Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Veilig naar school Om alle kinderen/jongeren zo veilig mogelijk naar school te laten komen, investeert het stadsbestuur elk jaar in veilige schoolomgevingen en schoolroutes. Dat is dit jaar niet anders. In totaal gaat het tot eind 2017 nog om een investering van 336 000 euro inclusief btw. Het gaat van zebrapadverlichting over nieuwe voetpaden, fietsstraten tot de complete herinrichting van een schoolomgeving. Morgen start het nieuwe schooljaar. Dat betekent ook elke dag weer duizenden leerlingen die naar de scholen in onze stad komen. Samen met het andere verkeer zorgt dit ervoor dat het soms heel druk is op de Waregemse wegen. Daarom investeert de stad blijvend in veilige schoolomgevingen en routes naar de scholen. Het overzicht van de aanpassingen/verbeteringen voor de rest van het kalenderjaar 2017 vindt u hieronder.
Sommige werken zijn al uitgevoerd, andere zijn nu in aanleg of op korte termijn gepland. In totaal gaat het voor dit jaar nog om een investering van 336 000 euro inclusief btw. Alle werken gebeuren op kosten van de stad.
Foto ter hoogte van de vrije basisschool Beveren-Leie
Herinrichting schoolomgevingen Koning Albertstraat (130 000 euro incl. btw) Zebradpadverlichting in de Remi Baertlaan, Remi Vanmeerhaeghestraat, Nieuwenhovestraat, Koning Albertstraat en Gentse Heerweg (25 000 euro incl. btw) Sterkere verlichting op kruispunten in de Gentse Heerweg, Zultseweg, Sint-Jozefsstraat, Driekoningenstraat, Nieuwhuizenstraat, Pompoenstraat, Albert Servaeslaan, Deerlijkseweg (bedrag inbegrepen in dossier zebrapadverlichting, zie punt hierboven) Aanleg fietspaden en fietssuggestiestroken in de Leeuwkestraat en Nachtegaallaan (69 500 euro incl. btw) Nieuwe voetpaden op schoolroutes in Gentse Heerweg, Roger Vansteenbruggestraat en Boudewijn I-laan (95 000 euro incl. btw) Snelheidsremmende maatregelen met versmallingen en rijbaankussens in de Jozef Duthoystraat en Nokerseweg (8500 euro incl. btw) Invoeren van fietsstraten in de Keerstraat, Groene Wandeling en Hippodroomstraat (8000 euro incl. btw)
Rummikub Beveren-Leie Voor de eerste speeldag na de vakantie, van de rummikubclub Okra Beveren-Leie, tekenden 33 spelers present. Na de 14de speeldag ziet de voorlopige stand er als volgt uit:
200ste nummer van dorpskrant 't Aaltje Deze week verschijnt het 200ste nummer van de Aalbeekse dorpskrant ’t Aaltje.’ Wat heeft dat nu met Beverse Weetjes te maken zult u zich misschien afvragen, en toch.... In de dorpskrant is een persoon te vinden die jarenlang, elke dag, in Beveren-Leie vertoefde. In het nummer, waarvan de som 10 is, is deze persoon terug te vinden. klik hier en zoeken maar. Gevonden...? Geef dan onder reageer het betreffende nummer en de persoon over wie het gaat eens door.
Historiek van 't Aaltje 't Aaltje verscheen voor de eerste keer in juni 1984 en is een uitgave van ARKO, de koepel van de Aalbeekse verenigingen. De dorpskrant heeft een onafhankelijke redactie en wordt uitsluitend gedragen door vrijwilligers. Hij verschijnt om de twee maanden op 1500 exemplaren. ’t Aaltje wordt gratis bedeeld in alle bussen van Aalbeke én van de Markesteert. Financieel is ’t Aaltje op dit ogenblik gezond. De dorpskrant krijgt een belangrijke subsidie van de stad, ontvangt van heel wat lezers en verenigingen een vrijwillige bijdrage, heeft inkomsten van afgehuurde bladzijden en kent een beperkte sponsoring. Met die inkomsten worden de drukkosten en de verspreidingskosten betaald.
De vormgeving en de zwartwitte druk bleven 30 jaar lang ongewijzigd. In januari 2015 werd overgeschakeld naar volledige kleurendruk. Sinds het eerste nummer zijn meer dan 3500 bladzijden vol geschreven.
Het 200ste nummer is een extra-dik nummer geworden van 36 bladzijden. De eerste tien bladzijden schetsen in het kort de geschiedenis sinds de start in 1984, herinneren aan enkele memorabele bijdragen en geven de reacties weer van Aalbeekse verenigingen. Voor de gelegenheid staat op de cover een feestelijke taart afgebeeld. De overige 26 bladzijden bevatten zoals gewoonlijk onder meer actueel dorpsnieuws, een paar boeiende gesprekken, nieuws van de verenigingen en de jaarkalender van het Ontmoetingscentrum.
Kwaliteit Begin dit jaar werd door de stad een onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de vijf Kortrijkse dorpskranten en naar de tevredenheid van de lezers. De Aalbeekse dorpskrant scoorde daarbij bijzonder goed. 90,16% van de respondenten zeiden dat ze ’t Aaltje wel degelijk lezen en 94,5% bevestigden dat ze erg gehecht waren aan hun dorpskrant.
Update: 31-08-2007 Verschillede personen lieten weten dat ze niks gevonden hadden. Blader dan maar eens door het nummer 163.
Programma Markant Beveren-Leie 2017-2018 September: Ma 25 Markant zindert! Een frisse start... Oktober: Wo 18 A taste of Chocolate Do 19 Workshop - Deerlijk November: Di 7 5000 jaar China - namiddag Do 16 Dans – Louise December: Ma 11 Klaar voor de feesten? Februari: Di 20 Wetsdokter Jan Bolt Maart: 9 of 10 Mephistow Comedy Night Wo 21 Snel klaar gerechtjes! April Di 17 AZ Groeningne - namiddag 19/26 Wandelen Mei: Wo 2 Culinaire fietstocht Do 24 Daguitstap Knokke/Zwin Juni: Wo 20 Cocktail-tasting
Vanaf di 6 maart: Run/Walk for fun Vanaf wo 9 mei: Fietsen Volg ons op facebook of www.markantvzw.be/beveren-leie
Aanbod regio Kortrijk Vr 29/09 Madammenlunch - 11u45 Di 17/10 Anja Daems - 14u30 Di 24/10 Wim Lybaert - 19u30 Do 9/11 Theoria Kortrijk - 14u30 Di 14/11 Europalia - 12u Di 28/11 Het boek der boeken - 20u Vr 8/12 Madammenlunch - 11u45 Meer info en overzicht van alle activiteiten 2018? Bekijk onze infokrant of www.markantvzw.be/regiokortrijk Interesse om deel te nemen? Laat het ons weten...dan kunnen we carpoolen connylombaert1@hotmail.com
Actie van 1 sept tot 15 okt! Breng jij als markant lid een nieuw lid aan, dan ontvangen jullie beiden een €10 kortingbon! Team markant Beveren-Leie Conny Lombaert, Magda Dewever, Miet Devriese, Ilse Demeulemeester, Dominiek Knockaert.
Schotse Feeste in Beveren-Leie Voor het kermisweekend dat begint op 31 augustus tot en met 4 september werd er dit jaar gekozen voor het thema Schotse Feeste. Naast het Feestcomité geven ook 15 verenigingen mee vorm aan de kermis in het verkeersvrije centrum.
Het Feestcomité v.l.n.r. achter: Pieter Vercruysse, Brecht Vervaeke, Thierry Mondy, Brecht Werkbrouck, Pietro Iacopucci, Dieter Lecluyse. Zittend: Emilia Vervaeke, Leen Devos, Marleen Volkaerts, Valerie Maebe en Bram Tack, ontbreekt Rik Soens. Voor: Nathalie Pontegnies
Op donderdag 31 augustus om 19.00 uur is er de opening van de kunsttentoonstelling ‘Promenade’ in de trouwzaal van OC ’t Klokhuis. Daar stelt Nicole Nuyttens gedurende gans het weekend haar werken tentoon. Vrijdag 2 september wordt om 16.30 uur het startschot gegeven voor de wielerwedstrijd ‘Grote prijs Maurice Desmet. Om 18.00 uur volgt de opening van de kermis, dit jaar zonder kanonschot, maar een doedelzakspeler zal de officiële opening opluisteren. Die gaat gepaard met een gratis kwartiertje kermisplezier voor de kinderen.
Op de persconferentie werd Leen Devos tot feestcomité Ridder geslagen. Om 19.00 uur wordt het nieuwe erelid in de orde ‘Beverna Cum Laude’ gehuldigd. Deze persoon of groep krijgt een kunstwerk aangeboden uit handen van kunstenares Nathalie Pontegnies. Om 20.00 uur verschijnen The Covrettes op het podium in OC ’t Klokhuis. Een partyband die jong en oud aan het swingen zal krijgen.
Op zaterdagmorgen gaan de verschillende verenigingen aan de slag met het opzetten van hun stand. Vanaf 13.00 uur gaan diverse activiteiten van start enerzijds georganiseerd door het Feestcomité, anderzijds door de verenigingen. Zo kan er onder meer van 14.00 uur voor een uurtje genoten worden van een doedelzakspeler die Schotse doedelzaksongs brengt en een Djembéspeler die er te gekke beats bij trommelt, Op het kerkplein wordt tussen 15.00 en 17.00 uur bepaald, aan de hand van de ultieme Hammer Games, wie zich de beste clan van Beveren-Leie mag noemen. Om 17.45 uur is het alle hens aan dek om te proberen het wereldrecord Scottisch Dance te breken. Om 19.00 uur is er het traditionele eetfestijn en staat er ‘Zwintje aan ’t spit’ op het menu. Om 22.00 uur zal de eerste pijl van een spetterend vuurwerk worden afgestoken. Als afsluiter zal Yves Segers om 22.30 uur voor de ambiance zorgen op het kerkplein.
Zondag is iedereen vanaf 11.30 uur welkom op het grasveld achter OC De Kernelle om er gezellig te genieten van de eigen meegebrachte picknick. Om 14.00 uur wordt het startschot gegeven voor de parochianenkoers voor amateurs. Anderhalf uur later start dan de professionele parochianenkoers. Om 16.00 uur kunnen jong en oud hun hartje ophalen tijdens het optreden van het popduo Blitz. Aansluitend komt Nessie de kop opsteken en maken de aanwezige kinderen kans op het winnen van een kinderfiets. Om 18.00 uur zijn er nog kussen en bloemen voor de winnaars van de parochianenkoers. De kermis wordt afgesloten op maandag met een jaargetijde voor de overledenen. De activiteiten van A tot Z bekijken klik hier.
Activiteiten in de kijker Davidsfonds Beveren Leie presenteert boekenbeurs 'Vers geperst' Zaterdag 2 september van 14.00u tot 18.00 u en zondag 3 september van 10.00 u tot 12.00 u en van 14.00u tot 18.00 u Tijdens de komende kermis in Beveren-Leie organiseert Davidsfonds Beveren Leie zijn boekenbeurs 'Vers Geperst'. Er is een keuze uit een 240-tal titels die volgende thema’s omvatten: Toerisme & Lifestyle, Actualiteit & Zingeving, Geschiedenis, Kunst & Muziek, Romans, literatuur & Taal, Kinder & Jeugd. Het is de gelegenheid om je lidmaatschap van het Davidsfonds te vernieuwen of nieuw lid te worden. Wanneer je voor minimum 40 euro aan boeken bestelt, word je automatisch lid van de grootste culturele vereniging van Vlaanderen. Als lid krijg je met de Davidsfonds Cultuurkaart tal van kortingen voor culturele events in Vlaanderen. Via een maandelijkse ‘cultuurnieuws’ email en het tweemaandelijks magazine ‘Omtrent’ krijg je een overzicht van interessante activiteiten en kortingen. De eigen activiteiten van Davidsfonds Beveren-Leie worden met een nieuwsbrief per email aangekondigd. Breng vrijblijvend een bezoek aan onze boekenbeurs. Wij verwelkomen jullie en geven een inkijk in wat we het komende jaar programmeren. Plaats: Kerkdreef 17 Beveren-Leie
Promonade Tentoonstelling in de trouwzaal van OC 't Klokhuis. Openingsuren: zaterdag van 14.00 tot 19.00 uur en zondag doorlopend van 10.00 tot 19.00 uur
Uw activiteit in de kijker zetten? Stuur dan gerust een mailtje.
Parade van het Paard 2017 In 1997 en 2007 gingen de eerste twee edities door van ‘Parade van het Paard’. Op 20 augustus 2017 was er de derde editie. Deze was opgebouwd rond zes thema’s. 1- Parade van het Paard Welkom. 2- Het Paard in de strijd. 3- De Grote Oorlog ’14- ’18. 4- Waregem Koerse. 5- Waregem, Europese stad van het Paard en deel 6 was Euro Equusnetwerk. Aan deze editie namen 166 paarden en 450 medewerkers deel. Volgens de politie van zone Mira waren er zowat 25.000 bezoekers. Hierbij een korte samenvatting van ‘Parade van het Paard’ 2017.
Grasduinen We grasduinen nog een beetje verder in onze archieven. Vijf dagen lang gaven we een stukje prijs van deze luchtfoto uit 1976 van een stukje Beveren-Leie. Met deze foto zijn we aan het einde gekomen. Hebben wij die foto zelf genomen? Nee, maar wel gekregen en we mogen hem ook publiceren.
Weet u een leuke anekdote te vertellen over dit stukje Beveren-Leie of over één of ander gebouw...? Laat het dan gerust weten. Greet stuurde alvast het een en ander door waarvoor een heel hartelijk dankjewel!
Gokje Gokje op deel 2: Ik denk de Grote Heerweg te herkennen,de kruising met de Pontstraat naar de Leie toe. Ingegeven op donderdag 17 augustus 2017 om 09:15:09, door greet stevens,
Mijn geboortehuis gevonden. Ik herken het huis van de hoofdonderwijzer,waar ik geboren ben op verkoren maandag,dus weversmisdag.Ik ben met de helm geboren en zou een gelukskind zijn.Daarnaast herken je de twee kleine huisjes,die vroeger de oude schoollokalen waren in Beveren Leie.Daarnaast zie ik het huis dat mijn moedige mama ,liet bouwen in 1962.Het betreft hier de Kleine Heerweg. De boerderij was eigendom van het OCMW kortrijk en jaren bewoond door de familie van Robert Vantieghem.Telkens we een koe hoorden hard loeien,liepen we als kind naar de boerderij en volgenden het ganse bevallingsgedoe van de koe.Als het een kasselgat was,een soort dikbil,was Robert tevreden.Want zo een koe was altijd meer geld waard. Ik herinner me nog altijd de geur van carbonil,als ik buiten liep op de boerderij.Een beetje "a la recherche du temps perdu"van Proust. En wat heb ik nu gewonnen Rita?Een voetreis naar Tiegemberg? Ingegeven op zaterdag 19 augustus 2017 om 10:45:40, door greet stevens
Een dikke merçi Greet Wel Greet, je hebt een heel dikke merçi gewonnen. Uw verhaal is prachtig. Doe zo voort! Ingegeven op zaterdag 19 augustus 2017 om 10:59:44, door Beverse Weetjes,
Roestraat en Schoolstraat Ingegeven bij deel 5 Hier zien we de kruising van de Roestraat met de Schoolstraat.Heel wat familieleden Vercruysse wonen hier. Ik ben de familie Vercruysse,nog altijd dankbaar voor hetgeen ze deden als mijn vader ziek was. Ik wil het hier speciaal eens hebben over Mietje Kruyskes.Ze was niet gehuwd geweest en woonde in het voorlaatste huisje van de Roestraat. Ze had niet graag dat de mensen haar Mietje noemden en wij hadden haar naam veranderd in Rosemarie. Dat hoorde ze wel graag. Als kind van vijf,leerde ze me breien.Tegen één van de zussen, zei ze, ge moogt niet stoppen van breien,anders zal de kave invallen. Mijn zus was doodsbang en ging achteraf kijken of de schouw van ons huis ,niet ingevallen was. We kunnen er nu nog dikwijls om lachen. En onze kousen waren altijd piekfijn gestopt. Op Allerheiligen maakte mijn zus Roza,altijd een grote kom deeg ,om wafels te bakken.Die kom,met een handdoek erbovenop, stond naast de Leuvense stoof, zodat het deeg goed kon rijzen. Iedereen was welkom bij ons op Allerheiligen en kreeg wafels van ons mama. Plots zag ik Rosemarie haastig voorbijlopen op de straat. Ik dacht waarom komt ze nu niet binnen? Toen ze thuis kwam, is ze plots gestorven. Haar graf op het kerkhof was een kruis in buxus, zo eenvoudig als ze geleefd had. Telkens gingen we een weesgegroetje bidden. Nu is het graf weg maar precies op de plaats, ga ik er nog altijd naar toe. Hoe haar gelaatstrekken waren, herinner ik me niet meer. Ze was altijd in het donker gekleed. Ik en de famiie, zullen haar nooit vergeten. De Roestraat en de Shoolstraat werden vroeger ook de kattestraat genoemd, waarchijnlijk omdat er daar zoveel katten liepen. Als we eens een beetje lastig waren, zei ons ma:l oop maar eens een toerke rond de Kattestraat. Een veel beter middel dan die rilatine die ze nu aan kinderen geven. Ingegeven op maandag 21 augustus 2017 om 09:16:37, door greet stevens,
De Engelsen Op de hoek van de Sint-Janstraat en de Kleine Heerweg, woonde de famiie Masselis. We noemden ze de engelsen, daar de moeder van Ierland afkomstig was en dus engels sprak. Later zijn ze terug naar Ierland gaan wonen. Er waren zes kinderen. We hebben héél veel samen gespeeld en leerden onze eerste engelse woorden. Niemand kon zo'n lekkere appeltaart maken als moeder Masselis. Ook de bomen met de zure krieken langs de straatkant, hebben we dikwijls geplunderd. Een beetje verder staat de hoeve van boer Follet. Ik heb die man nooit horen spreken. Met zijn boerepaard leek hij een beetje op Blanche en zijn peerd. Waar je op de foto, drie wilgen ziet staan, was er een plas water. Wanneer die dichtgevroren was, waren we met de ganse buurt aan het schaatsen. Boerke Follet deed nooit moeilijk tegenover ons. Zijn dochter Nicole had later een restaurant vlak bij de kerk in Moen. Daar kon je de beste mosselen eten. Het is nu ook gesloten. Ingegeven op dinsdag 22 augustus 2017 om 08:10:05, door greet stevens. (Dankjewel Greet)
Sportief duel tussen PC De Tubezuigers en PC De Kernelle Op zaterdag 19 augustus namen De Tubezuigers het terug op tegen De Kernelle. Met PC De Tubezuigers van de wijk Ter Weerst en PC De Kernelle die onder de vlag van Okra speelt, heeft Beveren-Leie twee goed draaiende petanqueclubs. Sedert 2008 organiseren deze clubs een vriendschappelijk treffen. Het jaarlijks treffen gaat beurtelings bij de ene of de andere club door. Dit jaar lag de organisatie in handen van PC De Tubezuigers. Zoals steeds heerste er terug een gezellige sfeer. En ook al gaat het enkel om de eer van de club, dat maakt het er bij de spelers niet minder spannend om en ging de thuisploeg met de eer aan de haal.
De eerste ronde bracht de stand op 3 -1. Ook de tweede ronde verloor PC De Kernelle met 3-1. Pas in de laatste ronde wisten de gastspelers zich te herpakken en met 1-3 te winnen. Met een uitslag van 7-5 ging de zege van dit 12de vriendschappelijk treffen naar de thuisploeg. Daarmee komt de stand op 5 overwinningen voor PC De Tubezuigers, 4 voor PC De Kernelle en werd er driemaal gelijk gespeeld. Volgend jaar nemen beide clubs het terug tegen elkaar op met PC De Kernelle als organiserende club.
Gratis groot Waregem: helpende handen Op zaterdag 26 augustus is iedereen terug welkom bij Rita Kints in de Nijverheidstraat te Beveren-Leie. Van 09.00 tot 15.00 uur zal het team zorgen dat de tafels buiten opgesteld staan. Daarop zal er terug allerhande kledij uitgestald worden en zo een tweede leven krijgen. De kledij kan gratis uitgekozen en meegenomen worden.
Proefboringen Gentseweg - Kortrijkseweg Tussen 28 augustus en 6 oktober voert Aquafin enkele tientallen sonderingen en boringen uit in de Kortrijkseweg en Gentseweg. Op de plaats van elke proef is er tijdelijk enige verkeershinder mogelijk. Het gaat meestal over een parkeerverbod, een versmalling van de rijstrook of veranderen van rijvak. Deze werken zijn een eerste voorbereidingen op de later geplande heraanleg van de N43.
In totaal gaat het over 25 grondsonderingen, 25 grondboringen en 14 peilbuizen. Eerst komen alle sonderingen aan de beurt (28 augustus tot 15 september), daarna volgen de boringen (18 september tot 6 oktober). De doorgang voor bestuurders en fietsers is altijd gegarandeerd.
Proeven in de rijweg Ter hoogte van Kortrijkseweg 1, 32, 51, 149, 257, 282, 315 en 347 Ter hoogte van Gentseweg 73, 109, 120, 157, 209, 203, 202, 234 en 254 Er blijft een strook van minstens 3 meter breed vrij voor het verkeer
Proeven aan de zijkant van de rijweg (parkeerstrook) Ter hoogte van Kortrijkseweg 31, 139, 223, 281, 345 en 373 Doorgang voor het verkeer blijft mogelijk
Proeven in een rijvak Ter hoogte van Kortrijkseweg 89, Gentseweg 19 en Gentseweg 35 Het verkeer richting Harelbeke moet over de afslagstrook rijden.
Proeven in een rijvak Ter hoogte van Kortrijkseweg 111, 105 en 107 Het verkeer richting Harelbeke moet over de middenstrook rijden
Proeven in een rijvak Ter hoogte van Kortrijkseweg 146, 197 en 372 Ter hoogte van Gentseweg 141 Het verkeer richting Waregem moet over de afslagstrook rijden
Proeven in de onverharde berm naast de rijweg Ter hoogte van Kortrijkseweg 212 Ter hoogte van Gentseweg 94, tussen 131-139, 226 Geen hinder voor het verkeer
Proeven op privéterrein Gentseweg 291. De eigenaars worden tijdig op de hoogte gebracht. (Bron Aquafin)
Feestelijke geboorte van Stafke Dag op dag 35 jaar geleden zag Stafke het levenslicht. Hij werd ingehuldigd tijdens de feesten op d’Oude Plaetse in Beveren-Leie. Verder was er ook een kunstmarkt, oude ambachten rond de galerij Handicraft (nu 't Leckerke)…. Wie weet hier nog van en wil er iets over vertellen? Stuur dan gerust een mailtje naar beverseweetjes@telenet.be
"In 1980 wilden enkele jongeren uit de straat een buurtavond geven. Die ging door in de schuur van Jeroom Callewaert en werd opgeluisterd met muziek en zo. Er waren ook broodjes verkrijgbaar en het werd een heel toffe avond.
Daarna kwamen onder impuls van Marcel V., Cottens Dominiek + Els, Kathleen V. en Johan V., en Mark Delabie een vereniging tot stand met als doel een jaarlijks buurtfeest op te richten op “d’Oude Plaetse” te Beveren-Leie. Heel wat buren werkten telkens de laatste dagen mee om alles klaar te krijgen.
Er werd een reus (1982) en een treintje (1983) gemaakt, en tevens een aanbouw om voor de schuur van Mark te plaatsen, zodat we meer mensen konden ontvangen. Er was een avondmarkt, Stafke, de reus werd gemaakt en een treintje met motor, dat voor enkele jaren werd ontmanteld door de maker (zonder de anderen in te lichten). De fanfare kwam jaarlijks langs, de pijpensociëteit kwam elk jaar roken, er was een reuzenstoet, beddenkoers, de dansclub van de gepensioneerden kwam langs, avondfeest met dj enz…
Toen M.V. in 1982 de wijk verliet deden de andere personen verder onder leiding van Dominiek. Er werden ook soundmixshow’s georganiseerd en enkele buurtavonden gedurende het jaar (in het klooster). Tevens werd de aanstelling van Monseigneur Schotte feestelijk gevierd (in 1984 werd een tentoonstelling opgezet in de schuur van Jerome en Zulma Callewaert-Maes), en werd er van alles gedaan toen hij naar Beveren-Leie kwam. In 1994 werd dat herhaald.
Tevens lieten we een kerststal maken waarbij de beelden door Johan en Els werden gemaakt. Die plaatsten Mark en Dominiek enkele jaren in de kapel aan het kerkhof. Nooit geen reactie van de parochie gehad.
Het vuur geraakte er een beetje uit en Mark en Dominiek wilden vooral de klemtoon terug op de buurt leggen, waardoor de eerste avond als barbecue-avond voor de buurt werd ingelast.
In 1987 werd het laatste grote feest georganiseerd, om dan in 1988 af te sluiten in de gebouwen van het toenmalig klooster met een barbecue en gezellige namiddag voor de buren. Al de opbrengsten werden onder 3 nationale doelen verdeeld", aldus Cottens Dominiek.
Wie kan helpen? Deze foto werd genomen op 15 mei 1989. Het kapelletje zou ergens in Beveren-Leie moeten gestaan hebben of misschien nog staan. Weet u waar dat was of is, of weet u er meer over, stuur dan een mailtje naar Beverse Weetjes klik hier. Waarvoor dank bij voorbaat!
Update 13-08-2017 Dankjewel voor het mailtje Catherine Roobroeck. "Dit kapelletje staat in de Desselgemstraat in Deerlijk". Dus niet in Beveren-Leie zoals op de achterkant van de foto staat.
Grasduinen in eigen archieven: Kansen voor Kinderen
Grasduinen in eigen archief Op een regenachtige dag even grasduinen in eigen archief kan heel wat dankbare en mooie herinneringen meebrengen. Zo stootte ik op deze mooie actie, waarvan ik niet eens meer wist dat ik daar alles van bewaard had.
Geef kleur aan solidariteit Het ACW-thema van het werkjaar 2000-2001 was “Geef kleur aan solidariteit”. Om dit sociaal project uit te werken werd een werkgroep opgericht. Die bestond uit voorzitter Carlos Verkaemer, Greet Vercautere, Eric Desmet, Pietro Iacopucci, Griet De Smet en Rita Sabbe. Er werd een oproep gedaan bij de verenigingen om voorstellen te doen naar één of ander sociale organisatie. Via Brecht Goesaert kwam de werkgroep in contact met ‘WZW Kansen voor Kinderen’ waar Brecht toen deel uitmaakte van de leiding. Het doel van deze VZW was het organiseren van vakantiekampen tijdens de grote vakantie enerzijds en speldagen tijdens het schooljaar anderzijds. Verder werd ook een Sinterklaasfeestje, een paasfeestje…. georganiseerd. Dit alles voor kinderen van 6 tot 15 jaar die zich omwille van diverse redenen in een moeilijke gezinssituatie bevonden en daardoor de mogelijkheid niet hadden om aan dergelijke initiatieven deel te nemen. Om ruchtbaarheid te geven aan deze actie werd op er op 4 december een infoavond georganiseerd in het Sint-Janszaaltje. Daar kwam verantwoordelijke Jan Vandenbroucke de werking van de organisatie uit de doeken doen.
De Wensenkermis
Daar ik regelmatig luisterde naar het Radio 2-programma ‘De Wensenkermis’ gepresenteerd door Vanessa Vanhove waagde ik mijn kans om daar een oproep te mogen lanceren. Op 23 november ging mijn brief op de bus. Twee dagen daarna was mijn verwondering groot toen de radiopresentatrice zelf opbelde. Het voorstel om tijdens het programma een oproep te mogen doen was aanvaard. Het moest echter wel snel gaan en op 1 december zaten Brecht, Maarten, Carlos, ikzelf en mijn zus Linda om 08.00 uur klaar in de studio voor de rechtstreekse uitzending. De respons hierop was buiten alle verwachtingen. Er kwamen reacties van over heel Vlaanderen. Carlos en ik legden zo'n 2500 km af om spullen op te halen. Daarnaast werd er samen met de ganse werkgroep ook nog een rondrit gedaan met een vrachtwagen en een bestelwagen. Het speelgoed stroomde binnen. Meer dan 350 knuffels, meer dan 400 strips, 10 fietsen, honderden miniautootjes, base-bal-petten, klapstoeltjes, Lego, Playmobil, puzzels, gezelschapsspelen, poppen, tenten, kortom teveel om op te noemen. Als kers op de taart kwam er ook nog een telefoontje van de West-Vlaamse KLJ die beloofde een deel van de opbrengst van hun nieuwjaarsfuif te schenken. Er kwamen ook verschillende aanbiedingen uit Beveren-Leie, zo mochten alle gebruikte knuffels gratis gewassen worden in een wassalon. Er kwam zelfs een aanbod van een vrouw die haar wagen wilde schenken omdat ze een bedrijfswagen had gekregen, maar dat aanbod werd afgeslagen en doorverwezen naar de volgende
Solidariteitsdag
Op 28 april 2001 ging een Solidariteitsdag door in het Dadipark in Dadizele. Het ACW Midden en Zuid West-Vlaanderen organiseerde er een ploegenspel waar punten mee verdiend konden worden. Het ACW van Beveren-Leie ontbrak niet en met een ploeg bestaande uit Carlos Verkaemer, Pietro Iacopucci, Greet Vercautere, Griet De Smet, ikzelf en 7 begeleiders van VZW Kansen voor Kinderen trokken we erheen. Op het einde van de dag werden de verdiende punten in centen omgezet en dat bracht een aardig sommetje op.
Afsluiten project
Op 24 mei presenteerde het ACW Beveren-Leie dan een goed gevuld Rerum Novarum programma. De tentoonstelling van het ingezamelde speelgoed. Een Wensenkermiscircuit met allerlei volksspelen voor jong en oud en een optreden van goochelaar/clown Magic Breakgi. Als afsluiter werd het ingezamelde speelgoed overgedragen aan de VZW en de cheques uitgereikt. De opbrengst uit Beveren-Leie bracht 2000 Bfr op. Op de Solidariteitsdag had de ploeg 13.220 Bfr bijeen gespeeld. En dan, dan was het spannend uitkijken naar de cheque van de West-Vlaamse KLJ. De verrassing was groot toen we het bedrag van 20.000 Bfr zagen verschijnen. Deze actie werd dus afgesloten met een massa speelgoed en de som van 35.220 Bfr. Zowel de VZW als de werkgroep houden hieraan heel wat mooie en dankbare herinneringen aan over.
Waregem unaniem verkozen tot Europese hoofdstad van het Paard 2017
Tentoonstelling Euro Equus in Koetshuis De Euro Equussteden hebben Waregem dit jaar unaniem verkozen tot Europese hoofdstad van het Paard 2017. Er zijn heel wat activiteiten gepland om deze titel te vieren. Dat gebeurt onder andere met een interactieve tentoonstelling in het Koetshuis in park Casier vanaf 19 augustus.
Wie nader kennis wil maken met onze partnersteden kan vanaf 19 augustus (officiële opening) terecht in het Koetshuis voor een unieke interactieve fototentoonstelling en filmvertoning rond cultuur, toeristische attracties en paardenfeesten in elke stad. De expo kan bezocht worden op zaterdag 19 en zondag 20 augustus en tijdens het weekend van de Waregem Koerse feesten: zaterdag 26 tot en met maandag 28 augustus. De deuren zijn telkens open van 14.00u. tot 17.00u.
EURO EQUUS is een samenwerking van vijf Europese steden die een sterke band hebben met het paard: Waregem, Pardubice (Tsjechië), Jerez de la Frontera (Spanje), Golegã (Portugal) en Wroclaw (Polen). Waregem, Paradubice en Wroclaw hebben een boeiende renbaan die jaarlijks duizenden bezoekers aantrekt. Golegã en Jerez hebben een eeuwenoude traditie van paardenshows met Lusitano- en Kartuizerpaarden.
Delegaties van alle Euro Equussteden komen ook in het weekend van de Parade van het Paard mee genieten van de paardenstoet.
De Kutskapel Op 13 april 2008 ging er in Beveren-Leie en erfgoedwandeling door. Heel wat geïnteresseerden namen deel aan deze wandeling. De dertiende halte was het Kutskapelletje. Naar aanleiding daarvan publiceerde Beverse Weetjes toen over elke halte een bijdrage. Hierbij de bijdrage over onder andere de oudste kapel in Beveren-Leie.
De dertiende halte: Vroeger stond het Kutskapelletje langs de Grote Heerweg, op het voorerf van zaliger Hilaire en Paula Decavel-Callewaert. Ook Theresia Salembier, de overgrootmoeder van een der stellers van dit artikel, heeft op die plaats gewoond omstreeks het midden der vorige eeuw. Dat kapelletje was Hilaires eigendom. Het was begrepen geweest in de aankoop van zijn erf. Die het weten konden, vertelden een vrome legende over zijn ontstaan. Eens, in onheugelijke tijden, voer een schipper met zijn schuit op de Leie. Zowat ter hoogte van de hofstede "De Potterie" geraakte hij in moeilijkheden en zijn boot dreigde te vergaan. Toen riep hij de Moeder Gods aan. Hij beloofde dat hij daar ter harer ere aan de Leieboorden een kapel zou bouwen, als hij uit zijn penibele situatie gered mocht worden. Maria, bereidwillig en goed als steeds, kwam ter hulp en de schipper en zijn vaartuig bleven ongedeerd. De man vergat zijn belofte niet. Langs de Grote Heerweg, aan de hoek van de "karriere" die naar de Potterie en de Leie voert, liet hij het Kutskapelletje bouwen. Dat vertellen de oude Bevernaars. Van generatie tot generatie moet het verhaal doorgegeven zijn. Veel meer dan een boeiende legende was het echter niet.
Er leven trouwens nog meer van die legenden in de Leiestreek. Zo te Bissegem, waar het kapelletje van O.L.Vrouw van de Herteklop staat. Een schipper kwam met zijn boot alover de Leie gevaren. Het vaartuig zat volgestouwd met baksteen. Niet onlogisch eigenlijk. In de loop der tijden werd heel wat dergelijke steen uit de streek van Armentieres over de Leie naar Vlaanderen gevoerd. Zo ook omstreeks 1780, toen de nieuwe Beverse parochiekerk gebouwd werd. In alle geval dreigde de zwaargeladen schuit te zinken toen ze ter hoogte van Bissegem gekomen was. Net als in Beveren smeekte de schipper Maria's hulp af en die verkreeg hij prompt. Uit dank loste hij daar ter plaatse een gedeelte van zijn stenen en liet daarmee het kapelletje bouwen, O.L.Vrouw van de Herteklop ter ere. Twee Leieboordlegenden dus. De ene niet veel verschillend van de andere.
Voor het Kutskapelletje althans zal de waarheid heel wat prozaïscher geweest zijn. Als we het goed bekijken, staat het op de uiterste hoek van het Munkenhoffonsier, van de akkers dus die voor de Franse Revolutie eigendom waren van de Gentse Sint-Pietersabdij. In de Nieuwstraat in Dessel gem, aan het andere uiteinde van het Munkenhoffonsier, stond trouwens ook een kapelletje. Het ligt bijna voor de hand dat die kapelletjes een soort grenspalen waren. Misschien wel een soort "schutsengels" die over het domein moesten waken. Over het mogelijke bouwjaar van het Kutskapelletje tasten we volledig in het duister. De bouwstijl leek 17de-eeuws en het werd inderdaad in 1684 voor het eerst vermeld in een geschreven bron. In een der registers van de Sint-Pietersschepenbank staat de moord beschreven op Gregorius Fremault, baljuw van de Sint-Pietersheerlijkheid. Zijn "doot lichaem" werd op 30 juni 1684 gevonden bij de "onse Lieve Vrauwe capelle" die stond tussen Desselgem en Beveren, langs de Grote Heerweg. Hij had een “fusijck ofte pistool scheute dwers deur sijnen hals" gekregen. Had de moordenaar zich schuilgehouden in het kapelletje ? Het is best mogelijk. Het heiligdommetje werd trouwens wel meer als schuilplaats gebruikt door mannen met een geweer in de hand. Zowel op het einde van de Eerste Wereldoorlog als bij het begin van de Tweede, hebben soldaten daar beschutting gezocht bij de gevechten aan de Leie. Dit weten mensen uit de buurt te vertellen .
In gewone tijden echter ging het er vrediger aan toe. Meestal lag het kapelletje dan in volstrekt landelijke rust, langs een beurtelings zandige en modderige Grote Heerweg, die zich eenzaam door de kouters sleepte. Vooral op de zondagen in mei echter, was daar in de buurt volop leven en beweging. Moeders uit Beveren en Desselgem kwamen er met hun kroost naar daar afgezakt om er wat te bidden voor intenties allerhande en het oude Lieve-Vrouwbeeldje te kussen. Soms hadden zelfs vaders zich laten verleiden om mee te trekken op die pelgrimswandeling onder de rijzige populieren van de Grote Heerweg. Het was een gebruik dat waarschijnlijk zijn wortels had in een zeer ver verleden.
We hebben de tijd geweten, zo tussen beide Wereldoorlogen in, dat Julia Callewaert op die meizondagen bij het kapelletje een kraampje opzette. Julia was een ongetrouwde zuster van Paula Callewaert, een schoonzuster dus van Hilaire Decavel, die bij hem inwoonde. Haar kraampje gaf aan dat kleine bedevaartsoord iets feestelijks. Te meer daar Julia in haar kraampje, naast kaarsen, ook "rode zeemtopjes", "bollen", "lange asem" en ander snoepgoed uitstalde. Ook na de Tweede Wereldoorlog plachten heel wat Bevernaars en Desselgemnaars op een der meizondagen naar het Kutskapelletje te trekken om er wat weesgegroeten te bidden en daarna het Lieve vrouwtje uit zijn nisje te halen om er zichzelf en de meegebrachte kinderen mee te zegenen.
Zij die er enkele jaren vroeger als kind waren, zagen nu hoe hun eigen kroost ruziede om de offerkaars te mogen aansteken en een geldstuk in het gleufje van de offerblok te stoppen. Het was echter niet zo heel landelijk en veilig meer in de buurt van het kapelletje. Een paar jaar voor de Tweede Wereldoorlog immers had de oude Grote Heerweg een betondek gekregen en steeds meer auto's begonnen erover te razen. De moeders moesten hun kroost nu in de gaten houden. Het Kutskapelletje was hoogbejaard geworden intussen en het stond er maar zielig meer bij. In de loop der tijden had het reeds heel wat opkalefateringen gekregen natuurlijk en de littekens ervan waren te zien op de muren. Ook het schaliendak zag er haveloos uit en was dringend aan reparatie toe. Binnen hadden de reumatiek geworden muren ooit een zinkbekleding gekregen om het vocht wat te weren. Vermoedelijk in de twintiger jaren werd die bekleding overschilderd met de eenvoudige "fresco"-motieven die toen bij onze huisschilders in zwang waren. Ook dat schilderwerk had op de duur alle frisheid verloren en kon de erosielaag op het zink niet meer verbergen. Al met al had Hilaire Decavel van zijn vroegere "propretaris", bij de aankoop van zijn doening, slechts een pover heiligdommetje als toegift gekregen.
Beverens oudste kapelletje was dringend aan reparatie of zelfs aan herbouwen toe. Toen werd alle gepieker over restauratie plots overbodig. In maart-april 1968 werd de Grote Heerweg verbreed en van een asfaltbedekking voorzien en het kapelletje stond in de weg. De wegeniswerkers hadden er natuurlijk geen zware kluif aan om het in elkaar te knokken. Gemeentesekretaris Etienne De Bel had de Heemkundige Kring echter vooraf verwittigd van wat te gebeuren stond. Zo kwam het dat Etienne Ducatteeuw alles had kunnen fotograferen, tekenen en opmeten terwijl het nog tijd was. De meizon van het jaar 1968 was de eerste sinds zeker drie eeuwen die geen Kutskapelletje meer beschijnen kon. Aanvankelijk deed het vreemd aan daar op die hoek. Alles leek er opeens zo kaal.
Er werd gesproken' over heropbouwen. In het bestek van de wegeniswerken was trouwens een bedrag voorzien ervoor. Maar waar moest het nieuwe kapelletje komen? De verbreding van de Grote Heerweg had aardig wat grond weggehapt uit het voorerf van Hilaire Decavel. Daar kon de kapel niet meer herbouwd worden. Zoveel was zeker. Er werd verder gezocht. Onder druk van Etienne Ducatteeuw werden links en rechts kontakten gelegd, maar de zaak sleepte aan. Maanden en tenslotte jaren gingen voorbij zonder dat men uitkomst zag. Uiteindelijk, toen schier alle hoop op herbouw vervlogen leek, kwam de oplossing. Ze werd helemaal spontaan en zonder ophef gebracht door Paul en Kristien De Smet-Vandorpe. Het Kutskapelletje mocht herbouwd worden op een hoekje grond voor hun nieuwe woning in de Leiestraat. (nu de Hoonakkerdreef)
Ondertussen waren ook enkele Beverse ambachtslui en een paar mensen die vanalles verstand hadden zich voor het geval gaan interesseren. Moest de kapel herbouwd worden? Goed! Als de Heemkundige Kring zorgde voor stenen. hout, tegels en schaliën, zouden zij wel zorgen voor de rest. Betalen! Geen denkan aan! Een mens moet toch iets doen om zijn hemel te verdienen. Om te beginnen werd zoals voor elk gebouw in onze streek een plan gemaakt en een bouwvergunning aangevraagd. Dit verliep zonder problemen. Op 23 oktober 1971 werd de eerste spade in de grond gestoken. Daarna volgden de funderingen, het metselwerk, de dakconstructie en zo verder. Het was een ongemeen slecht najaar en het voorjaar 1972 was geen haar beter. Er werd hoofdzakelijk 's zaterdags gewerkt meestal met dikke jassen en dito halsdoeken aan.
Wie waren de mannen die het voor mekaar brachten? Jan en Andre Debaere, Gaby en Rik Peirs, Jozef en John Bostoen, Michel Huyzentruyt, Sylveer Derie, Hubert Cozijns en Jan Allegaert. Paul De Smet en Jozef Vandorpe waren altijd "aan en bij" om de stielmanen een handje toe te steken. Kristien en Blanka zorgden dat er voortdurend warme koffie "met een dreupelke der in" bij de hand was, en dat was nodig in dat hondenweer. Pastoor De Pourcq die die bende gaarne bezig zag kwam al eens met een bakje bier aandraven. De ganse operatie gebeurde onder leiding van Etienne Ducatteeuw die het plan getekend had, maar ook op de stelling stond en insprong waar nodig was. Iemand die zich "gejeund" heeft aan de bouw van het Kutskapelletje was André Debaere. Hij heeft veel van de echte stielmannen doen opkijken, hij, de boer die kon metselen, timmeren, tot het moeilijke kappen en nagelen van de natuurschaliën toe!
In de meimaand 1972 was het gebouw zo ongeveer klaar. De oude getrouwen die er een weesgeroet kwamen bidden stonden verrast. Het was weer net als vroeger. Hetzelfde uitzicht, dezelfde stemmigheid, maar heel wat beter nu. Al1es was nieuw immers. Alles nieuw? toch niet! Het ijzeren kruis op de spits van het dak en de ijzeren raamverdeling waren afkomstig uit de oude kapel. Ook de zware deur en de deurdorpel. Die eerbiedwaardige dorpel, uitgesleten door de talloze klompen en schoenen die erover geschuifeld hadden in de loop der tijden. In de weken die volgden werd het interieur door Jan Kerkhove verder afgewerkt. Het altaar van vroeger kwam er weer met daarop geschilderd de titel waaronder Maria hier vereerd wordt: "Onze Lieve Vrouw Troost-ter-Nood". De eigenlijk foutieve woordsamenstelling werd opzettelijk aangehouden. Ook de opgepoetste oude kruisweg met zijn Duitse onderschriften herkreeg zijn plaats aan de wand, evenals het oude Lievevrouwtje in het schrijn dat ooit door een geduldige knutselaar werd uitgezaagd,
En dan was er nog de prachtige maar vervuilde koperen kandelaar die door Jozef Vandorpe weer toonbaar gemaakt werd, maar die sindsdien, jammer genoeg, uit het kapelletje ontvreemd werd. Het probleem van het grote Mariabeeld dat op het altaar moest komen als alles overheersende figuur, werd opgelost door Norbert Nolf. Hij wist een geschikt beeld zitten op een zolder van de normaalschool te Torhout waar hij les geeft, en wist het daar "pro deo" los te peuteren.
Op zondag 22 oktober 1972 werd het nieuwe Kutskapelletje ingewijd door pastoor Arthur De Pourcq. De weerman hield zich volstrekt onpartijdig. Hij gunde deze plechtigheid geen beter weer dan hij de bouwers gegeven had. Het was guur en buiig. Kille wind kwam aangejaagd over de kale vlakte van de toen nog onbebouwde Tomberg. Toch waren er heel wat Bevernaars komen opdagen die namiddag. Het werd een sobere plechtigheid. Helemaal in de stijl van het heiligdommetje zelf. De opgehangen vlaggen klapperden in de vlaggende wind en zorgden voor een echt Vlaamse begeleiding bij de Marialiederen gezongen door het meisjeskoortje van Maria Stevens.
In zijn dankwoord beklemtoonde pastoor de Pourcq de blijvende genegenheid van ons volk voor Maria. Een genegenheid die wel van het vroegere kinderlijke verloren heeft, maar anderzijds volwassen aspecten bijgekregen heeft. Hij wees er ook op dat samenwerking onder mensen voor een onbaatzuchtig doel, tot veel in staat is. Er zijn enkele jaren voorbijgegaan intussen. De voorheen zo blote Leiestraat (nu Hoonakkerdreef) is nu met haar weliggroeiende wilde kastanjelaars een echte dreef geworden. Ook omheen het Kutskapelletje wint de groenmassa aan kracht. Daar heeft Jan Debaere, erevoorzitter van de Heemkundige Kring, voor gezorgd. Nog een paar jaar en het kapelletje zit in een schrijn van groen gevat. Jozef en Kristien Vandorpe zorgen er inmiddels voor dat het gebouwtje binnen en buiten "mag gezien worden". Intussen zijn de materiaalkosten die toch al in de duizenden frank opgelopen waren, betaald en uit de wereld geholpen, mede dankzij de steun van het Waregemse Gemeentebestuur. In de meimaand zullen weer heel wat Bevernaars even aanlopen bij "Onze Lieve Vrouw Troost-der-Nood".
Het is goed daar even te verpozen. Het is er ongemeen rustig. Je kan er ongestoord nadenken over alles en nog wat. Nadenken en .... naar oude trant zonder complexen -religieuze noch andere- een paar weesgegroeten bidden. Ook dat is een oude waarde die we moeten herontdekken! (Met dank aan E. Ducatteeuw om dit mogen publiceren)
Kutskapel aan stad Waregem geschonken In de meimaand van 2005 werd het Kutskapelletje aan stad Waregem geschonken. Paul en Kristien De Smet-Vandorpe vertellen waarom "De reden waarom we het Kutskapelletje aan stad Waregem schonken is heel eenvoudig", vertellen Paul en Kristien. "Wij wilden er zeker van zijn dat de kapel zou blijven bestaan. Veronderstel", leggen ze uit, "dat onze woonst ooit verkocht wordt, dan moest de nieuwe eigenaar geen sloopvergunning hebben om het kapelletje met de grond gelijk te maken en dat wilden wij vermijden. Indertijd was het Kutskapelletje geschilderd in het okergeel. Sinds kort is er sprake om het kapelletje in de originele kleur te schilderen", wisten Paul en Kristien nog te vertellen wat ondertussen ook gebeurd is. Paul en Kristien willen op deze manier verzekeren dat de kapel blijft bestaan. (Op Beverse Weetjes gepubliceerd op 08/05/2010).
Open Monumentendag, dat is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen en is in 2017 al aan zijn 29ste editie toe! Dit evenement gaat dit jaar door op zondag 10 september. Over heel Vlaanderen zetten honderden monumenten hun deuren gratis open voor hét erfgoedfeest van het jaar. Zo zal er in Waregem een kijkje kunnen genomen worden in Villa Gaverzicht. Deze modernistische villa van architect Gentiel Van Eeckhoutte werd tijdens het afgelopen jaar in ere hersteld en opent uitzonderlijk de deuren voor het publiek. Om het volledig programma te bekijkenklik hier.