Rerum Novarumviering anno 1993 In 1993 vierde beweging.net Beveren-Leie (het toenmalig ACW) Hemelvaatsdag met de inwandeling van het Kerkwegelpad en de eerste spadesteek voor de bejaardenflats in de Koning-Albertstraat. Daarnaast was er een tentoonstelling waar 26 Beverse kunstenaars aan deelnamen. In totaal hingen er 190 kunstwerken in het Sint-Janszaaltje. De tentoonstelling mocht meer dan 1000 bezoekers ontvangen. ook de kinderen van de basisscholen werden niet vergeten. Voor hen was er een tekenwedstrijd. Er werden 550 tekeningen ingezonden en deze werden allemaal tentoongesteld in de kerk.
ACW Beveren-Leie wandelt het Kerkwegelpad in Eeuwenlang liep er in Beveren-Leie tussen kerk en kerkhof een kerkwegel. Door het opblazen van de kerk in ’40 en het verschuiven van het hart van Beveren-Leie, verdween het pad. Dankzij ACW Beveren-Leie en Vakantiegenoegens beschikt de Leiegemeente nu over een Kerkwegelpad. Het zoekwerk van de Beverse heemkundige kring bewijst hier weer eens zijn nut!
Op zaterdag 15 mei om 14 uur wordt dit vijf kilometer lange traject door de gemeente ingewandeld. Het foldertje dat u bij de start van de wandeling meekrijgt, bevat een kaartje en heel Wat achter grondinformatie. ,,We willen de link leggen tussen de oude plaatsen en het nieuwe centrum. In het traject zijn de meeste historische plekjes van Beveren-Leie opgenomen. We willen tonen wat er was en wat er nu staat”, ver- telden Carlos Verkaemer (ACW-voorzitter), Philip Saelens (secretaris) en Brigitte Verhenne (ondervoorzitter). De wandeling start en eindigt aan de Gilde. ,,Als we in de Koning Alberstraat zijn, steken we een spade in de grond. Een spadesteek die symbool staat voor de bouw van sociale woningen”, zegt Carlos Verkaemer.
De kerkwandeling slingert zich tussen oude schilderachtige hoevetjes, huisjes en kapelletjes. De bouwkosten van de St.-Jozefskapel Beveren-Leie die in 1906 op de hoek van de Roestraat en de St.-Jansstraat werd gebouwd, bedroegen 417,5 frank. U komt er beslist langs plekjes waar u al een hele tijd niet meer geweest bent, omdat u gewoon geen tijd had. In de Pontstraat staan bijvoorbeeld drie schilderachtige huisjes uit vorige eeuw, toen heel Beveren-Leie leefde van het vlas en het Leieroten. U komt langs de Trakel en de historische nederzetting Beaulieu die teruggaat tot de zevende eeuw. De kerkhuisjes bij het kerkhof staan er bouwvallig bij, maar worden straks grondig gerestaureerd. In het Leckerke wordt al sinds 1570 een lekkere pint getapt. Daar bevond zich toen de rechterlijke macht van Beveren met de schepenbank, de schandpaal en- nu nog - de piekleine gevangenis.
De wandeling telt een 5 km. en komt voorbij de Koning Albertstraat. Daar zouden binnen afzienbare tijd bejaardenflats worden gebouwd. Deze bewoording is een uitermate voorwaardelijke zin, maar spijtig genoeg realiteit. Het ACW-Beveren-Leie wil in het kader van het jaar rond de huisvesting dit project extra in de verf zetten. “T0en de oude kerk geen dienst rneer deed als sportzaal, hebben wij erop aangedrongen bij het gemeentebestur om de ‘oude kerk’ te verkopen en deze gelden te gebruiken voor de aankoop van dit perceel grond voor sociale woningbouw", zei Philip Saelens, secretaris van het ACW, bij de symbolische eerste spadesteek.
Intussen is dit voorstel ingewilligd. Het gemeentebestuur verklaarde zich akkoord met de verkoop van de gemeentezaal en de opbrengst werd reeds bij voorbaat gebruikt voor de aankoop van de grond gelegen voor de sporthal en de schietstand (intussen is de gemeentezaal nog niet verkocht). Op het perceel zullen 12 appartementen en 6 studio's gebouwd worden, verdeeld over 2 verdiepingen en een dakverdieping. De bouwheer is ‘Mijn Huis’ uit Harelbeke en tracht de bouw van deze appartementen te realiseren met subsidies. Dit betekent dat zeker één derde van de huisvesting voorzien zal zijn voor gehandicapten of kansarmen (be1astbaar inkomen minder dan 650.000 fr.). Het ACW had in de beginfase gestreefd naar bewoning voor bejaarden, ongeacht het inkomen. Om subsidiaire redenen kan dit dus niet op die manier gerealiseerd Worden. Gezien de onduidelijkheid over het begin van dit project werd de officiële spadesteek vervangen door het oplaten van ballonnen. “Langs deze weg willen wij vragen dat het niet bij plannen blijft", verduidelijkte Philip Saelens, “maar dat er vlug werk gemaakt wordt van de eigenlijke bouw. Wij starten vandaag alvast symbolisch de werken en laten een ballonnetje op met de boodschap: beleidsmensen, maak er a.u.b. vlug werk van."
22-05-2020, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes
|