Afscheid deken Marnix Vandenbulcke en verwelkoming kanunnik-deken Henk Laridon Met ingang van 15 oktober 2018 verleent Monseigneur Lode Aerts, Bisschop van Brugge, eervol ontslag aan pastoor-deken Marnix Vandenbulcke. Op dezelfde dag benoemt de Bisschop, Kanunnik Henk Laridon als nieuwe deken van het decanaat Waregem en als pastoor in de Pastorale Eenheid Sint-Paulus. Een voor Waregem historische gebeurtenis, die op de gepaste manier in het licht zal gesteld worden! Deken Marnix Vandenbulcke was de zevende deken van het decanaat Waregem. Hij was de opvolger van pastoor-deken Frans Verhelst.
Marnix Vandenbulcke werd geboren op 16 januari 1948 in Kortrijk, doch heeft zijn hele jeugd doorgebracht in Harelbeke, waar zijn ouders handelaar waren. Hij is de jongste van zes kinderen, twee zussen en drie broers waarvan er spijtig genoeg reeds één overleden is. Hij deed zijn middelbare studies in Don Bosco. In 1968 begon hij de priesteropleiding in het Groot Seminarie in Brugge. In 1974 werd hij tot priester gewijd in de Sint-Salvator kerk in Harelbeke. • Zijn eerste benoeming (1974-1982) kreeg hij als medepastoor in Nieuwenhove Waregem. Het was in die tijd uitzonderlijk van onmiddellijk een benoeming op een parochie te krijgen en niet eerst een tijd een lesopdracht in het onderwijs te moeten vervullen. • Zijn tweede benoeming (1982-1990) was als medepastoor in Gullegem Sint-Amandus. • Zijn derde benoeming (1990-1995) was een terugkeer naar Waregem als medepastoor in de decanale kerk van Waregem. • Zijn vierde benoeming (1995-2011)was als ziekenhuispastor in het ziekenhuis van Waregem. • Zijn vijfde benoeming (2011-2018) was opnieuw een terugkeer naar de decanale kerk. Ditmaal als pastoor-moderator van de Federatie Waregem en deken van het decanaat Waregem. o In 2015 werd het decanaat Harelbeke opgeheven en werd Deerlijk ook een deel van het decanaat Waregem. o In 2016 werd de Pastorale Eenheid Sint-Paulus opgericht en werd Marnix Vandenbulcke pastoor binnen de Pastorale Eenheid Sint-Paulus en deken van het decanaat Waregem
Verwelkoming kanunnik-deken Henk Laridon *Henk Laridon werd geboren op 16 mei 1964 in Diksmuide. Zijn vader Hendrik Laridon was jarenlang burgemeester in Diksmuide, functie die zijn zus Lies thans vervult. De nieuwe deken is van opleiding Licenciaat Bijbelwetenschappen, Baccalaureus Theologie en Kandidaat in de Wijsbegeerte. In 1989 werd hij tot priester gewijd. Zijn voorgaande benoemingen zijn: Titulaire Kanunnik van het kapittel van de Sint-Salvatorskathedraal; Lector Vives, Campus Torhout; Voorzitter van de diocesane commissie voor oecumene; Diocesaan proost Fedecam West; Professor en directeur van het Grootseminarie; Directeur van de Zusters van de Heilige Vincentius van Torhout; Hij is tevens proost, ridder en lid van het ‘Berek’ van ‘Het Manneke uit de Mane’. Deken Henk Laridon wordt dus de achtste deken van het decanaat Waregem. Henk Laridon is tevens familie van wijlen deken Frans Verhelst. Inluiden van het nieuwe tijdperk Naar aloude gewoonte zal bij het afscheid van de huidige deken en de verwelkoming van de nieuwe deken ‘het Victorie’ geluid worden. Het luiden van het victorie, is een oude klokkenluidersterminologie en het betekent in feite dat alle in de kerktoren aanwezige klokken, van klein tot groot gelijktijdig luiden. Op vandaag zouden wij eerder van volgelui of plenum spreken. Uit respect voor het verleden staat op het bedieningspaneel van de klokken echter nog steeds de historische benaming ‘Victorie’.
Op maandag 15 oktober zullen dus de klokken van de decanale kerk: Amandus, Blasius, Maria, Anna-Helena en Donatus, na het luiden van het Angelus, om vijf na twaalf plechtig ‘het Victorie’ inzetten. Het is een luidmotief dat uiterst zelden gebruikt wordt. In principe enkel voor de verwelkoming en het afscheid van een deken. Bij het plotselinge overlijden van deken Frans Verhelst, werd in consequentie dan ook bij het einde van de uitvaartliturgie, tevens het Victorie geluid.
Ook bij koninklijk bezoek wordt ‘het Victorie’ geluid (←klik op het pijltje). Dit gebeurde voor het laatst in 2009 bij het bezoek van koning Albert en koningin Paola aan Waregem. Bij de start in Waregem van de Ronde van Frankrijk in 2007, werd ook uitzonderlijk ‘het Victorie’ geluid.
‘Het Victorie’ is niet meteen een harmonieus geluid maar het heeft wel een diepe betekenis. Klokken zijn immers de roepstem van de kerk. Iedere klok in de kerktoren heeft zijn of haar specifieke taak. Zij het verkondigen van vreugde of verdriet, het aankondigen van de tijd of speciale gebeurtenissen en scharniermomenten in een mensenleven. Bij de aankomst en het vertrek van een deken is het dan ook een waardevol symbool dat de klokken met hun bronzen stemmen als het ware de stem van alle parochianen vertolken en hun oude herder danken en hun nieuwe herder verwelkomen. Het gezegde: “het inluiden van een nieuw tijdperk” mag hier dan ook letterlijk genomen worden. De Pastorale Eenheid Sint-Paulus en het decanaat Waregem zullen het uiteraard niet alleen bij het luiden van de klokken houden. Op zondag 28 oktober om 15.00 uur in de decanale kerk, volgt de plechtige aanstelling door Monseigneur Lode Aerts van kanunnik Henk Laridon als pastoor-deken. Tijdens deze viering zal dan ook, naast talrijke andere symbolen, de sleutel van de kerk aan de nieuwe deken overhandigd worden.
Het decanaat Waregem bestaat op vandaag uit: 4 pastorale eenheden • Sint-Anna Waregem • Sint-Paulus Waregem • Sint-Franciscus Oostrozebeke-Wielsbeke • De Wijngaard Deerlijk 14 parochies • Waregem, Sint-Amandus en Blasius (Centrum) • Waregem, Heilige Familie (Gaverke) • Waregem, Sint-Jozef (De Biest) • Waregem, Sint-Margareta (Nieuwenhove) • Beveren-Leie, Sint-Jan de Doper • Desselgem, Sint-Martinus • Sint-Eloois-Vijve, Sint-Eligius • Ooigem, Sint-Brixius • Oostrozebeke, Sint-Amandus • Oostrozebeke, Sint-Jozef • Sint-Baafs-Vijve, Sint-Bavo • Wielsbeke, Sint-Laurentius • Deerlijk, O.L.V.-Onbevlekt-Ontvangen (Sint-Lodewijk) • Deerlijk, Sint-Columba, goed voor 65.312 inwoners.
01-10-2018, 18:56 geschreven door Beverse Weetjes
|