Inhoud blog
  • Choukie jarig...
  • 15 juni 2013 - 15 juni 2016 3 jaar gemis van Chris
  • Liefdevolle oma's speuren de hemel af en vinden allemaal de mooiste ster...
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    a touch of Rose
    a touch of Rose
    26-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Hoofdstuk 22 'De buik van Antwerpen'

    Vele maandagen lang werd de week ingezet met een dagboekfragment van ons Roosje. Duizenden reacties vertellen ons dat mensen uitkeken naar de eerste dag van de week met een vleugje Rose ...

    Voor wie "nu pas inschakelt", dit is het waar gebeurend verhaal waarin ik terecht kwam, toen we een studentenkot voor een van onze kinderen kochten. Hoe had ik kunnen weten dat het ons zo zou tekenen. Dat we na een leven van werken en plicht, niet ontspannend zouden genieten van een rustige oude dag... maar dat we op de bres zouden gaan staan voor dit "dorp in de stad", de verworven eretitel voor dit 118 wooneenheden tellende gebouw, hartje stad. Misschien een verhaal dat ook u kan aanzetten zelf iets te doen aan een uiteenvallende samenleving. Een weg terug is er niet

    Wordt gerust mijn reisgezel in deze never ending story...met "a touch of Rose"...

    Maatschappelijk relevante beslissing. In het Allerheiligenweekend van 2008 werd in Berchem een moord gepleegd op een 19-jarige jongen. Je hoort het op het nieuws, je leest het in de krant, maar als dan de recherche langskomt en vertelt dat de moordenaar in het gebouw woont, word je met verstomming geslagen. Een jonge kerel van dezelfde leeftijd had inmiddels bekend. De recherche met slotenmaker en huiszoekingsbevel kwam de studio doorzoeken. Een paar weken tevoren had ik de jongen nog aangesproken in de lift., zoals ik vaak doe met mensen die ik voor het eerst tegenkom in het gebouw. De rit van zeven verdiepingen gaf me een waterkansje een gesprekje aan te knopen, omdat ik aan die jonge gast duidelijk zag dat er verboden spul in ’t spel was. Zeven verdiepingen liften duren een eeuwigheid als je gehaast bent, als je een gesprek probeert aan te knopen, lijkt het eerder vrije val…Hij glimlachte minzaam en ging de straat op.

    Amper een paar dagen voor het fatale gebeuren, ergens eind oktober 2008, stond ik toevallig weer met hem in de lift. Hij zag er heel normaal uit, was netjes gekleed en ik meende de kans schoon te zien om hem nog eens aan ons gesprekje te herinneren en hem te verwijzen naar een schitterende dienst in Stuivenberg, waarvan we weten dat ze écht het verschil kunnen maken. Hij antwoordde dat het misschien wel de beste oplossing was en dat hij er eens over zou nadenken.

    Het deed hem duidelijk goed, aangesproken te worden en in de rit van verdieping 7 naar de begane grond, had ik even de kans hem te wijzen op keuzes in het leven. “Je kan pech hebben, maar als je jong en sterk bent is er altijd een weg terug”. Op de retorische vraag: ‘ben je wel goed bezig’,  zei hij ‘nee, ik weet het’. “Dan is het NU het moment om het tij te keren”, probeerde ik. “Je hele leven ligt voor je, Komaan, maak er toch wat van. Je hebt zoveel mee: je bent een knappe kerel, groot en sterk, steek de handen uit de mouwen, er is zoveel te doen. Zie eens hoeveel bladeren er moeten bijeengeveegd worden voor de deur. Dan heb je minder tijd om je te vervelen, dan word je gezond moe en je doet iets opbouwend. Mijd mensen die je de dieperik intrekken en als je twijfelt het alleen aan te kunnen, ga dan eens praten met de psychologen in Stuivenberg. Daar zijn al heel wat mensen geholpen. Als je er wil komaf mee maken, start dan hier en nu: gooi die vuiligheid meteen in de container. Je maakt mensen rijk die niets om jou geven.” De lift stond toen op de begane grond en even hoopte ik dat hij de slordig gerolde sigaret in de container zou gooien. Hij zei vriendelijk: “ge hebt gelijk, ik zal er eens over nadenken” en ging naar de voordeur. Ik kon niet nalaten nog even te proberen met: “toe, doe het NU, dan heb je al een eerste goal”, maar de deur viel al in het automatische slot.

    Toen ik weet had van het drama, sloeg ik mezelf voor het hoofd, hem toen niet bij de hand te hebben genomen en er mee naar het afkickcentrum te zijn gestapt. Het heeft veel overredingskracht gekost me te overtuigen dat ik het gebeurde niet had kunnen voorkomen, al valt het me soms nog zwaar als ik denk ‘had ik maar…’

    Toen ik dagen later toevallig zijn ouders ontmoette die zijn studio kwamen opruimen, heb ik even met hen gepraat. Jaren hadden ze vruchteloos getracht hun zoon  een andere weg op te sturen,  voelde ik een zekere bescheidenheid dat het dan wellicht ook mij niet zou gelukt zijn. Mijn voorstel hem in de gevangenis op te zoeken, was voor mijn gezin onbespreekbaar en daar heb ik me bij neergelegd.

    Charter tegen drugs:

    Het gebeurde liet een diepe indruk na op alle mede-eigenaars, die op de volgende bijeenkomst geïnformeerd werden. We zouden er samen iets aan doen. Velen zijn ouders van opgroeiende kinderen en de ellende van die smeerlapperij is –althans in het zgz onschuldige begin- onoverzichtelijk.

    Het heeft de VVM aangezet om een charter op te stellen waardoor we ons met alle mede-eigenaars engageren om elke vorm van drank- en of drugsmisbruik te signaleren aan de eigenaar, die zich engageert de bewoner erover aan te spreken en verwijzen naar hulpverlening. Ook de politie ondersteunt onze gezamenlijke aanpak om de geestelijke én lichamelijke doder uit te schakelen.

    Het charter werd goedgekeurd in de BAV van dec 2008 en hangt geregeld terug uit in het gebouw, kwestie van de aandacht te blijven trekken.

    CHARTER 

    preventie en bestrijding van drugsgebruik.

    De “verenigde mede-eigenaars” van Centerbuilding beslisten in hun ‘bijzondere algemene vergadering’ van 17 december 2008 punt 11, over een preventief en zo nodig curatief beleid, teneinde mogelijk gebruik van drugs in dit “dorp in de stad” kordaat aan te pakken.

    De VVM is géén zorgverlener, maar wil toch haar verantwoordelijkheid nemen om de plaag die de toekomst van zoveel jongeren ondermijnt, in de mate van het mogelijke te helpen indijken en zeker niet te laten uitdeinen…..

    Dat betekent concreet dat naast overdadig alcoholgebruik (openbare dronkenschap) ook het gebruik van soft en hard drugs verboden is.

    Bij ‘vermoedelijk’ gebruik zal contact genomen worden met betrokkene en verwezen worden naar professionele hulpverleners, als het op eigen kracht niet lukt.

    Dealen van drugs betekent onmiddellijke verbreking van het huurcontract en uitzetting, met verlies van de waarborg.

    Dit project wordt ondersteund en mee opgevolgd door de lokale politie drugssectie van de Stad Antwerpen, die bij elke overtreding alleszins betrokken wordt.

    The general assembly has decided that this building has to be drugsfree. Anyone not  respecting this rule will be forced, in cooperation with the local police, to leave this building, losing their guarantee.

    L’ assemblée génerale a décidé de ne pas permettre les drogues dans cet immeuble.  Ceux qui ne respectent pas cette décision, en cooperation avec la police, seront forcés de quitter le bâtiment avec perte de leur caution.

    Even terug naar de jeugdige dader, evenzeer slachtoffer… Voor de zoveelste keer bewees het cameratoezicht zijn nut en kon de politie de rusteloze nacht die voorafging aan het drama min of meer reconstrueren. De jonge man liep bestendig op en neer door de gangen, nam tientallen keren de lift, rolde en rookte er diverse keren een joint….ging langs bij een andere kerel met sporen van dezelfde kwaal….kortom tegen de ochtend moet die jongen doodop geweest zijn.

    Gehouden door hun beroepsgeheim lieten de speurders niets los, maar blijkbaar had de jongen de feiten bekend zonder zich veel te herinneren. Dat doet het vermoeden rijzen dat na een slapeloze nacht, de zoveelste op rij blijkbaar, in combinatie met waarschijnlijk middelen om alsnog de dag door te komen, de stoppen doorsloegen. Twee levens verwoest, twee ouderparen ontroostbaar, zoveel gemiste kansen.

    Soms bekruipt me nog het schuldige gevoel dat ik hem niet zo vrijblijvend had mogen aanspreken….dat ik meer had kunnen doen….

    Gedane zaken nemen geen keer. Niet voor het slachtoffer, niet voor zijn moordenaar. Ik voel een ontzettende walg voor al wie of geld verdient aan de verslaving van een ander, hem bewust verslaafd maakt maar ook een beleid dat de drempel voor zombiegedrag verlaagt. Ik weet dat de vrije wil van ieder mens het mogelijk maakt steeds weer keuzes te maken, maar als men heel subtiel je hersencellen uitroeit, dan is dat bewust ook de vrije keuze uitschakelen en een moderne vorm van slavernij opdringen.

    Waarschijnlijk wordt zijn lot beslecht voor assisen. Is gevangenschap een garantie om terug “vrij” te worden, om bewuste keuzes te kunnen maken. Ik twijfel, als ik lees wat er daar binnen die muren kan…

    Er is maar één ontkomen aan: er nooit mee beginnen…..Die boodschap wil ik proberen uit te dragen. Kan het niet in de wereld, niet in Vlaanderen, niet in Antwerpen, laten we het dan tenminste proberen in dit ‘dorp in de stad’…

    En dat doen we nog steeds…

     

     

     

    26-02-2012 om 23:52 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Hoofdstuk 21 'De buik van Antwerpen'

    Vele maandagen lang werd de week ingezet met een dagboekfragment van ons Roosje. Duizenden reacties vertellen ons dat mensen uitkeken naar de eerste dag van de week met een vleugje Rose ...

    Voor wie "nu pas inschakelt", dit is het waar gebeurend verhaal waarin ik terecht kwam, toen we een studentenkot voor een van onze kinderen kochten. Hoe had ik kunnen weten dat het ons zo zou tekenen. Dat we na een leven van werken en plicht, niet ontspannend zouden genieten van een rustige oude dag... maar dat we op de bres zouden gaan staan voor dit "dorp in de stad", de verworven eretitel voor dit 118 wooneenheden tellende gebouw, hartje stad. Misschien een verhaal dat ook u kan aanzetten zelf iets te doen aan een uiteenvallende samenleving. Een weg terug is er niet

    Wordt gerust mijn reisgezel in deze never ending story...met "a touch of Rose"...

    Bloemlezing

     

    Beleid van een gebouw gaat in hoge mate over materiële dingen. Maar tegelijk blik je ook in de leefwereld van erg verschillende groepen bewoners, waarvan de confrontatie een heel aparte en gedifferentieerde kijk geeft op onze samenleving.

    Daar wil ik met deze reeks ook eens in graaien… als een soort bloemlezing van het leven in de buik van Antwerpen.

    118 studio’s, met twee keer zoveel mensen en nog eens zoveel eigenaars, is als een boek met evenveel hoofdstukjes, de smeltkroes van vele werelden.

    De verhalen, soms anekdotes, heb ik neergeschreven, opdat ze niet verloren gaan. Velen, vaak ook op beleidsniveau  praten immers over ‘de’ samenleving zonder haar van binnenuit te kennen.

    Bekijk het van links of rechts, alsof er geen probleem is, of als een lost World. Het is altijd verrassend, eens droef, eens prettig, maar steeds anders…en leerrijk over het beestje dat "mens" heet.....

     

    Eén uit de vele:

    Een knappe rijzige Marokkaanse jonge man, keurig in het pak, steekt zijn hand uit en begroet me in onberispelijk Frans. Ongevraagd vertelt hij uitvoerig over zijn neef diplomaat, waarvoor hij werkt.

    Hij huurt de studio als pied à terre, want is toch single en reist veel.

    Weet ik veel hoeveel uren de man op kantoor dient door te brengen, het enige dat ik zag, was dat telkens ik daar was, hij er ook was. Hij zag me doorgaans bezig met ordenen, opruimen, huisvuil sorteren……en vond het nodig me te zeggen dat een vrouw als ik, dat toch niet moest doen, dat daar toch werkvolk voor was….

    Maar wie is daar te schoon voor, legde ik uit. Woorden wekken en voorbeelden strekken, dus als we de samenleving positief in beweging willen zetten, dan moeten we het voordoen…lachte ik.

    Het was duidelijk dat hij me anders taxeerde en charmeerde en lauwerde me dan maar…zonder veel effect, weliswaar.

     

    Zekere dag komt hij met een jonge modern- ogende, knappe, natuurlijk gebronsde juffrouw toe, perfect Nederlandstalig en stelt haar aan me voor als zijn verloofde, verkoopster in een parfumerie- zaak.

     

    Een knap koppeltje… alhoewel….

    Vermits de naam van elke bewoner op de brievenbus moet staan, viel het op dat korte tijd later plots zijn naam van de brievenbus verdwenen is. We spreken hem erop aan en krijgen een heel omslachtig verhaal van stalking door de familie van het meisje… We wijzen hem erop dat er geen uitzondering kan zijn.

    Het verhaal wordt terug opgedist in het bijzijn van het meisje, die ernopvallend afzijdig in blijft. De volgende weken verandert er heel veel in haar houding: die frisse eigentijdse verschijning gaat hoe langer hoe meer schuil achter hem, lijkt zowaar steeds minder zichtbaar te worden en enkele maanden later verschijnt die frisse, steeds perfect opgemaakte knappe jonge vrouw plots ongeschminkt en met hoofddoek.

    Ze gaat ook niet meer uit werken en op zekere dag stelt hij haar opnieuw voor, nu als zijn  vrouw. Ze zijn getrouwd… en duidelijk zwanger… serieuze metamorfose, die niettemin felicitaties verdient.

    Een tijdlang verdwijnen ze uit het oog, tot… 

     

    dat het dan gelukkig zijn, een deur die plots opengaat.... 

     

    Omdat de kabelmaatschappij de bekabeling kwam nazien en in elke studio even binnen moest, klopte ze ook aan bij dit koppel. Er was duidelijk hoorbaar iemand thuis dus werd diverse keren aangebeld en geklopt met het verzoek de deur te openen.

    Verbluffend antwoord aan de binnenkant: “ik kan niet openmaken, want mijn man is weg, heeft de deur gesloten en de sleutel mee”. Toen we een paar uur later na zijn thuiskomst terug aanklopten, deed hij open, moest zij haar hoofddoek op en de badkamer in….

    Waar was die moderne jonge vrouw naartoe? Daar kon ik met mijn verstand niet bij en ik sprak haar erover aan. “Nu zit je hier een ganse dag in een eenkamerflat, had je niet liever gewerkt tot de baby komt?  Mis je dat sociale contact niet?

     

    Ze was nu een vrome moslimvrouw, ging niet meer uit werken om zich op de komst dan de baby voor te bereiden…

    “Nu heb je rel met Morel”, sprak ik hem een van de dagen daarop aan over het opsluiten van zijn vrouw.

    “Stel dat het brandt en jij verlaat het huis voor een ganse dag en je vrouw zit daarbinnen opgesloten… wat dan?”

    Veel indruk maakte het niet …maar het stemde me gerust haar daarop verschillende keren te zien buitengaan zonder hem. Dus kon ze van dan af toch weg. Hoewel erg terughoudend, kreeg ik steeds een vriendelijke groet, en een glimlach als we elkaar ontmoetten… wat voelde als wederzijds stilzwijgend respect .

     

    Vermits de studio’s absoluut niet geschikt zijn voor meer dan twee personen en dat ook uitdrukkelijk in het huishoudelijk reglement staat, hadden we hen daar ook nog eens ruim op voorhand extra op gewezen.

    De procedure bij de sociale huisvesting was lopende en voor de geboorte zouden ze al lang weg zijn. Kwestie van nog enkele formaliteiten…Niet dus, zou blijken.

     

    Verhuizen was niet aan de orde, want het verwerven van de sociale woning verliep niet zo vlot als hij zichzelf had voorgespiegeld. Een tweede kind zou voor hogere prioriteit zorgen en warempel het kondigde zich ook reeds aan. Maar het reglement, zoals ondertekend in zijn huurcontract, vermeldt max. bewoning door 2 personen en daar laten we niet aan tornen.

     

    Dat was niet naar zijn zin en de man, die zich van dan af weerbarstig opstelde. “Jullie kunnen me niets  maken, want ik ben familie van een diplomaat en geniet bescherming…

    Genoeg gezeverd, beslisten we en belden de neef diplomaat op kantoor op.

    Die was zeer voorkomend en bevestigde wat we eigenlijk wisten: het neefje was een heuse lastpost, lag overhoop met de hele familie, maakte misbruik van hun goede naam, twaalf stielen dertien ongelukken, was er ontslagen, kortom … ze waren hem liever kwijt dan rijk en we kregen het advies te doen wat moest gedaan worden.

     

    We maakten ons sterk dat we de regels van het huis zouden doen naleven.

    Toen kwam de echte ware aard van het beestje boven. Agressief, briesend dat hij een sociale woning met tuin MOEST hebben en dat hij niet weg zou gaan eer dat voor mekaar zou zijn… alsof dat wij daar dan maar moesten voor zorgen.

    Onder voortdurende druk stelde hij een ultimatum aan de eigenaar van zijn studio. Hij zou enkel wijken als zijn huisbaas meteen de waarborg teruggaf voor hij de studio zou verlaten.

    Uiteraard is dat de wereld op zijn kop en de verhuurder, die werkte via een makelaar, wilde eerst de studio nakijken, de sleutels terug en dan de waarborg afrekenen.

    Dat was niet naar de zin van de voorbeeldige huisvader (!) die dan maar een paar bussen ketchup leegspoot op de muren van de gangen en eieren stukgooide in de hete gloeilampen: een aangekoekte omelet als gevolg.

    Geconfronteerd met de feiten en de toegebrachte schade, loochende hij de dader te zijn. De camerabeelden lieten aan duidelijkheid echter niets te wensen over, ondanks de kap die hij over het hoofd had getrokken… wellicht tegen de smurrie op zijn hoofd…Knipogen

     

    Alleszins was voor het gebouw de lastpost de deur uit. Toch denk ik nog wel eens aan dat knappe jonge moderne vrouwke, dat van de ene op de andere dag van de parfumerie naar de Middeleeuwen verhuisde, alle vrouwenemancipatie ten spijt.  

    De eigenaar maakte de schadeclaim aanhangig op het vredegerecht… de studio veranderde inmiddels van eigenaar en daar verloren we het spoor over de al- dan niet gedane uitspraak…

     

    01:38 Gepost door myriam van loon

    26-02-2012 om 23:50 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 14/08-20/08 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 13/06-19/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 19/10-25/10 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 10/12-16/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 17/10-23/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!