Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Familie John Mahoney op bezoek in Waregem
John Mahoney, een Amerikaans piloot, werd op 6 september 1944 samen met Waregemse verzetsstrijders Jozef Duthoy, Roger Vansteenbrugge en Marcel Windels geëxecuteerd in de Spitaalbossen. Hij was toen net 21 jaar geworden. Robert Mahoney, zijn echtgenote Joanne en hun dochters bezoeken op 17 augustus voor het eerst de plaats waar hun oom John zijn laatste vier levensmaanden doorbracht.
De familie Mahoney wordt op zaterdag 17 augustus om 11.30u. in de hal van het stadhuis officieel verwelkomd door het stadsbestuur en leden van Heldentrouw.
Het verhaal van John Mahoney
Op zaterdag 22 april 1944 vertrokken er in totaal 803 bommenwerpers vanuit Engelse vliegvelden om de rangeerterreinen van Hamm in Duitsland te bombarderen. Tijdens deze missie zijn vijftien bommenwerpers en dertien gevechtsvliegtuigen verloren gegaan. Eén ervan was K for King, die in de tuin van het kasteel in Spiere neer kwam. Vanaf dat ogenblik is de bemanning opgesplitst en brengt ieder zijn eigen verhaal mee eindigend in Arras (Frankrijk), Moosburg (Duitsland) en ook Waregem.
John Mahoney en James Jim Cockriel waren na een parachutesprong nabij Ingooigem geland. Ze werden opgemerkt door een jonge student, Roger Dubois, die Engels kon spreken. s Nachts slopen ze samen naar het huis van Michel Vandenbroucke. Met gevaar voor zijn leven en dat van zijn gezin, nam hij de vliegeniers in huis. Diezelfde avond kwam priester Jozef Rathé nog over de vloer om over de situatie te spreken en om de piloten af en toe in de kerk te verstoppen.
Na de landing in Normandië wilden Mahoney en Cockriel ook een handje helpen bij het verslaan van Duitse troepen. Ze sloten zich aan bij het Geheim Leger van Waregem. Op 5 september werden al Engelse troepen opgemerkt en de inwoners dachten dat de Duitsers weggevlucht waren. De daaropvolgende festiviteiten waren echter een grote vergissing
De 712e Duitse divisie wilde ten alle koste de geallieerden stoppen in de omgeving van Anzegem. Omdat de burgers met hun aanwezigheid niet meer veilig zouden zijn, trok het Waregems Geheim Leger in de morgen van 6 september 1944 naar de Spitaelbossen. Roger Vansteenbrugge, Jozef Duthoy, Marcel Windels, Daniel Delmulle, John Mahoney en James Cockriel behoorden tot één van de patrouilles. Ze botsten echter op een Duitse patrouille in de bossen en werden geëxecuteerd. Alleen Delmulle en Cockriel overleefden de aanslag.
Malcolm Mahoney, de jongere broer van John kreeg nooit de kans om naar België te komen om het graf van zijn broer te bezoeken. Zijn zoon Bob doet dit nu samen met zijn gezin. Malcolm wacht in de VS wel vol spanning op de verhalen die Bob en de kleindochters meebrengen.
Met deze cartoon van Jonas zijn we terug bij de reeks beroepen. Zijn omschrijving luidt als volgt: 'Met een spion getrouwd zijn is allesbehalve gezellig!'
Bevers Harmonieorkest bevestigt wereldklasse in hoogste afdeling op WMC Kerkrade
Met een palmares dat boekdelen spreekt (Wereldkampioen Eerste Divisie WMC in 2005, Brons Sección de honor op Certamen Internacional de Bandas de Música Valencia in 2008, Brons in de hoogste divisie, Concertafdeling, WMC in 2009), kon het Bevers Harmonieorkest, tweemalig Cultureel Ambassadeur van Stad Waregem, niet wegblijven op deze editie van het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade, Nederland. Het Bevers Harmonieorkest trad aan tijdens het tweede weekend van het WMC, op zondag 14 juli. De uitvoering van het plichtwerk Sinfonia Resurrectionis (Vaclav Nelhybel) en de keuzewerken Symphony N°4 (David Maslanka) en Festival Variations (Claude T. Smith) werd door de jury beloond met een totaalscore van 94.75%.
Dirigent en muzikanten moesten echter nog even in spanning afwachten want vorige weekends kwamen de laatste toporkesten en concurrenten aan de beurt. Sainte Cécile uit Eijsden Nederland en regerend wereldkampioen (95.42%), Harmonie St. Petrus & Paulus Wolder - Maastricht (95%) en het Spaanse "Banda de Lalín" (94.83%) gingen nipt over het Bevers Harmonieorkest. De concurrenten aan de top waren tijdens deze editie aan mekaar gewaagd met slecht 0.67% verschil tussen de eerste en vierde plaats.
De laatste tien jaar hebben we een heel mooi palmares opgebouwd op internationaal gerenommeerde wedstrijden, zegt dirigent Bert Decavel, maar een deelname aan het WMC in Kerkrade in de hoogste divisie is en blijft de ultieme krachtmeting. In de concertafdeling kom je uit tegen de toppers op wereldniveau. Na ons schitterend resultaat in 2009 hebben we nu definitief bevestigd en getoond dat we in dat rijtje thuishoren. Onze detailscores onderstrepen dit trouwens: 47.33 op 50 voor onze interpretatie van het plichtwerk is de hoogste score van het concours en voor een gewaagd keuzeprogramme kregen we 47.42 op 50. Ik kan enkel onze muzikanten nog eens danken voor hun inzet en zeggen dat ze heel terecht fier mogen zijn!
50 jaar Frans en Dina Op zaterdag 27 juli was er feest ten huize van Frans en Dina Dewinter -Vanhee te Beveren-Leie. Dit naar aanleiding van hun 50ste huwelijksverjaardag. Een delegatie van het stadbestuur kwam hen daarvoor ook van harte feliciteren.
Frans is een geboren en getogen Bevernaar en nooit van Beveren-Dries weggeweest. Hij werd geboren op 31 mei 1938. Nadat hij de lagere school doorlopen had trok hij naar het VTI in Waregem. En na zijn legerdienst vervuld te hebben begon hij aan zijn beroepsloopbaan. Hij startte als wever-monteerder bij de firma Verstraete-Verbauwhede in Deerlijk. Later werd hij kwaliteitscontroleur bij Lannoo. Ondertussen volgde hij een D-cursus en kon hij uiteindelijk aan de slag als onderwijzer in het VTI en het VIPSO te Waregem.
Dina werd geboren in Oostrozebeke op 15 juni 1941. Na er tot haar 14de school gelopen te hebben trok ze nog 2 jaar naar Waregem om er naailes te volgen. Op haar 16de ging ze aan de slag als stikster bij de firma Maurice Vanoutryve in Oostrozebeke.
Frans en Dina leerden elkaar kennen in danszaal 'De Zwarte Leeuw' te Oostrozebeke en huwden op 27 juli 1963. Vanaf dan trok Dina mee met Frans naar de firma Verstraete-Verbouwhede waar ze samen hun dagtaak vervulden. In 1970 werd hun eerste zoon Wim geboren en sindsdien zorgt Dina voor het huishouden. Het gezin breidde verder uit en er kwam nog een zoon, Tom bij.
Toen Frans echter 53 jaar was kreeg hij een hersenbloeding. Aanvankelijk kon hij nog met een aangepaste wagen rijden. Toen dat niet meer mogelijk was toerde hij vaak rond in Beveren-Leie met een scooter.
Tot voor twee jaar hebben we heel wat meerdaagse reizen meegemaakt met Ziekenzorg. We gingen meermaals naar Lourdes, bezochten verschillende plaatsen in Frankrijk, Nederland en Duitsland en ieder voorjaar gingen we steevast naar Zandhoven in Limburg. Maar dat is nu verleden tijd, zegt Dina. Naast de verzorging van Frans en haar huishouden vangt Dina regelmatig de kleinkinderen op. Samen genieten ze dan van het gezelschap van hun kleinzoontjes Senne en Tobe.
"Van harte dank voor de zovele blijken van genegenheid ter gelegenheid van mijn 25 jaar professie 17 jaar missieleven. Dank voor uw aanwezigheid, uw steun, uw verbondenheid op deze voor mij belangrijke dag.
Ik vertrek terug naar Gabon op 3 augustus 2013. Eerst heb ik daar te Libreville de ontmoeting met al mijn medezusters uit Gabon, Equatoriaal Guinea, Kameroen en Congo-Brazzaville.
Daarna reis ik door tot in Port-Gentil om het nieuwe werkjaar op te starten. Ik zal aan allen uw groeten overbrengen. Dankbaar verbonden over alle grenzen heen", Zr Leen Mestdagh.
Deze keer gooide Jonas het over een andere boeg. In combinatie met een bestaande afbeelding en daarbij zijn eigen inbreng presenteert hij deze cartoon genaamd 'Schoonspringen'.
Chiro Leieland Beveren-Leie op kamp Op maandagmorgen 22 juli vertrok Chiro Leieland Beveren-Leie vanuit het station in Waregem voor een spetterend 10-daags bivak. Deze keer bivakkeert het gezelschap, in totaal met 136, in Dilsen-Stokkem.
Alle beeldmateriaal staat online. In het fimpje van woensdagvoormiddag sprokkelden we enkele reacties. (Let wel, van diegenen die iets kwijt wilden!)
Woensdag Het bivak van Chiro Leieland zit erop.
Iedereen is goed en wel terug thuis. Kort na de middag zijn de vrachtwagens aan het heem gearriveerd. Een ploeg stond klaar om alle vracht te lossen, een heel karwei! (zie eerste foto). De verloren voorwerpen werden uitgestald en het winkeltje met resten werd opgezet.
Rond de klok van 17.00 uur werd het een heen en weer geloop van ouders en bivakkers die hun spullen kwamen afhalen. Nu begint het thuis met het leegmaken en sorteren van de bananendozen en de wasmachines zullen op volle toeren gaan draaien.
Verder geven we ook nog de foto van Jeroen De Poortere mee die zijn T-shirt draagt die hij kreeg naar aanleiding van zijn 20ste kamp. Djoene was 10 jaar lid, 6 jaar leider en maakte 4 jaar deel uit van de kookploeg. Op zijn T-shirt stond te lezen: Djoene, Niemand zal u ooit kunnen evenaren. Bedankt voor de 20 trouwe dienstjaren. Leiding & Kookploeg. Dilsen-Stokkem 2013 Deze kookploeg was trouwens aan het laatste jaar toe. De laatste foto reserveerden we voor de afscheidnemende leiding. Dat zijn Anton Delabie, Sebastiaan Veys, Lotar Verledens, Michel Van Tieghem, Marten Delabie, Thomas Seynhaeve, Stijn Lietaert, Sofie Baekelandt, Justine Himpe en Ruth Soens. In hun plaats zijn al een 12-tal nieuwe leidinggevenden gekend. Op naar een nieuw werkjaar dat start in september 2013.
Dinsdag Vandaag, de laatste kampdag. De temperatuur was er ongeveer 23°C. Ideaal voor de grote opkuis van de kampplaats. Na het ontbijt (BBC en jam)was het slaapkamers opkuisen, tenten afbreken, kousen zoeken, bananendozen vullen, enz .. Een hele organisatie die vlot verliep want ieder had zijn taak.
De Speelclub, Rakkers en Kwiks zijn hout gaan sprokkelen voor het afsluitend kampvuur van deze avond. De Tippers en de Toppers (de TiTos) en de Aspis hebben de tenten afgebroken. De circustent staat wel nog overeind. De Kerels hebben de vrachtwagen gevuld. De Tiptiens zorgden dan weer dat de circustent feestelijk aangekleed werd. En de leiding heeft het leidingskot in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht.
Onder de middag werd nog broccolisoep met korstjes en spirelli geserveerd. Rond vier uur kreeg iedereen een appel. Als laatste avondmaal zorgde de kookploeg voor partysnacks met frietjes.
Traditiegetrouw volgt er nog een spectaculaire surprise. Daarvoor had de kookploeg de ganse dag één van hun keukententen geblindeerd, zodat niemand in de gaten zou krijgen wat die surprise zal zijn. Wat we wel weten is dat ze hout, vijzen en een boormachine gebruikt hebben.
Deze avond staat de climax van de Kampioenen op het programma. Op het slotfeest zal iedere afdeling een opdracht moeten vervullen, daarna wordt er nog een half uurtje gedanst en gezongen. Dan stelt iedereen zich op rond het kampvuur, en wacht op het spannende moment welke de afscheidnemende leid(st)ers zullen zijn die het vuur zullen aansteken. Na dit alles zal het stilaan tijd geworden zijn om de laatste nacht in te gaan en traditiegetrouw slapen de Aspis en de leiding rond het kampvuur.
Zo, dat was dan het laatste verslag vanuit Dilsen-Stokkem. Morgen worden de bivakkers om 16.31 uur in het station van Waregem verwacht.
Wij danken Marten en zijn vervanger Anton. Zij stonden dagelijks met hun GSM op het afgesproken uur in aanslag tot wij hen opbelden om jullie beste bezoekers, het verslag van de dag te kunnen meegeven. We danken ook u beste bezoeker voor de talrijke bezoekjes en de toffe reacties die we mochten ontvangen. Beverse Weetjes wenst Chiro Leieland alvast een behouden thuiskomst alwaar we elkaar terug zullen ontmoeten.
Maandag De voorlaatste dag op het kamp. Wat gaat de tijd toch snel. Geen regen, veel zon met af en toe wat lichte bewolking en een temperatuur van ongeveer 25°C. Ideaal om er een mooie dag van te maken.
Deze morgen na het ontbijt (BBKMS en choco) kregen de Speelclub J/M, de Rakkers, de Kwiks, de Tippers en de Toppers leiding van de Aspis. Kwestie van de Aspis even te laten proeven van wat leiding geven is. Na het middagmaal dat bestond uit ajuinsoep, kippenfilets met currysaus en rijst, en voor dessert ananas, zijn de Speelclub J/M gaan zwemmen in het binnenbad van Maaseik klik hier. De oudsten zijn gaan zwemmen in het kanaal, op zon anderhalve kilometer van de kampplaats. De overigen hebben zich geamuseerd ter plaatse. Als vieruurtje stond er voor iedereen een bananenmilkshake klaar.
Deze avond, na het verorberen van BBQ-brochettes, koude aardappelen en groenten op buffet, is er buiten alle gewoontes nog een dessert voorzien: voor elk een ijscrème. De hoorntjes werden aangeboden door Stijn en Inge De Smet-Lagage, de créme door de VB's.
Na het avondmaal volgt de thema-avond, met als sluitstuk het opvoeren van hun toneel van FC de Kampioenen. Daarna zal het tijd zijn voor de jongsten om onder de wol te kruipen. Voor de anderen zijn nog wat avondactiviteiten voorzien.
Gisterenavond stonden er pannenkoeken op het menu. Een jaarlijkse traditie werd in ere gehouden. Wie kon het meeste pannenkoeken naar binnenwerken? De winnaar werd Stef Tijtgat van de Kerels, met niet minder dan 18 pannenkoeken.
Vanavond in de kring zal de leidingsploeg voor het komend werkjaar gevormd worden. Een vergadering die meestal uitloopt tot in de vroege uurtjes. Slaap wel!!!
Zondag We gaan eerst en vooral even terug naar afgelopen nacht. Omdat er hevig onweer voorspeld was werden alle voorzorgen genomen voor het geval dat: de elektriciteit werd afgesloten, tenten extra afgesloten, en Anton en Marten zijn tot in de vroege morgen stand-by gebleven. Gelukkig zijn deze maatregelen overbodig geweest want het bleef de ganse nacht rustig, oef. Vandaag was het de ganse dag licht bewolkt maar het zonnetje kwam wel af en toe even piepen, de temperatuur schommelde er rond de 24°C.
Na het ontbijt (BBKMS en choco) stond de voormiddag in het teken van Andere afdelingen. Iedere afdeling kreeg hiervoor andere leiding. Na het middagmaal, bestaande uit courgettesoep, gehaktballetjes met puree, en fruitslade ging iedere afdeling zijn eigen programma afwerken. Zo gingen de Tippers en de Toppers zwemmen in het binnenzwembad van Maaseik.
De Kerels en de Tiptiens gingen de GAPS (GroepsAvondPleinSpel) voorbereiden, die na het avondmaal (pannenkoeken) op het programma stond. Na GAPS is het de traditionele gewoonte dat de Aspis en de leiding de Kerels en Tiptiens trakteren op een heus modderbad. Wij vrezen dat de wasmachines hun werk zullen krijgen.
Op de dagelijkse vergadering van de leiding, word er vanavond al even gesproken wie van plan is om verder te doen, of stopt. Morgenavond mogen de Aspis de vergadering bijwonen en daar moet de leiding dan definitief zeggen of ze stoppen of niet. Traditiegetrouw steken de afscheidnemenden het kampvuur aan op de laatste avond van het kamp. Deze vergaderingen blijven dan ook strikt geheim tot het kampvuur. Tot dusver het verslag van een heel rustige dag in Dilsen-Stokkem.
Zaterdag Deze morgen, na het ontbijt (BBKMS en kurremurre), zo rond 10 uur, zijn de kleintjes vertrokken voor hun daguitstap. Te voet gingen ze naar het recreatiedomein Wouterbron in Opoeteren, een wandeling van ongeveer 6 km. Maar helaas na een half uurtje begon de hemel zwart te kleuren, begon het lichtjes te regenen, en hoorde men gerommel.
Er werd wijselijk besloten om op hun stappen terug te keren, en ze kwamen net op tijd thuis toen een hevig onweer boven de kampplaats losbarstte. Iedereen werd opgevangen in de gebouwen, alwaar de kookploeg zorgde voor een warme chocomelk, om de emoties te verdrinken.
Na crisisberaad werd beslist om samen spelletjes te doen, te zingen, knutselen, tot de bui over was. Omstreeks 12 uur was er alweer volop zon. Na het eten van hun pick-nick kon iedereen terug buitenspelen, in het warme zonnige Dilsen-Stokkem. Buiten enkele bange en getrooste hartjes is er verder nergens wateroverlast of andere schade op de kampplaats. Men ziet er nog naar uit om eventueel, per afdeling, toch nog eens naar Wouterbron te trekken, elkeen was er erg op gebrand.
Ondertussen zijn de Aspis, de Kerels en de Tiptiens goed en wel teruggekomen van hun tweedaagse. Iedereen tevreden, maar moe! Na het avondmaal (aardappelen, worst en appelmoes, en een yoghurt zonder brokken) is er vanavond nog een bezinning.
De uitslag van de voetbalmatch van donderdag werd uiteindelijk 2 2. De meisjes mochten de penaltys geven, wat resulteerde in een overwinning voor de leiding.
Gisteren nog werd Jeroen De Poortere bij zijn thuiskomst van de boodschappen opgewacht door een erehaag, gevormd door de thuisblijvers; hij is namelijk bezig met zijn twintigste Chiro Leieland-kamp. Tijdens de playbackshow werd hij nog eens extra gehuldigd. Naar verluid was Jeroen er van aangedaan. Dikke proficiat Jeroen!!!
Vrijdag Onze vaste correspondent is mee op tweedaagse. Hij zorgde voor een nieuwe tijdelijke verslaggever. We kregen nog geen contact, vandaar moeten we het verslag van vandaag (voorlopig) schuldig blijven. Sorry daarvoor!
Hier zijn we dan toch met een verslag Tijdens het onweer, rond 9 uur hier in Beveren-Leie deze morgen, kregen we onze verslaggever toch aan de lijn. En laat ons jullie onmiddellijk geruststellen want in de Limburg scheen er een stralend zonnetje. Gisteren na het ontbijt (BBC, jam) zijn de Aspis, de Kerels en de Tiptiens vertrokken voor hun tweedaagse.
De Aspis vertoeven in Hasselt, de Kerels werden gesignaleerd in Dilsen-Stokkem zelf en de Tiptiens werden opgemerkt ergens in Maaseik en allen zijn goed op hun bestemming aangekomen. Voor de thuisblijvers verzorgde elke groep zijn eigen activiteiten. Tussendoor werd het middagmaal verorberd, zijnde Juliennesoep, kalkoenschnitzel en wortelpuree, en een chocomousse. Rond 4 uur werd een Petit Gervais aangeboden.
Na het avondmaal (hamburgers met ajuin, Cornet) stond de Playbackshow op het programma. Het weer was gisteren uitstekend. s Voormiddags enkele druppels en wat gerommel in de verte, de moeite niet om van naar huis te schrijven. s Namiddags was het zeer goed, warm zelfs. Het zwembad van de Kerels heeft weeral zijn verfrissende diensten bewezen.
Donderdag Na het ontbijt (BBKMS, speculoospasta en choco) werden de bivakkers getrakteerd op een fikse regenbui, die gelukkig maar een tiental minuutjes duurde. Verder vandaag warm weer maar verdraaglijk, aldus onze correspondent. Vandaag was het themadag: iedere afdeling verkleedde zich, en aan de hand van de kledij worden er spelletjes gespeeld. Zo stond onder andere de dag van de Tiptiens in het teken van trouwpartijen. Tussendoor werd het middagmaal genuttigd, bestaande uit komkommersoep, kaashamburgers, erwten en aardappelen met bruine saus. Als dessertje kreeg iedereen een Melocake tussen de tanden geschoven. Als vieruurtje kwam er een banaan aan.
Na het avondmaal (aardappelsalade, charcuterie en groenten in potten) stond een voetbalmatch tussen de kookploeg en de leiding op het programma. Tijdens ons contact was de stand 2 1 in het voordeel van de leiding.
Verder geen melding van rampen, accidenten, akkefietjes of wat dan ook. Zelf geen onweertje. Wel modderplekken op de T-shirts, verfspatten op de wangen, natte kleren die gedroogd moeten worden, kousen die zoek geraken, enz . Man man man, wat een miserie!!!
Woensdag
Jawel beste thuisbijvers, zoals u ziet was Beverse Weetjes vandaag te gast bij Chiro Leieland. Het werd een prachtige dag en laat ons u hierbij onmiddelijk geruststellen, iedereen maakt het goed en van onweer is er noch vannacht noch vandaag sprake geweest. Weldra krijgt u het verslag en we doen ons best om u zo vlug mogelijk foto- en videomateriaal mee te geven!
En hier zijn we dan met het verslag. Na zelf even te hebben genoten van een verkwikkende nacht na ons dagje Dilsen-Stokkem, die heen en terug toch om en bij de 400km bedraagt, zijn we hier met het verslag.
Op woensdagmorgen omstreeks 07.20 uur vertrokken wij vanuit Beveren-Leie. De heenreis verliep vlot. We hadden de zon mee tot in Herentals. Daar begon het lichtjes te regenen en dat bleef zo tot we ons doel bereikten. Het was toen 09.20 uur.
We weden onmiddellijk welkom geheten door een Jens en Pieter-Jan, die net vertrokken om de nodige boodschappen te doen, en de rest van de kookploeg, die al druk in de weer was met de voorbereidingen van het middagmaal. Het ochtendmaal was al verorberd en bestond uit BBKMS (brood boter koffie melk suiker) en kurremurre. Ondertussen had VB Annick ons in het vizier gekregen en kwam ons onmiddellijk tegemoet om ons eveneens welkom te heten. Zij legde ons uit hoe de mooie en heel rustig gelegen kampplaats ingedeeld was.
Op de koer, waar de kookploeg gehuisvest is, zijn ook de slaapplaatsen van de kleinsten, de binnendouches en Wcs, en het leidingskot te vinden. Iets verderop, achter een bosje, kom je dan op het plein waar de circustent en de tenten van de oudsten staan opgeslagen. Daar staan ook de caravans van de VBS, waar we nog een babbeltje sloegen met VB Hans. Vanavond (donderdag) zullen ook de VBS Hilde en Tommy de groep gaan vervoegen. Daarna trokken we, gewapend met fototoestel en camera, op pad. Onze regenvest hadden we niet al te lang nodig. Rond de klok van 11.00 uur trok de regen weg en piepte het zonnetje voor de rest van de dag door de wolken. Geen extreme hitte meer, maar een aangename temperatuur om buiten te ravotten en daar waren alle bivakkers niet rouwig om.
De verschillende groepjes waren elk aan hun eigen activiteiten bezig. En zoals steeds was er een groepje die moest zorgen dat de oogjes uit de aardappelen verwijderd werden. De Aspis daarentegen waren dan weer druk bezig met de voorbereidingen van de groepsactiviteit die in de namiddag zou doorgaan. Omstreeks 12.00 uur klonk het liedje van De Kampioenen. Tijd om te verzamelen op de koer. Daar werd het volgende deel van de avonturen van De Kampioenen opgevoerd en het themalied gezongen, daarna was het tijd voor het middagmaal. Deze keer stond er een nieuw gerecht op het menu. Na de wortelsoep mocht iedereen aanschuiven en kregen een overheerlijke WRAP geserveerd, als toetje was er nog een saromapudding.
Tijdens het middagmaal verlieten we de groep om zelf iets te gaan knabbelen en een stukje van de omgeving te verkennen. Omstreeks 14.00 uur waren we terug ter plaatste. Ietsjes later begon de groepsnamiddag waar iedereen bij een willekeurig groepje ingedeeld werd. Verschillende opdrachten moesten uitgevoerd worden. De overwinning ging uiteindelijk naar de groep van Studio 100.
Na de geleverde inspanningen was het tijd om even rustig te genieten van een ijsje en wat vrije tijd. Na eerst nog een groepsfoto te hebben gemaakt, was het voor ons tijd om de groep te verlaten. We trokken eerst nog even langs bij de kookploeg, die een paar honderd eieren aan het pellen waren voor de Zweedse eier-puf met aardappeltjes in t vet, het alom gegeerde avondmaal van Chiro Leieland. Voor men daar echter aan toe was, was er nog de zangstonde en daarna waren er ook nog avondactiviteiten voorzien.
Onze terugreis verliep niet zo vlot als s morgens. Hier en daar wat vertraagd verkeer zorgde ervoor dat we omstreeks 19.00 uur terug in Beveren-Leie arriveerden.
PS: Bedankt beste bezoeker voor de massale bezoekjes aan Beverse Weetjes. Dankzij jullie verbeterden we ons persoonlijk record in de ranking van Seniorennet die in totaal 21.821 blogs telt. Op 30 juli 2012 mochten we al de 10de plaats bekleden. Vandaag werd dit record verbroken en bekleden we de 9de plaats!!! Bedankt aan alle bezoekers Op zondagmorgen werd het record van Beverse Weetjes voor de vierde dag op rij gebroken en zijn we op de vijfde plaats in de ranking terecht gekomen!
Even meegeven dat, indien u iemand in een rolstoel ziet zitten, dit geenszins betekent dat er iets mis is. De rolstoel wordt enkel als speelgoed gebruikt.. De kookploeg wist te vertellen dat de warmte zeker geen invloed heeft op de eetlust van de bivakkers.
Dinsdag De eerste nacht zit erop en is heel rustig verlopen. Deze morgen bestond het ontbijt uit BBC en speculoospasta. Net als gisteren werd het terug een snikhete dag. De temperatuur liep er op tot 33°C en ook vandaag was er wat gerommel te horen in de verte. De zonnebrandolie werd rijkelijk rondgesmeerd, en het zwembad van de Kerels was dan ook de ganse dag volzet.
Deze voormiddag was een vrije voormiddag, iedereen kon doen wat hij (zij) wilde. De kookploeg besliste, omwille van het warme weer, het middagmaal om te wisselen met het avondmaal. Deze middag werd er dus kuipkessoep met boterhammen en charcuterie geserveerd. Vanavond stonden er dan frietjes met stoverij en geraspte wortelen op het menu, en die omwisseling viel bij iedereen in de smaak.
Deze namiddag stond er Spel apart op het programma. Zowel de jongens als de meisjes hadden aparte activiteiten. Het tussendoortje was een verfrissende ijslolly. Na het avondeten is de ganse groep vertrokken voor een avondwandeling en dat vergezeld van wat verfrissende lichte regen. Na de wandeling mogen de kleinsten hun bedstee opzoeken en voor de anderen staat er nog één of andere avondactiviteit op het programma. Ondanks de extreme warmte beleefden ze in Dilsen-Stokkem terug een fantastische dag!!!
Maandag Door een stroompanne kon Beverse Weetjes aanvankelijk geen contact krijgen met zijn correspondent. Hij was druk bezig met het verhelpen van deze stroomonderbreking. Maar iets later dan op het afgesproken uur lukte het toch om hem aan de lijn te krijgen en was de stroompanne verholpen.
Marten wist te vertellen dat alle deelnemers aan het kamp omstreeks 14.45 uur goed en wel aangekomen zijn in hun warme kampplaats. Geen vertragingen en ook al was het redelijk warm er deden zich geen problemen voor tijdens de treinreis.
Ze werden verwelkomd door zo n 32°C. Ook wat regendruppels en wat gerommel in de verte kwamen even een goeie dag zeggen. De Aspis zorgden meteen voor een kampplaatsverkenning in spelvorm zodat iedereen weet wat waar te vinden is. Daarna kon elkeen zijn eigen stekje voor de komende 10 dagen inrichten.
Tussendoor was er het vieruurtje met suikerwafels en fruitsapjes. Ondertussen was het tijd voor het avondmaal: groentesoep, puree met vol-au-vent, en een yoghurtje. Voor de avondactiviteiten ging iedere groep zijn eigen weg: gezelschapsspelen, voetballen, .
Naar verluid bouwden de Kerels een heus zwembad, van 4 x 4 meter en 1 meter hoog. Tijdens ons contactgesprek waren zij bezig met het laten vollopen van het bassin. Zo kan iedereen de komende hete dagen even een frisse duik nemen.
Hierbij even de kookploeg voorstellen. Dit jaar zijn er vier *nieuwelingen.
V.l.n.r. herkennen we vooraan: Marlies Decavel, *Lieselot Veys, *Jolien Labeeuw, Jeroen De Poortere en *Nathalia Desmet. Achter: *Maarten Parmentier, Delphine Decock, Mathieu Lefebvre, Bjorn De Vriese, Philippe Courcelle en Pieterjan Soens, (ontbreekt Jens Velghe). Doortje Decavel zal een handje toesteken tijdens het komend weekend.
Fietsen met de Gezinsbond Beveren-Leie Op donderdagavond 18 juli was de Gezinsbond Beveren-Leie aan haar 3de zomerfietstocht toe.
Op deze zomerse avond kwamen niet minder dan 38 personen naar De Kernelle afgezakt. Om 19.30 uur werd het startschot gegeven. Gabriël Peirs, die de fietstocht voorbereidde, nam de kop van het peloton. Hij leidde de groep, op een genietbaar tempo, via Kortrijk, Zwevegem... Een tocht die om en bij de 20 km telde. Na de fietstocht was er nog gelegenheid om even rustig na te praten in De Kernelle. De laatste fietstocht, waar iedereen van harte welkom is, gaat door op 16 augustus.
Meer weten
klik hier.
50 jaar Jozef en Annie
Op 6 juli vierden Jozef en Annie Huysentruyt - Glorieux uit de Courtensstraat in Beveren-Leie hun 50ste huwelijksverjaardag.
Het gouden paar is onder andere lid van Okra Beveren-Leie. Daarnaast is Jozef een verwoed petanquespeler bij PC De Kernelle. Hij is er een graag geziene gast en bouwde in de loop der jaren een hechte vriendschap op met Jan Tijtgat en Jonius Vansteenkiste. Het trio kreeg dan ook niet voor niets de sympathieke naam van De drie musketiers.
Op dinsdag 16 juli brachten beide verenigingen het jubilerende paar een bezoekje om hen van harte te feliciteren en nog heel veel gelukkige en gezonde jaren te wensen.
Op zondag 14 juli ging de 12de editie van de Waregemse Gordel door. Dat het een topeditie zou worden stond vast. De ingrediënten waren allen aanwezig: weinig wind, zon, en een aangename temperatuur. Bovendien hadden bijna alle voorverkooppunten hun volledige voorraad Gordelkaarten (1000 stuks!) verkocht. Op één editie na, met 3300 deelnemers, werd dit de tweede beste Gordel in de rij sinds het ontstaan in 2002.
In tegenstelling tot voorgaande jaren kwamen de deelnemers over de ganse dag gespreid inschrijven op de Markt. Hierdoor werd de klassieke piek in de namiddag vermeden. Vermoedelijk hadden veel wielerfanaten de voorkeur gegeven om de mooie Ventoux-rit in de Ronde van Frankrijk op het scherm te volgen.
Dit jaar werd voor het eerst samengewerkt met wandelclub De Mirakelstappers uit Nieuwenhove en wandelfederatie Aktivia. En dit legde de organiserende vzw zeker geen windeieren: maar liefst 429 wandelaars genoten van 1 of meerdere van de 3 tochten. Dit is 1/3 meer dan alle voorgaande edities.
Bijna 4 op 10 fietsers gaf de voorkeur aan de groene route van 30 km, nog steeds de populairste afstand. 1 op 4 kiest voor de 50 km.
Band 89 sloot deze zonnige editie af met een geslaagd optreden voor eigen publiek. Tenslotte werden nog heel wat waardevolle prijzen verloot onder de deelnemers. Om de foto's van deze editie te bekijken
klik hier.
Rollend door Vlaanderen is een meerdaagse rolstoeltocht waarbij vijf jongens
klik hiermet een beperking samen een sportieve uitdaging aangaan. De opbrengst gaat integraal naar het project Getuigen Onderweg, een initiatief van de vzw Rondpunt dat verkeersslachtoffers hun verhaal laat brengen in scholen. Op maandag 5 augustus houden ze halt in Waregem aan het SAVE-bord in de Zuiderlaan (omgeving Intermarché) voor een stil herdenkingsmoment om 17.15u. Dit gebeurt samen met het college van burgemeester en schepenen.
Daarna (tussen 17.30u. en 18.00u.) trekken de rollers naar het Woonzorgcentrum De Meers, waar het stadsbestuur hen een warme, deugddoende maaltijd en overnachtingsmogelijkheid aanbiedt. Om hun aankomst feestelijk te omkaderen is ook enige animatie.
Dit jaar leggen de deelnemers in elke Vlaamse provincie een stuk van een wielerkoers af
klik hier. Elke dag rijden ze ongeveer 30 kilometer. Als een hecht team gaan ze samen op tocht en zoeken de grenzen van hun kunnen op.
Gedurende de tocht nodigen zij ook anderen, met en zonder een beperking, uit om mee te fietsen en mee te genieten van de unieke sfeer van dit gebeuren.
Samen Actief voor Veilig Verkeer
Op maandag 5 augustus leggen ze een stuk van het traject van Kuurne-Brussel-Kuurne af, waarna ze halt houden aan het SAVE-bord in de Zuiderlaan. SAVE staat voor Samen Actief voor Veilig Verkeer en bundelt een aantal acties voor meer verkeersveiligheid. Ze staan in Vlaanderen op plaatsen waar een kind of jongere onder de 26 jaar verongelukte. Met dit bord willen de Ouders van Verongelukte Kinderen het slachtoffer herdenken, maar ook iedereen oproepen om zich veilig te gedragen in het verkeer.
Aandacht voor veilig verkeer
Vzw Rondpunt
klik hiermaakt jonge mensen bewust van het belang van veilig gedrag in het verkeer en het vaak moeilijke traject dat slachtoffers na hun ongeval doormaken. Met hun actie willen de rollers aandacht vragen voor veilig verkeer. Ze moedigen bedrijven aan om een mobiliteitsplan uit te werken om verkeersarm en veilig naar het werk te komen. Zij vragen de gemeentes waar ze doorrijden om onvoorwaardelijk te kiezen voor verkeersveiligheid en gevaarlijke punten aan te passen. Via de media willen ze de maatschappij aantonen wat de gevolgen zijn van onverantwoord rijgedrag. Onderweg doen de verkeersgetuigen hun verhaal.
Op 12 juli 1943 werden er omstreeks 11.20u vier bommen gedropt op de textielfabriek Gernay-Delbecque in de Olmstraat. Het gebouw werd hierbij volledig verwoest en er vielen 7 dodelijke slachtoffers en tientallen gewonden.
Lange tijd was het onduidelijk wie er verantwoordelijk was voor de luchtaanval, tot Waregemnaar Paul Deweer ontdekte dat het een vliegtuig was van de Royal Air Force die de aanval uitvoerde. Naar verluidt was het eerste doelwit de elektriciteitscentrale Transfo in Zwevegem. Toen ze er echter niet in slaagden deze te lokaliseren, richtten ze hun pijlen op de tweede optie: textielfabriek Gernay in Waregem.
In het Heilig Hartcollege, dat vlakbij de fabriek lag, werden ondertussen de eindexamens afgenomen. Tientallen leerlingen zaten dan ook die bewuste dag in de studiezaal en werden opgeschrikt door het helse lawaai. Eén van hen was Jozef Vervaeke, die het zich nog levendig herinnert: meer weten
klik hier.
In Beveren-Leie zomerde het in t Fonteintje
Het bestuur van d Oude Plaetse in Beveren-Leie voorspelde dat het op 14 juli zou zomeren en dat was ook zo.
De activiteiten werden talrijk bijgewoond. Na het geslaagde aperitiefconcert dat werd opgeluisterd door Troubadour Antoon was het tijd om gezellig te tafelen. Marten Delabie had de handen vol om voor 50 personen ribbetjes à volonté te bakken. Na het middagmaal waren er dan de optredens van Lets Dance. De kindergrime en het springkasteel waren dan weer de favoriete bezigheden van de kinderen. Troubadour Antoon wist nog heel wat bijkomende aanwezigen te lokken, die in de tuin genoten van zijn tweede optreden. De koffie met gebak ging vlot van de hand, maar ook de Mojito kende nog heel wat bijval op deze zomerse namiddag waar jong en oud samen van genoten.
Op vrijdag 19 juli staat de comedy-avond met Steven Gabriels in 't Fonteintje dan weer op het programma,
meer info
klik hier.
Davidsfonds Beveren-Leie viert Feest Vlaamse Gemeenschap
Davidsfonds Beveren-Leie vierde op zaterdagavond 13 juli het Feest van de Vlaamse Gemeenschap.
De talrijke aanwezigen genoten duidelijk van hetgeen hen aangeboden werd. De meezingertjes werden begeleid door accordeonist Luc Veys. Vocaal gaven Frederic Courtens en Paul De Smet dan weer het beste van zichzelf als voorzanger. De volkse zangavond vond plaats onder een stralende hemel en het erf van Joris Debaere zorgde daarbij voor een unieke omkadering. Kortom, een geslaagde 11-juliviering.
Renners ondernemen zesdaagse fietstrip in Noord-Spanje.
Voor 14 renners en 2 begeleiders die lid waren of nog zijn van de wielertoeristenclub in de Gilde te Beveren-Leie is het bijna zover. Op 23 juli vliegen ze vanuit Zaventem naar Bilbao om vandaaruit hun zesdaagse fietstrip in Noord-Spanje aan te vangen.
Op de foto herkennen we 14 van de 16 vernoemden: Johan Demeyer, Geert Roobroeck, Geert en zoon Viktor Malfait, Franky Lagage en Hans Degreve allen uit Beveren-Leie.
Verder Philippe Degreve, Mark Verkaemer, Piet Claerhout, Tim Harinck, Christophe Beuselinck, Jean-Marie Lamerand, Paul Goethals en Gino Declercq uit aanpalende gemeenten. Pieter Demeyer en vriend Dieter Dewitte die de 14 met de camionette begeleiden zijn dan weer rasechte Bevernaars.
Het is niet de eerste keer dat we met deze groep zoiets ondernemen. Dat deden we al enkele malen, telkens om de drie jaar, zegt drijvende kracht Johan Demeyer
Op de dag van aankomst in Bilbao kunnen we misschien nog wat losrijden, gaat Johan verder. De volgende dag gaan we dan van start voor 6 ritten. We lijken kalm te beginnen en de eerste 3 ritten dienen als opwarming voor een nogal hevig slotakkoord. Ik verkende bijna alles (niet rit 2) met de auto en ook 3 keer telkens een 50 km met de fiets. Een groot verzet zal zeker dienen, maar een klein wellicht wat meer Deze fietstrip telt 800 km en 12000 hoogtemeters met o.a. de Penã Cabarga, de Pico de tres Mares, naar Fuente Dé en de Lagos de Covadonga in de Picos de Europa. Via Cangas de Onis en Comillas fietsen we dan terug naar Torrelavega. Op 30 juli zit onze fietstrip erop en vliegen we terug vanuit Bilbao naar Brussel", eindigd Johan Demeyer.
Hoe deze zesdaagse is ingedeeld, wat er de renners zoal te wachten staat, waar ze s avonds zullen belanden kunt u lezen in de reisroute. Hieronder ook een aantal prachtige sfeerbeelden gemaakt tijdens de verkenning van deze fietstrip, waarvoor dank aan Johan Demeyer, die gehurkt midden op de foto te vinden is.
1°Rit : Bilbao Solares : 125 km en 1500 hm, groene Michelinkaart nr 143 Côte Cantabrique. We vertrekken uit het Hotel Hesperia Zubialde in de Guggenheim-stede Bilbao en beginnen in deze zeer heuvelachtige streek met 2 opwarmcolletjes nl. de Puerto de La Escrita (km45), bijna 6 km à 4,3% en de Puerto de Alisas (km86), 9,5 km à 5,4%. Daarna een lange afdaling tot in de slaapstede Solares (km103) en nog even door Heras (!) om een beetje verder het zéér pittige dessert zijnde de Peña Cabarga (km114) aan te vatten, van h23m tot h549m of 6 km à 8,8% met uitschieters over 15%, het uitzicht daarboven maakt overigens alles goed. Eens beneden keren we terug naar het hotel Los Guardeses in Solares (km125), zie ook http://www.losguardeses.es/.
klik hier.2°Rit : Solares Torrelavega : 120 km en 1900 hm, zelfde kaart nr 143.
We starten vanuit Solares voor een opwarming van 7 km tot in Lierganes waar de zeer lange klim van 31 km naar de Portillo de Lunada begint, de 1° helft is aanloop en de 2° helft aan 6 tot 8% gemiddeld (zie profiel). Intussen zijn we van op zeeniveau naar 1326 m hoogte gereden, er volgt nu een afdaling van 8 km, draaien dan rechtsop naar de Puerto de las Estacas de Trueba (km 55)(van 870 naar 1147 m), dan een afdaling van 14 km naar Vega de Pas (km 69-375 m) en daar rechts voor het laatste klimmetje naar de Puerto de Braguia. Van Vega de Pas en over Puente Viesgo is het nog 50 km naar het hotel Torresport in Torrelavega (http://www.hoteltorresport.com)
klik hier, het is daar de woonplaats van Oscarito.
3°Rit : Torrelavega Pico de Tres Mares - Posada Puente Romano : ongeveer 110 km, +2000hm. Vergissen we ons niet, het is een korte maar nogal krachtige rit, volledig in de lijn van het nieuwe dopingvrije wielergebeuren om het minder lang maar met meer spektakel te doen. We rijden terug naar Puente Viesgo en daar begint het een eerste keer grafiekloos maar wel pittig, daarna volgt een afdaling naar Los Corrales de Buelna (km27). Het is dan een tijdje relatief vlak maar in de 34 km naar Reinosa stijgen we af en toe nogal verrassend. Eigenlijk rijden we vandaag van op zeeniveau naar een hoogte van 1982 m en in die 61 km lange aanloop naar Reinosa stijgen we al of niet langzaam naar ongeveer 900 m, het mottige is wel dat er af en toe een afdaling in zit en dat er dus meer stijgende meters zijn dan je zou denken. Fontibre waar ze de oorsprong van de Ebro claimen ligt 5 km verder en je kan er fantastisch picknicken alvorens we dan 10 km verder aan de hoogste col van de reis beginnen (ongeveer km75), de Pico de Tres Mares, vanaf hierboven zou er water stromen naar de Middellandse Zee via de Ebro, naar de Atlantische Oceaan via uiteindelijk de Douro en naar de Cantabrische Zee via de Nansa en zo kom je aan de Piek der 3 zeeën. Het is 16 km eerder prettig klimmen behalve op het eind, ter hoogte van de skiliften is het plots met de zigzagsteek. Terug beneden waar de eigenlijke col begint ter hoogte van la Lomba op het profieltje, ligt de gezellige Posada Puente Romano en er is een café zeer dichtbij http://www.puente-romano.com/
klik hier.4°Rit : Entrambasaguas (Reinosa) Fuente Dé - Potes : 140 km, 2325 hm. Op deze wegen won Contador de vuelta 2012 en ook voor ons is de pret voorbij . Een zeer prettige rit, na 84 km komen we in de Desfiladero de la Hermida, een gorge ofte kloof met meerwaarde en we hebben 60 km bergaf gereden. Vergis u echter niet, intussen staan er al 4 colletjes op ons boekje, eerst de Puerto de Palombera, 6 km à 5,4 % van 937m naar 1260m, dan 27 km afdalen naar 256m waarbij we langs een paar prachtige miradors (uitzichtpunten) passeren. Vanaf daar 3 in volgorde, de Collado de Carmona, 4,8 km à 7,5 %, de Collado de (J)ozalba, 5,7 km à 7,1 % en tenslotte de Collado de Hoz (aanval Contador), 7,2 km à 6,1 %, allemaal dus relatief pittig, zie de nogal oranje grafieken.
Uiteindelijk zijn we beneden in die kloof (km 84) en rijden nu zeer langzaam 200m bergop naar Potes (km96h305m) waar de 23 km lange relatief weinig lastige aanklampklim naar Fuente Dé (h1111m) begint. Daar boven ligt een soort Cirque de Gavarnie met een kabelbaan die u in 3 minuten 800 m hoger brengt naar de mirador del Cable met zijn fantastisch uitkijkpunt en dito natuur. Misschien te bezoeken en daarna terug afdalen naar het hotel Valdecoro http://www.hotelvaldecoro.com/
klik hierin Potes, we hebben 140 km afgepeddeld en beginnen s anderendaags onmiddellijk bergop.
5°Rit : Potes Cangas de Onis : ZZB : 160 km, 3400 hm inclusief de Lagos de Covadonga(kaart 142).
ZZB staat hier voor zeer zware bergrit, eentje zoals vroeger indien je hem helemaal uitrijdt, de laatste col is wel een heen en terug col en enkel bestemd voor ware kampioenen .! Vandaag zijn er ongeveer 65 km bergop en 95 km bergaf, die verhouding is dus nog redelijk, de buitengewoon mooie natuur zal het lijden echter tot een te verwaarlozen detail herleiden .mag ik hopen. Vanuit Potes krijgen we eerst de Puerto de San Glorio, juist 1 mijl = 1609 m hoog, het is maar 26,7 km klimmen à 4,8 %, met een rustige aanloop van 10 km en dan de rest à 6 à 7 %, bijna boven heb je een prachtig uitzichtpunt annex bronzen beestje, we zouden beter daar halt houden.
Eens boven verlaten we Cantabria, het asfalt verandert en we vliegen Castillia y Léon binnen, merkwaardig hier is dat ook de kleur van de rotsen verandert. Na 9 km afdalen draaien we in Portilla de la Reina rechts het parque nacional Picos de Europa binnen, het wordt nu nog mooier en we klimmen nu rustig 10,5 km à 3,3 % naar de Puerto de Pandetrave, 1568 m hoog en weer met een mirador om u tegen te zeggen. Hierna volgt een afdaling van 10 km naar Posada de Valdéon waar je rechts dwars door de Picos met de mtb kunt rijden maar wij vervolgen hier links naar de nog eens 10 km verder gelegen top van de Puerto de Panderruedas, km 65, 1464 m hoog en waar picknicktafels ons staan op te wachten. Na deze col is het 5 km bergaf tot aan de Puerto del Ponton en daar gaan we rechts voor nog een afdaling van zon 45 km van 1288 m naar 61 m in Cangas de Onis (km115). Het dessert zie ook de grafieken ligt daar onder de naam van de Lagos de Covadonga nog te wachten, het is een beest en eigenlijk moet hij op het palmares van de zichzelf respecterende Beverse A-rijder ..! Vermelden we hier dat hij intussen op het boekje van ondergetekende staat Als we dit allemaal overleven, mogen we dan terugrijden naar het Hotel La Cepada in Cangas de Onis, het is het duurste van de reis maar heeft prachtige kamers met uitzicht op Cangas met zijn beroemde Romeinse brug (foto), het stadje moet zeker bezocht worden door dorstige renners al of niet met carbonnen castagnetten (http://www.hotellacepada.com/)
klik hier
en zouden ze daar zangfeesten geven ?
6°Rit : Cangas de Onis Torrelavega : 145 km Spaans heuvelachtig +1000hm.
De slotrit zou moeten recuperatief zijn ware het niet dat het woordje vlak daar niet echt van toepassing is en hopelijk zit de wind in t gat of er gaan weer scheten gelaten worden, daarom is Torrelavega misschien wel de interessantere optie ook omdat we naar hetzelfde Hotel Torresport van de 3° rit gaan. Na de obligate groepsfoto op de Puente Romano in Cangas de Onis nemen we de AS-114 naar Panes, 20 km eerst licht en op het eind nog fel bergop van 80m naar 430m (zie profiel), de Alto de Robellada, dan 33 km prachtig bergaf tot in Panes (km 55). Omdat het onze laatste dag is, gaan we de drukke N-621 slechts 2 km nodig hebben, er ligt daar immers nog een afsnijdingske, we gaan een grot bezoeken maar vrees niet, de wegen zijn er prachtig, de grot gaan we niet binnen maar ze ligt wel boven op een heuveltje (!). We richten ons op Merodio en Cades, daar over de brug, dan rechts en opnieuw links naar Rabago met dan nog verder de Cueva El Sopla (h540-km77), zie ook op www.elsoplao.es,
klik hierzelfs in het Nederlands, tijd voor het aperitief op de parking met uitzicht. Daarna opnieuw naar beneden en we richten ons dan op 3 pareltjes aan de Costa de Cantabria zijnde San Vicente de la Barquera (km105-strand en picknick!), Comillas (km115-gebouwen!) en Santillana del Mar (km133-Middeleeuws!), verder zorgt het zicht op de zee voor de rest van het decorum. Langs de kust bij ons is het vlak maar hier is het dat niet echt, extra pinten na onze tocht zullen we zeker niet nodig hebben om goed te slapen, vermeld ik ook nog dat zonder het afsnijdingske het maar 115 km zou zijn, we zullen die morgen eerst de staat van bloei van sommigen en de staat van ontbinding van anderen bekijken en dan wel beslissen. Hotel : http://www.hoteltorresport.com/
klik hier.
Immaterieel Cultureel Erfgoed voor Waregem Koerse Feesten
Waregem Koerse Feesten toegevoegd aan Immaterieel Cultureel Erfgoed
In een persbericht van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege
lezen we dat Waregem Koerse Feesten, bloemencorsos, vinkenzetten en telen grondwitloof heeft toegevoegd aan Inventaris voor Immaterieel Cultureel Erfgoed
Op advies van de expertencommissie Immaterieel Cultureel Erfgoed voegt Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege Waregem Koerse Feesten, bloemencorsos, het vinkenzetten en de traditionele teelt van grondwitloof toe aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. De Inventaris verhoogt de zichtbaarheid van het immaterieel cultureel erfgoed en stimuleert het bewust omgaan met en het borgen van dat erfgoed. De Inventaris telt nu 37 tradities, fenomenen of gewoontes.
Het immaterieel cultureel erfgoed zijn gewoontes, gebruiken, kennis en praktijken die een gemeenschap of groep overgeërfd heeft, én die de gemeenschap of groep voldoende belangrijk acht om door te geven aan toekomstige generaties.
Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: De Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed werd geïntegreerd in het interactief platform www.immaterieelerfgoed.be klik hierdat ik in september 2012 lanceerde als een ontmoetingsplaats voor immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen. De website is met andere woorden een inspiratiebron, kennisbank en contactforum voor al wie het Vlaams immaterieel cultureel erfgoed mee een toekomst wil bieden, zowel erfgoedprofessionelen als de duizenden vrijwilligers.
Vier nieuwe elementen worden dit jaar, op advies van erfgoeddeskundigen, in de Inventaris opgenomen nl. Waregem Koerse Feesten, bloemencorsos in Vlaanderen, het vinkenzetten in Vlaanderen en de traditionele teelt van grondwitloof.
Waregem Koerse Feesten is een jaarlijks terugkerend zomers massa-evenement. Het hoogtepunt van deze Feesten is Waregem Koerse. Het zijn paardenrennen, die sinds het midden van de negentiende eeuw op de eerste dinsdag na het laatste weekend van augustus worden georganiseerd. De Feesten worden de donderdag voordien officieel geopend door de belleman van Waregem.
Typhoon uit Beveren-Leie genomineerd voor Global Cleantech top 100 Typhoon uit Beveren-Leie (Waregem - België) met vestiging in Tilburg (Nederland) is
genomineerd voor de wereldwijde Global Cleantech 100 rangschikking in de
categorie Lucht & leefmilieu.
De genomineerden voor deze prestigieuze ranking
vertegenwoordigen de meest innovatieve en veelbelovende business ideeën uit de
cleantech industrie van over heel de wereld, ofwel de ondernemingen die op
vandaag het best gepositioneerd zijn om de uitdagingen naar milieutechnologie van
morgen op te lossen. Algemeen wordt verwacht dat de genomineerden bedrijven zijn
die zodanig excelleren dat ze waarschijnlijk impact en groei zullen kennen in de
komende 5 à 10 jaar. Op 9 en 10 oktober 2013 wordt er een gala georganiseerd in
Washington DC (Verenigde Staten) met alle finalisten van de Global Cleantech 100.
Voor België is het Flanders Cleantech Association (FCA), lid van de wereldwijde
Cleantech Group, die Vlaamse bedrijven mag nomineren voor de Global Cleantech
100 rangschikking. Na overleg zowel intern als met Capital-E, Capricorn Venture
Partners, LRM, PMV en i-Cleantech Vlaanderen vzw, heeft FCA Typhoon
genomineerd.
De nominatie kwam als een verrassing voor onze organisatie getuigt Frederic
Bulcaen, gedelegeerd bestuurder van Typhoon. Intern vinden we het heel normaal
dat we dagelijks, en al meer dan 50 jaar, nieuwe en innovatieve producten en
projecten ontwikkelen voor onze klanten. Kris Devidt, mede-gedelegeerd bestuurder
vult aan: Waarschijnlijk vloeit de nominatie voort uit ons technisch marktleiderschap
voor luchttechnische oplossingen, zijnde industriële stofafzuig-, pneumatische
transport- en afscheidingsinstallaties, en dit sinds onze oprichting tot op vandaag.
Het feit dat wij zowel zelf onze engineering doen, alsook eigen ontwikkelde
componenten inzetten is redelijk uniek in de wereld. De installaties en componenten
van Typhoon zijn bijna onontbeerlijk in de sectoren waar de robuustheid een
meerwaarde betekent. Sinds onze MBO hebben we onze inspanningen naar
ontwikkeling van nieuwe producten wel opgedreven en meer gefocust op wat de
markt vraagt.
Typhoon werd opgericht in 1959. In januari 2010 kocht het management de
bestaande aandeelhouders uit met de financiële hulp van een private equity fonds en
een privé-investeerder. Dit heeft het bedrijf een nieuwe boost gegeven. In 2012 heeft
Typhoon een geconsolideerde omzet gerealiseerd van 8,6 mio EUR en realiseerde
daarbij een winst van 1 mio EUR. Typhoon stelt 52 mensen tewerk, gespreid over
België en Nederland. De komende 5 jaren zal Typhoon een investeringsprogramma
uitvoeren van ongeveer 2,5 mio EUR zodat zijn klanten de komende jaren kunnen
blijven profiteren van de modernste technologie.
Voor enkele van de andere categorieën van de Global Cleantech 100 werden tevens
de volgende Belgische bedrijven genomineerd: Proviron, Hydrogenics, Layerwise,
Remo Milieubeheer, Elster EnergyICT, Ikaros Solar, Triphase, NuReSys.
Waregem financiëel gezond Op dinsdag 2 juli stelde schepen Rik Soens en zijn medewerkers het bugetresultaat 2012 voor.
Schepen van Financiën Rik Soens gaf, samen met Geert Coussement (ontvanger) en Frederick Verdonck (Financiële Dienst), tekst en uitleg over de financiële toestand van Waregem. Het algemeen budgetresultaat 2012 bedraagt 6,48 miljoen euro voor de gewone dienst, en 1,96 miljoen euro voor de buitengewone dienst. Dit betekent dat we in de respectievelijke budgetwijzigingen van 2013 met 4,99 miljoen euro en 1,07 miljoen euro moeten verhogen aldus Rik Soens.
In de gewone dienst komt ongeveer de helft van de inkomsten van belastingen, grotendeels onroerende voorheffingen. Wat de uitgaven betreft zijn de personeelskosten en overdrachten de grootste slokops. We blijven de personeelskosten onder controle houden. De overdrachten (OCMW, kerkfabrieken, sport, vzw's, de Schakel, ) blijven gestaag stijgen, voor het OCMW was dit 1,00 miljoen euro meer, te wijten aan de derde fase van de zorgcampus.
In de buitengewone dienst is er 23 miljoen euro geïnvesteerd in het project de Zuidboulevard (BIB, boulevard en ondergrondse parking). Dankzij ons spaarzaam beleid kunnen wij dit verwezenlijken met 2 miljoen euro minder te lenen dan voorzien, vervolgt Rik Soens. Ook andere projecten staan op stapel. De belangrijkste zijn vier nieuwe klassen voor de Stedelijke Basisschool SEV, herstel wegen en voet- en fietspaden, uitbreiden waterleidingnet, stadswinkel fase 2, en nog vele andere.
Tot slot: Waregem is financiëel gezond: mede door het aantal ambtenaren onder controle te houden, de verminderde schuldenlast, en reservefondsen aan te leggen kunnen naast de gewone werken ook projecten als de Zuidboulevard verwezenlijkt worden.
Sint-Jan de Doperkerk Verder kwamen ook de kerken in Waregem even ter sprake. Onder de 7 kerken ook de Sint-Jan-de Doperkerk in Beveren-Leie. Daarover werd al heel wat geschreven en geroddeld dat ze zou moeten verdwijnen. Een lid van de kerkfabriek ontkende deze beweringen, maar voegde eraan toe dat de kerk in Beveren-Leie in de toekomst wellicht ook een meer culturele functie zal krijgen. Ook schepen Rik Soens ziet de kerk in Beveren-Leie de eerstkomende jaren nog niet verdwijnen. "Daarvoor is het nog veel te vroeg", wist hij te zeggen.
De Speelberg Beveren-Leie
De speelpleinwerking in Beveren-Leie draait terug op volle toeren.
Kinderen en tieners tussen 3 en 15 jaar kunnen er de eerste twee weken van juli en de laatste twee van augustus terecht. De Speelberg is elke ochtend open vanaf 07.45 tot 12.00 uur en elke namiddag van 13.00 tot 17.30 uur. Ze mogen er naar hartenlust ravotten, kampen bouwen, knutselen . of al dan niet deelnemen aan de activiteiten die de animatoren aanbieden. Meer weten over de speelpleinwerking in Beveren-Leie
klik hier.
De Bermkouter in Beveren-Leie ontbijt Op zondagmorgen 30 juni vond het tweejaarlijks ontbijt plaats op de Bermkouter, dit naar aanleiding van Vlaanderen Feest.
Vanaf 09.00 uur waren de inwoners van de wijk Bermkouter welkom om samen te ontbijten. Daar het weer niet al te best was geweest de afgelopen dagen werd besloten om het ontbijt binnen te laten doorgaan. Normaal gebeurd dat steeds op het pleintje voor kapsalon Veronique. Johan en Marleen zetten dan ook hun deuren open zodat het ontbijt niet hoefde afgelast te worden bij slecht weer. Het ontbijt begon met een glaasje bubbels waarna kon toegetast worden aan een uitgebreid assortiment brood en beleg. Er was keuze uit verschillende dranken, er was fruitsalade... Kortom het werd een gezellige en gesmaakte morgen.