Hét gazetje van Beveren-Leie 't Beverblaadje viert 20ste verjaardag Ja, geloof het of niet, maar het is reeds 20 jaar dat het kwalitatieve gazetje van Beveren-Leie tien maal per jaar in de Beverse brievenbussen valt.
Raf en Wim Demortier Het verhaal van twee decennia 't Beverblaadje
Software Applications was toen nog gevestigd in de woning van de geestelijke vader Raf Demortier in de Hekkeniersstraat. Hij had er een éénmansbedrijf Software Applications. Je kon er terecht voor computerbenodigdheden en -lessen, schoolgerief en drukwerk. Het viel hem vooral op dat verenigingen en bedrijven langs kwamen om een reclamefoldertje te ontwerpen. Toen de KWB aanklopte om een krantje voor hen te ontwerpen, rijpte het idee om al die reclameadvertenties, verenigingennieuws en dergelijke te bundelen in een eigen krantje, met een eigen look, een passende naam en op mooi papier.
Raf trok bij de zelfstandigen van Beveren-Leie langs met het voorstel en na enkele uren was hij ervan overtuigd dat het zou lukken. Er was enthousiasme bij de bedrijven en verenigingen kregen tegen een goedkoper tarief een medium aangeboden waardoor een pak werk gespaard werd. Gedaan met briefjes en advertenties maken, gedaan met van deur tot deur te gaan om de briefjes in de bus te stoppen.
Dat 't Beverblaadje na 20 jaar nog steeds een fel beheerd en gelezen krantje is, hoeft geen betoog. Diverse Beverse handelaars en verenigingen zijn 't Beverblaadje trouw gebleven. En dit moest natuurlijk gevierd worden. Enkele handelaars werden in de bloemetjes gezet, omdat ze na al die jaren nog altijd trouw adverteren, met name keurslagerij Christ Baert, Bakkerij Deconinck, Argenta en Decoratie Martin Messiaen, maar ook de Gezinsbond liet niet na om elke editie de komende activiteiten aan te kondigen. Lenig en Vlug is reeds 15 jaar leverancier van artikels over de florissante club. Andere trouwe adverteerders van de voorbije 20 jaar zijn: Lavandi, Centea, Slager-traiteur Filip, Grepia, Houtbewerking Devos, Ducavo, fotografie Christiaens, tuinmachines Deblauwe, Markant-KVLV, Vakantiegenoegens, Davidsfonds, KWB, Stationswijkfeesten, Gemeentelijke Basisschool, Vercruysse-Vandevelde, ´t Fonteintje, Decoratie Vervaeke, Feestcomité Beveren-Leie, Coiffure Darline, Coiffure Image, Damesvolleybal Beveren-Leie, Dieter Oplinus, Sacacorhos en de vele, vele andere adverteerders !!! 't Beverblaadje heeft ook twee vrijwilligers in zijn rangen die al die tijd zorgden voor redactie van tekstjes (Rik Steeland) en voor de correctie van de teksten (Jan Meersman).
't Beverblaadje oogde steeds zeer professioneel. Raf investeerde steeds in de beste soft- en hardware. Toch verliep het in de beginjaren niet allemaal van zelf. Het e-mailverkeer bestond nog niet. Voor de drukproeven was Raf aangewezen op faxen of ten huize gaan. Gezien het glanzende papier kon 't Beverblaadje in het begin niet machinaal geplooid worden. Vrouwtje Martine heeft jaren lang Beverblaadjes geplooid. Raf rekende het even uit en kwam tot de slotsom dat zijn echtgenote zowat zes maand aan een stuk heeft geplooid. De huis-aan-huisbedeling werd ook enkele maanden door het gezin en familie uitgevoerd. Intussen zijn ook de ontwerpprogramma's immens verbeterd, wordt er naar hartelust over en weer gemaild, wordt er digitaal gefotografeerd en wordt 't Beverblaadje aan huis gebracht door professionele bedelers.
Dat het Beverblaadje een succes is, bewijst o.a. het feit dat inwoners telefoneren als ze 't Beverblaadje per vergissing niet ontvangen hebben. Er werden ook op aanvraag stickers aangemaakt om op de brievenbus te kleven met de tekst 'Reclame NEEN, 't Beverblaadje JA'. Het wordt ook in diverse landen online gelezen op www.software-applications.be en inwoners van omliggende gemeenten springen af en toe bij Software langs de Kortrijkseweg binnen om er één op te halen. Raf, Martine en Wim hebben intussen de achternaam 'van 't Beverblaadje'. Hun familienaam wordt nog weinig gebruikt. Zo spreekt men van Raf van ´t Beverblaadje i.p.v. Raf Demortier. Zowel hun persoonlijk leven als dat van de zaak draait veel rond 'voor en na 't Beverblaadje'. Intussen kreeg 't Beverblaadje een zuster. In Deerlijk krijgen ze sinds een jaar 't Astoriatje in de bus. Dit tweelingsblaadje wordt er op 5.200 ex. gedrukt en bedeeld. 't Beverblaadje plus biedt op de site van Software Applications een extra aanvulling aan de papieren versie. U kunt er steeds terecht voor film- en audiofragmenten die aansluiten bij één of meer artikels/advertenties en voor een pak foto's uit de oude doos. Dank aan ALLE adverteerders en lezers van ´t Beverblaadje! Met dank aan Raf voor tekst en foto. Om 't Beverblaadje online te lezen
klik hier.
Bovenaan dit blog is trouwens een permanente link te vinden naar 't Beverblaadje. Bij deze wil Beverse Weetjes het team van 't Beverblaadje van harte feliciteren en danken voor de fijne samenwerking.
Beverse Weetjes dook even de archieven in en op 11-12-2007 publiceerden we volgende bijdrage naar aanleiding van 15 jaar 't Beverblaadje.
"Ik kan het haast niet geloven zegt Raf Demortier, "maar 't Beverblaadje bestaat reeds 15 jaar. Als geestelijke vader noemt men mij niet meer Raf Demortier, maar Raf van t Beverblaadje".
Raf vertelt: "Het begon allemaal als een uit de hand gelopen hobby. Ik hield van de computer, hield van ontwerpen, logo's en uitnodigingen maken. Gezien ik daar heel wat vragen rond kreeg installeerde ik mij thuis in een slaapkamer en Software Applications was geboren.
Omdat er nogal wat volk over de vloer kwam, werd mijn werkterrein al snel te klein en richtte ik de zolderverdieping van mijn woning aan de Hekkeniersstraat in als ontwerpruimte en computerwinkel. Als inwijkeling in Beveren-Leie, vond ik dat ons dorp eigenlijk wel nood had aan een informatieblad zoals het Desselgemnaerke en het Groen blaadje in Deerlijk. Maar om dergelijk blad uit te geven komt er veel bij kijken. Het moest een mooi en sober blad worden, op kwaliteitsvol papier, waarbij de advertenties afgewisseld werden met nieuws van eigen bodem. Ik maakte een voorontwerp en trok er op een zaterdagvoormiddag mee de baan op om te zien of mij idee wel haalbaar was en zo werd 't Beverblaadje een feit.
Na 15 jaar en met een paar kleine aanpassingen aan de lay-out oogt 't Beverblaadje nog precies hetzelfde.
Het is reeds 150 keer verschenen, à rato van tien nummers per jaar, in een oplage van 2100 exemplaren. Enkele adverteerders zijn er trouwens al 15 jaar onafgebroken bij: Argenta (Frans en Sebastien Croes), Investeco, bakkerij Deconinck, keurslagerij Christ Baert en de Gezinsbond (vroeger de Bond van Grote en Jonge Gezinnen), en heel wat klanten zijn trouwe klanten geworden.
De publicatie van oude foto's valt eveneens in de smaak bij de lezers, zegt Raf
"Mijn dank gaat vooral uit naar alle adverteerders, mijn drukker, de corrector en de redacteurs van de teksten. Ook dank aan alle trouwe lezers en inzenders van oude fotos sluit Raf.
Het werkterrein van Raf werd 10 jaar geleden terug te klein en verhuisde naar de Kortrijkseweg 224 te Beveren-Leie. Daar kun je o.a. terecht voor publiciteit, belettering, het maken van websites, verkoop en herstellen van computers (ook die elders aangekocht werden), kantoorbenodigdheden, logo-ontwerp, Proximus- en Belgacomabonnementen en Belgacom-TV..."
28-11-2012, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes
|