Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Dag van de Ambachten in Beveren-Leie Op zondag 24 maart neemt Nico Sabbe uit Beveren-Leie deel aan de Dag van de Ambachten. Bij deze gelegenheid stelt hij graag de nieuwste stukken uit zijn Gemma-collectie voor: een juwelencollectie gebaseerd op (half-)edelsteen en natuurparels. Nico is getrouwd met Lindsey Kints die haar eigen retouche- en naaiatelier uitbaat. Samen met hun 2 kinderen: Milan (9) en Dunya (7) wonen ze in de Kleine Heerweg.
Hoe het begon Indertijd stelde ik vast dat onze klanten meestal dames - elke dag sieraden willen kunnen dragen: om te gaan werken, in hun vrije tijd. Of ze willen juwelen die specifiek bij één bepaalde outfit past. De meeste mensen verkiezen daarvoor geen goud of dure edelstenen. De gangbare fantasiejuwelen in glas, plastic, hout, zijn vaak prijzig en weinig waardevol. Enkele jaren geleden groeide mijn passie voor mineralen dan ook uit tot het idee om fantasiejuwelen te maken op basis van halfedelstenen en natuurparels: echte materialen die hun waarde behouden of zelfs in waarde toenemen. Het resulteerde in een collectie die de naam Gemma kreeg. Designed by Mother Nature: de natuurlijke schoonheid is de basis van het juweel, vertelt Nico.
Ik maak afgewerkte enerzijds fantasiejuwelen op basis van een bepaalde steen, parel, Anderzijds maak ik sieraden op maat in samenspraak met de klant. De klanten kunnen dan kiezen uit een uitgebreid gamma edelsteenkralen en/of parels. Ook mensen die op zoek zijn naar één bepaalde specifieke steen, om welke reden dan ook, kunnen bij mij terecht. Ik probeer steeds aan hun vraag te voldoen, zegt Nico.
Vaak krijg ik mensen met een beschadigd collier over de vloer, om het te laten herstellen of herwerken. Soms moet een gekocht halssnoer wat beter afgewerkt worden om het duurzamer te maken. Dat zien we vooral met in het buitenland gekochte snoeren. Daar wordt vooral bespaard op afwerking en is het risico op breuk en verlies heel groot. Door het snoer volgens de regels van de kunst af te werken kan dit vermeden worden.
Ik krijg ook vaak de vraag om iets te doen met oude juwelen, kralen, parels of kapotte stukken ervan. Soms gaat het ook niet om dure materialen en zit er meer emotionele waarde aan zon sieraad. Maar met een oud paternoster van oma, met de kralen die zoonlief op reis kocht voor zijn mama, of met de kleikralen die dochter voor moederdag boetseerde, kan soms een juweel gemaakt worden dat voor de draagster van onschatbare waarde is, legt Nico uit.
Het is soms frappant wat nog allemaal in lades en knopendozen sluimert. Ooit kreeg ik een klant om een tweerijig collier te herrijgen tot een lang parelsnoer. Het was ooit tussen de knopen van haar moeder opgedoken en zij droeg het doordeweeks als een waardeloos namaaksnoer. Door de sterke glans van de parels dacht ik ook eerst dat ze nep waren, maar toen ik wat beter keek bleken het wel degelijk echte parels te zijn. Meer nog : het waren oesterparels van zeer goede kwaliteit en het collier zou vandaag de dag een paar duizend euro gekost hebben Ik heb het collier zoals oorspronkelijk hersteld en het zit nu veilig in een juwelenkist, waar het thuishoort, weet hij te vertellen.
Nieuw dit jaar
Dit jaar stel ik voor het eerst een juwelenlijn voor, voor communie en lentefeest. De inspiratie kreeg ik toen mijn dochtertje me vroeg of ook ik haar iets wou maken voor bij haar communiejurk. Op zon vraag kan je dan toch onmogelijk neen zeggen... Het zijn stuk voor stuk eenvoudige maar speelse juweeltjes geworden met pareltjes, schelp en stenen in zachte kleuren. Voor deze juwelen ben ik zelfs wat gaan experimenteren met andere materialen, zonder daarbij te breken met mijn dogma: enkel het waardevolle verwerken sluit Nico.
Op zondag 24 maart de Dag van de Ambachten kunt u bij Nico Sabbe terecht van 10 tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 17 uur. Verder is de juwelencollectie steeds te bekijken na afspraak. Meer weten
klik hier.