Als niet- kenner ben ik slecht geplaatst om het glas rond te draaien, neus erin te steken, te gorgelen en dan een appreciatie uit te spreken, maar ik kan wel zeggen dat hij heel lekker is.
De witte Chardonnay , gebotteld in een fles met in reliëf een sierlijke en veelbetekenende R kreeg een gouden medaille 2010 van het Concours Mondial Bruxelles
Wedden dat Rose nu moet lachen
.;-)
De rode wijn met suggestieve naam cado is mis en bouteille au domaine Clavel
Beide flessen hebben naast hun origineel etiket ook een verwijzing naar "a touch of Rose", waardoor elke gelegenheid dat vleugje extra krijgt...
Cado
Bijna iedereen zal waarschijnlijk al wel de goedlachse wijnbouwer Pierre Clavel van het gelijknamige Domaine Clavel kennen vermoed ik. Zijn wijngaarden bevinden zich in het appellatiegebied Coteaux du Languedoc in Zuid-Frankrijk. Dit strekt zich uit over een ruim gebied tussen de steden Nîmes en Narbonne. De bodem is hier arm zoals het hoort voor elke goede wijnbodem, en dikwijls is hij kiezel- en kalkhoudend. Behalve op Domaine Clavel, daar is de bodem bezaaid met keien zoals in Châteauneuf-du-Pâpe. En dat is volgens eigenaar Pierre Clavel, het geheim van zijn superieure wijnen! Zijn nieuwste aanwinst is deze Cado, een wijn gemaakt met Grenache, Syrah en Carignan. Zoals we van hem gewoon zijn is het een heerlijke rode wijn, gevinifieerd in zijn bekende soepele, gouleyante stijl en dit alles 'betaalbaar'. Hij is gemaakt om redelijk jong te drinken bij allerlei niet te zware gerechten of als glaasje zo-maar, zonder gerecht. Best schenkt u hem tussen zijn tweede en vijfde jaar op zon graad of 16, iets frisser dus. Pierre Clavel bewijst alweer zijn groot vakmanschap met deze heerlijk lekkere wijn!
Ropiteau:
Als een Bourgognehuis zoals Ropiteau Frères, dat al meer dan 150 jaar bestaat en een vlekkeloze reputatie heeft als maker van uitzonderlijke witte Meursault s en andere grote Bourgognenamen, op een dag besluit ook een meer prijsbewuste Chardonnay Vin de Pays op de markt te brengen, dan kan u er van op aan dat ze zich niet zullen laten kennen! Ze verbinden er hun naam en reputatie immers aan en willen die ten allen koste hoog houden, alleen het allerbeste is dan goed genoeg. En we mogen wel zeggen dat ze ons niet teleur gesteld hebben, het is inderdaad een pracht van een wijn met een uiterst interessante prijs/kwaliteitsverhouding! De druiven zijn afkomstig van wijngaarden in de streek van Limoux, een van de beste Chardonnay streken in Zuid Frankrijk. Zon volle smaak en indrukwekkend evenwicht zijn uitzonderlijk in deze prijsklasse. Zijn ronde, verfrissende smaak maakt hem ideaal als glaasje-zo-maar zonder maaltijd, maar ook bij gerechten zoals kreeft, krab, garnalen, scampis, zalm, gebakken tong, tarbot en vele andere vissoorten, past hij uitstekend. Ook kip, kalkoen en parelhoen verenigen zich graag met deze mooie witte wijn. Schenk hem vanaf nu al op ongeveer 10 à 11 graden of bewaar hem gerust nog tot tot zijn derde of vierde levensjaar. Ropiteau Frères doet zijn vlekkeloze reputatie alle eer aan met deze knappe witte wijn, voortreffelijk!