Raf mag dertigste verjaardag van 't Beverblaadje vieren, goed voor 301 edities Raf Demortier werd geboren op 16 juli 1954 in Kortrijk. Op 2 april 1977 huwde hij met Martine Demey uit Ooigem en in 1978 kwamen ze in Beveren-Leie wonen. Vanaf oktober 1989 werd hij zelfstandige in bijberoep. Een hobby die snel uitgroeide tot een zelfstandige activiteit onder de naam Software Applications. Hij werkte aanvankelijk als leraar.
Raf vertelde ons hoe het allemaal begon naar aanleiding van het 15-jarig bestaan in 2007 "Raf vertelde ons hoe het allemaal begon naar aanleiding van het 15-jarig bestaan in 2007. "Ik hield van de computer, hield van ontwerpen, logo's en uitnodigingen maken. Ik kreeg daar heel wat vragen rond en maakte van een slaapkamer mijn werkterrein. Maar die kamer werd al snel te klein omdat er nogal wat volk over de vloer kwam, dus richtte ik op de zolderkamer van mijn woning aan de Hekkeniersstraat een ontwerpruimte en computerwinkel in, maar in 1993 werd ook een groot stuk van de zolder ingenomen. De computerlessen werden toen druk bijgewoond door studenten, particulieren en zelfstandigen. Door plaatsgebrek werd ons pand in de Kortrijkseweg in 1997 gebouwd en was de ‘computerwinkel’ een feit". In 2015 sloot Raf de deur van zijn computerwinkel en begon online te werken. Sinds 1992 gaf hij ook het alom gekende 't Beverblaadje uit. Op 6 december komt de 301ste editie uit, dat komt overeen met 30 jaar Beverblaadje.
Zoon Wim Demortier vertelt: "Het Beverblaadje is ontstaan in de schoot van Software Applications. Zaakvoerder Raf Demortier kreeg vanuit verschillende hoeken (zelfstandigen, particulieren, verenigingen, scholen, ...) uit Beveren-Leie de vraag om een flyer met hun publiciteit te maken. Daaruit ontsproot de idee om al die verschillende flyers te bundelen in één blaadje: ´t Beverblaadje, attractiever en goedkoper voor de klant.
Raf deelde dit idee met de betrokken partijen en ging rond met een ‘pre-productiemodel’ om de look en feel te presenteren. Hij kwam tevreden thuis met tal van adverteerders. Het eerste Beverblaadje was een feit. Het maken en drukken was één zaak, het verspreiden daarentegen wat moeilijker. De eerste edities bedelen was een heuse familiegebeurtenis: broers, schoonzussen, neven, nichten, echtgenote en kinderen gingen enthousiast van bus tot bus. Een hele karwei, maar volgens Raf maken vele handen licht werk. Later namen verschillende bedelers die taak over. Aanvankelijk werden artikels mondeling, telefonisch of via kattebelletjes doorgegeven, waarna alles (over)getypt werd. Gelukkig kan nu alles vanuit de mailbox overgenomen worden. Wat een tijdsbesparing.
Het full colour drukwerk werd aantrekkelijker, het Beverblaadje (vroeger ´t Beverblaadje) kon niet achterblijven en onderging een metamorfose. Het zag er meteen eleganter uit. De naam “Beverblaadje” staat evenwel nog steeds in het herkenbare lettertype bovenaan iedere editie. Jammer genoeg moesten we hierdoor afscheid nemen van onze huisdrukker en vriend Rik van drukkerij Astoria. We stapten over naar een andere drukkerij. Gelukkig konden we door de jaren heen steeds rekenen op de medewerking van Jan Meersman die het Beverblaadje taalkundig, maand na maand doornam op fouten. Zijn arendsoog zag gewoon alle onnauwkeurigheden! Inhoudelijk schreven Rik Steeland (Bevers nieuws) en Etienne Ducatteeuw (Heemkundige Kring) de nodige teksten. Zij kenden Beveren-Leie echter door en door. Ook mogen we Filip Decavel, de maandelijkse columnist (Lenig en Vlug), niet vergeten. Een grote dank-je-wel aan allen! Tot op heden kent iedereen Raf van het Beverblaadje. Hiervoor werd hij zelfs tot ridder geslagen in de orde van ‘Beverna Cum Laude’. Het Beverblaadje kreeg zelf ook andere roepnamen als ’t Beverneirke’, ‘t Bladje".... Ra, ra, ra, uitkijken naar ......
Een terugblik naar 2013 toen Raf tot Ridder werd geslagen
't Beverblaadje is ook permanent te lezen op Beverse Weetjes. Klik op het pijltje Start. Bij deze ook een dankjewel aan Raf voor de fijne samenwerking!
24-11-2022, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes
|