Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Het boek 'Waregem vroeger en nu' waaraan Luc Van Houcke 4 jaar werkte is sinds 29 september 2010 uit.
Het telt 355 pagina's met meer dan 1.200 fotos en documenten waarvan enkele nooit eerder werden gepubliceerd. Voor meer info en om het boek te bestellen kun je terecht bij Luc Van Houcke, Bessemstraat 44, 8790 Waregem, 056 60 06 01 en Hiluc@telenet.be. en kost 27 euro.
Luc Van Houcke is van mening dat Waregem zijn rijke geschiedenis te weinig koestert. Onder meer daarom brengt hij nu het boek Waregem vroeger en nu uit, dat vanaf begin oktober enkel en alleen bij de auteur zelf te koop is. Het is een uniek kijk- en leesboek geworden met meer dan 1.200 fotos en documenten waarvan enkele nooit eerder werden gepubliceerd.
Luc Van Houcke deed er vier jaar over om zijn uniek naslagwerk over Waregem te voltooien. Luc Van Houcke (62), jarenlang voorzitter van petanqueclub De Bevers, heeft het bestuur van de vereniging aan anderen overgelaten en legt zich sindsdien toe op het uitpluizen van zijn familiegeschiedenis en die van Waregem en Desselgem, zijn geboortedorp.
"Toen ik van mijn kinderen het boek SV Waregem 55 jaar passie in rood en wit cadeau kreeg, dacht ik : moest ik me daar nu eens aan spiegelen om een boek over de geschiedenis van Waregem te maken. Naar documentatie was het niet lang zoeken. Alleen al mijn postkaartenverzameling over de stad is zowat 500 stuks groot. Ik ben ook een grote verzamelaar van rouwprentjes. Als ik er niet meer ben, riskeren die allemaal op het containerpark te belanden. Ik besloot dan maar mijn privécollectie te bundelen in een boek.
Veel steun Vier winters geleden al begonnen Lucs plannen vorm te krijgen. "Maar voor iemand die geen kaas gegeten heeft van computerwerk is een boek schrijven uiteraard geen evidentie. Ik schakelde mijn buurmeisje Charlotte Adams in die me fotos leerde inscannen en tips gaf omtrent de samenstelling. Collega-verzamelaar Bertrand Mestdag uit de Staf Stientjeslaan, alsook de stadsarchieven van Waregem en Kortrijk en de heemkundige kring De Gaverstreke vervolledigden mijn documentatie en informatie voor het boek. Schoonzus Vera Soenens haalde er ten slotte de taal- en tikfouten uit.
Waregem vroeger en nu biedt de lezer een weerspiegeling van het vroegere dagelijkse leven in de stad. Het telt meer dan 1.200 fotos en documenten waarvan enkele nooit eerder werden gepubliceerd. Bij de honderden postkaarten staan verklarende teksten over kerken, scholen, kastelen, straten, belevenissen uit de oorlogsjaren en ook rouwprentjes van overleden inwoners krijgen een vooraanstaande plaats. Het oudste is er eentje uit 1832 van het overlijden van de echtgenote van oud-burgemeester Johannes Huys.
Veel Waregemnaren zullen er dan ook de namen van hun voorouders in terugvinden. Uitzicht erg veranderd "Frappant zijn de vele verschillen tussen vroeger en nu die je duidelijk kunt waarnemen in nevenliggende postkaarten, weet de auteur. "Het uitzicht van Waregem is de voorbije decennia drastisch veranderd. Van de schitterende Markt die we vroeger hadden is maar weinig intact gebleven. Gelukkig staat het oud-gemeentehuis er nog en is met park Casier ook de groene long bewaard gebleven. Ook in de buurt van het station staan enkele gebouwen die nog in hun oorspronkelijke staat te herkennen zijn. Het in mijn ogen mooiste plekje van Waregem het Château de la Rue Storme in de gelijknamige winkelstraat is twintig jaar geleden spijtig genoeg verdwenen. Ik besef dat projectontwikkelaars dit niet graag zullen lezen maar we hebben te veel van onze geschiedenis laten teloorgaan.
Vorige week las ik dat we met het Goed te Beaulieu ook nog een historisch waardevolle hoeve dreigen kwijt te spelen In de ogen van Luc Van Houcke zijn er in Waregem twee grote tekortkomingen. "Ik vind het jammer dat we nog altijd geen stadsmuseum hebben. Het Château Storme was daar een schitterende locatie voor geweest. Of een paardenmuseum, dat hóórt toch bij Waregem. Veder betreur ik het dat Felix De Ruyck, de schoonbroer van burgemeester Jules Storme en erg gul geweest voor onze stad, nog geen standbeeld heeft gekregen."
Boek over Desselgem Bepaalde postkaarten hebben voor Luc een emotionele waarde. "Een oud zicht op de Stationsstraat bijvoorbeeld, waar ik van 1975 tot 1988 een bakkerij had naast de Generale Bank. Merkwaardig is dat er van de Stationsstraat alsook van de Holstraat veel meer postkaarten werden uitgegeven dan van de Stormestraat. Een verklaring heb ik daar niet voor."
Waregem vroeger en nu moet dus nog van de drukpersen rollen, maar Luc is al vlijtig aan een opvolger bezig : een uitgave over de geschiedenis van Desselgem. "Ik heb genoeg liggen over mijn geboortedorp om er ook een weliswaar dunner boek aan te wijden. De beschrijvingen van een honderdtal cafés vormen een goede basis, net als 60 postkaarten. Maar wie nog waardevolle fotos, anekdotes of documenten heeft, mag die zeker bezorgen. Alles wordt ingescand en netjes terugbezorgd.
Het zal wellicht niet verwonderen dat Luc erg weinig voor zijn tv scherm te vinden is, zeker als je weet dat hij ook nog een werk over de carrière van Rik Van Looy wil maken. "Hij is altijd mijn grote wielerheld geweest. Ik heb nog pakken krantenknipsels over Rik II liggen. Mijn zoon Rik is zelfs naar hem genoemd. Maar dat wordt een document enkel voor persoonlijk gebruik. Bron: Het Wekelijks Nieuws- editie Gaver-17 september 2010- tekst Tom Van Houtte.