Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Typhoon uit Beveren-Leie heeft 2 types nieuwe series filters ontwikkeld. Typhoon uit Beveren-Leie met vestiging in Tilburg (Nederland) heeft 2 types nieuwe series filters ontwikkeld.
Kris Devidt en Frederic Bulcaen, gedelegeerd bestuurders en eigenaars van Typhoon Een eerste reeks nieuwe reeks filters betreft rechthoekige filters . De nieuwe ATEX gekeurde filter is geschikt voor debieten tot 20.000 m³/h en zal voornamelijk ingezet worden in de houtverwerkende industrie. De rechthoekige filter uit gegalvaniseerd staal is gemaakt om een leemte te vullen in de markt van stoffilters. Deze stoffilter maakt het immers nog meer mogelijk om voor een bepaald segment klanten een totaalinstallatie energiezuiniger en goedkoper te maken. Daarnaast behoeft deze filter door zijn hoogte en rechthoekige vorm weinig oppervlakte om te installeren. Het tweede nieuwe type filters betreft een filter speciaal ontwikkeld voor de voedingsindustrie. Deze ATEX gekeurde filter kan uitgevoerd worden in gewoon staal en in roestvrij staal.
Kris Devidt, gedelegeerd bestuurder, is heel tevreden met deze realisatie door het team van productontwikkelaars van Typhoon: We beschouwen het onze morele verplichting om continue nieuwe producten op de markt te brengen die innovatief zijn en waarvan de kostprijs voor ons cliënteel heel competitief is. Deze stoffilters zijn uniek in hun segmenten door hun kostprijs, doordat ze snel kunnen geleverd en gemonteerd worden en doordat ze quasi-onderhoudsvrij zijn. In bijna alle sectoren en zowel voor grote als kleinere ondernemingen zijn betaalbare componenten die bedrijfszeker (dus zonder risico op gebrekkige werking), energiezuinig en onderhoudsarm zijn de toekomst. De komende maanden mag men van Typhoon nog andere nieuwe filters verwachten voor nieuwe toepassingen en voor verschillende sectoren.
Typhoon heeft de laatste jaren heel veel gewerkt aan de vernieuwing van zijn gamma componenten (stoffilters, ventilatoren, radsluizen, cyclonen, etc). Zo werd er een nieuw gamma ronde filters ontwikkeld onder de naam Econjet en werd het gamma radsluizen vernieuwd waardoor deze nu ook ATEX gekeurd zijn.
Typhoon is vooral gekend voor zijn projecten naar luchttechniek, zijnde industriële stofafzuiging, pneumatisch transport en afscheidingstechnieken, maar sinds enkele jaren vinden de individuele componenten van Typhoon steeds meer en meer ingang in de distributie, zowel binnen als buiten Europa. Vooral de reeks industriële ventilatoren wordt meer en meer verkocht los van projecten.
Typhoon ontwikkelt, produceert, onderhoudt en verdeelt zijn eigen componenten voor verschillende sectoren al meer dan 50 jaar. De productie gebeurt in Beveren-Leie (Waregem). Meer weten over Typhoon
klik hier.
Het stadsarchief online, het verleden tot in de living
De archieven van de stad zijn voortaan online te raadplegen. Het stadsarchief stapte in het voorjaar van 2013 in zee met de provincie West-Vlaanderen om via Probat, een online databank voor de West-Vlaamse archieven, haar collecties digitaal beschikbaar te maken. Nu is de eerste fase afgerond. Alle private archieven zijn vanaf nu thuis op de computer inkijkbaar. In een volgende fase worden hier ook de oude stedelijke archieven aan toegevoegd.
Digitale leeszaal
In een tijdperk van digitalisering en snelle gegevensoverdracht is het nodig om als een Erkend Cultureel Archief ook je eigen collecties op een vlotte, overzichtelijke en digitale wijze aan te bieden. Nu kan iedereen van thuis uit ontdekken welke schatten het Waregemse stadsarchief bewaart, zonder zich daarvoor zoals vroeger eerst naar de leeszaal te begeven. Zo kan elk historisch onderzoek, klein of groot, al in de huiskamer worden voorbereid. Hierdoor zal de eigenlijke raadpleging van de historische bronnen veel gerichter en efficiënter verlopen en zal de drempel verlagen om tot aan de leeszaal te komen.
Probat is een online databank waarin zowel de provincie als verscheidene West-Vlaamse archieven hun collecties in registreren en voor iedereen toegankelijk maken. Via eenvoudige zoektermen kan je zo alle historische informatie terugvinden die over heel West-Vlaanderen wordt bewaard.
Archieven online
In eerste instantie werden de private archieven van Waregem via deze databank ontsloten. Hieronder worden alle documenten verstaan die niet door de stedelijke administratie worden geproduceerd. Zo zijn er omvangrijke verzamelingen affiches, folders, fotos, persberichten, voorwerpen, enzovoort, die doorheen de jaren door het stadsarchief werden verzameld. Het merendeel de private archieven bestaat echter uit verscheidene collecties die uit grote en kleine schenkingen en bewaargevingen voortkomen, van afzonderlijke stukken tot volledige archieven van allerlei Waregemse verenigingen.
Misschien wel de grootste schenking die het Waregemse stadsarchief ooit in ontvangst mocht nemen, was die van de Magloire Loquet Stichting in de zomer van 2012. Naar aanleiding van Probat werd deze schenking volledig geïnventariseerd. Onder meer de archieven van de Zilertaler Blaaskapelle en de Zingende Sterren, de Koninklijke Rederijkerskring Kunst en Eendracht en de Waregemse Chiro zijn voortaan voor iedereen toegankelijk via de website van Probat.
In een tweede fase worden de oude, prefusie archieven van de stad stapsgewijs ontsloten. Bij het toegankelijk maken van deze documenten moeten we wel voorzichtig zijn. Niet alle documenten zijn volgens de wet openbaar, zelfs niet wanneer ze al meer als 30 jaar oud zijn. Daarom zal er per serie documenten moeten worden gekeken of het al dan op de website mag verschijnen.
Probat kan je raadplegen door
hier te klikken.
Op 14 juli is de Waregemse Gordel aan de 12de editie toe.
Naast de 4 vaste recreatieve fietstochten (15, 30, 50 en 80 km), worden ook wandeltochten georganiseerd (6, 10 en 15 km). Alle routes kunnen vrij gestart worden op de Markt van Waregem vanaf 7.30 uur. Onderweg wordt gestopt voor een aantal versnaperingen. Deelnameprijs: 3 euro in voorverkoop en 5 euro de dag zelf (kinderen tot 6 jaar en cliënten van VDK Spaarbank nemen gratis deel op vertoon van hun bankkaart). Aktivia-wandelaars ontvangen 0,50 euro korting op vertoon van hun lidkaart.
Gordelkaarten zijn te verkrijgen bij: Veloods Waregem, Alfa Solution Waregem, Optiek Jan Vererfven Waregem, papierhandel Papyrus Beveren-Leie, drukkerij Meyhui Desselgem, AD Delhaize St.-Eloois-Vijve, Fietsen Devos St.-Eloois-Vijve, t Ninovietje Nieuwenhove
Op zondag 14 juli vanaf 7.30 uur op de Markt
tot 13 uur (80 km fietsen),
tot 14 uur (50 km fietsen / 15 km wandelen),
tot 15 uur (30 km fietsen / 10 km wandelen) en to 16 uur (15 km fietsen / 5 km wandelen)
Goede doel Zoals ieder jaar gaat de opbrengst van het fietsevenement naar het (bij voorkeur Waregemse) goede doel. Dit jaar gaan de euros naar de Ziekenhuisclowns, die ook in het O.-L.-Vrouw van Lourdesziekenhuis van Waregem actief zijn.
Een overzicht van de voorbije edities
- 2002: 1ste editie: 1 600 deelnemers 2 500 euro voor Levenslijn-Kinderfonds
- 2003: 2de editie: 2 800 deelnemers 5 000 euro voor Kom op tegen Kanker
- 2004: 3de editie: 2 000 deelnemers 4 000 euro voor Vigin
- 2005: 4de editie: 3 100 deelnemers 7 000 euro voor Veloods
- 2006: 5de editie: 2 400 deelnemers 6 000 euro voor het Hart van West-Vlaanderen
- 2007: 6de editie: 3 200 deelnemers 8 000 euro voor Children in India
- 2008: 7de editie: 3 300 deelnemers 8 000 euro voor National Burn Camp
- 2009: 8ste editie: 2 000 deelnemers 5 000 euro voor t Kelderke
- 2010: 9de editie: 2 600 deelnemers 5 000 euro voor Hart voor Jongeren
- 2011: 10de editie: 3 030 deelnemers 6 000 euro voor vzw Auxilia
- 2012: 11de editie: 1 795 deelnemers 1 500 euro voor Avond van het Hart en 1 500 euro voor Make-a-Wish
- Totaal: 27 825 deelnemers 59 500 euro
- Gemiddeld: 2 530 deelnemers 5 409 euro Meer info over de Waregemse Gordel klik hier.