Rode Poon 'Vis van het jaar' 2017 voorgesteld in Beveren-Leie Restaurant Castor in Beveren-Leie was de place to be waar vandaag de 'Vis van het Jaar' werd voorgesteld.
Vlam, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, heeft samen met de visserijsector voor de 29ste keer de ‘Vis van het Jaar’ gekozen. Met deze actie brengen zij elk jaar een andere vis onder de aandacht en illustreren ze dat vis van bij ons eindeloos variaties toelaten. ”De voorstelling van de ‘Vis van het Jaar’ ging door in restaurant Castor, bij Maarten Bouckaert, die sterren- en NorthSeaChef is”, zo legde algemeen directeur van Vlam vzw Frans De Wachter uit. Uiterst links Charles Devinck, ambulante vishandelaar die de verschillende verkoopvormen en fileertechnieken van de rode poon toonde. Uiterst rechts Sander Meyns, projectcoördinator bij de Rederscentrale, die de economische context van de vis en visserijtechniek uit de doeken deed. De Rode Poon was al eens ‘Vis van het Jaar’ in 2002 en 2012.
Lekkere gerechten bedacht door sterrenchef Maarten Bouckaert Poon klinkt veel Belgen ongetwijfeld totaal onbekend in de oren. Jammer, het is een lekker visje dat het heel jaar door voordelig in prijs is. Poon wordt meestal in zijn geheel aangeboden en wordt ter plaatse gekuist en gefileerd. Het visvlees is stevig, heeft een diepe smaak en leent zich uitstekend voor vissoepen en visstoofpotten. Verder is de vis heerlijk op het vel gebakken bv. op de barbecue. De vis kan op veel manieren bereid worden: in de pan, in een gewone oven, in een microgolfoven, gepocheerd, gestoomd, in papillotten, op spiesjes. Reken één vis per persoon. Wat uitzicht betreft vallen volgende elementen op.
De vis is 25 cm tot 75 cm lang en weegt 200g tot 500 g. Hij heeft een dikke en vrij harde kop die met beenplaatjes is bepantserd en waaiervormige borstvinnen, waarmee hij over de zeebodem "loopt". Een andere typisch kenmerk is zijn knorrend geluid, veroorzaakt door het trillen van zijn zwemblaas. Vandaar dat poon ook knorhaan wordt genoemd. In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden is rode poon niet echt rood maar eerder bruin van kleur. De nauw verwante Engelse poon daarentegen is wel steeds rood gekleurd.
Tijdens het jaar van zijn verkiezing wordt de Vis van het jaar op verschillende manieren gepromoot. VLAM heeft een receptenfolder samengesteld met enkele lekkere gerechten met rode poon. De recepten werden bedacht door NorthSeaChef en sterrenchef Maarten Bouckaert. De folder wordt gratis verdeeld door de visspeciaalzaken en door de visventers. Zo wordt de consument aangespoord eens een recept met poon uit te proberen in de keuken. Ook de supermarkten worden gestimuleerd om rode poon in de kijker te zetten.
Met dank aan Focus-WTV
02-02-2017, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes
|