Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 86 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen.
Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
Als je niet weet wat je straks gaat eten! Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
15-12-2009
Gehaktballen speedballs.
gehakt weer eens anders
Gehaktballen Speedballs ======================= 400 g rundergehakt
1 uitje
2 el ketjap manis
2 el grove mosterd
wat zout
1 tl cayennepeper
2 eieren
80 g paneermeel
250 ml runderbouillon
boter
. Meng het gehakt met de ui, ketjap, mosterd, zout, cayennepeper, eieren en paneermeel
Draai er ballen van en en laat ze 30 minuten rusten in de ijskast
Braad ze in de boter, voeg de bouillon toe en laat ze half afgedekt in 45 minuten garen
Meng er voorzichtig met een spatel de bloem onder en voeg er de gesmolten boter aan toe.
Vet een bakplaat in met wat boter en strijk er het deeg op zodat het maximaal 0,5 cm dik is.
Plaats dat 20 minuten in een aan 180°C voorverwarmde oven. Laat het deeg afkoelen.
Meng 250 gram boter met 250 gram bloemsuiker tot een smeuïge massa.
Voeg aan deze crème au beurre de stukjes marsepein toe.
Verdeel het deeg in rechthoekige plakjes van 4 cm op 8.
Maak de vier javanais-gebakjes als volgt: bestrijk een plakje met de crème au beurre, leg er een plakje op dat je opnieuw met crème au beurre bestrijkt.
Bouw zo verder tot alle deeg op is.
Op de allerlaatste plakjes strijk je een dun laagje crème au beurre.
Smelt de chocolade au bain marie en overgiet er de bovenkant van de taartjes mee.
Tot slot doe je nog wat rest van de crème au beurre in een spuitzak en maak je een mooi toefje op je taartjes.
Lamskoteletjes met dragon Hoofdgerecht ============================================ boter: 25 gram
citroen:1/2
lamskoteletjes:12
gehakte dragon:5 soeplepels
maïszetmeel:1 koffielepel
teentjes van look: 2
sjalotten: 2
olijfolie: 3 soeplepels
eierdooier: 1
melk: 1 deciliter
peper en zout
witte wijn: 5 deciliter
. Snij de teentjes knoflook in de lengte in twee en wrijf er de lamskoteletjes aan beide kanten mee in zodat ze lekker geuren. Zet even opzij.
Snipper de sjalotten en doe ze in een steelpan. Overgiet met de wijnazijn, de witte wijn en 0,5 deciliter water. Voeg er drie soeplepels fijngehakte dragon bij. Breng aan de kook en laat tot een derde inkoken. Filter het ingekookte vocht: u moet 0,5 deciliter vloeistof overhouden. Zet opzij.
Verdun het maïszetmeel met de koude melk. Voeg er de eidooier bij, zout en peper. Zet het steelpannetje au bain-marie en klop krachtig zodat de saus dik wordt.
Voeg er beetje bij beetje de ingekookte vloeistof bij, de boter in klontjes, de rest van de dragon en een scheutje citroensap. Breng op smaak.
Intussen laat u de lamskoteletjes grillen in een grote pan met de olijfolie. Kruid met zout en peper.
Dien warm op met de dragonsaus en gestoofd witloof als bijgerecht
Ingrediënten voor 300 gr: 125 gr blanke amandelen 125 gr kristalsuiker 1 ei
. Maal de amandelen door de amandelmolen of een vleesmolen. Klop het ei los en meng het samen met de suiker door de amandelen, zodat een smeuïg maar stevig mengsel ontstaat. Bewaar het in plasticfolie gewikkeld of in een luchtdicht afgesloten bakje een paar weken in de koelkast.
Gebruik de spijs voor bijvoorbeeld het maken van een kerstkrans of banketstaaf.
Rog Met Een Romig Sausje En Garnaaltjes ======================================= Ingrediënten:
3 rogvleugels
4 eetlepels olijfolie
een klompje boter
Saus:
2 eetlepels olijfolie
75 cl. droge, witte wijn
4 flinke sjalotten
2 blaadjes laurier
4 takjes tijm
2 eetlepels bloem
250 ml light room
peper en zout naar smaak
1 koffielepel currypoeder
Garnituur:
1 grote tomaat
4 à 5 blaadjes basilicum
1 eetlepel kappertjes (opgelegd op zuur)
50 g grijze garnalen
. Voorbereiding: De rogvleugels (laten) fileren.
De sjalotten reinigen en in kleine blokjes snijden. De kappertjes even (5 minuten) laten weken in water om de zurigheid te verwijderen en ze dan goed laten uitlekken. De tomaat pellen, ontpitten en in kleine blokjes snijden. Vervolgens de tomatenblokjes met de kappertjes, fijngesnipperde basilicum en wat peper uit de molen vermengen.
Zet weg in de koelkast tot gebruik.
Bereidingswijze: Start met de saus: Stoof de ui aan in hete olijfolie tot glazig. Bestrooi met de bloem en roer alles goed om. Voeg de wijn, de tijm en de laurier toe. Laat alles op een matig vuurtje reduceren tot 1/3. Voeg vervolgens de room toe. Laat doorkoken. Zeef de saus - alles goed doordrukken! Op smaak brengen met peper en zout en het currypoeder. Breng de saus aan de kook voor opdienen (eventueel ze op zacht vuur nog wat laten indikken).
De rog bakken in een verhit mengsel van olijfolie en boter. Bak eerst de kant die tegen het kraakbeen aanzat, dan pas de velkant. Bak snel aan, maar zorg voor een krokant korstje. Kruid met peper en zout naar smaak.
Serveertips: Het mengsel van tomatenblokjes in het rond schikken op de borden. De grijze garnalen op dezelfde wijze tussen de tomatenblokjes schikken. De rog in het midden van de borden schikken. Rondom de rog - over de garnituur - de warme saus schenken. Heerlijk met knapperige frietjes of natuur aardappeltjes!!!
Gehakt Met Havermout En Marmite =============================== 500 g rundergehakt
100 g havermout
5 trostomaten
1 grote ui
3 grote bosuien
1 ei
3 eetlepels paneermeel
2 eetlepels wokolie
1 zakje gehaktkruiden (verstegen voor 500 g gehakt)
1 theelepel marmite (is een gistextract, staat meestal bij de honing in het schap)
1 hapjespan met deksel
1 bord
. Meng het gehakt met de gehaktkruiden, het ei, de havermout en de paneermeel. Doe de wokolie in de pan. Braad het gehakt rondom goed bruin, een mooi korstje er aan.
Haal het gehakt uit de pan en leg op de bord.
Snipper de ui en doe die in de pan.
Snijd de bosui en doe die er ook bij.
Snijd de tomaten er bij en laat een paar minuutjes licht bakken.
Doe de marmite er bij en roer even door.
Nu het gehakt er op leggen en het geheel een half uurtje laten sudderen op de lage stand van het gas.
Dan heb je een mooi sausje. Wel regelmatig het gehakt keren.
Lekker met rode kool en aardappels of rijst.
Je kunt dit ook heel goed op een broodje eten, vooral een warm pistoletje.