik van een aardbeientaart te bakken....
    met banketbakkersroom... en lekkere vers geklopte slagroom !!
    De hangmanden moeten nagekeken worden, want de bloemen van de petunia's hangen er bruin slap en verwaterd bij.... dat is echt niet mooi meer.... zo .. yohurt is op..... koffie is gedronken en nu aan de slag!!

    30-05-2013 om 07:55 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    29-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.navenant ik mijn kruiden, en smaken ken...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Préparation pour 4 personnes :
    - 12 noix de Saint Jacques
    - 2 endives
    - 40 cl fond de volaille
    - 150g de girolles
    - 250g de crosnes
    - 1 orange
    - beurre
    - huile d’olive
    - sel, poivre

    Préparation :
    - Il ne faut jamais peler les crosnes. Ainsi, pour les nettoyer, il faut s’y prendre de la manière suivante : dans un torchon, mettre du gros sel et les crosnes. Rouler le tout et frictionner quelques minutes. Rincer ensuite les tubercules pour retirer le sel et les excédents de peau dans une passoire. Plonger les crosnes dans de l’eau froide citronnée pour qu’il conservent leur blancheur puis les faire sécher.
    - Blanchir 10 à 15 minutes les crosnes dans de l’eau bouillante et salée.
    - Egoutter les crosnes et bien les sécher sur du papier absorbant.
    - Dans un sautoir ou une sauteuse, sauter les crosnes à l’huile d’olive et un peu de beurre.
    - Faite réduire le fond de volaille.
    - Triez et nettoyez les champignons.
    - Les sauter avec un peu de beurre.
    - Taillez les endives en fins filaments.
    - Dans une poêle anti adhésive et à feu modéré, sautez au beurre la julienne d’endive avec un peu de jus d’orange. Salez, poivrez.
    - A feu vif et à l’huile d’olive, sauter les noix de Saint Jacques 1 à 2 minutes sur chaque face.
    - Dressez avec les endives, crosnes et champignons et du fond de volaille réduit.

    Sources :
    - http://cuisine.journaldesfemmes.com/ denk ik dat dit een overheerlijk recept is... het is uit de (moderne) franse keuken...
    12 sint Jacobsnootjes
    2 andives ( dat is dus witloof 2X)
    40cl  kippeboullion
    150 gram girollekes ( paddestoelen)
    250 gram crosnes
    1 appelsien
    boter
    olijfolie
    zout en peper
    bereidingswijze
    crosnes worden dus nooit of te nummer geschild of gepeld.
    om ze te reinigen neem je een propere ( oude) keukenhandoek en grof zout, doe de crosnes daarbij en doe de handdoek dicht en wrijf ermee over en weer zodat het zout het velleke van de crosnes schuurt... nadien in een vergiet goed afspoelen met koud water
    Als dit gebeurt is ze in een kom met water en citroen ( of azijn) zetten tegen het bruin worden
    een beetje zoals bij schorseneren het geval is.
    nadien goed afspoelen en afdrogen,
    ze 15 minuten in kokend gezouten water blancheren..
    nadien goed afdrogen en ze in olijfolie met boter  laten glazig worden zonder te bruinen... laten sudderen met de kippeboullion tot die redelijk ingedikt is

    Ondertussen zoek je de girollekes ( of champignons als ze te duur zijn of onvindbaar )uit..
    de uitgezochte paddestoeltjes stoven in wat boter ....
    Ondertussen snij je het witloof dat gewassen is fijn in juliene, die je in een anti-kleefpan aanstoofd met het sap van de appelsien,
    In een andere pan bak je de jacobsnootjes met wat boter ( gepeperd en gezouten) aan elke kant 1 minuut
    doe alle ingredienten ( behalve de St -jacobsvruchtjes) tesamen eventjes goed opwarmen en sierlijk op een bord dresseren, met de nootjes bevallig aan de kant.... smakelijk

    29-05-2013 om 21:49 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.en dit zijn dus de crosne's ( vergeten groenten)
    Ik weet ondertussen al hoe ze ongeveer smaken, hoe het plantje er bovengronds uit ziet, en hoe de knollekes aan de struiken hangen ( en dat het woekerd)....
    Ook al verschillende recepten van deze groenten ( delicatesse) gekregen en opgesnort... dus we kunnen beginnen duimen dat we deze winter lekker kunnen proeven











    29-05-2013 om 21:16 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag al mijn nieuwe aanwinsten
    In de grond foefelen... gisteren bij het controlleren van de tuin.... zagen we dat het hier ook erg droog is geweest, en dat de grond echt keihard was....  maar ondertussen heeft het weeral geregent en kan de grond terug bewerkt worden!!
    De ooievaarsbek doet het in de tuin beter dan aan de voorkant van de huizen...... we zien wel wat het wordt....
    Nog een nieuw gegeven, Zwitserland, gaat in reverendum beslissen over het voorsel  , dat elke zwitser een minimum gewaarborgd inkomen krijgt 2080 euro per maand.....
    Dat is een economie die draait !!!  en dan denk ik, dat wij met zijn allen enorm goe bezig zijn , met onze gedoogpolitiek, onze euro's en onze besparingen.... ,
    Ook bereid Europa zich voor op de koudste zomer voor in 200 jaar ( kleine ijstijd) het zou wel warmer worden vanaf september !!

    29-05-2013 om 08:30 geschreven door myrthe


    >> Reageer (1)
    28-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voila terug op ons franse stekske....
    We hadden nogal  belofte's na te komen... en omdat het om plantjes ging, konden we echt niet langer wachten en moesten we naar Antwerpen.... Zelfs nadat de afspraak met de federale inspecteur in het water was gevallen doordat hij ziek was geworden.
    Vanaf we toekwamen tot we een heel eind onderweg waren naar Melay... niets anders dan prachtig zonnig weer... we stappen in de auto.. en zijn Luxenburg nog niet gepasseerd of hebben verschillende stortbuien over ons dak gekregen.... theo zegt dat het echt geonweerd heeft maar , ik was te druk bezig in de bak van de bus om ons diepvrieseten netjes te verpakken in portie's...en in de prof. koelbox opgestapeld... 
    Ondanks dat we nu een bakkertje hebben gevonden, die brood heeft naar onze verwende smaak, en een prijs die mijn geldbeugel graag heeft.... komt het wit brood ons toch een klein beetje de neusgaten uit.... Als bourgondische vlamingen, zijn wij gewoon van een uitgebreide keuze van broodsoorten  te hebben. Ik heb me dus eens goed laten gaan in de Makro ( Belgïe) en me 20 grote broden +/- 800gram.. gaande van gewoon grof, donker grof, zwart,(duvel)notenbrood, mattebrood,suikerbrood.... tijgerbrood enzovoort... het brood dat toevallig in de promotie stond aan 1;64euro per 800 gram daar heb ik natuurlijk meerder van aangeschaft.
    Wij hebben dus nu keuze in overvloed... en voor maanden brood... allemaal netjes in porties verpakt... zodat er geen uitgedroogde sneetjes brood... verloren gaan.... 

    HIHIHIHIHI... Theo zegt (dicteerd ,) indien U ons wil sponseren, willen wij graag onze bankrekening ter beschikking stellen .... hahhahahahahahaha... 

    De kruidenweetjes zullen voor volgende keer zijn, want ik heb hier een arsenaal kookboeken ( in het frans, gek maar de franse recepten daar  heb ik geen enkel probleem mee, ik versta elk ingredient, dat soms een heel andere benaming heeft )Uiteraard.. lezen de kook en kruidenboeken/encyclopedie's het lekkerst in mijn moedertaal . 

    28-05-2013 om 21:27 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gek............ het artikel dat ik gisteren heb geschreven is niet verschenen
    Het was dus een beschrijving wat je zoal met Oost-Indische kers zoal kan doen... het plantje/bloem kan je volledig opeten.... hetzij als mooie afwerking van je bord (sla bvb) maar ook de groene blaadjes en de zaden zijn veilig te gebruiken ( let wel op, geen bespoten planten gebruiken )
    IK ben in mijn kook-en kruidenboeken arsenaal aan het rommelen geweest....en heb ook het fantastische boek van gekruid en geroerd door Danïele Houbrechts en de fotografie is verzorgd ( de bekende tuinier , je vind tal van video's op you-tube)
    Het boek puilt uit van de weetjes voor allerlei kwaaltjes en ook wel oude remedie's bvb... als je zwanger bent, je gaat bevallen en achteraf ...............borstvoeding geeft ( of juist niet om de melkproductie te remmen)luieruitslag ..; en héél veel lekkere recepten om o.a. vliersiroop, maar ook lekkere rozebotteljam en siroop... en echt nog zoveel meer... gekruid met hele mooie foto's....Het is echt een plezier om het te lezen en veel nuttige tips  te leren.

    Nu eerst en vooral een hersenspinsel uitvoeren...... ik vertel daar later meschien wat meer over, als ik weet dat het haalbaar is !

    28-05-2013 om 07:57 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    27-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prachtige fotowedstrijd !!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een foto............ die echt de moeite is ............ echt de moeite om te gaan bekijken ..........;

    27-05-2013 om 07:35 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    26-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het is vandaag over gebleven......
    Ik had gisteren stoofvlees klaargemaakt voor meerdere keren, 1X de ajuin en het vlees in gepaste stukken is gesneden, en gekruid... en gebakken is er eigenlijk niet veel werk meer aan... dan zachtjes te laten sudderen..............
    S'anderendaags is het altijd lekkerder dan zo direct van de stoof... op tafel............ maar twee dagen na mekaar hetzelfde is voor ons ( verwende foodie's) iets te simpel........ dus vandaag er een groentemengeling bijgevoegd en nog even laten trekken, zodat de princesseboontjes, worteltjes mais en paprika, de tijd kregen om gaar te worden... en aangezien ik alles redelijk klein had gesneden gaat dit eigenlijk super vlot....; samen met zelfgedraaide kroketten om duimen en vingers af te likken.......... Ik ben een heel tijdje geleden over geschakeld van frituurolie, naar ossewit.... en het is echt een hele smaakverbetering...............Het is echt zinnenstrelend..... de ouderwetse frietvetgeur, blijft nog wel een tijdje hangen maar stoort niet.... het roept enkel maar nostalgie op 

    26-05-2013 om 18:10 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het heeft deze nacht weeral geregend....
    We kijken reikhalzend naar uit............. bbqen.. en lekker buiten zitten met gezellige kennissen....... 



    26-05-2013 om 08:07 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    25-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik ben vandaag met mijn poepke in de goeie boter gevallen.....
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Via, via.............. eindeloos  veel nieuwe scheuten en zaailingen gekregen van vergeten groenten.... ook nog een bessenstruik die in niet in mijn bezit had............ en hier in Frankrijk........... had gevonden, maar de woekerprijzen... wou ik niet betalen, en nu heb ik een stek van een jaar oud (gratis)....... dat is nog eens geluk hebben !!!
    Ondertussen ook een belofte ingevuld............. en schaapjes cupcake's gebakken en versierd voor een driejarige ukkepuk...... die mijn hart al een hele tijd gestolen heeft........... en belofte maakt schuld.......... de OOooo's en de Aaaaaaaaaaaaaaa's waren deugd doenderkes..... het is met geen geld te betalen ( ondanks dat het wel wat werk was, hebben ik en mijne schat ontzettend genoten van al dat jonge geweld.... dat vol overgave zich tegoed deed aan de sneukelingskes die ik gebakken had !!! )

    25-05-2013 om 17:27 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    24-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alé.... nog een geluk ....... dat onzen hof niet in Breda is gevestigd........
    Want daar was het deze nacht bingo........................ nachtvorst aan de grond!
    Mijn selders en prei die ik gekocht heb en aangeplant zien er florisant uit, het is zoals sommige van mijn forumvrienden zeggen we zouden beter een rijstveld aanleggen !!................... Ik heb hortensia's gestekt................. en een schietgebedje gedaan dat mijn eigen zaailingen ( prei en selder) het ook goed beginnen te doen, maar het is echt nog koud.... veel te koud, alhoewel dat in mei toch normaal is, maar niet zoveel en zolang achter mekaar !!!
    Ondertussen beginnen de patisons ook al een beetje vorm te krijgen..... en de kroppen sla beginnen in volle grond ook kropjes te vormen ( dat is ook al wat hé) Als we voorbij tuintjes rijden, zie ik over het algemeen netjes gefreesde grond..... met niets of wel piepkleine plantjes...... dan is mijn tuin al een oase moet ik zeggen............... maar het schiet niet op................ ik ben gisteren ook geschrokken van de prijs die ze gelijk waar vragen voor rabarber.... ik heb zo maar liefst gratis  5 kilo's weg gegeven........ hier in frankrijk wordt deze groente toch  erg gewaardeerd. ..... het is met plezier gegeven.....

    24-05-2013 om 19:28 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is niet aan het regenen
    Maar aan de plassen te zien , heeft het dat wel gedaan deze nacht.... straks eerst en vooral gaan kijken of de nieuwe aanplanting oké is.
    Gisteren heerlijk gegeten van onze bolognése saus... jammer dat ze hier iets in hun gehakt doen waar ik echt doodziek van kan worden....
    Ik heb zo eens gekeken op een verpakking van voorverpakt puur rundsvlees (hamburgers) er zat van alles in ... zelfs bietenmeel....( farine de betterave) en 29% vlees ( der stond zelfs niet bij vermeld wat voor vlees... dus het kon echt van alles zijn.)..........
    Ik zal blij zijn , als mijn bijkeuken ( dus echt voor het grovere keukenwerk, zoals vlees inpakken voor de diepvries, blancheren , enzovoort) in orde zal zijn ( dat zal nog wel een hele lange poos duren, maar we leven op hoop ) zodat ikzelf mijn gehakt en worsten zelf kan draaien......
    Ik ben er zeker van , dat zelfs de biologische groentetelers, niet biologisch bezig zijn.... omdat ze mij een tip gaven... voor mijn tomaten , waarvan ik 100% zeker ben dat dit niet biologisch is en zelfs zwaar vergif !... Dus het liefst ( voor zover het mogelijk is uiteraard ) uit eigen keuken en van eigen tuin.......

    24-05-2013 om 07:23 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    23-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag selder en prei uitgeplant...
    Ik hoop dat het( net zoals iedereen denk ik gelijk waar, nederland, België,frankrijk enzo) dat het eindelijk stopt met regenen...Buiten de hagelbui van deze middag, hebben we denk ik niet te klagen... en hoop ik dat vanaf midden volgende week we de zomerperikelen mogen ontvangen, dus zagen dat het te droog is . Het is me wat, als al mijn tomatenplanten in de groei blijven en ik geen tomatenplaag over mijnen hof krijg, dan kom ik om in de tomaten, en wees gerust... dat ik buiten een paar maatjes die ik zal tracteren op eigen kweek ik der wel weg mee weet.... want ik maak dan zelf onze ketchup...ik heb verschillende hele goeie recepten... en dan nog eventjes brainstormen om mijn eigen pickles te maken, want dat vind je hier ook niet... Dat zou trouwens nog zo geen gek idee zijn.....Een cursus  met kruidenrecepten, want daar komt het eigenlijk op neer....Mmm dat weer eens iets waar ik over kan nadenken...............
    Van den avond is het spaghetti want theo weet dat ik nog gehakt van Belgie in de vriezer had... deze keer eens met schelpjes macaroni.... ( wel mijn recept bolognese saus... en vers gerapste pecorino voor mezelf)

    23-05-2013 om 17:28 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Het wel en wee !!!! wordt een droom werkelijkheid, of een nachtmerrie
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    momone63
    blog.seniorennet.be/momone6
    Gastenboek
  • Hallo Myriam
  • We missen jullie op het Tuinadviesforum
  • Een mooi begin voor augustus
  • Hallo
  • Groeten uit Knokke-Heist

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!