Stad zet strijd tegen Aziatische hoornaar voort De 40 lentevallen die we in februari plaatsten om Aziatische hoornaars te vangen, hebben hun doel niet gemist: tussen maart en mei werden maar liefst 300 koninginnen gevangen. Zo hebben de acht vrijwilligers die de vallen beheren honderden hoornaarsnesten kunnen vermijden. De grote vangst is goed nieuws, maar betekent dus ook dat de Aziatische hoornaar sterk aanwezig is en dat blijft een probleem. Daarom zetten we de komende maanden in op extra waakzaamheid en het verdelgen van nesten.
Op dit moment – en nog tot eind juni – kan je kleine embryonesten van de hoornaars vinden onder een afdak of in een hok. In juni-juli worden dat grotere primaire nesten, vaak in een boomholte, in een nestkast, haag of struik. In de zomer spotten we vooral grote secundaire nesten, meestal hoog in bomen.
Spotten en verdelgen Wie denkt een hoornaar of een nest gespot te hebben, kan best een melding maken klik hier Jouw melding wordt onderzocht en als het om Aziatische hoornaars gaat, wordt het nest altijd verdelgd. In samenwerking met de provincie West-Vlaanderen worden de nesten verdelgd op kosten van de stad.
Het verloop van melding tot verdelging * Op vespawatch.be worden een aantal gegevens gevraagd en kan je foto’s uploaden. * Bij Vespawatch controleren ze of het bij jouw melding effectief om een Aziatische hoornaar gaat. Dat kan enkele dagen duren. * Als het effectief om een Aziatische hoornaar gaat, zal een erkend verdelger jou contacteren. De factuur voor de meldingen op Waregems grondgebied is voor de stad. * Hou er rekening mee dat er twee weken tijd kan zitten tussen jouw melding en de verdelging. Dat is op zich geen probleem, de Aziatische hoornaar is immers niet agressief naar mensen toe (tenzij je hun nesten verstoort). * Wie een nest toch als een acuut gevaar beschouwt, kan zelf een snellere verdelging regelen via de brandweer of een andere verdelger. Bij Hulpverleningszone Fluvia kost dat 72,60 euro. Een overzicht van erkende verdelgers vind je op www.west-vlaanderen.be/aziatischehoornaar. * Ook als je de verdelging voor eigen rekening neemt, is het zinvol om de Aziatische hoornaars te melden via vespawatch.be, zodat we zicht krijgen op de verspreiding van het insect.
De Aziatische hoornaar is een exoot en vormt een gevaar voor zowel de imkerij als natuursector omdat ze honingbijen en andere inheemse insecten aanvallen.
30-05-2024, 12:27 geschreven door Beverse Weetjes
|