Louise Castel uit Beveren-Leie is de Krak van Waregem BEVEREN-LEIE - De Krak van Waregem komt dit jaar uit een deelgemeente. In Beveren-Leie heeft Louise Castel de voorbije vijf jaar haar kinderdroom gerealiseerd : de uitbouw van een eigen dansstudio. En daar houdt het niet mee op, want intussen is ook in Harelbeke een afdeling gesticht. “Ik wil de komende jaren reizen en aan wedstrijden deelnemen met mijn dansers”, vertelt de goedlachse Louise.
Bio Louise Louise Castel (34), afkomstig uit het Engelse Leeds, en haar partner Kristof Mommerency, die ’t Fonteintje openhoudt, wonen met hun twee kindjes Lilly-May (7) en Finlay (4) achter het café in de Sint-Jansstraat in Beveren-Leie. Loopbaan: Professionele danseres die naast ’t Fonteintje haar eigen dansstudio Let’s Dance runt. Vrije tijd: Louise volgt Spaanse les in het Harelbeekse volwassenenonderwijs en steekt nu en dan een handje toe bij activiteiten van de vrije basisschool als losse medewerkster van de ouderraad.
Ik reisde Engeland af voor danswedstrijden” Louise Castel had gedacht dat haar vreemde achtergrond – ze groeide op en beleefde haar tienerjaren in het Engelse Leeds – haar parten zou spelen in onze Krakverkiezing, maar niets bleek minder waar. “Ik mail geregeld praktische informatie naar mijn leden en naar de ouders van kinderen die bij ons les volgen. Terloops riep ik hen op om voor mij te stemmen, met succes dus.” Louise ademt dansen. “Van mijn tien tot vijftien jaar reisde ik in de weekends mijn thuisland af om deel te nemen aan wedstrijden koppeldans. Op mijn zestiende koos ik voor performance arts in Leeds. Een studierichting die ik vanaf mijn achttiende op university- niveau voortzette in Newcastle en Doncaster. Met uitzondering van een aantal studentenjobs is Louise Castel tot op vandaag met haar grote passie bezig gebleven. Op een gegeven moment gaf ze als zelfstandige danseres op wel zes verschillende plaatsen les. Echt zeker was de geboren Britse dus niet van haar inkomen en toen haar partner Kristof Mommerency als gevolg van de crisis zijn job verloor, besloten ze hun professionele leven over een andere boeg te gooien.
“Via het internet botsten we in 2010 op café ’t Fonteintje. Door de bijhorende zaal betekende dit pand een buitenkans om mijn jarenlang gekoesterde droom – een eigen dansstudio runnen – waar te maken”, vertelt Louise “Van 50 leden in de beginperiode zijn we intussen een dansschool met 170 leden geworden. We bieden vijftien lesuren per week aan. Intussen hebben we ook in Harelbeke een lessenreeks kleuterdans opgestart in sporthal De Dageraad.” Een jaar geleden richtte Louise een showteam op voor kinderen van tien tot vijftien jaar die echt tijd in dansen willen investeren. “Afgelopen najaar traden we op in Her Majesty’s Theatre in Londen, een ongelooflijke ervaring. Volgende kerstvakantie staat met de dansschool een trip naar Disneyland gepland”, aldus nog Louise, die iedereen uitnodigt naar de grote dansshow op 30 april in ’t Klokhuis. Dit jaar krijgt de zaal van ’t Fonteintje een volwaardige dansvloer. “We willen in de toekomst ook werk maken van een wachtruimte voor de ouders, zodat ze de lessen niet meer hoeven te storen als ze hun kroost komen ophalen.”
Drie keer per jaar naar mijn thuisland” Hoe leerde je ruim tien jaar geleden Kristof kennen ? “In mijn jongere jaren werkte ik eerst als animatrice en later uitsluitend als danseres in hotels op het Griekse eiland Rhodos. Daar leerde ik in 2005 een Belgische animator kennen : Kristof. Ik had pas een relatie van 4,5 jaar achter de rug en wou niet direct iemand anders, maar onze gevoelens voor elkaar namen de bovenhand.” Mis je je Engelse thuisbasis niet ? “Soms wel ja, en ik kan natuurlijk niet snel over en weer om bij mijn moeder een koffietje te gaan drinken. Toch proberen we een drietal keer per jaar mijn familie in de streek van Leeds te gaan opzoeken, onlangs nog tijdens de kerstperiode. Ik heb er al aan gedacht om met ons gezin naar daar te verhuizen, maar om wat te doen ? Ons professioneel leven speelt zich hier af. Onlangs heb ik in Waregem een dame met roots in Wales leren kennen. We zullen samen Groot-Brittannië vertegenwoordigen tijdens de reismarkt op zaterdag 27 februari in de Kunstacademie.” Heb je moeite ondervonden om in je nieuwe thuisland te aarden ? “Ik voelde me hier in het begin nogal bekeken. Ik heb me gelukkig nooit een vluchteling gevoeld, maar soms zag je mensen denken : ‘Wat komt zij hier doen ?’ In Engeland zou die vraag nooit in me opgekomen zijn als ik op straat iemand van vreemde origine bespeurde. Ik heb wel het voordeel dat mijn achternaam niet echt Brits klinkt. ‘Castel’ zou evengoed een familienaam uit het Franstalige deel van België kunnen zijn, niet ?” Je praat al een aardig mondje Nederlands. “Ik heb anderhalf jaar lessen gevolgd en onze kinderen worden tweetalig opgevoed. Ik volg intussen ook mijn vierde jaar Spaans.” Door Tom Van Houte
24-01-2016, 08:07 geschreven door Beverse Weetjes
|