Inhoud blog
  • Choukie jarig...
  • 15 juni 2013 - 15 juni 2016 3 jaar gemis van Chris
  • Liefdevolle oma's speuren de hemel af en vinden allemaal de mooiste ster...
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    a touch of Rose
    a touch of Rose
    23-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Vonnis aan laars gelapt…

    Een droef, maar voorlopig « sec » berichtje om iedereen te danken voor de lieve verjaardagswensen en pakjes voor de 8ste verjaardag van Roosjes prinsje. Voorlopig staan ze hier en in het Wouwersnestje op hem te wachten... Toch heel erg bedankt voor zoveel attentvolle berichtjes, uw vragen hoe het was... 

    Het is dus 'ongemakkelijk' voor hun vader dat verteld wordt over feiten. Liever geen pottenkijkers. Maar ik laat niet verder toe dat hij 'achter gesloten deuren' jonge onschuldige kinderen geestelijk misbruikt. We hebben het hun mama beloofd.

    Het bij vonnis vastgelegd derde weekend van de maand was, als een geschenk uit de hemel, net het weekend van de verjaardag van Alexander.

    Iedereen begrijpt hoe we er allen naar uitkeken, de taart met zijn foto was besteld, de vele kaartjes en geschenkjes van de vrienden van mama stonden op de kast, zijn kroon hing aan zijn stoel…

    Groot was dan ook de ontgoocheling vrijdag om half vier aan de schoolpoort te moeten vaststellen hoe hun vader niet enkel met ons de vloer aanveegt, maar ook het gerecht minacht en de kinderen vrijdagmiddag onwettig van school hield en het ganse weekend onbereikbaar bleef.

    Wat is de waarde van een vonnis en hoe kan het ‘belang van het kind’ gediend wordt, door het van jongsaf te leren een vonnis aan de laars te lappen… 

    Gescheiden moeders en vaders, grootouders met kleinkinderen van gescheiden ouders, grootouders van kleinkinderen waar de overlevende ouder respectloos ook de kinderen van je overleden kind manipuleert, het is tijd om samen dat getreiter en gekoejoneer aan te pakken. Niets daarvan is in het 'belang van de kleinkinderen'.

    Laten we toe dat zij zo'n corrupt leven niet waard vinden geleefd te worden?

    23-01-2012 om 15:26 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoofdstuk 17: 'De buik van Antwerpen'
    Hoofdstuk 17 'De buik van Antwerpen'

    Vele maandagen lang werd de week ingezet met een dagboekfragment van ons Roosje. Duizenden reacties vertellen ons dat mensen uitkeken naar de eerste dag van de week met een vleugje Rose ...

    Voor wie "nu pas inschakelt", dit is het waar gebeurend verhaal waarin ik terecht kwam, toen we een studentenkot voor een van onze kinderen kochten. Hoe had ik kunnen weten dat het ons zo zou tekenen. Dat we na een leven van werken en plicht, niet ontspannend zouden genieten van een rustige oude dag... maar dat we op de bres zouden gaan staan voor dit "dorp in de stad", de verworven eretitel voor dit 118 wooneenheden tellende gebouw, hartje stad. Misschien een verhaal dat ook u kan aanzetten zelf iets te doen aan een uiteenvallende samenleving. Een weg terug is er niet

    Wordt gerust mijn reisgezel in deze never ending story...met "a touch of Rose"...

    Toegangscontrole: 

    Waar geen mens wist, wie waar woonde, wat verzekeringswijs, maar tevens inzake verantwoordelijkheid voor heel wat onduidelijkheid zorgde, dokterden we een plan uit om daaraan te verhelpen. De vrije toegang dag en nacht tot het gebouw, de eindeloze reeks bijgemaakte sleutels, die in handen waren van bewoners, ex-bewoners, enz…. maakten van het gebouw een heuse duiventil.

    Staanplaatsen in de parking werden geregeld door occasionele parkeerders ingenomen, die hun sleutel van de grote Hollander kregen Die deelde ze aan ‘maten’ uit zodat de gehuurde en betaalde plaatsen lustig werden bezet door outsiders.

    Met bovendien een hoog gehalte tippelende dames die letterlijk den boulevard afschuimden, was een complex met 118 studiootjes een ideale “werkplek”.

    Wie het ene zegt, denkt meteen ook het andere, en ook die ‘business’ was ruimschoots vertegenwoordigd.

    Toegegeven  het politieverbod  te tippelen in de ganse atheneumbuurt, kwam onverwacht maar uitermate gelegen...

    Er werd beslist een toegangscontrole systeem te installeren met programmeerbare badges. Zo kon meteen ook een uitgekiend registratiesysteem op punt gezet worden. De badges hebben een nummer en worden toegekend aan de bewoner wiens registratie ingeleverd werd. Het systeem biedt meteen ook de mogelijkheid om selectief enkel voordeur, of ook parking en/of fietsenberging toegankelijk te maken.

    Anonimiteit doorbroken,  veiligheid verhoogd… 'bijna' iedereen blij… Maar alweer een doorn in het oog van enkele “andersdenkenden” die er alles aan deden om het systeem te kelderen. Ongelooflijk dat juist die gure en bewezen onbetrouwbare figuren, de privacy commissie op ons afstuurden. Een fenomeen dat we intussen kennen: het crimineel milieu dat de officiële instanties voor zijn kar spant…

    Ons registratiedocument voldeed aan alle wettelijke normen en druiste op geen enkel punt in tegen de wet op de privacy, waardoor het voluit kon ingezet worden.

    Een goed verstaander heeft het natuurlijk door dat voor wie met bepaalde praktijken hier in de weer was, deze registratie een blok aan het been was.

    Met slechts twee bewoners per studio toelaatbaar te maken, verdween ook de aantrekkingskracht voor groepen mensen die in onmenselijke omstandigheden werden samengeperst. Met ook de naam van de effectieve bewoner op de brievenbus, werd ook het verhuren van de brievenbus niet meer zo’n lucratieve bezigheid. En reken maar dat de vindingrijkheid van misbruikers vaak versteld doet staan.

    Voordien kwamen in bepaalde brievenbussen, bijna altijd van dezelfde eigenaars, meerdere brieven toe van hulporganisaties en OCMW’s  van over het ganse land. Soms woonden de geadresseerden effectief daar, maar heel vaak ook niet en werd de bus op geregelde tijdstippen geledigd door externen en woonde weer iemand anders in de studio, die dan huurde zonder brievenbus…

    Eén eigenaar, gekend in heel Antwerpen- Noord als notoir huisjesmelker, verzette zich met Italiaanse heftigheid tegen elke vorm van controle. Hij meldde de politie de diefstal van zijn badges en kwam met dat PV triomfantelijk bij ons  nieuwe badges aanschaffen.

    Dan worden de gestolen badges uitgeprogrammeerd en kunnen de nieuwe functioneren.  

    Een paar dagen later staat de kleine Italiaan met brede smile en een set badges in het bureautje om te reclameren dat zijn badges niet marcheren, al zijn ze juist nieuw.

    Inderdaad, we proberen de badge tegen de elektronische deuropener en er gebeurt niets… Nazicht van de badgenummers in de computer bevestigt wat ik intuïtief wist: de zogezegd gestolen badges zijn weer opgedoken… en hij dacht zijn ' systeem van ongecontroleerde toegang', te integreren in ons systeem.

    Met mijn uitleg dat het voorgoed afgelopen is met de eindeloos bijgemaakte sleutels van weleer, en voortaan enkel nog geregistreerde bewoners een operationele badge zullen hebben en dus zullen binnen kunnen, bewerken een metamorfose. Plots staat een nijdig dreigend mannetje met deukhoed op dat de litanie van Italiaanse vloeken op me afvuurt… althans ik vermoed dat het vloeken zijn. Het voelt als een scène in the Godfather.

    Hij raast door mijn voorstel om de nieuwe badges terug in te leveren, met inbegrip van terugbetaling van de waarborg, heen.

    “Ik zal ze programmeren en ze zullen werken,” zo vertrekt hij met dreigend opgestoken vingertje…

    Blijkbaar zou hij het daar niet bij laten en enkele uren later stond ik plots oog in oog met twee mannen, die zich als huurders van betrokken eigenaar presenteerden met de vraag om een nieuwe badge. Maar voor die studio was reeds een bewoner ingeschreven met een badge op zijn naam.

    “Nee, die was vertrokken en had de badge mee” , vertelden ze en nu konden zij niet binnen. "Geef dan een registratiepapier en ik vul het in, geef je dan een nieuwe badge?" Veiligheidshalve gaf ik hem een blad en hij vulde getrouw alles in en omdat ook het nummer van de identiteitskaart dient ingevuld te worden, werd dat ook gecheckt.  Ongelooflijk maar waar, hij had zijn eigen identiteitsgegevens ingevuld.

    Daarop verwees ik hen naar de eigenaar, die nieuwe badges had.

    Maar ik had het “duidelijk niet begrepen” en voor ik het wist had ik een slag op mijn gezicht beet. Mijn brilletje vloog een eind de containerruimte in en net toen ik de tweede slag zou mogen incasseren, kwam gelukkig een man uit de parking die riep “hé daar, wat heeft dat te betekenen kunt ge ’t halen, ja”, wat meteen het sein was voor de twee om de benen te nemen.

    Toen ik de politie van de ‘aanslag’ verwittigde, kon ik hen naam en adres van mijn belager geven…Geen onbekende, zoon van de eeuwige handlanger van de huisjesmelker, hield zich van de domme, wilde daar echt komen wonen… maar bedacht zich nu toch…

    Tot daar het incident, dat beperkt bleef tot het neerleggen van een klacht, zonder veel gevolg, want er was geen bloed, noch arbeidsongeschiktheid.

    Tenzij mijn tuimel in de afvalcontainer nog een uitloper was… toen ik enkele dagen later nogal ver voorover boog en een zak uithaalde, kreeg ik een duw van iemand die verdwenen was voor ik hem zag. Half over de rand van de ijzeren container bengelend: erin wou ik niet, eruit kon ik niet… Knipogen kwam er iemand zijn huisvuil deponeren en wist me als bij een schommel op de voeten te drukken en zo uit de diepe bak te catapulteren. Ik keek in een gitzwart gezicht, met lachende witte tanden en kon er ondanks twee blauwe heupen en dito middenrif, uiteindelijk om lachen al bewijst het dat je blijvend moed nodig hebt, om te volharden waarin je gelooft.

    Toen de malafide eigenaar naar het gerecht stapte om zijn eis voor nieuwe badges kracht bij te zetten, werden we prompt bij de verzoeningrechter uitgenodigd. Toen we daar met iets meer dan de gebruikelijke twee minuten het systeem mochten verduidelijken en ook konden aantonen dat de betrokken eigenaar het systeem wenste te verkrachten en daarvoor zelfs valsheid in geschrifte niet schuwde, vertrokken we met bemoedigende en bewonderende woorden van de rechter om onze moed het kwade te trotseren….

    In een laatste stuiptrekking greep de man naar de grote middelen en belde de slotenmaker om het hele systeem te demonteren, nadat alweer een niet geregistreerde huurder probeerde binnen te geraken.

    Dat veroorzaakte een enorm protest bij de bewoners. Toen ik na een telefoontje van de bewoners snel ter plaatse kwam, was het even op mijn strepen staan, maar het onheil was geschied. De elektronica was onherroepelijk beschadigd en het kostte onze vermeende Don  een aardige duit om het weer helemaal oppunt te laten zetten.

    Niet lang daarna verkocht hij zijn studio’s aan een jong meisje, dat in Mexico woonde… Geen nood, de genereuze Italiaan zou wel  voor de verhuring blijven zorgen…

    Geen dankbare taak, het meisje te overtuigen dat ze hem best bedankte voor zijn ogenschijnlijk genereus offer….

    Het duurde niet lang voor de verstandhouding met de Italiaan compleet zoek was en na een aantal schermutselingen deed het meisje de studio’s opnieuw van de hand.

    Zonder een ‘arrivederci’  was daarmee het Italiaanse hoofdstuk afgerond.

     

    Volgende week: glimlach, u bent in beeld… Lachen
       

     

    23-01-2012 om 10:27 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    20-01-12

    Een prachtig 'faceboek' bericht...

    Kijk wat net op mijn facebookpagina verscheen. Om helemaal warm van te worden, toch? Wat een prachtidee om die "8" een extra dimensie te geven:  8 januari, 8 februari en nu haar oudste zoontje die zondag 8 wordt...zonder mama... Maar horizontaal is 8 het symbool voor oneindig... Dank u, lieve Jenny. Als verpeegster weet u wat 'a touch of Rose' nog elke dag voor mensen betekent... geloof, hoop en liefde...  

     

    Ik wil hier een oproep lanceren ...
    Laat ons Marie-Rose eren door de stichting a touch of Rose te steunen ...
    Omdat Roosje de strijd tegen kanker mee heeft helpen bespreekbaar maken .
    Als we allemaal op 8 februari gewoon 8 euro op de rekening van de stichting storten ....
    laat het bedrag uit zeer veel 8 tjes bestaan ;-)

     

    Zo'n hartverwarmend voorstel...  mag ik zo vrij zijn te verwijzen naar de website van de stichting: www.atouchofrose.be  Ter info: België: op rekeningnummer 001-6451191-88 van BNP Paribas Fortis, met vermelding ‘Gift A touch of Rose’ en uw email-adres (zo U dit wenst). Vanuit het buitenland:   IBAN BE56 0016 4511 9188  BIC GEBABEBB

    20-01-2012 om 00:12 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoofdstuk 16 'De buik van Antwerpen'

    16-01-12

    Hoofdstuk 16 'De buik van Antwerpen'

    Vele maandagen lang werd de week ingezet met een dagboekfragment van ons Roosje. Duizenden reacties vertellen ons dat mensen uitkeken naar de eerste dag van de week met een vleugje Rose ...

    Voor wie "nu pas inschakelt", dit is het waar gebeurend verhaal waarin ik terecht kwam, toen we een studentenkot voor een van onze kinderen kochten. Hoe had ik kunnen weten dat het ons zo zou tekenen. Dat we na een leven van werken en plicht, niet ontspannend zouden genieten van een rustige oude dag... maar dat we op de bres zouden gaan staan voor dit "dorp in de stad", de verworven eretitel voor dit 118 wooneenheden tellende gebouw, hartje stad. Misschien een verhaal dat ook u kan aanzetten zelf iets te doen aan een uiteenvallende samenleving. Een weg terug is er niet

    Wordt gerust mijn reisgezel in deze never ending story...met "a touch of Rose"...

    De rotjob van een deurwaarder…

    Even terug in de tijd… De flamboyante Nederlander die onze ‘klote politie’ en ‘dito justitie’ in zijn broekzak dacht te hebben, speelde maanden ook nog kat en muis met deurwaarders.

    De eigenaar- verhuurder die verhuurt en het huurgeld int, inclusief verwarming, water en alle gemeenschappelijke kosten, zonder daartoe bij te dragen aan de gemeenschappelijke rekeningen, steelt en moet daarvoor vervolgd worden. Gerechtszaken kosten echter ook geld zonder resultaatsverbintenis.  Artikel 64 van de basisakte voorziet een redelijke tussenoplossing waarbij de gemeenschap de kosten toch kan verhalen zonder tussenkomst van de rechter.

    Het bewuste artkel zegt: “Indien de studio van de in gebreke blijvende eigenaar verhuurd is, heeft de beheerder het recht zelf de huurgelden te innen tot beloop van het bedrag der verschuldigde sommen.”

    Ondanks deze kennis, die men van een syndicus mag verwachten, werd deze mogelijkheid onbenut gelaten waardoor de schuld hoog kon oplopen, nog aangedikt door provisies voor de ‘huisadvocaat’ om op geregelde tijdstippen aanmaningen te schrijven, zonder verdere opvolging…  een schijnvertoning.

    Nadat zijn huurders op de hoogte gebracht waren door mede- eigenaars dat op die manier voortaan de huur diende betaald te worden, kwam de Hollander in nauwe schoentjes en dreigde zijn huurders af, indien ze toch aan de VVM zouden betalen. De aangestelde deurwaarder die de huurgelden moest innen, werd van het kastje naar de muur gespeeld in een voor het juridische systeem onterend kat- en muisspelletje. Voor advocaat en deurwaarder een heuse 'win for live' …Voor de gemeenschap van eigenaars, de kortste weg naar het faillissement.

    De deurwaarder als postman en ‘he doesn’t ring twice…

    In opdracht van de VVM bezorgt de deurwaarder een exploot tot betaling van het huurgeld aan de VVM. Dat exploot is een document dat de juiste naam van de huurder en het juiste adres moet vermelden: verdiep en studio. De betekening gebeurt door het documentje af te geven aan betrokkene die aftekent voor ontvangst. Is die niet thuis, dan tekent de deurwaarder zelf en steekt het papiertje in de brievenbus. Resultaat nihil want het belandt in de vuilbak. Of de malafide huisbaas lichtte zelf de bus, of de huurder -toen vaak bewoners met lak aan elk ietwat officieel uitziend papier, cfr. de eerste hoofdstukken van dit boek... een toestand die leidde tot de registratie en de soms zelfs dagelijks aangepaste bellen- en brievenbuslijsten... ook een verhaal op zich...

    Maar er stak nog meer in de hollandse trucs doos: wissel een paar bewoners onder elkaar van studio en de deurwaarder staat opnieuw op apegapen.  En intussen bleef de malafide eigenaar verder huisjesmelken en innen, zonder bij te dragen aan de vaste kosten als syndicuskantoor,verwarming, water, electriciteit…

    Natuurlijk hadden we dat spelletje snel door en wilden de deurwaarder ter hulp snellen. We wisten waar de huurder verkast was, dus konden we hem naar de juiste studio brengen. Maar dat mocht niet! Ongelooflijk maar waar, zijn opdracht eindigde in de hall aan de bel en de brievenbus… zelfs als hij overtuigd was dat de betrokkene maar een deur verder zat, moest er een nieuw exploot met dito prijskaartje aangemaakt worden. Bedenk dat de deurwaarder geen zon is die voor niets opkomt… dan kost zo’n idioot spel veel tijd, energie en geld, en haalt niets uit, tenzij dat het de overtuiging versterkte  dat we de teugels zelf in handen moesten nemen. Om misselijk van te worden, terwijl de malafide kerel zich kostelijk amuseerde op kap van ons falend systeem. 

    De geëngageerde groep mede- eigenaars nam uiteindelijk het voortouw en zette de advocaat onder druk het dossier ‘eindelijk en zonder verwijl’ op de rechtbank te brengen. Daar had de huisjesmelker uiteraard niet op gerekend. Eerlijk duurt het langst, letterlijk en figuurlijk, als de eerlijkheid het maar haalt… dan neem ik –zij het noodgedwongen- het tijd- en energieverlies op de koop toe.

    De aanhouder wint!

    Finaal stapten we dus naar de rechtbank en werd het hele boeltje van de Nederlander, zoals eerder in het dagboek reeds beschreven, openbaar verkocht. Met onze bedenkingen over de juridische speeltjes die aangereikt worden aan mensen van slechte wil, pleiten we voor een meer adequate aanpak van de geslepen criminaliteit. Als deurwaarders niet meer kunnen/mogen dan een briefje posten –zelfs niet mogen vaststellen en/of rechtzetten dat het adres niet klopt-  wat is dan hun toegevoegde waarde in het juridisch proces, buiten ‘tijd’ (voor de slechterik) en ereloon (voor hemzelf) winnen?

    In de 11 jaar dat we onze schouders onder de leefbaarheid van dit stukje Antwerpen zetten, en alle juridische beslommeringen die het meebracht, houd ik een zeer warme herinnering over aan een vrederechter, die naam tenminste waardig.

    Toen ik in die beginperiode, vlak nadat het beheer door de mede-eigenaars was overgenomen, om de haverklap op het Vredegerecht de strijd tegen de huisjesmelkers moest aangaan, een advocaat kon/wou de gemeenschap niet meer betalen- was er een oudere rechter die zich afvroeg hoe dat kwam dat ik daar telkens als niet- advocaat optrad in een zaak die mij niet persoonlijk aanbelangde.

    Ik wilde hem maar al te graag uitleggen welke strijd we aangespannen hadden, maar in de beperkte tijd voor zijn ‘toog’ was dat onbegonnen werk. Een heuse verademing toen net voor zijn pensioen ik in zijn kantoor rustig het verhaal mocht doen, los van enig dossier. Ik herinner een “wijze” grijze man, die aandachtig en geïnteresseerd luisterde naar het hele verhaal, niet eens perfect gestructureerd, niet doorspekt met  tricks and tracks van advocaten,  maar ‘het leven zoals het is’. Als zo’n man bij het afscheid bekent heel wat opgestoken te hebben, dan hoop je een steentje verlegd te hebben. En een spaghetti arrest hoeven we niet te vrezen, want de rechter ging met pensioen. Toen ik hem vertelde een dagboek bij te houden en misschien wel ooit ‘de buik van Antwerpen’ in een boek te gieten, wilde hij meteen intekenen.

    Bij elk van deze schrijfsels, denk ik dankbaar aan hem terug met de verzuchting dat geen rechter een oordeel in eer en geweten zou mogen vellen, zonder het hele plaatje te kennen. En daarover kan ik intussen een aardig mondje meepraten…

    Volgende week: al suo italiano...

    16-01-2012 om 01:30 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biografie Marie-Rose Morel op nummer 1 in Standaard der Letteren

    14-01-12

    Nummer 1 in de top 20 van de Standaard der Letteren

    001.jpg

    Voor de tweede week op rij 

    in de Standaard der Letteren van 13 januari,

    de biografie van Marie- Rose Morel op nummer 1.

    Proficiat en dank aan de auteurs Frank en Koen.

    Dank Roosje voor die 'touch of Rose' waaruit zovelen dagelijks de kracht putten hun weg te gaan en ondanks alles hun glimlach te bewaren. 

    Niet makkelijk, maar mogelijk, dat deed je schitterend voor, tot je laatste snik...

    Elke dag deze maand, vanaf 8 januari herbeleef ik alsof het vandaag is en opnieuw voel ik je sterkte en die krachtige hoop dat het goed moet komen... voor je twee jonge kinderen. Je grote prins wordt straks 8... het magische getal... en jij zal altijd bij hem zijn, gewoon het cijfer horiontaal leggen en glimlachen...

    We zullen het voorleven...  Schermafbeelding 2011-11-15 om 20.57.42.png

     

     

       

    19:02 Gepost door myriam van

    15-01-2012 om 11:19 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoofdstuk 15: 'de buik van Antwerpen'

    09-01-12

    Hoodstuk 15: 'De buik van Antwerpen'.

    Vele maandagen lang werd de week ingezet met een dagboekfragment van ons Roosje. Duizenden reacties vertellen ons dat mensen uitkeken naar de eerste dag van de week met een vleugje Rose ...

    Voor wie "nu pas inschakelt", dit is het waar gebeurend verhaal waarin ik terecht kwam, toen we een studentenkot voor een van onze kinderen kochten. Hoe had ik kunnen weten dat het ons zo zou tekenen. Dat we na een leven van werken en plicht, niet ontspannend zouden genieten van een rustige oude dag... maar dat we op de bres zouden gaan staan voor dit "dorp in de stad", de verworven eretitel voor dit 118 wooneenheden tellende gebouw, hartje stad. Misschien een verhaal dat ook u kan aanzetten zelf iets te doen aan een uiteenvallende samenleving. Een weg terug is er niet

    Wordt gerust mijn reisgezel in deze never ending story...met "a touch of Rose"...

    Handen uit de mouwen voor een gemeenschapsproject...

    Door de grotere belangstelling van eigenaars voor het reilen en zeilen van het mede- eigendom in het in eigen handen nemen van het beheer, konden heel wat positieve zaken gerealiseerd worden, zoals het eerder besproken sorteren van het huisvuil.

    De met pictogrammen omzeilde  hindernis om de sorteerregels in 28 talen uit te leggen, leverde aanvankelijk wel een paar flauwe plezanten inspiratie om te proberen te ontsnappen aan correct sorteren. De voorbeelden op de plaat met wat PMD is boven betrokken container, zouden niet representatief zijn: "ik drink alleen River Cola en drink alleen bier van den Aldi ...en die hangen er niet bij"…. Hebberig

    Maar de aanzet voor veranderende mentaliteit was alleszins definitief gegeven. En reken maar dat de teugels nooit meer gevierd worden, daarvoor is de verbetering té spectaculair...

    italiëlei 20050927.jpg

    Met een bezoekje van de verantwoordelijke van de stadsreinigingsdienst, die zijn bewondering niet onder stoelen of banken stak, kregen we er een zeer waardevolle bondgenoot bij in onze gezamenlijke strijd ... 

    Het is uit die periode, we schrijven 2005... dat we voor het eerst terug een klein beetje financiële armslag kregen, nu de ongesorteerde peperduur betaalde huisvuilophaling wegviel.

    Daardoor konden we rond de containerplaats een metalen afsluiting plaatsen, zodat vanuit de parking sluikstorten onmogelijk werd en kwam er ruimte om tezelfder tijd een fietsenparking te voorzien..

    Inspelend op de groeiende tendens om zich in de stad op tweewielers te verplaatsen, lieten toenmalige eigenaars Benedikt en Eddy zich nog eens van hun handigste kant zien door in de voorgevel een toegang naar een inpandige fietsenberging uit te houwen. Een staaltje van hard labeur... en dat  altijd zonder enige vergoeding. Van alle eigenaars blijft er amper één krampachtig volhouden dat "het niet kan dat mensen iets gratis doen voor anderen"... Zelfs het zwart op wit bewijs doet hem/haar de andere kant op kijken... Het zij zo... jammer voor hen.

    Voor de afwerking, toen de fietsdeur erin stond, werd meteen het ganse gelijkvloerse front in een arduinen kleedje gestoken, een face lift voor een degelijke uitstraling.

    Wie echter aan een gevel iets wijzigt, moet daarvoor een bouwtoelating aanvragen… en dat betekent door de administratieve stadsmolen gehaald worden…  Eens het plan getekend kon het geloop beginnen: documenten kopiëren om toestemming te vragen, documenten invullen, aanschuiven, wachten, betalen… maar het lukte en de 26 fietshaken bewijzen intussen reeds vele jaren goede dienst.

    Het systeem waarbij we de kennis en vaardigheden van mede- eigenaars aanspraken om verbeteringen te helpen realiseren, was een onmisbare aanloopfase tot een gestructureerd systeem. Het blijft zaak erover te waken niet te vervallen in bureaucratie, die tijd- en geldverspillend is. Kort en creatief inspelen op al wat de gemeenschap aanbelangt is cruciaal en de kunst is te handelen alsof het voor jezelf is…

    Wat uiteraard uniek was en blijft aan het hele opzet, is dat alles wat gedaan wordt voor het geheel, helemaal gratis gebeurt.

    Ruim 90 eigenaars, zoals die er waren aan het begin van ons experiment, genoten van de vrijwillige inzet van dat handjevol mede-eigenaars die hun nek uitstaken. Hun namen staan in mijn memorie gegrift…Reinhilde, Eddy, Benedikt, Barbara, Steve, Tom, Marc, Hilde, Walter, Koen .

    De 90 mede- eigenaars zijn intussen herleid tot 60,  wat overleg toch iets vereenvoudigt. Uiteindelijk zijn nu alleen de RvB nog ‘actieve’ leden, waarbij (mijn) dagelijkse aanwezigheid op het veld, niet onbelangrijk blijkt... De grote uitdaging is opvolging te waarborgen… al wordt er niet meteen voor gevochten... Knipogen

    Het feit dat voor adviezen van specifieke aard, we wel steeds vaker beroep kunnen doen op mede-eigenaars en bewoners, beslagen op diverse terreinen, maakt ons beleid toch wel uniek in zijn soort. Aannemer, architect, mensen met disciplinaire capaciteiten, zelfs zielenzorgers, maar ook mensen die de bloemen op straat bewaken (dat wordt ook nog een mooi lente- hoofdstuk dat u tegoed houdt), de Opsinjoorders …. iedereen heeft wel door dat samen bouwen aan een ‘dorp in de stad’ een gemeenschapsgebeuren is.

    En ondanks alles, is dat het gevoel, waaruit ik permanent de kracht put om “door te gaan’…

    Volgende week: deurwaarders doorgelicht…

     

     

    09-01-2012 om 15:16 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    07-01-12

    Biografie ontroert velen....

    biografie op 1 op 6 jan 11.jpgUit 'de Standaard der letteren' van 6 januari 2012: op nummer 1 bij informatieve non- fictie: 

    "Al bij al heb ik gelukkig geleefd", de biografie van Roosje door Frank en Koen geschreven aan de hand van veel getuigenissen... Dagelijks laten mensen weten het ¨PRACHTIG" te vinden en als een kostbaar kleinood te koesteren.

    Intussen reeds de 3de druk!

    Ik glimlach bij de gedachte aan haar schitterende ogen en stralende lach die ze ook daarboven wel zal behouden hebben, zij het... misschien toch ook wel met een traantje... 

    Op de vooravond van haar "gelukkige" trouwdag, zullen we proberen die ook in die geest te herinneren... dankbaar gelukkig in ons verdriet om het grote gemis.

    07-01-2012 om 13:13 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.jaaroverzichten... merkwaardig...

    05-01-12

    Jaaroverzichten... merkwaardig...

    111-1185_IMG.JPG

     

     

     

    Wellicht sloot Eén als laatste zender het jaar 2011 af  met een terugblik maand/maand, dag per dag…

    Lang kregen we niet de tijd om met een bang hart de datum in het jaaroverzicht te naderen: 8 februari...

    En toch was de warmte van haar verschijning meteen tastbaar toen ze haarscherp digitaal voor ons stond. Onze mooie, krachtige, lieve dochter, zichzelf maar ook ons allemaal opnieuw overtuigend, dat doodgaan geen optie is voor een moeder… 

    Haar publieke belijdenis van geloof, hoop en liefde is ook nu nog, na alles wat toch gebeurde, een houvast. En wie kan een hart onder de riem niet gebruiken.

    Elke dag opnieuw kracht putten uit elke bron en hopen dat wie nog mag en/of moet hopen en vechten, dat kan doen met 'a touch of Rose'...  

    Waar liep het mis met de schepping?

    Mensen behoren gelukkig te zijn, geschapen naar Zijn beeld en gelijkenis…iets wat behoorlijk fout liep in het voormalige Aards Paradijs… Twee schepsels, door God neergezet in  wat ‘de hemel op aarde’ was, verknallen het in hun hoogmoed voor het ganse mensdom, met wat een simpel appeltje voor de dorst had kunnen zijn…

    Een misrekening waarmee geluk voor altijd een keerzijde kreeg: verdriet. 

    Gelukkig haalde de evolutietheorie onze afstamming van deze Bijbelse antecendenten in. Wie weet wat ze nog meer hadden verkorven... dan maar liever de aap...Roepen

    Dit even terzijde... Want liefste lieve Rose, je was er even weer… levend en krachtig zoals ik je altijd zal herinneren. De pijnscheut door mijn hart neem ik er zonder morren bij, uit dank om dat beeld terug helder op mijn netvlies te hebben voor ik het dekbed over me heen trek en de storm buiten en in mijn hart trotseer in afwachting van het dromen over mijn historica die zelf geschiedenis is… voor eeuwig…

     

    05-01-2012 om 15:27 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    03-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Deel 14 “De buik van Antwerpen”.

    Lieve lezer,

    IMG_0901.jpg 

    Bij onze eerste ontmoeting in 2012 op deze blog, wil ik U en wie u lief zijn, van harte een GEZOND nieuw jaar wensen.

    Al de rest is dan “maak”baar.

    En gaat het toch wat minder, bewaar dan geloof, hoop en liefde om stand te houden. 

    Hoop met ‘a touch of Rose’ doet leven…

     

    Vele maandagen lang werd de week ingezet met een dagboekfragment van ons Roosje. Duizenden reacties vertellen ons dat mensen uitkeken naar de eerste dag van de week met een vleugje Rose ...

    Voor wie "nu pas inschakelt", dit is het waar gebeurend verhaal waarin ik terecht kwam, toen we een studentenkot voor een van onze kinderen kochten. Hoe had ik kunnen weten dat het ons zo zou tekenen. Dat we na een leven van werken en plicht, niet ontspannend zouden genieten van een rustige oude dag... maar dat we op de bres zouden gaan staan voor dit "dorp in de stad", de verworven eretitel voor dit 118 wooneenheden tellende gebouw, hartje stad. Misschien een verhaal dat ook u kan aanzetten zelf iets te doen aan een uiteenvallende samenleving. Een weg terug is er niet

    Wordt gerust mijn reisgezel in deze never ending story...met "a touch of Rose"...

    En het licht scheen in de duisternis….

    Daar kan een verlichte kerstboom misschien wel toe bijdragen.

    We zijn terug bij het prille begin van dit dagboekverhaal. Een verloederd gebouw, een paar eigenaars die niet nauw speuren en derhalve dito bewoners aantrekken. Weinig financiële armslag, maar een massa ideeën om “mensen samen te brengen”, waren de ingrediënten, waarmee in december 2001 een eerste stapje werd gezet om al die “goede wil” te concretiseren.

    Kerst, feest van het Licht, voorafgegaan door 4 weken Advent. Een christelijk gegeven, geënt op oude Germaanse traditie. Vaak ook een sombere periode, donker, winter, eenzaamheid… mensen betrekken en zo bijdragen tot een warmere samenleving. Maar hoe?

    Voortdurend worden we bestookt met ‘visies’ zonder uitvoerders. Verpakte lucht...   

    Gewapend met een grote strokrans trok ik ten strijde. In de inkomhall op een geïmproviseerde tafel van twee papiercontainers en een afgedankte deur…etaleerde ik een berg gevarieerd groen en dennenappels uit eigen tuin. Een potje haken, een rol ijzerdraad en er gewoon mee beginnen. Verbaasde blikken bij iedereen die binnenkwam en dan die vraag om even een handje toe te steken bij het maken van een grote kerstkrans als versiering voor de hall. Toegegeven dat ook blikjes frisdrank en een pot snoepjes als subtiele verleidingstruc werden ingezet, maar feit is dat binnen de kortste keren een aantal kriebelende creatieve vingers mee de imposante krans gestalte gaven. Bij het natje en droogje groeide er een sfeer en werd ook duchtig Babels geconverseerd. Toen uiteindelijk de krans rond was en zijn plaats had ingenomen, hing hij weken als dé blikvanger onaangeroerd te gloren en in tegenstelling tot de voorspelling van de non- believers, werd er enkel fier naar gewezen, maar niet aangeraakt. De makers waren ook de behoeders…504975801_2.jpg

    Gelukkig en misschien wel een beetje overmoedig geïnspireerd door die eerste stap, passeerde ik op weg naar huis, de stadsmagazijnen op de Luchtbal. Na even zoeken, belandde ik bij de dienst feestelijkheden, markten. Oog in oog met een paar verbouwereerde mannen, die duidelijk tegen sluitingstijd daar zo geen madammeke meer verwachtten Verrast viel ik maar meteen met de deur in huis. “Jullie hebben overal in de stad kerstversieringen aangebracht en omdat ik een lichtboom zou willen op “een dorp  in de stad” kom ik bij u om raad.” 

    -‘Dorp in de stad’ waar is dat dan wel?’ Oh, ja, ze kenden het gebouw en fronsten de wenkbrauwen . ‘Geen simpel blokske…Zenne…  een dorp…? ‘  Eerlijkheidshalve vertelde ik dat het alleszins de bedoeling was en ook al aardig lukte… zinspelend op de kersverse krans die we toch maar samen maakten… een lichtboom op die hoge, brede gevel dat zou pas een ornament van formaat zijn. En waar beter dan bij deze experts kon ik mijn licht opsteken.

    De bewoners van de 118 studio’s moesten trots zijn op hun ‘thuis’ en er respect voor krijgen…                            - "Heeft u misschien nog een lichtslang over die we kunnen huren of lenen? Het is tenslotte voor een versiering in de stad en we zullen zelf voor de uitvoering instaan." Eerst doen, dan denken… ik bezondig me er wel eens aan. Toen ook, zou blijken.

    Het leek wel speakers corner, want in mijn enthousiasme had ik nauwelijks gemerkt dat van tussen de rekken een paar extra luisteraars geboeid het verhaal mee volgden. Het versterkte mijn overtuiging dat als deze mannen geboeid waren, ze me misschien ook wel zouden helpen.

    En zo geschiedde: na het fiat van de chef werden twee lichtslangen in de koffer van mijn wagen gelegd. Ik mocht ze lenen tot 15 januari. Met wensen voor succes en de belofte dat ze er allemaal met belangstelling naar uitkeken, reed ik in plaats van verder naar huis, terug richting stad. Naar den Eddy.

    Eddy was een bezadigde dertiger, eigenaar- bewoner, die na zijn studententijd was blijven hangen en in heel wat opzichten mijn tegenpool: rustig, beredeneerd, vakkundig… maar gelukkig ook wel vatbaar voor overreding…J 

    Toegegeven: ik heb hem overrompeld, misschien zelfs overvallen… maar hij was zo wijs meteen in te zien dat er toch geen ontkomen aan was…

    - “Een gevel lichtboom dus, mevrouw Morel? En nog deze week? “

    - “Ja, het lichtsnoer heb ik  al bij, wil jij helpen om dat mogelijk te maken AUB EDDY?”

    Dat ik er liefst die avond zelf nog aan wilde beginnen, slikte ik snel in, toen hij beloofde een plan te tekenen en uit te dokteren hoe het veilig en stevig kon.  Yes, nu was het zeker, de lichtboom zou er komen… Het werd een klim- en klauterstunt op hoog niveau over 9 verdiepingen: Eddy en Benedikt op de terrassen en ik op de middenberm een stijve nek en hese stem kwekend door achterover gebogen instructies te roepen naar de acrobaten die de rondingen en doorzakkingen moesten perfectioneren in naam van de symmetrie. Een moeilijke klus zolang de lichtjes niet aangesloten waren en dus niet zo goed zichtbaar.

    Le moment suprême, maar ook het uur der waarheid, was dan ook telkens het ontsteken van de lichtjes.

    Het resultaat was verbluffend. In die tijd, de ijzeren (nood)brug (ont)sierde nog den Boulevard werd de gevellichtboom een fonkelend welkom of tot weerziens, voor wie de brug op- of afreed. Een veel bekeken en gefotografeerd geveljuweeltje, dat blijkbaar zelfs op heel wat wenskaarten prijkte.

    In de toenemende euforie, zochten we de daaropvolgende jaren naar een formule om de ontsteking een feestelijk karakter te geven, zodat het onderliggende doel: gemeenschap vormen gediend werd.   Goede relaties en lobbyen bij Ikea, maakten dat we een volle aanhangwagen kerstbomen mochten lenen om er de containerruimte voor één avond in een stemmig kerstpleintje –als hart van een dorp- om te toveren.              Een grote ketel warme Glühwein en kerststolletjes deden de rest. Het ene jaar zorgde een van de eigenaars voor een muziekinstallatie, het volgende jaar kwam de echtgenote van een eigenaar langs met de koorleden, die net een kerstconcert hadden verzorgd en weerklonken Vlaamse en anderstalige kerstliedjes in de hall…

    Maar het absolute hoogtepunt was telkens weer de aftelling met alle bewoners op de middenberm voor het gebouw, terwijl Eddy aan de schakelaar gespannen meeluisterde om op tien….één, un, uno, one en zoveel meer talen  …. het licht door de boom te schieten en een adembenemend, langgerekt OOOOOOOOH mét applaus uit te lokken. Kippenvelmomenten waarbij geregeld een traantje weggepinkt werd. Eddy beleefde zijn eigen kippenvelmoment, speurend naar mogelijk werkweigerige lampjes  en toen die er niet waren, zich pas dan “kerstman” te voelen…  

    3306043710.jpg

    Eens iedereen terug naar huis, werden de kerstbomen weer ingeladen en naar het Ikea bos gebracht, alles opgeruimd, de containers teruggeplaatst en de tijdschakelaar ingesteld, om de dagelijkse ochtend- en avondspits te trakteren op a touch of… X-mas. Intussen heeft de VVM eigen lichtslangen aangekocht en sinds twee jaar zelfs energie- sparende LED snoeren, waarvan het resultaat op dit moment licht in de duisternis brengt en trouw herkenningspunt in de stad vormt…

    De intussen vergeven valse noot in dit kerstverhaal …

    In december 2006, bij het aanbrengen van de lichtboom, gaf een cruciale studio in het parcours niet thuis toen we aanbelden voor toegang tot het terras. Langs een buur klom Eddy dan met doodsverachting maar even over de reling, om de eerste boog te kunnen bevestigen. Plots echter ging het schuifraam open en een boze eigenaar- bewoner dreigde Eddy van het terras te duwen. Het was serieus schrikken. Eddy probeerde rustig uit te leggen dat zonder die eerste bocht, we niet verder konden en onze komst was dagen op voorhand uitvoerig ad valvas aangekondigd. Dus wat was het probleem?

    Toen de discussie al te grimmig werd, belde ik ten einde raad de politie. Die ene geweigerde minuut toegang tot zijn terras, kostte ons als bereidwillige vrijwilligers, nota bene uren op een zondag, zodat we pas heel laat in de avond en verkleumd, konden afwerken. De dreiging de lichtslang alsnog door te knippen, inspireerde de politie tot de waarschuwing dat als de lampjes het de komende dagen zouden laten afweten, zij wisten waar de lamp wel brandde…Gelukkig bleef het bij een loze dreiging.

    Klinkt het hilarisch op papier, in het naar huis rijden, schoot mijn gemoed vol en het  waren bittere tranen die over mijn bevroren wangen biggelden. Twijfel of het sop de kool waard was…ebde pas weg toen ik ineengedoken en verkleumd in het vuur van de haard zat te kijken en langzaam de gloed terug te pakken kreeg. Terecht want toen de man onlangs verhuisde en afscheid kwam nemen, verontschuldigde hij zich voor het incident en dankte voor de volgehouden inspanningen. Ach, het was hem al vergeven, kwaaie dag zeker….

    Zou hij ooit gemerkt hebben dat via een esthetische omleiding de lichtboom niet alleen eleganter oogde, maar tegelijk het bewuste terras omzeilde Knipogen

    2341038268.jpg

     

     

     

    Volgende week: meer van dat….

     

     

    03-01-2012 om 15:00 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bridge over troubled water... mijmeren op oudejaarsavond

    31-12-11

    Bridge over troubled water…

    Dat heb je dus, als Radio 2 op de achtergrond speelt en  –met permissie gezegd tussen 100 en 50 zit meer ketelmuziek dan in de 900 “oudjes’ ervoor-  hartbrekertjes je nopen even op de volume+ te drukken….

    En zo kwam ‘Bridge over troubled water’ weer eens op me af…

     

    Bruggen bouwen, het heeft iets heroïsch… niet enkel over de River Kwai.

    Over troubled-, ondoorzichtig water, waarin je de bedding vol kleine zuiverende steentjes niet meer onderscheidt, waar kikkerdril het weer klaarspeelt dikkopjes te worden om straks weer lente te kwaken…

     

    Symbolisch om van oud naar nieuw een brug te bouwen. Niet brutaal breken met wat achter ons ligt, ervaring is kostbaar, maar een brug leggen naar de overkant, naar het onbekende om het met open vizier en onbevangen tegemoet te treden.

    Die gedachte besluipt me, terwijl een druilerige oudejaarsavond zijn opwachting maakt en ik besef dat het hier vanavond erg stil zal blijven.

    Vorig jaar ook, maar alhoewel met velen, was dat liefdevol bewust stilletjes. Roosje kampte met verschrikkelijke hoofdpijn, maar wilde geen moment missen van wat, zonder het te beseffen, haar laatste dag in het Ganzenhof, haar ouderlijke thuis zou zijn, waar ze sinds 1980 kind, tiener en twen was… waar ze speelde, feestte, uittrouwde !!! ook pijn en verdriet had… maar vooral verschrikkelijk graag gezien werd en wordt…Vanavond is ze terug thuis. Haar urne troont tussen de foto’s van haar lievelingen, veilig bij ons. Het doet goed even mijn hand op het koude metaal te leggen als een symbolische streling over haar zachte wang…

    scannen oud en nieuw 10-110001.jpg 

    Overgaan, de minder pijnlijke bewoording voor sterven… is ook een brug gooien over troebel water. Afrekenen, beoordeeld worden, in het reine komen.  

     

    Bij deeltjes van de biografie waarin ik betrokken werd, grijpen de woorden van Roosjes eerste vriend me nog steeds naar de keel. "Waarom heeft ze toch eens niet meer even naar mij gebeld… afscheid nemen".

    Die verzuchting heeft me heel diep geraakt. “Rose was niet van plan dood te gaan”, lieve jongen…door mijn tranen en een gemeende knuffel was dat het enige zinnige en eerlijke antwoord dat ik had.

     

    Rose is altijd blijven houden van iedereen die haar pad kruiste.

    Schoolvriendinnen, danspartners, partijgenoten, mede- patiënten, verpleegkundigen, de kassierster in de supermarkt, de bodes in het parlement….  Liet zij, zo blijkt nu, weinig mensen onberoerd,  het omgekeerde is even waar. Haar paardengeheugen en groot hart maakten dat er plaats was voor iedereen. Getuige daarvan haar verkiezing over de dood heen, als vrouw van het jaar op vele fronten. Ze werd opnieuw tot leven gewekt, al mis ik haar met de dag meer en meer…

     

    Wat een contrast met de vreugde om haar dood in een ander kamp. Terwijl zowat iedereen de snerpende pijn voelt van jonge kinderen die het belangrijkste in hun leven ontnomen wordt: MAMA, klinkt het daar als een genadeschot dat alle waarheden voorgoed in de doofpot steekt.

     

    De breuk van een zoon met zijn familie hebben we steeds ervaren als onjuist, onbegrijpelijk en wrede science fiction.

    Zijn we naïef geweest alle cowboyverhalen voor waar aan te nemen, ook al kwamen ze uit vermeende ‘betrouwbare’ bron? 

    ‘Open policy’ waarbij alles besproken kan worden, biedt betere kansen om er ook samen uit te komen. Wie de waarheid geweld wil aandoen, heeft er belang bij alle verbindingen te verbreken.

     

    Doch, de waarheid heeft haar rechten en die ontbrekende bladzijden staan geschreven, door mij en door velen die het van op de eerste rij beleefden… het zijn geen geheime documenten. Ze vormen een “bridge over troubled water”.

    Elke nacht kan de laatste zijn…vooraleer echte en geveinsde waarheid elkaar ontmoeten… tot zolang zijn het mensen die beoordelen...

     

    Voor iedereen een “veilige” Sylvesteravond, met de moed terug te blikken, een avond die ik tot de laatste fractie van de laatste seconde vasthoudt… geen detail te vergeten van wat mij binnenste buiten keerde.

    Voor morgen wens ik iedereen een  frisse nieuwjaarsochtend, boordevol goede wil om beter te doen, te maken, te zijn…

     

    Speciaal voor al wie ook met pijn en verdriet worstelt, zend ik een virtuele ‘touch of Rose’ als zachte streling met de wens dat geloof, hoop en liefde in het nieuwe jaar uw deel mag zijn.

     

    Myriam

     

    31-12-2011 om 17:59 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Engelen...

    30-12-11

    O denneboom, o denneboom…

    IMG_1021.jpgToen ik nog les gaf en de week voor Kerstmis een kerstboom in de klas zette, werd het nuttige aan het aangename gekoppeld met uitleg over de jaarringen, de plaats waar dennen het best gedijen, de soorten, hun naalden, hun vruchten, …hun voortplantingssysteem.

    Na de examens werd tijd en ruimte voorbehouden voor verhalen rond de boom. Uiteraard het Kerstverhaal zelf, maar ook eentje over het verdriet van een Scandinavische den…die omgehakt werd om op het marktplein van een grote stad te staan. 

    De trots om zijn uitverkiezing, woog niet op tegen het verdriet gekapt- en ver weg gebracht te worden om na een paar weken roemloos ten onder te gaan op de brandstapel.

    Kerstboomverkopers zullen het misschien niet zo graag horen, maar een echte den komt er bij ons al meer dan een decennium niet meer in.

    Een kleine den, gekapt voor hij mocht groeien of een grote-  na jaren energie roemloos  sterven. Jaar na jaar een ring naalden opbouwen, huisvesting bieden aan bosbewoners, reikhalzend in de mist naar de hemel groeiend…bang kijken naar de houthakkers op zoek naar een ‘geschikt’ exemplaar en dan het snerpend geluid van de onverbiddelijke zaag… die onbarmhartig door het merg klieft… en de elegante beauty met een plof neerlegt.

    Jarenlang kozen we een boom met kluit om Kerst te parfumeren, om hem dan met Drie Koningen, als de hardheid van de bodem het tenminste toeliet, onbarmhartig naar de koude tuin te verbannen. Terwijl wij in huis nog tot Pasen naalden plukten uit zetels en tapijt, stierf de kalende boom op een eenzaam plekje uit het zicht, een langzame dood… was het van de kou of natte voeten … bij de lente opkuis, ging hij onverbiddelijk mee met de groendienst of spetterde nog even tegen in de vlammen… En dat was het dan. Terwijl de volgende ‘uitverkorene’ alweer zijn ondergang tegemoet groeide.

    We vonden het geen optie meer…

    Met de komst van heel mooie kunstbomen, artistiek en evenwichtig op te smukken, de oproep omzichtig om te springen met de zuurstof producerende bossen, ontrading van boomverbrandingen… hebben mee het pleit beslecht dat onze Kerst geen boom meer velt…

    Toegegeven: het opzetten van de hoge boom vereist heel wat kunst- en vliegwerk, waar ik intussen behoorlijk bedreven in ben.

    Het resultaat blijft ieder jaar verrassen, net als de dozen lichtjes en versieringen die exponentieel vermeerderen… tot groot jolijt van de kleinkinderen, die dolgelukkig zijn ‘hun’ versieringen jaarlijks terug te zoeken en te vinden…Maar sinds dit jaar is er meer.

    Voortaan is onze mooie boom bij elke Kerst, de vertrouwde residentie van een paar heel mooie engelen.... in memory of….

     

    30-12-2011 om 13:24 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    29-12-11

    Met 1000 klassiekers van kerst naar eindejaar…

    IMG_0879.jpgAls vingeroefeningen in de pianolessen van weleer helpen de liedjes die ik hier aaneen rijg om " I wanna know what love is"...

    Misschien ligt het wel aan de 1000 klassiekers van Radio 2, maar sinds 2de Kerstdag neemt nostalgie het geregeld van me over. De 1000 klassiekers van de grootste familie van Vlaanderen, brengt zoveel herinneringen terug tot leven. Het maakt droef, ja, maar ook dankbaar.

    De bundeling van liedjes die de jaren ’60, ’70, 80, 90, 2000… tot vandaag kleuren, zijn als een tijdslijn, met klemtonen, die voor ieder van de vele luisteraars wellicht  anders liggen…hoe ze voor mij klinken, wil ik best delen…

    Het vele werk dat deze tijd op me afstormt bij het vertrek van de uitwisselingsstudentjes naar hun  eigen kerststal, wordt begeleid door muzikale herinneringen die me dragen, zelfs optillen…

    Als kind herinner ik me geen radiotonen, ik betwijfel of die ooit opstond, tenzij bij mijn grootouders voor den Tour en zondagavond voor de voetbaluitslagen…. Maar dat hadden we ook helemaal niet nodig, want  als ons mama zong, was heel het huis vol vreugde . Ze had een erg mooie stem en of ze nu aan ’t koken of poetsen was, “the white cliffs of Dover,” de “lichtjes van de Schelde” en de “Lieve Vrouwetoren”,  waren maar een paar klanken ver.  Net als “Madame Butterfly”, “the third man”, Piafs “Milord”  en zelfs Marlène… nee, niet de onzichtbare geliefde van Gert van Samson, wel die van de blauwe engel, op zoek naar… “Sag mir wo die Blumen Sind”

    Als tieners met op onze kamer die mijn zus en ik deelden, een kanjer van een ‘portatiefke’, werden piraatzenders als Veronica, Radio Caroline, TF1…  onze stiekeme maatjes… Elvis, Richard Anthony, Claude François, Peter Kraus en Connie Frobous, Freddy Quinn, Adamo … Met onze gebrekkige talenkennis kweelden we eerder phonetisch mee, vermoed ik.

    Met Françoise Hardy deed de eerste melancholie haar intrede. “Tous les garçons et les filles de mon âge se promènent dans la rue deux par deux….mais moi je vais seule dans la rue , l’âme en peine…  et personne qui m’aime…” We werden zo graag droevig op “tombe la neige, tu ne viendras pas ce soir” , al hadden we geen idee wie er dan wel had moeten doorkomen… viel er zelfs helemaal geen sneeuw…

    Geleidelijk aan werden de teugels een beetje gevierd. Kwam er ruimte om te verkennen… “On demand' au papa s'il permet , et comme il se méfie des gourmets, il vous passe la muselière”…

    Bob Dylan maakte ons spoorwijs, nog voor er windmolens verrezen: “the answer was blowin’ in the wind”…and John Denver was onze GPS: “take me home, country roads”, al was het me toen duidelijk dat ”même en chantant, je n’aurais pas le temps de visiter le monde entier.”

    “Those were the days…”

    Met haast elk van de 1000 klassiekers, wordt een stukje verleden even terug heden.

    Ook de herinneringen aan onze 'ontluikende' dochters, “daar gaat ze” op de autoradio toen ik  hen (veel te vroeg) aan een fuifje ging ophalen.

    Overbezorgd noemden ze het, maar ik hoop dat ze het ervaarden als “When I need you”… ook toen “you ‘ve lost that loving feeling” aan de orde was en ik hen een dosis “power of love” toediende, maar eerlijkheidshalve “never  promised a Rose garden’. Nooit gaf ik op te benadrukken dat  “l’important c’ est la Rose” was en ik glimlach bij de gedachte dat “j’avais oublié que les roses sont roses” en dat “even without a reason why, I have to smile”.

    “De meeste dromen zijn bedrog”, maar weten dat “You never walked alone” is een troostende “Memory”. Er zijn geen “tears in heaven” mag ik hopen, want mijn “lady in red”,  mijn “petite fleur” weet dat “als de dag van toen, hou ik van haar”, “Roosje, mijn Roosje”.

    “Il est 5 heures, Paris s’ éveille, je n’ai plus sommeil.» Op mijn PC- scherm kijk ik recht  in je « bright eyes » en « I will always love you ». « Maintenant je sais » que “c’ est ma vie, c’ est elle qui m’a choisi ».« I’m a dreamer, but I’m not the only one »…

    “Les vieux mariés”… « zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder » en “laat mi maar lopen langs de straten”, op zoek naar “de Roos”… "mais les roses d' aujourd'hui sont artificielles'...

    « If you don’t know me by now, You will never, never know me…. » 

     

    30-12-2011 om 13:22 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerst in de koekenstad....

    26-12-11

    Kerst in de stad…

    Vind je ergens groter tegenstelling tussen de warmte van intermenselijk samenleven in koude donkere dagen en de onverschilligheid anderzijds dan in een stad.  

    Als klein uiteenspattend golfje in de branding maak ik in een van die donkere avonden voor kerst, deel uit van de mensenzee op de Antwerpse Meir.

    Om tijdig  “a touch of Rose” T-shirts aan een lieve oma te bezorgen als extra pakjes onder de kerstboom, gaf Ann- Marie ze mee naar kantoor van haar man in hartje stad, waar ik ze zou ophalen.

    Na een heel uur amper enkele honderden meter afstand te hebben afgelegd, beschouw ik een vrijkomende parkeerplaats als een geschenk uit de hemel om me te ontdoen van het vehikel op vier wielen dat niet vooruit geraakte en zo beland ik op de Meir.

    De schittering in de uitstalramen vol bling- bling, mensen met pakjes, de geur van warme wafels, de kakofonie van kerst’songs’ die met elke warmte opstoot uit de winkels de straat inwaaien… het lijkt een leven lang geleden dat ik hier voor het laatst  was… Vreemde gewaarwording. Mensen die gehaast en beladen met kleurrijke pakjes, zich een weg banen, terwijl maanden lang de crisis gepredikt wordt. Groepjes jonge mensen zakken af naar ‘Music for life’ onderweg nog met de spaarpot rondgaand voor ze hem afgeven aan het glazen huis… Ondanks een kleine kritische bedenking of het allemaal wel… maakt hun goede bedoeling me warm van binnen. “Valse hoop bestaat niet”, fluistert Roosje in mijn hart en zo is dat… en ik kijk ze na op weg naar…

    De laatste klanten, verlaten gebukt onder een half neergelaten rolluik de grotten van Alibaba en de mensenzee deint langzaam uit. Door het smalle Kolvenierstraatje sta ik naast de voordeur van Roosjes eerste stadsappartementje, boven de bakker… met zicht op de afzichtelijke cultuurtempel. Ze maakte er een schitterende gezellige pied à terre in de koekenstad van. Gelukkige momenten flitsen door mijn hoofd. Ik versnel mijn tred, richting geparkeerde auto terwijl ik het niet kan laten een blik over mijn schouder naar de eerste verdieping te werpen.. nee, er brandt geen licht… en ze wuift niet aan het raam... nee, niet meer... Maar ik zie het nog wel, en het kushandje...

    Stilstaand verkeer. Contradictio in terminis die eigenlijk zelfs een beetje op mijn lachspieren werkt… wringen en drukte maken om er te gaan tussen staan… en op het kruispunt net te ver doorgaan, om alles te blokkeren. Even voel ik de -gelukkig nog te weerstane - drang om Mega Mindy te spelen …

    Dit heeft geen zin en ik snak naar een kopje troost... dus stap ik aarzelend de lobby van het hotel op de hoek binnen, ga op een krukje aan de toog zitten en bestel een reuze Cappuccino, terwijl ik bijna ongelovig en verwonderd naar mijn spiegelbeeld in het raam kijk en me afvraag of dat nu niet decadent is. Maar de rode achterlichtjes bewijzen dat ik solidair mee stilsta, zij het op een ...barkrukje... en ik schiet in de lach.

    Intussen staat de maestro ietwat zenuwachtig, aangekondigde gasten tevergeefs op te wachten… die staan natuurlijk ook ergens stil … het weer en het verkeer... het hoort bij de toog, bedenk ik met een binnenpretje. Voor het eerst in mijn leven aan een toog zitten… ik 'hoor' ons Roosje giechelen daarboven: ‘voor alles is een eerste keer, mama… en is dat nu niet leuk ?‘

    Heerlijk, liefste kind. Doch niet de toog, maar het gelukkig gevoel zelfs hier te horen hoe bewonderd en geliefd jij bent, over de dood heen, geeft mij een warm tintelend  zalig kerstgevoel... Weten hoe jouw boeken en je biografie van je man en vriend, onder zoveel kerstbomen liggen. Hoe je straks onderwerp van gesprek bent en mensen moed en kracht zullen putten uit jouw ‘touch of Rose.

     kerstboom gevel voor blog.jpg

    Als ik even later dan toch 'rijd' en de grote lichtboom op de gevel van ‘ons dorp in de stad’ passeer, schittert hij door een waas van tranen feller dan voordien, maar mijn hart is vervuld van trots en liefde en mijn tranen smaken naar geloof, hoop en liefde…  en het komt als vanzelf dat je als kind eens heel erg boos op God was, omdat hij Moeder Maria, Onze -Lieve-vrouw, als Moeder van Jezus, buiten spel zette en ze lijdzaam moest aanvaarden wat God de Vader met haar kind deed... naar aanleiding van het achterblijven in de tempel, terwijl Maria hem doodsbang zocht...  in het Bijbels verhaal staat er: "Maria bewaarde alles in haar hart." 

    -"Ah, daarom begrijpt Moeder Maria het verdriet van de mensen", was jouw kinderlijke maar zo oprechte conclusie. Dat is écht bidden...  en ik hef stilletjes een weesgegroetje aan...  

    * Het kerstfeest was heerlijk... super lieve wensen, geschenkjes uit het hart, blije prinsessen en prinsjes... het is allemaal nog even aan 't bezinken om dan met U, lieve lezers, die mooie momenten te delen. 

    Gedeelde vreugde is dubbel en als we ook elkaars zorgen en kommer delen, zijn ze mogelijk iets minder zwaar om dragen... Tot dan... intussen wens ik iedereen de gloed van Kerst in oog en hart...

    * uit mijn dagboek: "de buik van Antwerpen" vertel ik volgende week verder. Geniet intussen op deze blog of in het echt op de Italiêlei zelf, van de lichtkerstboom op de gevel van het 'dorp in de stad'. Hij schittert voor ieder van U...en wenst u Zalig Kerstfeest. 

    30-12-2011 om 13:20 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.G.C.Van Loon overleden

    17-12-11

    Dank voor de vele blijken van medeleven bij het overlijden van G.C.Van Loon

     

    scannen vake0003.jpg

     

     

      

     

     

                                                                                                                                                                                                 Het gedachtenisprentje van Vake, met op de achterkant de foto van onze nu beide overleden ouders, samen uitkijkend over de heide, zoals we hen altijd zullen herinneren... hun kroost opwachtend... 

     

     

    +  Dankbare herinnering aan

     

    Gerard - Constant Van Loon

     

    Echtgenoot van Madeleine Swinnen +Essen, °11 april 1918 - +8 december 2011

     

     

    Liefste Vake,

     

    Dag op dag 10 maanden na ons Roosje, nemen we afscheid van een bijzondere vader, groot- en overgrootvader Een rots in de branding..

    .

    Droef maar zeer dankbaar om een lang leven van werken en plicht, 56 jaar als de zorgzame, lieve echtgenoot aan de zijde van ons Moeke.

    Een niet te verslaan team, ongelooflijk aanvullend, de perfecte mix waarin wij als jullie ‘driemeisjeshuis’ onbezorgd mochten opgroeien.   

    Jij de onvermoeibare, hardwerkende,gedreven, sterke vader, die alles kon. De voorname, stijlvolle man, met onwrikbaar normen- en waardenbesef. De geslaagde  zakenman/ industrieel met lak aan status,maar met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, dienstvaardig, eerlijk en trouw, bezorgd om- en begaan met iedereen die je pad kruiste. Altijd met de glimlach…

    .

    Tevredenheid werd je handelsmerk en je liet ergeen twijfel over bestaan:”moest ik herbeginnen, ik zou alles juist hetzelfde terug doen…”.

     

    Hoe druk het in de zaak, je levenswerk ook was,wij mochten allemaal steeds voor alles op je rekenen.

    Geen enkel  probleem, dat jij niet met raad en/of daad

    degelijk en definitief wist op te lossen.

    De 8 kleinkinderen bewonderden hun“Vake maak”.

     

    Na het plotse afscheid van ons Moeke, deden we zo goed mogelijk ons best je leven terug comfortabel en

    kwalitatief te helpen inrichten. Dat jij die bekommernis liefdevol en dankbaar aanvaardde,resulteerde in nog10 mooie jaren in ons midden.

     

    Dank U, liefste Vake, voor alles.

    Het verwondert ons niet dat je de lieveling werd van de zorgverleners in je nieuwe thuis.

    We zullen je allen missen, maar  hopen en geloven dat je in liefde met ons  Moeke nu  geniet van de eeuwige rust ,tot we terug verenigd worden.

     

    De familie dankt voor uw  medeleven en gebed.

    Met dank voor de vele blijken van medeleven, bij het overlijden van ons Vader.

    Vrijdagnamiddag hebben we in intieme kring afscheid van hem genomen. Een triest, maar mooi en innig moment, zoals hij het zal gewild- en van genoten hebben, herenigd met ons Moeke en hun kleindochter Roosje, dicht bij hen.

    Toen we vanavond met z'n allen deelnamen aan de kerstlichtjes wandeling in de bossen rond het kasteel van Marnix van Sint-Aldegonde, na de kerstevocatie in de kerk van Bornem, stond de hele tocht lang een schitterende ster aan de hemel... en de kinderen telden er nog een en nog een en nog vele....

    Het warme gevoel van binnen kwam dan ook niet enkel door de Glühwein achteraf.

                                                                                                                                    

    30-12-2011 om 13:18 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    11-12-11

    Vrouw van het Jaar…

    Zopas terug uit Hasselt, waar ik samen met haar echtgenoot Frank, de Story Award ‘Vrouw van het jaar’ in Roosjes naam mocht ontvangen.

    In een tot de nok gevulde Ethias Arena, werden tal van Awards uitgereikt in diverse disciplines, met 'Vrouw en Man van het jaar', als apoteose.

    Net als vorig jaar werden het Marie- Rose en Bart De Wever, die het betreurde niet samen het podium op te kunnen. Graag herhaal ik hierbij onze felicitaties bij Barts terechte verkiezing tot 'man van het jaar'. 

    IMG_0844.jpg

    Toen Roosje de Award vorig jaar op haar ziekbed overhandigd kreeg, was ze er ontroerd en erg gelukkig mee. Eenzelfde gevoel dat me vanavond overspoelt als Free Souffriau met frêle, kwetsbare stem, ‘de roos’ aanheft en ons de blinkende ster overhandigt. Een ster zoals ik ze iedere avond aan de hemel zoek en vind....

    Met de tweede Award is er nu één voor elk van haar prinsjes...schiet het door mijn hoofd.

    Een warme knuffel van Free, met échte Mega Mindy kracht, helpt het moment te overleven. Droef, maar zeer dankbaar dat Roosje niet vergeten is, gaan mijn gedachten naar de ontelbare families, waar dagelijks gelijkaardige drama's zich voltrekken.

    Via de stichting ‘a touch of Rose’ zal haar geloof, hoop en liefde overleven en inspirerend werken om het lijden van anderen draaglijker te maken. Een troostende gedachte.

    Tegen het felle spotlicht in, zie ik bij velen tranen blinken als een overdonderend applaus losbreekt, dat beslist tot in de hemel gehoord werd. Proficiat Roosje -lief, over de dood heen.

    Wij kunnen U enkel heel gemeend ‘dank u’ zeggen in haar naam en de Award met veel liefde en medeleven opdragen aan al haar lotgenoten en hun families met de wens:  Leve het leven.

    30-12-2011 om 13:16 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onze ouders herenigd op Kerst...

    09-12-11

    I'll be home for Christmas...

    Acht,

    Op de prachtige virtuele adventskalender die we met onze kinderen en kleinkinderen delen, is er dagelijks een heel mooi levendig pre- kerst bewegend tafereel met bijpassende muziek. Ook al was het in uitgesteld relais , op woensdagnamiddag met de prinsjes de 7 eerste adventsdagen ingehaald en samen genoten. Al zorgde de bekommernis waar de snoepjes zouden uitkomen, even voor verwarring…  ;-) Maar de culturele smaakmakers haalden het …

    En dan openen we venstertje 8.

    Weer de 8ste, elke maand komen we hem op de kalender tegen om telkens even expliciet stil te staan, te denken aan…  en de kracht te vinden om door te gaan....

    Langs alle kanten vernemen we hoe mooi de biografie wel is en dat ze in alle boekenwinkels permanent aangevuld dient te worden, een gegeerd eindejaarsgeschenk, net als ook haar 2 dagboeken, ‘Leve het leven’ en ‘Geloof, hoop en liefde’ die nog steeds getuigen wat positivisme en veerkracht vermag. Over de dood heen.

    Roosje, mijn Roosje… toen je klein was las ik voor uit de vier deeltjes van  Woppie, het engeltje dat op je schouders zat en steeds liet kiezen tussen goed en kwaad…  Je keek dan over je schouder en als je iets ondeugends deed, zei je dat het mocht van Woppie...

    Echt of niet, ook de non believers weten niets ‘zeker’ en wat is het gevaar om te geloven dat jij als engel naast ons staat en een doorschijnende, doch voelbare hand op tere schouders legt tegen elke vorm van eenzaamheid.

    Liefste kind, op dit eigenste moment zitten we bij ons Vake. Dankbaar om dat mooie leven dat hij hier en nu zacht afrondt. Ik zoek mijn kracht in deze donkere nacht, bij jou. Wil geloven dat je hem samen met moeke opwacht, blij zult zijn hem te zien en reeds naar hem lacht … Half twaalf vannacht, was zijn offer volbracht en net als bij jou, lieten we zijn ziel vertrekken naar een nieuwe dageraad.   

    De regen gutst in bakken neer, de wind raast door de kale takken. We drukken een laatste zoen op zijn koelende voorhoofd en bedenk… weer de 8ste...

    Bedankt lieve grote sterke vader, grootvader en overgrootvader.... die alles kon en alles deed. Het melancholische  "I'll be home for Christmas", wordt voor jou dit jaar waar.

    Vaarwel, Vake, verdriet maakt plaats voor DANKBAARHEID. Je was een schitterende vader, waaraan we zoveel te danken hebben en zoveel van leerden. En toch was jij het steeds die 'Dank U' zei. En graag gezien werd door iedereen die je pad kruiste, menselijk, zakelijk, verzorgend... iedereen is het er roerend over eens dat je een heel bijzondere man was, correct, lief en steeds bereid. Zo zal je in alle harten herinnerd worden. De grootste onderscheiding die een mens kan verdienen. We zijn altijd heel trots op je geweest, en zullen dat voor altijd blijven.  

    Alexander welkom! 054.jpg

    30-12-2011 om 13:14 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nostalgie als balsem voor de ziel...

    05-12-11

    Quand les roses…

    Nostalgie als balsem voor de ziel.

    Dat hoopte ik te kopen met een kaartje voor Adamo in Antwerpen.

    3_1042.jpg

    En er waren er meer van dat gedacht… Een uitverkochte zaal enthousiaste jongeren uit de sixties… die wel hun haren, maar niet hun streken verloren en handenreikend en met bloemen voor het podium staan te dringen voor een handje of tenminste een blik in de ogen van hun Salvatore.

    “Een koffertje vol dromen”, centraal op het podium, waaruit de muzikanten tevoorschijn werden getoverd door de meester zelf om meer dan een dikke twee uur lang hun al dan niet verborgen gevoelens, klankkleur te geven.    

    De klein uitgevallen intussen 68- jarige Italiaan, die in 1947 de zon willens nillens moest inruilen voor een killer klimaat in België, waar z’n vader mijnwerker werd, maakt nu al bijna een halve eeuw zijn grote droom waar. Een lange lijst successen, velen intussen evergreens… met die herkenbare hese stem.

    Wegzakkend in het pluche van de theaterzetel ervaar ik het zacht temperend licht als een overgang naar “even alles achterlaten”…Terug naar de tijd die we op dat eigenste ogenblik, ook liefst zo graag achter ons wilden laten… hoe konden we weten...

    Adamo stond al tientallen weken op 1 met zijn hit ‘vous permettez monsieur’ toen ik met mijn vader op dat schier ondansbaar liedje mijn 18de levensjaar indanste. Op zijn verzoek nota bene… Het was dan ook tekst die hij me aan het begin van dat nieuwe tijdperk, wilde meegeven. Zoveel was toen al duidelijk.

    scannen Myriam 180001 (2).jpg

    Met weemoed dacht ik er aan terug terwijl de enthousiaste zaal het uit volumineuze Knipogen borst meekweelde.

    Terwijl ik op deze grijze zondag dit blogje schrijf, zit ik naast het ziekenhuisbed van die grote sterke vader, verward en in paniek na een zware val. Hij vertelt lange verhalen, waarvan ik niet weet of ze echt- of ijlen zijn, maar ik luister en herken de stijl van de speeches en voordrachten waarmee hij naam en faam verwierf. Zijn eertijds zo vaardige en nog steeds mooie en verzorgde handen, zetten zijn woorden kracht bij en hebben aan fysieke sterkte niets verloren.

    Met opwellende tranen vraag ik me vertwijfeld af of jong sterven eigenlijk wel zoveel erger is dan zo oud 'moeten' worden… een keuze die bijna niemand zelf maakt. 'Het is wat het is’…   

    Terug naar onze podiumvriend.

    Ootmoedig beken ik dat een ‘chanson’ soms meer losmaakt dan een lied, al bevestigt de uitzondering wellicht ook hier de regel.

    Deze charmezanger kent zijn publiek en bespeelt het op gepaste wijze: een paar slowkes, gevolgd door nummers met schwung als levend bewijs dat hartinfarct noch hersenbloeding, rug-, heup- of knieklachten hem van de bühne kunnen houden.

    De hits volgen elkaar op. Met een zich uitslovend combo of alleen op scène met een gitaar: ‘tombe la neige’, ‘sans toi m’amie’, ‘laisse mes mains sur tes hanches’, de toi à moi’, accroche une larme aux nuages‘, 'une mèche de cheveux'...Inch Allah’ na 45 jaar nog steeds brandend actueel… ze doen het nog steeds, net als zijn dolce Paola, inclusief met een pleidooi voor België… vermomde ondersteuning voor die andere Italiaanse inwijkeling die aan een ander soort charme offensief sleutelt. Stoer

    Bij de doortocht van ‘Quand les roses’, ‘je veux mourir dans tes bras’, ‘à demain sur la lune’ … zijn papieren zakdoekjes en een sterke arm naast me, waar ik even mag in knijpen... kwestie  van overleven.

    Aan alle mooie liedjes komt een eind, zelfs na verlengingen, maar recht naar huis gaan was geen optie. We rondden het avondje af met een glaasje bubbels in een sfeervol decor en kwamen tot de conclusie dat Salvatore gelijk heeft als hij zingt: “C’est ma vie, c’ est ma vie, je n’y peux rien, c’ est elle qui m’a choisi…, c’est pas l’enfer, c’est pas le paradis… c’ est ma vie’ ... geparfumeerd met ‘ a touch of Rose’, pour toujours...

     

     

    30-12-2011 om 13:11 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    17-10-11

    Man en vrouw van het jaar 2011

    Het weekblad 'Story' vraagt wie dat voor u zijn.3260143065_2 roosje en frank italië.jpg






















    Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke behoren tot de genomineerden als potentiele vrouw en man van het jaar 2011.
    Voor ons zijn ze dat al... misschien ook voor u.
     
    Zou mooi zijn de award hemelwaarts te richten: haar sterretje voor hem (én hen) nog eens extra te laten schitteren...  de verbinding tussen hemel en aarde te updaten. 
     
    Weerleggen dat sterren  "gewoon hemellichamen zijn, omdat dode mensen niet in de lucht hangen (!)"...
    Iedere dierbare die ons voorging is voor ieder van ons "man/vrouw van het jaar, vaak zelfs van ons leven"... 
    Zo'n poll is natuurlijk ook maar wat hij is... maar als we de mogelijkheid hebben zou het jammer zijn die te laten liggen...
     
    Sterren zijn schitterende lichtbakens, waarnaar we onze blik kunnen oprichten, als het op aarde of in ons hart even te donker wordt ...
     
    We kunnen die stelling bewijzen door voor haar en/of hem te kiezen... 
    Roosje én Frank samen zou schitteren op het curriculum van hun liefde.
    Mooi , troostend en hartverwarmend ... voor hem en voor hen !...

    13:33 Gepost door myriam van loon Permalink | Commentaren (12) | Email dit |  Facebook |

     

    18-10-2011 om 15:24 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    19-09-11

    Bevrijdingsfeesten…

    IMG_0470.jpgWe werden eraan herinnerd toen we op de Rijksweg naar Bornem zondagmiddag een kolonne legervoertuigen tegenkwamen, wellicht uit een of andere historische parade weggereden… 65 jaar geleden zal de euforie van “bevrijding” ook vreugde met immense pijn veroorzaakt hebben. Mannen, broers, zonen die niet naar huis weerkeerden, kinderen die nooit hun vader zouden kennen… voor hen luidden de klokken, werd de last post geblazen... maar de vruchten van hun offer smaken, was er niet meer bij. En voor al wie hen zo lief hadden, zal de vreugde bitterzoet gesmaakt hebben... 

    Een soortgelijk gevoel maakte zich gisteren van me meester, toen het licht in de zaal doofde en de monoloog ‘Wintertulpen’, meesterlijk gebracht door Marleen Merckx, op de zaal werd losgelaten. Fier dat Ann- Marie het klaargespeeld heeft, maar droef omdat het zonder Marie- Rose is...

    Plots was het er allemaal terug. Toen ik het bloed uit mijn hoofd voelde wegtrekken,  oordeelde ik het verstandiger om de grote verdwijntruc toe te passen… en de vele kinderen te vervoegen die op de georganiseerde spelletjesbeurs de nieuwste leuke gezelschapsspelen konden uittesten. Beter dan het risico te lopen met veel omhaal onderuit te gaan. Oef…

    Als de bewerkers van het boek dat aan de basis van ‘Wintertulpen’ ligt, de dagboeken: ‘leve het leven’ en ‘geloof, hoop en liefde’ van Marie- Rose tot monoloog ombouwen, ga ik terug. Haar meer dan 60 000 verkochte dagboeken van geloof, hoop en liefde zijn minder somber en in staat het lood uit je vleugels te halen…

    Dat vleugje Rose dat haar zo uniek maakt, de humor, de tussendoortjes om van te snoepen… zij het met woorden… pareltjes om te koesteren…

    Gelukkig is na zo’n voorstelling een cafetaria nooit ver weg en al duurde het lang voor je aan een natje raakte, er was kans zoveel fantastische mensen te ontmoeten, allemaal geraakt door dat vleugje Rose. Een rijke ervaring te zien hoe mensen elkaar vinden in eenzelfde streven naar…

    Maar hoe gelukkig we ook zijn met alles wat Rose zo onder ons houdt…  het gemis is hartverscheurend. Hoe graag zou ik met haar nakaarten, zoals ze als tiener ’s nachts na een feestje aan het voeteind van ons bed kwam zitten en in geuren en kleuren haar avondje- uit kwam vertellen. Wat zou ik haar stralende blik graag terugzien om de realisatie van deze droom. Wellicht zouden we weer haar enthousiasme om nog meer hooi op de vork te nemen, een beetje trachten af te remmen en daar ook weer zeker niet in slagen…Knipogen.

    Maar de pijn moet wijken om ruimte te geven aan het geloof dat ze er bij was/is. Dat ze glundert om het welslagen, dat ze zeker zal gezegd hebben tot haar zielsgenoten in de hemel: ‘ons Annemaaike heeft dat goed gedaan, he? ‘ (plaagnaampje voor Ann- Marie)

    Wat ik zeker weet is dat ze gelachen heeft met haar inventieve jongste. Even ontsnapt aan de controle, veroverde hij alle harten toen hij in de cafetaria met een ter plaatse gekregen spaarpotje in de ene hand, de ’s morgens vers geraapte noten uit onze tuin, uitdeelde… en trots kwam vertellen dat de mensen ze ‘gekocht’ hadden en eurocentjes in zijn spaarpot hadden gestoken…

    Het was even schrikken, maar toen ik zijn ongelooflijke lach zag en die van de andere kinderen in zijn kielzog, kon ik niet anders dan teruglachen en door zijn blonde kuif wrijven.

    Toen ik vroeg:  ‘voor a touch of Rose?’ knikte hij vol overtuiging en opengesperde ogen, heftig ja… Dat komt dus wel goed.

    Op de terugrit, met opgetrokken knieën in het midden van de achterbank,  twee warme kinderhandjes in de mijne, was de hemel heel dichtbij…

     

     

     

    20-09-2011 om 10:38 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    19-09-11

    Voor de wijnkenners...

    Als niet- kenner ben ik slecht geplaatst om het glas rond te draaien, neus erin te steken, te gorgelen en dan een appreciatie uit te spreken, maar ik kan wel zeggen dat hij heel lekker is.

     

    De witte Chardonnay , gebotteld in een fles met in reliëf  een sierlijke en veelbetekenende ‘R ‘ kreeg een gouden medaille 2010 van het Concours Mondial Bruxelles… Wedden dat Rose nu moet lachen….;-)

     

    De rode wijn met suggestieve naam “cado” is “mis en bouteille au domaine Clavel” …

    Beide flessen hebben naast hun origineel etiket ook een verwijzing naar "a touch of Rose", waardoor elke gelegenheid dat vleugje extra krijgt...

     

    Cado

    Bijna iedereen zal waarschijnlijk al wel de goedlachse wijnbouwer ‘Pierre Clavel’ van het gelijknamige ‘Domaine Clavel’ kennen vermoed ik.  Zijn wijngaarden bevinden zich in het appellatiegebied ‘Coteaux du Languedoc’ in Zuid-Frankrijk. Dit strekt zich uit over een ruim gebied tussen de steden ‘Nîmes’ en ‘Narbonne’. De bodem is hier arm zoals het hoort voor elke goede wijnbodem, en dikwijls is hij kiezel- en kalkhoudend. Behalve op Domaine Clavel, daar is de bodem bezaaid met keien zoals in Châteauneuf-du-Pâpe. En dat is volgens eigenaar Pierre Clavel, het geheim van zijn superieure wijnen! Zijn nieuwste aanwinst is deze ‘Cado’, een wijn gemaakt met Grenache, Syrah en Carignan. Zoals we van hem gewoon zijn is het een heerlijke rode wijn, gevinifieerd in zijn bekende soepele, gouleyante stijl en dit alles 'betaalbaar'. Hij is gemaakt om redelijk jong te drinken bij allerlei niet te zware gerechten of als glaasje zo-maar, zonder gerecht. Best schenkt u hem tussen zijn tweede en vijfde jaar op zo’n graad of 16, iets frisser dus. Pierre Clavel bewijst alweer zijn groot vakmanschap met deze heerlijk lekkere wijn!

    Ropiteau:

    IMG_0478.jpgAls een Bourgognehuis zoals Ropiteau Frères, dat al meer dan 150 jaar bestaat  en een vlekkeloze reputatie heeft als maker van uitzonderlijke witte Meursault’ s en andere grote Bourgognenamen, op een dag besluit ook een meer prijsbewuste  ‘Chardonnay Vin de Pays’ op de markt te brengen, dan kan u er van op aan dat ze  zich niet zullen laten kennen! Ze verbinden er hun naam en reputatie immers aan  en willen die ten allen koste hoog houden, alleen het allerbeste is dan goed  genoeg. En we mogen wel zeggen dat ze ons niet teleur gesteld hebben, het is  inderdaad een pracht van een wijn met een uiterst interessante  prijs/kwaliteitsverhouding! De druiven zijn afkomstig van wijngaarden in de  streek van ‘Limoux’, een van de beste ‘Chardonnay’ streken in Zuid Frankrijk.  Zo’n volle smaak en indrukwekkend evenwicht zijn uitzonderlijk in deze  prijsklasse. Zijn ronde, verfrissende smaak maakt hem ideaal als  glaasje-zo-maar zonder maaltijd, maar ook bij gerechten zoals kreeft, krab,  garnalen, scampi’s, zalm, gebakken tong, tarbot en vele andere vissoorten, past  hij uitstekend. Ook kip, kalkoen en parelhoen verenigen zich graag met deze  mooie witte wijn. Schenk hem vanaf nu al op ongeveer 10 à 11 graden of bewaar  hem gerust nog  tot tot zijn derde of vierde levensjaar. ‘Ropiteau Frères’ doet  zijn vlekkeloze reputatie alle eer aan met deze knappe witte wijn,  voortreffelijk!

     

    20-09-2011 om 10:37 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 14/08-20/08 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 13/06-19/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 19/10-25/10 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 10/12-16/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 17/10-23/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!