40e jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke
Traditioneel de tweede dinsdag van december verschijnt het nieuwe jaarboek van De Gaverstreke, vereniging voor lokale geschiedenis, folklore, taal en heemkunde van groot-Waregem, groot-Anzegem en omgeving. Ondertussen is de Kring reeds aan zijn 40e jaarboek. De eerste uitgave verscheen in 1973. De Gaverstreke biedt dit 40ste jaarboek met de nieuwste gegevens over onze streekgeschiedenis aan voor 20 als een uitstekend kerst- of nieuwjaarsgeschenk.
Het 40e jaarboek wordt op dinsdag 11 december 2012 om 20 u. door voorzitter Guy Algoet voorgesteld in het cultuurcentrum De Schakel in een gezamenlijke organisatie met de plaatselijke Davidsfondsafdeling. Het boek kan daar ook worden afgehaald. Guy Algoet neemt dit jaar ook de voordracht voor zijn rekening. Hij belicht 150 jaar Familie Delespaul-Vanaerde te Waregem (1862-
2012) Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Michel Debrouwere
Het 40e jaarboek start met een In Memoriam. Nadat we vorig jaar afscheid namen van Michel Debrouwere, een medewerker van het eerste uur, valt dit jaar het afscheid te gedenken van één van de stichters op 8 februari 1972 van De Gaverstreke, Joseph Vanthuyne. We danken hem voor zijn inbreng en genieten er nog steeds van bij ons verder zoekwerk over het verleden van Waregem. Zijn kaart van Waregem volgens het oude landboek en het tiendenboek blijven de ruggengraat bij wat we verder zoeken.
De familie de Schietere, die wel rond Oudenaarde te vinden was, heeft ook met de Gaverstreke heel wat te maken. Afkomstig van Wortegem, hebben ze in de vroegere eeuwen ook bezittingen gehad in Waregem en omgeving. Ze waren trouwens heren van Voorde (op Potegem), Avegheers en Coppenhole. Meer nog, we vinden ze ook terug met bezittingen in Anzegem, Vichte, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve. In het artikel hier trekken we naar de 13de tot de 15de eeuw.
Sint-Eloois-Vijve krijgt opnieuw een ruime plaats in het jaarboek met de geschiedenis van Hoger Op. Zowel het ontstaan als de verdere ontwikkeling van die vereniging wordt uitvoerig uit de doeken gedaan en is een blijvend document dat vele jaren van leven en werken voor de toekomst zal bewaren.
Maar ook het verder verleden van Vijve komt aan bod met een ontleding van de penningcohieren, die ons terugbrengen naar het einde van de 16de eeuw. Ook het fort, de belangrijkste wachtpost aan de Leie, wordt naar boven gebracht. Over dit fort valt nog meer te vertellen, maar dat zal voor volgend jaar zijn.
Een moeilijke periode in de geschiedenis van onze streek is de overgang van het Ancien Regime naar de latere tijd of de tijd van de Franse revolutie. Over de kerkelijke overstap doorheen die periode wordt heel wat geboden in dit jaarboek. Er is allereerst de verandering bij de geestelijkheid in onze streek. Het behelst de scheiding van Kerk en staat in de beginfase. Nieuwenhove bekleedt in dit artikel een belangrijke plaats. Maar ook de veranderingen bij het aangaan van een huwelijk droeg daarbij de gevolgen. Beide onderwerpen worden uitvoerig uit de doeken gedaan.
Zowel in Anzegem als in Beveren-Leie nemen we de herbergen en hun geschiedenis onder het vergrootglas. Ze vertellen, geïllustreerd, heel wat over jaren van opkomst en ondergang. Het is een bijzondere bijdrage voor Anzegem en Beveren-Leie. Door deze publicatie wordt een stukje verleden en heden voor de toekomst vastgelegd, nu meerdere ervan verdwenen zijn. Soms blijft alleen nog de naam in het geheugen hangen. Hier verneemt men dan meer.
Onder de titel Een bal in het hoofd brengen we herinneringen van de Waregemse soldaat en die van zijn strijdmakker Arthur Verhelst, die na zijn dood verder schreef, naar boven. Ze leiden ons met deze bijdrage doorheen de ellende van oorlog en moeilijkheden. Het is het leven van een gewone frontsoldaat.
Misschien wisten we het niet, maar met de familie Waelkens raken we een echte Waregemse familie aan, die wortels heeft in de wijk Eertbrugge. Het artikel laat ons de speurtocht meemaken naar die oude wortels.
Weet je dat de familie Delespaul-Vanaerde voor Waregem heel wat betekend heeft en dat hun aanwezigheid tot op de dag van vandaag nog zichtbare gevolgen draagt. Hun wilsbeschikkingen vertellen nu nog op tal van plaatsen in Waregem van hen. Het is zowat 150 jaar geleden dat ze hier kwamen en dit is het gedenken waard.
Een ander gebouw verwijst ook nog naar vroegere dagen
toen Waregem uitkeek naar een kliniek ter plaatse. Ze nam de plaats in van een vroeger weeshuis, maar daar haar locatie bood ze te weinig kans tot de nodige uitbreiding. De nieuwe kliniek verrees dan aan de Vijfseweg, waar ze veel ruimer en groter geworden is en nog wordt.
Meteen is dan dit 40ste jaarboek tot stand gekomen. Bij de aanvang hadden we nooit gedacht dat dit voor Waregem gerealiseerd kon worden. Maar hoe meer we ons verdiepen in Waregems verleden des te meer onderwerpen vragen naar een diepere en betere kennis. We denken nu al aan een volgend jaar.
Moge het jullie allen genoegen verschaffen en tevens een beetje meer kennis over onze streek. We wensen u veel leesgenot.
Het 40ste JAARBOEK van de Gaverstreke is te bekomen :-
door storting van 20 Euro op nr. 068-0503010-92 of BE12 0680 5030 1092 (BIC: GKCCBEBB) van Geschied- en Heemkundige Kring
Waregem
kan bekomen en afgehaald worden op de bijeenkomst van 11 december om 19.30 u. in Cultuurcentrum De Schakel
of bij een van de medewerkers.
Contactadressen :
-G.Algoet, St.-Michielsplein, 3 8500 Kortrijk (tel. 056/22.72.79) (guy.algoet@telenet.be)
-M.Delmotte, Gentseweg, 555
8793 Sint-Eloois-Vijve (tel. 056/60.32.55) (marcel.delmotte@skynet.be)
A.Braet-L.Van Nuffel, Kruishoutemseweg, 131
8790 Waregem (tel. 056/44.35.32) (braetandre@telenet.be)
-E.Ducatteeuw, Grote Heerweg, 90
8791 Beveren-Leie (tel. 056/71.35.63) (etienne.ducatteeuw@telenet.be)
-F.Speleers, Berglaan, 46
8570 Anzegem (tel. 056/68.87.45) (frans.speleers@myonline.be) Bernard Delange.
24-11-2012, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes
|