Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Op 30 december vierden Albert en Noëlla Vandorpe-Colpaert hun diamanten huwelijksverjaardag. Na de eucharistieviering werden ze ontvangen op het gemeentehuis te Beveren-Leie.
Albert werd geboren op 8 april 1921 op het hoveke langs de Leikant in Beveren-Leie als 10de en jongste van de familie. Hij liep school tot zijn 13de in Beveren-Leie en trok daarna nog 1 jaar naar het College. Een valpartij hield hem een kleine periode thuis. Maar zelf had hij niet zoveel zin in die studies en uiteindelijk was hij blij dat het gedaan was. Hij mocht het gareel aantrekken om als 14-jarige aan de slag te gaan. t Was vanzelfsprekend dat Albert aan het vlas ging werken. Hij begon als vuurmaker in de rootputten die in de winter van 35/36 opgetrokken waren. Later werd hij uitvoerder. Alle stielen van het vlas moest hij doen en hij deed het zoals geen enkel ander. In het begin was het uitvoeren van vlas met os en koe en later met paard. Enkele jaren later brak de oorlog uit en de familie van Albert werd zwaar getroffen tijdens de gevechten aan de rootputten.
Noëlla werd geboren op 15 november 1924 en liep naar school te Desselgem. Toen ze 14 was was het gedaan met studeren, er was werk genoeg voor een jong meisje thuis. De was en de plas, bleken en strijken . het volledige huishouden doen. Na de oorlog ging Noëlla wat helpen bij de familie Vandorpe om er wat huishoudelijk werk te doen en Albert had algauw gezien dat Noëlla de ware voor hem was. Albert en Noëlla huwden op 30 december 1950 te Desselgem. t Was mijn eerste gedacht ent was ook een goed gedacht, wist Albert te zeggen. Het gezin groeide uit en werd gezegend met 5 kinderen: 4 dochters en een zoon. Ondertussen kregen Albert en Noëlla er ook 14 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen bij.
Vanaf de jaren 70 ging Albert aan de slag in de Firma Devapan want het vlasbedrijf moest zoals zoveel andere om economische redenen stop gezet worden. Ondertussen had moeder Noëlla de handen vol met huishouden en deed ze heel wat handwerk voor de kinderen. In 82/83 kon Albert met brugpensioen om uiteindelijk in 1986 op pensioen te gaan.
In zijn vrije tijd is Albert hoofdzakelijk bezig met de tuin, en een zeer actief lid van het werk van de akker. Een tweede hobby van hem is uitvinden. Hij maakte ooit een waterfiets en als er iets technisch dient geregeld te worden: één adres, bij uitvinder Albert. Die hobby kostte hem zelfs een stukje van zijn vinger.
Albert en Noëlla koesteren ook heel wat mooie herinneringen zoals hun bezoek aan de expo in Brussel, de reizen naar Keulen, Luxemburg en Lourdes. Zwemmen in de vlasbakken van de Leie in de winter gaan schaatsen...
En samen genieten ze nog van de vele vrienden die bij hen thuis over de vloer komen in de Grote Heerweg.