Inhoud blog
  • Choukie jarig...
  • 15 juni 2013 - 15 juni 2016 3 jaar gemis van Chris
  • Liefdevolle oma's speuren de hemel af en vinden allemaal de mooiste ster...
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    a touch of Rose
    a touch of Rose
    26-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Hoofdstuk 21 'De buik van Antwerpen'

    Vele maandagen lang werd de week ingezet met een dagboekfragment van ons Roosje. Duizenden reacties vertellen ons dat mensen uitkeken naar de eerste dag van de week met een vleugje Rose ...

    Voor wie "nu pas inschakelt", dit is het waar gebeurend verhaal waarin ik terecht kwam, toen we een studentenkot voor een van onze kinderen kochten. Hoe had ik kunnen weten dat het ons zo zou tekenen. Dat we na een leven van werken en plicht, niet ontspannend zouden genieten van een rustige oude dag... maar dat we op de bres zouden gaan staan voor dit "dorp in de stad", de verworven eretitel voor dit 118 wooneenheden tellende gebouw, hartje stad. Misschien een verhaal dat ook u kan aanzetten zelf iets te doen aan een uiteenvallende samenleving. Een weg terug is er niet

    Wordt gerust mijn reisgezel in deze never ending story...met "a touch of Rose"...

    Bloemlezing

     

    Beleid van een gebouw gaat in hoge mate over materiële dingen. Maar tegelijk blik je ook in de leefwereld van erg verschillende groepen bewoners, waarvan de confrontatie een heel aparte en gedifferentieerde kijk geeft op onze samenleving.

    Daar wil ik met deze reeks ook eens in graaien… als een soort bloemlezing van het leven in de buik van Antwerpen.

    118 studio’s, met twee keer zoveel mensen en nog eens zoveel eigenaars, is als een boek met evenveel hoofdstukjes, de smeltkroes van vele werelden.

    De verhalen, soms anekdotes, heb ik neergeschreven, opdat ze niet verloren gaan. Velen, vaak ook op beleidsniveau  praten immers over ‘de’ samenleving zonder haar van binnenuit te kennen.

    Bekijk het van links of rechts, alsof er geen probleem is, of als een lost World. Het is altijd verrassend, eens droef, eens prettig, maar steeds anders…en leerrijk over het beestje dat "mens" heet.....

     

    Eén uit de vele:

    Een knappe rijzige Marokkaanse jonge man, keurig in het pak, steekt zijn hand uit en begroet me in onberispelijk Frans. Ongevraagd vertelt hij uitvoerig over zijn neef diplomaat, waarvoor hij werkt.

    Hij huurt de studio als pied à terre, want is toch single en reist veel.

    Weet ik veel hoeveel uren de man op kantoor dient door te brengen, het enige dat ik zag, was dat telkens ik daar was, hij er ook was. Hij zag me doorgaans bezig met ordenen, opruimen, huisvuil sorteren……en vond het nodig me te zeggen dat een vrouw als ik, dat toch niet moest doen, dat daar toch werkvolk voor was….

    Maar wie is daar te schoon voor, legde ik uit. Woorden wekken en voorbeelden strekken, dus als we de samenleving positief in beweging willen zetten, dan moeten we het voordoen…lachte ik.

    Het was duidelijk dat hij me anders taxeerde en charmeerde en lauwerde me dan maar…zonder veel effect, weliswaar.

     

    Zekere dag komt hij met een jonge modern- ogende, knappe, natuurlijk gebronsde juffrouw toe, perfect Nederlandstalig en stelt haar aan me voor als zijn verloofde, verkoopster in een parfumerie- zaak.

     

    Een knap koppeltje… alhoewel….

    Vermits de naam van elke bewoner op de brievenbus moet staan, viel het op dat korte tijd later plots zijn naam van de brievenbus verdwenen is. We spreken hem erop aan en krijgen een heel omslachtig verhaal van stalking door de familie van het meisje… We wijzen hem erop dat er geen uitzondering kan zijn.

    Het verhaal wordt terug opgedist in het bijzijn van het meisje, die ernopvallend afzijdig in blijft. De volgende weken verandert er heel veel in haar houding: die frisse eigentijdse verschijning gaat hoe langer hoe meer schuil achter hem, lijkt zowaar steeds minder zichtbaar te worden en enkele maanden later verschijnt die frisse, steeds perfect opgemaakte knappe jonge vrouw plots ongeschminkt en met hoofddoek.

    Ze gaat ook niet meer uit werken en op zekere dag stelt hij haar opnieuw voor, nu als zijn  vrouw. Ze zijn getrouwd… en duidelijk zwanger… serieuze metamorfose, die niettemin felicitaties verdient.

    Een tijdlang verdwijnen ze uit het oog, tot… 

     

    dat het dan gelukkig zijn, een deur die plots opengaat.... 

     

    Omdat de kabelmaatschappij de bekabeling kwam nazien en in elke studio even binnen moest, klopte ze ook aan bij dit koppel. Er was duidelijk hoorbaar iemand thuis dus werd diverse keren aangebeld en geklopt met het verzoek de deur te openen.

    Verbluffend antwoord aan de binnenkant: “ik kan niet openmaken, want mijn man is weg, heeft de deur gesloten en de sleutel mee”. Toen we een paar uur later na zijn thuiskomst terug aanklopten, deed hij open, moest zij haar hoofddoek op en de badkamer in….

    Waar was die moderne jonge vrouw naartoe? Daar kon ik met mijn verstand niet bij en ik sprak haar erover aan. “Nu zit je hier een ganse dag in een eenkamerflat, had je niet liever gewerkt tot de baby komt?  Mis je dat sociale contact niet?

     

    Ze was nu een vrome moslimvrouw, ging niet meer uit werken om zich op de komst dan de baby voor te bereiden…

    “Nu heb je rel met Morel”, sprak ik hem een van de dagen daarop aan over het opsluiten van zijn vrouw.

    “Stel dat het brandt en jij verlaat het huis voor een ganse dag en je vrouw zit daarbinnen opgesloten… wat dan?”

    Veel indruk maakte het niet …maar het stemde me gerust haar daarop verschillende keren te zien buitengaan zonder hem. Dus kon ze van dan af toch weg. Hoewel erg terughoudend, kreeg ik steeds een vriendelijke groet, en een glimlach als we elkaar ontmoetten… wat voelde als wederzijds stilzwijgend respect .

     

    Vermits de studio’s absoluut niet geschikt zijn voor meer dan twee personen en dat ook uitdrukkelijk in het huishoudelijk reglement staat, hadden we hen daar ook nog eens ruim op voorhand extra op gewezen.

    De procedure bij de sociale huisvesting was lopende en voor de geboorte zouden ze al lang weg zijn. Kwestie van nog enkele formaliteiten…Niet dus, zou blijken.

     

    Verhuizen was niet aan de orde, want het verwerven van de sociale woning verliep niet zo vlot als hij zichzelf had voorgespiegeld. Een tweede kind zou voor hogere prioriteit zorgen en warempel het kondigde zich ook reeds aan. Maar het reglement, zoals ondertekend in zijn huurcontract, vermeldt max. bewoning door 2 personen en daar laten we niet aan tornen.

     

    Dat was niet naar zijn zin en de man, die zich van dan af weerbarstig opstelde. “Jullie kunnen me niets  maken, want ik ben familie van een diplomaat en geniet bescherming…

    Genoeg gezeverd, beslisten we en belden de neef diplomaat op kantoor op.

    Die was zeer voorkomend en bevestigde wat we eigenlijk wisten: het neefje was een heuse lastpost, lag overhoop met de hele familie, maakte misbruik van hun goede naam, twaalf stielen dertien ongelukken, was er ontslagen, kortom … ze waren hem liever kwijt dan rijk en we kregen het advies te doen wat moest gedaan worden.

     

    We maakten ons sterk dat we de regels van het huis zouden doen naleven.

    Toen kwam de echte ware aard van het beestje boven. Agressief, briesend dat hij een sociale woning met tuin MOEST hebben en dat hij niet weg zou gaan eer dat voor mekaar zou zijn… alsof dat wij daar dan maar moesten voor zorgen.

    Onder voortdurende druk stelde hij een ultimatum aan de eigenaar van zijn studio. Hij zou enkel wijken als zijn huisbaas meteen de waarborg teruggaf voor hij de studio zou verlaten.

    Uiteraard is dat de wereld op zijn kop en de verhuurder, die werkte via een makelaar, wilde eerst de studio nakijken, de sleutels terug en dan de waarborg afrekenen.

    Dat was niet naar de zin van de voorbeeldige huisvader (!) die dan maar een paar bussen ketchup leegspoot op de muren van de gangen en eieren stukgooide in de hete gloeilampen: een aangekoekte omelet als gevolg.

    Geconfronteerd met de feiten en de toegebrachte schade, loochende hij de dader te zijn. De camerabeelden lieten aan duidelijkheid echter niets te wensen over, ondanks de kap die hij over het hoofd had getrokken… wellicht tegen de smurrie op zijn hoofd…Knipogen

     

    Alleszins was voor het gebouw de lastpost de deur uit. Toch denk ik nog wel eens aan dat knappe jonge moderne vrouwke, dat van de ene op de andere dag van de parfumerie naar de Middeleeuwen verhuisde, alle vrouwenemancipatie ten spijt.  

    De eigenaar maakte de schadeclaim aanhangig op het vredegerecht… de studio veranderde inmiddels van eigenaar en daar verloren we het spoor over de al- dan niet gedane uitspraak…

     

    01:38 Gepost door myriam van loon

    26-02-2012 om 23:50 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valentijn

    Valentijn…

    IMG_1038.jpgVele decennia geleden, ik was 17, nog in de humaniora, toen ik op 14 februari na school thuis kwam en er naast een paar pakjes en kaartjes ….een reuze ruiker rode rozen voor mij was afgegeven.

    Valentijn was in die dagen nog helemaal geen commerciële bedoening. Het was een dag waarop jongens meisjes waar ze wel eens van droomden, vrijblijvend in de bloemetjes konden zetten zonder kans op gezichtsverlies, zij het met een stiekeme wens... 

    Voor mij was het de eerste keer dat een boeket rode rozen van een nobele onbekende –en dat is niet geveinsd- bezorgd was.

    Het boeket stond er toen ik van school thuiskwam en het was duidelijk niet naar de zin van mijn moeder, die hem gewoon in de tuinkamer in een emmertje had gezet. Haar bezwaar ontging me...  maar het lag aan het bijhorend kaartje in… geheimschrift…

    Wellicht twijfelde ze aan mijn oprechtheid toen ik compleet uit de lucht viel over wie de 'aanbidder' wel zou kunnen zijn. De afzender, noch de boodschap in geheimschrift is tot op heden ontcijferd. Waarschijnlijk steekt het kaartje nog ergens in het gigantisch archief (!) uit mijn beschaafde flower power jaren en de wenkbrauwen van de vinders doen fronsen als ze het over het geheime leven van oma zaliger zullen hebben...;-)

    Ten die tijd zullen mijn erfgenamen hun mobieltje met app erop richten en het raadsel oplossen. 

    Al wat in die dagen een broek droeg –en dat waren doorgaans enkel jongens- kregen in de daaropvolgende jaren steevast dat kaartje onder de neus geduwd met de vraag het te ontcijferen…niet zozeer de inhoud dan wel de identiteit van de afzender hield me in de ban…maar geen van hen verraadde ooit zichzelf, als het al een van hen was, uiteraard.

    "Zolang je niet weet wie je de bloemen stuurde, blijven ze in de tuinkamer staan”, was het toch wel zware verdict van mijn moeders wil, die in die tijd ook wet was. Wie weet wie ze stuurde en ook zijn bedoelingen ken je niet, want het kaartje is onleesbaar. Dus in quarantaine...

    Pittig detail: de verbanning naar de tuinkamer zorgde voor een extra lange overlevingstijd van de ruiker…

    In het licht van deze 'onopgeloste zaak', staat het mij nu tientallen jaren later nog steeds vrij, te fantaseren over de onbekende vermeende stiekeme “minnaar”, die zijn doel grandioos voorbij schoot.

    Wat zou er gebeuren als ik nu via ‘opsporing verzocht’ hem alsnog zou achterhalen. Alleen maar om hem te bedanken, uiteraard. Het is natuurlijk ook best mogelijk dat de milde schenker aan jeugddementie lijdt, en dat gaat niet meer over…dan herinnert hij beslist niet eens zijn escapades meer.

    Nu ja, het doet er eigenlijk niet echt meer toe, al houdt zo’n beetje geheimzinnigheid in het leven de spanning erin. En dat, na het zien van “achter de wolken”… opent toch wel perspectieven...

     

    Op zoek naar een alternatieve Valentijn? Iets voor een illustere onbekende, waarvan je toch wel zeker wil zijn dat het hem goed doet? Klik dan eens op www.atouchofrose.be  en misschien wacht daar wel iemand op dat vleugje Rose als extra beetje moed om vol te houden…

    14-02-2012 om 01:28 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoofdstuk 20 'De buik van Antwerpen'

    13-02-12

    Hoofdstuk 20 'De buik van Antwerpen'

    Vele maandagen lang werd de week ingezet met een dagboekfragment van ons Roosje. Duizenden reacties vertellen ons dat mensen uitkeken naar de eerste dag van de week met een vleugje Rose ...

    Voor wie "nu pas inschakelt", dit is het waar gebeurend verhaal waarin ik terecht kwam, toen we een studentenkot voor een van onze kinderen kochten. Hoe had ik kunnen weten dat het ons zo zou tekenen. Dat we na een leven van werken en plicht, niet ontspannend zouden genieten van een rustige oude dag... maar dat we op de bres zouden gaan staan voor dit "dorp in de stad", de verworven eretitel voor dit 118 wooneenheden tellende gebouw, hartje stad. Misschien een verhaal dat ook u kan aanzetten zelf iets te doen aan een uiteenvallende samenleving. Een weg terug is er niet

    Wordt gerust mijn reisgezel in deze never ending story...met "a touch of Rose"...

    Gerecht

    Terugkomend op hoofdstuk 16 van dit blogboek (16/1/12) 'de buik van Antwerpen' en de vrederechter die het hele plaatje wilde kennen voor hij op rust vertrok…

    Toen dat zover was, volgde een vrouwelijke collega hem op. Het zonder advocaat verdedigen van de gemeenschappelijke belangen van de mede-eigenaars, beslist in de Algemene vergaderingen, zinde de nieuwe vrouwelijke Vrederechter niet.   Als voorzitter van de vereniging van eigenaars was ik volgens haar geen partij tegen de klacht van een mede-eigenaar. Het moest een syndicus zijn.

    En ik stond daar als lid van een vrijwilligers- syndicusteam, samengesteld uit een interessante mix van een economist, jurist, een erkend makelaar mét BIV nummer…  bereid om hun kennis en werk voor de VVM gratis en vrijwillig in te zetten, kon een team de druk op elk van de leden verminderen, de kennis van velen gebundeld worden in functie van het geheel.

    Maar het team vond geen genade in de ogen van de nieuwe vrederechter. Voorzitter van een team, daar kon ze niets mee beginnen, het moest een syndicus zijn. Dus werd de man met het BIV nummer naar voren geschoven. Hij woonde een eind weg, moest telkens over die E313 waar het verkeer in die tijd al, altijd stil stond…. vermits de uitnodiging op het vredegerecht steeds op 9h stond, was de man al om 7 uur op de baan……en toch waren we steeds als laatste aan de beurt…om dan meestal te horen uitstellen, verdagen, geen uitspraak te krijgen en als die met de post kwam, getuigde de uitspraak niet van begrepen materie…

    Beslissingen aanvechten, genomen met 95% van de stemmen van de mede-eigenaars, ontlokt de Vrederechter de opmerking dat het toch merkwaardig is, dat alle andere mede-eigenaars die beslissingen wel onderschrijven.  

    Daarop durft de gefrustreerde mede-eigenaar zeggen: “Ze schrijft de volmachten zeker zelf?” Oef, een doorbraak voor de rechter. Hier heeft ze eindelijk een kapstok om uitstel aan op te hangen. Er moet bewijs op tafel gelegd worden dat de volmachten écht zijn. En meer nog, de advocaat van de tegenpartij suggereert plots dat er een vergadering moet komen, waarop al die eigenaars lijfelijk aanwezig zijn en persoonlijk de aanwezigheid komen tekenen, zodat  het wel degelijk om effectieve mensen gaat.

    Begin maar, vrijwilligers. Weer gratis je zaal ter beschikking stellen, voor alles zorgen, uitnodigingen versturen, de mensen motiveren, ook die honderd kilometer ver wonen om de verplaatsing naar Antwerpen te doen, met als enig doel, voor die ene mede-eigenaar komen bewijzen dat ze echt bestaan….

    Hart onder de riem….

    En ja, hoor. Ze kwamen.  Dat de dwarsligger schitterde door afwezigheid is hoogst verwonderlijk, maar er werd geopperd dat ze wellicht van aan de overkant van de straat getuige waren van de massale opkomst en liever afdropen..Het agendapunt dat de eigenaars akkoord gaan dat mede-eigenaars zich mogen laten vertegenwoordigen bij volmacht –een algemeen aanvaarde regel en ook steeds toegepast door de ‘betaalde’ syndicus van voordien, werd unaniem aanvaard en bevestigd. Volgende zet: “was er een deurwaarder om vast te stellen dat het wel allemaal echte eigenaars waren”. Omdat het steekspel aansleepte en we de rechter dringend om een uitspraak verzochten besliste ze de voormalige syndicus moest de boekhouding grondig bekijken en naar onregelmatigheden zoeken.’

    De verontwaardiging bij 95% van de eigenaars was enorm.  Geen onafhankelijk revisor, maar uitgerekend de ‘ontslagen syndicus’ met die taak belasten, gaf op zijn minst  twijfels over de objectiviteit van het bevolen onderzoek.  

    Tijdens de Algemene Vergadering ‘verboden’ de mede-eigenaars de bestuursploeg de boeken aan de voormalige syndicus terug te geven. Die waren intussen na vele uren werk geordend en overzichtelijk geklasseerd per eigenaar, per studio en dat wilden we zo houden.

    Die beslissing van 95% eigenaars was een hart onder de riem voor het vertrouwen dat iedereen in (bijna) iedereen heeft. En dus werd het bevel naast ons neergelegd, waarop de advocaat van de voormalige syndicus…..het gedaan kreeg de VVM een dwangsom van 1000€ per dag te laten opleggen als de boeken niet overgedragen werden.

    Opnieuw een Algemene Vergadering bijeenroepen was onmogelijk gezien de wettelijke termijn van zoveel dagen van tevoren uitnodigen, en dus nam de raad van beheer zijn verantwoordelijkheid, om hen geen ‘win for live’ cadeau te doen en de boeken tegen het aftekenen van elk document te bezorgen.

    Amper 10 dagen later, 13 maart 07 kwam de bediende, belast met het dossier, de VVM  verzoeken de boeken opnieuw in ontvangst te nemen, met felicitaties voor het goede beheer. Zij konden daar niet zoveel tijd en energie insteken en bovendien zou er een extra opvraging komen, want gratis zoals het nu gebeurde, kon niet.

    Hier past absoluut een blijk van waardering voor de moed van het syndicuskantoor om het goed beheer door de eigenaars te erkennen, daarmee onrechtstreeks aantonend dat ook het  vredegerecht in handen van mensen van slechte wil,  instrument kan zijn om goede dingen te boycotten. Goed luisteren, mensenkennis en onderzoek maken dan gelukkig het verschil.

    Blijkt nu dat de mistevreden eigenaar tijdens het verblijf van de boeken op het syndicuskantoor als een bezetene de boeken was komen doorbladeren, iets wat ze tijdens de open vergaderingen 2 maal per jaar evengoed hadden gekund, op zoek naar fraude, die er MOEST zijn…..het kon toch niet dat er nergens vals werd gespeeld? Het kon toch niet dat de restauratiewerken die er gebeurd waren, geen profijt voor de beheerders opleverden.

    Ja, het kon dus blijkbaar wel. Het stond zwart op wit, het was dus niet eens nodig te ‘geloven’. Het bewijs lag voor. En dat is nog steeds zo…

    Toen de afrekening kwam voor de extra prestaties van het syndicuskantoor, werd een andere bestemmeling aangeduid….Juist….

     

    13-02-2012 om 10:35 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    13-02-12

    Hoofdstuk 20 'De buik van Antwerpen'

     

     

    Vele maandagen lang werd de week ingezet met een dagboekfragment van ons Roosje. Duizenden reacties vertellen ons dat mensen uitkeken naar de eerste dag van de week met een vleugje Rose ...

    Voor wie "nu pas inschakelt", dit is het waar gebeurend verhaal waarin ik terecht kwam, toen we een studentenkot voor een van onze kinderen kochten. Hoe had ik kunnen weten dat het ons zo zou tekenen. Dat we na een leven van werken en plicht, niet ontspannend zouden genieten van een rustige oude dag... maar dat we op de bres zouden gaan staan voor dit "dorp in de stad", de verworven eretitel voor dit 118 wooneenheden tellende gebouw, hartje stad. Misschien een verhaal dat ook u kan aanzetten zelf iets te doen aan een uiteenvallende samenleving. Een weg terug is er niet

    Wordt gerust mijn reisgezel in deze never ending story...met "a touch of Rose"...

    Gerecht

    Terugkomend op hoofdstuk 16 van dit blogboek (16/1/12) 'de buik van Antwerpen' en de vrederechter die het hele plaatje wilde kennen voor hij op rust vertrok…

    Toen dat zover was, volgde een vrouwelijke collega hem op. Het zonder advocaat verdedigen van de gemeenschappelijke belangen van de mede-eigenaars, beslist in de Algemene vergaderingen, zinde de nieuwe vrouwelijke Vrederechter niet.   Als voorzitter van de vereniging van eigenaars was ik volgens haar geen partij tegen de klacht van een mede-eigenaar. Het moest een syndicus zijn.

    En ik stond daar als lid van een vrijwilligers- syndicusteam, samengesteld uit een interessante mix van een economist, jurist, een erkend makelaar mét BIV nummer…  bereid om hun kennis en werk voor de VVM gratis en vrijwillig in te zetten, kon een team de druk op elk van de leden verminderen, de kennis van velen gebundeld worden in functie van het geheel.

    Maar het team vond geen genade in de ogen van de nieuwe vrederechter. Voorzitter van een team, daar kon ze niets mee beginnen, het moest een syndicus zijn. Dus werd de man met het BIV nummer naar voren geschoven. Hij woonde een eind weg, moest telkens over die E313 waar het verkeer in die tijd al, altijd stil stond…. vermits de uitnodiging op het vredegerecht steeds op 9h stond, was de man al om 7 uur op de baan……en toch waren we steeds als laatste aan de beurt…om dan meestal te horen uitstellen, verdagen, geen uitspraak te krijgen en als die met de post kwam, getuigde de uitspraak niet van begrepen materie…

    Beslissingen aanvechten, genomen met 95% van de stemmen van de mede-eigenaars, ontlokt de Vrederechter de opmerking dat het toch merkwaardig is, dat alle andere mede-eigenaars die beslissingen wel onderschrijven.  

    Daarop durft de gefrustreerde mede-eigenaar zeggen: “Ze schrijft de volmachten zeker zelf?” Oef, een doorbraak voor de rechter. Hier heeft ze eindelijk een kapstok om uitstel aan op te hangen. Er moet bewijs op tafel gelegd worden dat de volmachten écht zijn. En meer nog, de advocaat van de tegenpartij suggereert plots dat er een vergadering moet komen, waarop al die eigenaars lijfelijk aanwezig zijn en persoonlijk de aanwezigheid komen tekenen, zodat  het wel degelijk om effectieve mensen gaat.

    Begin maar, vrijwilligers. Weer gratis je zaal ter beschikking stellen, voor alles zorgen, uitnodigingen versturen, de mensen motiveren, ook die honderd kilometer ver wonen om de verplaatsing naar Antwerpen te doen, met als enig doel, voor die ene mede-eigenaar komen bewijzen dat ze echt bestaan….

    Hart onder de riem….

    En ja, hoor. Ze kwamen.  Dat de dwarsligger schitterde door afwezigheid is hoogst verwonderlijk, maar er werd geopperd dat ze wellicht van aan de overkant van de straat getuige waren van de massale opkomst en liever afdropen..Het agendapunt dat de eigenaars akkoord gaan dat mede-eigenaars zich mogen laten vertegenwoordigen bij volmacht –een algemeen aanvaarde regel en ook steeds toegepast door de ‘betaalde’ syndicus van voordien, werd unaniem aanvaard en bevestigd. Volgende zet: “was er een deurwaarder om vast te stellen dat het wel allemaal echte eigenaars waren”. Omdat het steekspel aansleepte en we de rechter dringend om een uitspraak verzochten besliste ze de voormalige syndicus moest de boekhouding grondig bekijken en naar onregelmatigheden zoeken.’

    De verontwaardiging bij 95% van de eigenaars was enorm.  Geen onafhankelijk revisor, maar uitgerekend de ‘ontslagen syndicus’ met die taak belasten, gaf op zijn minst  twijfels over de objectiviteit van het bevolen onderzoek.  

    Tijdens de Algemene Vergadering ‘verboden’ de mede-eigenaars de bestuursploeg de boeken aan de voormalige syndicus terug te geven. Die waren intussen na vele uren werk geordend en overzichtelijk geklasseerd per eigenaar, per studio en dat wilden we zo houden.

    Die beslissing van 95% eigenaars was een hart onder de riem voor het vertrouwen dat iedereen in (bijna) iedereen heeft. En dus werd het bevel naast ons neergelegd, waarop de advocaat van de voormalige syndicus…..het gedaan kreeg de VVM een dwangsom van 1000€ per dag te laten opleggen als de boeken niet overgedragen werden.

    Opnieuw een Algemene Vergadering bijeenroepen was onmogelijk gezien de wettelijke termijn van zoveel dagen van tevoren uitnodigen, en dus nam de raad van beheer zijn verantwoordelijkheid, om hen geen ‘win for live’ cadeau te doen en de boeken tegen het aftekenen van elk document te bezorgen.

    Amper 10 dagen later, 13 maart 07 kwam de bediende, belast met het dossier, de VVM  verzoeken de boeken opnieuw in ontvangst te nemen, met felicitaties voor het goede beheer. Zij konden daar niet zoveel tijd en energie insteken en bovendien zou er een extra opvraging komen, want gratis zoals het nu gebeurde, kon niet.

    Hier past absoluut een blijk van waardering voor de moed van het syndicuskantoor om het goed beheer door de eigenaars te erkennen, daarmee onrechtstreeks aantonend dat ook het  vredegerecht in handen van mensen van slechte wil,  instrument kan zijn om goede dingen te boycotten. Goed luisteren, mensenkennis en onderzoek maken dan gelukkig het verschil.

    Blijkt nu dat de mistevreden eigenaar tijdens het verblijf van de boeken op het syndicuskantoor als een bezetene de boeken was komen doorbladeren, iets wat ze tijdens de open vergaderingen 2 maal per jaar evengoed hadden gekund, op zoek naar fraude, die er MOEST zijn…..het kon toch niet dat er nergens vals werd gespeeld? Het kon toch niet dat de restauratiewerken die er gebeurd waren, geen profijt voor de beheerders opleverden.

    Ja, het kon dus blijkbaar wel. Het stond zwart op wit, het was dus niet eens nodig te ‘geloven’. Het bewijs lag voor. En dat is nog steeds zo…

    Toen de afrekening kwam voor de extra prestaties van het syndicuskantoor, werd een andere bestemmeling aangeduid….Juist….

     

    13-02-2012 om 01:11 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The show goes on…

    10-02-12

    The show goes on…

    justitiepaleis.jpg

    Het leek pinguinstad wel vanmorgen op de tweede verdieping van het vlinderpaleis, voor de uitspraak van het proces tegen de man waar ik niet eens de moeite voor neem de juiste schrijfwijze van zijn naam na te gaan en fouten schrijven wil ik niet.

    Een weinig imposant iemand, waar duidelijk de opgeblazen anorak het volume uitmaakt. Nauwelijks enig weldenkend moslim vertegenwoordigend binnen die gemeenschap, genoot zichtbaar van de aanwezige scene van magistraten, advokaten, politie, journalisten en een enkele Antwerpenaar, die er toevallig toch moest zijn.

    Advokaat van de duivel Damen, had de laakbare eer de niet overdrachtelijke betekenis ervan gestalte te geven. Het recht van de verdediging, weet je wel.  Nochtans trok het OM goed van leer door beschuldigde te identificeren als beklaagde hier, maar veroordeelde in het thuisland Marokko, waar hem 6 jaar wachten…Voorlopig dus ongeschikt als vakantiebestemming…  vreemd toch, hier pleiten voor Sharia en waar die werkt, er van gaan lopen.

    Omdat de beklaagde zo vriendelijk was om, 1) in tegenstelling tot voorgaande zittingen, nu de rechtbank wel met zijn aanwezigheid te vereren, 2)naar voren te komen toen zijn advokaat hem dat verzocht en 3)op te staan nadat de rechter hem dat 2 keer vroeg… pleitte zijn advokaat hem, ondanks de wet die dat na een veroordeling bij verstek toelaat,  NIET ter plaatse aan te houden. Kwestie onderscheid te creëren tussen hem en zijn medeplichtige kompaan. Die stuurde andermaal zijn kat en dus moet die zwaarder gestraft kunnen worden... als men hem ooit tegen ’t lijf loopt en boeien op zak heeft. Hij vond trouwens zichzelf scoren, want niet zijn advokaat had hem geadviseerd fatsoenlijke kleren aan te trekken, dat was de eigen beslissing. Flink toch. De supporters waren wel de wasdraad gepasseerd. Maar wat doet het ertoe. De kleren maken toch niet de man, zeker. En hij heeft zijn statement nog eens gemaakt: hij staat achter alles wat hij gezegd heeft... Allah zal niet erg tevreden zijn met ziijn vermeende gelovigen die hem van zoveel wreedheid betichten als het rondstrooien van kanker. Wacht maar tot hij ze te pakken krijgt, denk ik dan... 

    Daarop trok de vrouwelijke rechter zich met het magistratengezelschap even terug. Dan wordt het vonnis geveld. Bij een boom kraakt het dan en vervolgens plof. Hier gewoon twee jaar, 550 euro kosten, en aan drie partijen 1 euro schadevergoeding. Roosje bij monde van Frank niets… Wat doe je trouwens als engel nog met één euro in de hemel? De symbolische aanhouding ter plaatse gaat niet door. Symbolisch zowiezo, en toch een slag in 't water, gezien straffen van minder dan drie jaar niet eens effectief worden.

    Terwijl de politie de gsm’s teruggeeft, snelt mter Damen in gerafelde toga, de trappen af met in zijn kielzog het supportersclubje van veroordeelde, zo met de teletijdmachine uit de Middeleeuwen het vlinderpaleis ingemikt. De rattenvanger van Hamelen, lacht iemand schamper bij het zien van de korte processie in snelvaart. Dat onze  rechtspraak hen onberoerd laat, is duidelijk. Hun fan is dan wel veroordeeld, maar toch vragen ze Frank hoe het voelt verliezen?  "‘Heel het land islam, daar gaan we voor", scandeert een overijverige puber met stekelig wapperend doorschijnend zwart sikje, na de paar seconden verbouwereerde verstomming, nadat ik hem ‘a touch of Rose’ had gewenst.  

    Alternatieven: laat zo’n gastjes een paar maanden elke nacht in een oncologisch centrum de emmers uitschuren, de bedpannen ledigen, braaksel van doodzieke patiënten opruimen… voor mijn part mag het zelfs alleen van moslims zijn. Of zou Allah die sparen van dat soort ongemakken? Nee, hoor... die mensen liggen ook op die afdelingen, lijden evenveel...

    Thuis is het dit soort extremisten te heet onder de voeten en hier te koud… ze hebben niets om op terug te vallen dan wat geschreeuw en terroristisch gedrag, mensen wat bang proberen te maken... Ze betekenen niets in het samenspel van mensen met diverse pluimage op weg naar een betere samenleving. Ze verstaan niets van geloof, hoop en liefde.  De enige zekerheid in hun leven is doodgaan. Dan zullen ze minder noten op hun zang hebben, want Allah heeft allang door dat er meer bereikt wordt met ' a touch of Rose' dan met al dat schreeuwerig gedoe en die ambras.

    oei, wat gebeurt daar? Voor het oog van de camera scheurt de wagen met de "star" over het voetpad weg. Betrapt op heterdaad. Wat zegt de Sharia in zo'n geval? Speelgoedje afpakken... wegens ongeoorloofd gebruik zeker?    

     

        

     

    10-02-2012 om 18:09 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The morning after…

    The morning after…

    9 februari 2011.

    De eerste van alle volgende morgenden, die anders zou zijn als duizenden voordien. Nooit meer dat magische 60 33 16 op mijn schermpje….op dat verloren gelopen sms- je na. Nooit meer dat frisse: “Hoi, mams, alles kits”, en dan een stortvloed van verhalen over haar agenda van gisteren, vandaag en morgen…   ‘Iets samen te doen vandaag?’ Meestal retorisch, maar de vraag alleen al volstond… Lachend zei ik geregeld, “stel dat ik ‘ja’ zeg… dan ben je gezien”…  Met een lach kwamen we er steeds beiden mee weg… maar ook vaak waren we samen weg. En altijd hielden we er dat ‘goed gevoel’ aan over.

    Gisteravond, 8 februari, samen met de mensen van de laatste uren bij Roosje, een jaar geleden. Samen in haar naam, dus was zij in ons midden. Momenten van verdriet die geregeld even omsloegen in ‘blijheid’. Dat ongeëvenaarde positieve, in staat de wereld anders te doen draaien… is niet weg. Het is met velen gedeeld en dus vermenigvuldigd. A touch of Rose leeft in vele harten en kleurt ‘la vie’ wat vaker ‘en rose’.

    9 februari 2012, de eerste morning after een jaar later…

    Daylight, I must wait for the sunrise
    I must think of a new life
    And I mustn't give in.
    When the dawn comes tonight will be a memory too
    And a new day will begun.
                                    Uit Cats  Memories…

    Een “andere” ochtend dus. Door Rose nog geactiveerd, denk ik lachend.  Ze ging niet dood… No way… en ze kreeg gelijk. Rose is niet dood. Dat mooie, zieke lijfje wierp ze af, maar haar ogen, haar lach, haar invloed… zijn levendiger dan ooit. Boezemvriend Jurgen nam passend de woorden van Saint-Exupéry in de mond : "Le disparu, si l’on vénère sa mémoire, est plus précieux et plus puissant que le vivant." gelijkend op Robespierre's vaststelling dat: 'la mort est le commencement de l' immortalité.'

    Een erfenis is altijd voor de toekomst bestemd: Een steentje in de rivier verleggen, is één klein facet, met uitdeinende grote gevolgen, het betekent fundamenteel veranderen. Een knellend schoentje. En zoals de ingezwachtelde mini voetjes uit eerdere culturen enorme pijn veroorzaakten bij het losmaken, zo zal het intrappen van heilige huisjes ook pijn doen. Maar de wereld draait door, continenten verschuiven, mensen komen en gaan… waarom zou men verroeste structuren de samenleving vandaag laten gijzelen. Zwijgen is géén optie in de eeuw van communicatie. Teveel potjes blijven te lang gedekt… verdrukking door de macht van het zwijgen.  Hoe kan je uit volle borst meezingen: ‘Breek de stilte, sloop die muren om je heen, woord voor woord, steen voor steen…’ als de waarheid blijvend geweld wordt aangedaan en je de lippen opeengeklemd houdt.

    Ook al vind ik het heel fijn dat u plezier beleeft aan mijn schrijfselkens, ik wil niet in slaap gewiegd worden. In tegendeel, blijvend dat kleine duwtje geven tot bewustwording dat “wij” de wereld zijn en als het daar misloopt, wij ‘mea culpa’ moeten slaan. Wij, klein grut dat niets in de pap te brokken heeft, werpt u op? Vergeet het. Ieder van ons apart, ja. Samen wordt het een ander verhaal…Herinner u de TV- spot van de miereneter die gestopt wordt door de solidariteit van de groep… Je in groep verplaatsen heeft zo zijn voordelen…heet dat dan. En zo is het.

    Geen oproep tot revolutie, wel tot kritische bewustwording die aanzet tot daden. Mag ik even refereren naar de buik van Antwerpen?  Akkoord, het is geen stad, geen staat… laat staan de wereld, maar het is een samenleving.... een biotoop die model kan staan… die net zoals diagonaal over mijn vaste PC- muis te schuiven, schaalvergroot kan worden…

    Het minste vrijblijvende gesprekje met zelfs een illustere onbekende, heeft vaak een 'foert' ondertoon, verwijzing naar gekend profitariaat. En altijd is de conclusie  een vraag dat vermits er niets aan gedaan wordt  ' ik dan moeite zou doen?' 

    It's all about money? 

    Misschien, zeker het onethisch gebruik ervan.¨Probleem is de teloorgang van de betekenis van het woord... Eerlijk verdiende centen moeten rollen. En loon naar werk, een hanteerbare eerlijke maatstaf. Het door onze voorouders ontwikkelde vangnet voor als de ‘goede tijden, slechte tijden’ worden: geen probleem, een prachtig instrument.

    En dan volgt de maar:  ethish is sterk verwant met eerlijk. -hoe ethisch is het om ongecontroleerd en/of onbestraft, het vangnet te herleiden tot een misbruikte geldautomaat die voorbij gaat aan de echte noden.-hoe ethisch is het als de industrietop, met ondermeer geld van de overheid (van U en mij), zichzelf gigantische bonussen uitkeert en de mensen die er werken op straat zet als de room afeschuimd is? -hoe ethisch is het dat vermeende sociaal geëngageerden  uitgroeien tot vetbetaalde beheerders in zoveel maatschappijen waar ze nauwelijks iets van afweten en als die ontploffen, hun verdiensten in een veilige kluis steken? -hoe ethisch is het dat organisaties bestaansrecht blijven claimen omdat ze twee eeuwen geleden levensnoodzakelijk waren maar nu duur betaald dood gewicht zijn,de goedgelovigen belazeren en enkelingen compleet uit de wind zetten? -hoe ethisch is het dat wetenschappers en artsen, jaren op kosten van de gemeenschap studerend, die kennis met mondjesmaat en vaak zeer duur aan de zieken en zwakken in die gemeenschap slijten? -hoe ethish is het een volksvertegenwoordiger te zijn zonder dat er enige verhouding bestaat tussen de prijs die de gemeenschap ervoor betaalt en zijn inzet en/of behaald resultaat?

    En het lijstje is niet exhaustief… een niet alledaags woord om te zeggen dat het verre van volledig is. L’ état c’ est moi… non, c’est ‘NOUS’ Woorden wekken, voorbeelden strekken. Leiders die het allemaal beloven, staan op vele lijsten. Niet vervallen in het m8sgevoel, weinigen...

    Echt leiden is voorgaan, niet in woorden maar in daden. Het is ook dat andere lijden… zonder status, hofhouding of kroon…en zeker geen goud, je soms heel alleen voelen…  Leiden is vooropgaan, door de wind klieven, striemende klappen incasseren… een traan wegvegen met je mouw, want je hebt beide handen nodig om de woekeringen die de weg  versperren opzij te duwen. Leiden is je durven blootgeven, kwetsbaar opstellen, taxatie op inzet, doorzettingsvermogen, resultaat toestaan, maar vooral BLIJVEN GAAN…

    Het is gelukkig ook medestanders vinden. Gesteund worden in die éne onverbiddelijke eis aan jezelf :    morel(e) eerlijkheid om niet op te gaan in een vormeloze massa slaafse ja- knikkers, wiens tijd het wel zal doen.

    Wat hebben we vandaag geleerd?  Dat je om dat vol te houden, je “a touch of Rose” nodig hebt…

     

    10-02-2012 om 18:07 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leven na de dood?

    08-02-12

    Leven na de dood?

    Koppen op Eén: met ‘leven na de dood’… 

    IMG_1036.jpg

    leek wel een gelegenheidsprogramma uitgerekend de n8 voor 8 … Toegegeven, het was met een klein hartje dat we keken en luisterden naar mensen die vertrokken, maar onverrichter zake terugkeerden.

    Heel even ervaren hoe het zal zijn, is een voorrecht, denk ik dan. Ingrijpend blijkbaar, die korte confrontatie met het hiernamaals met een grote impact op hun verdere leven van elke dag op aarde, zo getuigen ze.

    Een glimp van daarboven krijgen… zelfs de meest geleerde "Koppen, XXXL" moeten het doen met wat ze horen zeggen. Geen enkel bewijs dat het er is, maar ook niet dat het er niet is….  Ervan uitgaan dat als je iets niet kent of snapt, het er dan ook niet is… is relatief simplistisch of eerder arrogant.  Natuurlijk is het spotje met Georges Clooney als Nespresso leverancier voor de hemel leuk bedacht, maar een portier die iemand terugstuurt omdat hij een levering vergat… onwaarschijnlijk tenzij we uitgaan van een corrupt portierke???   Nu ja, je zou kunnen stellen dat een piano die naar beneden dondert al even onwaarschijnlijk is… al moet ik dat nu toch wel even tegenspreken.…

    Even tussendoor vertellen: het moet tussen 1968-‘72 geweest zijn, dat één van mijn oud-leerlingen muziek ging studeren en op zoek was naar een tweedehands piano. Nu wij het 'driemeisjeshuis' uit waren en de piano stom bleef, (ik droomde toen al van een vleugel) mocht hij van mijn ouders weg. De verhuis naar een van mijn oud-leerlingen voelde goed, hij was dus niet echt weg…zij zou hem nieuw leven inspelen. Al vernam ik jaren later dat het zover niet kwam, want bij een verhuis knapten de kabels en stortte het instrument naar beneden waar zijn laatste klanken op het voetpad uiteenspatten… Gelukkig was Clooney niet in de buurt...

    Maar goed, de enige getuigenissen kwamen van mensen die ‘bijna’ dood waren. Duidelijke verhalen, die gelijkenissen vertonen al werden ze mijlenver van elkaar ervaren en opgetekend. Doch… deze mensen keerden niet terug uit het rijk der doden. Ze zagen de weg ernaar en voelden de atmosfeer. Misschien wel de aantrekkingskracht, in elk geval onthoud ik dat ze enorm veel liefde voelden, LIEFDE die je compleet opneemt. Heel anders dan liefde vol gebreken en tekortkomingen. Nee, volmaakte, pure liefde, ontdaan van alle schijn.

    Maar, werd aangevuld, er zijn ook andere ervaringen, vreselijke angstaanjagende gevoelens…waar mensen dan weer liever niet over getuigen. Zou daarin dat ultieme moment van rechtvaardigheid schuilen? Zou dat een glimp zijn van het laatste oordeel? Dan hebben de bijna- doodervaringen met dergelijke consequenties een tweede kans om het tij te keren… dat zou mooi zijn, toch?

    Het is en blijft gissen, het zal altijd tussen geloven en niet-geloven gaan, want WETEN doen alleen zij die de overkant bereikten. En laat me stellen dat ik geloof dat het er GOED is, niet zoals wij dat verstaan, want dan zouden alle strijdvaardige mensen terug willen om af te maken waar ze in geloofden en dan zouden ze het niet goed hebben, wegens die drang.

    Nee, het is er wellicht GOED in de oneindige betekenis. Zonder dat tijd nog een rol speelt, want dat is iets menselijks. Daar is alles NU, is er geen plaats voor verdriet en pijn, want die rekenen in tijd….

    Aan de overkant is geen onvolmaaktheid meer, niet naar ziel, noch lichaam. Dat lichaam is sterfelijk. De ziel is dat niet. En de ziel is wie je bent: goedheid, boosaardigheid, eerlijkheid, valsheid, armoede, geldzucht, liefde, haat, blijheid, wrok…

    Die mix is het DNA van je ziel. Is je visum voor de overtocht. Toen Rose voor de wetenschap gestorven was en de verpleegster het raam opende om haar ziel te laten vertrekken, was dat een symbolisch hartverwarmend gebaar van troost, maar ook een gesloten raam houdt de ziel niet tegen. De dood heeft er geen pak op. Enkel mensen kunnen elkaar kwaad doen, waartegen nauwelijks kruid gewassen is. De grootste misdadigers kennen het best de wet… daarom waakt aan het eind van de rit, de Opperrechter… Het is de liefde die daar als wet gehanteerd wordt, die wellicht de bijna- doden zo heftig en intens konden voelen: het leven na de dood.

    Ons Marie: Wat nu?????  dedeckermarie.blogspot.com

    Nu ook Marie van drie in een slaap verzonken is waaruit ze niet meer ontwaakt, geloof ik vast dat aan de ander kant een mooie lieve engel die naar rozen geurt, jullie prinses zal opnemen in haar oneindige liefde voor haar eigen prinsen.

    Er kan Marie nu niets meer gebeuren, niemand zal haar ooit kwaad, pijn of verdriet doen en wij bidden zeker vandaag dat de kr8 van 8 ook u m8 zal geven over het verdriet en de pijn.  

    IMG_1038.jpg 

      

    10-02-2012 om 18:05 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ruiker rozen zonder doornen

    08-02-12

    De ruiker rozen zonder doornen die niet kan verwelken groeit nog steeds aan. Dank U.

    www.atouchofrose.be heeft een link geplaatst naar de kr8 van 8. 

    En daar kan je klikken op de link naar een lijstje namen dat blijft aangroeien. Allemaal mensen die ingaan op de schitterende oproep van Jenny Luyts , gelanceerd op facebook, om op 8 februari 8 euro te schenken aan het psychosociaal oncologisch welzijnscentrum 'a touch of Rose'.

    Samen stellen we zo een enorme ruiker rozen zonder doornen samen, die ook niet verwelken, maar geloof, hoop en héél veel liefde brengen en voor velen het verschil kunnen maken op de brug tussen hier en daar...

    Op de website van de stichting kan u daar alles over lezen. Wat we samen doen in haar naam, houdt haar in ons midden. Leven na de dood is ook met z'n allen zorg dragen voor wie leeft... met 'a touch of Rose'.

    Dank aan u allen, die de 8 kr8 geeft. Wil je meedoen? rek.  atouchofrose BE56001-6451191-88.

    10-02-2012 om 17:57 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baaldag...

    Iedereen heeft dat wel eens, vermoed ik: zo’n baaldag. Het veel te lang in peignoir blijven rondlopen ’s ochtends kan soms als een eerste symptoon aanzien worden, al is dat niet noodzakelijk altijd zo. Maar vandaag bleek het erin te zitten. Dus moet ik het een halt toeroepen: de keukenkasten reorganiseren. Snoep, servietten, kaarsjes, vazen, eierdopjes, plastieken zakjes alle maten en soorten...het is er chaos... En hopla, we vliegen erin... Niks te balen, verman ik mezelf en zet mijn blik op oneindig de tuin in... Maar dan gebeurt het.

    Sinds we zonne-energie genereren speelt zelfs een ijskoude dag, maar met de grote rode bol aan de hemel, ons op winst. De teller draait maar, zonder wielen of pedalen… wie zingt dat daar op de radio??? Maar de keerzijde van een winterse staalblauwe hemel is de onverbiddelijke diagnose van vuile ruiten. En net nu de tuin pracht uitstraalt, elke oneffenheid verdoezeld wordt onder een witte vacht, wend ik met schaamte mijn blik af. De zon is onverbiddelijk. Vluchten kan niet meer… kuisen kan nog wel… Maar dan nu meteen, zonder verwijl. Vijf minuten Siberische moed… om die klus te klaren.

    Weliswaar nog steeds in ochtendjas, maar net zoals Sebastiaan de spin, met zijn drang tot het weven van een web, sta ik een minuut later met spons, zeemvel en klein laddertje boven een emmer dampend water, mezelf bewijzend dat je poetsen niet verleert. Mijn tempo ligt nog altijd zeer hoog, stel ik met enig genoegen vast. Het kan de vergelijking met de poetshulp zijn, of de kou, maar het is duidelijk dat wat ik zelf doe, alvast rapper doe Knipogen Het resultaat is adembenemend. Ook letterlijk: mijn handen gloeien van de kou, uit mijn mond lijkt stoom te komen en mijn peignoir is bevroren. En ik, ik kan alleen maar rillen. Gelukkig onthoudt de binnenwacht zich van commentaar op mijn ietwat onverantwoord gedrag om in deze temperatuur in kamerjas ramen te zemen. Een kop hete cappuccino brengt alles weer op temperatuur en ik kijk met voldoening door het onzichtbare warmtescherm dat synoniem staat voor “propere ruiten, de tuin in!

    De officiële vogel teldag mag dan al voorbij zijn, ik tel met uitzicht op de vogelsite in onze tuin, zomaar met het blote oog en binnen een paar tellen, een fameus vliegend bestand, dat gedisciplineerd de voederplaatsen frequenteert. Sorry voor het taalgebruik, maar in het kader van een wetenschappelijk onderzoek scoort dergelijke terminologie stukken beter dan zeggen dat de merels en de vinken uitgehongerd lijken.… Bovendien zou dat ‘uitgehongerd’ reeds een interpretatie zijn van het gegeven dat, door het ter beschikking stellen van aangepaste voedingssupplementen,  de aanwezige vogelpopulatie zijn natuurlijke argwaan ten overstaan van de mens, overwint en diens habitat benadert. De diepe beweegredenen om deze stap te zetten, moet eerst onderzocht worden.

    En even komt koningin Fabiola me voor de geest. Zittend naast ons Roosje in de foyer van 'het Appeltje', vertelt mijn kleine meid dat in onze tuin vooral spreeuwen de dienst uitmaken, terwij hare majesteit net over adellijke merels, leeuweriken en roodborstjes in de paleistuin had gebluft... Ik herinner me nog de hilariteit over zoveel ongekunsteldheid bij de verzamelde journalisten...

    Alle gekheid op een stokje, de bij de vogeltraiteur aangekochte staven, bollen en containertjes doen het uitstekend. Maar ook mijn grote schaal met fijngeplette chips en borrelnootjes uit de gereorganiseerde kast, die niet langer de vereiste geldigheidsdata haalden… scoren hoog.

    lente bevroren 2012.jpg

    En dan valt mijn oog op een groen bosje met geel hangend kopje. 'Och toch', zeg ik luidop. 'Jij dacht dat het lente werd en kwam ons hoop geven op mooie warme lentedagen. De jaarlijkse domper op dat lentegevoel.' Lichtmis voorbij, de dagen een uur langer… dan maakt een mens plannen.

    Ook zo vorig jaar, gezeten op de rand van haar bed. Alles komt goed, hoopten we met de moed der wanhoop. Het twee jaar eerder bestelde nieuwe rieten dak op haar Wouwersnestje was bijna voltooid… ‘Is het goed gedaan’? Vroeg ze. ‘En is ’t schoon’?  ‘En aan dat ronde dakraampje achteraan?’ 'Het is prachtig' zeiden we. 'Wacht maar tot de stellingen weg zullen zijn… Zelfs je krokussen zijn nieuwsgierig en steken hun kopje boven en kijken bewonderend naar het vakmanschap'. 'Dan was het het wachten waard?'

    En ze glimlachte, met dat onuitgesproken groot verlangen in haar ogen naar ‘huis’, naar haar twee prinsjes, naar de warmte en de liefde van haar gezin, naar 'leven'.

    Dit krokusje in onze tuin, kon het niet halen, voortijdig genekt door de ongenadige vorst. Maar het was er, het verdwijnt niet onopgemerkt, het gaf kleur in het desolate witte landschap. Zijn taak is volbracht: de hoop op een nieuwe lente aankondigen, bevestigen. Dank u, klein lief bloempje, en laat je knolletje rustig verder aandikken om nog vele lentes aan te kondigen, telkens opnieuw, zoals ‘a touch of Rose’ voor altijd zal herinneren aan onze lieve, liefste, onvergetelijke dochter…

    In één adem bid ik om genade voor al wie de oorlog met onoverwinnelijke ziektes voert ... en hun geliefden dat ze de kracht vinden om er te ZIJN. 

      

    06-02-2012 om 21:23 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoofdstuk 19 'De buik van Antwerpen'

    Hoofdstuk 19 'De buik van Antwerpen'

    Vele maandagen lang werd de week ingezet met een dagboekfragment van ons Roosje. Duizenden reacties vertellen ons dat mensen uitkeken naar de eerste dag van de week met een vleugje Rose ...

    Voor wie "nu pas inschakelt", dit is het waar gebeurend verhaal waarin ik terecht kwam, toen we een studentenkot voor een van onze kinderen kochten. Hoe had ik kunnen weten dat het ons zo zou tekenen. Dat we na een leven van werken en plicht, niet ontspannend zouden genieten van een rustige oude dag... maar dat we op de bres zouden gaan staan voor dit "dorp in de stad", de verworven eretitel voor dit 118 wooneenheden tellende gebouw, hartje stad. Misschien een verhaal dat ook u kan aanzetten zelf iets te doen aan een uiteenvallende samenleving. Een weg terug is er niet

    Wordt gerust mijn reisgezel in deze never ending story...met "a touch of Rose"...

    Het aanzoek  Verrast

    Toen ik met een paar mensen samen in de lift stond, hielden we even de deur open voor een aanstormende mede- reiziger: een jonge flink uit de kluiten gewassen kerel, zijn zwarte haardos stijf van de gel, met noordafrikaanse roots, vraagt in perfect ‘Aantwaarps’ mijn telefoonnummer. Ik kende hem niet en zei dat als hij iets wilde vragen, hij dat op dat moment mocht doen en niet hoefde te bellen.

    -“Neie, ik vroag gewoen awe nummer omdak een afsprokske wil moaken….” Ik wist niet wat ik hoorde:  “is belle veur iets te goan drinken,” antwoordde hij geïrriteerd.

     "Sorry, ik heb geen dorst" wimpelde ik hem af. “Da kan, mor ik wil een reloate me aa, snaptet nie?”

    Ik geloofde mijn oren niet en vond het moment geschikt deze vrijpostige tiener op zijn plaats te zetten. -“Respect voor vrouwen, al ooit van gehoord?  Uw respectloos voorstel is totaal ongepast”, gaf ik hem als repliek, echter zonder effect, toen hij bij het uitstappen nog meegaf dat “’t bleft geldig, khoer et wel”…   

    Ervaring heeft me geleerd dat een assertieve houding effectiever is dan boosheid of angst en dat voornaam en beleefd blijven, naast beschaafd taalgebruik effectiever zijn dan al het overige. Gelukkig bleef het bij die eenmalige vluchtige ontmoeting...

    Omgang met verscheidenheid vergt soms wat creativiteit….Ter illustratie een incident in de hall in de beginperiode van de toegangscontrole.

    Een oudere man die in een studio woonde en geregeld te diep in het glas keek, bleek op een avond bestolen. Op de bewakingscamera konden we echter zien, dat hij samen met een paar jongemannen zijn studio was binnengegaan. Het nam wat tijd in beslag er samen met hem achter te komen wat er zich juist had afgespeeld. Op café had hij opgeschept over zijn voormalige geslaagde carrière, zijn betere komaf, zijn verre en exotische reizen tijdens zijn beroepsleven, zijn liefde voor mooie klassiek die hij beluisterde ......uit zijn exclusieve B&O hi- fi installatie... die hem een kapitaal had gekost.... De man dronk zich geregeld een flink stuk in de kraag en waggelde dan alleen huiswaarts, maar na zijn 'boeiend' gelal hoefde hij niet alleen naar huis die keer.

    Een paar aandachtige toehoorders op café waren zo vriendelijk hem wel even te begeleiden....Dat die vermeende ‘behulpzame’ jonge mannen meer geïnteresseerd waren in zijn muziekapparatuur dan in zijn veilige thuiskomst… was wellicht niet uit te leggen geweest aan een eenzaam dronken mannetje aan lager wal...  Toen hij 'de diefstal' meldde, bewees de bewakingscamera wat ik al vreesde. Een half uurtje na hun gezamenlijke aankomst vertrokken de jongemannen alleen met een paar goed gevulde draagtassen… Ontnuchterd ontdekt ons mijnheerke de volgende dag dat zijn muziekinstallatie er samen met zijn “kater” vandoor is.

    Geconfronteerd met de beelden vertelde hij eerlijk dat hij niet wist of hij hen zijn installatie misschien verkocht had. Maar dan moest hij het geld hebben en dat was niet het geval…  ” ze hadden toch kunnen weten dat ik teveel gedronken had en niet zal geweten hebben wat ik deed..…”   Wie zijn ze, ken je hun naam??? Retorische vragen uiteraard. 

    Toevallig ben ik enkele dagen later in de hall als ons mijnheertje, alweer hangend tussen twee jonge mannen arriveert. Het is amper middag en zijn licht was duidelijk al uit…  Een van de ‘hulpvaardige begeleiders’ wilde net met de toegangsbadge van ons mijnheerke binnenkomen toen ik  het gezelschap de doorgang versperde. Ik stak mijn hand uit en vroeg hen mij de badge van ons mijnheerke te overhandigen. Hij gaat nu rusten en zijn roes uitslapen …zei ik, maar dat was duidelijk niet volgens plan.

    Ze kwamen pal voor mij staan, terwijl ik ondertussen ons mijnheerke in de lift had kunnen zetten en zijn badge en sleutels had teruggegeven. Ik drukte op zijn verdieping en die was dus weg.

    Daarop stond ik oog in oog met die gastjes, waarvan ik nu ik hen goed bekeek, quasi zeker was, dat ze al een Bang en Olufsen rijk waren of alleszins geweest waren...   Ik hield de deur tegen, terwijl zij hun schouder er tegen zetten. Na even weg en weer trekken, siste de kleinste: ‘Gaa, gaa, ze ne racist,’  met een gebaar alsof ik meteen een klets zou mogen incasseren. Daarop zet ik me schrap, ga een ministapje dichter, kijk hem recht in de ogen en houd dat zonder verpinken even vol, trek een paar diepe rimpels in mijn voorhoofd en zeg dan met grote verwondering, diep nadenkend heel nadrukkelijk: ‘dan moet jij een buitenlander zijn’

    Een schot in de roos. De kleine gozer was sprakeloos.

    Intussen had ik met mijn gsm reeds de politie gebeld, waar een antwoordapparaat steeds maar herhaalde dat ik aan de lijn moest blijven….  Ik liet mijn toestelletje aanstaan, zodat wanneer de verbinding tot stand zou komen, de conversatie kon gevolgd worden. In de discussie liet ik geregeld het adres vallen. Zo van: ‘jongeman, de regels in dit gebouw, Italiëlei nummer zoveel, waar u nu staat, zijn zeer duidelijk…   op Italiëlei nummer zoveel kan u niet ongevraagd binnenlopen. Dat is huisvredebreuk en de politie komt er zo aan.” Het gaf een goed gevoel dat enkele binnenkomende bewoners wat talmden in de hall, zodat ik er niet helemaal alleen stond tegenover die alleszins verbaal zeer agressieve kereltjes...

    Toegegeven, het was een opluchting toen de sirene te horen was en het blauwe zwaailicht de hall in blacklight zette. Voor hen het sein om de benen te nemen. Die van de kleinste waren net iets te kort en hij werd bij de kraag gevat.  Bij de notering van zijn identiteit, werd mijn intuïtief vermoeden bevestigd: Egyptenaar…                                        Geen enkel uiterlijk kenmerk deed het vermoeden, maar het ultieme wapen me als racist te brandmerken, was erover. Niet met mij kereltje. Niet met mij....

    Wie nu klassiek op B&O beluistert, zullen we nooit weten, het is alleszins ons mijnheerke niet meer... Die verhuisde kort daarna naar een beschermde woonomgeving, waar hij het hopelijk nog een tijdje uitzingt en ook in nuchtere toestand wat geluk vindt.  Of hoe een lief oud mijnheerke het spreekwoord “drank in de man, wijsheid in de kan” met scha' en schand'  had ondervonden...

     

     

    06-02-2012 om 02:02 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zittend op een tapijt vol rozen,

    03-02-12

    Zittend op een tapijt vol rozen, borrelt dit boven…

    Het lijkt deze week wel of mijn laptop vanzelf schrijft. Alleszins on line wil blijven, elke seconde vasthouden, nog eens omdraaien en terug beleven, de herinnering aan dezelfde week vorig jaar in het ziekenhuis, schier onbekend terrein voor onze levensluchtige dochter die we “allongé sur la plage” maar niet “au lit” kenden.

    Na haar huwelijk op 8 januari, de dramatische heen - en terugtocht naar haar geliefde Wenen, haar verscheurende hoofdpijn en de noodlottige diagnose, was er nu het terug wat beter ging, “niks om ons zorgen over te maken. De donkere wolken in haar hoofd waren verdwenen”. Ook al had ze daarvoor haar mooie haar opnieuw geofferd… Alles in functie van genezen, het moest, ze had twee jonge kinderen en dan gaat een moeder niet dood....

    Uitgerekend op dat moment was het ook op een ander front erg druk. Het ogenschijnlijk kleine brandje in ‘het dorp in de stad’ waarvan u het wel en wee kan volgen in ‘de buik van Antwerpen’…had negen verdiepingen op een roetkleed getrakteerd. De ene vakman volgde de andere op en dat allemaal in goede banen leiden, was een klus om 'U' tegen te zeggen… vreemd hoe algemeen aangenomen werd dat die job mij op het lijf geschreven was, wellicht zonder zich te realiseren dat zich intussen in ons gezin een ander veel ingrijpender drama voltrok …

    Roosje was getrouwd op 8 januari en ik wist haar zo veilig en gelukkig geborgen onder Franks vleugels, dat ik met de moed der wanhoop dan maar mijn limieten verlegde. Stiekem hoopte ik dat hoe meer ik voor anderen kon betekenen en doen, het misschien de goden gunstig zou stemmen en mijn kind sparen, tenminste uitstel verlenen, laten leven...

    Roosje en haar lieve man de dag gunnende, glipte ik ’s avonds na een ganse dag 'buik van Antwerpen', net voor het einde van het bezoekuur bij haar binnen om samen te genieten van de rust die dan over een ziekenhuis neerdaalt. De zachte verzorgende handen van de verpleging, de rust die van Frank uitging, teder aan haar zijde, opspringend bij het eerste vermoeden van een wens van haar.

    De angst die me soms de keel snoerde als ik op automatische piloot de weg naar Sint- Augustinus insloeg, ebde steeds weer weg als ik bij haar was. De vermoeidheid en de stress van de dag midden werkvolk met alle zorgen van coördinatie, verbleekte in het zachte schijnsel van de ziekenhuiskamer. Geen tv, de buitenwereld was vlakbij door de pakken post met evenveel harten om onder de riem te steken, de mails, alles wat op haar afkwam intra- en extra muros. Met enkel de droefheid van haar grootste gemis....

    Ik herinner me een van die avonden waar we samen genoten van de lading mooie kleren voor haar jongens. Januari is een beproefde maand om de kleerkasten weer op maat te brengen, met snelgroeiende kereltjes. Het moest deze keer zonder haar en dan durft een oma zich nogal eens te laten gaan....

    Roosje was super enthousiast over elk stukje van de aankoop en dat toverde een opgewonden, ‘gezonde’ blos tevoorschijn terwijl ze de woorden sprak die ik zo graag hoorde… “Ik had het zelf niet beter gekund, mama, wel bedankt. Wat zullen ze weer mooi zijn als we ermee op stap gaan” …Met haar frêle handen pakte ze elk stuk vast en presenteerde alle combinaties die ikzelf ook voor ogen had, bij de aankoop.

    "En dit, lieveling, kocht ik voor U". Omzichtig opende ze het pakje en keek me aan met dromerige ogen toen ik zei dat ze daar beslist prachtig mee zou staan op vakantie in de zon. Een zomers zijden broekpak met bloemenprint, maatje 36…"Ja, in de tuin in het zonnetje", zei ze stil, dat is waar ik aan toe ben. Nog even doorbijten."

    Het was pikdonker toen ik haar welterusten kuste en naar de parking liep, alleen in de koude nacht.  Een ziekenhuisbezoek waar je niet hoeft te troosten, maar versterkt vandaan komt. Die wonderbaarlijks touch of Rose... En toch, die ene keer...

    Ik schrijf dit blogje, terwijl ik op rozen zit....IMG_1032.jpgdie van het vasttapijt in het Marriott hotel Brussel. Vreemd hoe dat moment van zwakte me net hier terug levendig voor de geest komt. Buiten creëert de eerste sneeuw een monsterfile van meer dan 1500 km, een record... tja, we zijn nog niet thuis, zal blijken. 

    Als een dolk die door mijn hart sneert, herinner ik me plots de paniek die ene avond, in wat nu de laatste week van Roosjes leven heet. Ik kwam net bij haar vandaan, genoten van die paar innige, gelukkige uren, samen hardop gedroomd van mooie zomerdagen die weer zouden komen...met haar schatten in hun nieuwe leuke outfits.... 

    Maar dan plots, stond ik met gloeiende wangen in de koude winteravond en werd overmand door een eerder ongekende wanhoop, paniek zelfs. Ik stond daar alleen op die lege parking, niet in staat het onbedaarlijk snikken tegen te houden. Ik wilde het uitschreeuwen, wat net niet gebeurde uit schroom voor de gewijde stilte rond een ziekenhuis in rust. 

    Het jonge meisje dat ik niet eerder had opgemerkt dat haar fietsslot ontgrendelde, was zichtbaar geschrokken door mijn onbeheerst snikken , kwam naar me toe en legde teder een arm om mijn schouder met de vraag ‘of het ging’. “Nee, het gaat niet, mijn kind gaat dood”, riep ik haar misschien net iets te heftig toe, en dan verontschuldigend zachter: “Mijn kindje gaat dood”.  Het jonge meisje, leerling- verpleegster, was duidelijk aangedaan en zei troostend dat je nooit de hoop mag verliezen, dat kindjes vaak sterker zijn dat we vermoeden… Ik realiseerde me later op weg naar huis, dat zij dacht aan een kindJE, een kleinkind... klein kind...

    Hoe lang die wanhoop aanhield, weet ik niet, waarom het precies juist dan gebeurde, al evenmin. Maar het was zo ingrijpend, zoveel sterker dan mijn zelfbeheersing.  

    Ik voelde mijn lijf verscheurd worden, ik dacht dat ik daar zou neervallen en gaf er niets om, als ik dan maar niets meer hoefde te voelen.

    Tot ik plots besefte daar midden in de nacht te staan wenen naast een jong, lief, onbekend meisje dat bezorgd informeerde of ze iemand voor me kon bellen. Een beetje beschaamd, herpakte ik me: ‘het voelde als aanstellen terwijl mijn kind daarbinnen haar pijn verbijt’ en ik verontschuldig me bij het jonge meisje: “Sorry, kindje, even een dipje. Moet jij met de fiets door die koude en in de nacht alleen naar huis? “

    ‘Ik ben het gewend’, antwoordde ze, en stapte gezwind haar fiets op, nog even lief wuivend terwijl ik in mijn auto stapte. Het onweer was voorbij, de storm gaan liggen, de regen van tranen kon gezapig neervallen... ik zette zelfs even verkeerdelijk de ruitenwissers van de auto aan...

    Ik weet niet wie ze was, ik weet niet of zij weet wie mijn kindje was en dat ze enkele dagen later overleed. Het doet er ook niet toe. Ze was er op dat heel eenzaam moment waarin wanhoop het haalde op geloof, hoop en liefde… een moment waar ik meteen daarna spijt over had. Het was ons Roosje onwaardig.

    Ik moest dringend naar huis. Opa was al de ganse dag aan zijn bureau gekluisterd,.  Geen klacht dat het zo laat was. Wel de vraag die hem wellicht al de hele middag bezighield:“Wat vond Roosje van de kleren voor de jongens? “

    -“Prachtig”, zeg ik met een herwonnen enthousiasme in mijn stem.

    -“Heerlijk”… zegt opa, maar dan wel doelend op het bord soep dat ik hem eindelijk serveer…

     

     

    04-02-2012 om 18:29 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winter in de tuin… maar niet in ons hart….

    02-02-12

    Winter in de tuin… maar niet in ons hart….

    scannen vogels0001.jpg

    Heb daarnet de voederplaatsen in de tuin aangevuld. Onze vogel horeca floreert. Mezenbolletjes, zadensticks, maïskolven… gevarieerde maaltijd voor zwermen  kleine vogeltjes, die tevergeefs in het bevroren gazon pikken. Anderzijds een periode van rust voor de wormpjes, denk ik lachend: “Oef ”…klinkt het daar diep in de grond…

     

    Roodborstje tikt aan het raam, tik tik tik, Laat mij erin, laat mij erin

    ’t is hier zo guur en zo koud naar mijn zin, laat mij erin, tin tin tin…

    ’t meisje deed open (nu ja, meisje...) en droeg in haar schoot,

    Kruimeltjes suiker en kruimeltjes brood, dat was het roodborstje best naar de zin

    En ’t vloog het bos weder in….

    “Vogels op en rond de voederplank” de handige gids die in onze keuken altijd bij de hand ligt, maakt dat in combinatie met de vogeldeskundige die ons Vake zaliger was, nauwelijks een vogeltje onbekend- en derhalve onbemind kon blijven…

    We slaan het boekje nog wel eens sporadisch open, maar de gevederde populatie in de tuin is quasi voltallig… geregistreerd. Knipogen

    Met de rozenstruiken thermisch verpakt, de afgesloten en ingepakte buitenkranen, een ‘pardessuke’ (Antwerps voor overjas) op een buitenslapende  auto… kunnen we de winterprik wel aan. Choukie beperkt zijn blaffend loopje door de tuin tot het reeds vaak verkende kattenspoor en vleit zich dan, tegen de natuur van een heftige Jack Russell in, zalig voor het raam ‘onder de blauwe hemel in de warme zon’….

    Huiselijke taferelen die, met de schuimende Cappuccino voor mij, zouden kunnen doen vergeten dat vannacht mensen buiten sliepen bij min temperaturen. De herhaling van het laat avondjournaal, dat ik lang na middernacht vanonder een warm lichtgewicht donsdekbed bekeek, hield me wel niet uit mijn slaap, wegens gezond moe, maar spookt al heel de dag door mijn hoofd.

    Nee, verwacht hier geen pleidooi om een dakloze de lege kamer in je huis aan te bieden, hoe liefelijk dat menselijk gebaar ook bedoeld zou zijn, ervaringen hebben de drempel voor dit soort liefdadigheid onneembaar verhoogd. Jammer maar helaas.

    Dagelijks zie ik hen. Mensen uit arme, warme streken, gecharterd met loze beloftes door gewetenloze criminelen, die in ruil voor de spaarpot van de gelukzoekers, hen droppen in een wereld vol illusies. Koud, nat … met enkel het fata morgana van een spel zonder grenzen… waar alles is, maar je er niet aan kan… Het samenspel met malafide huisjesmelkers dumpt hen binnen de kortste keren van de regen in de drop… (zoals je al eerder kon lezen in de wekelijkse aflevering van 'de buik van Antwerpen' op deze blog). Logisch gevolg: zoals wij hen vaak over één kam scheren, doen zij dat ook met ons en is polarisatie een feit.

    Waar moet rechtvaardigheid beginnen? Waar misdadigheid begint. Pak die mensenhandelaars aan in hun geldbeugel. Geef het geld terug aan de gedupeerde en een visum home. Natuurlijk moet je de schurken dan eerst kennen en kunnen pakken… over de grenzen heen. CSI en andere oogverblindende series hebben er de pak van weg… 'zo werkt het niet', hoor je dan teleurgesteld van de veldwerkers. Maar geduld, jongens.  Jules Verne werd ooit als fantast- illusionist afgedaan…maar bleek wel degelijk visionair…

    Maar voorlopig: wie hier is, trotseert met ons de kou, werkt voor iedere cent en zet de tering naar de nering met aan het eind van de rit het zelfgehaakt netwerk dat ons boven water houdt. Let wel, ik zeg niet het net dat ons vliegend houdt... een compleet fout signaal van heilige huisjes die gesloopt moeten worden, wil men geloofwaardig zijn.

    Wie mens onder de mensen is, en zijn we dat niet allemaal, moet doordrongen zijn dat eerlijk het langst duurt, on- en overgankelijk van betekenis. We zijn enkel op doortocht, hoor. Niemand koopt leven, we lenen het van de volgende generatie...  

    Politici, industriëlen, advokaten, rechters, vaklui, dokters, U en ik…  iedereen die voor anderen wat moet betekenen, moet ook afgerekend worden op zijn morele- en  niet zijn materiële waarde. Niemand mag wegkijken, want samen maken we toekomst mogelijk. Wie harder werkt verhoogt zijn kansen, wie zelfs het kleine niet eert, is zeker het grotere niet weerd... maar wie het verdient op de zwakken, de zieken, de sukkelaars op velerlei vlakken, moet dringend de hand eens in eigen boezem steken.

    En dat gat in de begroting?  Dat hoeft geen gat te zijn als wat er is, juist besteed wordt en niet verdwijnt in hebberige zakken. Nee, ik pleit niet voor de valkuilen van communisme, dictatuur, keizerlijke en koninklijke hoven of stammen… er zijn geen ideale partijen, groeperingen, verenigingen, religies of  goden…. er zijn alleen héééééél veel goede mensen, met één verlangen: geluk, dat rekbare begrip tussen tevredenheid, hebberigheid... 

    Heeft de ene al wat meer leidersbloed, dan moet dat ook door zijn aderen stromen als compensatie voor hen die ‘après moi le déluge’ aanhangen …

    Vertrouwend op de strijdlust van mensen die houden van het leven, dat ze verbeterd willen doorgeven, weet ik dat ®evolutie met ‘a touch of Rose’ niet veraf is en dat op zekere dag, misschien inderdaad pas op het eind van de wereld, maar zeker ooit: Recht en Rechtvaardigheid zullen matchen. Geloof, hoop en liefde… niets kan er tegen op… en ik zal er mijn leven voor geven.

     

     

     

    04-02-2012 om 18:27 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vriezeman heeft op straat gezeten...

    Bedankt voor de vele berichtjes.  

    Het was een heel fijne woensdagmiddag.

    Nu zit ik echter op een weer,

    Die te maken heeft met ‘t weer…

    Het rijmpje klinkt heel klaar,

    al is de laatste zin niet waar.

    Muggen, vliegen en virussen

    Kunnen het nu wel schudden,

    Maar maak het nu niet echt te bont,

    want bloemen staan al bovengronds.

    Nog even voor het slapengaan,

    bij het wuiven naar de maan,

    geniet ik in de koude nacht

    van die ster die naar me lacht

    mijn hart klopt even in mijn keel,

    en ik vertel wat zij al weet

    terug kunnen we niet,

    maar dankbaarheid is sterker dan verdriet.

    Wij mochten genieten van die zalige Rose,

    en dat willen we delen met a touch of Rose

    Hierna het versje waar ’t om gaat

    En straks ook in uw hoofd ronddraait…Schamen

     

    “Vriezeman heeft op straat gezeten,

    Heeft in mijne neus gebeten,

    Mijne neus ziet rood, rood, rood

    ‘k Wens de vriezeman dood, dood, dood…. “

     

    Slaap lekker… Zoenen

     

    02-02-2012 om 00:24 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoofdstuk 18 'De buik van Antwerpen'

    Hoofdstuk 18 'De buik van Antwerpen'

    scannen astridplein0001.jpgVele maandagen lang werd de week ingezet met een dagboekfragment van ons Roosje. Duizenden reacties vertellen ons dat mensen uitkeken naar de eerste dag van de week met een vleugje Rose ...

    Voor wie "nu pas inschakelt", dit is het waar gebeurend verhaal waarin ik terecht kwam, toen we een studentenkot voor een van onze kinderen kochten. Hoe had ik kunnen weten dat het ons zo zou tekenen. Dat we na een leven van werken en plicht, niet ontspannend zouden genieten van een rustige oude dag... maar dat we op de bres zouden gaan staan voor dit "dorp in de stad", de verworven eretitel voor dit 118 wooneenheden tellende gebouw, hartje stad. Misschien een verhaal dat ook u kan aanzetten zelf iets te doen aan een uiteenvallende samenleving. Een weg terug is er niet

    Wordt gerust mijn reisgezel in deze never ending story...met "a touch of Rose"...

    Glimlach, je bent in beeld…

    Nu deze hoofdstukken uit mijn bijgehouden dagboek in partjes op deze blog verschijnen, is het de normaalste zaak van de wereld geworden dat camera’s beproefde ondersteuning betekenen als men wat krom is, recht wil trekken.

    Ooit was dat anders. Waar elk rechtgeaard mens alle middelen die helpen om kromme paden recht te trekken toejuicht, is het omgekeerde even waar…

    Dat het er in de eigenaars vergaderingen, die steeds drukker werden bijgewoond, vaak erg levendig aan toeging, had ook wel te maken met het dagboek dat ik als voorzitter bijhield en waaruit ik bij het begin een stukje bloemlezing gaf. Daardoor werd iedereen veel nauwer bij de werking betrokken en wist men veel beter ‘van wanten’. Vaak erg confronterend ook…

    Onze ‘inmiddels ontmaskerde’ Italiaanse mede- eigenaar- huisjesmelker, die zich al opwond over de toegangscontrole en het gelimiteerde bezit van badges, waarover u in vorige bijdrage kon lezen, zag het aankondigen van camera bewaking, als een doodvonnis.

    Nadat we het enkele jaren trouw volhielden iedere avond het verplicht sorteren te controleren en te corrigeren, kwam een duidelijk patroon te vinden in het foutief storten. Goede en volgehouden communicatie, een hele opdracht bij vaak wisselende bewoning, bleek niet in staat iedereen mee te krijgen. Dan wordt het zaak te weten wie iedereen voor schut zet. Plaatsnemen in de container en bij het dumpen van de foute zak de hand te grijpen en vasthouden, kan een leuk cartoon opleveren, al is een camera efficiënter. Knipogen                          

    Werd het voorstel van de elektronische bewaking algemeen op applaus onthaald, de aandachtige lezer raadt uit welke hoek de duiveltjes werden losgelaten.

    Aanval op de privacy, inmenging in privé zaken… een mens kan het zo gek niet bedenken met welke argumenten de snoodaards hun vrijhandelszone trachtten te vrijwaren…Te gek hoe net de snoodaards de privacycommissie op ons afstuurden.

    Maar het pleit was beslecht. We waren perfect in orde. Overal duidelijk aangegeven dat er camera beveiliging was. Intussen registreert de camera boven de containers al heel wat jaren feilloos de sluikstorters. Gekoppeld aan de moedige beslissing van de gemeenschap van eigenaars, dat wie niet horen wil, dan maar moet voelen, werd de controle gekoppeld aan een sanctie. Nog steeds de beste garantie om te motiveren, zo blijkt...

    Wie terecht de wenkbrauwen fronst waarom mede- eigenaars goed beheer willen boycotten, krijgt door volgend waar gebeurd verhaal, meteen het  antwoord…

    Op een avond bij het sorteren van de containers, vonden we een paar leeggehaalde portefeuilles, waar in een ervan nog een SIS-kaart en een paar oude zwart-wit fotootjes steken.  Met een beetje moeite geraakte ik aan de coördinaten van de eigenaar en koos ervoor persoonlijk langs te gaan om de portefeuille terug te brengen. Doorslaggevend daarvoor waren de oude fotootjes die erin staken, waarvan een soortgelijk exemplaar van mijn eigen mama met mij aan de hand op dezelfde locatie in mijn album kleeft...  een jonge vrouw met sokjes aan, een lange regenjas en een vilten hoedje, genomen op het Astridplein, periode 1946-1949. Misschien wel van dezelfde straatfotograaf… Het was al tegen tienen, toen we bij het verbouwereerde dametje in Mortsel aanbelden. Zij en haar man waren pas thuis, na de hele papierwinkel van aangifte op het politiebureau.

    “Oh, die fotootjes, die zijn het belangrijkst”, snikte de dame vermoeid. “Het zijn de enige die ik nog heb… “ Bij het nemen van de bus op de Rooseveltplaats was er gedrum en toen de bus vertrok, bleek haar portefeuille niet meer in haar plastic draagtasje te steken. Het beetje gestolen geld en haar rittenkaart betekenden niets meer in vergelijking met haar geluk om de geredde souvenirs. Het voelde juist aan.

    Met de politie werden de camerabeelden boven de container bekeken en wat we zagen verklaarde meteen de afkeer van onze vermeende Berlusconi, die eigenhandig een pakje portefeuilles doorzocht, het geld recupereerde en de rest dan nog verkeerdelijk in de papiercontainer dropte…

    Einde discussie. De camera is onverbiddelijk … en het bewijs waarom hij een doorn in het oog bleek van dubieuze kereltjes… die intussen een decennium later geen brood meer zien in onze veilige omgeving.  En geen mens die daar om treurt...

    Bijgevoegde foto is niet die uit de gerecupereerde portefeuille... wel die uit mijn foto album...

     

    29-01-2012 om 19:43 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een mooie dag vol dankbaarheid...

    Een mooie dag vol dankbaarheid...

    F4337d25g Amélie communie.gif


















    Onze oudste kleindochter ontving vanmiddag in de abdij van Bornem het H. Vormsel.
    Een prachtige locatie voor een sereen en zo betekenisvol gebeuren.

    Tientallen jonge mensen, samen op de drempel van volwassenheid, aan de start van hun leven. Veel gelijkenissen in hun nochtans grote verscheidenheid …Een ongelooflijk potentieel, de toekomst. Onterecht enkel bestempeld als de verdieners van onze pensioenen, ze zijn zoveel meer, want straks de waarheid en het leven, geënt op wat ze kennen en miskennen. En dat zijn wij….

    Eén voor één treden ze aan. Geen witte pijen, geen opzichtige of gesofisticeerde outfits… nee, gewoon zichzelf. Eigentijdse jeugd, symbolisch geflankeerd door een meer ‘traditionele’ peter en meter. De perfecte mix…

    Onze hand op hun schouder, als teken van “je mag op ons rekenen, ook al ga je steeds meer je eigen weg…” een warm gevoel, of is het die hete traan die over mijn wang biggelt…

    Toen haar ouders me bij haar doopsel vroegen meter te willen zijn, stelden ze de niet uitgesproken vraag hun kind te laten delen in de waarden die ook zij meekregen. Ik beloofde het.

    Bij elk van onze petekinderen spraken we die belofte met een zeer grote ernst uit, al hadden we er alle vertrouwen in dat hun ouders garant zouden staan voor een integere opvoeding.

    Het flitst me allemaal door het hoofd als ik met mijn grote kleindochter naar voor ga, de vormheer haar zalft en ze als bewuste christen, haar plaats tussen de andere jonge mensen terug inneemt. Ze ging net een drempel over. Proficiat zeg ik en ze straalt.

    Ik bid in stilte dat mijn hand op haar schouder aanvoelt als vertrouwen in elkaar hebben.

    Als een teken dat niets of niemand ooit dat vertrouwen kan schenden. Dat ik er ben. Bereikbaar, moedig en vooral onvoorwaardelijk.

    Zoveel kandidaten dat één viering niet volstond en geopteerd werd voor tweemaal op één dag ‘ a full house’ in de abdijkerk.

    Een ietwat vergeten beeld,  uit de tijd dat de kerken op zondag diverse keren afgeladen vol zaten. Iets wat nu nog enkel bij communies, huwelijken of begrafenissen te beleven valt.

    ‘Vormsel’ klinkt in mijn oren nog steeds als ‘Veni Creator Spiritus’. En al leert mijn petekind ijverig Latijn, vandaag klinkt de boodschap veel wereldser.

    Prior Johan Goossens van de abdij van Grimbergen: “Het is een succes als je twee dingen van deze dag meeneemt” geeft hij hen mee:

     “1) dat het leven een geschenk is, waaraan je navel je steeds herinnert. Je was erdoor verbonden met je moeder. Toen die levenslijn werd doorgeknipt en je eigen leven begon, bleef het litteken als bewijs dat je leven een geschenk is, waarvoor je dankbaar bent. En een geschenk pak je uit en je bekijkt wat jer ermee kan doen. Ook met je leven. ”   En daar onlosmakelijk mee verbonden: 2) je leeft niet voor jezelf alleen.  

    Mogelijk ontgaat de diepgang van die te onthouden stellingen de vormelingen vandaag, maar ze zullen kiemen. Intussen hebben ze mij alvast opnieuw geraakt. Overtuigd en gesterkt om het meter- en peterschap opnieuw uit te vinden. Kerk en staat. Maak je deel uit van beiden, heb je bij beiden rechten en plichten. En die zijn bindend. Levenslang.

    Zoals ik al zei: het was een mooie dag. En toen de pianist heel symbolisch ‘l’ important, c’ est la Rose’ speelde, waarvoor dank... was de touch of Rose tastbaar…   

    bijgaande foto toont slechts een deel van de groep Vormelingen van vandaag, ter gelegenheid van hun plechtige Communie vorig jaar in de kerk van Bornem, geplukt van de website van 'parochies Bornem'. Het Vormsel vandaag was in de abdijkerk Sint- Bernardus.

     

     

    29-01-2012 om 00:59 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kr8 van het samen aanpakken...

    De kr8 van 8 ! DOE MEE !

    toga, cross amelie,choukie, italielei 024.jpg

    Via facebook kan je oproepen tot geweld en stakingen maar je kan er ook iets m8ig mee op gang trekken, zoals oproepen om op 8 februari 8 euro te schenken aan “a touch of Rose”. Dat initiatief ging uit van Jenny Luyts en is intussen een eigen leven aan 't leiden, waar ik helemaal warm van word.

    A touch of Rose, de vzw ter nagedachtenis van Roosje, staat voor dat fysische- en psychische extraatje  dat naast de zware medische behandeling patiënt en familie het geloof, de hoop en de liefde helpt bewaren en tot de laatste snik te getuigen dat het leven het waard is…Het was Roosjes vast wil dat ... als ze genezen was, op te starten op oncologische afdelingen....

    Grote zus Ann-Marie, longarts in het Sint- Jozefziekenhuis in Bornem, vertrouwd met de moeilijke weg van patiënten met kanker, zag in de levensmoed en het positivisme van haar zus de bevestiging dat positief blijven, geloof, hoop en liefde… onmiskenbare krachten zijn om vol te houden. Ze nam het intiatief om de droom van haar zus alvast in Bornem te doen uitkomen.

    De ganse crew van het Sint- Jozefziekenhuis schaarde zich achter het initiatief om “a touch of Rose” gestalte te geven en zo ontstond het psychosociaal oncologisch welzijnscentrum waar met kennis van zaken “andere” dan de louter medische curatieve kankerbehandeling aangereikt wordt.  ‘Leve het leven’ wordt er terug een beetje waar voor patiënt en wie hem/haar het meest nabij is. En dat zonder financiële aderlating. Want kanker maakt arm.

    Als het initiatief om de stichting financieel te steunen, met de zekerheid dat de hulp bij de juiste mensen terecht komt, u aanspreekt en u wil ook andere aansporen mee te doen, verspreid dan dit bericht onder uw vrienden en de vrienden van uw vrienden en hun vrienden…

    Dat vleugje Rose, die touch of Rose, maakt misschien ooit ook in uw leven het verschil, al wensen we dat het een kelk is die aan u voorbij mag gaan...

    Help anderen, doe het nu, dan wordt 8, waar8ig pr8ig.   

    Dank U.

    www.atouchofrose.be

    ING-Paribas-Fortis rek nr 001-6451191-88  van ‘a touch of Rose’  

     

    27-01-2012 om 10:15 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Vonnis aan laars gelapt…

    Een droef, maar voorlopig « sec » berichtje om iedereen te danken voor de lieve verjaardagswensen en pakjes voor de 8ste verjaardag van Roosjes prinsje. Voorlopig staan ze hier en in het Wouwersnestje op hem te wachten... Toch heel erg bedankt voor zoveel attentvolle berichtjes, uw vragen hoe het was... 

    Het is dus 'ongemakkelijk' voor hun vader dat verteld wordt over feiten. Liever geen pottenkijkers. Maar ik laat niet verder toe dat hij 'achter gesloten deuren' jonge onschuldige kinderen geestelijk misbruikt. We hebben het hun mama beloofd.

    Het bij vonnis vastgelegd derde weekend van de maand was, als een geschenk uit de hemel, net het weekend van de verjaardag van Alexander.

    Iedereen begrijpt hoe we er allen naar uitkeken, de taart met zijn foto was besteld, de vele kaartjes en geschenkjes van de vrienden van mama stonden op de kast, zijn kroon hing aan zijn stoel…

    Groot was dan ook de ontgoocheling vrijdag om half vier aan de schoolpoort te moeten vaststellen hoe hun vader niet enkel met ons de vloer aanveegt, maar ook het gerecht minacht en de kinderen vrijdagmiddag onwettig van school hield en het ganse weekend onbereikbaar bleef.

    Wat is de waarde van een vonnis en hoe kan het ‘belang van het kind’ gediend wordt, door het van jongsaf te leren een vonnis aan de laars te lappen… 

    Gescheiden moeders en vaders, grootouders met kleinkinderen van gescheiden ouders, grootouders van kleinkinderen waar de overlevende ouder respectloos ook de kinderen van je overleden kind manipuleert, het is tijd om samen dat getreiter en gekoejoneer aan te pakken. Niets daarvan is in het 'belang van de kleinkinderen'.

    Laten we toe dat zij zo'n corrupt leven niet waard vinden geleefd te worden?

    23-01-2012 om 15:26 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoofdstuk 17: 'De buik van Antwerpen'
    Hoofdstuk 17 'De buik van Antwerpen'

    Vele maandagen lang werd de week ingezet met een dagboekfragment van ons Roosje. Duizenden reacties vertellen ons dat mensen uitkeken naar de eerste dag van de week met een vleugje Rose ...

    Voor wie "nu pas inschakelt", dit is het waar gebeurend verhaal waarin ik terecht kwam, toen we een studentenkot voor een van onze kinderen kochten. Hoe had ik kunnen weten dat het ons zo zou tekenen. Dat we na een leven van werken en plicht, niet ontspannend zouden genieten van een rustige oude dag... maar dat we op de bres zouden gaan staan voor dit "dorp in de stad", de verworven eretitel voor dit 118 wooneenheden tellende gebouw, hartje stad. Misschien een verhaal dat ook u kan aanzetten zelf iets te doen aan een uiteenvallende samenleving. Een weg terug is er niet

    Wordt gerust mijn reisgezel in deze never ending story...met "a touch of Rose"...

    Toegangscontrole: 

    Waar geen mens wist, wie waar woonde, wat verzekeringswijs, maar tevens inzake verantwoordelijkheid voor heel wat onduidelijkheid zorgde, dokterden we een plan uit om daaraan te verhelpen. De vrije toegang dag en nacht tot het gebouw, de eindeloze reeks bijgemaakte sleutels, die in handen waren van bewoners, ex-bewoners, enz…. maakten van het gebouw een heuse duiventil.

    Staanplaatsen in de parking werden geregeld door occasionele parkeerders ingenomen, die hun sleutel van de grote Hollander kregen Die deelde ze aan ‘maten’ uit zodat de gehuurde en betaalde plaatsen lustig werden bezet door outsiders.

    Met bovendien een hoog gehalte tippelende dames die letterlijk den boulevard afschuimden, was een complex met 118 studiootjes een ideale “werkplek”.

    Wie het ene zegt, denkt meteen ook het andere, en ook die ‘business’ was ruimschoots vertegenwoordigd.

    Toegegeven  het politieverbod  te tippelen in de ganse atheneumbuurt, kwam onverwacht maar uitermate gelegen...

    Er werd beslist een toegangscontrole systeem te installeren met programmeerbare badges. Zo kon meteen ook een uitgekiend registratiesysteem op punt gezet worden. De badges hebben een nummer en worden toegekend aan de bewoner wiens registratie ingeleverd werd. Het systeem biedt meteen ook de mogelijkheid om selectief enkel voordeur, of ook parking en/of fietsenberging toegankelijk te maken.

    Anonimiteit doorbroken,  veiligheid verhoogd… 'bijna' iedereen blij… Maar alweer een doorn in het oog van enkele “andersdenkenden” die er alles aan deden om het systeem te kelderen. Ongelooflijk dat juist die gure en bewezen onbetrouwbare figuren, de privacy commissie op ons afstuurden. Een fenomeen dat we intussen kennen: het crimineel milieu dat de officiële instanties voor zijn kar spant…

    Ons registratiedocument voldeed aan alle wettelijke normen en druiste op geen enkel punt in tegen de wet op de privacy, waardoor het voluit kon ingezet worden.

    Een goed verstaander heeft het natuurlijk door dat voor wie met bepaalde praktijken hier in de weer was, deze registratie een blok aan het been was.

    Met slechts twee bewoners per studio toelaatbaar te maken, verdween ook de aantrekkingskracht voor groepen mensen die in onmenselijke omstandigheden werden samengeperst. Met ook de naam van de effectieve bewoner op de brievenbus, werd ook het verhuren van de brievenbus niet meer zo’n lucratieve bezigheid. En reken maar dat de vindingrijkheid van misbruikers vaak versteld doet staan.

    Voordien kwamen in bepaalde brievenbussen, bijna altijd van dezelfde eigenaars, meerdere brieven toe van hulporganisaties en OCMW’s  van over het ganse land. Soms woonden de geadresseerden effectief daar, maar heel vaak ook niet en werd de bus op geregelde tijdstippen geledigd door externen en woonde weer iemand anders in de studio, die dan huurde zonder brievenbus…

    Eén eigenaar, gekend in heel Antwerpen- Noord als notoir huisjesmelker, verzette zich met Italiaanse heftigheid tegen elke vorm van controle. Hij meldde de politie de diefstal van zijn badges en kwam met dat PV triomfantelijk bij ons  nieuwe badges aanschaffen.

    Dan worden de gestolen badges uitgeprogrammeerd en kunnen de nieuwe functioneren.  

    Een paar dagen later staat de kleine Italiaan met brede smile en een set badges in het bureautje om te reclameren dat zijn badges niet marcheren, al zijn ze juist nieuw.

    Inderdaad, we proberen de badge tegen de elektronische deuropener en er gebeurt niets… Nazicht van de badgenummers in de computer bevestigt wat ik intuïtief wist: de zogezegd gestolen badges zijn weer opgedoken… en hij dacht zijn ' systeem van ongecontroleerde toegang', te integreren in ons systeem.

    Met mijn uitleg dat het voorgoed afgelopen is met de eindeloos bijgemaakte sleutels van weleer, en voortaan enkel nog geregistreerde bewoners een operationele badge zullen hebben en dus zullen binnen kunnen, bewerken een metamorfose. Plots staat een nijdig dreigend mannetje met deukhoed op dat de litanie van Italiaanse vloeken op me afvuurt… althans ik vermoed dat het vloeken zijn. Het voelt als een scène in the Godfather.

    Hij raast door mijn voorstel om de nieuwe badges terug in te leveren, met inbegrip van terugbetaling van de waarborg, heen.

    “Ik zal ze programmeren en ze zullen werken,” zo vertrekt hij met dreigend opgestoken vingertje…

    Blijkbaar zou hij het daar niet bij laten en enkele uren later stond ik plots oog in oog met twee mannen, die zich als huurders van betrokken eigenaar presenteerden met de vraag om een nieuwe badge. Maar voor die studio was reeds een bewoner ingeschreven met een badge op zijn naam.

    “Nee, die was vertrokken en had de badge mee” , vertelden ze en nu konden zij niet binnen. "Geef dan een registratiepapier en ik vul het in, geef je dan een nieuwe badge?" Veiligheidshalve gaf ik hem een blad en hij vulde getrouw alles in en omdat ook het nummer van de identiteitskaart dient ingevuld te worden, werd dat ook gecheckt.  Ongelooflijk maar waar, hij had zijn eigen identiteitsgegevens ingevuld.

    Daarop verwees ik hen naar de eigenaar, die nieuwe badges had.

    Maar ik had het “duidelijk niet begrepen” en voor ik het wist had ik een slag op mijn gezicht beet. Mijn brilletje vloog een eind de containerruimte in en net toen ik de tweede slag zou mogen incasseren, kwam gelukkig een man uit de parking die riep “hé daar, wat heeft dat te betekenen kunt ge ’t halen, ja”, wat meteen het sein was voor de twee om de benen te nemen.

    Toen ik de politie van de ‘aanslag’ verwittigde, kon ik hen naam en adres van mijn belager geven…Geen onbekende, zoon van de eeuwige handlanger van de huisjesmelker, hield zich van de domme, wilde daar echt komen wonen… maar bedacht zich nu toch…

    Tot daar het incident, dat beperkt bleef tot het neerleggen van een klacht, zonder veel gevolg, want er was geen bloed, noch arbeidsongeschiktheid.

    Tenzij mijn tuimel in de afvalcontainer nog een uitloper was… toen ik enkele dagen later nogal ver voorover boog en een zak uithaalde, kreeg ik een duw van iemand die verdwenen was voor ik hem zag. Half over de rand van de ijzeren container bengelend: erin wou ik niet, eruit kon ik niet… Knipogen kwam er iemand zijn huisvuil deponeren en wist me als bij een schommel op de voeten te drukken en zo uit de diepe bak te catapulteren. Ik keek in een gitzwart gezicht, met lachende witte tanden en kon er ondanks twee blauwe heupen en dito middenrif, uiteindelijk om lachen al bewijst het dat je blijvend moed nodig hebt, om te volharden waarin je gelooft.

    Toen de malafide eigenaar naar het gerecht stapte om zijn eis voor nieuwe badges kracht bij te zetten, werden we prompt bij de verzoeningrechter uitgenodigd. Toen we daar met iets meer dan de gebruikelijke twee minuten het systeem mochten verduidelijken en ook konden aantonen dat de betrokken eigenaar het systeem wenste te verkrachten en daarvoor zelfs valsheid in geschrifte niet schuwde, vertrokken we met bemoedigende en bewonderende woorden van de rechter om onze moed het kwade te trotseren….

    In een laatste stuiptrekking greep de man naar de grote middelen en belde de slotenmaker om het hele systeem te demonteren, nadat alweer een niet geregistreerde huurder probeerde binnen te geraken.

    Dat veroorzaakte een enorm protest bij de bewoners. Toen ik na een telefoontje van de bewoners snel ter plaatse kwam, was het even op mijn strepen staan, maar het onheil was geschied. De elektronica was onherroepelijk beschadigd en het kostte onze vermeende Don  een aardige duit om het weer helemaal oppunt te laten zetten.

    Niet lang daarna verkocht hij zijn studio’s aan een jong meisje, dat in Mexico woonde… Geen nood, de genereuze Italiaan zou wel  voor de verhuring blijven zorgen…

    Geen dankbare taak, het meisje te overtuigen dat ze hem best bedankte voor zijn ogenschijnlijk genereus offer….

    Het duurde niet lang voor de verstandhouding met de Italiaan compleet zoek was en na een aantal schermutselingen deed het meisje de studio’s opnieuw van de hand.

    Zonder een ‘arrivederci’  was daarmee het Italiaanse hoofdstuk afgerond.

     

    Volgende week: glimlach, u bent in beeld… Lachen
       

     

    23-01-2012 om 10:27 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    20-01-12

    Een prachtig 'faceboek' bericht...

    Kijk wat net op mijn facebookpagina verscheen. Om helemaal warm van te worden, toch? Wat een prachtidee om die "8" een extra dimensie te geven:  8 januari, 8 februari en nu haar oudste zoontje die zondag 8 wordt...zonder mama... Maar horizontaal is 8 het symbool voor oneindig... Dank u, lieve Jenny. Als verpeegster weet u wat 'a touch of Rose' nog elke dag voor mensen betekent... geloof, hoop en liefde...  

     

    Ik wil hier een oproep lanceren ...
    Laat ons Marie-Rose eren door de stichting a touch of Rose te steunen ...
    Omdat Roosje de strijd tegen kanker mee heeft helpen bespreekbaar maken .
    Als we allemaal op 8 februari gewoon 8 euro op de rekening van de stichting storten ....
    laat het bedrag uit zeer veel 8 tjes bestaan ;-)

     

    Zo'n hartverwarmend voorstel...  mag ik zo vrij zijn te verwijzen naar de website van de stichting: www.atouchofrose.be  Ter info: België: op rekeningnummer 001-6451191-88 van BNP Paribas Fortis, met vermelding ‘Gift A touch of Rose’ en uw email-adres (zo U dit wenst). Vanuit het buitenland:   IBAN BE56 0016 4511 9188  BIC GEBABEBB

    20-01-2012 om 00:12 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoofdstuk 16 'De buik van Antwerpen'

    16-01-12

    Hoofdstuk 16 'De buik van Antwerpen'

    Vele maandagen lang werd de week ingezet met een dagboekfragment van ons Roosje. Duizenden reacties vertellen ons dat mensen uitkeken naar de eerste dag van de week met een vleugje Rose ...

    Voor wie "nu pas inschakelt", dit is het waar gebeurend verhaal waarin ik terecht kwam, toen we een studentenkot voor een van onze kinderen kochten. Hoe had ik kunnen weten dat het ons zo zou tekenen. Dat we na een leven van werken en plicht, niet ontspannend zouden genieten van een rustige oude dag... maar dat we op de bres zouden gaan staan voor dit "dorp in de stad", de verworven eretitel voor dit 118 wooneenheden tellende gebouw, hartje stad. Misschien een verhaal dat ook u kan aanzetten zelf iets te doen aan een uiteenvallende samenleving. Een weg terug is er niet

    Wordt gerust mijn reisgezel in deze never ending story...met "a touch of Rose"...

    De rotjob van een deurwaarder…

    Even terug in de tijd… De flamboyante Nederlander die onze ‘klote politie’ en ‘dito justitie’ in zijn broekzak dacht te hebben, speelde maanden ook nog kat en muis met deurwaarders.

    De eigenaar- verhuurder die verhuurt en het huurgeld int, inclusief verwarming, water en alle gemeenschappelijke kosten, zonder daartoe bij te dragen aan de gemeenschappelijke rekeningen, steelt en moet daarvoor vervolgd worden. Gerechtszaken kosten echter ook geld zonder resultaatsverbintenis.  Artikel 64 van de basisakte voorziet een redelijke tussenoplossing waarbij de gemeenschap de kosten toch kan verhalen zonder tussenkomst van de rechter.

    Het bewuste artkel zegt: “Indien de studio van de in gebreke blijvende eigenaar verhuurd is, heeft de beheerder het recht zelf de huurgelden te innen tot beloop van het bedrag der verschuldigde sommen.”

    Ondanks deze kennis, die men van een syndicus mag verwachten, werd deze mogelijkheid onbenut gelaten waardoor de schuld hoog kon oplopen, nog aangedikt door provisies voor de ‘huisadvocaat’ om op geregelde tijdstippen aanmaningen te schrijven, zonder verdere opvolging…  een schijnvertoning.

    Nadat zijn huurders op de hoogte gebracht waren door mede- eigenaars dat op die manier voortaan de huur diende betaald te worden, kwam de Hollander in nauwe schoentjes en dreigde zijn huurders af, indien ze toch aan de VVM zouden betalen. De aangestelde deurwaarder die de huurgelden moest innen, werd van het kastje naar de muur gespeeld in een voor het juridische systeem onterend kat- en muisspelletje. Voor advocaat en deurwaarder een heuse 'win for live' …Voor de gemeenschap van eigenaars, de kortste weg naar het faillissement.

    De deurwaarder als postman en ‘he doesn’t ring twice…

    In opdracht van de VVM bezorgt de deurwaarder een exploot tot betaling van het huurgeld aan de VVM. Dat exploot is een document dat de juiste naam van de huurder en het juiste adres moet vermelden: verdiep en studio. De betekening gebeurt door het documentje af te geven aan betrokkene die aftekent voor ontvangst. Is die niet thuis, dan tekent de deurwaarder zelf en steekt het papiertje in de brievenbus. Resultaat nihil want het belandt in de vuilbak. Of de malafide huisbaas lichtte zelf de bus, of de huurder -toen vaak bewoners met lak aan elk ietwat officieel uitziend papier, cfr. de eerste hoofdstukken van dit boek... een toestand die leidde tot de registratie en de soms zelfs dagelijks aangepaste bellen- en brievenbuslijsten... ook een verhaal op zich...

    Maar er stak nog meer in de hollandse trucs doos: wissel een paar bewoners onder elkaar van studio en de deurwaarder staat opnieuw op apegapen.  En intussen bleef de malafide eigenaar verder huisjesmelken en innen, zonder bij te dragen aan de vaste kosten als syndicuskantoor,verwarming, water, electriciteit…

    Natuurlijk hadden we dat spelletje snel door en wilden de deurwaarder ter hulp snellen. We wisten waar de huurder verkast was, dus konden we hem naar de juiste studio brengen. Maar dat mocht niet! Ongelooflijk maar waar, zijn opdracht eindigde in de hall aan de bel en de brievenbus… zelfs als hij overtuigd was dat de betrokkene maar een deur verder zat, moest er een nieuw exploot met dito prijskaartje aangemaakt worden. Bedenk dat de deurwaarder geen zon is die voor niets opkomt… dan kost zo’n idioot spel veel tijd, energie en geld, en haalt niets uit, tenzij dat het de overtuiging versterkte  dat we de teugels zelf in handen moesten nemen. Om misselijk van te worden, terwijl de malafide kerel zich kostelijk amuseerde op kap van ons falend systeem. 

    De geëngageerde groep mede- eigenaars nam uiteindelijk het voortouw en zette de advocaat onder druk het dossier ‘eindelijk en zonder verwijl’ op de rechtbank te brengen. Daar had de huisjesmelker uiteraard niet op gerekend. Eerlijk duurt het langst, letterlijk en figuurlijk, als de eerlijkheid het maar haalt… dan neem ik –zij het noodgedwongen- het tijd- en energieverlies op de koop toe.

    De aanhouder wint!

    Finaal stapten we dus naar de rechtbank en werd het hele boeltje van de Nederlander, zoals eerder in het dagboek reeds beschreven, openbaar verkocht. Met onze bedenkingen over de juridische speeltjes die aangereikt worden aan mensen van slechte wil, pleiten we voor een meer adequate aanpak van de geslepen criminaliteit. Als deurwaarders niet meer kunnen/mogen dan een briefje posten –zelfs niet mogen vaststellen en/of rechtzetten dat het adres niet klopt-  wat is dan hun toegevoegde waarde in het juridisch proces, buiten ‘tijd’ (voor de slechterik) en ereloon (voor hemzelf) winnen?

    In de 11 jaar dat we onze schouders onder de leefbaarheid van dit stukje Antwerpen zetten, en alle juridische beslommeringen die het meebracht, houd ik een zeer warme herinnering over aan een vrederechter, die naam tenminste waardig.

    Toen ik in die beginperiode, vlak nadat het beheer door de mede-eigenaars was overgenomen, om de haverklap op het Vredegerecht de strijd tegen de huisjesmelkers moest aangaan, een advocaat kon/wou de gemeenschap niet meer betalen- was er een oudere rechter die zich afvroeg hoe dat kwam dat ik daar telkens als niet- advocaat optrad in een zaak die mij niet persoonlijk aanbelangde.

    Ik wilde hem maar al te graag uitleggen welke strijd we aangespannen hadden, maar in de beperkte tijd voor zijn ‘toog’ was dat onbegonnen werk. Een heuse verademing toen net voor zijn pensioen ik in zijn kantoor rustig het verhaal mocht doen, los van enig dossier. Ik herinner een “wijze” grijze man, die aandachtig en geïnteresseerd luisterde naar het hele verhaal, niet eens perfect gestructureerd, niet doorspekt met  tricks and tracks van advocaten,  maar ‘het leven zoals het is’. Als zo’n man bij het afscheid bekent heel wat opgestoken te hebben, dan hoop je een steentje verlegd te hebben. En een spaghetti arrest hoeven we niet te vrezen, want de rechter ging met pensioen. Toen ik hem vertelde een dagboek bij te houden en misschien wel ooit ‘de buik van Antwerpen’ in een boek te gieten, wilde hij meteen intekenen.

    Bij elk van deze schrijfsels, denk ik dankbaar aan hem terug met de verzuchting dat geen rechter een oordeel in eer en geweten zou mogen vellen, zonder het hele plaatje te kennen. En daarover kan ik intussen een aardig mondje meepraten…

    Volgende week: al suo italiano...

    16-01-2012 om 01:30 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 14/08-20/08 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 13/06-19/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 19/10-25/10 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 10/12-16/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 17/10-23/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!