Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Het Vredeslicht ook dit jaar terug in Beveren-Leie Op zaterdag 19 december 2020 kwam het Vredeslicht voor het vierde jaar op rij aan in Kortrijk. Elk jaar in de periode voor Kerstmis wordt het Vredeslicht door een kind in Bethlehem afgehaald. Mensen geven dit licht aan elkaar door over heel de wereld zonder dat het gedoofd wordt. In de loop der jaren kreeg het vredeslicht al snel een aantal ankerpunten in Europa. De idee achter het initiatief is dat mensen het Vredeslicht met elkaar kunnen delen, over grenzen, over leeftijden, religies, ziekte en gezondheid,… heen. Niet alleen in Europa, maar ondertussen al over de Oceaan; aan de andere kant van de wereld.
Foto archief: ophalen Vredeslicht 2019
In 2019 was er een stopplaats in de kapel van de begraafplaats te Beveren-Leie waar het Vredeslicht werd opgehaald (zie foto) Via de basisscholen werd het naar de kerk gebracht. Daar kon het licht door geïnteresseerden opgehaald worden. Dit jaar moest omwille van Corona het evenement rond het Vredeslicht anders gepland worden. Met de bakfiets zou het licht op zaterdagnamiddag 19 december vervoerd worden van Wervik naar Kortrijk. Het stadsbestuur en een beperkte groep ingeschrevenen zouden op de pui van het stadhuis om 17u. het licht ook in ontvangst mogen nemen. Vredeslicht in Beveren-Leie Ook Leen Debeuf en Rita Sabbe waren ingeschreven om het Vredeslicht in ontvangst te gaan nemen. Op 18 december kwam echter de melding dat de plannen door de huidige coronamaatregelen en de aankondiging van verdere verstrengingen door het Overlegcomité van diezelfde avond niet konden doorgaan. De werkgroep wilde geen risico nemen. De ontvangst van het Vredeslicht gebeurde daarom in een heel beperkt groepje. Deken Geert Morlion heeft het licht om 17u overhandigd aan de pui van het stadhuis te Kortrijk aan burgemeester Ruth Vandenberghe, schepen Philippe De Coene en imam van de moskee.
Op zondag 20 december kwam dan het bericht dat het Vredeslicht waarvoor ook Leen en Rita ingeschreven waren kon afgehaald worden in Kortrijk. Wat ook gebeurde. Het Vredeslicht zal dus vanaf 21 december, tijdens de openingsuren, opgehaald kunnen worden in de kerk van Beveren-Leie. Het zal ook beschikbaar zijn in Desselgem, Sint-Eloois-Vijve, Nieuwenhove en Waregem. Meer weten over het Vredeslichtklik hier.
Juf Martine gaat met pensioen na meer dan 40 in het onderwijs te hebben gestaan. Voor juf Martine Vandenhende was 18 december haar laatste schooldag en tevens haar verjaardag. Een mooi afscheidsfeest, dat ze verdiende, was er niet bij door Corona. Het laat echter niet weg dat we juf Martine langs deze weg heel graag in de bloemetjes zetten. En hoe kunnen we dat beter doen door haar mooie rijk gevulde loopbaan even onder de loep te nemen en te luisteren hoe ze de toekomst tegemoet ziet.
Juf Martine op haar laatste schooldag omringd door haar leerlingen
“Toen men mij als kind vroeg:’ Wat wil je later worden?’, antwoordde ik steevast ‘schooljuffrouw’. Ik speelde graag schooltje met mijn poppen en een krijtbord. Mijn voorspelling werd realiteit, toen ik op 26 juni 1979, afstudeerde als onderwijzeres aan de normaalschool van de Heilige Familie te Tielt. Ik was juist 19,5 jaar” begint juf Martine haar verhaal.
“Begin oktober mocht ik een korte interim invullen in het BO in Tielt. Door mijn huwelijk indertijd werd ik Bevernaar. Op 26 november 1979 mocht ik starten als stagiaire NO in de ‘oude gemeenteschool’ in de Schoolstraat te Beveren-Leie. Ik hielp Juf Mia Deruyck 6 maanden in het eerste leerjaar en meester René Lecluyse 6 maanden in het zesde leerjaar. Lucien Vancraeyenest was mijn eerste directeur in Beveren-Leie. Het werd een onvergetelijk jaar met schitterende collega’s. Tijdens de speeltijden werd er heel wat afgelachen. Er werden veel moppen verteld! Ik was het jongste personeelslid, maar werd direct goed opgenomen in het team. Op 26 januari 1981 liep dat contract af en werd ik eventjes werkloos”, gaat Martine verder.
“Op 11 juni 1981 mocht ik het zwangerschapsverlof invullen van Mieke Vandenberghe in het eerste leerjaar in de Centrumschool van Waregem, met als directeur Rik Vererfven. Die korte interim liep uit tot een periode van 1 jaar. Toen was ik zelf in bevallingsverlof van Stijn, die op 2 juli 1982 geboren werd. Tot mijn grote vreugde mocht ik op 18 oktober 1982 opnieuw starten in de Beverse gemeenteschool (ondertussen waren ze verhuisd naar de nieuwe gebouwen in de Koning Albertstraat). De klas van meester Lucien De Vos (derde leerjaar) werd ontdubbeld en ik werd zijn parallel collega voor 1 jaar. Van 1 september 1983 tot 30 juni1993 stond ik in het eerste leerjaar, met als parallel collega meester Frank Mauroo.
Lesgeven prioritair In november 1984 kreeg ik een vaste benoeming! In die jaren waren René Lecluyse en Gentiel Callewaert opvolgend directeur. Het werden onvergetelijke jaren met een goed, aanhankelijk team! In die tijd was lesgeven nog prioritair. Gaandeweg veranderde er veel. Er kwam veel administratie bij, Alles moest digitaal worden, lessen techniek en MUVO moesten in het lessenrooster ingepland worden! (Soms bijna niet meer te volgen, zeker als je een dagje ouder wordt)
Toen Jan Meersman in 1993 de taak van directeur overnam, kreeg ik de kans om ‘te verhuizen’ naar het vierde leerjaar. Ik bleef er tot op vandaag (18 december 2020). Toen Jan met pensioen ging, werd Stefaan Dewaele gedurende 10 jaar onze directeur. Hij werd in september opgevolgd door Tine Debrouwere en mijn zesde directeur in Beveren-Leie. Met mijn leerlingen had ik altijd een goeie band (dit ga ik keihard missen…). Elk jaar was dat toch emotioneel toen ze ‘vertrokken’, maar het was dan ook telkens uitkijken naar 1 september, tot de ‘nieuwe’ leerlingen er waren. Soms denk ik wel eens: Ik zou ze eens allemaal op een rij willen zien staan: van de start van mijn loopbaan, tot nu, bij het afsluiten... Het zou toch een serieus lange rij zijn!
Helaas zijn er 4 oud-leerlingen van mij overleden: Vincent, Klaas, Jeroen en Dieter. Elke dag liet ik in de klas een kaarsje branden bij hun foto...dit stemt mij triest, zou niet mogen zijn! Vandaag neem ik dus afscheid (door corona geen afscheidsfeest) van mijn lieve collega’s. Wat ga ik ze missen! Na al die jaren is er toch een serieuze band opgebouwd. Ik hoop dat ik nog af en toe eens mag binnenspringen in school voor een babbelke…” sluit Martine dit hoofdstuk.
Nieuw hoofdstuk “Na meer dan 40 jaar actief te zijn geweest in het onderwijs, start er nu een nieuw hoofdstuk in mijn leven. (Hopelijk wordt het een lang laatste hoofdstuk..) Of ik bang ben om in een zwart gat te vallen? Neen, ik heb veel perspectieven! Vorig jaar werd ik een supertrotse, dolgelukkige mammie van Nina, mijn oogappeltje... Ik hoop nu wat meer tijd te kunnen doorbrengen met haar! Ik ga ook heel graag stappen (wandelen) en heb mij voorgenomen om dat toch verder een paar keer in de week te blijven doen, ik heb daar deugd van.(kwestie ook van in beweging te blijven). En dan genieten van de goede dingen des levens hé, als corona voorbij is! Een apéro, een etentje met vrienden en familie, een uitstapje, op reis gaan. En eigenlijk zou ik heel graag 1 dag per week een flexijob uitoefenen: zo blijf je onder de mensen, en als alleenstaande is een extraatje toch altijd welkom! Zoals je leest, gaat er, zoals bij zoveel gepensioneerden nog tijd te kort zijn, als ik dit allemaal wil verwezenlijken! Maar vanaf nu is het dus: ’Carpe Diem!’”, aldus juf Martine. Wij wensen juf Martine een dikke proficiat met haar pensionering en verjaardag!
Bekendmaking parcours en programma BK Waregem 2021 Enkele maanden terug werd bekend dat SV Zulte Waregem, Dwars Door Vlaanderen en Stad Waregem de handen in elkaar slaan om het Belgisch Kampioenschap wegwielrennen vorm te geven in 2021. Dit BK, met start en aankomst in de paardenstad, zal doorgaan op zondag 20 juni 2021. Deze samenwerking tussen een voetbalclub en een wielerorganisatie is uniek. “Er is weldegelijk een match tussen voetbal en wielrennen. Zo hebben we al jaren een ijzersterke band met de organisatie van Dwars Door Vlaanderen”, verduidelijkt commercieel directeur van Essevee Miguel De Ruyck.
Waregem is reeds voor de derde keer het decor van het prof-BK. “We zijn ongelooflijk trots dat twee lokale organisaties de krachten bundelen om deze belangrijke wielerwedstrijd te organiseren. Zo zetten we Waregem als sportstad nogmaals in de kijker’, vertelt schepen van sport Kristof Chanterie.
De totale afstand van het volgende Belgisch Kampioenschap bij de vrouwen is 122,4 km en bij de heren is het parcours 220,2 km lang. “De start van het parcours bevindt zich aan de Hippodroom. We zorgden ervoor dat naast de stad Waregem, ook de deelgemeentes St-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie werden opgenomen in de route. De finaleronde tekenden we uit in het hart van de Vlaamse Ardennen. Op een gegeven ogenblik rijden de dames en de heren op hetzelfde moment, elk op een afzonderlijke lus van het parcours”, aldus koersdirecteur Guy Delesie.
Om 10.00u gaan de dames van start aan de Zuiderpromenade. Ze fietsen als eerste 4x de Briek Schotte Ronde (18,2 km), een lus die alle Waregemse deelgemeentes doorkruist. Wanneer de koersdames overschakelen naar 3x de finaleronde (16,1 km), gaan de elite heren omstreeks 12.05u van start aan de Hippodroom. Zij volgen eveneens 4x in het spoor van Briek en schakelen daarna over naar een iets grotere lus: de André Defoort Ronde (20,7 km). Dit deel van het parcours gaat langs de 5 fandorpen. Wanneer ook deze lus 4x wordt afgehaspeld is het tijd voor de finaleronde. In Nokere gaan ze de 800m-lange kasseienstrook van de Herlegem te lijf en beklimmen ze de Holstraat (gemiddelde stijging van 6%) en de Karmelberg (gemiddelde stijging van 3%). De aankomststreep voor zowel de dames als de heren wordt getrokken in de Verbindingsweg.
De fandorpen bevinden zich in Sint-Eloois-Vijve (kerkplein), Desselgem (kerkplein – fandorp Briek Schotte), Beveren-Leie (kerkplein – fandorp André Defoort) en 2 in Waregem (1 fandorp aan de aankomstzone in de Verbindingsweg en een volgende tussen de verkeerslichten aan de Zuiderlaan en de oprit van de Hippodroom).
“Het programma van de dag van het BK zelf biedt heel wat animo voor iedere koersliefhebber. Naast de vrij toegankelijke zones voor iedereen, waaronder de Zuiderpromenade, de Hippodroom en de fandorpen, bieden we verschillende VIP-formules aan. Van een gezellige barbecue aan het jeugdcentrum tot een gastronomisch diner in de privésfeer van een skybox in de Zuidercorner in het Regenboogstadion. Iedereen kan op zijn manier deze wielerhoogdag beleven”, benadrukt Carlo Lambrecht, voorzitter van Dwars door Vlaanderen. Voor meer info klik hier.
Wie is wie? Hier is dan de vijfde foto uit het archief van wijlen Robert Decavel, beter gekend als Berke Cavels. Weet iemand wie op de foto staat, wanneer, waar en ter welke gelegenheid werd deze foto genomen werd? De inzet is nummer 14 die niet herkenbaar was op foto nummer 3 klik hier. Ook een leuke ankedote over 'Berke Cavels' of van een persoon die op deze foto staat is welkom? Weet u meer? stuur dan een mailtje naar beverseweetjes@telenet.be, U kunt uw herinneringen ook kwijt onder reageer. De reacties zullen dan onder de bewuste foto meegeven worden.
Nog een goed voornemen voor 2021 nodig? Tine Verthé (alias plan 10e) geeft terug een waardevolle tip, deze keer in verband met de P+MDzak
Zet je P+MDzak eens op dieet. Je zal merken dat het ook voor jouw gezondheid een stap vooruit is. Als je de volgende keer aan de kassa staat, kijk dan eens met een kritisch oog in je winkelkar. Maar pas op! Het is niet zonder risico want eenmaal je de plastiekzee van verpakkingen hebt gezien, kan je ze nooit meer ontzien. Onze blauwe zak kan je dus vooral leeg houden bij het foerageren.
Veel voedsel van nu komt van verder en is langer onderweg dan voorheen dus moet het daar dan ook voor beschermd worden. We oververpakken het in, we spuiten het vol chemicaliën en we vliegen het de wereld rond. Maar is dat nu echt nodig? Vroeger kwam ons voedsel van dichterbij (de boer, de slachter, uit den eigen hof) en werd er veel directer verhandeld. Volgens mij is die stap terug echt een stap voorwaarts. Maar het is niet makkelijk want de plasticverpakking heeft zich sterk ingeburgerd en is moeilijk weg te denken. Mijn zoektocht naar steeds plasticvrijer leven bracht me al op fijne wegen en ik hoop jullie daar ooit ook tegen te komen.
Maar begin zeker bij het begin. Mijn eerste babystappen waren: 1) Koop (zoveel mogelijk) onverpakt eten. Ga bij de boer je groenten en fruit halen in je eigen box, ga bij de slager met je eigen potjes, stap de bakkerij in met een eigen broodzak of brooddoos. Alle lokale handelaren zullen ze met veel plezier vullen. En jij stapt buiten met enkel voedsel. Als ik iets niet onverpakt vind, dan neem ik de 'niet-plastiek-verpakking' met zo weinig mogelijk deelverpakkingen. Bijvoorbeeld koekjes in een blikken of kartonnen (herbruikbare) doos niet elk apart verpakt... Voor alles bestaat een afvalvrij alternatief. Vervang 1 per 1 en zie waar het je brengt.
2) Drink water gewoon uit de kraan! De simpelste en efficiënste manier om plastic flessen te vermijden en je rug te sparen. Kannen gevuld met water staan altijd op tafel, zo gaat de smaak erop vooruit. We hebben een arsenaal aan drinkflessen voor water op verplaatsing. En bij gelegenheid worden alle feestdranken gekocht in glas met retourflessen of in bulk. Geen dorst en ook geen overvolle PMDzak.
3) Zeep en shampoo in blokken. Deze wissel zorgde niet alleen voor minder in mijn afvalzak maar ook voor meer rust in mijn badkamer. Geen rondslingerende flessen meer. Alle zeep en shampoo is vervangen door blokken. Als ze op zijn, is er niets meer over. Zonder verpakking, zonder palmolie, zonder microbeads, zonder glycerine .... Enkel nog natuurlijke ingrediënten. En het werkt prima. Je moet een beetje je eigen geur en samenstelling zoeken. En ook zeker wat zeephouders voorzien. Test eerst op jezelf en neem dan je gezin op sleeptouw. Er bestaan hier en daar al plekjes waar je helemaal afvalvrij kan winkelen. En ik raad je aan om er zeker eens een kijkje te gaan nemen. Je zal onmiddellijk merken dat de aanpak veel klantvriendelijker is en de kwaliteit van je voedsel zijn prijs waard is. Je valt ongetwijfeld achterover van hun verpakkingsloze aanbod.
Een overzicht van mijn kooppunten kan je vinden op mijn Instagram-Stories-Hoogtepunt WaarKoopJij? Maar nu is de vraag: Wat ga jij eerst vervangen? Begin met de grootste hoeveelheid in je P+MDzak. Net als bij een dieet is vlug resultaat zien motiverend en hou je je enthousiasme om vol te houden. Ben je op zoek naar een verpakkingsloos alternatief? Of even de klust kwijt? Laat het me dan zeker weten. info@plan10e.be
Cadeaubonnen lidmaatschap bib In de bibliotheken van Waregem kan je vanaf maandag 14 december cadeaubonnen kopen. Een cadeaubon kost 5 euro en geeft recht op één jaar lidmaatschap in de bibliotheek van Waregem, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve. De bonnen zijn te koop aan de balies van de bibliotheken en zijn één jaar geldig. Ben je al lid? Dan wordt je lidmaatschap bij het afgeven van de cadeaubon met één jaar verlengd. Nieuwe leden worden gratis ingeschreven.
Mountainbikeroute Waregem Sport Omdat we ook in deze tijd van het jaar zoveel mogelijk in beweging moeten blijven, tekende Waregem Sport een mountainbikeroute uit. De route loopt hoofdzakelijk door Waregem, maar doet ook stukjes van Zulte, Wielsbeke, Wortegem-Petegem en Kruisem aan. De tocht wordt voorlopig bewegwijzerd van 19 december tot 3 januari en wordt gezien als test voor een permanent bewegwijzerde route.
100 dagen wordt 50 dagen Dit jaar zullen de laatstejaarsstudenten in Waregem geen 100, maar 50 dagen vieren. Dat besliste de crisiscel onderwijs in samenspraak met de verantwoordelijke leerlingenbegeleiders. Gezien de nog steeds geldende coronamaatregelen werd beslist de 100 dagen, die normaal op de eerste vrijdag na de krokusvakantie wordt gevierd, te vervangen. De 50 dagen zal plaatsvinden op vrijdag 30 april 2021. Het voordeel van deze nieuwe datum is dat er al meer buitenactiviteiten zullen kunnen plaatsvinden door de zachtere temperaturen.
Desselgem: OKay heropent als duurzame buurtsupermarkt
Vernieuwde OKay Desselgem heropent op 11 december als duurzame buurtsupermarkt Op vrijdag 11 december opent OKay Desselgem opnieuw de deuren na een grondige opknapbeurt. De winkel werd uitgebreid tot 650 m² met een opgefriste freshmart, extra koelmeubels, nieuwe broodhoek en diepvrieskoffers met glazen deksel. Door de herlocatie op de site is er ook meer parkeerplaats. Daarnaast maakt OKay Desselgem geen gebruik van fossiele brandstoffen en krijgt de winkel een eigen biodiverse tuin. Store manager Mathieu Malschaert en zijn team verwelkomen hun klanten graag om de winkel en de groene omgeving te komen ontdekken vanaf vrijdag 11 december (met respect voor de coronamaatregelen).
Focus op verse producten en dagvers brood Dankzij een frisse en moderne inrichting kan OKay Desselgem zijn klanten nu nog beter bedienen, en het aanbod superverse producten nog beter uitspelen. “In de nieuwe freshmart bijvoorbeeld komt ons uitgebreide aanbod vers fruit en verse groenten volledig tot zijn recht”, zegt store manager Mathieu Malschaert. “Buiten de freshmart hebben we trouwens extra koelmeubels geplaatst, zodat de tapas, charcuterie en patisserie nog meer in het oog springen. Elke dag wordt er vers brood geleverd en bakken de winkelmedewerkers kwaliteitsvolle koffiekoeken en broodjes af. Die vinden de klanten in onze nieuwe broodhoek.” Ook de diepvriesafdeling ziet er helemaal anders uit. Mathieu Malschaert: “We hebben nu diepvrieskoffers met glazen deksel geplaatst. Zo vinden onze klanten makkelijk hun favoriete producten terug.”
Topteam uit de streek “Doorheen de jaren hebben we een trouw cliënteel opgebouwd dat gehecht is aan ons ruime assortiment, onze vriendelijke medewerkers en de laagste prijzen in de buurt. Die lijn willen we met ons 16-koppig team, allemaal afkomstig uit de streek rond Desselgem, doortrekken in onze vernieuwde winkel”, vertelt Mathieu Malschaert.
Makkelijk bereikbaar met auto en fiets OKay Desselgem ligt vlak bij de Kortrijkse- en Gentseweg. Op de parking is plaats voor 52 wagens en er werd ook een laadpaal geplaatst voor elektrische wagens. De fietsparking werd verruimd met 20 extra plaatsen. Hier kunnen ook bakfietsen gestald worden, waardoor het nog makkelijker wordt om met de fiets boodschappen te doen.
Biodiverse tuin Op het terrein van OKay Desselgem komt een biodiverse tuin met onder andere inheemse fruitbomen en –struiken, hagen, gazon en bloemenweide. Zo draagt OKay zijn steentje bij aan de biodiversiteit en creëren we een veilige thuishaven en broedplaats voor verschillende dieren. “Op gezette tijden zullen we deze tuin openstellen voor buurtbewoners, verenigingen en scholen uit de buurt,” verklaart Mathieu Malschaert, “zo kan iedereen meegenieten van dit stukje groen.”
Minimale milieu-impact Net als de andere winkelformules van Colruyt Group hecht OKay veel belang aan duurzaam bouwen, met een zo laag mogelijke milieu-impact. “In OKay Desselgem gebruiken we geen fossiele brandstoffen”, zegt Mathieu Malschaert. “De vrijgekomen warmte van de koeling wordt gerecupereerd en we wekken onze eigen energie op via zonnepanelen. Het regenwater vangen we op in een wadi, een ondiep waterbekken. Daarna laten we het water rustig in de grond sijpelen. Zo ontlasten we het rioleringssysteem.” Voor de gevel van de winkel werd verf gebruikt die schadelijke stoffen uit de lucht afbreekt. Onder invloed van zonlicht zet deze verf stikstofoxiden, ozon en organische schadelijke stoffen om in nitraat en zuurstof. Door de regen worden de nitraten opgelost en weggespoeld.
Zorg voor licht in Waregem Tijdens deze letterlijk en figuurlijk donkere periode hebben we nood aan licht en gezelligheid. Daarom roepen we je op om zoveel mogelijk licht naar buiten te brengen! Licht zorgt voor gezelligheid en warmte in onze straten. Het creëert een gevoel van verbinding in deze eindejaarsperiode.
Trek op lichtjestocht Doe mee door een lichtje te laten branden, zichtbaar vanaf de straat. Kerstverlichting, een lampje, een LED-kaarsje … laat je fantasie maar de vrije loop! Hang er de vlam van de Warmste Week of het hart van Waregem Helpt bij. Zo weten passanten meteen dat je iedereen een warm hart toedraagt in deze donkere dagen. Trek gerust zelf de straat op om alle lichtjes in jouw buurt te ontdekken! Goed voor jouw dagelijkse portie beweging.
Warmste woonst De stad geeft alvast het goede voorbeeld door de kerstverlichting te laten branden tot 14 februari. Daarnaast nomineren we in dezelfde periode iedere week een ‘Warmste Woonst’. Wekelijks gaat een medewerker op pad om de leukste lichtjes in Waregem eruit te pikken. De bewoners van dit huis maken kans op een Waregembon van 25 euro! Tenslotte roepen we naast alle inwoners ook alle scholen, winkels, OC’s,… op om hun gebouw of etalage lichtrijk te versieren! We vragen iedereen wel om rekening te houden met het ecologisch aspect en alle lichtjes te doven om 22.00u.
100Viering 100 jaar Zusters van de Heilige Vincentius à Paulo
Viering 100 jaar Zusters van de Heilige Vincentius à Paulo Deze foto werd (39 jaar geleden) genomen naar aanleiding van 100 jaar Zusters van de Heilige Vincentius à Paulo in Beveren-Leie. In 1881 wordt een overeenkomst gesloten tussen het comiteit en de Zusters Religieuzen uit Lendelede en Zusters van de Heilige Vincentius à Paulo. Deze kunnen beschikken over een woonhuis, twee klaslokalen en aanpalende hof in de Grote Heerweg (ondertussen verdwenen). Leuke herinneringen over de Zusters die op deze viering aanwezig waren zijn steeds welkom onder reageer of via beverseweetjes@telenet.be
Met dank aan de rechthebbende (Copyright klik hier) om deze foto's op dit blog te mogen publiceren.
Coronaregeling jubileumviering Stad Waregem Coronaregeling Op vraag van gemeenteraadslid Katleen Ravelingien heeft het stadsbestuur een coronaregeling uitgewerkt voor de viering van de jubilea, die door de strenge maar noodzakelijke coronamaatregelen niet konden georganiseerd worden.
Traditioneel hebben jubilarissen de keuze tussen een ontvangst in het stadhuis, een bezoek in een restaurant/feestzaal of een huisbezoek. Het stadsbestuur voorziet nu uitzonderlijk een extra optie, namelijk het overhandigen van de geschenken aan de deur. Uiteraard zal dit gebeuren met respect voor de coronamaatregelen: maximum twee leden van het college van burgemeester en schepenen komen langs maar blijven buiten staan, dragen een mondmasker en houden voldoende afstand.
Deze extra optie biedt Stad Waregem aan zolang de gewone vieringen niet kunnen georganiseerd worden. Dit is zeker géén verplichting. Jubilarissen kunnen ook kiezen om te wachten tot de gewone viering kan doorgaan. Wie kiest voor het overhandigen van de geschenken aan de deur, zal in de loop van 2021 wel nog uitgenodigd worden naar het stadhuis voor een gezamenlijk moment met andere jubilarissen. Het gaat dan wel uitsluitend over de jubilarissen zelf, niet over familie of vrienden.
Cijfermateriaal Samengevat, was de situatie voor de jubilea in 2020 sterk variërend: • Normale vieringen tot midden maart, 11 vieringen • Geen vieringen in de eerste lockdown van midden maart tot eind juni • Terug mogelijkheid tot vieren, met 34 vieringen van eind juni tot midden oktober • Geen vieringen van midden oktober tot nu al zeker midden januari 2021, in totaal 45 uitgestelde vieringen
Warme regeling Als schepen van Burgerzaken, is het voor mij belangrijk om de mooie traditie van jubileumvieringen ook in coronatijden verder te kunnen zetten. Grote tevredenheid dat het schepencollege dit creatief en warm voorstel gevolgd heeft. Dit jaar heeft het stadsbestuur al 45 vieringen georganiseerd, waar er in normale jaren tussen 90 en 100 vieringen plaats vinden. Omdat Stad Waregem gepast wil stil staan bij de uitzonderlijke prestaties van 50 jaar, 60 jaar, 65 jaar of uitzonderlijk 70 jaar huwelijk, werd deze warme coronaregeling uitgewerkt, voor de viering van de jubilea.
Via de website van VUB kunnen we zien in welke gemeenten en steden een opflakkering dreigt. De gegevens die u op deze website kan vinden zijn gebaseerd op de gegevens die Sciensano ter beschikking stelde op 05-06-2020 en hebben betrekking op de tests die uitgevoerd werden daags voordien.
Om de website van VUB te bezoeken en de cijfers op vandaag in uw stad/gemeente te bekijken en op te volgenklik hier.
In Waregem zagen de cijfers er op 5 juni als volgt uit: Nieuwe gevallen op 05-06-2020: 0 (+0%) - Nieuwe gevallen voorbije 3 dagen: 0 (+0%) - Nieuwe gevallen voorbije week: 2 (+1%) - nieuwe gevallen voorbije maand: 29 (+9%) - Totaal aantal gevallen: 347 - Aantal inwoners: 38266 - Risico coëfficiënt: 5