Herdenking Wapenstilstand + inhuldiging herdenkingsmonumenten Inhuldiging herdenkingsmonumenten op 10 november In het kader van de 100-jarige herdenking van WOI heeft het stadsbestuur op elke Waregemse begraafplaats een herdenkingsmonument opgericht, met de namen van alle overledenen die een link hadden met de Eerste en/of Tweede Wereldoorlog en begraven werden op die Waregemse begraafplaats.
Op maandag 10 november vinden alle inhuldigingen plaats Begraafplaats Beveren-Leie Sint-Jansstraat om 17.00u. Meer info klik hier.
Op het militair kerkhof rond de St.Appolonia Kerk in Oeren (Alveringem) ligt Gustaaf Coussement uit Desselgem begraven. Op de grafzek staat te lezen: Soldaat 1ste linieregiment, geboren te Desselgem, den 28 september 1890, stierf voor België, den 10 april 1914. Indien er nog nabestaanden zijn, die dit lezen, dan horen wij het graag. Dit kan door hier te klikken
Foto archief @ Beverse Weetjes 2009
De kerk van Oeren is gelegen langs de Oerenstraat, in landelijk, vlak gebied. Rondom de kerk is de Belgische militaire begraafplaats aangelegd. In de kerk zelf bevindt zich nog een glasraam i.v.m. de Eerste Wereldoorlog. De toegang wordt gevormd door een poort in gele bakstenen, met kantelen, dubbele spitsboog en wapenschild in grijze hardsteen geflankeerd door '1914' '1918'. De omheining van de begraafplaats bestaat vooraan uit een gele bakstenen muur met daarop een smeedijzeren hekken met op regelmatige afstand een pilaster in gele baksteen. De andere kanten van de begraafplaats zijn met groen afgezet. Bij het betreden van de begraafplaats staat de vlaggenstok met de Belgische vlag links en het houten schuilhuisje met een plattegrond en een registerkastje rechts. De begraafplaats telt behalve de officiële Belgische grafstenen ook nog 5 heldenhuldezerkjes. De grafstenen zijn in dubbele rijen, rug aan rug, aangelegd. Tussen de dubbele rijen is er gras. Er zijn in totaal 509 grafstenen voor 508 doden.
Onder de 508 doden, waarvan er 6 niet meer geïdentificeerd konden worden, bevinden er zich 16 officieren. Er zijn 8 doden van 1914 (verspreid), 97 van 1915, geen van 1916, 270 van 1917 en 128 van 1918 (slechts 2 van het Eindoffensief). Qua wapenkorps zijn er bij de infanterie veel jagers te voet en zijn er weinig cavaleristen. Qua artillerie gaat het voornamelijk over manschappen uit de veldartillerie (weinig zware artillerie). Er liggen eveneens doden van vervoerskorpsen en genie-eenheden bij de diverse legerdivisies en hulptroepen van de genie. 1 dode behoorde tot de Gendarmerie. Er ligt eveneens 1 regimentsdokter en verschillende brancardiers. Het graf van onderluitenant Getteman is leeg: hij werd in 1956 nog ontgraven op verzoek van zijn echtgenote en herbegraven op het kerkhof van Maffle. Tekst gepubliceerd met toestemming van Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed
01-11-2014, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes
|