Inhoud blog
  • Choukie jarig...
  • 15 juni 2013 - 15 juni 2016 3 jaar gemis van Chris
  • Liefdevolle oma's speuren de hemel af en vinden allemaal de mooiste ster...
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    a touch of Rose
    a touch of Rose
    18-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oma Reus en reuze oma...

    16-06-15

    Oma Reus ...

    Vreemde, maar bij nader toezien erg leuke en vooral lieve opmerking gekregen vanmiddag met de vraag of 'reuze oma' ook naar 'Oma Reus' ging kijken...  

    De hele middag bleef de beeldspraak een beetje door mijn hoofd dwarrelen als 'a touch of Rose'

    Het fotootje van Oma Reus, geplukt van 'de redactie.be' naast mijn profielfotootje gelegd om met heel wat goede wil en een gezonde portie verbeelding, misschien toch wel enige gelijkenis te merken. met permissie gezegd, op de pantoffels na weliswaar...  Knipogen

    "Oma reus, jij bent groot en ik is klein...  vergelijkbare grijze haarknoet strak achterover gekamd, brilletje op de neus, is opgeven voor geen van ons beiden een optie.

    Een ontmoeting zit er niet in, maar ik wens Oma Reus van harte een gezellige wandeling door onze koekenstad, genietend van alle (klein)kinderen die naar haar zullen opkijken.

    En mocht ze van daarboven in de massa twee leuke blonde kereltjes ontwaren, dan hoop ik dat ze hen een extra knipoogje schenkt, waarvor bij voorbaat dank.   

                                                                                         
    oma reus.jpgfoto MvL.jpg

    18-06-2015 om 22:29 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de slag van Waterloo gewonnen met een zoen...

    18-06-15

    De Slag van Waterloo, 192 jaar later gewonnen met een zoen !

    Kijkend naar de live- uitzending op 'één' van de herdenking 200 jaar slag van Waterloo, wil ik graag even aan een ludieke actie van oktober 2007 herinneren. 

    Een Vlaamse actiegroep op weg naar de voet van de hoogtronende leeuw van Waterloo wil er de Vlaamse leeuwenvlag planten. Getelefoneerd, wordt de kleine groep opgewacht en tegengehouden door een sterk peloton van de oproerpolitie. Ze zijn categoriek: tot hier en geen stap verder... 

    Maar dan zou de leeuwenvlag niet binnen het gezichtsveld van het reuze exemplaar wapperen en dat was de bedoeling: oogcontact.

    De seconde grimmigheid leidde echter niet tot een nieuwe bloedige veldslag, door een ontwapenende ingeving van het moment. In haar ongekunstelde stijl en de inspiratie van het ogenblik, verbaasde Marie- Rose Morel vriend en vijand door haar onverwachte voorstel aan de burgemeester en zijn politiechef:  "als ik u nu een zoen geef, mogen we dan verder?"

    Marie- Rose en vlaamse leeuwenvlag in Waterloo.jpg

    Een bangelijk moment waarbij ook de ordemacht de idiotie van het ogenblik besefte. Anders dan in 1815 werd hier de slag gewonnen zonder één druppel bloedvergieten. De ordemacht zette een stapje terug en genoot van een teder moment toen Marie- Rose met de glimlach, haar leeuwenvlag ongestoord mocht planten en beide leeuwen elkaar vreedzaam in de ogen keken... 

    WeetjeConstructie van het monument vond plaats tussen 1823 en 1826. Er was 290.486 m³ zand nodig om een 40 meter hoge heuvel op te richten op instructie van koning Willem I , die er in 1815 als prins van Oranje, leider van de Hollandse troepen in het leger van Wellington, gewond werd . Op de top daarvan werd een 28 ton zware leeuw uit gietijzer geplaatst op een sokkel van 4,5 meter. De leeuw zelf is een ontwerp van de Mechelse beeldhouwer Jean-Louis van Geel

    Ter ontzenuwing van de geweldpleging op wat als waarheid werd verteld aan haar zoontjes bij het zien van het 'you tube'- filmpje, even verduidelijken dat 'Mama géén misdadiger was die werd gevangengenomen door de politie', maar dat, zoals wettelijk voorzien, Marie- Rose en de andere betogers administratief, zij het liefelijk en zeer respectvol aangehouden werden om de identiteitskaarten  te controleren in de olitiecombi... That's it... Knipogenleeuw waterloo.jpg                                                                                                                                                                                                    Meer mooie anekdotes en foto's in de biografie van Marie-Rose Morel: "Al bij al heb ik gelukkig geleefd'           

    18-06-2015 om 22:27 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    03-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.van INzicht naar DOORzicht... hoop doet leven !

    van INzicht naar DOORzicht... hoop doet leven !

     

    uit: psychopathie.info

    Jeugdbescherming kleunt meestal mis

    Meeste moeilijke scheidingen zijn geen ‘vechtscheiding’

     

    Dit is de conclusie van Jan Storms, auteur van het boek Destructieve relaties op de schop - psychopathie herkennen en hanteren, waarvan volgende week de negende druk in een herwerkte en uitgebreide uitgave verschijnt.

    Het cliché ‘waar twee vechten, hebben twee schuld’ is niet van toepassing op de meeste scheidingen waarna jarenlange onenigheid over de kinderen bestaat. In werkelijkheid zijn het meestal relaties waarin één twistzieke ouder de kinderen inzet als wapen om er de andere ouder mee te treffen waar het het meest pijn doet, nl. in zijn liefde voor de kinderen.

    Een twistzieke ouder lijdt in vele gevallen aan een ernstig gewetensgebrek – psychopathie, eerder niet in de zwaar criminele, maar in de huis-tuin-en-keukenvariant – gecombineerd met aspecten van verschillende persoonlijkheidsstoornissen.

    Kinderen en beschermende ouders zijn slachtoffer Mensen die aan psychopathie lijden bezitten vaak aanzienlijke manipulatieve vaardigheden, waarmee zij zich in het leven staande houden.

    De medewerkers van raden voor de kinderbescherming, meldpunten kindermishandeling en voogdijinstellingen hebben niet door dat door de wol geverfde oplichters hen bespelen.

    Met volle overtuiging gaan ze deze psychisch zieke mensen ‘helpen’ en leveren in talrijke gevallen de kinderen aan hen uit. Wanneer naderhand blijkt dat de mooie façade uit scheuren bestaat, komen jeugdbeschermers niet op hun eerdere mening terug. Fouten worden zelden toegegeven of hersteld. De kinderen en de beschermende ouder zijn dan het slachtoffer, niet alleen van de gestoorde ouder, maar ook van de instanties die zich door de twistzieke ouder op sleeptouw hebben laten nemen.

     

    Waarheidsvinding en psychologisch onderzoek noodzakelijk

    Volgens Jan Storms zijn deze gevallen te ingewikkeld om door voogden en raadsonderzoekers te worden beoordeeld. Wel zouden zij op de hoogte moeten zijn van het feit dat deze stoornissen veel voorkomen en vaak moeilijk te herkennen zijn. Wanneer zij op grond van enige training op dit gebied en op grond van informatie van een van de ouders of van de kinderen vermoeden dat er van een stoornis sprake zou kunnen zijn, zouden zij deze gevallen moeten overdragen aan op dit terrein gespecialiseerde teams. Deze deskundigen hebben dan de taak om uit te vissen hoe de vork werkelijk aan de steel zit, middels een gedegen feitenonderzoek, gesprekken met intimi en gericht psychologisch onderzoek. 19 juni 2014 De oplossing voor deze moeilijke scheidingen is vrij eenvoudig: leg het zwaartepunt van de opvoeding bij de geestelijk gezonde, beschermende ouder en geef deze mét de kinderen rust. Pogingen om de communicatie te verbeteren moeten worden gestaakt. Het is voor beschermende ouders en kinderen die al heel wat psychisch en vaak ook fysiek geweld hebben moeten verduren extra traumatiserend. Het heeft geen zin een beroep te doen op redelijkheid wanneer een stoornis er juist in bestaat dat iemand geen redelijkheid kent.

    Familierechters kunnen kinderen een veilige haven bezorgen De familierechters kunnen een sleutelrol spelen. Zij moeten ervan doordrongen zijn dat de jeugdbeschermers ondeskundig zijn op dit gebied en dat hun rapporten meestal tot stand zijn gekomen op aansturen van een handig manipulerende ouder die zij niet doorzien. Wanneer de verhalen van de ouders – en eventueel ook de kinderen – zo ver uiteen lopen dat zij onmogelijk tegelijkertijd waar kunnen zijn, dan is er meestal bij één ouder – en in een enkel geval bij beide – sprake van een stoornis. Het vaststellen van de materiële waarheid en passend psychologisch onderzoek zijn dan aangewezen. Wanneer dit wordt nagelaten, zoals nu nog meestal gebeurt, dan zijn verkeerde beslissingen ten koste van kinderen de trieste norm.

     

     

    03-06-2015 om 14:39 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De zevende dag en kinderrechten ...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    18-05-15

    Er ruist wat in het struikgewas van familierecht...  Ruisen, als eerste positie om iets in beweging te krijgen. Langzaam, maar zeker... maar zeker langzaam...

    Adoptie-, maar ook donorkinderen willen niet langer in het ongewisse blijven over hun afkomst. Het verleden kennen om te bouwen aan de toekomst. Woorden die te vaak in de mond genomen worden, maar waar te weinig naar gehandeld wordt. Maar er roert wat  in dat wereldje. Literatuur, film, zelfs de eigen soaps... participeren aan het maatschappelijk relevant debat.

    In deze context hoort ook het verzoek thuis van grootouders die volhardend als de ‘dwaze moeders op de Plaza de Mayo’, blijven geloven en hopen de rechten van hun (klein)kinderen te bepleiten.

    Een ongevaarlijke-, makkelijke, vreedzame groep. Ze staken of terroriseren niet, vernielen niets, zijn vaak zelfs minder mobiel en derhalve -assertief, nauwelijks ervaring met justitie, waardoor ze te goeder trouw té lang geloven dat ‘alles goed komt’.  De liefde voor hun kleinkinderen, die altijd in de klappen delen, is de zwaarste hindernis om voluit te gaan. Door de schroom de kinderen te kwetsen in hun loyauteit, blijven de ‘korte metten’ in de pijplijn steken.      

    Na het overlijden van onze dochter Marie-Rose, was er geen andere kans dan via rechtmatige wijze hemel en aarde te bewegen om haar twee 'prinsjes' nabij te kunnen blijven. Hun moeders vurigste wens, die beter dan wie ook, wist waarom. De positieve vonnissen in de rechtbank van 1ste aanleg, bevestigd en uitgebreid door het Hof van Beroep, om het toegekende ene weekend per maand en de woensdagnamiddag in onze familie te waarborgen, moesten strikt worden nageleefd. Tot drie maal toe echter werd de uitvoering van het vonnis eenzijdig geschonden met de intentie het tot POS- dossier te promoveren (Problematische OpvoedingsSituatie). Dan worden de kinderen aan de jeugdrechtbank toegewezen en zijn grootouders géén partij meer. Geen advokaten meer nodig, geen overleg of communicatie meer, alleen de langstlevende ouder is contactpunt en dat zonder de minste screening. Een ‘legale’ doofpotoperatie... onder het mom van ‘het belang van de kinderen’.

    Scheiding der machten.

    ‘Geef ons de juiste tools’, zegt de ene. ‘Benoem rechters die de geest van een wetgeving begrijpen’, repliceert de ander.’Kwestie van de juiste advokaat’, pleit die zelf.

    Wie heeft het nog over het kind én de familie die naast het verlies van een dierbaar iemand, ook nog eens alles wat hen met haar verbindt, afgenomen wordt? Een doordachte misdaad tegen de menselijkheid. Bakken protest als het duizenden kilometer hier vandaan gebeurt of als pestgedrag leidt tot drama’s. Makkelijker en vrijblijvender in de ver van mijn bed- show... tot het je zelf overkomt.  

    Ons gezin ging zelden het engagement uit de weg. Omdat politiek dat misschien explicieter toont, heeft zeker Marie- Rose een zware steen in de rivier van onverschilligheid verlegd. Ook al stroomt het water nog steeds naar zee, toch niet meer op dezelfde manier. De herinnering aan zo'n mama wissen, getuigt van een compleet gebrek aan empathie. Die armoede wordt op de kinderen overgedragen en dat blijft niet zonder gevolgen. Hoe ervaren ze de niet- nagekomen belofte dat we er altijd voor elkaar zouden zijn. Wie vertelt hen over onze liefdevolle onmacht.  

    Omdat de kindertijd van haar/onze prinsjes aan ons moet voorbijgaan, zullen we niet rusten voor er naast de wet op het reservatair erfenisrecht voor (klein)kinderen, het recht op het erven van de emotionele rijkdom van grootouders en familie van de overleden ouders, wordt vastgelegd.  

    Sinds verregaand onderzoek inmiddels aantoont dat er grote verschillen bestaan tussen de aanpak en het inschattingsvermogen van jeugdrechtbanken en –rechters, kan het erkennen van alvast deze ongelijkheid gezien worden als een begin van een noodzakelijke hervorming. De rest zal volgen, want ook in de geëigende middens heerst er zeer grote ontevredenheid over de werking van het systeem.  

    Bij het overlijden van een gescheiden ouder van minderjarigekinderen, met een bewezen hechte band met de familie van die overleden ouder, moet het onmogelijk zijn voor de overlevende ouder, die band te verbreken en blijven de kinderen onlosmakelijk deel uitmaken van hun eigen geschiedenis. 

    Ook al ging voor onze kleinzonen zeer kostbare tijd verloren met belangrijke momenten die niet samen konden beleefd worden, het heerlijke kind- zijn niet kon gedeeld worden, ze verstoken bleven van het zich onvoorwaardelijk gedragen te weten in de schoot van een liefhebbende familie, om de normen en waarden die ze in de genen dragen te helpen ontplooien, om mama haar verdiende en terechte plaats in hun hart te vrijwaren... om duizend en één reden blijven we geloven en hopen, in naam van- en met honderden grootouders in ons kielzog, dat opgeven geen optie is.

    Eén enkele reden waarom je iets wel doet,
    is meer waard dan honderd redenen
    waarom je iets niet doet.

    Sadako Ogata

    Daarom blijven we ijveren dat NOOIT nog kinderen en grootouders deze wreedheid kan overkomen. De wetenschap dat het verbreken van die vertrouwelijke, warme relatie die jonge kinderen hebben met oma en opa, tantes en nonkels, neefjes en nichtjes van hun overleden ouder, wettelijk uitgesloten wordt, zal veel leed besparen, pesters ontmoedigen, veel haat en nijd in de kiem smoren, lucratieve advokaten terugfluiten... én, last but not least, justitie ontlasten. Een serieuze besparing vermits eens het dossier op de jeugdrechtbank ligt, het de gemeenschap is die de kosten draagt...

    Gelijk hebben moet terug gelijk staan met gelijk krijgen, zodat recht terug rechtvaardig is.

    Met de magistratuur, de advokatuur, de wetgever, ‘ordes’ allerhande, maar ook die massa ouders en grootouders, die gelukkig niet allemaal én kinderen én kleinkinderen verloren zoals wij... blijven we geloven en hopen op ‘a touch of Rose’...  

     

    Eentje uit de oude doos om te koesteren... 

    19-05-2015 om 21:24 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen beroemd !

    “Iedereen beroemd… “

    Iedereen beroemd… “

     

    iedereen beroemd.png

    Deze dagelijkse portie ‘het leven zoals het is’ degusteer ik geregeld pas bij de herhaling, vanuit mijn bed. Vooral het item waar een grootouder als verrassing opduikt in het dagelijkse leven van een kleinkind, intrigeert me steeds weer. Soms vrees ik dat er eentje het gênant zou vinden als oma met een pot balletjes in tomatensaus, de aula binnenkomt... Maar na het eerste 'ongeloof', voel ik haast zelf de innige knuffel die ze delen. Een hoopvol signaal...  hoe kon ik vermoeden het zelf te beleven.  

    En toch...

    Aan de hoofdingang van het college worden de cameraman en ikzelf opgewacht door een sympathieke jonge meester.

    “Oma mét frigobox, wat mag dat betekenen", lacht hij me toe, ons meetronend door de voormalige kloostergang naar het schoolgedeelte.

    - “Hun plat préféré: pompoensoep en wortelpuree met spekjes, kan ik bezwaarlijk op de speelplaats aanbieden om 3 uur ’s middags, maar een ijsje voor elk kind van de klas, dat is “oma’s aan de top". Dus is de traditionele gebloemde kookpot ingewisseld voor een frigobox… “

    - “Super! Was u al eerder in onze school”, wil hij graag weten.

    - “Ja, twee keer. al even geleden. In mijn vorig leven, interviewde ik hier voor een krant, de finalisten van de wiskunde biënnale. De tweede keer wandelde ik in deze gang met een dierbare vriend, de inmiddels overleden Abt Ulrik Geniets.”

    - “De abt van Averbode”?

    doop amelie.jpg

    - “Ja, we zaten samen in de beheerraad van Levensruimte* en Vader Abt was ook vriend des huizes. Bij een van zijn bezoeken moest hij iets ophalen in dit college en om de hoek wonend, reed ik even mee. Tot vandaag bewaar ik zeer mooie herinneringen aan onze diepgaande gedachtewisselingen over al wat kinderen en jonge mensen aanbelangt. Eén van die gesprekken werd toen hier in deze gang gevoerd... welke middelen inzetten om taalachterstand in de klassen niet tot denivellering te laten leiden."

    We stappen door de lange kloostergang, richting schoolgedeelte en ik raak helemaal opgewonden in het vooruitzicht van wat komt…

    Nog één minuut scheidt ons van de speeltijd en de ijsjes in mijn frigobox smelten van ongeduld.

    Gered door de bel. Binnen een paar seconden krioelt de speelplaats van uitgelaten kinderen en zwelt het geroezemoes aan tot het niveau van een joelende festivalweide.  Tegen het felle zonlicht in, speuren mijn ogen als in een dichtbegroeid bos naar de twee jonge boompjes, waarvoor ik her ben. Roosjes prinsjes...

    God, wat lijken ze allemaal op elkaar. 

    Zeulend met de frigobox, slalom ik alsmaar sneller  tussen de joelende massa, de cameraman naar adem happend, in mijn kielzog.

    - “Qua organisatie kan dat tellen”, hoor ik hem zuchten. “Ontmoeting oma- kleinzonen mag dan voor die laatste wel een verrassing zijn, hoe het gebeurt, is blijkbaar onze verrassing."

    “De ijsjes smelten” fluister ik schor, terwijl mijn hart in mijn keel bonst en paniek het zowat van me over schijnt te nemen. Waar zijn ze nu? Ik vind ze niet. Het was toch geregeld? Ik heb voor de twee klasjes ijsjes bij en die smelten.

    In mijn hevigheid hen te vinden, realiseer ik me plots dat de hele speelplaats terug leeg- en het gejoel verstomd is. Leraar noch cameraman zijn in geen velden te bespeuren. Ik sta moederziel alleen midden de stenen woestijn. Lood in mijn benen en de smaak van zout in mijn compleet verdroogde mond. 

    Klankloos scandeer ik hun naam, zonder respons. Surrealistisch.

    Radeloos speur ik de ramen rond de speelplaats af en daar… aan één van de ramen, naast elkaar staand, kruisen onze blikken. Ik spring op, hoger dan ik kan en wuif... Net als zij hun hand opsteken, word ik gealarmeerd door het tergend piepend alarmsignaal van een achteruitrijdende vrachtwagen op de speelplaats. 

    Gedurende een fractie van een seconde wordt het oogcontact verbroken en amper één oogknippering later… zijn ze er niet meer. Ik draai en keer in het rond, speur wanhopig naar alle ramen, wanhoop tracht me te wurgen, maar alle ramen blijven leeg...  

    Snakkend naar adem, voelt mijn bezwete lijf ijskoud aan en ik ril, alle kanten uitrennend, struikelend en nog altijd dat irritante alarm van die onzichtbare achteruitrijdende vrachtwagen... 

     

    Met luid geklepper worden de groencontainers geledigd en rijdt de vuilniskar, nu terug vooruit, de straat uit… 

    Als verdoofd, glijd ik langzaam uit bed, zwijmel richting badkamer om er een nat washandje tegen mijn slaap te drukken.

    In de spiegel zie ik -zonder mijn brilletje- het vage beeld van een trieste grijze vrouw... Medelijdend glimlach ik ernaar en ... het glimlacht terug... a touch of Rose...

    Yes, I HAD a dream, but even HAVE one, omdat opgeven géén optie is... 

    *(gezinsvervangend tehuis voor kinderen geplaatst door de jeugdrechtbanken !!!). 

     

    26-03-2015 om 16:58 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straffe madammen op vrouwendag met de kr8 van 8...

    08-03-15

    Straffe madammen

    ‘Vrouwen moeten eindelijk eens uit de kast komen’… Het was al een stuk na middernacht toen ik ( na het laatavondjournaal begin van de week) eindelijk onder mijn dons kon kruipen en traditiegetrouw al zappend nog even ‘ter zake’ kwam…

    “Straffe madammen”, daarvoor wil ik nog wel even mijn elektrische beddenbodem rechten.

    ‘Wie zijn ze, waar komen ze vandaan, wat doen ze’… ooit dé quote van pieken Paultje…

    Om nieuwsberichten die duiding vereisen, vakkundig te stofferen, doet men geregeld beroep op een expert ‘ter zake’: een deskundige in een bepaald vakgebied, waarvan men kennis en ervaring op dat bepaald terrein mag verwachten. Initieel kwamen mensen enkel in contact met een expert bij schadegevallen, waarvoor op tussenkomst van de verzekering kon gerekend worden. Blik- en andere schade in de garage, voor of onder de brug vaststellen en van een prijsetiket voorzien, mannen wisten waarom... 

    Daar kwam inmiddels verandering in met ‘een expert’ voor 'je kan het zo gek niet bedenken'… waarbij ik me wel eens afvraag of men in het bos de boom nog ziet... Een expert is gedoemd te veralgemenen, statistisch te oordelen, feiten te ordenen volgens procenten... Daarbij is een specifiek geval gedoemd 'de uitzondering te zijn die de regel bevestigt'...  Zijn materiële brokstukken desnoods te lijmen, psychisch leed, zeker aan kinderen, zijn misdadig...   

    Is het al kwestie om voor duiding de juiste ‘man’ op de juiste plaats te vinden, in een vervrouwelijkte maatschappij is het de hoogste tijd dat ook haar visie in het maatschappelijk debat luider klinkt. Politiek en in alle domeinen van de samenleving. 

    Laat daar nu net het ‘glazen schoentje’ of is dat intussen 'de louboutin' wringen…  Het statement waarmee de 'straffe madammen' die dag het nieuws haalden. Een uitgelezen (of is het meer uitgekookt) groepje dames op bezoek bij de VRT, profileren zich als experts in diverse domeinen. Zij gaan dus in de nabije toekomst kunnen aangezocht worden om duiding te geven bij tal van onderwerpen. Hun 'vakkennis' is gestoffeerd met hun persoonlijkheid als vrouw, echtgenote, moeder, oma... wat een gedifferentieerde kijk en een groter inlevingsvermogen levert, naast het typische en té vaak onderschatte 6de zintuig...   

    Wie voor duiding allerhande een expert aanspreekt, krijgt in eerste instantie vaak een deskundige vrouw aan de lijn. Volgt daarop de vraag om dezelfde duiding voor camera of micro te herhalen, duikt plots een man op. Mogelijk nog hiërarchisch bepaald, maar wie de boodschap zichtbaar brengt, wordt doorgaans als dé expert (h)erkend. En daarom vindt de organisatie ‘straffe madammen’ het niet kunnen dat vrouwen expert ZIJN, maar niet als dusdanig op het voorplan komen. Hoog tijd om hen onder de korenmaat uit te halen. Hoe was het ook weer van de haver en het paard... 

    Niemand wordt als expert geboren, je wordt ervaringsdeskundig door … ervaring. Een pak kennis wordt opgepikt als ‘boekenwijsheid’, maar maakt je nog geen expert. Wat je leert, toetsen aan de realiteit, boekenwijsheid praktiseren, bekritiseren, corrigeren, redigeren en in verbeterde versie toepassen en implementeren…  zijn de aspecten die van een kenner een expert KUNNEN maken. Oefening baart kunst. 

    Expert en carrière.

    Niet zelden is er een discrepantie tussen carrière en expertise in de brede zin van het woord, zoals hierboven geformuleerd. Werken in functie van een carrière stelt een kandidaat vaak voor de verscheurende keuze: to be or not to be… In een relatie lang geen evidente keuze. Capaciteiten van de ene en opportuniteiten voor de ander, durven botsen. Veel relaties sneuvelen in dat duel. Is de man van nature geneigd zichzelf hoog in te schatten...vrouwen die het écht kunnen, houden zich vaak gedeisd. 

    Zeer confronterend om vast te stellen dat de moeizame klim naar de top, mensen zodanig in een keurslijf wringt en hen vervolgens meedogenloos meesleurt in een bestaand systeem.  Hopen om met de verworven macht te sleutelen aan het systeem, wordt vaak snel in de kiem gesmoord, inclusief het idealisme.  Jammer, maar helaas. Is er een oorzakelijk verband waarom vrouwen, expert zijnde, passen om schatplichtig te worden aan alle treden op de ladder? Zijn vrouwen geprogrammeerd zichzelf te verloochenen ten voordele van de ander? 

    Uit jezelf voor het voetlicht treden, voelt (zeker voor wat oudere vrouwelijke ervaringsdeskundigen) ongemakkelijk.  Vele generaties lang stelden 'straffe madammen' zich tevreden met het etiket dat 'achter elke succesvolle man een sterke vrouw staat...' Dat durft wel eens zuur opbreken...  daarom wil de vereniging van 'straffe madammen' in samenwerking met VRT, vrouwen triggeren 'uit de kast' te komen met de eigen capaciteiten... en zo krijgt de uitdrukking een extra dimensie Knipogen

    Het is een teken des tijds, dat groeiend zelfvertrouwen ook uitstralen en zal zijn waarde nog moeten bewijzen, maar wachten tot je ‘kunde’ in het oog springt, is als wachten op Godot…

    Niet aan woorden, maar aan werken kan men iemands liefde merken en met een beetje eerbied voor mijn grijze haren, geef ik met valse bescheidenheid een greep uit een boekdeel van mijn curriculum prijs:

    Bijna een halve eeuw trouwe echtgenote, moeder van drie formidabele kinderen waarvan er twee met hemelse status, pedagogisch diploma, oud- leerkracht, oud- journaliste, oma 'aan de top', manusje en toeverlaat in een dorp in de stad, permanente thuiszorg voor een actieve, sociaal geëngageerde, doch verlamde patiënt… huis, tuin en keukenmanager, voorvechter voor een rechtvaardige samenleving waar rechten én plichten geen onderscheid maken  … expert in justitieel falen en alles met ‘ a touch of Rose’ , maar ook af en toe  met ‘a loud sound of Chris’… En heel serieus: ondervoorzitter van de expertencommissie voor overheidscommunicatie!   

    Vrouwendag met de kr8 van 8, de zon hoog aan de hemel… mijn hart en mijn kastdeur wagenwijd open, denk ik vandaag voortdurend aan die straffe madam, 49 maanden van hier, maar zo nabij...  en dankbaar voor het super lieve kleinood van Ann- Marie en haar 2 toekomstige sterke madammen gekregen als presentje voor vandaag ...Zoenen 

    IMG_4006.jpg

    08-03-2015 om 21:33 geschreven door myriam van loon

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 14/08-20/08 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 13/06-19/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 19/10-25/10 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 10/12-16/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 17/10-23/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!