Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Het stadsarchief online, het verleden tot in de living
De archieven van de stad zijn voortaan online te raadplegen. Het stadsarchief stapte in het voorjaar van 2013 in zee met de provincie West-Vlaanderen om via Probat, een online databank voor de West-Vlaamse archieven, haar collecties digitaal beschikbaar te maken. Nu is de eerste fase afgerond. Alle private archieven zijn vanaf nu thuis op de computer inkijkbaar. In een volgende fase worden hier ook de oude stedelijke archieven aan toegevoegd.
Digitale leeszaal
In een tijdperk van digitalisering en snelle gegevensoverdracht is het nodig om als een Erkend Cultureel Archief ook je eigen collecties op een vlotte, overzichtelijke en digitale wijze aan te bieden. Nu kan iedereen van thuis uit ontdekken welke schatten het Waregemse stadsarchief bewaart, zonder zich daarvoor zoals vroeger eerst naar de leeszaal te begeven. Zo kan elk historisch onderzoek, klein of groot, al in de huiskamer worden voorbereid. Hierdoor zal de eigenlijke raadpleging van de historische bronnen veel gerichter en efficiënter verlopen en zal de drempel verlagen om tot aan de leeszaal te komen.
Probat is een online databank waarin zowel de provincie als verscheidene West-Vlaamse archieven hun collecties in registreren en voor iedereen toegankelijk maken. Via eenvoudige zoektermen kan je zo alle historische informatie terugvinden die over heel West-Vlaanderen wordt bewaard.
Archieven online
In eerste instantie werden de private archieven van Waregem via deze databank ontsloten. Hieronder worden alle documenten verstaan die niet door de stedelijke administratie worden geproduceerd. Zo zijn er omvangrijke verzamelingen affiches, folders, fotos, persberichten, voorwerpen, enzovoort, die doorheen de jaren door het stadsarchief werden verzameld. Het merendeel de private archieven bestaat echter uit verscheidene collecties die uit grote en kleine schenkingen en bewaargevingen voortkomen, van afzonderlijke stukken tot volledige archieven van allerlei Waregemse verenigingen.
Misschien wel de grootste schenking die het Waregemse stadsarchief ooit in ontvangst mocht nemen, was die van de Magloire Loquet Stichting in de zomer van 2012. Naar aanleiding van Probat werd deze schenking volledig geïnventariseerd. Onder meer de archieven van de Zilertaler Blaaskapelle en de Zingende Sterren, de Koninklijke Rederijkerskring Kunst en Eendracht en de Waregemse Chiro zijn voortaan voor iedereen toegankelijk via de website van Probat.
In een tweede fase worden de oude, prefusie archieven van de stad stapsgewijs ontsloten. Bij het toegankelijk maken van deze documenten moeten we wel voorzichtig zijn. Niet alle documenten zijn volgens de wet openbaar, zelfs niet wanneer ze al meer als 30 jaar oud zijn. Daarom zal er per serie documenten moeten worden gekeken of het al dan op de website mag verschijnen.
Probat kan je raadplegen door
hier te klikken.
Reacties op bericht (0)
Mooie, mooie Leie (Ode aan Beveren-Leie) door Steffen Ron