Eeuwenoude Kutskapel heropgebouwd in Beveren-Leie Naar aanleiding van moederdag en de meimaand, doken we terug eens in onze archieven en vonden het passend deze bijdrage te posten.
Aan de Grote Heerweg, op een paar honderd meter van de Leie, stond te Beveren Leie tot voor enkele jaren het aloude Kutskapelletje, een sober heiligdommetje. Gammel geworden door de jaren en verweerd. In de loop der meimaand kwamen vele jonge gezinnen uit Beveren en Desselgem er op bedevaart, om hun kleinen in de hoede van Maria aan te bevelen.
Niemand wist eigenlijk hoe oud dit kapelletje wel was. Er hing een vrome legende om heen. Lang, heel lang geleden was een schipper daar eens in moeilijkheden geraakt op de Leie en hij had Maria beloofd dat hij ter harer ere een kapel zou laten bouwen als zijn schuit behouden bleef. Maria kwam hem ter hulp en de schipper bleek een man van zijn woord te zijn.
Een legende die men ook op andere plaatsen langs de Leie aantreft. Waarschijnlijk echter moet de oorsprong van het Kutskapelletje gezocht Worden bij de monniken van de Gentse Sint-Pietersabdij die hier voor de Franse Revolutie uitgestrekte bezittingen hadden. Het stond immers op de hoek van hun Desselgemse Munkenhof. De oudste vermelding die tot dusver gevonden werd, stamt uit 1684.
In het jaar 1968 moest de Grote Heerweg, de voormalige heerbaan Kortrijk-Gent, verbreed worden het Kutskapelletje stond in de weg en met een paar forse dreunen werd het in elkaar geknokt. Meteen waren de Bevernaars het oudste gebouw op hun gemeente kwijt. Daarbij zou het waarschijnlijk gebleven zijn, ware het met geweest van een paar mensen die dit niet konden verkroppen en de hoofden bij elkaar staken. Architect Etienne Ducatteeuw was één van hen. Nog voor de afbraak had hij alles zorgvuldig kunnen opmeten en fotograferen zodat natuurgetrouw herbouwen mogelijk was. Het bleek echter aldra dat naar een andere plaats moeten uitgekeken worden. Hoe vol goede wil Hilaire Decavel, de eigenaar van het erf, ook was, het verbreden van de Grote Heerweg had een té grote hap uit zijn grond weg gebeten. Een kapel zou er niet meer gebouwd kunnen worden.
Na een paar jaar zoeken werd de oplossing gevonden. Paul en Kristien de Smet - Vandorpe verklaarden zich bereid het Kutskapelletje op hun grond aan de naburige Leiestraat (nvdr huidige Hoonakkerdreef) te laten herbouwen. Ondertussen waren ook de Beverse ambachtslui zich voor het geval gaan interesseren. Moest de kapel herbouwd worden? Goed! Zij zouden een handje komen toesteken. Als de Heemkundige Kring zorgde voor stenen, hout en schaliën, zouden zij wel metselen, timmeren, het dak bedekken, bevloeren, schilderen. Maria zou het geen frank hoeven te kosten. Ze werden echt ongeduldig toen het naar hun mening te lang bleef aanslepen.
Op 23 oktober 1971 werd dan de eerste spade in de grond gestoken. Er werd gewerkt bij alle weer. Dikwijls waren dikke jassen nodig en dito halsdoeken, maar in de meimaand van 1972 was het gebouw zo ongeveer klaar. De oude getrouwen die er een weesgegroet kwamen bidden, stonden verrukt. Het was weer net als vroeger. Maar beter.
Inwijding door pastoor De Pourq Op zondag 22 oktober 1972 werd het Kutskapelletje ingewijd door pastoor De Pourcq. Het was guur buiig weer. Weer, zeiden de bouwers, zoals wij meestal gehad hebben toen we aan het werk waren. Toch waren zeer veel Bevernaars opgekomen die namiddag. Het ging om hun kapelletje, zie je, en wat bijtende wind kon ze niet afschrikken. Het werd een sobere plechtigheid. Helemaal in de stijl van het heiligdommetje zelf. De opgehangen vlaggen klapperden hard in de vlagende wind en zorgden voor een echt-vlaamse begeleiding bij weesgegroeten en Maria liederen.
In zijn dankwoord beklemtoonde pastoor De Pourcq de genegenheid van ons volk voor Maria. Hij wees er ook op dat samenwerking onder de mensen voor een onbaatzuchtig doen tot heel veel in staat is. Beveren heeft nu weer zijn kappelletje. Zijn Kutskapelletje. Het staat thans nog open en bloot maar Jan Debaere, erevoorzitter van de Heemkundige Kring en verwoed natuurliefhebber, zal we] zorgen dat het over weinige jaren in een schrijn van struiken en bomen gevat zit. In de komende meimaand zullen Bevernaars en Desselgemnaars weer op bedevaart kunnen met hun kleinen. Maria zal ze met blijdschap in haar nieuwe woning ontvangen. (M.D.B)
10-05-2020, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes
|