Eigen kweek ontwikkeld in Beveren-Leie In Beveren-Leie wordt 2016 het jaar van Start-Up voor Urban Crops. Wie de laatste tijd langs de Grote Heerweg in Beveren-Leie reed zag misschien al een zeecontainer staan met opschrift Urban Crops. Niemand zal er wellicht bij stilgestaan hebben wat er in die zeecontainer gebeurt. Niets doet dan ook vermoeden dat er 2 vrienden Franc Bogovic (29) en Maarten Vandecruys (28) bezig zijn met top-technologie die de landbouw van de toekomst volledig zal veranderen.
2016 wordt nochtans het jaar van Start-Up voor Urban Crops. Lokaal groenten en kruiden kweken onder led-technologie in een verplaatsbare container. Dankzij de steun van ondernemer en investeerder Frederic Bulcaen (Typhoon NV) krijgt dit verticale landbouwproject, voor de kweek van groenten en kruiden, langzaam de allures van een internationaal bedrijf met tentakels tot in de woestijn van Dubai. Het idee kende zijn oorsprong bij de familie van Franc, die landbouwers zijn. Enkele jaren geleden wilden ze op de daken van Typhoon een dakserre leggen. Na enkele ingenieurs de kost ervan te laten berekenen bleek dat het veel interessanter was een om dergelijk systeem te bouwen.
Lokale kweek In een continue verstedenlijkende wereld is er een groeiende vraag naar het aanbod van verse en gezonde producten, ook in de koude wintermaanden. Nieuwe voedselondernemers en restaurateurs zijn steeds op zoek naar manieren om hun klanten tevreden te stellen. Urban Crops kan aan deze vraag voldoen door lokaal groenten en kruiden te kweken, onder led-technologie, in een container met verdiepingen. Deze verticale boerderij is niet alleen een eye-catcher voor ondernemingen, maar geeft ook de mogelijkheid grote controle uit te oefenen over welke producten op het menu komen te staan. Voor het moderne scholensysteem of de lokale bedrijvencafetaria biedt Urban Crops de mogelijkheid om een werkbare voedselproductie op te zetten en deze te integreren in de basis bedrijfscultuur. Zij creëren de opportuniteit tot dagverse maaltijden en verbeteren zo het welzijn van student en werknemer, voor en tijdens het werk. De geteelde groenten en kruiden, meer dan 150 verschillende types gewassen, hebben een hogere voedingswaarde en veiligheid. De geoptimaliseerde en volledig gecontroleerde omgeving zorgen voor de gezondste en meest veilige weg naar pesticidenvrije gewassen.
Verschillende types Er zullen 3 types containers in de handel komen. De FARMFLEX met 50 m2 groeioppervlakte, 1.000 units per groeicyclus en 16.000 units per jaar. De FARMPRO met 65 m2 groeioppervlakte, 1.400 units per groeicyclus 27.000 units per jaar. En de PLANTFACTORIES die op maat ontworpen wordt, met volautomatisch groeiomgeving, klimaatgecontroleerd en efficiënte industriële landbouw ‘fabriek’. De PLANTFACTORIES heeft een capaciteit van 250 m2 tot + 1.000 m2 groeioppervlakte, 9.000 tot 25.000 units per groeicyclus, 100.000 tot 300.000 units per jaar.
De pro’s en contra’s van verticale boerderijen + Weinig water. Per krop sla is 1,5 liter nodig in plaats van 15 liter in een klassieke serre. + Geen pesticiden. In het af- gesloten systeem is de kans op schimmels of insecten nihil. + Weerbestendig. Je kan het hele jaar telen in optimale omstandigheden. Het aantal oogsten is dubbel zo hoog. + De gepatenteerde led-technologie zorgt voor voedzamere en stressloze gewassen die sneller groeien. + Niet locatie gebonden. Gewassen kunnen eender waar geteeld worden, van woestijngebieden tot in gebouwen in de stad. + Geen transportkosten. Er wordt dicht bij de klant gekweekt. Dat reduceert ook voorraadverliezen. + Volautomatisch. Een verticale boerderij herleidt de boerenstiel tot een druk op de knop. -De investeringskosten. De bouw van de grotere installaties vergt een hogere investering. De container is echter volledig geoptimaliseerd voor lokaal gebruik. -De energiekosten. Er worden energiezuinige ledlampen gebruikt.
Aankoop container Een container met 65 m² groeioppervlakte, 1.400 gewassen per groeicyclus heeft een levenscyclus van 8 jaar kost 50.00 euro. Het doelpubliek is zeer wijd: van lokale kruiden- en plantenboeren, scholen, ontwikkelaars, architecten, salad-bars, tot topchefs. Elke boer, winkel of eender wie die dagelijks een 80 tal kroppen sla of kruiden, nodig heeft, tot 27.000 per jaar, kan geïnteresseerd zijn. Iedereen die interesse heeft in het plaatsen van een dergelijke container of meer wenst te weten te komen over deze techniek contacteer gerust matthias.deleye@urbancrops.be of 0499/13 66 10.
14-01-2016, 11:04 geschreven door Beverse Weetjes
|