Inhoud blog
  • Choukie jarig...
  • 15 juni 2013 - 15 juni 2016 3 jaar gemis van Chris
  • Liefdevolle oma's speuren de hemel af en vinden allemaal de mooiste ster...
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    a touch of Rose
    a touch of Rose
    08-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 juni: Sint-Medard aan de m8

    8 juni

    Hoopvol keek ik op 8 juni 's morgens naar de lucht. Immers het weer van die dag was bepalend voor dat van de komende zes weken... wat in 50% van de gevallen ook uitkwam...Knipogen Misschien leuk de weerspreuken eens in herinnering te brengen?

    Zoals Sint Medardus 't weder vindt, blijft hij zes weken met zijn wind.
    Als het op Sint Merardusdag regent, dan regent het zes weken alle dagen.
    Als met Merardus buien jagen, zo duurt de regen vele dagen.
    Het weer van Sint.Medardus feest, heerst in de oogst tijd wel het meest.
    Was Sint Petrus een grote visser, Sint Medardus is een grote pisser.
    Wat Sint Medaar geeft voor weer, brengt hij ook in de oogst tijd weer.
    Als Medardus pist, regent het zes weken aan een stuk.
    De grote pisser Sint Medardus hoog, maakt de aarde droog.
    Als Sint Medardus zijn sluizen openzet, is er voor zes weken weinig pret.
    Medardus met zijn regen, hou je in zes weken niet tegen.
    Sint Medardus van omhoge, laat beneden hier het weer droge.
    Wat Sint Medardus geeft voor weer, brengt hij ook in de oogsttijd weer.
    Wat Sint Medardus geeft droog of nat, zes weken duurt het, dit of dat.
    Sint Medard geeft zijn zegen met zes weken wind en regen.
    Op Sint Medardus, voor ons zonden, regent het dikwijls katten en honden.
    Regen op Sint Medaar, zes weken te voor of zes weken er naar.
    Zoals Sint Medardus het weder vindt, blijft het zes weken met zijn wind.
    Zoekt Sint Medardus in regen troost, dan zendt hij die ook in de oogst.

    Wie was die Medard eigenlijk? 

    Geboren rond het jaar 470 in de Picardische plaats Salency, Noord-West-Frankrijk. als zoon van Gallo-Romeinse ouders. had hij een tweelingbroer Gildard, die later bisschop van Rouen zou worden. Medard op zijn beurt werd in 530 tot bisschop gewijd van Vermand door de beroemde heilige bisschop Remigius van Reims, die in 495 koning Clovis doopte. Dat stukje geschiedenis komt ons bekend voor... denk maar aan de Artis-Historia prenten uit onze jeugd...Onschuldig

    Medard kreeg de opdracht de laatste resten van de Germaanse geloofsgebruiken opruimen en ze vervangen door christelijke feesten. Zo bedacht hij het feest 'van de rozen', dat nog heel lang in Franse parochies heeft bestaan. Bij die gelegenheid draagt de plaatselijke bevolking een maand voor het feest bij de heer van Salency drie meisjes voor die zowel vlot moeten zijn als deugdzaam. Hij kiest de beste uit en laat haar naam van de preekstoel aflezen, zodat ieder die wil nog aanmerkingen kan maken. Wordt haar keuze bekrachtigd, dan wordt zij uitgeroepen tot 'rozenmeisje van het jaar' en gekroond met rozen. De prijswinnares kleedt zich op 8 juni in het wit en wordt in plechtige processie naar het kasteel gebracht, begeleid door twaalf meisjes, eveneens in het wit. De heer van Salency brengt haar temidden van zijn eigen gezin met plechtig vertoon naar de parochiekerk. Na de vesperdienst gaat het temidden van de geestelijkheid in processie naar de kapel van Medardus. Daar ontvangt zij uit handen van de oudste priester de rozenkroon en bovendien een geldbedrag van vijfentwintig livres.

    Sint Medard heeft wat met regen. Men beweert dat op het moment van zijn dood en dus zijn ziel het lichaam verliet, de hemelen zich openden, waaruit een warme weldadige regen begon te vallen, veertig dagen lang. Dat was op dat moment zeer welkom, want er had een langdurige droogte geheerst en de mensen dreigden om te komen van de dorst. Vandaar dat men ook meende dat aan Medardus bij zijn komst in de hemel de zorg voor de regen werd toevertrouwd. Als het tijdens het werk op het land plotseling begint te gieten, zeggen de boeren onder elkaar: "Sint Medard geeft zijn veulentjes weer te drinken"

    pioen.jpg

    Altijd weer die kr8 van 8, elke maand opnieuw... naast alle andere dagen, zeker vandaag een moment om z8 te herinneren...  met blijvend groot gemis, maar gelukkig met 'a touch of Rose'... 

     

    08-06-2012 om 01:00 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plopsamania...

    Plopsamania…

    Dit berichtje op facebook houdt me nu al drie dagen in de ban. 

    plop.jpg

    WIN 4 PLOPSA JAARABONNEMENTEN Upload een mooie foto of tekening en win 4 Plopsa Jaarabonnementen. Goed voor 1 jaar toegang tot de 5 Plopsa-parken. 50% Korting bij 50 andere pret-, dieren- & attractieparken. Gratis parking. Enz ...

     

    De uitnodiging een ‘mooie’ foto te uploaden… nog zo’n woord waar we aan moeten wennen… lokte me naar een van de fotoboeken in het Wouwersnestje, herinneringen aan een dagje Plopsaland.

    Beknot in mijn oma- rol, dus geen kinderfoto’s, geeft me dat het excuus er eentje van “mijn” kind up te loaden… (ik ben er al mee weg, zie)

    Dat een beetje BV- zijn, naast nadelen ook 'z'n voordeel heb', ondervond het ganse gezelschap waarmee Rose en haar jongens een bezoek aan het pretpark brachten.

    Want zeg nu zelf, het is  wel cool als Piet Piraat in hoogst eigen persoon je mama kent en je met z’n allen mee mag naar zijn “hol”… ook al noemt dat ‘back stage’… Een onvergetelijke ervaring…

    En zo beland ik dan in deze wedren voor Plopsaland tickets… door de foto van Rose, haar dagboek “leve het leven” signerend… voor Piet Piraat, op mijn fb pagina te zetten.

    En meteen werd ‘vind ik leuk’ geklikt… en dat vond ik zelf ook leuk…

    Maar blijkbaar moest het fotootje bij de Plopsalink komen en als men daar ‘vote me’  aanklikt, stemt men.

    Dus, tweede poging… al doende leert men… en intussen is de kaap van 60 stemmen gerond. Maar dat zal niet volstaan, want “scrollend” ontdek ik dat er al iemand 100 ‘vote me’ voorsprong heeft…  Is 'meedoen belangrijker dan winnen' wel de Olympische gedachte, toch zetten we alle zeilen bij, om ‘schip in zicht’ bij te halen… en wie weet, misschien zelfs vreedzaam te enteren.

    We zetten koers richting voorliggers, met de stellige belofte, dat mocht het lukken, de tegenwaarde van de ‘buit’ gestort wordt op ‘a touch of Rose’. 

    De ene piraat is de andere niet…  Zoenen 

     

    scannen piet piraat Roosje0001 (2).jpg
    Wil u mee wind in ons zeil blazen, dan kan u klikken op/of gaan naar  https://apps.facebook.com/easypromos-premium/voteme/7535/... en bij het fotootje van Piet Piraat en Roosje staat WIN...met eronder ‘vote me’ te klikken. Of uw stem inderdaad ook geregistreerd werd, kan u dadelijk nakijken in de lijst eronder bij ‘votes received’…

     

    "Doet u het of doet u het niet",  toch bedankt en even goede vrienden... Onbeslist nu ja, ...

     

     

    05-06-2012 om 12:20 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoofdstuk 35: 'De buik van Antwerpen'

    Hoofdstuk 35: 'De buik van Antwerpen'

    Vele maandagen lang werd de week ingezet met een dagboekfragment van ons Roosje. Duizenden reacties vertellen ons dat mensen uitkeken naar de eerste dag van de week met een vleugje Rose ...

    Voor wie "nu pas inschakelt", dit is het waar gebeurend verhaal waarin ik terecht kwam, toen we een studentenkot voor een van onze kinderen kochten. Hoe had ik kunnen weten dat het ons zo zou tekenen. Dat we na een leven van werken en plicht, niet ontspannend zouden genieten van een rustige oude dag... maar dat we op de bres zouden gaan staan voor dit "dorp in de stad", de verworven eretitel voor dit 118 wooneenheden tellende gebouw, hartje stad. Misschien een verhaal dat ook u kan aanzetten zelf iets te doen aan een uiteenvallende samenleving. Een weg terug is er niet.

    Wordt gerust mijn reisgezel in deze never ending story...met "a touch of Rose"...

    “Dorp in de stad” :  "op stap".... scannendorp op stap 30001.jpg

    Op een van mijn dagelijkse ritjes naar de Italiëlei in de zomer van 2007, hoorde ik op de autoradio een oproep voor “dorp op stap”. Een wedstrijd, georganiseerd door de Minister van Cultuur en het Festival van Vlaanderen Brussel, waarbij 6 Vlaamse dorpen kans maakten op een citytrip naar de hoofdstad. Een totaalconcept waar naast een klassiek concert in het Paleis voor Schone Kunsten (PSK) ook een gegidste wandeling door Brussel gratis aangeboden werd aan alle bewoners van de winnende dorpen.

    En ik droomde al meteen weg bij de zalige gedachte, met z’n allen op citytrip naar Brussel. Een echte buitenkans.

    Eens thuis, kroop ik in mijn pen en formuleerde in een A4-tje mijn beweegredenen om ons ‘dorp in de stad’ in te schrijven voor ‘dorp op stap’, overtuigd dat we perfect matchten als doelgroep met het concept.

    Zoals ook voor kleinere gemeenten de drempel naar grote culturele evenementen vaak net iets te hoog ligt, was dit aanbod, de combinatie cultuur en ontspanning op maat gesneden voor ons mini dorp. En bovendien  een buitenkans een brok Vlaamse cultuur mee te geven met onze buitenlandse studenten. 

    Toen het A4-tje met onze kandidatuur eindelijk na schrijven en schrappen en herschrijven, vertrokken was, hoorde ik weken niets en ging het eigenlijk ook uit mijn gedachten.

    Tot eind augustus een telefoontje van de organisatie kwam dat “ons dorp” de selectie van drie dorpen per provincie had overleefd… wegens zo uniek en origineel … Heerlijk.

    Maar we waren er nog niet. Die drie per provincie moesten dan onderling nog het pleit beslechten door het verzamelen van sms- en. Gelukkig in verhouding tot hun aantal bewoners… dus werd iedereen gemobiliseerd om een sms-je voor Centerbuilding te versturen, wat tot een heuse kettingreactie leidde.

    En zo werden we het kleinste van de zes dorpen, samen met Oetingen, Kwaremont, Ramskapelle, Dorne en Heffen dat op 11 november 2007 in Brussel werd verwacht.

    Samen met mevrouw Schoepen ging ik naar de voorbereidende vergadering waar de andere geselecteerde vertegenwoordigers het over ‘hun gemeentebestuur’ hadden, over ‘manifestaties op hun marktplein’ en 'grote aantallen' …een heel aparte ervaring, wij met ons mini- dorp, maar wel met zoveel nationaliteiten.

    Toen was het natuurlijk zaak, alle inwoners van ons dorp te bereiken en te motiveren...niet aan de zijlijn te blijven staan, maar deel te nemen.scannendorp op stap0001.jpg

     

    Voor de eigenlijke trip naar Brussel werd elk dorp vergast op een concert op hun marktplein.  Bedoeling was de mensen uit hun huizen te halen, ze samen te brengen en zo de sociale cohesie van de leefgemeenschap te bevorderen.  Voor Centerbuilding een dagelijkse uitdaging waar we al jaren aan werkten, alleen… een marktplein was niet zo evident ...Onbeslist

    Maar het Festival van Vlaanderen, dat zijn 50ste verjaardag vierde, bedacht voor ons dorp, een origineel concert op zondagmorgen 29 september IN het gebouw. Vier muzikanten van Blindman Sax flaneerden met hun instrumenten over de 8 verdiepingen en vulden het hele huis met prachtige klanken. Knipogen

    Wapenstilstand, 11 november was het dan zover. Om 9 uur werd verzameld in de hall om de Lijn- bussen op te stappen, richting Brussel, wat voor velen zelfs een eerste kennismaking met de hoofdstad van Europa zou worden.

    Omdat elk van de zes geselecteerde dorpen zich op vraag van het Festival van Vlaanderen als groep zou identificeren, met een herkenbaar detail, richtte ik me tot de Antwerpse schepen van cultuur Philip Heylen met de vraag of de stad ons daarbij kon helpen... en ja, hij voorzag elk van de deelnemers van een paar lekker warme handschoenen met de herkenbare rode “A” . Een nuttig attribuut in november, zou blijken…

    Als kinderen op schoolreis, genoten we van een uitzonderlijk vlotte zondagse rit naar Brussel... waar we om 11 uur werden verwacht in het PSK voor een klassiek concert, gevolgd door een optreden van Raymond van het Groenewoud. Een hele belevenis, die me een beetje deed denken aan een audiëntie op het Sint-Pietersplein: wie begroet werd, ging zowaar even uit de bol...Hebberig 

    Na het gesmaakte optreden, versaste iedereen naar de overliggende Ravensteingalerij voor een broodjesmaaltijd, waar bovendien elk dorp de andere trakteerde met een streekgebonden specialiteit.

    We mochten dan wel het kleinste dorpje zijn, we lieten ons in deze alvast niet onbetuigd en beladen met een flinke voorraad Antwerpse handjes, door toedoen van mevrouw Schoepen gesponsord door meester- bakker Manus, hadden we een zeer gegeerd proeverij- standje…

    Na het versterken van de innerlijke mens, zwermden vanaf 2 uur de groepen uit over Brussel, de gidsen volgend op het vooraf gekozen parcours:  koninklijke route, rassen, culturen en talen, stripwandeling, Brusselse klassiekers, hartje Brussel, water in de stad, op stap met een Brusseleir, de Marollen, brik en brol, Zavel, Horta, Art nouveau, metro, hoofdstad van Europa, bierroute, modewandeling, chocoladewandeling… Een leerrijke ervaring, voor elk wat wils....

    Iets na vijf uur, stonden de bussen alweer klaar en ging het moe maar super tevreden terug richting Antwerpen.  Zo werd alweer een fraaie bladzijde geschiedenis geschreven in het dagboek van wat sinds dan écht als dorp in de stad erkend is…  Een eretitel waar we erg trots op zijn…  en velen  die hier waren of zijn, met ons.

    04-06-2012 om 01:15 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 14/08-20/08 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 13/06-19/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 19/10-25/10 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 10/12-16/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 17/10-23/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!