Inhoud blog
  • de zon is gelukkig weer al van de partij
  • Het zijn momenteel hele drukke tijden !
  • 1 april en het is buiten heel donker om dik 10 uur
  • Belgische lozer als terrorist
  • De Belgische huurwet is niet meer van de poes !
    Zoeken in blog

    Foto
    Nieuws VTM
    Zoeken met Google


    zon _en_zweet_in_frankrijk
    als een lang gekoesterde droom realiteit is geworden
    De schrijffouten , zijn eigen creatie's en mogen niet gecopïeerd worden , zonder toestemming van ondergetekende
    26-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ons tussen doortje

    heerlijk..... en nu naar de compostberg voor de schillen van het appelsienesap





    26-01-2016 om 11:35 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    In een Zweeds opvangcentrum voor minderjarige vluchtelingen is gisteren een vrouw van 22 die daar werkte, neergestoken. Alexandra Mehzer stierf een paar uur later aan haar verwondingen. De steekpartij gebeurde in een opvangcentrum in het plaatsje Mölndal, ten zuiden van Göteborg. De dader is een jongen van 15 die in het centrum werd opgevangen. Hij is vermoedelijk een Afghaan, zo schrijft de Zweedse krant Expressen. De jonge dader werd meegenomen voor verhoor, dat door taalproblemen bemoeilijkt werd. In de late ­namiddag kondigde de openbare aanklager aan dat hij werd aangehouden op verdenking van doodslag of moord. De 22-jarige Mezher werkte nog maar een paar maanden in het opvangcentrum. "Het is verschrikkelijk", zegt haar nicht in de Zweedse media. "Ze wou iets goed doen, ze wilde een goed mens zijn en dan doet er zich zoiets voor. Ze deed enkel haar job. We zijn er kapot van. Ze was zo een lieve en warme vrouw." De nicht van Mehzer wijst nu met een beschuldigende vinger naar de politiek. "Het is de schuld van de Zweedse politiek dat ze nu dood is." Minderjarig De jongeren die in het opvangcentrum wonen, zijn tussen de 14 en 19 jaar oud. Sommigen van hen hebben al asiel gekregen, voor anderen is de asielaanvraag in behandeling.(frp

    26-01-2016 om 09:59 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.morgend ritueel achter de rug

    dat is dus  het ruitje van  de kachel schoonmaken, het vuurkorfje leegzuigen en de zaak terug in gang zetten... verse koffie zetten en appelsientjes persen !....

    den afwas... en opruimen... Het mag van mijn part lente worden...

    Ik zou dringend nog wat moeten handwerken...Maar door de vele  interesse's geraak ik niet echt op dreef.... ik heb nu twee stukken liggen die bijna afgewerkt zijn dus het wordt tijd ... dat daar verandering in komt!...

    als ik zo in de groepen lees.... ben ik niet alléén die terug de draad moet oprapen.... en zeggen en schrijven dat ik zelfs trouwkleren heb gemaakt, voor een pleegdochter !... een doopkleedje dat ik met veel spijt in het hart heb weg gegeven.. en nog een hele kast met mooie maatjes 38 veel klassieke kleding die nu ook mode is... 

    trouwens de oude modellekes komen terug op, want het jonge volk  is steeds op de schooi naar vintage patroontjes ....in de camionet ligt er een breiwerkske... een koppel (mans)sokken 1tje klaar en de tweede sok daar zit ik aan de spie ( dus juist na de hiel aan het minderen....) 

    Zo aan de slag 

    26-01-2016 om 09:56 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    25-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik had de keuze...

    ofewel... brood met beleg, een lekker maaltijdsoep.... of ..... heerlijk zelfgebakken appeltaart!..

    Ik was een beetje onzeker... over het resultaat.... want ik was redelijk gul geweest met de speculaaskruiden...... en aan de gierige kant met de suiker.... de taart staat heerlijk fris op het binnen terras ( uiteraard goed beschermd tegen al die kleine snoepers ( muizen) die nu hun heil ook binnen zoeken met al die kou ! kijk als ze eens een wortel of een patat stelen , dat kan me weinig schelen , maar van de rest moeten ze afblijven...ik leg wel geregeld vergif... maar blijkbaar weet gans de melayse  muizenpopulatie dat dit adres eentje uit de duizend is om lekker te eten !.....want steevast is het vergif opgepeuzeld !.. en vinden we dooie muizekes ( veldmuisjes denk ik)Ik doe geen enkel diertje kwaad, maar ondanks dat ze er schattig uitzien is het en blijft het ongedierte die ziektes verspreiden dus moet ik van mijn hart een steen maken... en doen , wat ik moet doen!! maar dat terzijden om verder te gaan over het gebak... het ziet er een beetje vreemd uit ... de appeltjes hebben een donkere rood, bruine kleur !.... onder het raster ( van brioche-deeg dat ik nog over had van de rijstvlaai ) maar de marsepein rozijntjes en de appels  en nog wat ... hebben dus voor een fantastisch smaakfestival gezorgd.... alles is netjes in evenwicht !....zonder overheersend te zijn..... dus dat smaakt naar nog.....met een tas heerlijke vers gezette koffie...mmmm , daar kom je voor naar huis 

    25-01-2016 om 13:09 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.blije verrassing !

    De post heeft mijn luterloh knoopsgatenmeter thuisgebracht ! ik ben blij dat er toch meer eerlijke nederlandse zakenvrouwen zijn, dan ik dacht...... want soms ... grrr... meer dan eens meegemaakt en door al die bedriegers en hun gerotzooi ...  kan ik echt giftig om worden !Dankjewel Jose , dat je nog een eerlijk vrouwmens bent !

    25-01-2016 om 11:20 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We zijn weeral goed begonnen!

    Eerste werk ( in de winter) is de pelletkachel  schoonmaken, dat is eigenlijk een routine kwestie... want wat de fabrikanten ook beweren, de kachel  wordt wel een beetje vuil....en als je dat dagelijks bijhoud is dat maar drie minuten ( nog niet eens) werk met de stofzuiger ene een papieren vodje het raamke schoonmaken ( ik heb daar zelf een middeltje voor gemaakt , en na drie minuutjes fonkeld het raam terug als nieuw.... De verse soep terug in emmertjes gieten....en dan weer eens kijken wat voor een werk ik zou kunnen onder handen nemen, voor theo staat er eigenlijk hard labeur op het programma... betonneren....en/of metsen.... gisteren heeft hij nog schuim gespoten tussen de muur en de grote glazen deur !...

    Zodra alles gebetonneerd is en uitgehard en het weer het toelaat gaan we dus dat stuk al (witten) ttz. caleien... ik ben zo content van mijn zelfgemaakt produkt ... dat ik eigenlijk niet anders meer wil gebruiken !

    Deze middag de verse appeltaart aanvallen denk ik ... en daarna zien we weeral een beetje verder !

    1 ding vind ik sneu, ik heb gans de serie van code37 afgekeken ... althans de eerste twee uitgaven zaten in een mooi etui.... eigenlijk heb ik die reeeks leren kennen op you tube... waar er verschillende afleveringen  opstaan... maar dat zijn zeer gekuiste versie's..... want jan en alleman..ook het kleine grut kan dat bekijken en sommige afleveringen zijn zeer expleciet !....( de originele versie )Dus is het nu afwachten tot de reeks drie kan bemachtigen... want code 37is echt de moeite... e de jongere acteurs zijn hier ook goed in vertegenwoordigd, ons generatie is opgegroeid met Jo de meiere,yvonne lex, Hilde de Bal, Nand Buiele  ( ik denk niet dat de laatste naam goed geschreven is )...

    Ik kijk zowiezo graag dedective's heb ik geen goeie dvd's kijk ik naar de reportage's op you tube.... die meestal docu's zijn over moorden etc.... je wordt daar wel heel nuchter van.... Ik weet het wel, het is amerika... ver weg, maar als het ginder stormt , dan waait er hier toch al een stevig briesje.....

    en wordt je zeker wat meer wakker...ook over hetgeen er zoal in de buurt, famillie enzovoort leeft... In elk geval .... ze hebben mij de laatste jaren al serieus in de zak gezet, zogezegde hele lieve mensen die steeds willen helpen, jaja, tot dat !!... en als het deksel dan van den beerput gaat... moet je nog niet eens roeren , om het te laten stinken.... sommigen weten met mooie praatjes iedereen famillie, vrienden, kennissen  goed om de tuin te lijden... en toch maak ik me sterk ... het komt allemaal goed !

    De belofte's die zeemzoet gedaan worden als ze in de chit zitten ... zijn meestal vlug vergeten..straffer nog, of ze worden gewoon als dwangmiddel gebruikt ... om hun zin door te drijven !.....mijn part geven ze maar aan gelijk wie... ik pas voor al die schijnheiligheid !.....

    25-01-2016 om 09:44 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    24-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ijskast aangevuld...

    appeltaart gebakken ( die staat te koelen)

    terug pompoen-linzensoep aan het brouwen... met deels uit de vriezer(pompoen)... en het leeuwendeel vers... wortels, selder prei en uit.. deze keer eens een blik linzen gebruikt...nog zo gemakkelijk...daar komen dan nog wat extra kruiden bij zoals.... look , verse gember... chili...en uiteraard peper en zout naar smaak.... ik zou er voor de kleur en de gezondheid nog wat kurkuma kunnen aan toevoegen en curry zou ook nog kunnen, al deze extra kruiden ( buiten het zout dan) zijn extra's voor de gezondheid.... en aangezien ik daar toch wel ful-time mee bezig ben.... en het nog super lekker is.... is die wetenschap meegenomen.....

    Gember ( vers of gedroogdmaar niet geconfijt) is echt een wondermiddel...  veel mensen weten het niet... maar als je chemo moet volgen... zorgt gember ervoor dat je belange niet zo ziek wordt van die kuur en de chemo ook beter werkt... het is een klein weetje.... waar ik niet genoeg op kan wijzen... ik kan moeilijk aan wildvreemden gaan vertellen... dat ze gember moeten beginnen gebruiken ( in het eten of als thee) omdat ik via, via te weten ben gekomen dat ze dus het slachtoffer zijn geworden van die vreselijke ziekte !...T'ja... wat moet je dan doen !!... het hier nog maar eens schrijven en hopen dat ze het lezen en het proberen.... 

    voila voorlopig zitten we weer op ons gemak.. we zouden eigenlijk nog weg kunnen gaan ... maar het is lekker gezellig onder ons, ieder met zijn eigen ding !... 

    We hebben deze middag zo lekker gegeten en als nagerechtje  lekkere chocolade-pudding met verse slagroom, dat we gene pap meer konden zeggen.... dus op een ander nog eens gaan bijtanken is wat teveel van het goeie 

    24-01-2016 om 14:25 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het was gisteren een hele plezierige dag..

    en vandaag doen we het rustig aan !...

    Mischien dat ik nog een vlaai bak... ik heb nog enorm veel fruit in de diepvriezer zitten, gaande van frambozen, pruimen, abrikozen.. braambessen, stekelbezen, aardbeitjes.... appels liggen in een koele ruimte.... ik heb ook lekkere confituren, mocht ik eens willen afwisselen , want ook met een goeie pot confituur maak je heerlijk gebak, het is maar hoeveel je wil spenderen.... en waar je muts naar staat...maar zo een heerlijk winters gebak.. met appels , amandelspijs... boerenoten....rozijntjes en kaneel ja mensen... daar moogt ge me echt voor wakker maken... en als ik daar dan een lekkere vers gezette tas koffie bij denk , is het plaatje helemaal kompleet... ouderwets gezelligheid troef..... ik zie het plaatje al helemaal voor me.... een lange tafel ... een goed ronkend stoofke... een paar banken en de geur van gebak, kaneel etc..... met gezellige mensen genietend... en nee !! geen tv.... maar een goed boek en een zacht muziekske...Deze avond zeker en vast witte kool met sausieskes.... als de smaak meevalt... gaan we daar meer van kopen.... want ik had zoiets jammer dat ik onzeker ben van de kwaliteit.. ik zou er wel raad mee weten denk ik.. opgevulde kool met lekkere zelfgemaakte  tomatensaus !.....MMmmmmm 

    Ik zie het al gebeuren het wordt vandaag weer een kokkerel dag !.... ik heb ook een boekje op de kop getikt dat uitgebracht is door Ebly... want  ik lust die graantjes eigenlijk zelfs liever dan rijst... het heeft een heel andere smaak en kan eigenlijk voor allemaal hetzelfde gebruikt worden......

    zo staat er een gerechtje Eblysotto... in de plaats van risotto... ,met verschillende variatie's , je kan er ook groenten mee opvullen .. ook kan je dus in de plaats van pasta.... deze graantjes gebruiken, bvb. carbonara, bolognese enzovoort.. maar ik ga dat hier wel niet allemaal verklappen hé !!.... Mijn boezemvrienden moeten dat hier maar komen proeven.... en nog een voordeel van die Ebly... ( of een ander merk natuurlijk ) en eigenlijk een groter voordeel dan rijst is dat .... de graantjes luie darmen stimuleren, rijst darentegen. , werkt tegenovergesteld ( waarom denkt ge dat chineeskes spleetogen hebben )

    Alé ik ga ne keer beginnen, want wil ik allemaal doen ik nu geschreven heb, zal ik me al moeten reppen... het zijn geen dozekes die ik eventjes open draai.. maar echt van nul beginnen .....  en als ik zo een appelgebak wil maken, moet ik dus ook eerst en vooral appelmoes fabriceren en moet die afkoelen .... 

    24-01-2016 om 11:00 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    23-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik ben weer een Creuset pan rijker!!

    en of ik daar super blij mee ben !!...en dan nog een ander exemplaar...in het ouderwets verlopend orange.. van donker aan de bodem verlichtend van kleur naar de rand toe !!!omdat de steel mankeerde had ik hem voor een prikje    

    Er is me een aanbod gedaan , waar ik normaal gezien... heel blij mee zou zijn... maar we hebben nog veel te veel werk, en ik vind het ook wat ver om daar mijn ding te gaan doen....namelijk les gaan geven in handwerken.... moest het iets dichter bij zijn met plezier.... maar het is echt veel te ver.... Veel franse ( jongere) dames , hebben een het op mijn zelfgebreide grote tipsjaal... ik moet me soms echt los trekken om  van tussen hun onderzoekende vingers te geraken... Als ik er dan ook nog bij vertel, dat ik het breigaren ook nog eens zelf gesponnen en getwijnd heb in het kort ontworpen , is het helemaal in orde.... ik begrijp hen wel... maar wie gaat er mijn werk doen? jammer maar we hebben echt nog teveel werk... en als ik het dan doe , doe ik dat het liefst op de oude ambachten marktjes !!....

    We hebben geen honger meer omdat we dus om een dikke vijf uur, scheel zagen en dus wat tussen onze tandjes hebben gemoffeld onder de vorm van croisantjes en schocoladebroodjes !.. straks waarschijnlijk een handvol chips.. en dan zal het wel klaar zijn voor vandaag... morgen witte kool met sausieskes...we gaan toch nog eens proberen van de franse sausiezen te eten... een andere slager is mischien  beter dan die, die we ooit al geprobeerd hebben ..

    23-01-2016 om 18:49 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De rijstevlaai is wijlen...

    en ik wist het.... er is een snoeperkont, weer met zijn zoetige neus weer op de feiten gedrukt... zeg niet te gauw... ik lust dat niet... zeker niet als het uit mijn castrollekes rolt.... 

    Omdat ik die eigenlijk met voorbedachte rade voor mezelf had gebakken(ik had er al een eeuwigheid goesting in) had ik hem veel minder zoet gemaakt... maar te weinig is te weinig... dat was geen ramp met bloemsuiker los je dit probleemke op.. maar de volgende keer doe ik er meer , vele meer suiker in... want ik weet het zeker hij is goed gekeurd !...je kan natuurlijk met die vlaaien eindeloos varïeren.... suikervlaaien, fruitvlaaien.... ( met appels , met appelmoes, met pruimen, met aardbeien, krieken , rabarber, denk aan iets en je kan de limburgse vlaaien er mee vullen...ook opgelegd fruit kan daarvoor gebruikt worden... je kan het fruit meebakken of eerst het deeg blind bakken en dan een spiegel van banketbakkersroom en daarna met fruit beleggen... als je het fruit meebakt , kan je er ook nog een mooie raster opleggen... het is maar zoals je het verkiest !...

    Gebak is over het algemeen overal redelijk duur..waarom?... weet ik niet , want eigenlijk kost gebak, zelfs heel lekker gebak niet echt veel werk. (met uitzondering van bepaalde deegsoorten zoals bladerdeeg en gerezen bladerdeeg)....

    koekjes en pralines zijn dan wel weer  meer arbeidsintensief... en kunnen aardig oplopen... d'as voor ons niet haalbaar, als wij een bepaald soort koekskes lekker vinden.. zijn die geen lang leven beschoren... zo een koekske hapt lekker weg, en voor we het weten is de doos leeg !...Theo heeft witte kool besteld.. gestoofd of met witte saus... lekker hoor !gewone boere kost !... het is ook een eeuwigheid geleden dat we de jachtschotel bigos op het menu hebben gehad, dus daar moet ik eerst daags ook nog eens wat mee doen ! het is zeer voedzaam, veel vitamine C.... en licht verteerbaar

    Voila .. ik ben benieuwd of er kan gemetst worden.....

    23-01-2016 om 10:37 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    22-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.we hebben vroeg gedaan met eten...

    als ik terug honger krijg... neem ik dan mijn toetje.... rijstvlaai met lekkere verse slagroom en chocoladeschaafsel





    22-01-2016 om 17:27 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nog een zoom en mijn tuniek is af

    als proefprojekt ferm geslaagd... het is in elk geval ... iets waar ik bij warm weer ferm van zal genieten... ik denk dat ik het gewoon als kleedje hou... omdat ik een kleine gestalte heb... zijn de meeste patronen veel te lang voor mijn klein lijf... maar soms heeft dat ook voordelen !...ik heb provesoir een koordje geasembleerd tot ik weer eens naar de veritas geraak.. om daar dan mijne voorraad op te slaan !

    ik moet er echt nog aan wennen dat ik geen maatje 36-38 mag naaien voor mezelf, ik krijg die knop nog niet echt omgedraait..Toch ben ik al wat slanker dan toen ik het patroon uittekende... (dat kan ik zien aan de borstnepen) de paspop is ook niet echt het toonbeeld van mijn lichaamsmaten op dit ogenblik... de scharnieren staan op barsten... Maar ik hoop van binnen kort toch weer wat kilo's minder mee te moeten sleuren... ik ben dus bezig met het 1 en ander en daar vertel ik dan later wat meer over... het is absoluut geen dieet... al dat gedoe... met honger kuren... weicht-watchers enzovoort zorgt maar voor een jojo effect... het schoonste voorbeeld is 1 van onze ministers ( maggie)







    22-01-2016 om 14:30 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze middag linzensoep met pompoen..

    hartverwarmend, super gezond !..super lekker.... de soep heeft door de samenstelling van de groenten een echt speciaal smaakske ...Ik moet er enkel nog een gepast garnituurke bij zien te verzinnen....tegen dat ik weer kameraadjes te logeren heb !...

    Voor deze avond is er beslist van frietjes met pitta klaar te maken !.....en voor morgen zien we dan wel weer ! (maar mischien wordt het dan nasi !)

    Nu verder mijn tuniek verder afwerken..eerst onder de Bernina en dan onder de coverlock... een primeur van mijn nieuwe luterlohsysteem... maar ik ben door die nederlandse dame toch weer in de zak gezet...(sommige) Nederlanders gaan er prat op , dat ze goeie zakenmensen zijn... maar mensen beduvelen is niet echt goed zaken doen... gelukkig zijn er nog verdelers van het luterloh systeem...en ik heb spijt dat ik me aan die hollandse trien haar promotiepraatje heb laten vangen.. bah, bah..... jammer voor haar... want ik ga dit gegeven niet wegmoffelen onder stoelen of banken!.. ter zijner tijd... komt dat wel ten berde !...

    22-01-2016 om 12:25 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De rijsttaart is goedgekeurd...

    Maar de volgende keer ga ik de vulling toch iets zoeter maken niet alléén dat zoet bekske vind dat, ikzelf vind hem ook iets of te weinig gesuikerd, maar het is al zolang geleden dat ik dat gemaakt heb, dat ik de verhoudingen en gewichten kwijt ben, maar het is zoals fietsen, hoelang het ook geleden is, dat verleer je niet ... verder valt er niets op aan te merken...en natuurlijk heeft het avondmaal, dat bestond uit chili-con-carne  goed gesmaakt... het is tegenwoordig de magerdere versie....met gemalen biefstuk... alle beetje helpen, zegde de mug'" en ze plaste in de zee"... d'as een spreekwoord van bij ons !...

    Het is nog altijd berekoud...dus denk ik niet dat er buiten veel te beleven valt....Dus dan maar binnen wat doen.... De coverlock draait terug zoals het hoort... enkel mis ik mijn goed hulpstukje voor de naalden te verwisselen en te bedraden... ik heb voor dat spel vijf euro betaald maar het is niet echt wat het moet zijn...en dat heb gisteren mogen onder vinden omdat ik naaldbreuk had ( door te veel lagen.... fleece proberen naaien)....

    Het bovenste stukje van mijn tuniek is klaar ttz. rugpand, en voorpanden zijn aan elkaar genaaid de belegsel bevestigd en alles mooi afgestikt met een siersteek... vandaag zou ik dus de gaatjes willen borduren (om het koordje in te rijgen dat dienst doet als sluiting !...ik heb zo wel een speciale tang  maar de oogjes oxideren als ze met water in contakt komen dus los ik dat anders op.... 

    Wat we vandaag gaan eten weet ik nog niet... 

    22-01-2016 om 10:03 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    21-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik heb de daad bij het woord gevoegd !

    Dat komt omdat ik aan het mailen ben over rijstvlaaien... ( alé het recept natuurlijk).. dat ik daar echt zo een niet te stuiten goesting in gekregen heb, dat ik het nu heb klaar gemaakt..... om Theo tegemoet te komen heb ik minder rijst gebruikt en meer banketbakkersroom... en de vlaai staat nu lekker te bakken nog een goeie 10 minuten en hij kan uit de oven afkoelen ... het ziet er op het eerste zicht niet slecht uit !..... 

    Vlamingen eten de rijstvlaai meestal zo... of met bloemsuiker bestrooid... maar sommige Limburgse recepten spreken van  slagroom toefjes en geschaafde chocolade !.....

    Ooh en ja ... we hebben deze middag echt onvervalst worstenbrood gesmikkeld !









    21-01-2016 om 12:42 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik denk dat er vandaag chili op het menu zal staan!

    ik zing dat ( lees schrijf) al een paar dagen en dat is niet in dovemansoren... terecht gekomen.... met de vraag wat de pot vandaag zal schaffen werd er direct chili gezegd.. dus gaan we dat maar doen hé !.. het zal vlug klaar zijn want de ragout zit klaargemaakt in de vriezer...

    Ik heb gisteren weer een grote pot soep gemaakt... de lekkere waterzooi ( eigenlijk meer een dubbel getrokken kippesoep) is op... deze keer .. een soepke dat bestond uit de gewone soepgroenten.. (nog altijd uit eigen hofke) met daarbij een dikke halve kilo pompoen... en een pak geweekte linzen... als vleesje gebruik ik daarbij gerookt spek... dat ik eerst aanstoof met  de ajuin... en dan al de soepgroenten... als alles goed gestoofd is... giet ik daar dan het nodige water bij en de linzen.... nadien wordt de soep heel goed gemixt met de staafmixer en wordt het gedeelte spek dat ik daarvoor gereserveerd heb bijgevoegd... de soep mag dan nog een paar minuutjes doorkoken zodat het laatste toegevoegd ingredient, het spek dus... ook goed gaar is en zijn smaak afgeeft aan de lekkere dikke romige soep.... meer moet dat niet zijn... de soep is lekker dik.... en smaakt ouderwets lekker 

    Ik heb al weken goesting naar  echte limburgse rijstvlaai... Maar omdat theo  daar naar eigen zeggen niet echt gek op is, heb ik dat altijd al , zo gelaten..... ik zie me niet in staat om zo een rijstvlaai alléén op te knuffelen... want als die een paar dagen oud is, is die ook niet echt lekker meer !....

    Ik ga dus een lekkere rijstebrei maken... laten afkoelen en  tijdens het afkoelen maak ik een lekkere briochedeeg .. waar ik dan de vlaaivorm mee ga bekleden.... als de brij is afgekoeld ..... die in de beklede vorm gieten en lekker afbakken.... het zal moeilijk zijn om er af te blijven tot de vlaai is afgekoeld !..... 

    een variant van deze vlaai , is de fruitvlaai... de suikervlaai en de knubbelkesvlaai... en die komen uit het Limburgse gedeelte !

    21-01-2016 om 10:22 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    20-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dienen Theo toch

    Zou dat nu uit puur graag zien zijn.... ik weet het niet , het kwam zo te pas, nadat hij het vorige stukje had gelezen..... dat hij mijn kookkunsten... beter vind dan die van de Piet... Blijkbaar geeft mijn manneke zijn oogskes goed de kost... als ik aan de  voorbereidingen voor een maaltijd bezig ben... Maar toch leer ik ook vand diene west-vlaamse kok.. het zijn soms kleinigheden.... die het grote verschil maken... Ik heb natuurlijk ook slimmigheidjes....die ik enkel en alléén aan mijn beste maatjes door geef !

    Het is gene lasagna... Het was uit mijn gedacht gegaan dat ik gisteren een filet gebraadje had uitgelegd ( varken).. met princesseboontjes zal dat niet slecht zijn ....

    Het gerbraadje maak ik oftewel klaar in de pruttelpot oftewel in de  turbo!...D'as een heel groot woord voor een oven met een halogeen lamp... je hebt daar de lekkerste gerechten uit... gebraad, aardappelkoek..... kip... vleugeltjes het is allemaal om ter lekkerder !!.. mooi gekorst en het vlees .. heerlijk sappig van binnen !daar komt nog bij ... dat deze oven niet lang moet voorverwarmen.... Als ik er aan denk... zal ik een foto plaatsen !

    20-01-2016 om 13:33 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is een feit...

    Mensen die mij benadeelt hebben.... komen of laten me bespioneren.... bang dat ik uit de biecht zal klappen... soms heb ik al een vaag vermoeden... maar ja vaag daar koop je niets mee... en tot ik zekerheid heb... verdraag ik dat... als puntje bij paaltje komt.... zal dat toch niet helpen... als ikbewijzen heb... versuikeren die niet... en komt dat ter zijner tijd wel op de proppen..... Maar het 1 na het ander... Ik ben veel te braaf geweest... en iedereen heeft zowat de kans gehad om op mijne kop te schijten.....

    Het is erg... maar het is wel zo... te braaf is te zot..... 

    Het is gisteren gelukkig beginnen dooien.... Ik ben benieuwd wat de winter ons nog gaat brengen... 

    Mmm wat ga ik vandaag klaar maken? , Het is winterse kost , of het zal er naar gaan rieken hé.... het heeft ons gisteren goed gesmaakt... en het was wederom  met groenten die nu vollop te verkrijgen zijn... en toch, toch heb ik goesting naar iets dat me aan de zomer laat denken.... met een heerlijk lekker wijntje... heerlijk zonnig weer... en !!!... een pasta gerecht !....lasagna !.. ik heb de saus in de vriezer zitten, veertien dagen geleden gemaakt... en ik denk om het eens op Pietje zijn manier klaar te maken... ik ben dus nu SOS piet 2 rijker.....bijna al de gerechtjes heb ik al klaar gemaakt zonder piet zijne goeie raad... maar hier en daar , zitten er verschillekes in het recept, en ja dan wil ik dat ook eens uitproberen natuurlijk.... langs den andere kant... ben ik niet altijd akkoord met hetgeen Piet schrijft .. maar dat is natuurlijk mijn eigen opinie... en ieder kookt naar eigen godsvrucht en vermogen..... ik denk dat mijn passie even groot is als diene wakkere west-vlaming... maar zonder al de ster-allures... dus... hij maakt de lasagna klaar met een paar lagen ( diepvries) spinazie....Daar zit het verschil in.... Ik weet wel hoe raar het ook klinkt dat spinazie en tomaten goed bij mekaar passen !....

    IK heb ook al weken zelfs maanden grote goesting naar vogelnestjes in tomatensaus met spinazie en kroketjes ... dat is een recept dat ik voor den eerste keer heb gegeten  in het hospitaal, toen mijn toen peuterige dochter ze was toen een jaar of twee.... erg ziek was !.....Ondanks de ziekenhuis kost zoals velen dat noemen was dit gerechtje toch met veel liefde bereid... de tijdspanne waar ik van spreek is zo een 35 jaar geleden, toen werd er nog met het nodige respect voor het werk gehandelt... dus ook door de kok die in dat hospitaal werkte.... ( of was het een nonneke dat kan ook natuurlijk )

    Een mens onthoud .. dikwijls hele banale kleine dingen... in voor en tegenspoed ... meegemaakt of ondergaan 

    20-01-2016 om 10:31 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    19-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is gene chili con carne geworden....

    we hadden nog altijd spruiten in den tuin staan... dat wil zeggen.. echte mini-mini dingskes..

    Ik had zo iets bon !!.. het zal gene vette zijn... maar beter iets , dan niets !!.. de spruitekes de laatste tien minuten mee met de aardappels gekookt en er dan een soort van stoemp mee bereid !.. kwestie van alle smaak te hebben.. maar (gelukkig) heb ik ook nog zes ajuinen gekild en versneden tesamen met een paar teentjes look... bij de korteletjes die ik voorzien had als vlees !.. die stonden dus lekker zachtjes te bakken... genoeg om te garen, maar zodanig dat ze niet aanbranden de fijngesneden uienringen en de look toegevoegd ... als alles glazig geworden was... een neep uit de tube harisa... en een klets kokend water...vlees en ui... mochten broederlijk... stoven..... De aardappels met de spruitjes  omgetoverd tot stoemp.... en het was weeral lekker... simpel, niet duur  er was iemand die zich een beetje ongans heeft gesmult... ondanks dat de spruitjes er volgens hem door waren gefietst !!.... Ik heb geen foto's het ging allemaal een beetje super vlug !!...

    19-01-2016 om 18:54 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik heb een boek gekregen 165 jaar suc6

    Door een personeelslid van een zorgtehuis samengesteld... het zijn oudere recepten van de mensen die daar verblijven,het was de bedoeling om dit niet verloren te laten gaan als oudere mensen weg vallen....

    Theo zijn lievelingskost is(was)bruine bonen met rauwe ajuin , uitgebakken spek en pickels !... dit recept  gaat de richting uit van Theo zijn lievelingsmaal ( althans d'as van voor mijn tijdrekening )

    Het is een recept van KEES Krugten...

    en heet Captains dinner 

    je hebt voor vier personen , 2 grote potten bruine bonen of kapucijners nodig,

    800 gram magere speklapjes , 

    1 kilo gekookte aardappels

    400gram uien

    potje zoutzure augurken,

    potje zilveruitjes

    potje piccallilly

    boter

    1 prei

    1 groene paprika

    kropsla

    en een halve theelepel gemalen chilipoeder

    bak de speklapjes uit... de bruine bonen of kapucijners op een laag vuurtje opwarmen in een ruime pan... maar niet laten koken,

    snij de ui in ringen , hierbij de paprika , chilipeper en prei toevoegen

    Als de speklapjes knapperig zijn op een keukenpapier laten uitlekken ... gebruik het spekvet om de ui glazig te bakken , daarna in een schaal deponeren, , zilveruitjes , augurken en picalilly in apparte schaaltjes doen, kropslauit mekaar halen, giet de bruine bonen af en doe ze in een schaal , hetzelfde met de ( gekokote aardappels , en leg de speklapjes op een bord en dien alles op 

    Deze maaltijd laat zich goed vergezellen van een frisse pint of een kruidige wijn...  je kan ook in de plaats van spoek sausissen gebruiken of gezouten vlees....verwarm de  peulvruchten in eigen nat... maar eerst onder de kraan afspoelen....ikzelf ... spoel de  bonen altijd af en warm ze op in vers water met een boullionblokje... dan is de "dozensmaak" weg... omdat dit recept gecopïeerd is , wou ik het er opzetten zoals het origineel in het boek staat..... ere wie ere toekompt 

    19-01-2016 om 12:56 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Het wel en wee !!!! wordt een droom werkelijkheid, of een nachtmerrie
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    akira
    blog.seniorennet.be/akira
    Gastenboek
  • Hallo Myriam
  • We missen jullie op het Tuinadviesforum
  • Een mooi begin voor augustus
  • Hallo
  • Groeten uit Knokke-Heist

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!