Stadsmagazine De Sprong voortaan online te beluisteren voor blinden en slechtzienden
Op vraag van gemeenteraadslid Maxim Laporte (N-VA/Open Vld Waregem) onderzocht het stadsbestuur hoe de toegankelijkheid van stadsinfo voor blinden en slechtzienden verbeterd kan worden. Nu moeten zij naar de bib om een cd uit te lenen waarop ze dan de stadsinfo kunnen beluisteren. Vrij omslachtig. Vorige week besliste het schepencollege om in zee te gaan met Transkript om het stadsmagazine De Sprong te laten inlezen en het geluidsbestand makkelijk ter beschikking te stellen.
2 op de 100 inwoners in ons land heeft een visuele beperking. 1 op de 1.000 van hen is blind. Voor Waregem zijn dat 750 personen met een visuele beperking. Vier op de tien mensen met een beperking loopt het risico op sociale uitsluiting. Raadslid Maxim Laporte (N-VA/Open Vld Waregem) die zelf een aangeboren visuele beperking heeft, kaartte de toegankelijkheid van de Waregemse stadsinfo voor blinden en slechtzienden aan op de gemeenteraad van 5 april: “Door het stadsmagazine De Sprong ook toegankelijk te maken voor blinden of slechtzienden, kunnen we als stadsbestuur voor deze inwoners een wezenlijk verschil maken.”
Huidige situatie Momenteel wordt enkel het stadsmagazine De Sprong ingelezen op een cd door de vzw Licht en Liefde. Dat is een organisatie die slechtziende en blinde mensen helpt om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen. Die cd’s belanden dan in de bib. “Naar de bib gaan om een cd te beluisteren terwijl anderen thuis hun stadsinfo in de bus krijgen, dat is echt niet meer van deze tijd en allesbehalve toegankelijk”, aldus Laporte.
Transkript Om ook blinden en slechtzienden te bereiken en betrekken, werken 14 lokale besturen waaronder Leuven, Mechelen en sinds kort Kortrijk samen met de organisatie Transkript om hun infomagazine toegankelijk te maken door teksten onder andere om te zetten in gesproken vorm. Raadslid Laporte stelde op de gemeenteraad de vraag of ook Waregem hiermee aan de slag wil gaan. Het schepencollege heeft nu op 27 april beslist om in te tekenen op het voorstel van Transkript. Het inlezen zal gebeuren zoals voordien al te horen was op cd, maar de stad krijgt nu ook het mp3-bestand met Daisy-structuur. Cd’s zelf zullen niet meer worden voorzien. Van dat geluidsbestand kan een link geplaatst worden op de stadswebsite en andere audiosoftware.
Anderslezen.be Transkript doet ook nog de upload naar het platform Anderslezen.be. Ook dit werd goedgekeurd door het schepencollege. Via de website kan een gebruiker daarop gratis abonneren, maar Transkript kan dat ook doen voor hen. Je wordt dan als gebruiker via e-mail op de hoogte gebracht wanneer er een nieuwe publicatie op je boekenplank staat. Er bestaat ook een gratis Anderslezen-app, beluisterbaar via tablet of smartphone. Het platform is bezig aan een opmars binnen de doelgroep omdat daar ook gratis luisterboeken (via Luisterpunt) of betalende dagbladen en tijdschriften op staan.
Maxim Laporte, raadslid voor N-VA/Open Vld Waregem: “Door onze stadsinfo digitaal ter beschikking te stellen voor blinden en slechtzienden sturen we als stadsbestuur een belangrijk signaal uit. Zo informeren we al onze inwoners op dezelfde manier en betrekken we hen meer bij het leven in onze mooie stad. Wat geldt voor blinden en slechtzienden, geldt trouwens ook voor mensen met dyslexie, die zo’n 5% van de bevolking uitmaken. Ook voor hen zouden we nog een extraatje kunnen doen."
05-05-2022, 09:49 geschreven door Beverse Weetjes
|