47ste Jaarboek van Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring Op dinsdag 17 december 2019 om 20 u. verschijnt het 47ste jaarboek van de Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke. Bij de traditionele voorstelling in het Cultuurcentrum De Schakel brengt Luther Zevenbergen zijn voordracht over de Armoede binnen de Waregemse gemeenschap anno 1554-1569. Hij belicht de sociale toestand in de 16de eeuw en hoe men zich toen om de armen bekommerde. Het is ook één van de bijdragen in het nieuwe jaarboek.
Voor voorzitter Guy Algoet wordt het wellicht zijn laatste voorstelling in de lange reeks. Hij heeft immers de kring met spijt in het hart wegens mobiliteitsproblemen zijn ontslag als voorzitter gemeld. Guy Algoet : “Terwijl Waregem zich verder ontplooit en vernieuwt als stad, veel gebouwen moeten wijken voor nieuwbouw of renovatie, blijft het boeiend om even terug te kijken naar hoe het was en werd. Daartoe hebben meerderen zich ingespannen en kunnen we terug een boeiend jaarboek aanbieden, met dank aan alle medewerkers. Met genoegen vernemen we het nieuws dat andermaal een artikel, verschenen in De Gaverstreke, werd bekroond met de Prijs van Heemkunde West-Vlaanderen 2019. Een welgemeende proficiat aan Filips Benoit, voor zijn bijdrage over Prekadastrale bronnen van Waregem in het Ancien Régime (1260-1793).”
Filips Benoit brengt in het 47ste jaarboek opnieuw twee bijdragen uit de middeleeuwse periode in Waregem met de zaak Benoit tegen de belastingen van Waregem anno 1553 en misdrijven in de Gaverstreek (1417-1479). Het is duidelijk dat misdaden van alle tijden zijn en we daar meer dan we wellicht denken nog sporen van terugvinden. Voorzitter Guy Algoet stond zelf nog in voor twee bijdragen. In een eerste heeft hij het over de dekenij en belicht hij meerdere dekens die we hebben gekend. Waregem kreeg pas zijn dekenij in 1941 en sedertdien zijn we nog maar aan de achtste deken. Wie waren ze? In zijn tweede bijdrage brengt hij nieuws over studentenbond Gavergild, waarover hij in de oude Waregemse krant De Vrede nog een uitgebreid feestelijk artikel vond, dat hij graag wil delen.
Waregem werd in 1977 een fusiegemeente met Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve. Dit had heel wat voeten in de aarde tot het zover kwam. Bernard Delange brengt later een overzicht van die fusiegeschiedenis. Ruim 40 jaar later zijn de gevoeligheden nog niet volledig weg. Reeds in drie bijdragen behandelde Etienne Ducatteeuw de evolutie van de bewoning en de gebouwen tussen de Leie en Gaverbeek vanaf de middeleeuwen . In het nieuwe jaarboek voegt hij daar nog een boeiend vierde deel aan toe. In mengelmaren brengt hij nog het verhaal van de laatste Beverse gesneuvelde in WO I.
We weten dat de kerk van Anzegem in 2014 door brand werd verwoest. Philip Despriet deed verder onderzoek en brengt daarover nog nieuwe inzichten op haar geschiedenis, geïllustreerd met uniek fotomateriaal. Ook het uitgestorven beroep van steenbakkers in Anzegem komt terug in de kijker in een bijdrage van Filip Speleers en Etienne Devogelaere. Deze laatste is ons spijtig genoeg op 19 mei 2019 ontvallen. We zullen ons Etienne bliojven herinneren als de stille medewerker die De Gaverstreke artikels aanreikte over groot-Anzegem. Vervanging uit die hoek is altijd welkom.
Er valt nog heel wat te vertellen over de industrialisatie van Waregem en omgeving. Met de geschiedenis van het station werd dit onderwerp al aangesneden. In het nieuwe jaarboek brengt Hendrik Ghistelinck het verhaal van 110 jaar firma Renson. Luc Cappon belicht de Vijfse industrie in de fifties. Het biedt een kijk hoe de nijverheid zich ontwikkelde in de Oostzuidhoek van West-Vlaanderen. Luc Cappon brengt in een mengelmare ook nog het verhaal van een soldaat voor Vijve in WO II.
Ken je het Goed Ter Bauwede in Waregem? Dat dit te maken heeft met de familie Vander Bauwhede kunnen we wellicht raden. Een bijdrage van Rik Castelain geeft ons antwoorden over Joos Vander Bauwhede en zijn voorouders in de jaren 1200-1500. Het makt ons heel wat duidelijk over hun middeleeuwse leefwereld in en rond Waregem. Meer en meer worden er te Waregem nieuwe wandel- en fietsroutes uitgestippeld. Deze keer gaan we met Bernard Vandenbussche op wandeltoer op de Dompelbeek in de wijk Eertbrugge en ontdekken nog ongerepte plekjes natuur in de noord-oosthoek van Waregem.
Het 47ste jaarboek kan bekomen worden door storting van 22 euro op rekening BE12 0680 5030 1092 van De Gaverstreke, Waregem. Het kan op 17 december worden afgehaald op de voorstelling in De Schakel of nadien bij één van de medewerkers.
27-11-2019, 13:12 geschreven door Beverse Weetjes
|