Waregemse Verhalen over Stijn Streuvels door ex Bevernaar Karel Platteau In een boeiende uiteenzetting met een mooie powerpointpresentatie, illustreert Karel Platteau, ex Bevernaar, ondervoorzitter van het Streuvelsgenootschap, de handel en wandel van Stijn Streuvels.
Stijn Streuvels van bakker tot wereldschrijver klik hier 152 jaar na zijn geboorte in 1871, blijkt zijn literaire bijdrage écht tijdloos. Hedendaagse Vlaamse auteurs wijzen er vandaag op hoe belangrijk het is om Streuvels te (her)lezen. Vijf van zijn boeken zijn opnieuw in de boekhandels te verkrijgen in een nieuwe uitgave.
Karel Platteau brengt ons op een pakkende manier, met tal van verrassende anekdotes, in heldere taal, het hele verhaal, en hij illustreert alles met originele, onverwachte foto’s. Karel Platteau is voorzitter van het Gezellegenootschap. Maar hij hielp ook het Stijn Streuvelsgenootschap oprichten en is er ondervoorzitter van. Zijn podcast op Klara over Streuvels bracht hem de bijnaam ‘meester-verteller’ op en hij publiceerde al vaak over onverwachte, moderne aspecten in dat schrijverschap van Stijn.
Op uitnodiging van het nieuwe Geschied- en Heemkundig Genootschap Waregemse Verhalen brengt dr. Karel Platteau op vrijdag 8 september om 19 u. een boeiende uiteenzetting over Stijn Streuvels in Waregem. De lezing gaat door in het kunstproject Piraten Paviljoen van Be-Part nabij het pompmolentje in het park Casier.
Foto à Geschied- en Heemkundig Genootschap Waregemse Verhalen
Het GHG Waregemse Verhalen wil voor Waregem terug een duurzame Heemkundige werking verzekeren met jaarlijks minstens twee historische lezingen en een jaarboek. Het genootschap staat ook permanent open voor verjonging en vernieuwing. Voor info kunt u terecht op www.waregemseverhalen.be
Stijn Streuvels, schrijver van klassiekers als De vlaschaard, Het leven en de dood in de ast of De teleurgang van de Waterhoek (de film : Mira !) is een veelgelezen en internationaal gerespecteerd schrijver. Zijn werken zijn vertaald in meer dan 20 talen en hij staat gebeiteld in alle wereldencyclopedieën. Waregem komt in tal van zijn werken voor !
In zijn oorlogsdagboek van ’14-’18 bijvoorbeeld, komt Waregem 17 keren voor. Verder woonde Streuvels quasi alle voorstellingen bij van de toneelgroep Kunst en Eendracht, voor wie hij een succesvol toneelstuk schreef. Hij was bevriend met de bekende Waregemnaars Palmer en Willem Putman. Hoewel hij met Willem soms hard én koddig botste… In 1948 was Stijn aanwezig op de 1ste Frans-Vlaamse Ontmoetingsdag te Waregem, omdat hij dit contact zò belangrijk achtte. Modest Huys schilderde Streuvels ‘ten voeten uit’ op een Waregemse vlasakker, al droeg hij géén schoenen aan zijn voeten op dat levensgrote schilderij, maar geruite pantoffels…
Nog dit : zijn broer Karel Lateur creëerde het basreliëf (bronzen retabel) in de hoofdkerk van Waregem, links van het O.L.V.-altaar. Met als opschrift Magnificat anima mea dominum ( mijn ziel verheerlijkt de Heer). Het verguld tabernakeldeurtje draagt daar de beeltenis van het H.-Hart en is ook door de ‘broer van’ gemaakt, naar een ontwerp van Jos Speybrouck.
Naar aanleiding van de lezing van GHG Waregemse Verhalen brengt ook de bib Stijn Streuvels onder de aandacht met werk van en over de wereldschrijver van bij ons.
Inkom lezing: €5, inbegrepen gratis drankkaart.
22-08-2023, 10:56 geschreven door Beverse Weetjes
|