Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Grasduinen in onze archieven Tinneke uit 't Saske is jarig
Grasduinen in onze archieven 'Tinneke uit 't Saske is jarig' Dag op dag 10 jaar geleden waren we te gast in café 't Saske te Beveren-Leie. Vrienden hadden voor Albertinne Lagaisse, in de volksmond Tinneke genoemd, een verjaardagsfeest georganiseerd. Ondertussen zijn we één decennia verder en Tinneke is nog steeds in haar café te vinden. Meer weten over Tinneke en hoe ze in 't Saske terecht kwam klik hier
Grasduinen in onze archieven 'Sloop site Interlin'
Grasduinen in onze archieven 'Sloop site Interlin' In januari 2009 kon begonen worden met de sloop van de fel omstreden site Interlin. Op één dag na, 15 jaar geleden werd het uithangbord naar beneden gehaald door de firma Vacomet.
Twee dames uit Beveren-Leie vertelden één decennium geleden Op 21 juli is het 10 jaar geleden dat de troonswissel plaatsvond. Naar aanleiding daarvan verschenen deze twee Beverse dames op 19 juli in KW. We kijken graag even terug wat ze te vertellen hadden.
Boezemvriendinnen volgen eedaflegging Filip van op de eerste rij “Goeie koning voor zijn volk” Christiane Goesaert en Rita Vancolenberghe willen de nationale feestdag van zondag 21 juli voor geen geld ter wereld missen. Na de middag vatten ze post op het Paleizenplein om een glimp van het nieuwe vorstenpaar op te vangen. “Onze toekomstige koning komt een beetje gespannen over, maar ik ben ervan overtuigd dat Filip zich zal bewijzen”, klinkt het.
Christiane Goesaert (63) uit de Klaverstraat en Rita Vancolenberghe (63) uit de Grote Heerweg werden vriendinnen na het overlijden van hun echtgenoten. Nu zondag nemen ze samen de trein naar Brussel om onze nationale feestdag in stijl te vieren. “Tussen het Warandepark en het Poelaertplein is er de hele dag lang van alles te beleven: er staan verschillende standjes, er zijn parades, concerten, je kan plaatsnemen in een militair voertuig... Na de middag trekken we naar het koninklijk paleis om er het burgerlijk en militair defilé bij te wonen”, aldus Christiane.
Volgens het draaiboek zullen het nieuwe vorstenpaar en de koninklijke familie de bevolking rond 13 uur van op het balkon aan het Paleizenplein begroeten. Ook dat moment willen Christiane en Rita niet missen. “Onze toekomstige koning komt een beetje gespannen over, maar ik ben ervan overtuigd dat hij zich zal bewijzen. Filip zal een goeie koning voor zijn volk zijn”, klinkt het.
Ook de speech van koning Albert II, waarin hij de troonsafstand aankondigde, hebben de vriendinnen live gevolgd. “Ik was op dat moment op bezoek in het rusthuis en ben met opzet nog iets langer gebleven om de uitzending live te kunnen volgen”, zegt Christiane. “Ik kijk ook elke zondag naar Royalty op VTM, ik lees de boekskes en heb ook de extra bijlage die bij Dag Allemaal stak, in huis gehaald. Ik spaar dergelijke boekjes trouwens ook allemaal.” (lacht)
Ook over onze toekomstige koningin Mathilde heeft Christiane enkel woorden van lof. “Ze is altijd zo vriendelijk”, klinkt het. “Mathilde zal een goeie koningin zijn. Ik ben er zeker van dat Filip en Mathilde een goed vorstenpaar zullen vormen.”
Eerste keer in levenden lijve Christiane en Rita zullen de nieuwe koning en koningin zondag voor het eerst in levenden lijve zien. “Ze waren onlangs nog te gast in Harelbeke, maar ook dan heb ik ze niet kunnen zien. Rita en ik zijn allebei nogal actief in het verenigingsleven en hebben een drukke agenda. Rita is bestuurslid van Okra Beveren-Leie en van koninklijk Werk der Volkstuinen, ik ben voorzitster van Okra Beveren-Leie, lid van Ziekenzorg en van de Volkstuinen, afgelopen zondag hebben we samen deelgenomen aan de Waregemse Gordel, we gaan ook graag naar de Parkies in Waregem... Ik hoop alvast dat het weer op 21 juli zeker meezit.” Tekst E. D.
Twintig jaar Speelberg in Beveren-Leie Op 10 juli 2009 vierde De Speelberg haar 20ste verjaardag, naar aanleiding daarvan verscheen op 21 augustus dit artikel in KW. Daar blikken we graag even op terug en wie weet kan iemand helpen met de namen bij de groepsfoto van de toen oud-leiding.
'De Speelberg' is het Beverse Speelplein waar kinderen naar hartenlust kunnen ravotten en spelen met hun vriendjes. Alle kinderen tussen 3 en 15 jaar zijn een week tijdens de paas- en een groot deel van de zomervakantie welkom.
Lang geleden Alles begon met de pioniers Lieven Valcke, Veronique Debacker en Christophe Toye (zie foto hierboven). Op vraag van de gemeente ging het trio in 1989 aan de slag met de voorbereidingen van de Beverse speelpleinwerking. Zo kon Desselgem wat ontlast worden. Na de nodige voorbereidingen en wat reclame aan de scholen gingen de poorten van de Speelberg in de zomervakantie van 1990 voor het eerst open. En met succes ! „Na een paar dagen telden we een dikke 290 aanwezigen, we wisten niet waar we het hadden”, herinneren de drie zich. „Als we terugblikken hoe het er twintig jaar geleden aan toeging dan is er veel veranderd.” „Hetgeen we toen allemaal deden zou nu waarschijnlijk niet meer mogen, met de verzekering en dergelijke. Het was toen sjouwen met balken en planken, kommels om een kamp te bouwen, speeltuigen waren er niet. Maar het was een heel leuke tijd”, besluiten ze. Het trio is dan ook heel tevreden dat de speelpleinwerking na twintig jaar nog altijd goed draait en dat er nog steeds jongeren zijn die zich ervoor willen inzetten. (RSB)
Knotsgekke activiteiten Iedere dag organiseren de animatoren een aantal activiteiten. "Niemand is echter verplicht om aan die activiteiten deel te nemen. Sommigen bouwen liever een kamp, voor anderen is de gocart hun favoriete speeltuig. Bij de kleintjes is de zandbak dan een uitverkoren plekje. En diegenen die het liever wat rustiger aan doen vinden wel een knus hoekje in één van de lokalen voor het lezen van een boek of strip", weten de animatoren te vertellen. "Het belangrijkste is dat iedereen zich amuseert."
Op 10 juli vierde de 'De Speelberg' hun twintigste verjaardag. Dat ging gepaard met een gratis namiddag knotsgekke activiteiten voor iedereen. Trampoline, springkasteel, kleefmuur, ruimtetoestel en gekke fietsen waren enkele van de attributen die er opgesteld stonden. Michael Jackson en anderen veroverden dan weer de harten van de toeschouwers tijdens een geslaagde karaokeshow. Later op de avond was er nog een heus barbecuefestijn. Heel wat sympathisanten en ouders schoven daarvoor samen met hun kroost aan. Ook de oud-leiding was aanwezig en zij werden nog eens extra in de bloemetjes gezet. Ook voor Davy Baetens die zijn laatste zomervakantie als verantwoordelijke inging was er een cadeautje weggelegd. Daarna was het tijd om de ogen te richten op de goochelshow van Magic Yvo. Bij een aantal van zijn acts mochten enkele aanwezigen meewerken en dat zorgde voor heel wat plezier bij de toeschouwers.(RSB)
Wist je dat er dagelijks een tiental animatoren aanwezig zijn die instaan om een 100-tal kinderen te animeren. de poort ’s morgens opengaat van 9 tot 12 uur. iedereen die het wenst over de middag er zijn boterhammetjes kan opeten. de poort in de namiddag opnieuw opengaat om 13 uur en een speelpleindag afgelopen is om 17.30 uur. een voormiddag speelplein 1 euro kost, over de middag eveneens 1 euro (drankje inbegrepen) en er voor de namiddag slechts 2 euro hoeft betaald te worden. er een speciaal programma is voor de kleintjes en de tieners. de speelpleinwerking over een animatieteam beschikt dat de kinderen op een of ander feestje komt amuseren en u voor meer info terecht kunt bij Lien Verraes . nieuwe animatoren altijd contact mogen opnemen. er pas bij de taakverdeling voor de komende werking zal geweten zijn wie de twee nieuwe verantwoordelijken zullen worden. Lien Verraes heel waarschijnlijk voortgaat als verantwoordelijke. (RSB)
Lezers helpen Kan iemand helpen met de namen van onderstaande personen die toen tot de oud-leiding behoorden? Dat kan onder reageer of via een mailje naar beverseweetjesé@telenet.be .
Met dank aan Caroline Kindt die 16 van de 17 namen doorspeelde (zie onder reageer). Slechts de naam van nummer 1 ontbreekt nog. Iemand die weet wie dit is?
Update 19 juli: Een bezoeker maakte er ons attent op dat er ook naast nummer 14 geen naam stond. Hij vulde die ook meteen in. Onder nummer 14 vinden we Nathalie Vanmeerhaeghe. Dank u wel Jan Meersman voor deze aanvulling.
Op 6 juli 2000 was KAV Beveren-Leie in de ban van Jeanne Panne Om de drie jaar worden in Nieuwpoort de heksenfeesten georganiseerd en ook dit weekend is dit het geval. Naar aanleiding daarvan doken we even onze archieven in en keren 23 jaar terug. Rita, Jeanine, Annie, Marie-Cecile en Brigitte, de werkgroep reizen, waren in 2000 ook in de ban van Jeanne Panne en stemden de kernreis daarop af. Was Jeanne de Deyster nu echt een heks of een geëmancipeerde vrouw? Hierbij ook enkele, nog nooit gepubliceerde, foto's van de toenmalige kernleden.
Ieder jaar trok de KAV op kernreis. Enerzijds als dank voor al het werk dat ze het afgelopen werkjaar verzet hadden. Anderzijds werd een kernmoment ingelast, vooral om de taken te verdelen voor de jaarlijkse wafelenbak op Beveren Kermis.
De kernreis van 2000 bracht de kernleden eerst naar Lo-Reninge, alwaar in zaal Moderna de koffie met taart stond te wachten. Na de koffie brachten ze een bezoek aan Retro Destroper in het VVV-kantoor “Lauka” in Lo.
Daarna trokken ze naar Nieuwpoort. Onderweg kreeg elkeen een krasbiljet. Aan de hand van het nummer moesten de kernleden 5 verschillende groepen vormen. Bij de firma Happy op de zeedijk, stonden de gereserveerde billenkarren reeds te wachten op de 5 groepen. Daar kreeg elke groep ook een vragenlijst, opgesteld door de werkgroep. Via een vooraf uitgestippeld parcours, die de wekgroep uitstippelde, konden ze op zoektocht vertrekken en onderweg de 16 vragen proberen op te lossen. Deze hielden, hoe kon het ook anders, verband met Jeanne Panne en Nieuwpoort. Halfweg de tocht was het tijd om de benen evertjes te strekken. Dat deden ze terwijl ze een ijsje likten langs de Havengeul. Na een nogal lastige tocht en de gezonde zeelucht begonnen de magen te knagen. Tijd dus om af te zakken naar het thuisfront.
Rosette bracht de groep goed en wel terug naar Beveren-Leie. In de Kiekefretter stond een niet te versmaden avondmaal te wachten. Daar werd de gouden bezem uitgereikt aan de winnende ploeg. Onverwacht werd Rita Sabbe nog in de bloemetjes gezet, dit voor het beschilderen van meer dan 300 kaarsen. Een cadeautje dat elk KAV-lid kreeg op het kerstfeest 1999 naar aanleiding van de eeuwwisseling.
Tot slot kregen alle kernleden nog een brochure met info over de feestelijkheden rond de 25ste Heksenstoet en een boekje met de Jeanne Panne wandeling. Met deze kernreis kwamen de kernleden te weet dat Jeanne Panne onterecht beschuldigd werd voor hekserij en tot de brandstapel veroordeeld werd. Meer weten over Jeanne Panneklik hier.
Afscheidsfeest op Beveren Ommegang van Georgette Bonte
Op 16 juni 2009 was Beverse Weetjes te gast bij Georgette Bonte (67) en haar zoon Bert Meyfroot. Dit naar aanleiding van het afscheid van Georgette uit café ‘Den Dries’ waar ze 32 jaar achter den tap stond.
Léon en Rachel Meyfroot-Vandevoorde waren de eerste uitbaters van café ‘Den Dries’. "Mijn grootouders hadden drie zonen, Willy, Michel en mijn vader Hubert. Mijn grootvader was zelfstandig stukadoor en toen de 3 broers oud genoeg waren, trokken ze met hem mee om te ‘plakken’. Later ging mijn grootvader als kraanman bij bouwonderneming Damman werken en na zijn dagtaak hielp hij mijn grootmoeder Rachel het café runnen. Ook mijn vader Hubert ging toen bij dezelfde firma werken", weet kleinzoon en zoon Bert Meyfroot te vertellen.
"We hebben hier mooie tijden beleefd. Er werd wel eens een sinterklaasfeestje, een kerstfeestje, een mosselsoupertje georganiseerd. Moeder maakte ook al eens verse soep voor de spelers, die ze dan na de match in de living kwamen opdrinken, enz… en een dansje hoorde er ook af en toe al eens bij. Ik weet bijvoorbeeld ook nog dat mijn ouders ooit om dertig kilogram vette darmen reden naar een slager in Kortrijk die hier vlotjes van de hand gingen", weet Bert zich goed te herinneren
Georgette naast haar toenmalige tap, zicht op het café in 2009, afscheidsfeest op Beveren Ommegang, karikatuur van Hubert en Georgette van de hand van +Nesten naar aanleiding van hun 30 jaar uitbating van 'Den Dries'
Korte Historiek "Toen mijn grootmoeder Rachel in 1972 overleed stak mijn ondertussen gehuwde vader Hubert nog meer dan voorheen een handje toe in het café. Mijn moeder, Georgette Bonte werkte toen nog in het voormalig confectiebedrijf Desmet in de Wagenaarstraat. Maar zij gaf haar werk daar op om voor haar stilaan blind wordende schoonvader te zorgen en daarbij een handje toe te steken in het café. Na het overlijden van mijn grootvader Léon, kwamen mijn moeder en vader, Georgette en Hubert, in 1976 definitief achter den toog van Den Dries te staan. Daarnaast verdiende mijn vader Hubert verder de kost bij de firma Damman.
Clublokaal KSK Beveren-Leie Hubert was tevens heel lang actief bij KSK Beveren-Leie, in 1958 kwam hij als doelman bij de eerste ploeg terecht en in 1992 werd Den Dries het clublokaal. De liefde voor het voetbal gaf hij door aan zijn enige zoon Bert. Hij werd geboren op 28 november 1965 en in 1975 stond Bert tussen de palen bij de preminiemen van KSK. In 1995 liep Bert een scheenbeenbreuk op en hield het keeperen voor bekeken. Hij ging verder als trainerbegeleider van de duiveltjes en als scheidsrechter. Op 29 december 1977 werd Bram, de enige zoon van Bert en Ann Kerkhove geboren. Ook hij kreeg de liefde voor het voetbal met de paplepel ingegeven en net als zijn grootvader en vader fungeert Bram als doelman bij KSK in zijn categorie.
Op 23 januari 2009 sloeg het noodlot echter toe met het plotse overlijden van Hubert. Een klap voor de familie, maar ook in voetbalkringen en bij de vele trouwe klanten van het volkscafé. Begin 2007 organiseerden vrienden van Hubert en Georgette nog een feest ter gelegenheid van hun 30 jaar uitbating van Den Dries. Slechts twee jaar later en heel onverwacht kwam Georgette alleen achter de tapkast in Den Dries te staan en een café alleen runnen is een zware taak. Zowel zoon Bert die vrachtwagenchauffeur is bij de firma Manutti en tuinmeubels uitvoert in de Benelux, als schoondochter Ann die boekhoudster is in een bedrijf in Kuurne zien het beiden niet zitten om naast hun dagtaak ook nog achter den toog te staan. Bovendien kampt Georgette ook met wat gezondheidsproblemen en zo besloot de familie een punt te zetten achter de uitbating op 30 juni 2009. Samen zochten ze een nieuw onderkomen voor Georgette en dat vonden ze in de Liebaardstraat te Beveren-Leie.
Afscheidsfeest Voor Georgette naar haar appartement in de Liebaardstraat verhuist organiseren haar vrienden nog een afscheidsfeestje op vrijdag 26 juni. En waar zou dat beter kunnen plaatsvinden dan in Den Dries waar ze 32 jaar lang haar klanten bediende. Na de koers ter gelegenheid van Beveren Ommegang geeft Georgette een afscheidsdrink in het café. Beveren-Dries zal worden afgezet en er komt een tent. "Het moment voor alle vaste klanten om ons moeder te komen uitwuiven en herinneringen op te halen," aldus zoon Bert.
"Afscheid met pijn in hart" Na de gebeurtenis op Beveren Ommegang in 2000 en 2006 keren we even terug naar 2008. Toen nam Judith Vandermeiren afscheid van 't Fonteintje. Op zaterdag 28 juni serveerde de uitbaatsters Judith haar allerlaatste maaltijd in 't Fonteintje. Op zondag 29 juni mocht ze samen met haar vrienden nog genieten van een afscheidsfeestje.
"Mijn grootouders woonden hier," vertelt Judith. "Ze verzorgden al maaltijden in de bovenzaal, lang voordat er sprake was van feestzaal 't Fonteintje. Mijn pa, André Vandermeiren is hier geboren en bleef hier na zijn huwelijk met ma, Alice Deconinck wonen. Mijn grootmoeder was toen al overleden en jammer genoeg is mijn grootvader een jaartje na hun huwelijk verongelukt".
Dre en Lieske "Mijn ouders hebben de zaak, die toen ook het Bevers stadhuis was, verder gezet. Mijn pa werkte daarbij verder als vlasser in de schuur, die naast het café gelegen was. In 1954-55 begon het echter slecht te gaan in het vlas en de vlasschuur werd omgebouwd tot feestzaal. De feestzaal 't Fonteintje werd in 1957 geopend. Mijn ouders, in Beveren gekend als Dre en Lieske, hebben de zaak gerund tot pa 65 werd. Vanaf dan werd mijn zus Edith de uitbaatster, helaas overleed ze aan kanker na ongeveer vier jaar in de zaak te hebben gestaan", weet Judith te vertellen.
"Vanaf mijn 12de jaar moest ik al eens de handen uit de mouwen steken om thuis mee te helpen. Ik had hotelschool gevolgd en het lag dan ook voor de hand dat ik mijn zus zou opvolgen. Dat doe ik nu al 19 jaar", gaat Judith verder. "Ik had het geluk dat onze dochter Nathalie ook voor de hotelschool koos en zo mee in de zaak kon stappen. Zij zorgde ervoor dat alles vlot verliep in de keuken, terwijl ik mij enkel met de zaal moest bezig houden. En ja, het was de bedoeling dat Nathalie mij zou opvolgen. Weet dat ik ook een jaartje ouder ben geworden," zegt Judith.
Geen onbekende partner "Maar Tom, de man van Nathalie heeft zijn eigen job en ziet het niet zitten om mee in de zaak te stappen en daar heb ik alle respect voor", zegt Judith. "Komt daarbij dat Nathalie het dan niet ziet zitten om met een onbekende partner van wal te steken. We hebben de knoop dus doorgehakt en met pijn in het hart verlaat ik mijn roots en is de zaak nu te koop. Het zou mooi zijn, moest het een horecazaak kunnen blijven. Naast de rouwmaaltijden, jubilea... zouden ook de verenigingen hier voor hun vaste feestmaaltijden verder terecht kunnen. Ik heb mij altijd 'gejeund' met mijn klanten en hen zo goed mogelijk bediend. Bij deze wil ik hen dan ook allen bedanken voor hun trouw in feestzaal 't Fonteintje", besluit Judith.
De Ommegang in Beveren-Leie telt een aantal merkwaardige data We begonnen in het jaar 2000 toen het kruis op de kerk geplaatst werd klik hier Met deze bijdrage gaan we naar 2006: toen vierde VBC Beveren-Leie haar 25-jarig bestaan met de organisatie van het eerste binnenlands provinciaal Amabeachtornooi. Beachvolleybal in Beveren-Leie? Zand in Beveren-Leie? Dat kan toch niet. Voor sommigen was dit complete waanzin, voor anderen een droom die in vervulling ging. Toch was het waar. Op 23-24-25 juni 2006 ging in Beveren-Leie het eerst een provinciaal (lees onder de vleugels van KWVBV provinciale afdeling van V.V.B.) binnenlands beachtornooi in West-Vlaanderen door. Daarvoor werd een zandterrein van 25m op 50m aangelegd achter OC De Kernelle, met 4 effectieve speelvelden van 25 a 30 cm zanddikte. Daarvoor was ca 400 ton zand nodig. Op vrijdagavond 2 juni kwam de vijfde vrachtwagen zand uit Zeebrugge aan in Beveren-Leie. Patrick De Leersnijder zorgde voor de aanvoer ervan. Telkens hij vanuit Zeebrugge met een lege oplegger terug naar Beveren komt, brengt hij een voer zand mee. In totaal moesten er zo een 25-tal opleggers naar Beveren gebracht worden.
Foto 1 persconferentie 16/05/2006, foto 2 aanvoer zand 02/06/2006, foto 3 frontpagina eerste brochure, foto 4 sfeerbeeld uit 2006.
Korte historiek over het onstaan van VBC Beveren-Leie SPORTIVA Dames uit Beveren-Leie zijn de voorlopers van het huidig team. Dit was een groep van dames die wat beweging zocht via recreatief amusement eind jaren 70. Ze volleybalden eerst in de oude kerk en later in de Gemeentelijke Jongensschool. Er kwamen al snel wat jongere meisjes bij die ook wat beweging zochten. Een vrouwelijke sportactiviteit in competitie bestond toen nog niet in Beveren-Leie.
De ambities van jong en oud op volleybalvlak bleken echter uit elkaar te liggen. De oudere, soms kakelende, dames zochten voornamelijk plezier terwijl de jongere meisjes hunkerden om volleybal in competitie te spelen. Uiteindelijk werd in mei 1981 een licentie aangevraagd bij de Vlaamse Interprovinciale Volleybalbond. In september kon gestart worden met de competitie in 3° provinciale, op dat moment de laagste reeks. De eerste thuismatch ging door op 10 oktober tegen Bellegem.
Het seizoen 81-82 werd afgesloten met één gewonnen match en de ploeg eindigde op de voorlaatste plaats. Voor het volgende seizoen moesten ze hun ambities scherper stellen. Ze trokken een nieuwe trainer aan, Marc Van Biervliet, huidig voorzitter, en zo eindigde de ploeg op de 9e plaats (op 12) met vijf gewonnen matchen.
In 87 mochten ze voor de eerste keer aantreden in tweede provinciale. In 1991 konden ze gebruik maken van de huidige prachtige nieuwe infrastructuur Den Averul. Als bij verrassing (het afhaken van ploegen uit hogere reeksen) mocht de ploeg het seizoen 92-93 aanvangen in eerste provinciale. Dit mocht echter maar één jaar duren.
In 92 werd werk gemaakt om ook de jeugdwerking uit te bouwen. Tot op vandaag gaat dit in stijgende lijn en daar mag VCB Beveren-Leie heel trots op zijn. Het dieptepunt kwam in 93-94, ze degradeerden naar derde provinciale. Na winst in de eindronde konden ze in 2000-2001 opnieuw aantreden in tweede provinciale. Dit bleef zo tot op vandaag (lees 2010). Ondertussen zijn we 2023 en gaat er terug een Beachweekend door op 24 en 25 juni.
Kruis op Sint-Jan de Doperkerk Gisteren (28 mei) de vraag gekregen of Beverse Weetjes iets afwist van het kruis op de Sint-Jan de Doperkerk. Na wat zoekwerk onder de map van E.H. Luc Suys vonden we een aantal foto's en tekst. Beide kregen we van E.H. Luc Suys toen we de PPS maakten naar aanleiding van de viering op 27 juni 2010. Op deze dag werd hij gevierd voor zijn 70ste verjaardag, was hij 45 jaar priester gewijd en 20 jaar in Beveren-Leie.
Op zaterdag 24 juni 2000 was er op de ommegang (naamfeest van de parochieheilige St. Jan de Doper) een parochiefeest voor alle Bevernaren. Jong en oud kwam massaal op dit gebeuren af. Reden daarvoor was de inwijding van het nieuwe kruis dat bovenop de kerk prijkt, door Kardinaal Jan Schotte.
"De Beverse kerk had eigenlijk geen kruis, enkel het kleine kruis dat uitgehouwen is in de kerktoren die los van de kerk staat. Nu het een jubeljaar is, had de bisschop aan iedere parochie gevraagd een blijvend aandenken in of rond de kerk te plaatsen ter ere van het jubeljaar. En dat leek mij het geschikte moment om een kruis op de kerk te plaatsen. En een kruis op de kerk is een zinvol teken", vindt E.H. Luc Suys. Toen de kerk in 1970 gebouwd werd, paste een kruis op zo'n moderne architectuur blijkbaar niet, maar nu heeft de kerk toch een eigen kruis.
Kardinaal Schotte was speciaal uit Rome naar zijn parochie gekomen om de dankmis voor te dragen en het kruis in te wijden. Met een hoogtewerker geraakten de Kardinaal en de pastoor op het afdak, waarop het kruis gebouwd is, om plechtig het kruis in te wijden.
Receptie "Het kruis werd ontworpen door architect Arnoud Algoet. We kregen drie ontwerpen, waaruit we het mooiste kozen. In het kruis zijn rode TL-lampen verwerkt, die verwijzen naar de godslamp in de kerk en die de aanwezigheid van God symboliseren", legt E.H. Suys uit. Ook kardinaal Jan Schotte werd door de Bevernaren in de bloemetjes gezet. Van juwelier Debel kreeg hij een gouden kruis en er prijkt nu ook een schilderij met de beeltenis van de kardinaal in de Beverse kerk.
Na de mis en de wijding was een receptie voorzien voor alle Bevernaars. Daarvoor had de werkgroep alle Beverse verenigingen aangesproken die elk hun steentje bijdroegen. Elke vereniging, zoals de UNIZO, KVLV, CMBV, KAV, Ziekenzorg, de Lourdesvrienden, KBG, Chiro, Oudleiding Chiro, ACW, KWB, Parochieraad, Kerkfabriek, Hallebedevaarders, BGJG, het Jeugdkoor en de Beverse Harmonie, hadden hun eigen taak en alles liep dan ook gesmeerd.
Evaluatie Er waren toastjes, witte en rode wijn, bier en frisdrank, 1.400 broodjes werden gesmeerd, 50 kilo frietjes werden gebakken, er werden ijsjes geschept,... "We gaan nu met de werkgroep het parochiefeest evalueren en kijken of het in de toekomst haalbaar is om op het feest van St.-Jan de Doper opnieuw iets dergelijks te organiseren. Want het feest was een groot succes en we kregen al veel positieve reacties van de parochianen", besloot een tevreden E.H. Luc Suys.
Op de onderste foto links: Deken Verhelst: overleden op 22/8/2011, Kardinaal Jan Schotte overleden op 10/1/2005 en E.H. Luc Suys op 12/12/2016.
Uit de archieven van Beverse Weetjes Wat kan er mooier zijn dan even terug te blikken op een mooie herinnering, met foto's die nooit verschenen zijn op Beverse Weetjes. Hierbij een herinnering uit 2004 toen de kernreis van KAV in teken stond van Waregem Koerse. En hoe kon het anders, iedereen moest een zelfgemaakt hoedje ophebben.
De kernreis begon met het ophalen van de 23 kernleden. Iedereen was natuurlijk benieuwd naar de hoedjes, en ja hoor, er zaten heel wat mooie en originele creaties bij. Na het ophalen van de kernleden reed de bus naar de Spar bij Peggy, daar stond de taart klaar. Met deze lekkernij ging het naar het Dienstencentrum alwaar Linda en Christa gezorgd hadden dat de tafel gedekt was en de koffie klaar stond.
Na de koffie werd de groep vergezeld door +Adolf Derammelaere die de kernleden door groot Waregem gidste. Ze maakten kennis met “Het goed te Nieuwenhove”. In de Treffer eventjes een halte inlassen en genieten van een drankje, om van daaruit naar de Gaverbeekhippodroom te trekken. Daar genoten ze nog van een tiercé voor ze terug naar Beveren-Leie keerden.
In Kleurvinge stond de aperitief te wachten. Linda Sabbe, een KAV-lid, die we al eerder op de dag tegenkwamen was juist op die dag 50 jaar. Zij trakteerde alle kernleden met een natje en een droogje. Om in de sfeer van Waregem Koerse te blijven werd daar dan ook de mooiste hoed gekozen. Uiteindelijk was iedereen het unaniem eens dat +Georgette Vanfleteren de mooiste creatie maakte. Zij werd gekroond en kreeg het lint om de schouders. Daar bovenop kreeg ze nog een lekkere fles uit handen van Jeanine Vanderbrugghen. De winnares zette op haar beurt Linda, als dank voor het traktaat, in de bloemetjes in naam van alle kernleden.
Na dit alles was het tijd geworden om aan het avondmaal te denken. Daarvoor trokken ze naar ‘t Leckerke. Er wachtte hen daar een heerlijke croque met groentjes en een drankje. Tot slot kreeg elkeen nog een wandel- en fietskaart van groot Waregem. En toen, toen zat de kernreis erop, iedereen werd thuis gebracht en kon twee maanden genieten, wat de KAV betreft althans, van een heerlijke vakantie. (RSB)