Nog een goed voornemen voor 2021 nodig? Tine Verthé (alias plan 10e) geeft terug een waardevolle tip, deze keer in verband met de P+MDzak
Zet je P+MDzak eens op dieet. Je zal merken dat het ook voor jouw gezondheid een stap vooruit is. Als je de volgende keer aan de kassa staat, kijk dan eens met een kritisch oog in je winkelkar. Maar pas op! Het is niet zonder risico want eenmaal je de plastiekzee van verpakkingen hebt gezien, kan je ze nooit meer ontzien. Onze blauwe zak kan je dus vooral leeg houden bij het foerageren.
Veel voedsel van nu komt van verder en is langer onderweg dan voorheen dus moet het daar dan ook voor beschermd worden. We oververpakken het in, we spuiten het vol chemicaliën en we vliegen het de wereld rond. Maar is dat nu echt nodig? Vroeger kwam ons voedsel van dichterbij (de boer, de slachter, uit den eigen hof) en werd er veel directer verhandeld. Volgens mij is die stap terug echt een stap voorwaarts. Maar het is niet makkelijk want de plasticverpakking heeft zich sterk ingeburgerd en is moeilijk weg te denken. Mijn zoektocht naar steeds plasticvrijer leven bracht me al op fijne wegen en ik hoop jullie daar ooit ook tegen te komen.
Maar begin zeker bij het begin. Mijn eerste babystappen waren: 1) Koop (zoveel mogelijk) onverpakt eten. Ga bij de boer je groenten en fruit halen in je eigen box, ga bij de slager met je eigen potjes, stap de bakkerij in met een eigen broodzak of brooddoos. Alle lokale handelaren zullen ze met veel plezier vullen. En jij stapt buiten met enkel voedsel. Als ik iets niet onverpakt vind, dan neem ik de 'niet-plastiek-verpakking' met zo weinig mogelijk deelverpakkingen. Bijvoorbeeld koekjes in een blikken of kartonnen (herbruikbare) doos niet elk apart verpakt... Voor alles bestaat een afvalvrij alternatief. Vervang 1 per 1 en zie waar het je brengt.
2) Drink water gewoon uit de kraan! De simpelste en efficiënste manier om plastic flessen te vermijden en je rug te sparen. Kannen gevuld met water staan altijd op tafel, zo gaat de smaak erop vooruit. We hebben een arsenaal aan drinkflessen voor water op verplaatsing. En bij gelegenheid worden alle feestdranken gekocht in glas met retourflessen of in bulk. Geen dorst en ook geen overvolle PMDzak.
3) Zeep en shampoo in blokken. Deze wissel zorgde niet alleen voor minder in mijn afvalzak maar ook voor meer rust in mijn badkamer. Geen rondslingerende flessen meer. Alle zeep en shampoo is vervangen door blokken. Als ze op zijn, is er niets meer over. Zonder verpakking, zonder palmolie, zonder microbeads, zonder glycerine .... Enkel nog natuurlijke ingrediënten. En het werkt prima. Je moet een beetje je eigen geur en samenstelling zoeken. En ook zeker wat zeephouders voorzien. Test eerst op jezelf en neem dan je gezin op sleeptouw. Er bestaan hier en daar al plekjes waar je helemaal afvalvrij kan winkelen. En ik raad je aan om er zeker eens een kijkje te gaan nemen. Je zal onmiddellijk merken dat de aanpak veel klantvriendelijker is en de kwaliteit van je voedsel zijn prijs waard is. Je valt ongetwijfeld achterover van hun verpakkingsloze aanbod.
Een overzicht van mijn kooppunten kan je vinden op mijn Instagram-Stories-Hoogtepunt WaarKoopJij? Maar nu is de vraag: Wat ga jij eerst vervangen? Begin met de grootste hoeveelheid in je P+MDzak. Net als bij een dieet is vlug resultaat zien motiverend en hou je je enthousiasme om vol te houden. Ben je op zoek naar een verpakkingsloos alternatief? Of even de klust kwijt? Laat het me dan zeker weten. info@plan10e.be
14-12-2020, 12:29 geschreven door Beverse Weetjes
|