Wapenstilstand in Beveren-Leie
Op 11 november ging ook in Beveren-Leie een herdenkingsplechtigheid door naar aanleiding van Wapenstilstand. Deze plechtigheid werd bijgewoond door de nog 2 in leven zijnde Beverse oudstrijder Marcel Benoit en Roger Deprez. Daarnaast ook Kolonel Remi Decavel en de burgerlijke overheid. De eucharistieviering werd opgeluisterd door het Beverse Harmonieorkest, de Sint- Gregoriuszanggilde, tijdens de communie speelde Joris Vercruysse 'My first ballad' van Bart Vermeirsch op zijn dwarsfluit, begeleid op het orgel door Hilde Vandevoorde. Zij speelde tevens nog het Belgische Volkslied en De Vlaamse Leeuw. Na de eucharistieviering ging de bloemenhulde door aan het monument van de gesneuvelden. Deze bloemenhulde werd in goede banen geleid door het Feestcomité van Beveren-Leie.
Naast stad Waregem en de Oud-strijdersbond brachten 21 Beverse verenigingen een bloemenhulde. In volgorde zoals op de fotos te zien waren dat: De Koninklijke Vlaamse Leiezangers, KVG, Volkstuinen, SBS, Deugd en Vreugd, Bevers Harmonieorkest, Landelijke Gilde, Missiebond, Ziekenzorg, Unizo Beveren-Leie/Desselgem, Sint Gregoriuszanggilde, Gezinsbond, Sportiva Dames, Sport na Arbeid, Sint-Hubertusschutters, ACW, OKRA, OC t Klokhuis, Femma, VBS en het Feestcomité.
Na het 'Te Velde' gebracht door Het Bevers Harmonieorkest was het de beurt aan schepen Rik Soens waarna een ontvangst met receptie volgde in OC De Kernelle.
Hierbij geven we de integrale speech van de eerste schepen mee, waarvoor onze dank Meneer de Kolonel, bestuursleden van de oud-strijdersbond, Zeer gewaardeerde oud-strijders 40 45, goede collega Pietro Iacopucci, voorzitters en bestuursleden van de verschillende Beverse verenigingen, u allen hier aanwezig,
Het is me een waar genoegen om namens het stadsbestuur van Waregem een woord van dank en waardering te mogen uitspreken.
11 november, de dag waarop we het einde van beide oorlogen herdenken, oorlogen die ons land zo zwaar getroffen hebben. Het is ook een dag om de vele slachtoffers te herdenken, de vele soldaten die gestreden hebben voor vrede, in volle besef dat vrede niet zomaar als een verworven recht kan worden beschouwd.
11 november blijft voor ons allen een dag van eerbiedwaardige herdenking en bezinning voor wat de oud-strijders voor ons hebben betekend.
11 november is meer dan een symbolische dag, het moet een dag zijn van diep respect aan zij die hun leven op het spel zetten voor onze democratie, voor onze vrijheid.
94 jaar geleden, om 11 uur 's morgens werd op 11 november 1918 in een treinwagon de Duitse capitulatie ondertekend. De Eerste Wereldoorlog was voorbij, de wapenstilstand een feit.
Ook al ligt de eerste wereldoorlog 94 jaar achter ons, en het einde van de tweede oorlog ook reeds 67 jaar, toch blijft die herinnering nog steeds. Maar ook de schande en de schaamte om wat gebeurde.
Zoiets mag nooit meer gebeuren. Nooit meer oorlog moet luider dan ooit klinken
De internationale gemeenschap bouwde samen aan een manier om de vrede te bewaren. Daarom werden de Verenigde Naties in 1945 opgericht. Een andere mijlpaal was de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in 1948. Er werden gruwelijke misdaden tegen de mensheid gepleegd in 40-45. Met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens gaf de internationale gemeenschap een duidelijk signaal dat dit ontoelaatbaar was en dat iedereen gelijk is en dezelfde rechten en behandeling verdient. Ook op Europees niveau zocht men toenadering tot elkaar.
Enkele zwaar getroffen landen, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Luxemburg en België, maakten het voornemen ten alle koste te vermijden dat er ooit opnieuw een dergelijke oorlog zou plaatsgrijpen. Er kwam een economisch verbond met als doel elk land van elkaar afhankelijk te maken. Daardoor moest elk betrokken land wel rekening houden met de andere leden en hen te vriend houden, wilde het economische welvaart realiseren. Deze verstrengeling van belangen maakte dat de één niet zonder de ander kon, waardoor de kans op conflict tussen de zes landen zeer miniem werd, wat tot op vandaag gebleken is. Tegenwoordig kennen wij dit verbond natuurlijk als de Europese Unie, ondertussen al uitgebreid tot 27 lidstaten. Als deze succesformule blijft werken, ziet de toekomst er voor Europa op vlak van interne vrede rooskleurig uit.
Vrede is geen voldongen feit, er moet aan gewerkt worden, er moet hard aan gewerkt worden. Vrede, verdraagzaamheid en veiligheid zijn niet alleen een zaak van de politiek, van ordediensten of van de krijgsmacht maar is een zorg van iedereen. Meer dan ooit is duidelijk dat vrede een prijs heeft die door iedereen moet betaald worden ongeacht ras of stand of godsdienst.
Een tweede deel van mijn korte toespraak is een woord van dank. Een eerste dankwoord gaat naar jonge heer Lucas Catteeuw, die op ons verzoek is ingegaan om straks een rede te geven.
Dank aan u allen hier aanwezig, om het gedachtegoed rond 11 november wakker te houden. Dank aan meneer pastoor en de Koninklijke harmonie en het sint Gregorius zangkoor voor deze prachtige dienst en dank aan het stedelijk feestcomité van Beveren voor de leiding van deze ceremonie. Dank aan de verschillende verenigingen voor het bevlaggen en bebloemen van deze grafsteen.
Ik heb dan de aangename taak u allen uit te nodigen naar de receptie u aangeboden door het stadsbestuur in de Kernelle en te luisteren naar een uiteenzetting van de heer Lucas Catteeuw. Niet onze kolonel maar wel een kleinzoon van een neef van de kolonel. Kleinzoon van Robert Decavel, hij is licentiaat in de geschiedenis met specialisatie de eerste wereldoorlog.
Weet één ding zeker: NOOIT BRENGT OORLOG VREDE, MAAR INNERLIJKE STRIJD
Ik dank U
In OC De Kernelle
Op 11 november 2012 vond in OC De Kernelle een lezing plaats over het begin van de Eerste Wereldoorlog.
De gastspreker was Lucas Catteeuw uit Hooglede-Gits, een 24-jarige historicus en kleinzoon van Robert Decavel (in Beveren-Leie beter bekend als Berke Cavels).
Lucas verduidelijkte hoe de oorlog tot stand kwam, wie de belangrijkste deelnemers waren en hoe België in het conflict terechtkwam.
De lezing was vergezeld van een mini-tentoonstelling met oorlogsmateriaal uit de verzameling van de spreker en werd ingeleid door Stefaan Dewaele,
in opdracht van kolonel Remi Decavel. De heer Catteeuw zal ook de komende jaren bij ons te gast zijn om te spreken en te exposeren over de oorlog van 14-18.
Wapenstilstand 2012 werd afgesloten met een receptie en ondertekening van het Gulden Boek.
Ondanks de toestemming van Lucas Catteew om de videobeelden van de introductie en lezing te publiceren op Beverse Weetjes vond hij het naderhand wijselijker om deze te verwijderen.
12-11-2012, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes
|