Korte historiek brood- en banketbakkerij Debrouwere Op 1 juli 2025 zetten Bart en Greta een punt achter bakkerij Debrouwere. Naar aanleiding daarvan gingen we even in onze archieven snuisteren en maakten we een korte historiek.
Het prille begin “Het is de verdienste geweest van Jozef Debrouwere en zijn echtgenote Magdalena Steeland, grootouders van Bart, dat er vanaf 1945 ijskreem gemaakt en verkocht werd in Beveren-Leie. Hun zoon André, geboren op 15 juli 1924, en toen 14 jaar was de knepen van de bereiding gaan opsteken bij bakker Claerhout op de Koeimarkt te Kortrijk waar hij in de leer was als bakker. De produktie was nog primitief en hoofdzakelijk handwerk, Magdalena bakte trouwens zelf de koekjes voor de ijsjes. Jozef was vlasser en ruilde zijn job in en trok met zijn triporteur de gemeente en omgeving rond. Magdalena verkocht de ijsjes thuis, in de Kleine Heerweg, in de voormalige jongensschool en later in hun nieuwe woning langs de Gentsesteenweg”, De prijzen van toen? Er waren topkes van 0,5 fr, van 1 fr en 2,5 fr. Voor 2,5 fr had men al 1 bal tussen tussen 2 ronde koeken, voor 5 fr 2 ballen.
Brood- en banketbakkerij van vader op zoon In 1948 bouwde André Debrouwere de bakkerij op de hoek van de Kortrijkseweg en de Kerkdreef. André was de eerste banketbakker in Beveren-Leie. Brood en gebak werden jarenlang thuis gebracht door vader Jozef en zijn zuster Laura. In 1958 trouwde André met Paula Lavaert uit Desselgem en zij stond algauw in de winkel om de klanten te bedienen. Van 1984 hielp zoon Bart mee in de zaak. Bart leerde Greta Herman kennen. In 1988 huwden ze en namen de bakkerij over. André en Paula hielpen echter nog verschillende jaren mee in de bakkerij. Na 37 jaar de bakkerij te hebben gerund zetten Bart en zijn echtgenote Greta op 1 juli 2025 een punt achter bakkerij Debrouwere en gaan met welverdiend pesioen.

30-01-2025, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes
|