Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Gemeenteraad 2 oktober 2012
De vergadering vangt aan om: 19.00 uur
in het stadhuis van Waregem Uit de voorbereidende tekst van de gemeenteraad van 2 oktober haalden we punt 8: de ingediende vragen. De overige tekst is integraal in bijlage te vinden.
8. vragen
Er werden 8 vragen ingediend op het secretariaat.
Vraag 1. raadslid Delphine Cloet: aanleggen verharde wandelpaden begraafplaats Schoendale
De begraafplaats Schoendale te Desselgem beschikt niet over (verharde) wandelpaden op de weide/grasveld. Zolang het droog weer blijft, leidt dit tot weinig problemen.
De herfst, inclusief daarbijhorende regenbuien, is echter alweer in het land. Gelet op het ontbreken van verharde wandelpaden, wordt de grond drassig en moeilijk bewandelbaar na regenbuien. Zeker voor oudere mensen of personen met een handicap.
Wij kregen hieromtrent reeds een aantal opmerkingen. Het kan niet de bedoeling zijn dat mensen moeilijk toegang hebben tot de begraafplaats of blijven steken in de drassige grond.
Concreet luidt mijn vraag of hieraan kan verholpen worden door het aanleggen van (deels) verharde wandelpaden op de begraafplaats te Desselgem.
Vraag 2. raadslid Heidi Vandenbroeke: website winkelen in Waregem
Waregem lanceerde voor de zomer de website Winkelen in Waregem. We zijn een viertal maanden verder en ik had graag geweten wat de resultaten zijn van deze website?
Het lijkt me een essentiële vereiste dat Google Analytics werd ingebouwd om de bezoekersstatistieken te kunnen meten. Meten is immers weten. Graag ontvang ik, samen met de collega‟s gemeenteraadsleden een overzicht van die resultaten per maand evenals de betekenis van deze resultaten. Hoeveel (unieke) bezoekers zijn er geweest in de beginperiode en hoeveel uit eigen publiek en wat betekent dit procentueel? Wat was in deze korte historiek de evolutie van het aantal bezoekers? Hoeveel unieke bezoekers hiervan zijn niet-Waregemnaars, wat tenslotte een belangrijke doelstelling en opzet moet zijn geweest?
Puur objectief bekeken kom ik tot de vaststelling dat het gaat om een louter informatieve website met gegevens die op het internet op andere manieren kunnen worden geconsulteerd en niet de minste meerwaarde geven.
Als een investering wordt gedaan, dan verwacht ik op zijn minst dat een extra dimensie wordt gecreëerd.
De bedoeling moet zijn om een meerwaarde te betekenen voor al onze handelaars, wat ik enkel kan toejuichen. Alleen denk ik dat met deze website het doel voorbij geschoten wordt en het uiteindelijke opzet volledig verloren gaat. Als de bezoeker geen meerwaarde kan vinden, dan zal de volgende stap hem ook niet naar de Waregemse handelaar leiden.
In hoeverre werd bij het opzet vooraf de marketingimpact op een concrete manier ingeschat?
Vraag 3. raadslid Heidi Vandenbroeke: erkend cultureel archief
Het feit dat ons stadsarchief op 7 september jongstleden het kwaliteitslabel "erkend cultureel archief" mocht ontvangen stemt ons uiteraard tevreden. Het is voor elk dorp, gemeente of stad van belang dat de historiek niet verloren gaat en dat daarvoor een degelijk beleid wordt gevoerd. Ons cultureel erfgoed is namelijk van onschatbare waarde.
De vraag stelt zich echter of ons archief niet meer dan ooit nood heeft aan een kwaliteitsvolle archiefruimte. Documenten en materialen die de tand des tijds dienen te doorstaan moeten nu eenmaal heel omzichtig worden behandeld.
Volgens mijn informatie zou de bestaande archiefruimte op heden niet volstaan om alles te bergen en zou een gedeelte daarvan zijn opgeslagen in het containerpark. Als dit inderdaad klopt dan stelt zich de vraag of dit wel als veilig is te bestempelen, denken we maar aan de nodige preventie i.f.v. brandveiligheid, waterschade, edm.
Mijn concrete vraag :
Klopt het dat een deel van ons archief is gestockeerd op het containerpark? Wordt er uitgekeken naar een nieuwe locatie voor het onderbrengen van ons cultureel erfgoed?
Vraag 4. raadslid Guy Adams: vraag opvang herfstvakantie
Via de boekentas van mijn zoontje Woody bereikte mij de brief die als bijlage bij deze vraag werd gevoegd.
Net als vorig jaar, maar nu iets vroeger aangekondigd, stelt zich opnieuw het probleem van opvang voor kinderen waarvan beide ouders gaan werken. De vertrouwde vakantieopvang via de school georganiseerd door het kindercentrum zal opnieuw heel beperkt beschikbaar zijn. Max 80 kinderen en enkel in Torenhof zullen kunnen worden opgevangen.
Vorig jaar werd door collega Veerle gevraagd hoe men dit in de toekomst zal aanpakken.
Wat hebben de verantwoordelijke schepenen hiervoor ondernomen?
Hoe werd er overlegd met het kindercentrum en wat met het tekort aan opvang?
Vindt het college het normaal dat een organisatie die door ons en de scholen wordt gesubsidieerd eenzijdig dergelijke beslissing neemt?
Welke stappen wil men in de toekomst nemen om hier voor een alternatief te zorgen?
Vraag 5. vraag raadslid Guy Adams: vraag 'voorhuis'
Via de pers en de nieuwsbrief van de stad vernamen wij dat er in Waregem een nieuw laagdrempelig initiatief komt rond sociale vragen. Het voorhuis zal mensen met vragen rond sociale problematiek opvangen en hen proberen verder te helpen.
Gezien dit echter over een privé initiatief gaat dat de stad ondersteunt, had ik volgende vragen willen beantwoord zien.
Welke inbreng heeft de stad in dit initiatief?
Hoe wil de stad de pluraliteit garanderen, gezien dit in een katholieke instelling gebeurt?
Betekent dit het definitief einde van het sociaal huis?
Vraag 6. vraag raadslid Guy Van den Eynde: werken Gentseweg Sint-Eloois-Vijve
Reeds een aantal maanden zijn er ingrijpende wegeniswerken aan de Gentseweg in Sint-Eloois-Vijve.
Oorspronkelijk zouden de werken 250 werkdagen in beslag nemen en afgerond worden in het najaar. Ondertussen hebben we in de pers vernomen dat er meerwerken zijn en dat de werken denkelijk niet voor het eind van het jaar zullen gedaan zijn.
Er is blijkbaar geen duidelijkheid over de uitvoeringstermijn en over de uit te voeren meerwerken. De voorziene uitvoeringstermijn zou niet voldoende zijn en over de meerwerken zou er, na bijkomende sonderingen meer duidelijkheid moeten zijn.
De Vijfse middenstand is ongelukkig over de huidige gang van zaken rond deze werken en vooral over de communicatie. Men vraagt zelfs dringend een infovergadering om meer duidelijkheid te krijgen .
Graag had ik van de Schepen vernomen als er nu al duidelijkheid is over de meerwerken, na de sonderingen ? Wat wordt de nieuwe uitvoeringstermijn met inbegrip van de meerwerken en is deze uitvoeringstermijn realistisch ? Wanneer zal de Gentseweg terug open gaan voor het verkeer ?
Wordt er alsnog een infovergadering georganiseerd voor de bewoners en handelaars van Vijve ?
Vraag 7. raadslid Xavier Wyckhuyse: verduidelijking bij het bekomen van gratis bouwmaterialen
Er blijkt een reglement of goedkeuring te bestaan in Waregem waarbij burgers gratis bouwmaterialen kunnen krijgen van de stad mits ze zelf instaan voor de kosten om deze materialen te plaatsen.
Graag had ik vernomen wat de juiste inhoud van dit reglement is en wie daarvoor in aanmerking komt.
Ik had graag ook een copy van dit reglement ontvangen.
Vraag 8. raadslid Xavier Wyckhuyse: snelheidsproblematiek Wortegemseweg
Recentelijk werd ik door enkele buurtbewoners van de Wortegemseweg uitgenodigd om eens de snelheidspro-blematiek aldaar te gaan bekijken. Het is dus inderdaad zo dat vele automobilisten daar veel te snel rijden en dat ook het fietspad daar levensgevaarlijk is. De buurtbewoners hebben dit reeds verscheidene keren gemeld bij het stadsbestuur en bij de lokale politie. Via een schrijven (ref. 11/vc110927) werd de buurt op de hoogte gebracht dat na evaluatie van de Deerlijkseweg ook de situatie aan de Wortegemseweg zou worden aangepakt.
Na extra meldingen ontving men ook een schrijven (ref. 12/vc120418) waarin het snelheidsprobleem wordt erkend.
De buurtbewoners, met een pak jonge kinderen, willen zo snel mogelijk dat de snelheidsproblematiek aan de Wortegemseweg wordt aangepakt. Zelfs stellen ze voor om in de toekomst zone 50 te hanteren ipv zone 70 waarin naar de brief wordt verwezen, er werden zelfs snelheden van 100 km/u geregistreerd. Ze vragen ook om een heraanleg van de fietspaden, de huidige zijn veel te smal en vallen niet op. Aangezien na verschillende metingen duidelijk is bewezen dat hun vraag terecht is, vragen ze ook naar een vaste flitspaal zodat alle snelheidsduivels die daar overdreven snel rijden beboet worden Vraag
Wanneer wordt deze snelheidsproblematiek definitief aangepakt ?
Zal het stadsbestuur overgaan tot het plaatsen van een vaste flitspaal in die buurt ?
Welke maatregelen zullen genomen worden om het fietsverkeer op deze weg veilig te maken?