Tuinhier Beveren-Leie, Desselgem, Ooigem viert 75-jarig bestaan Op 15 februari 2015 ging Tuinhier, vroeger ‘Werk Van De Akker-Volkstuin’ genoemd, van start met een feestelijk jaar. Naast de gebruikelijke activiteiten stonden een paar extra activiteiten op het programma. Op 30 mei werden Open tuindagen georganiseerd bij enkele leden. Op zondag 21 juni was er dan viering met feestelijke maaltijd in Salons Gruuthuse en als gast Bart Naeyaert, landelijk voorzitter van ‘Tuinhier’. Tijdens de receptie heette hij de 69 feestvierders van harte welkom. Hij stond onder andere ook stil bij de doel van het tuinieren. “Vroeger gebeurde dit uit bittere noodzaak, nu draait het vooral rond kennis, delen en gemeenschap, of om in de siertuin een stukje paradijs op aarde te scheppen.
Stijn Streuvels zocht de naam van zijn huis eigenlijk al in zijn tuin. Zo’n 85 jaar geleden schreef hij er het volgende over: “De toekomst stelde ik mij voor in ’t zicht van een heerlijke warande: alles dichtgegroeid met velerlei soorten sierheesters en tronken, waar de stammen der zilverberken tegen de donkere achterwand van groen blekkeren, en over het middelplein hoogstammige waaibomen het ruisend bladergewelf zouden vormen en de woning gedoken en gescholen zitten als een nest in ’t groen. Mij dacht reeds de vogels er te horen kermis vieren en nesten bouwen in de hoge kruinen… en meteen was de naam gevonden waarmede de nieuwe woning zou gedoopt worden. (Het Lijsternest, Ingooigem, 1931)”, aldus Bart Naeyaert. Na de speech werd er tijd gemaakt voor een groepsfoto.
Secretaris Joris Naessens dook even de archieven in en wist te vertellen dat de Beverse afdeling opgericht werd in 1940. “Toen waren praktisch alle voedingsgewassen gerantsoeneerd en uit pure noodzaak werd elk lapje grond toen bewerkt. Met het oprichten van de bond wilde men de gewone burger helpen bij het verkrijgen van plantgoed, zaden en meststoffen tijdens de moeilijke oorlogsjaren. De eerste voorzitter was Georges Coussement en meester Berton was secretaris. Tijdens de oorlog kende de jonge bond een grote bloei. Eenmaal de oorlog voorbij liep de belangstelling terug”, verteld de secretaris.
“In 1947 kreeg de bond echter een nieuwe impuls. Er kwam een nieuw bestuur met als voorzitter Marcel Schotte en Jozef Vandorpe als secretaris. Later volgden nog een aantal bestuurswissels en ondertussen groeide de Beverse bond in de jaren 1960 uit tot een 100-tal leden. In 1970 werd het eerste koffiefeest georganiseerd en tot op heden is dit nog steeds één van de hoogtepunten binnen onze vereniging”, gaat Joris verder.
“In 1977 vond er een fusie plaats en sloten er zo’n 110 Desselgemse volkstuinders zich aan bij Beveren-Leie. In 1990 mochten we ons dan Koninklijk noemen en een 15-tal jaar geleden sloten zich ook 35 personen uit Ooigem aan zodat we op vandaag 249 leden tellen. Sinds vorig jaar gaat onze vereniging onder de nieuwe naam ‘Tuinhier’ door het leven.
Het huidig bestuur bestaat uit voorzitter Gilbert Deman, schatbewaarder Marcel Callens, de bestuursleden Hubert Ameye, Regina Dewaele, Marcel Godderis, Luc Holvoet, Dirk Kints, Rita Van Colenberghe, Leopold Vandamme, Annaïs Windels en ikzelf die het secretariaat waarneem. Voor meer informatie of om lid te worden van onze afdeling kan men steeds contact opnemen bij een van de bestuursleden”, sluit Joris.
22-06-2015, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes
|