Meimaand omgedoopt tot MeiPlasticVrij-maand "De meimaand werd enkele jaren geleden omgedoopt tot MeiPlasticVrij-maand. Ik doe mee, jullie ook? ", zo begint Tine Verthe haar relaas. De meimaand werd enkele jaren geleden omgedoopt tot MeiPlasticVrij-maand. Ik doe mee, jullie ook? Als je ervan overtuigd bent dat de brooddoos al lang ingeburgerd is, dan moet ik je helaas teleurstellen. De 'old school' aluminiumtruc doet het nog steeds. Al is het helemaal niet meer hip je boterhammen gewikkeld in een folietje uit je boekentas te halen.
Waarom zo streng tegen plastic? Om de CO2-uitstoot te verlagen en zo onze planeet te redden. Met 1 rietje? Nee, natuurlijk niet. Als je je CO2-uitstoot echt drastisch wil verlagen zet je beter in op vegetariër worden of zet je auto en vliegtuig beter aan de kant.
Dat we niet meer zonder plastic kunnen, daar kunnen we niet om heen. Maar mei.plasticvrij is niet tegen alle plastiek. Het gaat over de 60% die ze de naam ‘single-used-plastic’ geven. Het gaat om het soort plastic waar heel veel energie en aardolie voor nodig is om te maken, heel moeilijk recycleerbaar is en nogal veel in de natuur terechtkomt. Het soort plastic dat gemiddeld 15minuten wordt gebruikt en dan onmiddellijk wordt weggegooid. Het soort plastic dat dagelijks een enorme impact heeft op onze planeet maar niets bijdraagt.
De mei-'plasticvrij'-maand wil de mensen vooral bewuster maken van de impact die ze zelf hebben. Ze wil aanzetten tot nadenken. Als je iets koopt er even bij stilstaan wat je koopt en nagaan of er geen alternatief is met iets minder nutteloze plastiek. Omdat niet iedereen daar zin in en/of tijd voor heeft gieten we dit in handige direct toepasbare tips. Zo verlaagt de instapdrempel.
Je neemt de tips best zelf in je eigen leven eens onder de loep. Kijk waar jij achter staat en doe eerst dat. Je Plastic voetafdruk aanpakken start in je eigen vuilnisbak. Giet hem uit (liefst buiten) en ga er midden in staan (liefst met botten aan). Welk plastiekafval heb jij? Kijk naar de grootste hoeveelheid en start daarmee..
Bij mij was dit (ondertussen al 6jaar geleden) plasticdrinkflessen, vooral van water. We maakten de switch naar kraantjeswater en bruiswater uit glazen flessen. Ook melk komt nu in glas bij ons binnen. Fruitsappen zijn in bulk te krijgen bij de boerderijwinkel of fruitwinkel. De plastiekzakken zijn helaas niet hervulbaar, het enige alternatief is voorlopig ze op te blazen tot ballen. En nu, heb ik een neus voor alles waar een plastic geurtje aan hangt: vlees, vis, fruit en groenten, verzorgingsproducten, … De alternatieven zijn er en zijn gelukkig ondertussen al heel wat makkelijker te verkrijgen.
Je hoeft helemaal niet al je afval van 1 jaar in 1 potje te krijgen. Maar je mag je lat om plastic-afval te voorkomen best iets hoger leggen. Laat je inspireren. Doe toch minstens 1 plastic-switch deze maand want vele kleintjes maken het groots", aldus Tine Verthe van Plan10e
03-05-2021, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes
|