Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Op 19 augustus was stad Waregem gaststad voor de derde halte van 'Den Grooten Tocht'. Een 9-daagse voettocht om de nagedachtenis van WO I levend te houden. Hij wordt georganiseerd door de bekende acteur René Verreth.
Fotograaf Frans Eggermont
was erbij en stuurde ons de link van zijn fotoalbum, waarvoor dank. Om het album te bekijken
klik hier.
Hierbij ook de speech van burgemeesterKurt Vanryckeghem. Ik wil u allen, namens het stadsbestuur van Waregem, van harte verwelkomen in onze stad. Met veel plezier waren wij bereid om voor de editie 2012 gaststad te zijn voor deze tocht die reeds voor de vierde maal door Vlaanderen trekt, van Mechelen tot Lichtervelde om nadien uit te monden in de vierdaagse van de IJzer.
Wij vonden het passend om, naast het avondprogramma in het stadhuis, toch ook even halt te houden hier op de Amerikaanse begraafplaats, Flanders Field geheten naar het gedicht van de Canadese arts John McCrae. Deze 2 ha grootte militaire begraafplaats is de kleinste van Europa en de enige begraafplaats voor Amerikaanse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog in België.
368 zerken in wit Carrara-marmer staan in vier geledingen rondom de kapel. Elk jaar wordt hier een indrukwekkende maar serene herdenkingsdag Memorial Day gehouden. Het meest aangrijpende moment tijdens die plechtigheid zijn de Waregemse schoolkinderen die, sinds 1923 beide volksliederen zingen.
Na de eerste wereldoorlog hadden de families van de 1100 Amerikaanse oorlogsslachtoffers in ons land de keuze om de stoffelijke resten te laten overbrengen naar hun thuisland ofwel te begraven in de regio waar zij voor hun vaderland gesneuveld waren. Uiteindelijk kozen 371 families voor dit laatste voorstel
In 1921 werd beslist om, voor 368 jonge Amerikaanse slachtoffers, hier in onze stad een permanente begraafplaats aan te leggen. Een paar jaar later werd de American Battle Monument Commission opgericht, die sindsdien zorgt voor, zoals u wel zal merken als u hier straks even rondwandelt, het piekfijne onderhoud van deze site. Op 30 mei 1927 vloog Charles Lindbergh, na zijn beroemde transatlantische vlucht, over deze begraafplaats met zijn Spirit of Saint Louis. Hij liet hier een ruiker bloemen vallen als hulde aan zijn gesneuvelde landgenoten.
U merkt wellicht, dat het passend was om deze begraafplaats even te bezoeken tijdens uw passage hier in Waregem. Ik hoop dat het in de doelstellingen van uw tocht , nl het hulde brengen aan de helden van de Eerste Wereldoorlog past en dat ook deze site u lang zal bijblijven.
Verder wens ik u nog een aangename avond, ook straks uiteraard hartelijk welkom in het stadhuis voor het optreden van Kotjesvolk o.l.v. Wim Chielens en voor de Poëzie van onze vriend René Verreth. Voor morgen een aangename verderzetting van uw tocht richting Lichtervelde.