als een lang gekoesterde droom realiteit is geworden De schrijffouten , zijn eigen creatie's en mogen niet gecopïeerd worden , zonder toestemming van ondergetekende
11-01-2013
Ondertussen lekker aan het kokkerellen ...
Een 1,5kg lekker frans rundsvlees Bovine....boeuf bourguignon,maar wij eten graag stoofvlees, niet te verwarren met potjesvlees want dat is nog iets anders....Dat is dacht ik een oorspronkelijk recept van de west-vlaanders...
Nu is het dus stoofvlees voor verschillende keren, wij eten ons buikske morgen lekker rond met stoofvlees , zelf gemaakte appelmoes ( van belgische jonagold) en gebakken aardappeltjes in de oven a mon facon !
Het is dus nog altijd de nieuwjaarsmaand.... en omdat wij deze morgen bezoek hebben gekregen van onze vlaamse lotgenoten ( zal ik het maar noemen, want verschillende toestanden is hun ook overkomen .... grrrr ) en we beloofd hadden van ook vlug langs te komen om hun werk te bewonderen ( eventueel raad te geven/en of te krijgen over een frans produkt dat wij niet kennen en/of mee gewerkt hebben.... de knoop doorgehakt... en vandaag is nog een beuzeldag geworden... doordat ik dus met die mensen over de badkamer aan het praten ben geweest heb ik op het allerlaatste nippertje nog een gedeelte veranderd in het natte gedeelte en moesten we onverrichter zake terug naar de bouwmaterialen firma... Het gevaar bestaat er in, niet dat ze niet meer te verkrijgen zijn, maar dat het zou kunnen dat er een kleurverschil zou zijn bij een volgende partij !! en er stonden niet teveel dozen meer in zijn loods.... het is tenslotte niet het goedkoopste produkt en stockeren kost veel geld !! dus moderne bedrijven stockeren niet maar (beloven in elk geval) een vlugge levering, na een bestelling met voorschot.
Dus wij om nog verschillende dozen, en nadien dan naar onze vlaamse kennissen... die we natuurlijk op voorhand hadden verwittigd dat wij langs kwamen, we zijn dan na een paar gezelllige uren bij hen, naar een stukje frankrijk geweest waar het wondermooi is en ook een kasteel gaan bezoeken, een echt kasteel dat nog bewoond wordt . wondermooi... met een omheining die zelfs in het grote bos ( eigenlijk een woud) doorloopt.....met verschillende entree's , die afgesloten worden met prachtige antieke en authentieke hekkens met de monogrammen van de bouwheer destijds, een koetshuis, paardestal en een rentmeesterswoning, ( nu dus de congierge genoemd ) ... Het was een deugd doende dag, die ze ons niet meer kunnen afpakken.... Eigenlijk zijn wij vlamingskes toch gezelligaards, en kunnen met een stuiver een gezellig feestje bouwen , waar iedereen zich vlug thuis voelt....
Lekker geslapen.... en we waren nog niet goed wakker en we hadden al bezoek
van vlamingen die verderop wonen..... ( Jussey... )
Het wel en wee van het dorp werd besproken de mentaliteit van de mensen en hoe andere vakantie-emigranten zullen we het maar noemen zich gedragen.....
Met een lekkere bak koffie.... en een stuk zelf gebakken appeltaart ( vroeg voor een traktatie, maar het is eigenlijk een super lekkere boterham met appelkonfituur moet je maar denken )
Het schijnt allemaal zo herkenbaar te zijn, de jaloezie, de hebberigheid, de stokerijtjes, sabotage's... dus kleinzieligheid van sommigen met grote K, die enkel maar laten zien dat ze hele slechte zakenmensen zijn, dat er volgens hun in een dorp of een stad maar 1 bakker, 1slager ,1 restaurant mag zijn, die, die er het eerst is neergestreken,Andere mensen zoeken maar een andere stek.. om hun droom waar te maken.....
Wat onze toekomst plannen zijn?...
en natuurlijk werd de gite het gedeelte dat enkel nog de afwerking moet krijgen van sierlijsten op de lambrizering, de vloeren aan mekaar laten aansluiten ( keuken en gang) de plinten aanzetten nadat al de houten vloeren zijn opgeschuurd. en uiteraard ingeolïed.... De badkamer ( vinden ze het een origineel idee)
Wij gaan er prat op , om ons eigen inrichting te ontwerpen en niet de ideetjes van een ander te stelen....Het geeft ook , hoe moet ik dat uitleggen: een speciale voldoening, niet alléén dat je de klus geklaard hebt, maar ook hetgeen je in je gedachte hebt samengesteld, héél mooi klopt !!! een reden om dubbel fier te zijn!!!
Deze namiddag ... zijn we op stap geweest naar onze tegelmagazijn !!
Deze morgen eerst en vooral nog een laag op de gyproc gesmeerd en dan lekker gegeten....
Omdat ik nu toch veel in de ruimte waar de badkamer komt bezig ben.... heb ik natuurlijk tijd om alles goed in me op te nemen.... en me voor te stellen hoe het er dan uitziet met de materialen die we al gekocht hebben en de wastafel enzovoort....
De vloeren waar ik al lang gek op , ( is een replica van een oude keukenvloer in een franse eeuwenoude boerderij, jammer dat ik de serie niet kon krijgen van 60/60 die waren op dat moment nog héél duur... en omdat ze dan ook nog besteld moesten worden, en een leveringstijd van maanden heb ik daar dan van afgezien en de kleinere versie genomen... aar ik ook echt héél blij mee ben) de lambrizering die in gans de gite doorloopt... trekken we dus ook een gedeelte door in de badkamer ( ongeveer op een meter hoogte en dan gyprocwanden op het droge gedeelte van de badkamer, dus ook de buitenkant van de natte kamer)..... in het natte gedeelte gaan we volledig met de vloertegels tot tegen het plavond tegelen.........En dan vandaag !!! aan mijn half verongelukte super-man gevraagd of hij zich in al op de baan kon begeven zonder dat hij scheel zou zien van de hoofdpijn en ja dat zou lukken. Ik had namelijk een ei uitgebroed en wou dat natuurlijk direkt in de praktijk brengen, door naar het tegelmagazijn te gaan en voor de muur waar de dubbele supermoderne wasbak komt te staan wou ik een contrastmuur... en voila .... wij hebben gezocht en gevonden.... de struktuur van de tegels is dus zoals op de foto , maar het is een andere kleur (meer zilver-grijs ) het zal dus fantastisch zijn !!! ik ben er echt van aangedaan want ik zie zo het resultaat voor mij!!! Omdat we modern moesten gaan met het wasmeubel in verband met rolstoelgebruikers.... zat ik toch een klein beetje met iets, van het is toch echt niet wat ik echt graag zie, en ook niet echt mijn stijl.... MAAAAR NUUUU HOELADIEEAAYYYYYYYY........
Ik heb de muren en het plavond in het droge gedeelte van de badkamer afgewerkt tot zover het kon.... het gedeelte dat ondertussen aangesmeerd is en geplakt is aan het drogen... en het gaat langzaam... want het is koud en er is geen beetje luchtverplaatsing.... omdat Theo nog altijd niet de oude is ..... moet er nog 1 plaat tegen het plavond geschroefd worden, en de doorgang naar de keuken ( de muren zijn 80 cm dik) moet ook nog bekleed worden....
Ik ben samen met theo daarnet mijn stuckwerk gaan bekijken..... en het ziet er ondanks dat het nog eens aangesmeerd moet worden al super egaal uit... menig zou al tevreden zijn.... maar ik wil niet , dat er later een zure opmerking over ons werk wordt gemaakt, vandaar moet het 100% juist zijn.....
straks een lekkere hete douche ( het antiek klein kacheltje staat nu hevig te snorren zodat ik het straks behagelijk zal hebben in de badkamer ), ondanks dat ik toh al een paar uurtjes in de oude woonkamer bij de verwarming zit, geraakt de kou maar niet uit mijn knoken.....
en natuurlijk ... zit ik nu ook te werken, Omdat we ons aan een budget moeten houden is het toch echt wel uitpluizen wat we hier in frankrijk aanschaffen , en wat we van Belgïe, Nederland of zelfs Duitsland moet meebrengen of gaan halen.... ( of zelfs met transport laten brengen en toch nog goedkoper uit zijn dan hier in Frankrijk )We zouden het ons zoveel gemakkelijker kunnen maken met echt minderwaardige kwaliteiten, en dan zijn we echt zo klaar !
Neem nu Laminaat-vloer !! De goedkoopste rommel betaal je in Ikea ( Belgïe en Nederland) een euro of vijf dacht ik ! Hier kan je in bepaalde brico's laminaat kopen voor nog geen 3 euro de vierkante meter !!... Heel goedkoop, ziet er fantastisch uit, kost een minimum aan werk.... Maar het is karton met een velleke plastiek !! inderdaad het krimpt niet, het zet niet uit, en als je het fatsoenlijk verzaagt heb je ook geen kieren, hetgeen je met echte planken vloeren wel kan hebben, want als het hout redelijk jong is , verliest het nog een deel van zijn volume door het drogen , reken toch 3 a 5 mm in zijn geheel...
hout stockeren( om te drogen) kost geld, voor de houtzagerij, maar ook aan de koper , want dan betaal je natuurlijk een serieus gedeelte meer....
De voordelen van echte houten vloeren ,wanden en meubels vind ik , het geeft een fantastische uitstraling, zelfs met de spleetjes die ontstaan doordat het hout droger is geworden.... het voelt warmer aan, en het geeft ook de authentieke sfeer van vroeger weer.... Zelfs als de muren/of de meubeltjes geschilderd zijn , zoals wij gedaan hebben in de eerste slaapkamers (muren en eiken plavondbalken) ....... Het feit dat we eigenlijk" proberen" dat zeg ik erbij, om ook op een eerlijk manier te leven .... houd dit ook in , dat we voor het echte stuff gaan.....voor ons moet de boerderij , echt als een boerderij aanvoelen.... soms kan het niet anders en moet je zeker in het geval van de anders-validen gite een beetje schipperen.... maar dan nog.... zullen we toch proberen om zoveel mogelijk de realiteit te benaderen.....Wij gaan voor "natuurlijk" dus dat houd in, dat we natuur produkten hoog in het vaandel dragen...... en het is daarom niet altijd even betaalbaar, maar wel haalbaar als je maar lang genoeg zoekt en hard genoeg werkt.
Ik denk dat mensen vlug genoeg inzien, dat een kamer niet zomaar eventjes vlug in mekaar geflanst is..... maar dat er met veel liefde voor het gebouw en zijn verleden , onze hoeve bvb. dateert van 1802( datum in de gevel )en datum van Huwelijk met de initialen van de bouwheer en zijn vrouw staan in de schouwmantel in de keuken gebeiteld.... Dus hier hebben mensen geleefd, hier zijn kinderen geboren, getrouwd, mensen zijn hier ziek geworden en gestorven...
Het tweede gedeelte van de hoeve ( is eigenlijk ook een boederij op zichzelf) is blijkbaar een bij mekaar geraapte troep , van stenen ramen balken enzovoort...( zoals het zelfs nu nog gaat), hier zijn huizen waarvan niemand weet wie de eigenaar is, dondert zoiets in mekaar, zijn er allicht dorpelingen die het 1 en ander goed kunnen gebruiken en wordt dus het bruikbare mee naar huis gesleurd... waar het zijn volgende leven kan beginnen.Het kleine boerderijtje dat we onlangs hebben bijgekocht... uit pure noodzaak.... voor parking!!( en niet omdat we den enen of den anderen de ogen willen uitsteken, wij zitten zo niet in mekaar !!)
Dateert van de jaren 1600 het huis is kleiner, en de schuur heeft oorspronkelijk bij onze eerste schuren behoort, De eigenlijke doorgang ( maar dat wisten we toen niet) was een gedeelte ingestort en theo heeft die dus grotendeels al hersteld, nu we natuurlijk in de aanpalende schuur ook komen zien we dat het oorspronkelijk een deuropening is geweest, met een houten bouwsel bak, hok ??? het eerste is blijkbaar een varkenskot geweest, om het varken slekvet te mesten en daartegen... dat houten geval !! het is precies iets zoals in een smidse... om paarden te beslaan ?!?!Maar dan kleiner....
We gaan deze avond .... een goedkopere versie van Osso-buco eten
wat heb je hier voor nodig..... een hele grote hammeschijf... zo eentje zoals je kan zien op 1 van mijn foto's bbq vorige zomer....
Ik moet zeggen hier in Frankrijk eten ze nog bijna alles van het varken, zeker de mensen die niet bang zijn van een pondje min of meer aan hun knoken...... hier zie je dus gepaneerde varkenspootjes in de koeltoog, ook met gelatine, varkenstong.... op alle manieren ook triepen ( varkensdarmen gekookt in tomatensaus , in het zuur in een vel in worstvorm enzovoort.... dus ook grote hammeschijven.... ik heb er eentje uit de diepvries gevist en die weegt toch meer dan 1 kg, op de bbq smelt het vet natuurlijk weg, en wordt het zwoerd, lekker krokant met een notesmaakje, het is lekker warm, maar als je de overschot koud in plakjes snijd is het ook niet te versmaden.....
maar goed het is nu winter en koud en vochtig dus geen bbq-weertje....
Ik heb dus de hammeschijf deze morgen op de kachel gezet in zo een gietijzeren kookpot, met een bouquet garni en wat soepgroentjes....die is dus heerlijk gaar....
Ik heb voor volgende bereiding....
3a4 knoflookteentjes genomen en een goeie uit de kluit gewassen ajuin ( anders een stuk of drie kleinere) 2 laurierblaadjes, en een goeie soeplepel provensaalse kruiden....
maak de olijfolie in de pan heet, en kruid de afgekoelde hammeschijf met peper en zout.... bak die mooi bruin ( het zwoerd en vet aan laten voor de smaak ) bestrooien met de pr.kruiden uit de pan nemen in dezelfde pan de gesnipperde ui fruiten tot die mooi bruin en glazig is bijna op het einde de look toevoegen, daarna blussen met de rode wijn en de tomaten en voeg de laurierblaadjes toe ... doe het vlees terug bij de saus in de pot en laat nog een half uurtje lekker sudderen..... van het vuur laten afkoelen...... als alles afgekoeld is zet dan de kookpot ergens zeer koud ( in de ijskast bv, of nu in een koude berging) om je ijskast te vrijwaren leg tussen deksel en kookpot een stuk huishoudfolie, zo zal uw ijskast niet naar look ruiken....Deze handeling dient om het vet dat nu gestold is van het vlees weg te halen..... zodat je eigenlijk een magere maar zeer smaakvolle bereiding overhoud... heel lekker met stokbrood of een rijstsalade
Colombey-les-Deux-Eglises
Charles de Gaulle had een buitenverblijf in Colombey. Het huis 'Le Boisserie' werd in 1933 gekocht door zijn familie. In de oorlog moesten zij het huis verlaten toen het beschadig raakt. Na de restauratie ging hij er vaak in de weekenden naartoe. Na de nederlaag in het referendum in 1969 trok hij zich definitief terug in zijn landhuis. Hij stierf er ook op 80-jarige leeftijd en weigerde een staatsbegrafenis. Charles de Gaulle ligt begraven op de plaatselijk begraafplaats. De grafsteen van de Gaulle is zeer eenvoudig en bevindt zich naast het graf van zijn eerder overleden gehandicapte dochter. In het woonhuis van de Gaulle kan men in zijn eveneens eenvoudige werkkamer vanachter zijn werktafel door een raam uitzien op de heuvels van Loraine precies in de richting van Parijs. De begraafplaats is inmiddels een soort bedevaartoord geworden voor veel Fransen. De vele eretekenen zijn hiervan de getuigen. In Colombey werd een reusachtig, 44 meter hoog, bronzen Kruis van Lotharingen opgericht ter ere van Generaal de Gaulle. Het Kruis van Lotharingen is een traditionele Franse wijze om een kruis af te beelden. Ook kunt u een bezoek brengen aan het Memorial Charles de Gaulle. Deze herdenkingsplaats, gelegen aan de voet van het Kruis van Lotharingen, is in oktober 2008 officieel geopend door de Franse President en de Duitse Bondskanselier. Naast een historisch centrum, is het Memorial Charles de Gaulle ook een culturele ontmoetingsplaats waar theater, muziek, beeldhouwkunst en schilderskunst een belangrijke plek innemen. www.memorial-charlesdegaulle.fr.
Op het randje af..... van temperatuur om de specie op het plavond en de muren te zetten en helemaal niet goed om de weber producten daarna aan te brengen....
theo ligt in bed heeft nog last van hoofdpijn....
Heeft deze morgen koffie gedronken en een stuk pannetone gegeten ( den eerste keer dat ik zo iets gekocht heb, laat staan geproefd) het is denk ik een soort spaans of italiaans kerstgebak/rozijnachtige brioche..... met veel sucade derin,( appelsienschilletjes, daar ben ik zelf niet echt héél gek op, maar het is te doen) en het was eigenlijk feitelijk wel lekker in acht genomen dat het industrieel massavoer is.
Nu eerst en vooral de tweede laag gaan aanbrengen op de stukken die al genoeg uitgehard zijn.... ( terwijl ik mijn blogje kom bijwerken staat het produkt te drinken, zodat het als ik er de mixer inzet het een klontervrije pasta wordt) en nu juuu.... aan de slag !!!
We zullen toch eventjes boodschappen moeten doen.... 1 van deze dagen... mijn voorrraadje verse groenten is serieus geslonken.... en ik kan maar 1 ding tegelijk dus of klussen of met de bus naar bourbonne ... ook al het brood is op, en de verse gist is ook ribedebie...
Maar de badkamer is redelijk vooruit gegaan qua stuckwerk ( bezetten)... ik heb ondervonden met de gyproc platen die we ook voor de keuken hebben gebruikt ( bruine) dat die eigenlijk dienen op helemaal te stucken... dus als onderlaag voor bv.... plavonds... ( vroeger gebruikten ze daar eiken lattekes voor).... Dus doe ik maar van oudsher.... maar nu niet op bakstenen muren, maar op gyproc.... en ik moet zeggen , ik ben het nog niet verleerd, het is zoals velo rijden, dat verleer je ook niet.... het eigenlijke stucken is nog anders dan de platen voegen... enfin het resultaat zal openlijk wel te doen zijn ( hoop ik) ik heb in de dhz. een klein plakmes gevonden plezierig om mee te werken.... dan doet mijn pols niet zo een zeer van het gewicht als het vol ligt met specie... enfin nu eerst en vooral mijn eerlijk verdiend bakske troost uitdrinken ....
Elke vlaming weet wel hoe onze creme-koeken eruit zien.... wees gerust zelf gebakken zijn, zijn ze vele lekkerder, dan diegene die je koopt bij een bakker die gerant is van een industriële bakkerij dus hier komt het recept.... voor het deeg van de koek.... ik maak er zelf banketbakkerroom bij op de echte oude ambachtelijke manier.... en dan zijn ze echt om duimen en vingers bij af te likken, wij snoepen de hoeveelheid koeken van deze ingredïenten in ons eentje op.... zooooooo LLLLekkkkkkkerrrrrr zijn ze !!!!!!
KOFFIEKOEKEN
AANTAL PERSONEN: 8
: 500 g ingrediënt: bloem
35 g ingrediënt: suiker
: 1ingrediënt: ei
: 225 g ingrediënt: koud water
: 25 g ngrediënt: gist
: 8 g ingrediënt: zout
: 200 g ingrediënt: margarine
: 1 lingrediënt: melk
: 125 g ingrediënt: suiker
: 1ingrediënt: vanillestok
: 40 g ingrediënt: puddingpoeder
: 5 ingrediënt: eierdooiers
BEREIDING:
Doe de bloem, de suiker en het ei in een kom en meng ze.
Los de gist op in het koude water en voeg het al mengend toe aan het deeg.
Sla en rol de margarine tot ze plat is.
Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad, tot een rechthoek van 20 op 30 cm.
Verdeel het deeg in twee met een denkbeeldige lijn.
Vul een van de twee helften met de margarine.
Vouw het deeg toe en rol het plat tot je weer een rechthoek van 20 op 30 cm krijgt.
Vouw het deeg in drieën en rol tot je weer de oorspronkelijke rechthoek krijgt.
Herhaal die laatste stap nog twee keer.
Snijd rechthoekjes van 4 op 8 cm uit het deeg.
(Als alternatief kun je ook 'slingers' maken: plooi zon flapje deeg in twee, maak er een sneetje in en trek het binnenstebuiten.)
Laat het deeg een uur rijzen op 30°C.
Breng de melk aan de kook, samen met de suiker en het merg van een vanillestokje.
Klop intussen de eierdooiers los met het puddingpoeder.
Giet de melk over de dooiers, terwijl je blijft roeren.
Laat de pudding opwarmen op een vuurtje, maar blijf goed roeren.
Haal de pudding van het vuur wanneer ze begint te koken.
Laat de pudding afkoelen in de koelkast.
Vul de 'slingers' met een lepeltje pudding, zodat die kan inbakken.
Bak de koffiekoeken 15 à 20 minuten af op 200°C.
Vul de koffiekoeken met de pudding en werk eventueel af met gesmolten chocolade of bloemsuiker.
Tips:
de koffiekoeken worden van gerezen bladerdeeg gemaakt,
Voor het (gerezen )bladerdeeg gebruik je beter margarine dan boter, want margarine heeft een hoger smeltpunt. Zo voorkom je dat je het deeg na elke stap moet laten afkoelen in de koelkast.
Als je de pudding laat afkoelen met een laagje bloemsuiker erover, ontstaat er geen velletje
WAARSCHUWING
NIET GOED VOOR DE SLANKE LIJN
Theo ligt te rusten in zijn bed .De super grote inloopdouche,( je kan eigenlijk zeggen inrij-douche) dit is een natte ruimte op zichzelf.... deze muren en uiteraard het plavond worden helemaal waterdicht gemaakt... en nadien betegeld ... de wastafel en toilet komen in de aangrenzende ruimte... die ook van een respectabele grote is...(Ik heb een gruwelijke hekel aan wc's ,alias badkamers waar je de deur moet open zetten om je broek terug op te trekken.... )
De gele band en het blauwe spul op de gyproc is dus het peperdure weber product....
de andere foto is het droge gedeelte van de badkamer met zijn schots en scheve muren.... en de originele deuropening naar de keuken....
Het is vandaag In Antwerpen verloren maandag... een eeuwen-oud gebruik.... vandaag wordt er dan vollop worstenbrood en appelbollen getrakteerd...
Bij de bakkers ligt er dan in de vitrine ( uitstalraam) een echte varkenskop, met een appel en daar rond ... massa's worstebroden, enkele of dubbele... en hemelse appelbollen, ( een volledige geschilde appel klokhuis verwijdert, en in dat gat een mengeling van bruine suiker en boter, de appel wordt in gewoon wit brooddeeg ingepakt en zo gebakken in de oven.... het deeg rijst uiteraard en de appel krimpt een beetje maar heerlijk gaar met de gesmolten suiker en een beetje kaneel..... mmmmmmmm) de café's aan hun stamgasten, en natuurlijk ook thuis.... bij moeder aan de haard... collega's brengen het voor mekaar mee, want er is wel degelijk verschil van kwaliteit en smaak... en de grote .....
Nu is het allemaal al een beetje te veel uitgebuit, want ze maken het nu ook met witloof en andere prullen erin, maar voor mij.... is het gewone worstenbrood.... nog altijd.... het beste... Het lekkerste dat ik ooit gegeten heb was als héél jong meisje ... ergens een onoogelijk klein bakkerijtje in Antwerpen, Het broodje zelf was gerezen bladerdeeg en de worst was gewoon hemels, ik heb nooit meer een dusdanige kwaliteit mogen eten......
Als je eventjes goochelt , dan kan je verschillende versie's lezen,
Ik heb ooit gelezen in een heel oud kookboek, dat in den beginne eigenlijk het brood niet werd gegeten, dit was enkel en alléén om het vet dat uit het worstevlees droop op te vangen... in die tijd , had je natuurlijk ook arme sukkelaars en, die konden zich dan (als ze geluk hadden ) zich tegoed doen aan het brood dat weg werd gegooid .
Theo mag het worstebrood liefst koud, ik persoonlijk liefst warm met een goeie klad straffe mosterd !!! enfin de de fans van antwerpen, smakelijk en eet er eentje voor ons mee !!!
En ik heb me toch niet kunnen inhouden, theo is was nog niet bekwaam om iets uit te voeren, dus ben ik zelf al wat gaan doen.... ik zou zo graag onze badkamer af hebben zodat we een verdiep hogerop kunnen beginnen.... de tijd vliegt vooruit, ik weet het wel , we hebben na onze uitruim en sloop-perikelen eigenlijk met ons tweetjes enorm veel gepresteerd op een proffesionele manier, met degelijke kwaliteits produkten.... en ik wil dat ook zo houden.....
We hebben wel afgesproken om het kleinere boerderijtje iets anders aan te pakken ..... maar dat is echt muziek nadat hier de zaak is opgeknapt.....
Ik heb de eigenlijke ruimte waar het water op de muren en vloer komt echt waterdicht gemaakt vandaag...met twee volledige sets van weber voor Italiaanse douches..... aan 189 euro het stuk.... en ik kwam met de speciale tape om af te dichten niet eens toe, want per set zit er maar 5 meter tape bij, dus ik had 10 meter.... Toen we naar de Dhz. waren een week ofzo geleden , had ik gezien dat ze in die zaak die tape apart verkochten op rol van 20 meter.... en had zo een rol gelukkig nog meegenomen... De produkten om de groene gyproc-platen volledig waterdicht af te werken nadat ze dus getapt zijn, daar kom ik echt ruimschoots mee toe... maar die tape , dat is een serieuse misrekening van weber hun kant bekeken....
Morgen mag ik niet vergeten om naar een invoerder in Duitsland te mailen , want we willen voor de omheining Asobe gaan gebruiken...
Ik ben ook zo fier als een gieter, dat de eigengemaakte zeep om kleding te wassen meer dan perfekt werkt , integendeel zelfs, de kleding ziet er vele mooie en zachter uit, zonder toevoeging van azijn of calgon of gelijk wat( wasverzachter gebruikte ik toch al héél lang niet meer, ) Het is wel redelijk omslachtig om het te maken en iets duurder in gebruik dan de normale wasmiddelen, maar ik heb het er voor over, want wij hebben beiden een allergische reactie op de produkten die ze hier verkopen...
He oog van theo slaat alle kleuren blauw en purper uit...
Maar hij heeft al meer praatjes... het is wel klote dat ik aan de derde dag wwe begin.... het is geen goed weer om eens te gaan wandelen.... en om karweitjes te doen is het nu ook eigenlijk geen weer... om de speciale produkten te verwerken is het op dit moment op het randje af van temperatuur, en omdat alleen al voor de douche-cel niet gans de badkamer maar echt daar waar het water tegen de muur zou kunnen komen, en het plavond direkt boven de sproeier kost mijn aan weberprodukt al 250 euro, zonder de tegels of de voegspecie !!! dus toch even uitkijken wanneer en wat we doen !!!
We hadden gisteren beiden zin in iets zoets... en de wekelijkse trip naar de winkel kon niet dus dan maar even in mijn provisiekast geduikeld en heb 1 van mijn favoriete baksels gemaakt...
Vroeger toen ik echt nog piep was, en ik ook in een klein dorp woonde , waar ook niet teveel luxe aangaande voedingswaren etc. was heb ik toen geleerd om een provisie aan te leggen, je kan ziek worden, of iets anders en dan ben je toch niet direct aangewezen op andere mensen.... en dus kwam mijn proviand de laatste dagen ook goed van pas....
Het recept wil ik met plezier delen indien intresse
Appelgebak , een korstje van bladerdeeg en daarop een heerlijke laag mirabellekes-confituur, ... een appel of vier gemengd in een beslag van eerlijke produkten eitjes van kippen die nog weten hoe zand en gras eruit zien, bloem van de molen..... echte boter.... en natuurlijk natuurlijke rietsuiker.... je kan het ook met honing maar ik ben daar geen voorstander meer van, omdat er de laatste jaren veel bijen sterven, en ze door de imker dikwijls antibiotica krijgen opgesolferd
Goed gekoeld is dit gebak het lekkerst natuurlijk met een lekker bakske koffie.....
klammig... niet echt droog, en eigenlijk kan je ook niet zeggen dat het regent !!!
druilerig...bah,bah.... iedereen loopt te klagen... geen wandelweer, geen tuiniersweer, niets nada, en om te werken in de ruimtes waar alles nog open is , is het ook niet echt om over te stoefen, want het vocht zit daar ook, en de kou voelt daardoor kouder aan dan het is... theo heeft een ongelukje gehad en is werkonbekwaam... voor een paar dagen, ik moet zeggen het had veel, veel erger kunnen zijn.... maar hij heeft een goeie engel gehad, die hem gewaarschuwd heeft !!! dat hij voorzichtiger moet zijn !!!.
Dus dromen we maar wat verder hoe onze koer, dreef en bloementuin er zal uitzien, als alles klaar is en aangelegd....
Een kennis die ook aan het restaureren, verbouwen,en saneren is....
stuurde me volgende volgende foto door .... eerlijk gezegd... voor haar kan het werken, maar ik kook en bak graag, en alhoewel ik de keuken op de foto.... weliswaar erg pitoresk vind, zou ik ze nooit willen .... ik denk niet dat ze in mijn geval erg gebruiksvriendelijk zal zijn..... langs den 1e kant is ze dan weer te steriel en misstaat de grote boere, aftandse kast... bij de rest, ook het eiland dat gecreeërd is, is volgens mij niet echt je datte, zeker niet in verband met levensmiddelen :kip en vlees, en begin op dat soort tafel maar eens deeg te kneden... nee echt, nee!!! dank je wel.... Ik denk , dat tegen ik hier een degelijke keuken in gebruik neem ik mijn buik wel vol zal hebben van alle ouderwetse troep die bijna uit mekaar valt in de etenswaren
Ik hoop voor haar , dat het niet haar eigen keuken is die ze op foto heeft gezet, want dan gaat ze nog serieus afzien....
Hoe mijn bloembollekes hun best doen ....De geredde rondhondendrons
welke krullewieter dit is? een krulhazelaar, of een krulwilg.... bij nader onderzoek is er tussen beiden een groot verschil! in verband met groeien.... een wilg is fenomenaal groeiend geval , een hazelaar darentegen, neemt uitermate zijn tijd....
De ruine's in dezelfde straat,en een paar foto's van het stroomke de geus, en de indertijd grote bron van inkomst " LA USINE" ( ik dacht een motoren-fabriek geweest, maar ik pin me daar niet echt op vast !). en dan ons compleet hebben en houwen qua renovatie-toestanden....
Het is meschien niet het goed moment, maar ik heb toch stekken genomen van een klimroos...
Het vriest niet... en als er 1 of twee van de stekken het red ben ik al lang blij..... Ik wil in mijn sprookjestuin een bloemenweelde, en ook de muren zou ik willen bedekken met beplanting, maar de klimop daar heb ik eigenlijk een beetje mijn buik van vol.... De buurvrouw haar klimop vreet zich gewoon een baan naar onze gebouwen en de oeroude wortels zijn zo hard als gewapend beton..... Het is echt wildgroei... Zij redeneert... dat de natuur haar gang maar gaat want dat is "natuurlijk" , en wij zitten met de problemen!!!!