Urban Crop Solutions gelegen aan de Grote Heerweg te Beveren-Leie ondersteunt Inagro met eerste innovatieve vertical farming toren Urban Crop Solutions kondigt met trots de ingebruikname aan van de eerste innovatieve vertical farming toren bij Agrotopia, het onderzoekscentrum voor duurzame landbouw in Roeselare. Deze baanbrekende installatie markeert een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van verticale landbouw in Vlaanderen. De toren, ontworpen door Urban Crop Solutions, stelt Agrotopia in staat om op meerdere lagen te telen en zo optimaal gebruik te maken van de beperkte ruimte in een serre, terwijl het systeem wordt ondersteund door dynamische belichting die zowel natuurlijk zonlicht als LED-licht combineert.
Innovatie in duurzame landbouw Met de 12 meter hoge gevelserre van Agrotopia als decor biedt de nieuwe installatie een ruimte-efficiënt alternatief voor de klassieke glastuinbouw. Het systeem, dat bestaat uit drie torens van elk 10 meter hoog, maakt gebruik van 18 bewegende tafels per toren. Dankzij de innovatieve combinatie van dynamische LED-verlichting en natuurlijk zonlicht wordt de plantengroei geoptimaliseerd en wordt de productiviteit verhoogd.
Jean-Pierre Coene, CEO van Urban Crop Solutions, legt uit: “Met deze eerste vertical farming toren tonen we hoe geavanceerde indoor farming technologie kan worden geïntegreerd met de kracht van natuurlijk zonlicht. Dit project is een voorbeeld van hoe technologie en natuur hand in hand kunnen gaan voor een duurzame toekomst.”
Samenwerking en onderzoek voor de toekomst De eerste vertical farming toren is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Urban Crop Solutions, Inagro en de Universiteit Gent. Inagro onderzoekt in samenwerking met UGent de technische mogelijkheden van het systeem door gebruik te maken van een digitaal model. Hiermee kunnen belangrijke aspecten zoals belichting en irrigatie nauwkeurig worden geanalyseerd en verbeterd.
“Met de data die we in deze toren verzamelen, kunnen we onze kennis verder ontwikkelen en telers helpen om hun teeltsystemen te optimaliseren,” aldus Maarten Ameye, onderzoeksleider bij Inagro. “Bladgroenten, aardbeien en microgroenten zullen als eerste getest worden, met als doel innovatieve teelttechnieken te ontwikkelen die toepasbaar zijn in zowel stedelijke als klassieke glastuinbouw.”
Duurzame voedselproductie in een stedelijke omgeving Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde voor land- en tuinbouw, onderstreept de noodzaak van efficiënt ruimtegebruik in verstedelijkte gebieden: “In een tijd waarin landbouwgrond schaars is, biedt dit project een oplossing door de hoogte in te gaan. Het toont hoe we voedsel kunnen produceren op een beperkte oppervlakte en bevestigt Vlaanderen’s leiderschap op het gebied van duurzame en innovatieve voedselproductie.”
Toekomstplannen en uitbreiding Na de validatie van de eerste toren zal de bouw van twee extra torens volgen. Naast technisch onderzoek zal ook economische data worden verzameld om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen waarin vertical farming een aanvulling kan zijn op de traditionele glastuinbouw.
Met dit project zet Urban Crop Solutions samen met Agrotopia en Inagro een nieuwe standaard voor de toekomst van duurzame landbouw zowel in serreteelt als in gesloten indoor omgevingen.
20-09-2024, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes
|