Inhuldiging herdenkingsmonument in Beveren-Leie Op de vooravond van wapenstilstand vond in Beveren-Leie de inhuldiging van het herdenkingsmonument plaats. De plechtige inhuldiging op de begraafplaats in de Sint-Jansstraat, die met klaroengeschal begon en eindigde, werd door tal van aanwezigen bijgewoond.
"Geachte genodigden, geachte oudstrijders en familieleden, dames en heren, Goede avond en welkom op de begraafplaats van Beveren-Leie.
Wij zijn hier samengekomen ter afronding van een uniek en ambitieus project. Het is nu al bijna twee jaar geleden dat wij met het stadsbestuur de beslissing namen om op iedere Waregemse begraafplaats een monument op te richten: dit ter blijvende herinnering aan alle mensen, die daar ooit begraven zijn en die in wereldoorlog I en/of II de vijand bestreden hebben. Vandaag, aan de vooravond van wapenstilstand, onthullen wij een monument op elk van de zes Waregemse begraafplaatsen", zo begon schepen Pietro Iacopucci zijn speech.
"Dit is het resultaat van een lang traject, waarbij wij iedereen, die zijn medewerking verleend heeft van harte willen bedanken. Het samenstellen van de uiteindelijke lijst - van maar liefst 1.720 namen - vereiste heel wat inspanningen, energie en tijd. Voor hun gewaardeerde inbreng dank aan de mensen van - de vaderlandslievende verenigingen - de heemkundige kring (Etienne Ducatteeuw) - de heer Marc Feys, die via zijn verzameling bidprentjes belangrijke informatie bijbracht - het stadsarchief - en last but not least de dienst burgerzaken onder leiding van diensthoofd Pieter Gevaert als stuwende kracht : dank u wel. Dank ook aan de burgers en nabestaanden, die reageerden op de ontwerplijst. En niet te vergeten : een pluim voor de groendienst onder leiding van Francky Vandenheede, voor de deskundige praktische uitvoering.
Hier in Beveren staan op dit monument 258 van de in totaal 1720 Waregemse oudstrijders vermeld. Wie zijn deze mensen? Welnu, wij hebben dit zeer ruim opgevat : het zijn zowel de oudstrijders als de gesneuvelden, de weerstanders, civielarbeiders, weggevoerden/gedeporteerden, werkweigeraars en burgerslachtoffers. De namen staan chronologisch volgens datum van overlijden. Mensen, die komen te overlijden zullen toegevoegd worden.
Wie meer gedetailleerde informatie per persoon wenst kan dit terugvinden op de website van de stad Waregem,klik hier waar de namenlijsten terug te vinden zijn.
Dames en heren, De toekomstige generaties mogen de gruwel van beide wereldoorlogen nooit vergeten. Door de talrijke herdenkingen van 100 jaar Grote Oorlog wordt iedereen opnieuw met de neus op de feiten gedrukt. Met deze monumenten willen wij de herinnering voor altijd aanhouden ook nadat alle evenementen voorbij zullen zijn, een blijvend eerbetoon dus. Uiteraard willen wij allen “nooit meer oorlog”, maar evengoed beseffen wij hoe fragiel de vrede is", Schepen Pietro Iacopucci
11-11-2014, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes
|